Keresés

Részletes keresés

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.27 0 0 2428

Mittwoch aus Licht - Birmingham Opera Company

Ted Nugent, der ziemlich gestrige, ergraute Rocksänger und Gitarrist, lernte seine Lektion, als er Mitte April prahlte: "Wenn Obama im November wiedergewählt wird, bin ich zur selben Zeit 2013 entweder tot oder im Knast.... Man kann einfach nicht jeden dazu bringen, sein Haus sauberzumachen in dieser widerlichen, bösen, Amerika-hassenden Regierung."  Er war Wagners Gegenpol – ein Klangmagier und Hedonist der Tiefe. Und startete eine diskrete Revolution der Musik. 

Alles steht im Dienst der Farbe

Um das Stockhausensche Mammut-musiktheater drückten sich ja bislang erfolgreich fast alle Regisseure und Intendanten. Ein singendes Kamel, fliegende Politiker oder ein Streichquartett, das buchstäblich im Himmel auftritt?

In allen sieben nach den Wochentagen benannten Teilopern von „Licht“ tauchen die biblisch inspirierten Figuren Eva, Michael und Luzifer auf. Eva verkörpert das Urweibliche und Beständige, Michael ist ein ewig Reisender und Suchender, Luzifer wirkt als Störenfried. Jeder Tag hat spezifische Eigenschaften, Farben, Formen und Gesten. Den Mittwoch bestimmt die Farbe Gelb.

das Timbre. Es verbessert die Klang- und Farbabmischung der Musik. Debussy spielt anders als alle anderen mit der Alchemie der Klänge. Er verwendete neue Harmonien. Sie stehen im Dienst der Farbe. Genau dadurch geschieht eine Art Befreiung des Timbres.

Dafür explodierte, nach Recherchen des "Southern Poverty Law Center", 2011 die Zahl von neugegründeten "hate groups": 1018 wurden gezählt, eher zersplittert, von schwerbewaffneten Milizen bis zu Fan Clubs von Death Metal Bands mit bezaubernden Namen wie "Hate", "Hate Crime", "Jew Slaughter" und "White Terror".

Besonders gefällt mir die Ausdrucksspanne, die sich zwischen einem so originellen und persönlichen Stück wie "Prelude a l’apres-midi d’un faune", "La Mer" und "Jeux" auftut. Sehr speziell ist immer wieder die Tiefe des Ausdrucks, die Originalität der Komposition und die Intensität seiner Poetik.

Aus einem konzentrierten musikalischen Grundmaterial, der sogenannten Superformel, leitet Stockhausen weitere Formeln für die einzelnen Tage und die Protagonisten ab. Durch Spreizungen oder Komprimierungen der Formel(n) schuf er einen ganz eigenen Klangkosmos, dessen Komplexität freilich selbst geübte Neue-Musik-Ohren ganz erfassen können. Oft liegen mehrere Schichten übereinander. Phrasen werden in unterschiedlichen Tempi parallel gespielt, es mischen sich Gesang, Instrumentalstimmen und Live-Elektronik zu einem meist eher unruhigen Gesamtklang. Er kombinierte Moden und musikalische Einflüsse etwa aus Asien mit der Ganztonleiter. Er integrierte Zitate und Elemente anderer Werke. Aber immer so versteckt, dass man sie kaum findet und wiedererkennt.

Es muss also eine neue Welt-Präsidentin gewählt werden, zu ihrer Inauguration singt sie brillant verschachtelte, hohe Koloraturen. "Wir haben einen muslimischen Präsidenten, der das Militär hasst, der die Vereinigten Staaten hasst – und wir hassen ihn" Debussy war gewiss ein Meister der Farben. Dennoch wissen wir, wie sehr ihn das Etikett des Impressionismus irritiert hat, das man ihm verpasste. Er fand, seine Kompositionen würden dadurch reduziert, und das stimmt auch. Debussy hat die Maler des Impressionismus – Renoir oder Monet – möglicherweise geschätzt. Aber er war viel mehr in Kontakt mit den Kreisen des Symbolismus. Bei ihm Zuhause hing eine Sammlung japanischer Zeichnungen an der Wand. Das war ihm am nächsten. Das sagt viel aus, auch über das Genauigkeitsideal seines Schreibstils. Seine sehr intimen Ausdruckswelten voll dunkler Zärtlichkeit sind zugleich geprägt von einem großen Sinn für Exaktheit.

Debussys Poetik ist enorm intensiv

Hank Williams hütet sich, auf offener Bühne dafür zu werben, den Präsidenten umzubringen. So verführerisch der Gedanken sein mag - ein "wet dream" der amerikanischen Rechtsradikalen. Wer vom Töten spricht, bekommt plötzlich Besuch vom Secret Service. Die Meinungsfreiheit endet endlich abrupt, wo zur Gewalt gegen den Präsidenten und andere Bürger aufgerufen wird.

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.27 0 0 2427

Dem eitlen Getriebe der Welt entfliehen

Dem eitlen Getriebe der Welt entfliehen

Eine Eisenbahnstrecke am Ufer des Muresul-Flusses in Transsilvanien, um 1920

Ungarische Geschichte Mit Glamour, Pomp und Luxus. Dabei entfloh Wittgenstein doch dem eitlen Getriebe der Welt nach Skjolden, wo er Einsamkeit und Ruhe und vielleicht auch den Gesang der Schmeissfliege suchte und fand.

Zur Sache, Schätzchen – Stefan Kurt als Inspektor, Brigitte Hobmeier als Lehrerin.

Island war ein einmaliges Erlebnis. Nach Skjolden kehrte Wittgenstein hingegen immer wieder zurück. Er genoss den «stillen Ernst» der norwegischen Fjordlandschaft und arbeitete, fernab des Universitätsbetriebs, am «Tractatus» und an den «Philosophischen Untersuchungen». Jahrzehnte später wird der Held von Jan Kjarstads Roman «Der Entdecker» die Gegend ebenfalls bereisen. Er sei in Tokio gewesen, habe Timbuktu besucht und Krokodilen den Rücken gekrault, erzählt der Fernsehreporter. Nichts habe ihn aber so tief beeindruckt wie die Fahrt über diesen Fjord. Von Skjolden führt eine schmale Strasse am mächtigen Wasserfall Feigumfossen vorbei zur dreissig Kilometer entfernten Stabkirche von Urnes. Kjarstads Romanheld glaubt, Ähnlichkeiten zwischen Wittgensteins Denken und den Schnitzereien dieser Kirche zu entdecken, «Norwegens berühmtestem Schnitzwerk». So öffnet sich mitunter am Ende der Welt ein Portal, das zu deren Mittelpunkt führt.Gemäss Pinsents Tagebuch interessierte sich Wittgenstein mehr für heisse Quellen als für isländische Kultur. An einem historisch aufgeladenen Ort wie Thingvellir, wo sich die Geschichte des Landes wie unter einem Brennglas verdichtet, verbrachten die Reisenden «einen überaus interessanten Abend». Wittgenstein «lehrte mich die Russellsche Definition der Zahl etc. und den Gebrauch seiner symbolischen Logik».«Österreich» wurde Wittgensteins Refugium von den Leuten in Skjolden genannt. – Eigenhändige Aufnahme des Philosophen.

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.26 0 0 2426

http://www.youtube.com/watch?v=3FneEa7F1UA

-fekszik a 16-17 éves ifjonc az ágyon, zenét hallgat. Érzi, hogy ez valami más. Ez valami más világ. Ami nem ez, hanem az. Egy túlvilági másvilág.  Ahol nincsenek házifeladatok, nincsnek ellenörzők, nincsenek hülye, ostoba  felnőttek, akik kezüket összecsapják a sarok fölé érő "mokaszinja" láttán. Ahol nincsenek pletykák, furkálódások. Dohányzik. Nézi a plafont.

- ül az 56-57 éves faszia  tubus előtt és meghallgatja, amit 40 éve nem is látott. És tudja, hogy a világ még annál is rosszabb, nem az ellenörzők a világ legszörnyűbb dolgai, de már nem dohányzik és nem a plafont nézi, hanem a klaviatúrát.

AZONOSSÁG.

A1 ------------------------------ A2                  az agy " ambivalensen szeretem Wagnert"  központja                       A I.

A1 ------------------------------  A2                 a psziché "ambivalensen szeretem Wagnert" komplexuma           A II.

A1 ------------------------------ A2                   a tevékenységi mező "ambivalensen szeretem Wagnert mezeje    A III

A1 ------------------------------- A2                 a Létező szerkezete                                                                                    A IV 

Ha azonosság létezik, márpedig létezik, akkor A I. és AII és A III. azonos. Ugyanakkor bornírt baromság lenne

feltételezni, hogy az azonosság "úgy " létezik. nem úgy. hanem "így".

Az A I.  enged következteni az A II.-re és az A I. részeinek bizonyos ismerete segít elképzelni pl az A III. számunkra soha pontosan meg nem ismerhető részeit  És viszont. Ezért müködhetnek az analógiák.

Lurija, Eccles, Vígotszíj, Popper, Leontyev, Freud, Lewin, Heisenberg, Schelling,Einsten.Hegel, Bach, Beethoven, Liszt, Coltrane

KÖR.

A Krebs ciklusban összefolynak, találkoznak az alapvető szintézisek.

Hasonlónak kell lennie az általam már vagy 25 éve feltételezett Körök körében: De itt az információ feldolgozás és a tevékenység találkozik.

Információ feldolgozás az érzékelési szinttől a genetikai megőrzésig. A mindennapi tevékenységtől az évszázadokon át generációról generációra végzett tevékenységig.

A. látás(hallás, szaglás stb. - amelyek önmagukban szintén egymásra épülnek az agyban) 

B. emlékezet (rövid távú, hosszú távú, ontogenetikus, filogenetikus.

C. tevékenységi formák

D, a Lét szerkezete

B

A

http://www.youtube.com/watch?v=rkY_zTKzPCY

C

D

érdekesnek tünhet, hogy a két halmazban nem jelenik meg a nyelv. Pedig ott van.

A nyelv szerkezete, a világ szerkezete, a tevékenység szerkezete

PONTOK     

INFORMÁCIÓK

ERŐK

INTENCIONALITÁS

http://www.youtube.com/watch?v=-bbinrDGNJw

STUKTÚRÁK

UTAK

http://www.youtube.com/watch?v=b1sPO9mjWu0

ENERGIÁK

MEZŐK

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.24 0 0 2425

85.05.05. vasárnap

reggel 7;

Dvorák: Othello - nyitány /nem ismerem

Mendelssohn: Szentivánéji álom /-ismerem

Liszt: Hamlet  /ezt nem ismerem, felveszem

Liszt - szerintem még mindig egyik alapvető problémájához: a vallás felé való fordulásához:

Cassou: " Ekkoriban többen nyiltan megtérnek a katolikus hithez , gyakorolják is a vallást. Verlaine, Francis Jammes -és Claudel is. "

" misztikus érzékenység, főként a Mária-kultusz  érződik  egyes szimbolista költőknél"

RODIN  -őt persze "ismertem már a kezdetektől" - felfedezése!

Danaida

Szép vagyok

A Gondolat

Az örök bálvány

- A csók, a Gondolkodó, Balzac -ezeket meg már ismertem

9; Hideg idő. Cigi nem volt - dühöm. U.T.-kal cigiért.

Saint -Saens öregkori fúvós-zongora darabjai: csodálatos világ.

És: felfedezése

Rosettinek !!! ( La Ghirlandata, 1873)

Denis-nek !!!! (A háromkirályok hódolata, 1904, A szent liget, 1900?, a Nabis- csoport -erről hallottam már,

Ateliers d'art sacré -erről nem!)

Klimt: Danaé (1907?)-!!!!

Walter Crane:Neptunus lovai (1892) !!!

Ensor: Csontvázak a műteremben(1900)

Mekegedni vágyó csontvázak (1889)

Keller:Böcklin sírja -!!!!

Lévy-Dhurmer: Apassionata

Beethoven

Örömóda

salome

Rops: Kegyencnők       -!!!

Stuck: A Szfinx - !

És Michael Jackson a leggazdagabb sztár! Kb. egy milliárd dollár!

És a 11 hónapos angol kisfiún  a 15. szívmütét!(elzáródott billenytűk, lyukas kamrák)

van Gogh:  Táj napfelkeltekor - 9 millió 900 ezer dollárért kelt el!

Toulouse -Lautrec:  La Clowness Cha-u- kao 5 millió 280 ezer dollár!

Meghalt Rudi Gernreich -a topless és a miniszoknya "feltalálója"

Kínában ruhák a gyomor és a hátfájás ellen!!!! A zsebében  gyógynövények, amelyek a bőrön át felszívódnak!

A HASEK -klubba tömörült nemzetközi bohémvilág

HASEK -KRÚDY, KARINTHY

Roland Topor a grafika " "Al Caponéja"

" A HUMOR A TEHETSÉG FEHÉR BOTJA" - !!!!!!

A ROHADT COSIMA WAGNER. AZ ÁTKOZOTT WAGNER GYEREKEK- AKIK LISZT UNOKÁI-ÉS LISZTTEL-ANYJUKHOZ HASONLÓAN- SZEMERNYIT SEM TÖRŐDNEK,CSAKA  ROHADT FELFÚJT WAGNEREL!!!!!!!

