A Jásd-Bakonynána közötti szakaszon, a Vadalmás-rét előtt lévő patakátkelés egyre izgalmasabb, most is komoly vízmennyiség volt a patakban. Szinte mindenki nem az úton, hanem (Jásd felől érkezve) attól jóval balrább küzdötte át magát, ott ugyanis a patak sokkal keskenyebb.
Azon filóztam, hogy vajon mennyire lenne természetkárosítás egy ehhez hasonló, fiatal fákból álló hídszerű dolgot létesíteni? Mert ehhez csak egy fejsze kell. Persze nem a gázlón, mert az túl széles, hanem valahol mellette.
Nógrádsipeken nem lesz gond, ott a ttt fórumon olvasható nyitva tartás szerint meg fogod találni a kocsmában a bélyegzőt. Jó hely, rendesek.Viszont déltől 3-ig asszem nincsenek nyitva, csak előtte meg utána.
Becskén mindig gond van a plecsnivel, ezért lenne jó Máder Katalinnál aludnod, mert nála van egy szabványos kéktúrás (ő a fagyizós)
Viszont a kocsmához is lehet szerencséd, mert olykor-olykor kinyit. Ha Becskén alszol akkor valamelyiket csak megcsíped a három közül (bolt, fagyi, kocsma)
A fagyizós szállás olcsó, de végtelenül egyszerű, gyakorlatilag egy padlástér van kialakítva szobának, amelyhez nem tartozik semmi. Két ágy+ fűtés. Egyszer el lehet ott aludni, de egy hetes nyaralást azért nem tervezek oda. :-)
Mi a fürdőszobát nem firtattuk, mert egy délutánon érkeztünk otthonról, és indulás előtt fürödtünk.
vár kimaradt mert holnapután arra jár az egész család és majd akkor, a szerelmes sziklákat meg a török-asztalt megnéztük, utóbbi jó fotós hely
innen egy másik évszakba léptünk, itt már voltak virágzó vadkörték, leveledző bokrok
Rozsnakpusztán találkoztunk szemből egy nagyzsákos párral, első nap Ágasvárnál jött szembe két srác, pénteken Galyatetőn szálltunk le a buszról egy népes kékelő családdal, más ókátézővel nem is nagyon találkoztunk.. azért ezt keveslem
mondjuk a magányos erdőnek is megvan a bája, sőt, de szegény okt-val mi lesz teljesítők nélkül?
Rozsnakpusztáról egyébként az fog először eszmbejutni hogy vííí-vííí-víííí
így szól a szélkerék
volt egy aranyos kutya is, aki nem tudott dönteni: mi, vagy az üst melletti cupák?
ezért aztán a két dolog között rohangált megállás nélkül
majdmegzabáltuk :-)
újabb meglepetés hogy jelentős aszfalt következett
Kisinasnak tetszett, a talpamnak nem
aztán végre földút, majd a tarvágásnál köves
megijedtem, de talpmasszázs hatása volt
még a kilátást is szebbnek láttam :-)
a vége előtt, hogy el ne punnyadjunk, felszaladtunk zsákostól a vodafon-kilátóba a K3-on
szerintem megérte
15 perccel a busz indulása előtt a megállóban voltunk, pöcsét meg kóla is megvolt, csak a busz nem
fél órát késett
Egerig megpróbálta behozni, mentünk mint a félőrült (munkaidőm kötetlen, hajtok mint egy töketlen)
úgy láttam, Galyatető még mindig havas, őrület!
mit mondjak, más érzés már végigtekinteni a Mátrán
nőtt a tisztelet! :-)
remélem nem haragszik meg Güszi hogy ellopom a mondását: OKT forever!
