Keresés

Részletes keresés

Mindy Creative Commons License 2003.04.11 0 0 202
Szellőke, segiiiiiiiiiiits!
Tisztára kivagyok. A probémát már vázoltam lentebb!
(188-as hozzászólás!)

Azóta ami történt:
néni háza majdnem a miénk, jövő héten lesz ügyvéd előtt aláirva az adásvételi, 4 millió forintról szól!
Bontásit kell kérni a régi házra, a hitel folyósitása csak akkor indulhat meg, ha az új ház már negyven százalékon áll!

Ami baj:

Azt mondják, a bankok GYEDet és GYESt nem fogadnak el és minimálbért sem jövedelemigazolásként! Pedig a férjem minimálbérre van bejelentve, én GYEDet kapok.
Harakiri lesz, ha nem lesz hitel, mert a telek már megvan és MUSZÁJ költöznünk!
Szerintetek mindenképpen megoldható, hogy az ember hitelhez jusson házépitéshez?
Fizetni tudjuk, csak felvenni nem...?
Van valami kiskapu?

Törölt nick Creative Commons License 2003.04.08 0 0 201
Ti hallottatok már olyanról, hoyg egy sorház megvásárlásánál, amikor a ház albetétesített, de a telek közös a hitelnyújtás feltételeként szanják, hyog adjunk be egy telekhasználati megosztást?
Nekem ez egy agyrémnek tünik.
Ráadásul ilyen jelen esetben nincs, és nem is elérhető.

Melyik bank nem kér ilyet?

Elm Creative Commons License 2003.04.08 0 0 200
Meg annyit, hogy majdani ertekesiteskor a szuleidnek kell majd adot fizetni. Viszont, a szulonek ajandekozas azert jo, mert o lakas ertekesitesekor vehet belole nemcsak maganak, hanem a gyerekenek is lakast, tehat, ha mondjuk majd egyszer megint koltoztok nagyobba/ujabba, akkor azt is veszetesg nelkul lehet eladni es beleszamittattni...
Előzmény: csoki74 (199)
csoki74 Creative Commons License 2003.04.08 0 0 199
Köszönöm Szellőke és Elm segítségét is, sokkal konkrétabb válaszokat kaptam itt, mint korábban néhány "szakembertől".
Az ötlet alapján illetékről még azt találtam, hogy pl. szülőnek ajándékozni a lakást 18M Ft-ig 5% illeték terheli, amiből lejön a haszonélvezet miatt 40 %. (25-50 év között 8/20-ad)! Ez még jobbnak tűnik!
Mégegyszer kösz a segítséget!

Csoki

Előzmény: Szellőke (198)
Szellőke Creative Commons License 2003.04.07 0 0 198
Ha eladod a kis panelt, minden jár neked. Ha másképp nem megy add el papíron családtagnak, akkor csak illetéket kell fizetni (4M-ig 2%, felette 6%). A te adóköteles jövedelmed az eladás után, belemegy az épülő ház önerejébe. Lehet még azzal trükközni, hogy a saját haszonélvezeteddel terhelten adod el valakinek, akkor a vételár és illetékalap a valós érték 30-40%-val csökken a haszonélvező életkora alapján. (illetéktörvény 72 par.)

http://www.illetekhivatal.hu/1990xciii.htm

Ha nem adod el a panelt, akkor nem jár a szocpol és az áfa,de a kamattámogatott hitel jár (ha házas vagy és még nem vetted igénybe).

Előzmény: csoki74 (193)
Szellőke Creative Commons License 2003.04.07 0 0 197
Nálunk 35e Ft volt egy 200 nöl budakörnyéki összközműves telek alapján (forg érték kb 10 M). Ahogy tájékozódtam, itt nincsenek olyan ökölszabályok, mint az adásvételinél (1%), kicsit hasracsapás alapon megy. MOndjuk az adott ügyvéd intézi minden dolgunkat, lehet, hogy emiatt baráti volt a honorárium. De nem tudom, másnál mennyi.
Előzmény: exlexkex2 (196)
exlexkex2 Creative Commons License 2003.04.07 0 0 196
Kb. mennyi lehet az ügyvédi költség egy ajándékozási szerződéskor?
Elm Creative Commons License 2003.04.07 0 0 195
Alapesetben NEM kaphatsz KOZVETLEN tamogatasokat, vagyis szocpolt es afavisszat.
Viszont BARMILYEN hitelt kaphatsz, annak nem feltetele, hogy ne legyen lakasa neveden, a kiegeszito kamattamogatasunak sem (ezek a kozvetett tamogatasok).

