Sajnos nem írja a mértéket, ami az eredeti kérdés volt.
Véleményem szerint, ha - tipikus esetként - egy lakásra egyéb szálláshelyszolgáltatásra engedélyt kaptál, és azt üzemszerűen erre használod, függetlenül a kihasználtságtól kell hogy elszámolható legyen az értékcsökkenés.
Attól, hogy éppen nincs vendég, attól még nem magáncélra használod.
Tört évben gondolom érvényesíteni kell az arányosítást, de teljes évben nem hinném, hogy napra lebontva kell arányosítani. Legalábbis ez ordenáré dolog lenne. Az építmény adót is ki kell fizetnem, mivel nem lakáscélra használom az ingatlant. És nem csak a ténylegesen kiadott napokkal arányosan.
Az ingatlan-bérbeadási tevékenységből származó bevétel, illetve a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységből származó bevétel esetében a bevétellel szemben a jövedelem megállapítása során levonható [Szja tv. 17.§ (3) bekezdésének ab) pontja]:
- a kizárólag bérbeadásra hasznosított tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása, felújítási költsége, (ideértve a felújítási költség értékcsökkenési leírás szerinti elszámolásának választását akkor is, ha a tárgyi eszköz beruházási költsége alapján egyébként nem történik értékcsökkenési leírás elszámolása).
A leírási kulcsot az ingatlan jellegétől függően az Szja tv. 11. számú mellékletében megadott besorolás szerint kell figyelembe venni.
- Építmény, épület bérbeadása, illetve egyéb szálláshely-szolgáltatás esetén, ha az nem egész évre vonatkozik és/vagy csak az ingatlan alapterületének egy részére valósul meg (például, ha a szállás célú hasznosítás esetenként egy-egy szobára, épületrészre vonatkozik) a leírási kulccsal meghatározott összegből
a bérbeadás, illetve az egyéb szálláshely-szolgáltatás időszakára eső időarányos részt (naponta 365-öd részt),
a bérbe adott (hasznosított) alapterület négyzetméterrel arányos részét,
ha az előző két eset együttesen áll fenn, akkor mindkét arányosítást figyelembe véve kiszámított részt
lehet érvényesíteni.
--- ha pl. 365 napból csak 200-ra tudom kiadni a lakást, akkor az ÉCS-t kell arányosítani erre az időszakra, vagy csak abban az esetben ha a tevékenység megkezdésekor már eltelt 165 nap az évből, így a tevékenység végzése 200 napra valósul meg a 365 ból?
Sőt, ez még nem minden, mert másnap, 2015. szeptember 10-én tartjuk a gyakorlati tréningünket, ahol kiscsoportos képzésben együtt, lépésről-lépésre megmutatjuk a résztvevőknek, mit hogyan kell a gyakorlatban beállítani, kitölteni, bevallani, beküldeni, lejelenteni, stb.
FONTOS! Mindkét képzésre KIZÁRÓLAG 2015. szeptember 4-ig lehet jelentkezni/részvételi díjat utalni, utána lezárjuk a jelentkezéseket! A képzésekre a részvételt nem a jelentkezés, hanem a befizetés sorrendjében tudjuk visszaigazolni, ha betelik a létszám, a jelentkezéseket a meghirdetettnél hamarabb is lezárhatjuk.
Ezért írtam, hogy nincs jogbiztonság. Ismerek olyan embereket, akik évek óta csinálják az 5-6-7-13. kerületben, egyre több lakással és IKEA-s emeletes ággyal. Adózásnak hírét nem hallották, és vidáman elvannak. Egyiküket a feleségem látta is az IKEA-ban még a Sziget idején huszasával venni az olcsó fehér paplanhuzatokat :-D Az illető egész rokonságát felbujtotta az apartmanozásra, sőt kezdettől mások lakásait is kiadja, rendszerint külföldi tulajokét, egyiküket rajtam keresztül ismerte meg. Én meg parázzak azon, hogy épp hogy értelmezik a NAV-nál a gumiszabályokat...
Így szeretnék én is sok-sok embert megbüntetni, nagyfiút játszani... fülemen a telefonnal és közben a jogászt hivogatva: ezt mondta az illető, meg azt... közben halvány fogalma sincsen róla.. mert sok minden nem egyértelmű :( nincsenek vele tisztában.
De nekünk be kell tartani. Mit is?
Undorító, gusztustalan és felháborító!
Igaza annak van, aki sehol nem fizet adót, nincsen beregisztrálva. Ergo nem is keresik, mert nem is tudnak róla.
És az a legszebb a dologban, hogy egy olyan hatóság akar megbüntetni, akik még maguk se tudják mit kell tenni, ugyanis pár nappal ezelőtt kaptunk egy olyan felvilágosítást a NAV-nál, hogy váltsunk ki egy nemzetközi adószámot, mivel az Airbnb külföldi cég és természetesen a számlát az ő nevére írjuk. Vicc az egész. Magyarul bármivel megbüntethet, mert maga se tudja merre van az előre.
