Megint kevered a dolgokat és nem érted. Ha csökkentem a lőerőt akkor azt azért teszem mert nem akarok gyorsan menni vagy hagyok mindent úgy ahogy van és rálépek a fékre. Szerinted melyik gazdaságosabb? Tehát még egyszer egy példával hátha megérted. Adott egy porszívó max teljesítménnyel 2 dolgot tehetsz ,hogy csökkentsd a szívó hatást 1 lefojtod, 2 csökkented a motor teljesítményét. Nálad most le van fojtva, ennyi. Tehát beküldesz a rendszerbe 350m3 és ami bemegy a lakásba az 150m3. Ez a legegyszerűbb megoldás meg a szakaszok üzem, de nem a legjobb. Ha most sem érted ....
Nagyrészt igaz, Bedi még csak becsövezte a saját házát, de még masinát nem tett rá. Bedi ugyan gondosan számolgatta és választotta ki a csőkeresztmetszeteket, hogy a légsebesség közel azonos legyen az egyes ágakban, a tervezett befúvónkénti légszállítás esetén, és még effektív csőhosszakból is számolt nyomáseséseket. Szóval igyekezett elérni, hogy a befűvókon minél kevesebb folytással lehessen beszabályozni majd a rendszert.
Bedi ugyanakkor azt is tudja, hogy ha turbulens áramlás alakul ki a rendzser egy részén, semmit sem ér az ő összes számítgatása. Bedinek olyan emlékei is vannak, hogy az áramlás során a levegő felrétegződhet a cső falán, és ez a sebeség függvénye. Ezáltal az effektív keresztmetszet ill azok arányai is változnak a rendszerben. Bedinek viszont nincs gyakorlati tapasztalata, hogy ezek a jelenségek mennyire jelentkeznek a lehetséges sebességtartományban.
Bedi továbbá azt javasolja a vita eldöntésére, hogy akinek van szabályozható rendszere (meg feláldoz fél óra szabadidőt), fogjon egy szemeteszsákot és egy stoppert, és próbálja meg kimérni a dolgot a gyakorlatban.
Egyébként tényleg mindegy. Bocs ha valakit megbántottam.
De azért én sem vagyok laikus, és egy REHAU - ATREA vagy Vaillant akikkel szinte napi kapcsolatban állok, csak tudják hogy kell megtervezni vagy kivitelezni ezeket a dolgokat. Üdv
Ha egy autó teljesítménye x lóerő és megy120-al,de ha csökkented a lóerőt és nem változtatsz semmít az autón/ mondjuk a tömegét,sebváltót stb/ hiába nyomod nem fog 120-al menni. A beüzemelő srác a lakásban lévő befuvó és elszívó tányérszelepeket úgy állította be , hogy magát a gépet 350légköbm./h-ra állította. Direkt magasabb értékre.Így viszonylag elég jól le vannak fojtva a szelepek, de tökéletesen ellátják a feladatukat. Ha tegyükfel 250légköbm./h-nál állítottuk volna a szelepeket mindegyiket jobban ki kellet volna nyítani hogy meglegyen a megfelelő szellőzés. Mert még ennél az értéknél is jó lett volna csak akkor tényleg tökig ki lettek volna nyitva. Tehát ha a gépen teljesítményt csökkentek muszáj a tányérszelepeken állítani. Ha ezt nem teszem úgy járok mint az a bizonyos autó.
Az más, abban van forgó alkatrész (a ventillátorokon túl). Amit belinkeltem, abban meg mozgó alkatrész nélküli lemezes hőcserélő van. Egyébként csak kb a pára felét bírja átvinni.
Úgy tudnám elképzelni, hogy veszünk egy ellenáramű hőcserélőt, de nem fém vagy műanyag, hanem hővezető, de nedvességet áteresztő anyag választja el a kimenő bejövő légfolyamokat. A bejövő levegő felmelegszik és csökken a páratartalma, ezért a pára abba az irányba megy át az elválasztó felületen.