JOG:           Középpont.: a Személyiség és az Állam.

Dél; P.1. barátom Michael Jackson kazettája szól.

Nagyon fáradtan: Homokhordás. 2 sör. Bor. Maróti Liszt könyve egyre szimpatikusabb.

Éjszaka a Jackson kazettáról álom: Mostohahúgoméknál. A kazettám - videó kazettává változott!!!!

bedugtam a magnóba - és a TV-n látszott!!!! A Thriller clippjére vártam nagyon -de az nem jött. (X)

MI AZ ÁLMOK ONTIKUSSÁHA, MONDD BLAKE!?!?

este 9 Sokat dolgoztam, sokat ittam. Kemény hét vár rám. Liszt:B-A-C-H a magnón.

hoppá!

Pierre Brunel:  "  A szimbolista képalkotásban  a mitológiai alakok jelentős helyet kapnak..... Föl akarják éleszteni a nemzeti mítoszokat.... A mítosz kiváltságos kapcsolatba lép a szimbólummal"-!

és:

...... Schuré az Új Idők Lelkében  a 'Sorstrilógiával:a karma, a Nirvána, és a halhatatlanság triászával

(X) Mennyire más volt még  akkoriban M.1! Ezt a Thrillert a tubuson még sosem látta. Most megnézi.

A festészet hatása akkoriban "felmérhetelen" volt: látásmódok -amihez automatikusan  jöttek a gndolkodásmódok. Amiket mostanában egyébként betopikolunk, azt szinte teljesen elfelejtette -mint ezt a  napot is, és ezt az álmot is.

http://www.youtube.com/watch?v=ufVx80xkim8

(érdekes, hogy a Wagner családról szóló véleménye milyen markánsan fogalmazódik meg már 30 évvel ezelőtt)

85.05.08. szerda

este 1/2 8; Hétfőn alvás a laktanyában. Itt nagy ivászat. Tiszta szesz (95%) vízzel ,közben kártya.

Schroeder agyvérzést kapott.

IDA RUBINSTEIN, ANNA PAVLOVNA, ISADORA DUNCAN

Balaton Regina

Videoton-Real Madrid

este 11; napok óta nagy fáradtság. Sörök. A Vidi itthon kikapott 3:0-ra.

Liszt:XII. magyar rapszódia (Bernsteinnel)

TEST-LÉLEK

egysége (abszolút egysége)  lehet

elkülönülése (abszolút elkülönülése) lehet

pl. az ORGAZMUSBAN (EJAKULÁCIÓBAN) és a TÁNCban.

Pszichoanalitikus kongresszus Madridban. 

Istenem! Ha én egyszer  anyagilag-szellemileg függetlenül elmerülhetnéK a  LÉLEKben!

A háború minden jónak a szülőanyja 

- kivéve, ha az oroszok győznek( lásd a Győzelen Évfordulóját),  mert akkor az ostobaság, az állatiasság, bunkóság televénye tenyészik

- kivéve, ha olyan céltalan, kiábrándító, demagóg háború zajlik mint az Irak-Irán /Izrael-palesztina.  

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.23 0 0 2424

Bach -Kant?

Liszt - M.1.?

http://www.youtube.com/watch?v=FzYoYy1ky30

A vasúti átjáró egy S kanyar kellős közepén. Ma végre sikerült. Piros, sorompó. 6 kocsi összegyűlt. Vonat el. Lámpa villog. Sorompó lassan moccan - a birka sor persze nem. És ha szerencsédre éppen ekkor érsz oda

akkor fékezés nélkül a jókora kanyarnak megfelelő 7o-nel átsurransz a még álló autó sorok és a sorompók között. A mai tökéletes volt. Bringával viszont majdnem elcsaptak egy hete. 0.8 R úszás után bringa. Szombat déli meleg. Éppen magadhoz térsz  amikor a kereszteződés. Jobbról két teherautó tapasztalt söfőrje persze észrevett- megálltak,  de a balról jövő  személyautó köcsög sofőrje nem adott elsőbbséget. Ha gyorsítok, akkor a hátsó kapja el, ha fékezek, akkor az oldalának vágódok. Így szinte elévágtam, jobbra be a két teherautó mögé, egyiket megkerülve kört téve éppen szembe találkoztam vele - de akkorra már megijedt, mert ijedtemben-meglepetésemben ordítottam egyet a kanyar-vágódás előtt. Utána rámosolyodtam és tovább. 9,8 R következett. Utána fürdés a kutyákkal. Tádé már tud viselkedni a fürdőszobában de Kundry még nem volt. Kiváncsi-határozatlan szaglálgatás. Én be a kádba. Kundry felbátorodik - felágaskodik a  mosógépre. Tádé kiváncsian néz, hogy mit szólok? Semmit. Erre ős is felbárodik és ős is ágaskodik. A mosógép billeg. Ha felborul vagy eltörik, akkor végem. Kis ordítás. Fekvés. Fekve szaglálgatás. Szocializáció.

Hogy fog meg a pók egy legyet a sarokban? Csoda, szó szerint mérnöki-csoda. Mindez hátterében egyszerű mutációk állnak. De jó, hogy semmi közöm a biológiához! A kálium pumpa.  Ez még egyszerűbb de ugyanakkora csoda. Az elektronok részecskéi. Elképesztő csodák. Nem is kell foglalkozni az emberekkel.

na jól van. A zenészekkel kel. Meg a régebbi költőkkel, képzőművészekkel, tudósokkal.

A történelem vége? Igen. Az európai emberé.

Gershwin. Bartók. Utak. Rhapsody in Blue. Blue Beards castle.

http://www.youtube.com/watch?v=h2B2980uW9Q

HOMO EUROPICUS  -aussSSS!

http://www.youtube.com/watch?v=kIBeYoP9Wi0

Szép Heléna. A csatkai szűz áldjon meg!

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.22 0 0 2423

02.05.16. csütörtök

5:30; Dzsungel zene.

Tegnap nagyon eláztam. A Real kilencedszer  is megnyerte a BEket. Olvasgattam is: 4-5 éve vett Manifestum

gyűjtemény (németül).

A DADA  nemcsak mint művészet volt CSODA, de hihetetlenül izgalmas (bár naív)  társadalmi célkitűzései is voltak. Ez még inkább a német képzőművészet felé fordította a figyelmemet.

Mostanában vett könyveim óriási erőket rejtenek magukban:

1, Porkert: Die chinesiche Medizin  

2, Kant: Der Streit der Fakultäten

3, William Saroyan:  Menschliche Komödie

4, D. Payne: Bekentnisse eines Taoisten an der Wall Street

5, H. Miller: big sur und die Orangen des Hieronymus Bosch

6, Solschenizyn: Krebsstaion

15:15;             Parker, a Bird.

Tegnap kissebbfajta mérgezésen mehettem át mert egész délelőtt szarul voltam, amikor meg hazafelé  a "kutyaharapást szőrivel"  elv alapján legurítottam egy korsóval , újabb "szívdobogás" tört rám.

Most próba-szerencse elv alapján mégegy üveg. A kaukázusi kuytásoktól mondta nekem egyszer egy híres tenyésztő:  "inkább mennek két lépést előre, mint egyet hátra"  Sokmindenben, így ebben is, a kaukázusi kutya él bennem. (X) ("Csak " a kutya a külső ellenséggel harcol én meg a belső démonaimmal.)

Mégegy sör. GÉGE. (XX)

Hogy lehet 500 oldalban az Ómot felmutatni?

Gége. Haiku.

Mit jelentenek a szavak és mit nem jelentenek?

Mit jelentenek a szavak egy sztálinista pártgyűlésen? - egy amerikai republikánusi választási show-ban? egy önmagát  a zsidó piacon felrobbantó  15 éves paleszetin  fiú szájából két nappal a tette előtt? egy XII.  századi

kolostorban a vacsora után?

Szavak, szókapcsolatok, mondatok, mondatrendszerek.

Érzések, cselekvések, szituációk.

Igék, melléknevek, főnevek.

Ősszavak millió évvel ezelőtt a barlangban. Mit jelentett a nyelv Angkorban, Mezopotámiában, a Jangcén

sodródó tutajon, Dzsingisz-kán romboló hadseregében és az alexandriai  könyvtárban?

Asztalom irtózatos rendetlenségben:  húsvéti csoki tojás és nyuszik, számtalan német nyelvű könyv, kazetták, CD-k, antibiotikum ( fogamra szedm 5 napja) , két teli hamutartó, H.H. két nagyon régi karácsonyi ajándéka: (egy doboz a tetején ember arcú félholddal, tolltartó számtalan tollal) , poharak, sörös kancsó, összegyűrt papirok, penészedő alma, poros rágógumi csomók, cigaretták, gyufák, egy kazetta Heidegger (tavaly vettem Bécsben) beszélgetésekből, rajta egy írtózatosan kövér, mosolygó Buddha.

......................  MI LESZ EBBŐL?

23:50; GÉGE.

Olja tüzelése kezd kialudni, a fiúk lassan megnyugszanak. Borisz pl. több napja nem evett semmit. 

A Tao tanítás az Ómról, az ÓM tanítása önmagáról. A Talmud, a Biblia, a Mahábhárata stb. a Tao egyes megnyilvánulása.

Siddharta és Catherina Zeta Jones.    

Teilchen és Bierchen.

(X)  a szerk

(XX) -a GÉGE / A HANGADÓ/ A HANGKÖLTÉSZET/ élete egyik legfontosabb találkozása volt - porosodók de élénken bevésődtek/magát bennük megtalálta

pl. Demetrio

http://www.youtube.com/watch?v=IZmaIdiS2uc

-a szerk

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.22 0 0 2422

82. 11. 09. kedd

reggel 8; Már egy jókora veszekedéssel a hátam mögött.

Russel: " A primitív ember számára  minden vagy barátságos, vagy ellenséges; a tapasztalat azonban megmutatta, hogy a barátságosság és ellenségesség  nem olyan fogalmak, melyek révén megérthetnénk a világot. "

du.6; Délelőtt egyetemen, délután antikváriumból 7 Vigilia( 1974 és 1975 számok)  valamint Richard Wagner: Művészet és forradalom (1924), itthon a  két gyerek fürdetése és most az olvasottakból: 

Várkonyi Nándor: " Blaise Pascal  (1623- 1662) jelkép és példakép. Benne az Újkor két nagy gladiátora vívja a csatáját: az ész és a lélek. Az ész függetleníti magát Istentől, önerejéből akarja megteremteni világát, azaz a saját képére szabni a Mindenséget, megnyerni a világot és elfoglalni Isten helyét. A lélek tudja eredetét, Isten teremtményének érzi magát, egyesülni kíván vele és megnyerni az életet. Pascal életének páratlan eredménye , hogy mindkét küzdőfél győzelmet arat önmaga felett: harcukban feloldódik   a teljességre törekvő barokk irracionalizmus  és az egzakt rendszervező racionalizmus ellentéte, s igaz , halálos szenvedések árán, s a kettős győzelem többé nem ismételhető meg."

Ennek kapcsán egy tegnap olvasott idézet:

Fortunat Strowski: " Ahogy Montaigne a filozófiát az iskolából, úgy szabadította ki  Szalézi Szent Ferenc  a jámborságot a kolostorból".

Pascal és Montaigne.

Lukács László: "az 'ősbizalom' élménye" a csecsemőknél!

-avagy: Adalé k a Bzalmasodáshoz!    

Szent Ágoston: " Isten, teremtője a mindenségnek, add meg először, hogy jól kérjelek, azután, hogy méltóvá tegyem magam arra, hogy meghallgass, végül pedig légy az én szabadítóm!"

"Isten, aki nem vagy szerzője  rossznak s aki megengeded annak létezését egy még nagyobb rossz elhárítása végett" - ez príma!

Kecskés: " Csodával határos Tamás nem egészen huszonöt  esztendő leforgása alatt  kifejtett alkotó tevékenysége. Ennek figyelembe vételével elfogadhatjuk Grabmann véleményét, aki szerint Tamást úgy tekinthetjük, mint akit elsőként avatott szentté tudománya elismeréseképpen az egyház. Karl Rahner is azt állítja, hogy Tamásnak teológiája lelki élete, s lelki élete a teológiája. "

Két szellemtestvérem után tehát két Apámmal is találkoztam ma!

és ráadásként

Juhász Ferenc  ." Mind a négy evangéliumot kívülről tudom. Öt bibliám is van, öt kiadás különböző fordításokban. Féltett kincsem egy 1748-as kiadású....."

82.11. 10. szerda

Szakonyi Péter ( Szalay kérdezője): " Az atommag belsejében uralkodó viszonyok  ismeretében következtetni tudunk a Világegyetem fejlődésére, mert hiszen ugyanazok a fizikai törvények  érvényesek  mindkét esetben."

-Mégegy Ejha! "mert hiszen"-????????

"Mert hiszen"  -  ez nagyon sok problémát zár rövidre,de hát végül is az én azonosság-filozófiai koncepcióm : Egészet tükrüöő rész   - ez is valami hasonlót involvál!

1/2 9; U.T. megbüfiztetése után:

Egyetemi gyakorlat elmaradt, helyette egy zsidó csoporttársamnál kártya: Nyugati Hi-fi berendezés, lemezjátszó, magnó, csodálatos kégli  - bár kizárólagos beat központúságával számomra már túlhaladott:

szobája falán beat énekesek - mint nekem a gyerekkoromban.  