Nem is mondtuk, hogy véleményt nyilvánítottál, de mindenképpen szerettük volna jelezni a belinkelt cikkhez közeli hozzászólásban, hogy sajnos nagyon sok benne a hiba, és ne ebből tájékozódjanak, akik most vágnának bele, mert nagyon megüthetik a bokájukat. :)
Az albérletárakat az egekbe emeli, viszont új munkahelyeket is hoz a szállásmegosztó oldal. De könnyen lehet, hogy csak az ügyeskedők miatt ilyen népszerű. A adóhatóságok világszerte harcban állnak vele, és most a NAV is kapcsolt. Tovább »
Te a teljes összegről állítod ki a számlát! Azaz a Bookingon arról, amit a vendég neked fizet, mert ugye ott te fizeted a teljes jutalékot, ez tiszta sor, az Airbnb-nél már árnyaltabb a kérdés, mert te arról állítod ki a számlát, ami a TELJES ÁR a rendszerben, és nem amit a vendég fizetett!!!! A vendég kb 12%-kal többet fizet, mint amit te látsz a rendszerben, arról kap a vendég az Airbnb-től bizonylatot, neked ezzel nem kell foglalkoznod. Viszont tőled ugye levon egy 3% + Áfa (fontos hogy ez is jól legyen beállítva a rendszerben!) jutalékot, na neked ezzel az összeggel együtt kell kiállítanod a teljes összeg néven futó összegről a számlát. Tehát nem arról, ami utána beérkezik a bankszámládra! Sajnos sokan ezt sem tudják jól. A Housetripnél ugyanúgy tiszta sor, ugyanaz mint a Bookingnál, de itt majd ugye nem készpénzes számlát állítasz ki, tehát le sem kell havonta jelentened a NAV-nak, hanem utalásosat. És akkor ugye még arról nem is beszéltünk, hogyan tünteted fel az IFA összegét a számlán! ;)
Sajnos nem jól állítottad ki a számláidat, mert úgy kell, ahogyan leírtuk. Rád a MAGYAR törvények vonatkoznak, ennek megfelelően kell kiállítani a számlákat is, a VENDÉG részére. (Egyébként több mint egy éve van dublini székhelyük, címük is, nem mintha ez bármit is jelentene...)
Sajnos rengeteg a félrevezető, hiányos információ, de a végén mindig a szállásadó felelőssége, hogy kire hallgatva végzi a tevékenységet és tesz eleget az adózási és adminisztrációs kötelezettségeinek.
Az már csak hab a tortán, hogy a vendég (sokkal) többet fizet*, mint amennyit a szállásadó megkap - akkor milyen összegről is kellene kiállítani a számlát?
* legalábbis a hotles.com, booking,com, stb, stb portálokon át
Van egyébként egy San Franciscó-i címűk, én eddig évekig erre állítottam ki a számlát, mivel beírtam, hogy fizetés módja: utalás és ha visszaellenőrzik, akkor kitől jött az utalás? Airbnb-től.
Ezek szerint nem jól állítottam ki és az ügyfélszolgálaton sem tudnak semmit rendesen megmondani, mert ott direkt erre rákérdeztem.
Mivel az áfa törvény azt mondja, hogy a szolgáltatást igénybe vevő felé kell kiállítani a számlát, ezért kell neked a vendég részére adnod és nem az Airbnb-nek. Ő csak közvetíti a pénzt. Amúgy ebben is van logika, hiszen az Airbnb-nek kiállított számlára ha ráírod, hogy szállásdíj, akkor azt jelenti, hogy az Airbnb szállt meg nálad. Pedig nem. És ez nem attól függ, hogy jogi személy-e valaki, hanem attól, hogy ki nyújtja a szolgáltatást és hogy kinek nyújtja. Éppen a sok hasonló kérdések miatt vagyunk, ha kérdés van, segítünk eligazodni, mert tényleg nem egyszerű!
Mivel a szállásdíjjat nem közvetlenül a szállásadónak utalja a vendég, ebben az esetben akkor kinek kell a számlát kiállítani? Ugyanúgy a vendég nevére,vagy az airbnb részére? És ha az airbnb részére kell kiállítanom mit kell odaírnom azonkívül, hogy Airbnb, mert akárhogy is böngésztem az oldaluk, semmi más infot nem találtam Róluk.
Az online felületen meghirdetett szálláshelyek esetében – így például az említett Airbnb-n keresztül történő foglalás esetén is – bevett gyakorlat, hogy a vendég a foglaláskor a szállásdíjakat nem közvetlenül a szállásadónak, hanem a hirdetési felületen keresztül a portál üzemeltetőjének fizeti meg, aki a befolyt összeget a szálláshely elfoglalásakor utalja tovább a szállásadó részére. Ez esetben a nyugtaadáshoz szükséges készpénzes, azonnali fizetési feltétel hiányában, az online hirdető szállásadó a szállásdíjról kizárólag számlát bocsát ki.