Es a kozvetlenek eseten is vannak kivetelek, attol fuggoen, hogy mikor, es hogyan tortent anno az ingatlan szerzese.

A lenyeg:

"(2) Lakás építéséhez, vásárlásához, állandó használati jog megszerzéséhez közvetlen támogatások akkor igényelhetők, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga vagy önkormányzati tulajdonban lévő, illetőleg szolgálati vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya nincs, vagy arról érvényesen írásban lemondott és a bérbeadó azt írásban elfogadta.
...
(4) A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően közvetlen támogatás akkor is igényelhető, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjának
a) együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba, vagy
b) a tulajdonában lévő lakása lebontását a települési önkormányzat jegyzője elrendelte vagy engedélyezte, vagy
c) 1988. december 31-e előtt haszonélvezettel terhelten került a lakás a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik, vagy
d) 1988. december 31-e után haszonélvezettel terhelten örökölt lakásában a haszonélvező bent lakik.
"

Megegyszer, hitelekhez ez nem kell.

Előzmény: csoki74 (193)
trikó Creative Commons License 2003.04.07 0 0 194
Szervusztok!

Átfutottam a topicot, de ennek ellenére elehet, hogy volt erről szó:

Befogadó nyilatkozat

A kérdés az, hogy minden bank kéri-e, és hogy mivel jár ez a befogadó számára (azon felül, hogy a befogadó beleegyezését adja a hitelszerződés felbontása esetén, hogy a nyakára költözzünk...)...

csoki74 Creative Commons License 2003.04.07 0 0 193
Sziasztok!

Bocs, ha már 1000x átrágott dolgot kérdezek, de már olyan sok helyen sokféle választ kaptam ugyanarra a kérdésre:
ha van a nevemen egy lakás, kaphatok-e kedvezméányes állami támogatású hitelt (+ szocpol + áfa visszatérítés)? Vagy ez a kis panel kizárt mindebből?
Ha eladom, van rá esélyem, hogy mégis kapjak?

Kösz a segítséget előre is!
Csoki74

Elm Creative Commons License 2003.04.07 0 0 192
Csak pontositaskent, bar irta Szelloke, de fontos: A kieg. kamattamogatas, a szocpol, es az afavisszaterites is csak UJ haz eseten jar, vagyis a telken levo epuletre kell ervenyes bontasi engedely, es azt el kell bontani.

A gyakorlatban, hogy megmaradhat-e az alap, esetleg egy-ket fal (ez utobbi hivatalosan biztos nem, de "feketen" talan), azt nem tudom, lehet, hogy a bontas utan szemlez az onkori epitesi osztalya, de ezt nem tudom, utana kell kerdezni...

Előzmény: Mindy (191)
Mindy Creative Commons License 2003.04.06 0 0 191
Szellőke! Nagyon köszönök mindent!
Még csak átfutottam, amit irtál,férjjel összeülünk és megbeszéljük,m egrágjuk.
Nagyon sokat segitettél,remélni sem mertem ennyit!
Jelentkezem!