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.22 0 0 2421

82.04.20. kedd

este 1/4 10 ;  Rohanás közben kivártam

S mellém ért

Nekilódultam

Hatalmas rándulás a derekamban 

A megkapaszkodás pillanatában

Majdnem kilefordultamzuhantam

Tán a birkózásnak köszönhető

Hogy derekamtestemvállam

KIBIRTA

Majdnem meghaltam 

Mi lett volna H.H.-ékkel?

Mellesleg beleharaptam -őszintébben: belekóstoltam  - a ........... tárgyban

Angolból annyi pótdolgozatot kell írnom, mint az egész csoportnak összesen: kettőt.

Az öngyilkosság elmélyült gondolata  kacérkodás a Léttel való harc egyik legélesebb formájával.

Este 11; Rádióközvetítést hallgatok az asztalitenisz  európa bajnokság férfi csapat döntőjéről. Magyarország- Csehszlovákia.  Kritikus állásban a legjobb magyar a legjobb csehszlovákkal. Klampár-Orlowski. A döntő játszmában Klampi 14:9-re vezet!

Klampár Tibor nemes példája az érzékeny őstehetségnek. Mennyi ellensége van labilis idegrendszere miatt!

Néhány nappal ezelőtti botránya - az országos döntő utáni összetűzése a szervezőkkel és néhány nézővel -egyesek a fejét követelik. A zseniknek sokkal de sokkal többet meg kell engedni mint az átlagembereknek.

Egyrészt, hogy belsőleg kiteljesíthessék magukat, másrészt, hogy ennek külső eredményeit mi is élvezhessük.

Itt a példa: Klampi győzött! 4:3-ra vezetünk. (Pedig a csehek már  3:1-re vezettek!)

82.04.23. péntek

Reggel 9; Kora reggel ESETT A HÓ! (Tegnap reggel is!)

CANTOS és PATTERSON.

Este 1/2 9;  Ifjúkorom egyik Bibliája a Modern festészet lexikona volt- kb. a Szürrealizmus kivonatos szótárával egyidőben forgattam. Hatása lemérhetetlen. (Francia szerzők műve)

A könyvet, pénz hiányában, már rég eladtam az antikváriumban.

Most a  könyvtárban kézbe vettem, hogy felidézzem: mely festmények hatottak is rám?  

EZEK:

Hans Arp: Alakzat 1928                                                                           Dali: Az emlékezet állandósága 1931

Blanchard: gyerek fagylalttal                                                                   Delveux: Kezek  1941

Chirico: Az érkezés rejtélye                                                                     Feininger: Kétárbócos halászhajó a nyugati

tengeren

A nagy metafizikus                                                                   Grommire: Akt nagy szőke hajzattal 1957

Az óra rejtélye 1911                                                                  Hirsfield: Oroszlán

Picabia: Vigyázat, mázolva!  1917                                                          Kandinszkíj: Unbiegsam (hajlíthatatlan) 

(X)

(X) -és utána még vagy 50-60 felsorolva (a szerk)

95.04.25. kedd

8:00;              Charlie Parker emlékkoncert 

19:05; Telefonon beszélgetés Gy.9-cel. Levél a bírónőnek.

400 éve születet Tasso.

Liszt: Tasso.

Megszépítettem (megalapoztam!?)  életem a zenei korszakaimmal.

Beethoven- Liszt- Beethoven - Schönbergék- Mozart- Wagner korszakaim felnőtt fejjel. 

Így pl. most Lisztet hallgatva visszarepültem kb. 10 évet. Bergék kb. 3 évre visznek vissza. Mozart 2 Wagner 1.

Akkori érzések, szagok, látások idéződnek fel.

Ezt az évet az X.tudomány (Budapest- USA) teljesen uralja, így másra nem nagyon van idő.

Ami a zenét illeti: Wagner, jazz, olasz opera(XIX.század)

Irodalom:Babits  

Nyelv: angol (?)

Sport: Fittnes(???)

23:00;

Babits: "Maradtak a szavak".

" mert cselekvés lehetőségét nem igérte a szürke századvég :csak a fantázia számára állt nyitva tér és hír"

95.04.29. szombat

1:00; Régebbi Nirvana felvételek. Szerda-csütörtök: sok munka. Csütörtök meghívtak ebédre: Őzpörkölt, konyak, sör. Fáradtság. Este egyedül ivás. Németországból hazahozott tudományos iratok rendezgetése.

Somlyó György -a hülye! 30 évig élt Füst Milán életében de csak egy szar könyvet sikerült összefércelnie! Igaz, hogy életrajzot nagyon nehéz írni - de Somlyó költőnek is halvány. 

Életrajzok vannak garmadával, de jó életrajz????

A legjobb életrajz kitalált életrajz volt -a feltámadt Mozartról. Volt még egy jó Shakespeare életrajz - nem jut eszembe, hogy ki írta.

Meghatározó élmányem volt Broch Vergilius életrajza(?) -de azt meg képtelenség volt elolvasni. Ez paradox a javából. Tragikomikus!

Friedenthal, Perruchot és Pourtales életrajzai elmennek.

Jones, Rolland és Hamburger  már kevésbé jók.

MEG LEHET-E ISMERNI

EGY EMBERT?

- meg kell-e ismerni egy embert?

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.20 0 0 2420

Ez lemaradt:

Wie schockierend darf Kunst sein?

Ein Buch entlarvt zwei mythische Gestalten, deren Wege sich kreuzten: den monströsen Hobbymusiker Charles Manson und den libidinösen Mädchenschänder Roman Polanski

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.20 0 0 2419

aug.20.

Mikor láttam utoljára láttam a tüzijátékot? vagy 30 éve.  Esti vonattal jöttem vissza Balaton környéki csavargásomról -egy jókora, megpakolt  lisztes zsákkal. Csak úgy. Nem találtam meg I.1.-et. Az utolsó amire emlékszem? Vagy 5 éve?  Amikor a vihar szétvert mindnent - mi akkor jöttünk Párizsból,a repülő körözött a reptér felett a " nem megfelelő időjárási körülmények miatt" - de nem mondták, hogy micsoda pusztítás. 

Die Pussy-Riot-Maske als Symbol des Widerstandes gegen Putins Staatsgewalt – nicht alle indes teilen die Kritik am harten Gerichtsurteil.

Die drakonische Strafe gegen die russische Frauenband Pussy Riot wegen eines Putin-kritischen «Punkgebets» in einer Moskauer Kirche hat im Westen starken Protest ausgelöst. Auch aus Russlands Kunst- und Intellektuellenszene meldeten sich zahlreiche kritische Stimmen. Viele indes befürworten die harte Gangart.

die Zauberflöte, das krypto-freimaurerische, antikatholische, populäre Science-Fiction-Unterhaltungsstück, mit dem Mozart und Schikaneder seit Jahrhunderten Kinder entzückt und Erwachsene verwirrt haben

"San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)” kommt 1967 heraus. Mit der warmen akustischen Gitarre, den aus dem Hinduismus entlehnten Hippie-Glocken, der Melodie zwischen anglikanischer Hymne und amerikanischem Volkslied, mit McKenzies schöner Stimme und noch schönerem Gesicht muss der Song zum Hit werden. Er markiert den Punkt, wo die Hippie-Kultur von Haight-Ashbury zum Pop-Mainstream wird.

Die Beatles nehmen "All You Need Is Love" auf, und die Welt schaut live per Satellitenschaltung zu. McKenzies Freund John Phillips gründet "The Mamas and The Papas", die Hippie-Vorgängerversion von Abba. "California Dreaming" wird zum Welthit. Die coolen Jungs laufen mit Paisley-Hemden und Glocken um den Hals herum, die Mädchen tragen wehende Kleider, stecken sich Blumen ins Haar, zünden Räucherstäbchen an. Sex & Drugs erweitern das Bewusstsein und machen träge und weltfremd, Vietnam ist weit weg, der Rock ’n’ Roll ist tot.

San Francisco" feiert die "sanften Menschen" der Stadt am Pazifik und eine "ganze Generation", die alles neu machen werde und "in Bewegung" sei. Der kalifornische Traum mündet zwei Jahre später in einen Alptraum, als Sharon Tate und vier weitere Personen von der "Familie" des Hippies Charles Manson in Beverly Hills abgeschlachtet werden und als kurz darauf unweit von San Francisco bei einem Konzert der Rolling Stones die Ordner der "Hell’s Angels" einen schwarzen Fan töten.

Mansonékról valami "nyugati " újságban olvastam pár évvel később. Meg Polanskyt is onnan ismerem.

Ezt se tudtam még feldolgozni mint John Lennon megölését. Goethének  könnyű volt. Ő írónak született.

Hallott egy hírt -és megírta a Werthert. Olvasott egy másikat mint ifjú jogász és  köré építette a Faust I.-et.

Goethe nem is volt ember. A DE/M vázolta a kultúra egére. Egy szervilis udvaronc, akinek minden szép és jó és mindennel meg van  elégedve. Legfeljebb Fichtét döntötte nyomorba meg Schillert tette el láb alól.

Ha Eckermannt olvasom azt kell hinnem, hogy Goethe még csak nem is fingott soha, nem is hányta össze magát soha. Nem dühöngött soha,  nem rugdosta a szekrényt, hanem csal olvasott Hugótól Walter Scottig,

a Portici némát  elemezte meg rézkarcokat meg ásványokat meg prizmákat bámult egész életében.

Nem csak kihajolni veszélyes, nem csak behajolni veszélyes, hanem művészet veszélyes!

Manson hatte sich ein apokalyptisches und größenwahnsinniges Programm zusammengesponnen – aus Scientology-Elementen, kruden christlichen und satanistischen Einflüssen, Spiritismus, missverstandenen Beatles-Songs ("Helter Skelter" beispielsweise von dem von Manson kultisch verehrten Weißen Album), ein bisschen Hitler, ein bisschen Nietzsche, viel LSD und noch mehr Sex. Die Morde spielten darin eine zentrale Rolle.

Das Szenario ging ungefähr so: Der schwachbegabte Folkmusiker Manson wollte einen Rassenkrieg entfesseln. 

Capotecapotecapotecapote

és különben is

Jim Morrison, Jimi Hendrix és még ki tudja hányan, az FBI áldozatai voltak, tudja ezt mindenki  - nem elitélték őket két évre, hanem puff!

hidegvérrelhóhérdalavérrelvéreldadahóhér

Scott McKenzie

Scott McKenzie    

Regisseur Roman Polanski wird 70 Jahre alt

szépek voltak, fiatalok, sexisek

aztán megöregedtek, meghaltak, megölték őket és elkurvultak

Schweizer Justiz informiert über Fall Polanski a hübriszes fejű él a legtovább

pár éve levelezésbe keveredtem egy san franciscoi "csajjal" és megkrédeztem tőle, hogy szokott-e virágot tűzni a hajába? Nem is értette , hogy miről van szó.  Így múlik el a világi dicsőség. Ahogy a költő mondja: eliramlik mint az agár.

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.20 0 0 2418

Hommage a Giorgio de Chirico

Dresden ein Trotzdem

»What has C-sharp minor to do with fascism?«, fragte die Presse damals rhetorisch. Nüscht, antwortet darauf der Berliner, nüscht, nüscht, nüscht.

John Cage: Europeras 1+2 in der Jahrhunderthalle Bochum im Rahmen der Ruhrtriennale 2012

s brummt in der Jahrhunderthalle in Bochum wie in einem Bienenstock. Sind ja auch heute wieder alle Bienenköniginnen und Bienenkönige versammelt, alle Drohnen und Strippenzieher, die der Musikbetrieb in Deutschland so aufzubieten hat: Direktoren, Intendanten, Dezernenten, Agenten, Kulturpolitiker, Kulturkritiker oder sonst wie Verantwortliche. Zumindest alle drei Jahre, wenn bei der Ruhrtriennale ein Intendantenwechsel stattfindet, gibt es zur Feier der Eröffnung fast ebenso viel Brimborium wie bei der Eröffnung der Bayreuther Festspiele.

Kinder begutachten Opern

Und dann marschieren sie herein, in Reih und Glied, wie zum Appell, um sich die knapp zweieinhalbstündige Premiere von „Europeras 1 & 2“ des Komponisten John Cage anzuschauen: drei Dutzend Kinder und Jugendliche, Mädchen und Jungen, alle kommen aus Schulen der Region.

Für Sie gab es keine ödipalen Konflikte, keinen Vatermord?Ich war so, wie ich war: naiv, unschuldig und unerfahren. Ich bin nicht so aufgewachsen, dass man andere Leute nach ihrem Scheitel oder ihrer Kleidung beurteilt. Das gehörte nicht zu meiner bürgerlichen Erziehung.

Meine Entscheidung für Palestrina war keine politische, sondern eine theaterpraktische: In Nürnberg gab es seinerzeit ein völlig überdimensioniertes Männerensemble. Wissen Sie, wie viele Herrenrollen Palestrina hat? Na bitte.