Ezekben az esetekben tehát a gépi nyugta helyetti számla kibocsátására nem a szállásadó választása, hanem az Áfatörvény kötelező előírása alapján kerül sor, így e számlák tekintetében a szállásadónak nem áll fenn az online pénztárgép használati kötelezettségnél említett havi adatszolgáltatási kötelezettsége.
Ez még az, amelyik szerintem józan jogkövető állampolgár eszével pontosan azt írja, hogy ilyenkor minden számlát be kell jelenteni:
Tehát 2015. január 1-jétől kezdődően valamennyi pénztárgép használatra kötelezett olyan adóalany, aki/amely bizonylatadási kötelezettségét online pénztárgéppel történő nyugtaadás helyett számla kibocsátásával teljesíti (ideértve azokat is, akik korábban mentesültek az adatszolgáltatási kötelezettség alól), köteles az általa e tevékenységhez kapcsolódóan kibocsátott valamennyi számláról adatszolgáltatást teljesíteni az adóhatóság felé.
aminek az elején valóban van ilyesmi, hogy csak kp-s számlákról kell, de minél jobban belemélyedsz a tájékoztató egészébe, annál jobban elbizonytalanodsz.
Felmerül tehát a kérdés, mi van, ha minden számlád bevallod, nem csak a kp-st?
találkoztam már más kódokkal is, és nekik kellett tavaly is már bevallást készíteni havonta,,, többféle volt, amiket anno rosszul kértek meg vagy rosszul adtak ki és pl. ugyanarra kapták, mint mi.
Ha ez így van, akkor ellentmond a jogbiztonság elvének... a lényeg, hogy a NAV tudjon büntetni... s persze nem azt veszik majd elő, aki akár 20-30 lakással bujkál előlük, vagyis akinek esze ágában nincs adót fizetni, hanem azt, aki megpróbál a kötelezettségeinek tisztességesen eleget tenni... s amikor majd látja, hogy az egyenes úton nem boldogul, akkor szépen elgondolkodik, érdemesebb-e letérni róla...
A lényeg nem ez, persze hogy számlát adsz mindenről, a kérdés, hogy a havi NAV-os elektronikus bevallásba mit kell beirni: csak a kp-st (kp helyettesítőst) vagy az utalásost is. Én néztem a tájékoztatókat, mindkettőt ki lehet belőle olvasni...
engem venere.com-on hívott fel egy nappal indulás előtt egy bécsi szállás tulaja, hogy nem mehetek másnap, csak egy nappal utána. valami szerelésről magyarázott, de szerintem csak kellett neki a szoba. nem is volt hajlandó másik szállást foglalni, csak miután felhívtam a venere.com ügyfélszolgálatát, akkor végül átrakott egy airbnb-s lakásba, ahol meg nem volt reggeli az árban. viszont olcsóbb volt, és jobb helyen (közelebb a városhoz), így nem bánkódtam nagyon.
Olyan kérdésem lenne, hogy mondta már le valakinek a szállást a booking.com? nekem már másodjára mondják vissza a lefoglalt szállást, most 3 nappal indulás előtt. az elsőnél még szemet hunytam, mert csak egy éjszaka volt kis összegért, de most egy egész házat béreltem ki majdnem egy hétre nem kis összegért. felajánlottak egy másik szállást az airbnb-n!! amit azóta már valaki elhappolt, és ebben a kis falucskában már nincs azonos kategóriájú szállás erre az időpontra, tehát nem tudnak azzal védekezni, hogy felajánlottak másik szállást amit én nem fogadtam el... ha én mondanám le, akkor bukom a teljes ár felét, ha meg ők akkor elintézhetik egy bocsánatkéréssel?? arra gondoltam, hogy most nem hagyom annyiban és egy kedves levélben közlöm velük, hogy az ár felét szíveskedjenek átutalni, különben beadom fizetési meghagyásra a booking hungaryt... rábasztak mert követeléskezelő vagyok :D nagy vesztenivalóm nincs, legfeljebb az fmh illetéket bukom.
Én anno felhívtam a NAV-ot, ők megmutatták a honlapjukon a tájékoztatót és elmagyarázták, hogy egyértelműen minden számlát bele kell rakni. A könyvelőmet kérdezve ő azt mondta, mivel ez egy adatszolgáltatás és nem bevallás, abból nem lehet bajom, ha minden számlát bevallok.
Tanfolyamos kollégák is megjárták a NAV-ot, kértek állásfoglalást és egyesített könyvelői tudománnyal hozták ki, hogy csak a kp-s számlákat kell havonta lejelenteni.
(Hozzáteszem, hogy a NAV információira nem hivatkozhatsz, ha úgy csinálod, és ellenőrzéskor mégsem találják azt rendben. Ha van írásbeli állásfoglalásod, az alapján azt hiszem a büntetést elengedik...)
Ezek után döntsd el, kinek hiszel és hogy csinálod...