úgy indult, hogy a neten kinézett 7:55-ös busz nem szerepelt a gyöngyösi buszállomáson kifüggesztett menetrendben sehol
node van információ, kérdem a kisasszonkát
aszongya fél 10
naneba, és Mátraházára? 8:30
ez már jobban hangzik, de mégegyszer felgyalogolni..
azért csak evett a fene, megnéztem mégegyszer a menetrendet, próbáltam értelmezni a csak munkaszüneti napon, csak pihenőnapon, mindkettőn de dec 24-én nem, csak dec 24-én és 31-én piktogramjait (kalapács, kalapács körben, pluszjel körben, satöbbi, ezt épeszű ember találta ki amúgy?) és akárhogy is néztem nekem az jött le hogy 8:05-kor van egy busz
Kisinas meg is találta a kettes vágányon
Budapesti járat, úgyhogy ismét ki lehetett fizetni az autópálya felárat
mit tagadjam: örömmel tettem
látható, hogy a rendszernek mekkora nevelő hatása van :-)
felérve fotózkodás a trikolor kőnél, pár harapás a fagyos levegőből, sipálya tetejéről a Tátra csodálása aztán go!
Az elején kicsit csúszott, de pár perc alatt eltűnt a hó
a Sas-kőről már nem látszott a Tátra, percről percre párásabb lett a levegő
rengeteg a letört és az ösvényre hullott gally, mindenféle méretben, nem tudom itt vannak-e már rangerek, amit tudtunk megtettünk és húzkodtuk le az ágakat az útról
azt kicsit szánalmasnak tartom, hogy a terepfutók egész télen itt futkároznak minden hétvégén, képesek voltak kerülő ösvényt kitaposni egy olyan helyen ahol két 4 méteres ágat le lehetett húzni balra és jobbra 40 mp alatt és szabad az út
nem, ők inkább kerülnek
amúgy kedvesek ezek a futók, megköszöni ha félreállunk, meg le a kalappal a teljesítményük előtt, de ezt a dolgot esküszöm nem értem
Jóidő-kútból ömlött a víz, erre azért csodálkoztam rá mert egy őszi túrán majdnem ott haltam szomjan mellette (na jó, kis túlzással, de akkor porzott, az tuti)
Szederjes-tető is emlékezetes marad, elég szederjes lehetett az arcom mire felértem :-)
rengeteget kivett belőlem ez a nap, mikor 17 kmnél jártunk, úgy éreztem mintha már 37-et mentem volna
Gazos kőről is iszonyat a kilátás, tátottuk a lepénylesőnket rendesen!
Parád fölötti valamelyik falut már egy órája locsolta a zápor, mire ide értünk elállt, épp párállott
nagyon szép volt!
akkor épp a Bükk volt locsolás alatt
mint másnap a szembejövőktől megtudtuk: nem is eső volt hanem hó
f7 után értünk Sirokra, az esőt megúsztuk, pár hópihét kaptunk csak, nameg egy csokinyuszit a szélső házból ("a sportos fiatalembernek hoztam", kicsit tanácstalanul néztem a nénire hogy tán.., de nem, nem rám gondolt :-)
isteni mázli, hogy a Coop szombaton este 7-ig van nyitva (gondolom a vasárnapi zár alá vétel óta), 15 perccel zárás előtt estünk be
fizetés után már épp elpakoltunk volna mikor jött egy fura figura, "cserzett" bőr, koszos ruha és jobbára érthetetlen beszéd
valami mosószerért jött merhogy nem tud mosni, kezébe nyomtam az elejtett flakonját amit azzal hálált meg hogy megmutatta a "Csibész utat" (=Ady E. utca), mert persze kikérdezett hogy hová tartunk, és megörült a Csibész vendégház hallatán hogy akkor ő most megmutatja
így is lett, a kapuban köszöntünk el egymástól, megszínesítette az unalmas urbánus vándorlást
az est fénypontja azonban a vacsora lett: daragaluska leves, rántott husi/sajt, sült kolompér, fasírt, fr. sali + kaszinótojás, savanyú ubi
fejenként 1250
Gyöngyösön nem sokkal volt kevesebb egy nyavajás fishburger+hagymakarika a manhattan burgerben
dehát kinek újdonság: a házi kajának nincs párja! :-)
azt már le se merem írni hogy csibészségből csokitojást meg mindenféle sütikét kaptunk grátisz
Úgy látom jól döntöttem, hogy ezt most kihagytam :D Az autópálya díj az mókás igen, én Lajosmizse- Budapest viszonylatban fizetek, de érdekes módon csak akkor ha Szegedi az autóbusz, egyébként csak Örkénytől megy pályán. Viszont ha Bp-ről megyek Mizsére olyan busszal ami csak Kecskemétig jár, akkor nem kell fizetni :)
na, hát buktuk a fogadást, pénteken Galyán 5+ centis hó volt
metszetben valahogy úgy nézett ki, hogy legalul sár, azon némi megállt víz, azon egy vékony jégréteg, azon az 5 centi hó
legalul esetleg még ágak a decemberi ónos esős akciótól
no, erre lépett rá az ember, felülről persze minden egyformán fehér, de jött a rulett hogy mi van alul: vízbe cuppansz, ágon botolsz, vagy szimpla kemény földön koppan a bakancs talpa
mindez lépésről lépésre képes volt változni
a Galyatető-Kékes szakasz előtt tettünk egy kitérőt a Verbőczi-kúthoz: míg élek nem felejtem el :-)
jó mulatság, férfimunka volt
ehhez képest a kék csak egy kis lájtos séta, legalábbis Mátraházáig
Vércverés előtt szuper napsütés, gyönyörű egy szakasz ez!