Seitenscheitel, Preußentum und Richard Wagner: Früher eckte der Dirigent Christian Thielemann gerne an. Heute sieht er nicht gleich rot, wenn ein 68er auftaucht. Ich bin froh, in Bayreuth etwas wie die Tannhäuser-Inszenierung von Sebastian Baumgarten zu dirigieren. Anfangs hat mich die Szene, Jaap van Lieshouts Alkoholator, diese monströse Selbstverdauungsmaschinerie, nun ja, verwirrt. Inzwischen nehme ich sie als geistiges Trainingslager. Aber ich bin wirklich dankbar dafür, weil ich glaube, dass diese Art der Provokation der Vergangenheit angehört – und dass es gleichwohl wichtig ist für die Zukunft, sie mitbekommen zu haben

-a 18 éven aluliaknak számára megvehető lemez

-és a 18 éven felüliek számára szóló:

Tannhäser Bebocsájtatást kérő  esti dala a Vénusz Barlangba. A megkönnyebbülést kereső költő hiába csönget a clitoris csengőn, csak nem történik semmi. Ekkor  szomjuhozva a megkönnyebbülésre, bátorsága legyőzi félelmét, félrehúzza a nagyajkat és bepillantást nyer .....

Der Kunst ist vieles erlaubt, das fand auch die Kinderjury der diesjährigen Ruhrtriennale. Im Bild rechts die Sopranistin Asmik Grigorian. Zu viel war von Goebbels klug durchgefeilt, vorgesorgt, gelenkt, ausgedacht und „komponiert“ worden - von der zurechtarrangierten kleinen Wagner-Insel (Erda/Parsifal) bis zu den hübsch geschürzten Belkanto-Knoten.( Tannhauser, Moulin Rouge változat)

hah!

Ein neues Kulturprojekt: Kinder begutachten Opern . Ach, wie schrecklich höflich sind diese Kinder, wie wohlerzogen und diplomatisch! Es sei, sagt eins, ja zuerst recht langweilig gewesen, dann aber „doch ganz interessant“. Klar, ja, langweilig schon, sagt ein anderes, aber das „ist eben Kunst!“ sagte der Jugendliche, der von Zehlendorf aus nie einen Fuß nach Kreuzberg gesetzt hat.So charakterlos waren Sie als junger Mensch?

Thielemann: Sagen wir so: Mein Glaube war damals noch nicht gefestigt

Diese Kinder-Juror-Weisheit trifft ins Schwarze. Was aber natürlich bedeutet, für Goebbels und für seine hochfliegenden Ambitionen ebenso wie für sein engagiertes, kostbares Team: Der erste Probeschuss ging nach hinten los.„Schwierig“ ist ein dehnbarer Begriff. Was mir schwer fällt, das liest ein Professor für hermetische Lyrik mal eben auf dem Lokus durch (Paul Celan, Ingeborg Bachmann). Womit ich mich heute quälen würde, das habe ich im Studium in einer Woche verschlungen (Julia Kristeva: „Geschichten von der Liebe“).

Gewitzte Literaturkritiker haben sich durch tausende von Seiten legendärer Werke gequält. Um heraus zu finden, ob wir James Joyce oder Martin Heidegger wirklich lesen müssen. Die Ergebnisse sind beängstigendSieger – und zwar im positiven Sinn: extrem schwierig und ebenso lebensverändernd und beglückend – sind für Wilkinson „Nachtgewächs“ von Djuna Barnes und für Hallberg „Finnegans Wake“ von James Joyce Zwei deutsche Bücher haben es auch auf ihre Top Tengeschafft: Hegels „Phänomenologie des Geistes“ und Heideggers „Sein und Zeit“ (das meine Freundin natürlich auch gelesen – und nicht immer verstanden -hat.

Und so landete das Chaos, wie es sich Cage vor einem Vierteljahrhundert ersonnen hatte, in Bochum wieder in einer Museumsvitrine. Nach der Pause, für „Europeras 2“, hatte Goebbels dann das Raum-Licht der Jahrhunderthalle wieder ausgeknipst und die alte Guckkastenbühne hergestellt. Die Sänger standen als schwarz-weißer Scherenschnitt herum vor einer als Stich getarnten Videoinstallation. Manchmal bewölkte sich der Himmel. Minimalistisch ging die Kirchturmuhr rückwärts, in Echtzeit. Alles Leben raus, jede Menge Sinnstiftung rein: „Kunst eben!“

In den neunziger Jahren waren Sie für viele ein rotes Tuch. Sie galten wahlweise als konservativ, deutsch-national oder preußisch-patriotisch – und haben der Öffentlichkeit regelmäßig entsprechende Empörungsvorlagen geliefert. Heute werden Sie hauptsächlich bewundert.

Thielemann: Da bin ich mir nicht so sicher, aber der Zeitgeist wandelt sich. Wir haben uns entspannt, und das freut mich. Warum ist die Tatsache, dass man sich Friedrich den Großen ins Dienstzimmer hängt, überhaupt einer Erwähnung wert? Bei mir haben sich die Leute ja sogar über meinen ach so scharf gezogenen Scheitel mokiert! Das ist doch irre! Kent Nagano trägt sein Haar schulterlang, da verstehe ich das noch, Riccardo Muti hat einen tollen Friseur, nun gut – aber ein Scheitel? Das passiert heute nicht mehr, und insofern ist die Hochzeit der 68er mit ihrem »Empöre dich gefälligst, und zwar politisch korrekt!« doch einer nüchterneren und vor allem gerechteren Betrachtungsweise der Dinge gewichen.

Und ich sehe zum Beispiel, dass es kein Problem mehr darstellt, Pfitzners Palestrina auf den Spielplan zu setzen. Als ich das 1988 in Nürnberg gemacht habe, war es ein Riesenproblem. Heute feiern Ingo Metzmacher, Simone Young und Kirill Petrenko damit große Erfolge. Ich habe mir damals über die zeitgeschichtlichen Implikationen zu wenig Gedanken gemacht, das gebe ich zu, mir hat einfach die Musik gefallen. Aber genau das scheint den Kollegen und auch Hans Pfitzner den Weg geebnet zu haben. Endgültig brach das Pfitzner-Eis übrigens in London, Nein, hier gilt’s nicht der Kunst, und es hat uns sehr wohl zu scheren. Noch einmal: Das Ganze ist eine Frage der Menschlichkeit.Erst wenn die Familie alle Giftschränke öffnet, wird damit und mit allen moralischen Schuldzuweisungen Schluss sein.Für mich wird Bach immer der größte Komponist von allen sein...

ZEIT: Bach? Das wäre uns neu.

Was mir vorschwebt, wäre eine Art Mittelweg zwischen dem Rhetoriker Harnoncourt und dem alten Ausdrucksexzentriker Willem Mengelberg. Ich bin aber gar kein Mensch der Mitte, ich kann keine Mitte, ich kann immer nur ganz. Das macht mich ratlos.

Innenansicht der Ausstellung -na de hol van Tannhauser?

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.20 0 0 2417

Hogy az ördögbe zárult össze a Krebs ciklus? Ez izgat engem és nem a közélet. Ha az egy definiciójához még a nagy koponyáknak is kétszáz oldal kellett, akkor mennyi kell egy pontéhoz? Főleg ha az az Urknall előtti pont. Az érdekel engem és nem aug.20.  István király? Lehet, hogy neki köszönhettük az első Trianont? Szörényiék tudatalatija pompásravaszan működött, amikor az egész szemétből egyedül Koppány szerepe sikerült énekelhetővé és hallgathatóvá. Aki magyar velünk van! Aki magyar hullámzik! Aki magyar szurkoljon!  Na de hogy van a magyar-izraeli meccsen? Aki magyar az antiszemita? Aki a bibsi sc.-nek szurkol az meg hungarofob? Német Pál a megszálott iskolaalapító. A szombathelyi dobópápa. Szegény ember rossz doppinggal főz. Szomathelyi doppingesetek: Fazekas 2x, Gécsek 1x, Annus 1x.

És miért is röhögcséltek a zsidó focisták a zsinagógában? A zsdió focisták, csakúgy mint népük, kiválasztottak. ŐK nem a talmi dogokra fecsérlik két edzés , vagy edzés és meccs között az idejüket, hanem komolyakra. Nem szerződésekről álmodoznak hanem a múltjukról és a messiásról. Nem a menedzsreikkel mobiloznak, hanem a történelembe ássák magukat: filozófiával, vallástörténettel, archeológiával foglalkoznak.

A zsidó sc. csatára, P.Howard negyedik generációs leszármazottja különösen elérzékenyülten járkált a Dob utca környékén. Tsüllök és Rozsdás és  P. Fred személyes ismerősei voltak - csakúgy mint  Philon vagy Maimonides.

Üknagyapja humorézéke is benne pezsget szünet nélkül. Olvasta a Jewish Archeology-ban, hogy paradigma váltás van a zsidó régészetben, mert bizony kiderült, hogy alapvetően zsidónak hitt épületek helyén mohamedán tudósok tépték  sok évszázaddal ezelőtt szakállukat a Talmud olvasása és kritikája során.  

Virágba szökkent fantáziájával elképzelte ez a 90 kilós , 195 centis erőcsatár (mintha a Fülig Jimmy és Troopauer Hümér  születete volna benne újjá), hogy a Zsidó Templom   ősi , mitikus falai hajdanán Ibn Szinna Mohamed budai fővezír  legkedvesebb üvöltő dervisének üvöltő szobájának a falait alkották, és zeneileg képzett csatár szemeivel látni is vélte az ősi, mitikus falakon az "Allah Akbaaaaar" hajdani üvöltések szolmizált lenyomatát. Ezt magyarázta éppen a hátvédsornak, Igornak, Tadejewskinek, Johnnak és Hildalgonak, az ősi zsidó családok mai lemenőinek - és ők bizony nevetgélő zavaarral fogadták ezt a  látomást. Hát ezért nevetgéltek az izraeli focisták! Náluk a vallás, a múlt és a régészet egy dolog. Nagy.

De nem csak a érdés, hogy miként zárult össze a Krebs ciklus, hanem az is, hogy miként zárul össze egyáltalán egy sejt?  Ha  az ostoba magyarok milliói nem tudnak összezáródni , akkor miként tudnak összezáródni a még sokkal de sokkal ostobább molekulák milliárdjai?

Ha a Föld Isten lába lenne, akkor Magyarország a tyúkszem lenne rajta.

Kevés látványosabb példa van a szerzett tulajdonságok öröklésére mint a szív

és az élő anyag szerkezet építő képességére

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.17 0 0 2416

"Pussy Riot

Mozart Christus, erlöse uns!

Mozart wurde in Salzburg aus seinem Armengrab exhumiert und in einem goldenen SUnd noch ein Labor, eine Fabrik, eine Werkstatt. Das häuft sich im Bayreuther Festspielzirkus, dass sie den alten Wagner mit allen möglichen Drogen zu reanimieren versuchen, ihm über Spritzen, Schläuche und Zapfsäulen geheimnisvolle Substanzen verabreichen und die Bühne zum Testfeld wird, zur Menschenversuchsanordnung mit offenem Ausgangarg, gefertigt aus Mozartkugelhüllen, Rolex-Uhrenbändern und Kruppstahl, erneut zu Grabe getragen.  Die Gojim (ich benutze diesen Begriff spielerisch) mögen tatsächlich zum Mozartismus konvertiert sein. Aber wie die spanischen Marranos als getaufte Juden im Keller weiterhin ihre alten Gebete sprachen, oder wie geheime Schiiten, die als falsche Sunniten zur Takija Zuflucht nehmen, der Erlaubnis, in Gefahr den wahren Glauben zu verheimlichen, so können viele Konvertiten niemals von ihren alten Göttern ablassen. Gibt es überhaupt den einen Weber oder nicht mindestens drei: den Wissenschaftler, den Politiker und den Liebhaber? Diese Frage gäbe Stoff für ein halbes Dutzend Weber-Symposien. Ich denke: Oh doch, eine Webersche Dreieinigkeit existiert; aber sie ist mehr naturwüchsiger als logischer Art. Weber selbst ist das beste Beispiel für seine Grundüberzeugung, dass die Essenz der Gesellschaft weder in Strukturen noch in Diskursen, sondern in lebendigen Individuen besteht.

»Die österreichische Regieoper kennt nur drei Dinge: Supermarkt, KZ oder Psychiatrie. Diesmal war es die Psychiatrie.« Auch bei Baumgarten ist die Welt ein Menschenzoo, in Joep van Lieshouts bühnenfüllender "Technokrat"-Installation, einer mehrstöckigen Biogasfabrik. Die affenzottigen Venusberg-Wesen sind so wenig selbstbestimmte Individuen wie die katholischen Pilger, die sich im Container einpferchen lassen, um gen Rom zu gelangen. Nach ihrer Rückkehr verfallen sie in zombiehaft gleichgeschaltete Gesten: religiöse Reinigung als Waschzwang-Ritual.  Das Finale in <strong>Anaheim</strong>: Eben brannten die 50 Kilo schweren Flügel von Till Lindemann noch lichterloh, die Flammen schlugen über die gesamte Bühnenbreite aus den Flügelspitzen. Lindemann dreht den tobenden Fans als gestürzter Ikarus den Rücken zu. der Schlauch mit dem brennenden Lycopodium wird eingezogen, der Säner geht langsam durch den Bühnenboden ab. Für ihn ist das der anstrengendste und gefährlichste Moment der Show.