Ezüstcsillag

Előzmény: Szellőke (190)
Szellőke Creative Commons License 2003.04.06 0 0 190
Először is, kellene egy építési engedély az új házra. A helyi önkormányzaton kell érdeklődni a telek helyzetéről, mi a teendő a romo s házzal, valószínűleg bontásit kell rá kérni, mert egy telken egy ház állhat, de ha rendesek akkor elég a használatba vételi engedélykor teljesíteni a bontást.
Ha 5 M-os költségvetéssel van egy 1M, akkor az 20% önerő, van olyan bank, asszema Takarékszövetkezet, ahol ez elég. A nagy bankok 30-40% készültség elérésekor folyósítanak, amikor szerkezetkész állapotban van (állnak falak, tetőn fent vannak a cserepek), ha van egy másik ingatlan, amire lehet jelzálogot tenni, akkor hamarabb is adnak pénzt.
Ha házasok vagytok, és még nem vettétek igénybe és a telek belterületi, akkor a 2,5% állami kamattámohaógatott hitel a legjobb nektek és a 2 gyerekre jár 1,6 M szocpol és még 0,4 M áfavisszatérítés. Nincs jelentős különbség a nagy bankok között az állami kamattámogatott hitelnél, a kezelési költség változik valamennyire.
Vannak bank, ahol nem kell jövedelemigazolás, csak munkaviszony, van ahol nem kérnek számlát hitel elköltéséről, van amelyik lassú (3 hó), van amelyik gyors (1hó).
A telek nem kell, hogy a neveteken legyen, elég ha a néni hozzájárul, hogy építsetek (ép enghez), a banknak meg az kell, hogy legyen egy ügyvéd előtt kötött ráépítési megállapodás (ami rendezi, hogy kinek lesz a tulajdona). A legtöbb banknál feltétel a rendezett tulajdoni lap, ha csak széljegyen vagytok egy ajándékozási szerződés után, az kizáró ok (sajnos nálunk ez van). Arra kell figyelni, hogy az ajándékozási szerződést (hogy nevetekre kerüljön a telek)még a szerkezetkész állapot előtt kell megköti, klüönben 11% illeték terheli.Előtte ingyenes, ha 4 éven belül építessz a telekre.

A szocpolt a hitellel együtt kell kérni, szerepel a nomtatványok között,és 2-3 részletben a készültséggel együtt folyósítják. A hitel és a szocpol 10% -t a használatbavételi engedélyig visszatartják.
Minden banknak saját igényei vannak, hogy milyen igazolásokat és papírokat kér, ezt tőlük kell megkérdezni. A 4 M kölcsön nem nagyon sok, arra nem fognak extra nagy jövedelmet kérni.
Van egy honlap www.privatbankar.hu a kalkulátorok közöttvan olyan hitelválasztó, ahol ki lehet sakkozni, hogy melyik banknál, mennyi pénz milyen futamidővel mennyi havi részletbe és egyszeri költségbe kerül.
Ha van még kérdés, keress.
Üdv: Sz.

Előzmény: Mindy (189)
Mindy Creative Commons License 2003.04.05 0 0 189
Sziasztok! Ne haragudjatok, a két poronty mellett nem tudom visszaolvasni a topicot, viszont nagyon sürgősen utána kell járni valaminek! A helyzet a következő: szét szeretnénk költözni anyósékkal, most egy telken lakunk két házban.
Pénzünk kp. kb. 1 milla. VAn egy telek, amit ingyen megkaphatunk, rajta romos ház (egy idős nénivel cserélnénk, már szinte le van fixálva, rokon a néni, anyós fogja ápolni.)
A néni háza romos, be lehet költözni kis időre, de egy új, félig kész házat szeretnénk felhúzni nagyon gyorsan, 5 millió forint (plusz áfa) értékben.
Hogyan juthatnánk a legmegfelelőbb lakáskölcsönhöz? Hogy juthatnánk a szocpolhoz?
Van egy három- és egy huszonkéthónapos kisfiunk.

A kisfiúk mellől nem tudok elmászkálni (nem Pesten lakom) bankokat cserkészni, férj hajnaltól estig d olgozik, ezért csak a neten böngésztem, de egyszerűen képtelen voltam magam rájönni a megoldásra.
Valaki segitene?

Köszönöm előre is, Ezüstcsillag

Elm Creative Commons License 2003.04.04 0 0 188
Erdekes, szoktak kerni...
Mondjuk neked jo, mert ha valamiert isten oriz ne tudnal fizetni, akkor jol nem tudnak kirakni a lakasbol... csak egy jo hosszu pereskedes utan.
Ilyen laza hely ez a takszov forma?
Előzmény: Vastika (186)
Szellőke Creative Commons License 2003.04.04 0 0 187
Mitől megbízható egy közjegyző?

