Nem feltétlenül megy tőle tönkre. Én a pancsolást nevezem így gyűjtőnéven. Néha ismeretlen eredetű a nafta. (hajó pld) Az öntögetéssel pedig gyakori szűrő csere jár, néha nagyobb bajok is vannak, hiába van akár kútról az anyag. Mire lefejtik a buszból, teherautóból akár... Most kapásból 4 haverom jutott ebből eszembe név szerint. Eldugult pumpák, szűrők, megálló rángató autók, az egyiknek a befecskendező is majd fél milla volt. Ezek konkrétumok.
Attól, hogy benzint kapsz, hanem málnaszörpöt, a tetején két liter benzinnel, hogy olyan szaga legyen. Vagy ha mégis benzin van a kannában, akkor nyugodt lehetsz, hogy a legolcsóbb 91-es oktánszámú román szutykot kapod. Amíg 65-70ft volt az ukránoknál a gázolaj, az öcsém is kijárt tankolni, az ottani MOL kútra, de itthon kannából ő se nagyon mert venni, pedig 25éves VW-ja van.
Többet eszik ennél egy lacsi, de nem panaszkodhatom. Hazafelé Horvátból autópálya/normál út aránya 4/5, tetőbox, négy személy+kb. 120 kg csomag, félúton klímával, ami nem automata, tehát állandóan ment, pályán 130-140, többin 100-110. Mért fogyasztásom 7,5. Városban megeszi a 8-8,5 lityit.
De cserébe: két ötperces pihenőt leszámítva egyvégtében tekertünk haza és úgy szálltunk ki, mintha nem 500, csak 50 km-t jöttünk volna.
Nem van egy szűrő gyár akitől a kia megrendel 1 000 0000 db hunday&kia feliratu szűrőt... A problémák megoldása garnciális időn belül mindigis problémás dolog leszvolt.
Akkor azt mondjátok mindenképpen érdemes valamilyen adalékot használni a dízelbe, még ha nem akarok teljesítménynövekedést akkor is?
Folyamatos, vagy csak alkalmanként (pl 5000 km) érdemes használni. Várom továbbá én is a javaslatokat, hogy kizárólag az autó kímélése miatt melyiket célszerű, mert még nekem sem volt soha dízel.
Mire megjön a gép, fel szeretnék készülni teljesen, hogy az első perctől fogva jól bánjak vele.
Ugye kb 1000 km-ig érdemes bejáratni, utána kiméletesen ugyan, de már lehet jobban hajtani.
Semmi para, a kutak agyon vannak elenőrizve, az olajszőkítés már lefutott. Ne kezdjülk megint az üza vitát. Aki öntöget, az szokott ráfázni, szinte mindíg. ismerek jó párat, tudom. Ők sem azzal kezdték, hogy ... hajj, kannáztam, és beszart valami... Ha pedig néha kap esetleg egy kis kenőanyagot a gázolaj, abból baj nem lehet. Az égésjavító pedig ne feledjük, hogy a motorban fejti ki hatását, az más tészta. Az off Mágane dCi-m 185.000Km-t ment alattam, zóta már más hajtja. Annak metabond üza adalékot adtam, mikor megvettem 100.000km-el. Baromi nagy mákom volt vele, mert a maradék 3 hó gari hamar elfogyott. Megjegyzem manapság már nem kockáztatnám meg, hogy használt dízelt vegyek. Rizikós. Az előző tulaj tudtán kívül is tönkre teheti a turbót, már töbször kifejtettem.
Ugyanerről volt szó egy másik fórumon, ahol arra jutottak, hogy elvileg márkaszervízbe sem kellene hordanod ahhoz, hogy a garancia megmaradjon, csak igazolni kellene a karbantartásokat, illetve azt, hogy a megfelelő anyagokat használták fel. Extrém esetben pl miért kellene ugrani a garanciának, ha nem a KIA szervízben cseréltetsz olajat, hanem mondjuk a Hyundai-nál dolgozik egy ismerősöd, és ott baráti áron, egy i30 olajcseréje után megcsinálja a te Ceed-ed olajcseréjét is? Csakazért ugrik a garancia, mert nem a KIA szervíz nyúlt le egy halom pénzzel?
"A 10W40 es meg szerintem túl sűrű és csak fészintetikus a legtöbbje!" Mi a baj azzal, hogy csak félszintetikus? Az ásványi olajnak jobb a kenőképessége, igaz a szintetikusnak meg a hőtűrése jobb. A motoromba 10w40-es félszinti való. Igaz, csak 67ló, de 10ezer fölött pörög, teljesen szintetikusat csak a sportmotorokba szokás rakni. 100-180ló között 14-15ezres fordulatszám mellett. A 10w40 inkább azért nem javallott, mert -20 +40 fok között használható. A 0w30-as pedig csak 30fokig! Úgyhogy azt inkább ne.
Gondolod hogy van KIA gyártmányú szűrő? Vannak gyári beszállítók és elfogadott beszállítók akiknek lehet a szűrőit használni a garivesztés nélkül, persze ezt nem kötik a (L)user orrára, mert ha megjelensz a gyárilag elfogadott minőségű olajjal, szűrőkkel akkor ugrik a haszon nagy része csak munkadíj az övék.
Gázolajszűrőböl csak gyárit tudsz felrakni,mert azt csak a szervizbe lehet cseréltetni,ha nem az van fent ugyis meglátják az első kötelezőnél és akkor gari ugrik...ha olyanok
20.000 KM enként van!!! Nekem a szerviz munka 3800Ft volt,a szűrő meg 2200... Az olajat én vittem. A légszűrő 4700Ft Olajat meg érdemes valami jobbat,tuti forrásból venni. Én 5w40 est raktam bele. A hígabb erre az éghajlati övre tulzás(0W40, vagy a 0W30) A 10W40 es meg szerintem túl sűrű és csak fészintetikus a legtöbbje!
Hát igen, a hazai üza pancsolás helyzetét figyelembe véve lehet hogy tényleg nagy meggondolatlanság volt a dizel, ezen én is sokat rágódtam, mivel idáig csak benzines kocsijaim voltak. Mert most még vigyorgok, hogy milyen jó nyomatékos, de aztán tényleg csak egyszer legyen gond akkor rámegy a gatyám...
Arra lennék kiváncsi, hogy máshol mennyibe kerul 1,6 crdi 15 000 km-es szervizelése? MEg egyáltalán a dizeleseké 15 000-ként van? :) Hivtam a legkozelebbi szervizt, aholis mondtak egy árat, de nem akarom elhinni, hogy egy olajcseréért elkérnek 45K-t.
Más dolog a nagytakarítás, meg más égésjavítás, legjobb az lenne ha MOL valóban gázolajat és benzint árúlna az annak kinéző folyadékok helyett. Monopol helyzetben van azt csinál amit akar.
Nekem benzinesnél a Cataclean vált be legjobban!Csak drága,évente -félévente érdemes, át tisztítja az egész üzemanyag és kipufogó rendszert!Tavaszi nagytakarításra szoktam használni.
Hát ma még megtudod egy modern dieselben milyen rejtett szopatások vannak. CR rendszer eleve érzékeny az üzemanyag minőségére és koszra. Nem tudjuk a beszállítótól aki CR pumpát és az injektorokat gyártotta milyen minőséget követeltek meg. VTG turbok a WG-shez képest kb fele élettartamúak és nem érdemes öket felújítatni. És bónuszként ott a kettős tömegű lendkerék ami egy idő után elfárad (főleg ha vki sokat megy 400méterest és 100K feletti összeg csak maga az alkatrész. Ki van ez találva hogy ne járjon jól a (L)user. :(