Nemcsak a párásítás, és a párolgáshő miatt jó, hanem nem kell talajregiszter a fagy ellen.
Nem írtam ,hogy elcseszték csak nem szabályos. Nézz utána ,hogy mit kell csinálni és betartani betonozásnál. Nem biztos ,hogy gondod lesz mert sok függ attól milyen lesz a padló hőingadozása. Ezért nem írtam sokáig mert a laikus oktatja azt aki "ért" is hozzá.
Azt találtam angol nyelvű oldalakon, hogy vannak a párával is manipuláló szellőzőgépek.
HRV (Heat Recovery Ventillation) csak hőt visz át a két légfolyam között ERV (Energy Recovery Ventillation) hőt és párát visz át a két légfolyam között
Nem tudom, hogy magyarul hogyan hívják az ERV-ket. Tud valaki erről valamit? Kapilláris hőcserélők, papírszerű anyagok meg ilyesmik vannak bennük.
Kevered a szezont a fazonnal. A helységenkénti lég elosztást szabályozzák ez nem függ a teljesítménytől hanem a méretétől. Személyenként 30m3 levegő kell óránként, ez lesz a beállított teljesítmény és ezt osztják el a kül. helységekben. Ha csökkentem a teljesítmény attól nem változik az elosztás. A lényeg az amit írtál ,hogy csökkented a légm3-t. Ezt írtam idáig én is.
Bocs! A REHAU cég tervezte. Majd visszajelzek nekik hogy elcseszték.
A diletáció meg azt jelenti-valaminek a megszakítása.Tehát akkor ott se cső se védőcső nem lehetne. Meddő vita! egyébként 3 éve kiválóan működik, sőt az egész helység egybe van lapozva "diletáció" nélkül, mégse tört el semmi.Ja. A vasbetont ekkora felületen nem kell diletállni
Nagyon jó módszer a párásításra egy nagy akvárium. Első telem egy vásárolt 250+ négyzetméteres házban, van a nappaliban egy 800 literes akvárium, a páratartalom jóval 60% fölött van, ebből fakadóan a harmatpont ~18 fok, így amikor nincsenek leengedve a redőnyök, szó szerint folyik a víz az ablakokon. Amúgy is akartam szellőztetőt, de így elkerülhetetlen... Az aki meg nagyon szép :)
Egyébként nincs elrontva mert a kör a max megengedett területen van de ezen lehetne még finomítani és azért az más mint nálad az ajtók között , na az kivitelezési hiba még pedig 2. Nincs védőcső és nem mindegyik cső megy merőlegesen át a boltív alatt, és nem tudom ,hogy van e dhézag a betonnál?
A fórum azért jó mert lehet vitatkozni. És a vitából álltalában kisülhetnek jó dolgok is.
De ilyet nem mondtam, hogy csökkentem a légmennyíséget. Minden háznak megvan a maga légköbméter értéke ami alapján a beüzemelő szakember beállítja a gépet utána műszerrel végignézi az összes befúvó és elszívó ágat, mindet egyenként be kell állítani, hogy az adott helységre kiszámított értékek meglegyenek. Ezt kb. ötödszörre sikerült mivel ha az egyik helységbe állítasz a másik helységben is változik az érték. Szóval ez a beállítás az optimális. De ha ezekután csökkenteni szeretnénk a gép teljesítményén ahogy gondolod, teljesen felborul az elszívási és a befúvási érték. Igaz a páratartalom növekedni fog, de az elhasznált levegő sem fog úgy eltávozni ahogy kellene, és értelemszerűen annyí frisslevegő sem tud bejutni amennyíre szükség lenne. Azt az egy mondatot viszont nagyon jól eltaláltad, hogy minek menjen, ha úgy sincs otthon senki. Én is ezt próbáltam elmagyarázni, hogy szakaszosan üzemeltetem, és nem kell neki nagyobb kakaót adni mikor újra elindul, mert mivel nem voltunk otthon levegőt nem használtunk, viszont valamennyi páratartalom felszabadul még egy tök üres lakásból is. Így OKÉ?