Hát ha azt nem is feltételezem, hogy hamisít, bűnöz stb. , de azt sajnos igen, hogy egy megbízhatatlan közjegyző "kitalálja" menet közben, hogy erre is, meg arra is fizetni kell pluszban, amiről elfelejt előre értesíteni.
Esetleg felületes és nem tartalmilag nem megfelelő okiratot készít, vagy csak éppen nem ér rá a megbeszélt időpontban.
Nevezz paranoiásnak, de a variációk száma végletelen és minden esetben mi maradunk pácban.

Előzmény: 316e21 (180)
Vastika Creative Commons License 2003.04.04 0 0 186

Megkérdeztem őket, nem kell közjegyző náluk új lakás vásárlásához. Hurrá!

De egy kicsit infarktust kaptam: ugyanis amióta mi megkötöttük a szerződést, csökkent a kamat 4-ről 2,75 %-ra... Akkor itt is 46. lenne a havi törlesztőrészlet. Most beszél a hölgy a főnökével, hogy mivel még nem folyósították a hitelt (még csak a szerződést írtuk alá), nem lehetne-e azt elfelejteni, és újra megkötni ;-)) Szóval, most itt ülök a telefon mellett, és várom a fejleményeket...

Üdv!

Előzmény: Vastika (183)
316e21 Creative Commons License 2003.04.04 0 0 185
igen, sőt az ügyvéd általában nem is látja a lakást...
az értékbecslő pedig felelősséggel tartozik a banknak, akár anyagival is
Előzmény: Elm (184)
Elm Creative Commons License 2003.04.04 0 0 184
Az ugyved nem felel azert, hogy a lakas piaci erteke es az altalatok beirt ar kozott mekkora a kulonbseg. A bank meg a piaci arert, vagy nyilvan az alatt tudja csak elarverezni.
Az ertekbecslot meg a bank kuldi, marcsak ezert is jol lehuzza az erteket, igy a bank nem johet ki rosszul a dologbol.
Előzmény: Vastika (183)
Vastika Creative Commons License 2003.04.04 0 0 183

316e21:

Ezt nem értem... Ha van egy új lakásról adásvételi szerződés, ügyvédi pecséttel, meg minden, akkor arról miért ne hinné el, hogy valóban egy olyan és annyiba kerülő lakást veszek?! Ennyi erővel a becsüsnek sem hiszi el, és akkor mi van? ;-)) Az emberek jók... ;-)

Üdv!

Előzmény: 316e21 (178)
Vastika Creative Commons License 2003.04.04 0 0 182

316e21:

Igazad van... Rossz hitelt néztem. Valóban, az OTP-nél ugyanez a hitel havi 46.200 forint. De tulajdonképpen "mindegy", mert nem lett volna elég önerőnk, hogy máshol vegyük fel a hitelt: vagyis lett volna, de akkor meg az elképzeléseinket nem tudtuk volna maradéktalanul megvalósítani ;-)) Azért az a kb. 1M forint nem mindegy...

Üdv, és bocs.

ui: de a 4+2-es hitelnél valóban az OTP a drágább ;-))

Előzmény: 316e21 (175)
316e21 Creative Commons License 2003.04.04 0 0 181
az még haggyám(?) de 99%, hogy az építtető is fizet érte...
Előzmény: eviktor (179)
316e21 Creative Commons License 2003.04.04 0 0 180
Szellőke

mit értesz az alatt, hogy megbízható közjegyző? :)
üdv,

316e21

Előzmény: Szellőke (177)
eviktor Creative Commons License 2003.04.04 0 0 179
Igen, igen, erről van szó! De akkor is, az ő pénzén épül a lakás, csak tudja már hogy áll az építkezés! A saját építkezése!
Lehet töbször szemrevételezni az adott épületet , de itt minden lakóval kifizettik az ellenőrzést! Botrányos!
Előzmény: 316e21 (176)
316e21 Creative Commons License 2003.04.04 0 0 178
vastika