a Vörösmarty turistaházzal most mi van? a ttt fórumot olvasva úgy értettem hogy eladódott(?), állt is bent egy bömös valóban, kutyának nem volt kedve felkelni míg pecsételtünk, a kapun cetli: telefonszámok szállásfoglaláshoz: ....
egyéb: ....
mi az hogy egyéb? :-)
innen Mátraházáig olyan hódaravihar kerekedett egyik percről a másikra, hogy alig lehetett látni
de ahogy jött, el is ment
mi már csak röhögtünk :-)
Mátra büfében betoltunk 1-1 Mátra-burgert, fiam még a gyöngyösi buszon is azt emlegette
nálam nem volt ekkora frenetikus hatás, de nem akartam lelombozni :-)
egyébként odáig mindenféle álmokat szőttem hogy mit fogok enni, ilyen babgulyás, meg olyan palacsinta, ehhez képest csak hülye mirelit kaja volt (legalábbis a mátra büfében ahol pöcsételtünk), palira meg már nem is nagyon maradt idő
16:40-kor indult a busz Kékesről, 5 perccel előtte érkeztünk
nem volt benne padlószőnyeg, úgyhogy bébocsátást nyertünk simán :-)
viszont az szerintem kocsogség, hogy akkor is ki kell fizetni az autópályás felárat, ha mondjuk Kékesről mész le Mátraházára
jó trükk..
bár a menetrend sűrűségét elnézve, annak is örül az ember hogy jár egyáltalán busz
Most azon gondolkodom, hogy a vasárnapi botzár miatt vajon nyitva lesznek -e ott a boltok, illetve főleg Nógrádsipeken lenne ez gond, mert ott egy boltban van a bélyegző.
Egyébként mi a véleményed a szállásról? Nem volt gond, hogy külön volt a zuhany meg minden?
Jövő héten tervezem megcsinálni az Ősagárd- Becske szakaszt. Becskén az ismert fagyizón kívül van-e másik szálláshely? Azért kérdem, mert lehet másnap mennék tovább Nógrádsipekig. Valakit esetleg érdekelne a túra?
Kivételesen nem én hibáztam, hanem még Widi, 2010-ben, amikor töltötte fel a szakaszokat, akkor "Nagymezőpuszta - Nagybárkány" helyett "Nagymezőpuszta -Nagybárkány"-nak nevezte el. Holnap kijavítom
Pulmy: holnap utánanézek a pontodnak.
Ma semmit nem tudok csinálni, ez a böszme szél a maradék logikus gondolkozást is kifújta belőlem. Viszont nagyon szép tiszta idő volt, A Kőszegi-hegységből még a Balaton-felvidéki tanúhegyek is látszottak.
Van egy szintmetszet amely nekem ránézésre is Nógrádsipek-Sámsonháza, viszont a játékban Nógrádsipek-Nagymezőpuszta a helyes válasz, az előbbi nincs is megadva a válaszok közt.
A Tepke 500-as csúcsai viszont szerepelnek az szintmetszetben, azok pedig Nagymezőpuszta után vannak Nógrádsipek felől.