Arte Antigua Múzeum. A portugál gyűjtemény zárva. Az európai egy jó kis képtár. Fő attrakció egy Bosch triptichon a szokásos stílusban és mellette egy Dürer kép. Ami nyitva azt kb 1 óra alatt meg lehet nézni. LC-vel ingyenes. A kávézó terasz a folyóra néz.
Sao Vicente templom és kolostor. Közel a Santa Engraciahoz.A kettő között a Santa Claran kedden és szombaton bolhapiac. Felmegy a 28-as villamos, vagy a metro Santa Apolonia állomásától a 734-es kisbusz. Gyalog nagyon meredek. A templom az egyik könyv szerint a város legszebb reneszánsz épülete. Háát, a mai formájában II. Fülöp építtette, abban a 60 évben amikor Portugália spanyol megszállás alatt volt. Az épület annyira barátságos, mint II. Fülöp volt. A kolostorban viszont közel másfél órát töltöttünk. Két kerengő csempeképekkel, szép sekrestye, a pátriárkák síremlékei, a Braganza ház kriptája. A emeleten La Fontaine meséinek illusztrációja 38 csempeképen. Mindegyik mellett 8-10 soros leírás, angolul is. Szöveg nélkül nem érthetők a képek. Kb a harmadát elolvastam, de utána meguntam. Innen tovább a templom teraszára lépcsőkön, érdemes körbejárni. Jó rálátás a
folyóra és a Santa Engraciara. 5€, LC nem jó.
Diadalív a Rua Argenta végén. Fel lehet menni, lifttel de után még kicsit lépcsőzni is kell. Nyitva este 7-ig, mi sajnos csak sötétedés után értünk oda. Akkor is szép volt, de nappal is érdemes felmenni. 3€, LC-vel ingyenes.
Sao Roque templom. Szerencsére a két református útitárs nélkül mentünk, már az ajtóból visszafordultak volna. Minden kápolna nagyon díszes , a Keresztelő kápolnája még díszesebb. Rómában készítették csak a legdrágább anyagokból, ott a pápa megáldotta, szétszedték, idehajóztak vele, összerakták. A megrendelő V. János királynak a "Pazarló" volt a ragadványneve.
Egyelőre csak a magyar, majd az olasz wikipédiáig jutottam. Eszerint vannak "kisebb pátriárkák", ilyen a lisszaboni is. A kat. egyház fő Pátriárkája természetesen a Pápa.
Szóval. Lisszabon érseke pátriárka. A Sao Vicente múzeumában olvastam, hogy az 1710-es években az akkori portugál király megkérte a pápát, hogy adományozzon pátriárka címet Lisszabon érsekének. A pápa megadta. Gondolom, azért mert a dél-amerikai missziós tevékenységgel sokat segítettek a katolikus egyháznak. De szerintem Madrid érseke nem pátriárka, pedig ők is térítettek. Párizs érseke sem pátriárka, pedig kiirtották a hugenottákat. Szerinted a nyugati /katolikus egyházban van más pátriárka is? Lehet valami gyakorlati különbség az érsek(esetleg prímás érsek) és a pátriárka között vagy csak az elnevezés?
Gülbenkian Museum. Nagyon ronda 60-as évekbeli épületben nagyon jó gyűjtemény. Főleg az iszlám csempe, kerámia, szőnyegek és az impresszionista képek tetszettek. Alaksorban jó étterem, menü 12,50€. Leves, választós főétel, üdítő, kávé, jó. Belépő 10€, Lisboa card-dal 8€
Palacio Azurara, iparművészeti múzeum. A Santa Luzia kilátónál, 17sz palotában két emeleten gazdagon berendezett szobák. Szép. 2€.
Carmo Museum. A karmelita templom romjai, fent a Santa Justa felső állomásánál. Az épület az érdekes, a régészeti múzeum egyszerű. 4€, LC-vel 3,20.
Azulejo Múzeum. Ezen a néven még a buszsofőr sem ismerte. Madre Deus néven igen. A templom nagyon szép, a kisebb kerengő szintén. 5€, LC-vel ingyenes.
Santa Engracia, nemzeti pantheon. A leghíresebb személiségek síremléke illetve csak üres síremlékei.
Itt nyugszik Eusebio is, aki 4 éve halt meg és a 60-as/70-es években olyan híres focista volt, mint ma CR. (CR. nem nagyon láttunk hírdetést, plakátot stb az ő képével. Nem használják ki reklám célra)
"Kiderült, hogy mi a különbség a 7 colinas és a Via Viagem kártyák között. Az előbbire hajó jegyet is lehet rátölteni."