Christian Thielemann sorgt für ein größeres Wunder. Schon das Vorspiel nähert die Gegensätze einander an, schiebt die Wartburg-Choräle und die irisierende Venusberg-Musik ineinander. Die Versöhnung des Apollinischen mit dem Dionysischen im Geist der Zärtlichkeit, einer französischen Spielweise, mit der Thielemann bereits dem Ring alles Martialische nahm: Das macht jetzt Schule. 

Wer hätte das von diesem Max Weber gedacht, der durch seine Protestantische Ethik zu Weltruhm kam und meist mit der dort dargestellten puritanischen Arbeitsaskese identifiziert wurde – und dazu als geborener Herrscher galt! Da wirft sich der 55-jährige verheiratete Professor mit übersprudelnder Lust der bezaubernden Else Jaffé zu Füßen und umjubelt sie als seine »schöne Zwingherrin«, die ihn wie ein gezähmtes Tier am »unsichtbaren Ring« führt. Und immer wieder schwärmt er sie als »Wildkatze« an, die ihn kratzt und beißt, nicht nur metaphorisch, wenn er nicht brav gehorcht: »ach sind, Gott sei Dank, ... Deine Zähne auf meinem rechten Arm noch zu sehen – aber vor Allem weiß der Nacken, was ihm da mit Recht passiert ist.«

»Es gibt schwarze Vögel in der Welt, warum denn nicht auch schwarze Menschen?« Während ich mir keine Sorgen darüber machte, dass einer der Sänger hier geheime Tätowierungen verbergen könnte (wir sind ja nicht in Bayreuth), bin ich mir bei den Zuschauern nicht so sicher.

Dann ist sie ihm die Göttin Kirke der Odyssee, die die Gefährten des Odysseus in Schweine verwandelte, ihn selbst, Max Weber, jedoch »nur in ein ›Schaf‹«; »bä! bä!«, schreibt er ihr; sie freue sich wohl an diesem Schaf. »Deine Zoologie ist ja oft des Prädikats ›Summa c(um) l(aude)‹ würdig, das gebe ich ja zu: No. 66! Tunnel bei Bruchsal!« Die 66 war die Nummer eines Münchner Hotelszimmers, in dem die beiden ein Rendezvous hatten; auch der Tunnel bei Bruchsal muss in dieser Liebesgeschichte ein historischer Ort gewesen sein. Der Ort, wo Weber Else trifft, ist der »Hörselberg«: der Venusberg aus dem Tannhäuser; die Arbeit dagegen »der Teufel«, der über ihn eine Kapuze zieht.

Mozart kann nicht der Erlöser der wenigen sein, die sich Eintrittskarten in Salzburg leisten können. Zuerst muss er jedermann gehören, nicht dem Jedermann, nicht einem einzigen Ort, einem einzigen Volk, einer einzigen Klasse.

Gut, vielleicht bin ich ein wenig streng. Vielleicht bin ich ein arroganter, elitärer, ignoranter, kleiner Klassenkämpfer. Es gab in der Tat viele schöne Dinge hier in Salzburg, gute Musik, gute Kunst, gutes Essen. Und es wäre auch alles wunderbar gewesen, hätte da nicht das Gefühl in mir genagt, Mozart würde noch immer ans Kreuz geschlagen.Jacob Glatstein schrieb sein Gedicht, als die Trennlinie zwischen Juden und Nichtjuden tiefer war als irgendeine Trennlinie heute in Europa, sogar als jene zwischen E-Musik und U-Musik.

Den vielleicht besten Einblick in diesen Aspekt des Festivals erhielt ich von einem älteren Salzburger, mit dem ich auf der Straße sprach. »Sind die Leute, die zu den Festspielen kommen, anders als die normalen Touristen?«, wollte ich von ihm wissen.

»Schon. Viele Prominente. Sehr reich, gut betucht... und auch die Nasen hoch.«

»Haben Sie schon einmal etwas bei den Festspielen gesehen?«

»Nicht wirklich... Aber den Jedermann, den würde ich mir gern mal angucken.« – »Warum den Jedermann?«

»Na ja, das ist so was... Gesellschaftskritisches. Das passt zu den Festspielen wie die Faust aufs Aug.« – »Wieso?«

»Das Stück geht um das Leben und Sterben eines reichen Mannes. Einmal stand der Tod vorne auf der Bühne und zeigte so direkt mit dem Finger hinunter und sagte: ›Ich hole auch euch alle ab!‹ Und in der ersten Reihe sind natürlich die, die am meisten für die Karten bezahlt haben.«

Ich fand es interessant, dass Gott als eine Mischung zwischen einem orthodoxen Rabbi und Gandalf dem Grauen angezogen war; noch mehr jüdischer Inhalt im christlichen Kontext.

Als Mammon, die Figur, die Jedermanns Reichtum verkörpert, aus der Truhe sprang und ihm einen fetten Kuss auf seine Lippen drückte, schienen viele Zuschauer merkwürdig aufgekratzt. Waren sie eifersüchtig? Angeekelt? Ängstlich?

Ist es nicht ironisch, dass gerade dieses Stück alljährlich zu einem Mekka für das Festspielpublikum wird? Aber bleibt nicht auch die Bergpredigt noch immer unbeachtet?

Nur Anfang 1918 zuckte er zusammen, als ihm zu Ohren kam, der Generalstab habe bei der kommenden Westoffensive »600.000 Tote für uns kalkuliert«. In der Pose des harten Realisten haut Weber dann noch gegenüber Ehrenberg auf die Revolution ein, diesen »dummen und frivolen Karneval«. Wenn man den ganzen Band durchliest, sieht man, dass er zu »Revolution« stets automatisch »Karneval« assoziiert: Es war ein Stereotyp, das keiner scharfen Analyse der Realität entsprang.

Mozart Christus, erlöse uns!

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.16 0 0 2415

Kroótól lehetett pár porosodó, mert ez a mai az V.számú volt. Túl sok bölcsességet (okosságot?) mondott a Ringről, szinte túl sokat. Siegfried karja  a harcra rendeltetett és nem a bürokráciára. Siegfired hősi életre született s  nem small talkra se nem "brain stormingra (ami manapság = szarpasszírozás) " .

Amikor a természeti motívumok csődöt mondanak s hallja a sellőket de nem már a madár hangot. Hej madaram madaram! Lovamat egy gyűrűért! Mindenki utazik a maga rajnáján és mindenki a Gibichungok földjére érkezik. Gyorsan kitéptem a kazit és jött Schönberg és Melisande -  egész érdekesen lélegzik a  világ,  tágul, fullad, a szél fújja-kavarja a leveleket, pördi őket mint Szalma jankó a bajszát, igazi spinje van mindegyiknek, az egészen korai sárgának és a barnának és kavarognak a letépett ágak is. És lám, a verébfészek még mindig az ülésem fölötti csomagtartóban És akkor becippent Webern quartettje  és ez az igazi mikrofizika mikrofizifizik   fizi fizi fizimokro kakaka-fi! fizi! kaka és i ching és I King és lepton fermion  kavalkád.

És a XX.-XXI- századi természettudomány igazolja a kínai bölcsességet, és a sok ezer éves kínai bölcsesség ad értelmet a modern természettudományak és a quantenwelt logikáját csak a szürrealizmus-dadaizmus tárhatja fel és csak a ZEN igazolhatja és vica versa és Webernernweiwehingzezezekakazenwebernalban

CAGE!

HENDRIX!                    COLTRANE!

Siegfried!

Marlowe

Rambo

És megint a tetőtől talpig vibráló barna az éjszakás

és kérdezte, hogy hol talál

5!

elektronokkal táncolóching

2!

bozonokkaal suttogóbern

dalaim mérgezettek

verseim

írásaim

mérgezettek

mit is kezdhetnék Szép Helénával

ha ezzel a "kis"  barnával?

az elementarteilchenzooban csavarogva

I Ching erdejében fáról-fára ugrándozva

milyen zene szól az univerzum

http://www.youtube.com/watch?v=gJD27tJLoaQ

hah!

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.14 0 0 2414

85.08.23. péntek

reggel 1/2 9; Betegségem nem javul és két napos hétvégi készenlét vár rám. Inkább operával kellene foglalkoznom  mint Liszttel. -de még inkább  a TÁNCCAL!

Cassirer: A filozófia " erejét  meghaladja a politikai mítoszok  megsemmisítése. A mítosz ugyanis bizonyos értelemben  sérthetetlen: immunis a racionális érvekkel szemben. .... A filozófia  mégis tehet egy másik fontos szolgálatot. Segítségével megérthetjük az ellenfelet ..... Ez minden józan stratégia alapja. Ez a megértés ugyanakkor nem korlátozódhat  defektusaira és gyenegségeire - ki kell terjednie az erejére is, melyet mindannyian hajlamosak voltunk alábecsülni."

A nemzetek  -  A VÉR INTELLIGENCIÁJA

Balkán, oroszok, közép-európa: Imbecillitás!

Afrika, Ázsia: Oligophrénia!

............--------------- TISZTELET A KIVÉTELEKNEK:

Görögország, Japán, Honkong, Egyiptom, Izrael

du.1.; H.H.-vel könyvtárból:

GADAMER: Igazság és módszer

Hernádi: A péntek lépcsőin. Folyosók.

Degener: Ördögök hangszalagon

Dénes Zsófia: Szivárvány Pesttől Párizsig

Falus Görgy: Leszámolás

Wodehouse: Az életművész

Simenon: Maigret albérletben

Este 10;                                                       FREUD

SZÁSZ

85 .08.27. kedd

reggel 9; Fárasztó hétvége. I.'.-gyel felvetettem:

Változatok a Weinen .........  orgonán az addagiot,a h-moll balladát és dalokat:

Boldog ifjúság, Jókedv és bánat, Oly bájos oly szép, A dalaim mérgezettek, Loreley, Mily szép, mily nagyszerű,

Zúgnak a szelek, XIII. magyar rapszódia.

85.09.02. hétfő

este 8; Katonaság, gyermekeim.

Fáradtság, kövérség, féktelen ivászat.  

Kavarás, optimizmus, kilátástalanság.

Átváltozások, Rejtő, Heller, Liszt.

Dali, punk, heavy metall.

Génsebészet, antipszichiátria.

Marton Éva - Szent Erzsébet legendája

Meztelen Puccini hősnő

Iron man.Pascal. Nietzsche.

Fűszálak. Orgazmus szentsége.

Discovery. Theosis.

AZ IDEOLOGIÁK (kereszténység

demokrácia

marxismus

buddhizmus ..........)

ELKÉPESZTŐEN ÉS ELKESERÍTŐEN

ÁTLÁTSZÓ ÉS PRIMITÍV

FÉLELMETESEN HATÉKONY HAZUGSÁGAI

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.14 0 0 2413

Persze a napja még nem ért véget.  Még ide-oda benézett. És bizony  a nap csodája egyre nagyobb lett -miközben egyre sötétebb  és hidegebb vala.

A zsidók Wagner átformálása és Bach átírása után most Mozartra vetették maguk!

Gojim hätten Mozart gekreuzigt
und ihn verscharrt in einem Armengrab.
Nur Juden hätten ihn als Gottes Mensch erkannt
der in mir seinen Apostel fand. 

In aller Welt habe ich sein Andenken geehrt
und jeden den ich traf bekehrt.
Wo immer ich fing einen Christ
taufte ich ihn zum Mozartist.

Wie wundervoll sind des göttlichen Menschen
musikalische Testamente,
wie durchbohrt von Gesang
sind seine lichten Hände.
Noch in größter Not
dem gekreuzigten Sänger
lachten alle Finger.

Tief in Trauer verloren
liebte er mehr als sich selbst
seines Nächsten Ohren.

Wie karg und wie blass
gegen Mozarts Nachlass
ist die Bergpredigt.

-ezen -is -persze elgondolkozott. Lehet, hogy nem Mozart sírjának megkeresésére kellett volna indulnia, hanem Mozart IGAZI felélesztésére?

DE mi/ki  az  Mozart?

a salzburgi? a montevideoó? a debreceni? Hildesheimeré? Mindenki magával hordja a maga Mozartját.

a DE/M megformálta Mozartot, most a zsidók megint neki esnek. Mindenki megkapja a neki járó Mozartot.

Ich traf freitags in einem Salzburg ein, das ich von meinen bisherigen Besuchen her kaum mehr wiedererkannte. Die Gassen der Altstadt waren voller Kauflustiger, Straßenkünstler und Reisegruppen. Überall, wohin ich mich wandte, sah ich Bühnenarbeiter, die Ausstattung ein- oder ausluden. Das Festival schien wirklich das ganze kommerzielle Potenzial der Stadt zu mobilisieren. Pappfiguren von Wolfgang dem Wunderkind standen vor fast jedem Geschäft. Ich fühlte mich mehr fehl am Platz als üblich.

Ich bin mir der großen Tradition der Österreich-Beschimpfung mehr als bewusst. Viele der berühmtesten österreichischen Denker (Freud, Kraus, Fried, Schiele, Jelinek, Schnitzler, Handke, Bernhard, Kreisler, Qualtinger, Falco und natürlich Mozart) scheinen sich gerade gegen die bourgeoise Kultur in Österreich aufgelehnt zu haben und wurden selbst von ihr abgelehnt. Aber ich bin kein Österreicher. Also bin ich auch nicht in der Lage, Österreich so ausdrucksstark zu hassen, wie das nur ein Österreicher tun kann.