Itt nem volt értékbecslés, mivel más ingatlanra nem tetettünk jelzálogot (10% önerő ugye), új ingatlant meg ők nem becsültetnek, hanem adott százalékkal beszorozzák a vételárat, és kész.
ez elég fura. mondhatni felelőtlenség, mert mi van ha mondjuk mi kötünk egy szerződést, hogy eladok neked egy lakást 20M forintért, a valóságban pedig egy 3M-s vályogház van a tulajdonomban. ilyenkor is lazán megkapom a 10M hitelt?:O mert akkor hajrá!:)

közjegyző a jelzálogszerződést kell közokiratba foglalni, így a pénzintézet esetleges "nemfizetés" esetén, egyszerüsített úton, bírósági lejárás nélkül kitehet a lakásból és árverezheti az ingatlant. díja általában a hitelösszeg 0,5-1,5%-a

üdv,

316e21

Előzmény: Vastika (170)
Szellőke Creative Commons License 2003.04.04 0 0 177
Sziasztok,

nekem egy megbízható, olcsó közjegyző kellene Budapesten.
A bankunk ugyanis nem ragaszkodik a sajátjához és majdnem 3 hetes várakozási idő van a banki közjegyzőhöz. Nem akarnánk ezzel húzni az időt, inkább keresünk egy privát közjegyzőt.
Volt valakinek dolga ilyennel?
Köszi: Sz.

316e21 Creative Commons License 2003.04.04 0 0 176
ez a "műszaki szemle" vagy "ellenőrzés" csak akkor van ha szakaszos finanszírozással vásárolsz, ha kész lakást veszel akkor van értékbecslés, egyszer
Előzmény: eviktor (174)
316e21 Creative Commons License 2003.04.04 0 0 175
Vastika

nem akarlak kiábrándítani, de az otp 4+2es hitele az nem ugyanaz mint a takszöv 6%os hitele, mert az otp és a többi ker. bank adja a 2,5-3%osnak hirdetett hitelt, ahol a 7M20év havi 46-50e

Előzmény: Vastika (169)
eviktor Creative Commons License 2003.04.04 0 0 174
Az OTP-nél az új lakás értékbecslés drágább, mint a használté, mert az egyszeri díjon kívül még 3*10e forintot felszámolnak valami szemle miatt, vagy mi a manónak hívták. Külön vicces, h. az építkezés finanszírozója az Otp. Felbecsültetik minden vevővel azt az épületet, amit ők építenek, amiről pontosan tudják, mennyit is ér majd. Vicces, de én sírni tudnék.

A hitelszerződés közjegyzői díja szerintem más bankoknál is vevőt terheli, de itt lehet, h. tévedek.

Előzmény: Vastika (171)
Vastika Creative Commons License 2003.04.04 0 0 173

biggieboy!

Bocs, nem értek hozzá, és mégis beleszólok... De annak idelyén bennünket is bombáztak mindenféle ilyennel (egy Fiatal Családok Otthona nevű önkormányzati bérlakásban lakunk most, ahol csak max. 5 évet lehet eltölteni: ezért amikor átadták, és beköltözött a 60 család, egymást érték a folyosón a biztosítási ügynökök, mindegyiknek volt valami jó ötlete ;-))
Szóval, majdnem beleugrottunk... De még időben ;-) beszéltem a dologról egy haverommal, aki egy kicsit ért a dologhoz (PSZF-t végzett, meg dolgozott biztosítónál), és ő nagyon lebeszélt. Azt mondta, hogy általában ezeknél a "befektetési formáknál" az egyetlen cél a haszon, és gondolhatod, hogy nem a tiéd... Lakásvásárlásra lakáshitelt kell felvenni, állami támogatás -> annál jobbat nem fog tudni ígérni senki. Én hittem neki...
Meg az is kérdés, hogy a hitelt adó pénzintézet hogy áll az "előtörlesztéshez": valamelyiknél azt mondták nekem, hogy ha később befizetek valamennyi pénzt, akkor emelkedik a kamat a megmaradóra, vagy nem is értem pontosan, hogy hogyan történik ez: a lényeg az, hogy többet kell fizetnem.

Mondom, nem értek hozzá: csak azt akartam mondani, hogy alaposan járd körül a dolgot, meg kérdezz meg _független_ hozzá értő embereket ;-)

Üdv!

Előzmény: biggieboj (172)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!