Biztos, hogy ez egy különbség volt? : )
Nekünk a Via Viagemre lett töltve ugyanilyen kompjegy, ugyanott, ugyanennyiért. Emlékszem, rögtön a pénztáros hölgy elé toltam a már meglévő kártyákat, hogy nehogy újabbakra töltse fel. Nem volt probléma. : )
Szállás. Pontosabban szállások. Mert két szállásunk is volt. Eredetileg 4 éjszakára foglaltunk a Residencial Florescenteben. Nagyon jó hely, a Rua San Antaon, közvetlenül a Restauradores mellett, szemben is egy színház, mellette is egy színház, számos étterem. A szoba szép, ágy kényelmes, fürdőszoba új, reggeli bőséges. Több útikönyv is ajánlja. Augusztus elején foglaltuk, 75€/szoba/éj áron. Szeptember közepén törölte a Wizz a kifelé járatunkat, egy nappal korábbra tettük az utazást.
Viszont arra a +éjszakára ebben hotelben már 126€/ szoba/éj lett volna az ár, több mint a duplája. Ezért arra az éjszakára keerstünk egy másik hotelt. Pensao Londres a Gloria Elevador felső megállójánál. Bevállaltuk a 4 ágyas szobát, 89€/éj, saját fürdővel. Egyszerűbb környék, szemben egy jó söröző, egyszerűbb épület , egyszerűbb de tágas szoba. Kevésbé bőséges de jó reggeli. Ha számít az ár, abszolút bevállalható.
Komp. Hajók mennek a Tejo déli partjára többfelé, Belemből is, Cais do Sodretól is. Mi csak át akartunk kelni a folyón, a legrövidebb utat választottuk. Cais Do Sodretól a szemben levő Cacillas nevű helyre. 10-15 percenkén kb 10 perc alatt megy át. Kiderült, hogy mi a különbség a 7 colinas és a Via Viagem kártyák között. Az előbbire hajó jegyet is lehet rátölteni. Ezt a kártyát is ki kellett váltanunk, ez is 50 cent, a jegy retúr 2,50€. A hajó nagy emeletes, helyiek maradtak lent, mi felmentünk, ablak nyitható jó fotókat csináltunk a hídról, Alfamaról, de el lehetett látni egészen a Belem toronyig. Itt is ki kellett szállni, körbementünk, kezeltük a jegyet és visszaszálltunk ugyanarra a hajóra.
Hirdetnek hajókirándulásokat, az express tour, amelyik Cais do Sodre és Santa Apolonia között jár 45 perc és 15€, a hosszú túra 1,5 óra, kimegy Belemig 25€, mindez egy welcome drinkkel ( ami biztosan jinjinha) 35€.
Mindenképpen érdemes használni a tömegközlekedést, mert nagyon meredekek a lejtők és emelkedők. Meredekek és nagyon csúszósak!
Felfedeztük a 12-es villamost. A Praca do Figueirasról indul körjáratként. Megkerüli a várat, megáll a Santa Luzia kilátónál, a Senél, a Baixat érintve megy vissza. Kétszer is végigmentünk este 8 után, többnyire csak mi voltunk, max 20 perc, kellemes.
Santa Justa lift.Reggel fél 10-kor azonnal be tudtunk szállni, délben lefelé ugyanúgy. De akkor már lent állt a sor. Délután is, este is sokan voltak, több lépcsőfordulónyi hosszúságban állt sor. Fent fel kell menni még a csigalépcsőn, nagyon jó kilátás.
Elevadorok. Nem akkor indulnak, amikor megtelik, hanem menetrend van. Napszaktól függően 10-12 perc. Retúrjegy helyszínen 3,70€.
Elevador do Gloria, a Restauradoresról indul. Fent jobbra a Sao Pedro Alcantara kilátópont és park. Padok, sült kolbászos, forralt boros, jópofa. Balra 2 perc a Sao Roque templom.
Elevador do Bica. A leghosszabb és legmeredekebb. A lenti bejárat egy kapualj, fentről nézve is olyan, mintha a házból jönne ki. A lenti megálló nagyon közel van a Ribeira piachoz. A térkép a fenti megálló közelében is jelzett egy kilátó pontot, a Santa Catarinat, de mi a piacot választottuk.
Éjjel jöttünk haza Lisszabonból, nagyon jól sikerült. Gyönyörű időnk volt, még felhőt sem láttunk, nem is fűtöttünk, a kabátomat is csak a Sintra- Cabo napon vittem magammal és a Cabon töltött 30 percre vettem fel.