és utána átugrott Tatlinra

Die frühe Selbstbehauptung in der Welt – er verliess sein Elternhaus schon mit dreizehn Jahren, um als Schiffsjunge anzuheuern – hat ihn geprägt, ebenso wie das Engagement für die Neufassung der russischen Gesellschaft durch die Revolution von 1917. Tatlin wollte autonom sein, und er wollte ein Beweger sein. So sind seine Werke mehr Zeugen für das Visionäre seiner Kunst als greifbare Substanz aus Leinwand, Farbe, Holz und Metall. Vieles ist nicht mehr erhalten, seine grossen Projekte wie das «Denkmal der III. Internationale», der Flugapparat Letatlin und seine phantastischen Theaterentwürfe sind Modelle geblieben. Die Gestalt von Tatlins Werk ist zu einem hohen Grad ephemer, sie braucht die Botschaft der Ideen, um in ihrer ganzen Grösse sichtbar zu werden.

utána még egy pillantás a filmművészet világába

Realismus und Paranormalität

Eine obdachlose junge Frau sorgt für gespenstische Verwirrung. – Szene aus «La fille de nulle part» von Jean-Claude Brisseau.

Höhepunkte und Tiefschläge in Locarno aztán már tényleg mennie kellett aludni. Nyugodtan aludt - már abból a szempontból, hogy nem zaklatták a nővérek és a bányamentők se.

Álmai azonban -nem oly ritka módon - elég  a piacon vett egy voltak.

Először is az egy R(isztov)  megtétele után látott nő. A medence egyik sarka előtt volt egy pad -addig vánszorgott el. És mikor kitekerte nagy nehezen a Powerrade nyakát, akkor látta meg a nőt , hogy jön a medence mentén felé, a medence sarkának másik oldalán lévő padhoz.  Mint egy istennő. A költők mondják így, de melyik költő látott IGAZI istennőt? Talán Dante. Talán Goethe. Igen. A Szép Heléna nézhetett így ki a peloponészoszi strandon, miután lezuhanyzott és  testén a vizcsepektől és a bőr alatti izmoktól jáktékosan remegő Arena fürdőruhában  odavonult istennői-méltóságteljes játékos-erotikájával Aristotelészhez. Hajkoronája a puha- selymes-bársonyos frottir törülköző kontyában.

Hej Mons pubis csúcsán a szél!

és tényleg ez igaz volt, mint ahogy H.1. is odajött (" Szevasz Csucsu!") és a lány (48 éves asszony) is utánakajabált-szaladt a medencéből  és mi kell még ehhez a három naphoz??!! És beszélt Szép Helénával,

aki éppen karcsú magasságában már egy izgalmasan feszes kosztümben állt mellette (fölötte)  egy fogadáson (hogy került oda? utál mindenféle fogadás szerű dolgot) -de hát az álmok azért álmok , és álmodott az apjáról -életében talán először kedveset: - aggódott érte: (amit soha életében nem tett- legalábbis nem mutatta)  - mi van veled fiam? Olyan sovány vagy.

Álmok. Álmok. Édesek, fárasztóak, rémísztőek, álmok. A léleké. A személyiségé.

[fidelio] NagyFranz Creative Commons License 2012.08.14 0 0 2412

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/539168_430639516979745_324053666_n.jpg

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.13 0 0 2411

Uram! teremtőm!

ma csodálatos napom lett!

először is rábukkantam a vén lókötő  egy "csodálatos" (!) portréjára

aztán belekeveredtem egy kollázsba (amit a List von gép  miatt  újra kellett  kezdenem )

és most itt van

PICABIAPICABIAPICABIA

és az a nő az a nő az a nő
lehet, hogy ez a nő ez a nő ez a nő
 volt? volt? volt?

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.13 0 0 2410

«Der Ton wird sehend»

«Ein inszeniertes Konzert in acht Raumanordnungen» lautet der Untertitel zu Feigels Mosaik, Beat Gysins Vertonung von acht Gedichten aus dem Band Hinter einer Glaswand der 2006 verstorbenen Baslerin Marie-Suzanne Feigel, Gründerin der Galerie d’art moderne. Helden im Zeitalter der literarischen Moderne traten gern als Analytiker der eigenen Psyche und jener ihrer Zeit in Erscheinung.

és risztovoztam egyet - évi tiszteletére. Risztovozni: egy risztovot megtenni. Egy Risztov: 10 kilométer. Olyan az  ultra sportban mint a fényév a csillagászatban. Parszek!

Die hoch expressiven Texte Feigels scheinen die Welt aus dem Inneren der Seele in verrätselter Form herauszuspiegeln; mit Vorliebe verwendete Figuren ........  fügen sich zu einer surrealistisch anmutenden Traumwelt zusammen, die sich, als Abbild einer seelischen Wirklichkeit gelesen, allerdings weit weniger rätselhaft ausnimmt, als es die Texte beim ersten Hinsehen erkennen lassen. Sie spielen im Gefängnis seiner Erfahrungen, Erinnerungen, Ängste. Malte ist Malte, und er ist es wiederum nicht.

Gysin ging bei der Auseinandersetzung mit den Gedichten vom Bild eines Mosaiks aus, in dem sich einzelne lose Teile immer wieder zu einem neuen Ganzen zusammenfügen lassen, «ein Spiel, das Frau Feigel zwar mit Lust am Zufall und an Permutationsprozessen, aber gleichzeitig mit grosser Ernsthaftigkeit betrieb». Variabilität in der Komposition und in der Handhabung des Klangkörpers prägen denn auch die einzelnen Vertonungen, wobei vor allem die vielfältige Auseinandersetzung mit dem Raum im Vordergrund steht, indem etwa die Position der Musiker und der Lautsprecher im Saal laufend verändert wird.

Az angyalok a felhők mögül

Kíváncsian néztek. Aztán, hogy nehogy mán buzi úszónnak lássanak, bringázni mentem. Sipi elégedetten elmosolyodott. Ha nagy is a hasad, ha rosszul is ülsz a bringán, azért tekerd csak. De ne halszálkázz , mert őgy hosszabb, hanem váltsál vissza ! Morgott. És egyél már valamit mert eléhezel! Mire éhes leszel, akkor már későn eszel! Ne állj meg inni! Azért van a kulacsod!  - ezt nem fogadtam meg. Utálok bringa közben inni. Megállok. Ha a triatlonban mindenre van idő, akkor az ivásra is szakíthatok egfy kicsit. die damit beginnen, dass das Ich, welches nicht Stiller ist oder zu sein scheint, „jede weitere Aussage“ verweigert, wenn ihm kein Whisky zur Verfügung stünde. Rilkes Malte kennt die Aromen des Whiskys nicht, dafür den Geruch von Jodoform, Pommes frites und Angst. Datei:Rimbaud in Harar.jpg

Die Besetzung umfasst acht Solostimmen, Querflöte, Klarinette, Violine, Violoncello und Klavier, Kopfhörer und ein «Lautsprecherorchester». Gysins Musik ist hier im besten Sinne klangschön und transparent. Eine weitere musikalische Ebene kommt durch den Einbezug der Elektronik hinzu; Malte schläft bei offenem Fenster, lässt die Geräusche der modernen Großstadt in sein Zimmer und fürchtet sich vor den traumatischen Bildern aus der eigenen Kindheit. Malte, ein junger Däne in Paris, beschrieben von einem deutschsprachigen Dichter aus Prag, der Rodins Sekretär war - Europäer unter sich.

Durch ihre offene Bauweise ergibt sich eine erstaunliche Durchlässigkeit zum übrigen Geschehen und die Möglichkeit eines im Konzertsaal sonst nicht realisierbaren extremen Gegensatzes von klanglicher Nähe und Ferne, von Laut und Leise, nahtlos ergänzt durch die Lautsprecheranordnung im Raum und die Sängerinnen und Sänger, die später im Zuschauerraum umhergehen und sich den Ohren der Zuhörer bis auf wenige Zentimeter nähern. Die elektroakustischen Partien sind klanglich hervorragend realisiert und perfekt auf das übrige Geschehen abgestimmt (Experimentalstudio des SWR).

Jól is tettem, hogy elmentem kerózni, mert a sok órás úszás közben kinőttek a pikkelyeim és némi kopultyú is. A szél a pikkelyeket lefújta, a kopoltyút becsukta.

Die Musik ist «schön», gleichzeitig flüchtig und schwebend. Das passt hervorragend zu den Gedichten von Walter Studer mit ihrer Feinfühligkeit und ihrem hintergründigen Witz. Anna Herbst (Sopran), Jeanine Hirzel (Mezzosopran), Jonathan Sells (Bariton) und die Pianistin Tabitha Stähli wurden dem Zyklus glänzend gerecht. Die sparsame, eher illustrativ eingesetzte Elektronik (Wolfgang Braml) bildete dazu eine gelungene Ergänzung.

De milyen nő volt a hozzám legközeleb lévő padon! Egész jó állapotban jöttem kia  vízből. Kicsit mint a fóka indultam el a földön, de aztán már elmertem távolodni a faltól. leültem. Powerrade. Már a színe is szép!

és akkor megláttam. Ő persze előbb engem, hogy ott vonszoltam magam. ZUhanyzás után volt. Megrázta a fejét és a hosszú, hullámos, szőkés-barna haja eltakarta az eget. Nálam fiatalabb volt egy 25-össel, magasabb egy 15-össel és könnyebbb vagy  egy harmicassal. Elképesztő reprezentativ nő!  Még a lábujjai is -melyeket  szolidan piszkált - is hosszúak voltak, kecsesek, erősek és erotikusak! Ilyen nőt!! És a mons pubis mint einstein homloka feszítette a bikinit. A farpofák, a nagyajkak és a Vénusz barlang  trialektikus egységben csókolták a padot. Nem nagyon mertem ránézni, mert féltem, hogy rámmosolyog.

Der Glaube an das Prinzip der Möglichkeit

Alles Erfahrene und Erinnerte geht durch Malte hindurch. Er sagt von sich: „Ich bin der Eindruck, der sich verwandeln wird.“ Wohl fühlt er sich unter Lesenden, in der Bibliotheque Nationale etwa, wo er auf die „Zeit der anderen Auslegung“ wartet, von der er weiß, dass dann „kein Wort auf dem anderen bleiben“ und „jeder Sinn wie Wolken sich auflösen und wie Wasser niedergehen“ werde. Das Ich Maltes ist der Seismograph seiner Zeit, empfindsam, narzisstisch.

Nagy nehezen összeszedtem magam, elindultam. A medencéből utánamkiabált egy "csaj" -nem láttam már vagy 15 éve! Mérges voltam, hogy feltartóztat,de aztán kiderül, hogy fontos dologról van szó. és amikor dumáltunk, odajött L.1. - magasan, idősen, kissé megtörten mosolygogva nyújtotta a kezét: "Szevasz Csucsu!" 

"Szevasz!". Aztán ment tovább. Aztán én is. És a nő is. Egyszerre értünk a parkolóba. A kocsija duplája mint az enyém. Még mindig nem mertem a szemébe nézni. Mit is csinálhatnék vele? Egy triatlonos-költő-filozófus X.tudós? Biztos nagy maarha köcsög palijai vannak, ökör estélyeken ficereg - hát mi az ördögöt? Kisfiú lettem, mint 50 évvel ezelőtt a strandon.  Haza. Bringa. Másnap meg elmentem kocogni.
Edward Rushtons Kurzoper Pandora – organische Maschine rückte das Geschehen in die mythologische Sphäre. Die Handlung (Libretto von Dagny Gioulami) lehnt sich wesentlich an den bekannten Mythos an. Das Stück wurde ursprünglich für Sprecher, Kammerensemble und eine Tänzerin geschrieben, erklang aber in einer Fassung für Bariton und Klavier, die der Komponist eigens für Eros hergestellt hatte. Jonathan Sells und der Komponist am Flügel waren jederzeit äusserst präsent und virtuos. Liebe ist für ihn etwas Metaphysisches; er liebt die erlesene Erinnerung an die „großen Liebenden“, Sappho, Gaspara Stampa, vor allem die singende Abelone, die ihn so unvergleichlich „angeschaut“ hatte. Malte fühlte dabei, wie er zu ihrer Anschauung wurde. Überhaupt sieht sich Malte dazu auserkoren, das „Äußerste“ zu erfahren, etwa das „Aroma“ einer Staatsutopie namens Venedig. Aus seiner Pariser Perspektive bezeichnet Malte die Serenissima mit ihren Gondeln voll „lohnender Ohnmacht“ als einen „suggestiven Staat, der das Salz und Glas seiner Armut austauschte gegen die Schätze der Völker“, als „schönes Gegengewicht der Welt“.

Universitätsbibliothek

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.12 0 0 2409

83.01.29. szombat

du.2; Elmúlt vasárnap óta nem ettem. (X) Ma délelőtt már viszont igen.  (Kefír, császárhús, savanyú káposzta, lépes méz, kevéske hagymás gomba és sajt- ja és pár gerezd fokhagyma is.)

Könyvtárból:

Sienkiewicz:Özönvíz

Karinthy Ferenc: Budapesti ősz

Shakespeare: A vihar

Szabó Lőrinc: A  költészet dicsérete

V.L. Begunov: Sajtok könyve

Th. Gautier: " A jó költők még  abecsületes embereknél is ritkábbak, - noha ezekből sincs sok."

Szabó Lőrinc:  " A régi kínai regényóriások már nagyon idegenszerű kosztümökben  prezentálják az egyetemes emberit; azon a kevesen pedig, amit a japán költészetből ismerek , szüntelenül csodálkozom: nem értem ez a másik  nagy és tehetséges távolkeleti nép miért ép a harmincegy szótagnyi tankában, tankák tízezreiben, találta meg lelke legjobb lírai kifejezési formáit....?"

(X) -túlzásokra mindig hajlamos volt: 5 napig nem enni? öt napig inni? tökmindegy. Csak az ivást jobba bírta mitn a fogyókúrát. És jobban is meglátszott rajta. (a szerk)

83.01.30. vasárnap

de.1/2 9;

Ortega: "  a kísérleti tudomány nagyrészt bámulatosan középszerű, sőt még a középszerűnél  is silányabb emberek munkássága révén jutott előbbre. Azt jelenti ez, hogy a modern tudomány,a jelenkori civilizáció gyökere és szimboluma,a szellemileg középszerű  embereknek teret hagyott és megengedte a sikeres munkát a számára." (X)

de. 1/2 11; Séta után

És ha egy nukleáris háború megtizedeli a Föld lakosságát, akkor mi van? Egyáltalán nem rémísztő lehetőség. És ha "az egész Föld " elpusztulna, az se fontos különösebben.

Mert mi a  Föld, a földi civilizáció  a Világegyetem végetlenségéhez, a Lét kimondhatatlanságához képest?

Légypiszok egy repedt, pókhálós  ablakon.

Este 6; Zabáltam, töbször is. Közben egy 2 órás csavargás. - láttam L.9.-et, S.1.-et, piásak voltak, derűsek, - velük se tudok mit kezdeni. Az irodalmárkodók is visszataszítóak. I.1.-gyel veszekedtem. Megríkattam. Szegény gyerekek, szegény I.1. Most rágyújtottam. Zabálás előtt KV-k. Pünkösdi királyság. A TV-ben az év sportolói. Ők is visszataszítóak. Leginkább azonban én. Ernani, Falstaff, Koldus és Királyfi. hazátlanság. Betelgeuse. Florida, Szibéria, Monaco, homokosok, váradók, elektroshock, a virág gyermekei.

Szellemi leépülés, kiúttalanság, undor, unalom, csövesek. Hosszú combú nők, hastáncosnőkkel  rectalis coitus.  A felláció szentsége. A pénz szentsége. Kuss! Kiérdemelt nyugalma az öreg csavargóknak. Mindszent. Újhold. papír Hold. Meyerhold.  

(X) a hajdani japán költészet -és a modern európai kísérleti tudomány : ezeket már M.1. elfelejtette, de a tudatalattijába beférkőztek, személyiségét ezekben megtalálta, és manapság kifejeződésük: magatartásformák, személyiségstruktúrák, az ÓM erővonalai......   (a szerk)

95.11.15 szerda

7:50; H.H. által felvett slágerzene némi életet varázsol belém.

Hol volt Freud és Wagner életében az a pont (sáv) ahol és amikor eldőlt, hogy viszik valamire?

És hol lesz az én életemben?

SZABADSÁG NÉLKÜLI DEMOKRÁCIA

- csak most láttam és éreztem meg, hogy mit is jelent ez, pedig már a Napló előtti időszakban olvastam Lukácsnál. (Marx. )

Don Quijote energiája  sincs már bennem.

14:30; Vivaldi concertója  hárfára és vonósokra. A hárfa kivonult, a zongora bevonult. Hárfás teheségek némaságban, másodrangú  zongoristák ismertségben EZ AZ ÓM.

Megszereztem az utolsó előtti aláírásomat és a szükséges könyvet. A Kossuth téren gyülekeztek a tüntetésre készülő pedagógusok.

Dresch(X)  Dudás Misi: magyar népzene és amerikai avantgarde jazz.

Meyerbeer.

Németország- Bulgária 3:1.

-pedig Sztojcskov góljával a bulgárok vezettek (XX)

ÓM feltárás a METben.

(X) -akkor Dresch még számított neki valamit. (a szerk)

(XX ) a magyar focit mér rég utálta (bár elszakíthatatlanul, még ha egyre ritkábban és felületesebben is, foglalkozott vele), de a külföldit - még!- nem. Sztojcskov volt az egyik kedvence. Egy közép-európa csirkefogó-vagány-zseni. (a szerk) 

95.11.16. csütörtök

U.T.-ot elvittel kontrollra.

Walter versenydala.

H.H.-nek vettünk három szép könyvet karácsonyra. érdekes, U.T.-kal először antikváriumban - ahová kb. 20 éve kezdtem járni.

A régi zenés étterem helyén McDonalds.

Lundgren video - dzsungelharc.

22:45; Toldy Ilona (X) Desdemonáról, Domingóról.  Öreg néger jazz templomban. Elfogták Gulyást, aki a katonaságtól  való fegyveres szökésért kapott 10 évet  próbálta lerövidíteni  és tegnap halálugrással megszökött.   

1,

ÓM feltárások:  Luis Armstrong, Weöres Sándor, Pierre Boulez, John lennon, Karl rahner.

2, Rendben van, hogy mindegy  az, vajon Kovács Rózsit vagy Szabó Jucit farkalod meg,de már nem mindegy, hogy Monserrat Caballét vagy Szabó Jucit.  (A helyzetet még tovább bonyolítja pl.Pasolini vagy Oscar Wilde)

Körvonalazodó TERV - de már legalább 5 évre!

MERT:

1,  Folyamatosan és egy helyen kell mostmár dolgoznom, hogy szakmailag és anyagilag megalapozzam magam.

2, Mostmár az egyes évek gyermekeink életébe játszanak fontos szerepet!

A TERV:

1, X.tudomány - minden oldalról!

2, angol-német nyelvvizsgák!

3, Wagner

4, Fitnesz(?)

5, Filozófia

(X) Hol volt ekkor az a neve nincs fidesz-kötcsög, aki megalázta a művésznőt a MÁÓban 2012-ben ? És hol röfög ma? (Kérdezzük M.1.-gyel egymásra nézve- a szerk.) És mi lett Gulyással? Hisz ő csak megelőzte korát,

és nem tartotta kötelezőnek a katonaságot!? (a szerk)

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.10 0 0 2408

96.05.28.  kedd

6.45;

Kedély (Schubert és Goethe)

Kedélyes emberi értelem

Heroizmus (Beethoven)

Heroikus emberi értelem

Álszentség (emberek milliói)

Álszent emberi értelem

- szerepük a megismerésben

21:40; reggel baromi idegesen dolgoztam - majdnem fel is mondtam. Egész nap düh és depresszió.  Itthon postai értesítés -levél a bíróságtól.   POSTA. Levél átvétel: Viszonylag jól halad az ügyem.  levél a bírónőnek és ...............nak is. Viszonylag jó kedv. Posta előtt könyvesboltból:  felvételi tájékoztató.  Filozófia nincs. -de kémiai-biológia szak van levelezőn. Hátha ide megyek?? csak 5 félév. (X)

(X) - Fontos levelet kapott a bíróságtól. Erre hová megy: a postára  a levélért persze --- de előtte azért beugrik egy könyvesboltba! Felvételi tájékoztatóért! Felvételi tájékoztatóért - 4o évesen! (????)  Nem túl rosszul haladó X.tudósként. 2 gyerek apjaként. Ez sok mindenre   magyarázat. (a szerk.)

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.10 0 0 2407

82.06.08. kedd

Reggel 1/2 9; I.1. bement a városba. H.H. velem maradt-örjöngött mint a sakál. Kb. 10 perccel ezelőtt megnyugodott - az ablakhoz odavitette a széket, rááll és bámul kifelé. Megnyugodott. Én is!

10: 15; Elővettem a ............. könyvet. - gyomrom összecsomósodik, lábam remeg.

A kötelező tanulás szorongása! 

A jövő szerdán vizsgázom, addig 8 nap.  Ebből 5 az első szakasz, az utolsó három a második szakasz.

Az első szakaszban naponta kb. 60 oldal.

Na majd meglátjuk!

Mindenesetre még - ha jól emlékszem! -  még nem volt olyan felvonulása menetrendem, amit meg is csináltam volna! Miért éppen ez valósulna meg? 

Fél kettő; kacskaringósan, csapongva bár, de haladok!

Fél négy körül;

Rónaiakhoz 6/3-7; "Vagy nem tudjátok,hogy mindnyájan, akik megkeresztelkedtünk Jézus Krisztusra, halálára keresztelkedtünk meg? A keresztség által ugyanis vele együtt a halálba temetkeztünk, hogy amint Krisztus az Atya dicsősége által föltámadt halottaiból, úgy mi is új életet éljünk. Ha ugyanis halálának hasonlósága által egybenőttünk vele, akkor föltámadásában is úgy leszünk. Hiszen tudjuk, hogy a régi ember bennünk azért feszíttetett keresztre vele együtt, hogy a bűnös test elpusztuljon és ne szolgáljunk többé a bűnnek. Aki ugyanis meghalt, megszabadult a bűntől."

Este 3/4 8;  Szegény H.H.

Főleg betegsége miatt

Annyira nyűgös

Hogy I.1.-is és engem is megőrjít.   

Ezra Pound: " Szilfalevélbe takart könnyem

Kő rejti, hagyom, s íme, most

Bolond vagyok, mondják, mert elhagytam

Minden bolondériát,s a sivár

Emberi tévutakat....."

82.06.09.  szerda

Reggel 8; Az izraeli seregek mint kés a vajban  haladnak át a palesztin és a libanoni baloldal csapatocskáin.

Mindenesetre: Az izraeli-arab konfliktus kapcsán érdemes lenne összevetni a Tórát a Koránnal. Persze ez a konfliktus alapjában véve nem vallási természetű - de az elsöprő izraeli fölény  (még ha amerikai segítséggel is) adalék a két tanítás, két szellem különbségéhez. (Már csak azért is, mert az amerikai segítség  egyáltalán nem véletlenül szól Izraelnek  - a cionizmus amerikai hatalma.)

I.1 . bement a városba. H.H.-vel kettesben maradtunk. Még mindig elég ramaty állapotban van szegény: bágyadt, gyenge és nyűgös.  

"Én pedig ott állottam a hegyen , mint az előbbi napokban, negyven nap és negyven éjjel ; és meghallgatott engem az Úr akkor is, és nem akart téged elveszteni az Úr.  És mondta az Úr nekem:kelj fel, menj és járj a nép előtt, hogy bemenjenek és bírják a  földet, amely felől megesküdtem az ő atyáiknak, hogy nekik adom." (10-11)

82. 06.13. vasárnap          MA KEZDŐDIK A LABDARÚGÓ VILÁGBAJNOKSÁG!

reggel 8;  Csoóri Sándor: Csodakutya (Latinovits mondja)

Fél nyolckor keltem: egy szimpatikus, kissé kancsal aszzonykának  eladtam egy csirkét - az öregek szokás szerint szamócával a piacon.

Igen. ma kezdődik a futball világbajnokság!

A nyitómérkőzés: Argentina(a világbajnok)- Belgium.  -ez nem sok jót igér. 1966 óta minden világbajnoki  nyitó mérkőzés O:O-ra végződött.  ma is valószínű.

1/2 11; A csirkék, nyulak, és I.1.-gyel történő hatalmas veszekedés és a következményes két nyugtató - mily régen ettem!- után :

Igen. Jön a Világbajnokság!

(Ja igen.  A tegnap lezajlott box összecsapásról egy szó sincs a magyar sportújságban!)

Szurkolnék a   magyar csapatnak - de az elmúlt tíz évben annyira lejáratták magukat  sportolói és sportemberi mivoltukban is (az időnkénti fellángolások ellenére is!), hogy a tiszta -szívből-történő lelkesedés, amit hajdanán az aranylábú gyerekek ébresztettek bennem, bizony már régen a múltté.  

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.10 0 0 2406

M.1. távolságtartása. Eltávolodása. A Szigetre bármennyire pénzért se menne el. Az olimpiai -és általában -a sport -meg általában bármilyen magyarkodást gyűlölt. Kiverte tőle  a veríték. Pedig a (rock) zene is rendkívül fontos neki, meg a sport is. Csak a körítés.A szujó félék, a hajdúbfélék, az üzleti rockerkedés, a ferráris. Az ezerfejű cézár. Az még inkább.

Marad neki a munka- ami sajnos kötelező (amíg van) , marad az álmodozás- mostanában éppen a triatlonról, a dupláról, marad a napló -és a nem is olyan régen beindított kollázsozás.

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.10 0 0 2405

Frei in Glauben, Leben, Kunst

Sollte Beethovens «Egmont»-Musik für den bürgerlichen Glauben an die Freiheit stehen, so sollte Mozarts Requiem den religiösen Glauben an die Erfüllung des Lebens im Jenseits verkörpern. Hier war das Orchester in eher dienender Rolle tätig, in den Vordergrund traten die von Peter Dijkstra ganz ausgezeichnet vorbereiteten Chöre des Bayerischen Rundfunks München und des Schwedischen Rundfunks Stockholm – wann waren je Tenöre im Verbund zu hören, die derart strahlkräftig das Zentrum des Klangs bildeten?