Néhány tapasztalat, megpróbálom röviden. De így is több részlet lesz.
A Wizz a Terminal 1-re érkezett, viszont a terminal 2-ről indult. A metro a terminal 1-nél van, onnan shuttle busz megy a 2-re. A felirat szerint 3 perc a busz út és 7 perc a várakozás. Számolni kell ezzel az extra idővel.
Közlekedés. Két dolog biztos, a metro és a gyaloglás. A busz és a villamos bizonytalan. Előfordulhat, hogy egy járatra 20 percet kell várni, majd utána 5 percen belül jön egymás után három. A nagyobb megállókban ki vannak írva a járat megállói, a kisebbekben nem. A járműben nincs kiírva semmi, a 15 és a 28-as-ös villamoson bemondták a következő megállót.Amit vagy értettünk vagy nem. Viszont minden busz és villamos vezető nagyon segítőkész volt,megmondták, hogy hanyadik megállónál kell leszállni, szóltak , amikor odaértünk, sőt többször mutatták is, hogy onnan merre kell mennünk.
Végigmentünk a 28-as vonalán, nem kellett volna. A Baixan szálltunk fel, nyugati irányban a Bairro Alton a a végállomásig mentünk. A villamos tömve volt. Úgy gondoltuk, hogy a végállomáson fent maradunk és leülve megyünk visszafelé. Rajtunk kívül másik 20 ember gondolta így, de le kellett szállni. Ki is volt írva, a sofőr mindenkit leszállított. Nem lehetett egy jeggyel két utat megtenni. A villamos kicsit előre ment, az ülőhelyeket elfoglalták azok, akik már ott sorakoztak. Visszafelé a Prazerestől Martin Monizig 1 óra 10 perc volt az út. Nagyon hosszú. Tulajdonképpen az Alfama érdekes igazán, a többi so-so. A keskeny utcákon az autók is a villamos sínen haladnak, a parkoló autók mellett többször nem fértünk el, vagy valaki éppen parkolni próbált. De egyszer 5 percet azért vártunk, mert valaki a sínen hagyta a kocsiját és bement a mellette levő boltba. Néhány fiatal magyar lány pedig egyenként készpénzzel fizetett, mindenki megkérdezte, hogy kártyával is fizethet-e és hosszan tárgyalták, hogy ennyiért felszálljanak-e. Vonaljegy 2,90€.
A villamosok azért is ritkábban járnak/többet kell várni rájuk, mert rájöttek, hogy ebben pénz van.
Már nem csak a tömegközlekedés sárga villamosa , hanem különböző extra fizetős szerelvények is. öldek és pirosak, Castle Tram Tour, Hill Tram Tour. Ezeken persze mindenki ül. Utazási irodák kibérelnek egy-egy villamost, ahol népviseletes leányka osztogatja jinjinhat.
Oké, talán gazdára lel - eddig mindenki előbb utazott, mintsem oda tudtam volna adni... Ha rajtam marad, akkor jövőre kipróbálom, hogy működik e. Van aki tudja, hogy mennyi a valós érvényességi ideje? Ha tényleg egy év, akkor az egyik 191014-én, a másik 191027-én jár le. Köszi
az ajánlatot kösz, de mivel 4 nap múlva már érkezem Lisszabonba, és addig viszont már kis hazánkba nem tudok menni, /v. különben a rajta lévő pár euronál jóval drágább lenne a bérlet, ha csak ezért mennék... :-) /, így nem aktuális... de hátha másnak még jól jön majd
Ja, akkor így rendben van :) Cabon attól függ, nekünk annyira fújt a szél, hogy a fél is elég volt, de ha pont nem tép szét, akkor egyet is el lehet nézelődni. Viszont korábban sötétedik, és Cascaisra is kell még idő... Teljesen jó nap lesz ez így!
A Penat én láttam, a többiek még egyiket sem. A Quintat itt dicsérték többen régebben.
Mi a Cabo után még Cascaisba is mennénk.
A Palacio Nacional 9.30-kor nyit, addigra ott vagyunk, másfél óra. Onnan 2km a Quinta, az is másfél óra. Cabon elég egy óra, de lehet, hogy félóra is elég. Cascaisból pedig később is van közlekedés.
A Pena nem is jött számításba? Annyira szép.... Nekünk az volt, meg a Quinta, plusz Cabo, és nem volt nagyon rohanós, szóval két kastély azért belefér simán.