Mit zwölf Jahren liest er das Gedicht Die Nacht von Hölderlin, das ihn bezaubert. Mit sechzehn beschließt er, entweder Dichter zu werden oder gar nichts. Der Institution Schule, der »feigen Übermacht der Lehrer« gegenüber – wie er es später nennen sollte – ist er feindlich gesinnt.

Es folgt eine Zeitspanne großer innerer Bangigkeit und Zerrissenheit, die schließlich zu Nervenkrisen führt. Es beginnt der Kampf des angehenden Dichters gegen die religiösen Traditionen der Familie und gegen alle Autoritäten. Er ist noch keine sechzehn Jahre alt, da unternimmt er einen Selbstmordversuch, der missglückt. Daraufhin wird er in die Anstalt Stetten im Remstal verfrachtet

Um die Freiheit ging es, nach den würdigen Eröffnungsworten von Hubert Achermann, dem Präsidenten des Lucerne Festival

Pound war  nach zwölfeinhalb Jahren gerade aus dem St.-Elizabeth-Krankenhaus in Washington entlassen worden - nachdem er wegen Landesverrats angeklagt und für geisteskrank erklärt worden war.

„Institute for the Criminally Insane“ hieß das. Es waren schreckliche Umstände. Man hat ihn, der er an Klaustrophobie litt, mit allen anderen Kranken in einen Gemeinschaftssaal gesteckt. Tag und Nacht brannte in diesem Saal das Licht.

Das hilft Euch nicht viel, wenn Ihr mich dahin thut, ich kann da zum Fenster hinaussehn und mich unterhalten‹«. Ein tapferer Satz, typisch  

Gelt, ich singe so schön wie die Sirenen und bin auch so bös wie sie.«

Einer, der keinesfalls bereit war, mit seiner Wirklichkeit Frieden zu machen, war Egmont aus dem gleichnamigen Trauerspiel Goethes. Der niederländische Graf erhob sich gegen die Spanier, die sein Vaterland besetzt hielten, und gab sein Leben dafür hin. Mit donnernder Stimme liess Bruno Ganz den Text, den Goethe seinem Helden in den Mund gelegt hat, in den Saal und dort durch Mark und Bein dringen. Hinreissend, wie der grosse Schauspieler den Worten bebendes Leben und scharfe Bedeutung verlieh; und kaum zu glauben, wie sehr die Bühnenmusik, die Beethoven zu Goethes Trauerspiel geschrieben, die Emotionen aufnimmt und vergrössert – es kam fast noch nachdrücklicher zur Geltung, als es in der Aufnahme des Stücks mit Claudio Abbado und Bruno Ganz geschieht, die im Silvesterkonzert der Berliner Philharmoniker von 1991 entstanden ist.

Pound unterscheidet drei Elemente der Lyrik, für die unterschiedliche Grade der Übersetzbarkeit gelten. Melopoeia, wodurch das Gedicht Klang schafft jenseits des reinen Wortsinns: Das ist oft unübersetzbar, kann nur durch glückliche Fügung gelingen. Phanopoeia, das ist die bilderschaffende Kraft der Sprache - das, so Pound, könne man überhaupt nicht verderben. Man müsse sich nur an das genaue Bild halten. Das dritte Element ist die Logopoeia, der Tanz des Sinns zwischen den Worten: Wortspiele, die man nachschaffen kann. Das waren die drei Elemente, auf die ich ausging. Das ist nicht dasselbe, wie Prosa zu übersetzen, aber diese Dimension der Sprache wollen die Leute nicht verstehen

es kreuzten darin viele Welten ihre Strahlen. Hier wurde gebetet und in der Bibel gelesen, hier wurde studiert und indische Philologie betrieben, hier wurde viel gute Musik gemacht, hier wusste man von Buddha und Lao Tse, Gäste kamen aus fernen Ländern, ein Hauch von Fremde und Ausland an den Kleidern... Arme wurden hier gespeist und Feste gefeiert, Wissenschaft und Märchen wohnten nah beisammen.

Der berühmteste Teil der Cantos, die Pisaner Gesänge, sind der Beweis, wie existentiell sich bei Pound Leben und Werk verbanden.Das Leben – so sagt es die Chaostheorie – ist eine fortgesetzte Kette von Wiederholungen, die aber nie exakt gleich sind. Exakte Wiederholung ist der Tod. Und manchmal, insbesondere in einer Zeit wie der heutigen, in der schon alles erlebt, gesehen und gedanklich durchdrungen zu sein scheint, gilt es, Dinge und Begrifflichkeiten wie zum Beispiel die Wörter Kitsch und Romantik für sich neu zu erobern, wieder zu etwas Eigenem, Persönlichem zu machen und nicht als etwas anzusehen, das schon hinreichend definiert ist und sich durch Wiederholung totgelaufen hat

Dass er unter diesen Umständen arbeiten konnte, ist bemerkenswert. Er war in einem Käfig eingesperrt, der Tag und Nacht von Scheinwerfern angestrahlt war. Er durfte mit niemandem sprechen. Er war damals schon über sechzig. Als er zusammenbrach, verlegte man ihn in ein Sanitätszelt, nachts konnte er raus auf die Sanitätsstation, dort hat er wieder angefangen zu schreiben. Von dieser Zeit an war er seelisch lädiert.

es war keine leichte Zeit für mich, weil ich in der Schule immer erklären sollte, was etwa Herr Hitler meinte, wenn er Kolonien in Afrika beanspruchte. Immerhin entdeckte ich in dieser Zeit die englische Dichtung. Laurence Olivier las damals am Old Vic Shakespeare, da habe ich richtig Feuer gefangen. In der Schule lasen wir zwar auch Shakespeare mit einem Lexikon für die altenglischen Wörter. Aber dass man ihn so lebendig werden lassen konnte, war eine wichtige Erfahrung für mich

Pound lebenslang unter seinem und ich unter meinem Trauma litt und dass es keine Verbindung zwischen diesen beiden Traumata gab. Seines war der Erste Weltkrieg, in dem ein totaler Zusammenbruch der Kultur stattfand und viele seiner jungen Freunde, die er entdeckt hatte, in den Schützengräben zu Tode kamen. Hesse hat nie seinen scharfen Blick auf die Wirklichkeit verloren. Als es nötig war, Worte gegen den Schrecken zu finden, etwa als der Erste Weltkrieg ausbrach und euphorisch gefeiert wurde, hatte er sie anders als viele parat, worüber er nicht nur Freunde und erstes Eheglück verlor, sondern, als Vaterlandsverräter denunziert, auch seine Heimat Deutschland. Und als sich das Dunkel des Nazireiches über den Erdball senkte, ertönte sein Wort erneut.

An die Eingangstür des Hauses in Montagnola  war ein Zettel geheftet mit der Abschrift einiger Zeilen von Meng Hsiä, aus dem Altchinesischen übertragen, die besagen, man solle einen alten Mann, der das Seine getan habe, nicht behelligen, sondern ihm Stille gewähren und an der Pforte seiner Behausung vorübergehen, als sei sie »Niemandes Wohnung«. Am Ende seines »kurzgefassten Lebenslaufes«  ihm selbst gemaltes Bild entschwindet Er war sehr versunken in seiner Stummheit. Auch mit seiner Lebensgefährtin Olga Rudge hat er nur das Nötigste geredet. Meine letzte Begegnung mit ihm war kurz vor seinem Tod in Venedig. Im Restaurant bestellte Olga für ihn das Essen. Als es auf dem Tisch stand, sagte er: „Was ist das? Hast du das für mich bestellt?“ Sie zischte: „Ja, Ezra, iss es!“ Bei meiner Abreise bestellte Olga eine Gondel, die mich zum Bahnhof bringen sollte. Pound fuhr mit und wollte, obwohl er schon betagt war, unbedingt meinen schweren Koffer tragen. Er hat sich mit einem Gepäckträger am Bahnhof fast darum geprügelt. Aber gesagt hat er nichts mehr.

Doch trotz seiner Fantasie, die weite Entfernungen zurücklegte, war er alles andere als ein Flüchtling. Höchstens im Sinne eines Songs von Leonard Cohen, in dem es heißt: Jeder wird zur Liebe kommen – aber als ein Flüchtling.

Mich interessieren die mittelalterlichen Mystiker, die Kirchengeschichte. Wie Ernst Bloch bemerkte, hat die Kirche immerhin das Verdienst, dass sie Ketzer hervorbrachte

Auch der Theologe Hans Küng sprach in seiner Rede vor dem Konzert von der Freiheit – der Freiheit, zu glauben oder eben nicht zu glauben. Oder in Freiheit zu glauben, wie es Mozart getan hat, den er einen aufgeklärten Katholiken nannte. Elegant nahm Küng die Kurve von dem abergläubischen Zwölftöner Arnold Schönberg, der vor der Dreizehn zurückschreckte wie der Teufel vor dem Weihwasser, und seinem Vorläufer Gustav Mahler, der eine Sinfonie geschrieben hat, die jetzt eben nicht zur Aufführung kam, zu Mozart und seinem Requiem, das zwar eine Totenmesse sei, aber doch viel ruhige Gewissheit vermittle. Ob Musik tatsächlich von einem besseren Leben spricht, wie Küng postulierte, einem Leben jenseits von Geld, Macht und Machbarkeitsdenken, darüber liesse sich gewiss diskutieren. Dass sie die Lebensführung unterstützen kann, zum Beispiel mit einer Wirklichkeit umzugehen hilft, das haben wohl alle, die diese lange, aber überaus eindringliche Rede gehört haben, schon erlebt.

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.09 0 0 2404

95.01.17. kedd

5:55; Trubadúr. Sajnos nemcsak az ún. tömeg (die Menge) ostoba, de a filozófusok is azok!

19:00;  Mahler 8. szimfóniája.

erről jut eszembe:

1, B. bizonyos szempontból a nyolcadikját tartotta a legjobbnak.

2, Mennyivel közelebb áll hozzám  Mahler mint R. Strauss - pedig az utóbbit támadtam, foglaltam volna el jobban.

3, Mahlernek (?) kellett eljönnie, hogy igazolja W.-t.

4, (pezsgő, sörök, sütés)

5, Hol van Varése Integrálokja?

6, Hrabal nagyon szerette Mahlert.

7, HRABAL -és a Közép-Európai ÓM-feltárás/alkotás.

20:00  Ettem,  ittam.  Szabolcsi Bence Bartók Béláról.

- micsoda emberek!

- micsoda Közép-Európa!

Pezsgő, KV és cigi van még

-de hol van Bartók?

- hol van Szabolcsi?

kell, hogy legyen egy szellemi Grál Társaság

- ha másutt nem a (társadalmi ) tudat egy szintjén.

Daniel Spoerri: "Ha csirkét ettem, előzőleg még a nyakát is  magam akartam kitekerni ..... az életet műalkotásként alakítani, szerintem egészen kellemes foglalkozás."

1, Goethe

2, Én

3, Fiatal ffi.korom egyik magára találása: A neo-avantgarde válogatás.

Claes Oldenburg: " a viharnál vagy a lezúduló lavinánál nincs szebb látvány. De az ember mindent tönkretett. A művészet, a természettel szembeállítva, csúnya. Nemhiába az ember alkotása. "

1, Kant és a madár tralala

2, Svájcban és Ausztriában  az idei télben egy csomó ember dobta fe la  bakancsot lavinában.

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.09 0 0 2403

82.04.03. szombat

Tovább nézegetem Locke-ot; most veszem észre, hogy hozzá legalább annyi szál köt, mint pl. Fichte faterhoz.

Theun de Vries: " Melchior a tükörben nézegette magát.  A Háromkirályok Mestere váltig mondogatta neki, hogy a festők emberemlékezet óta  bűnnek tartották önmaguk megfigyelését. Azt tanították: senki sem látja magát olyannak, amilyen a valóságban. ..... Melchior mindazonáltal  ott állt a tükör előtt ..... nézett és rajzolt. Mikor végül megnézte a kis önarcképet , csodálkozott, hogy micsoda szemérmetlen pillantást vetett egy idegen lélekbe."

Akkor ezt olvasván  beugrott az ISMERD MEG TENMAGAD  görög felkiáltás -és (azt hiszem a ) heideggerei kommentár.  (Heideggerre tegnap is hivatkoztam, holnap vagy holnap után idézni fogom végre!)

A valamelyik nap említett Létbe-hatolás, avagy mire jó filozófiailag a tudomány? -problémához:

" hogy ne menjünk olyan messze, túl a világegyetemben levő testek  legszélső határain .... már a szemünk előtt és a szomszádságunkban levő testek mozgása is úgy látszik, vilkágosan meggyőz"

Hiába na! Van még mindig egy félliter bor, ezt már nem tudom meginni!   Kutya bajom ( ma este ez már a második kutya: kutya-futtában és kutya- baj) , de a hasam már degeszre dagadt.

T.1. horkol a számszéd szobában (folyosó az, nem szoba) , I.1. halkam szoszog itt mellettem, H.H.  nem is hallatszik át, mint a bunda, úgy szunyál!

Na nézd csak a kis " eklektikust"!

"Gondolkodom, okoskodom, gyönyört és fájdalmat érzek, lehet ezek közül  nekem bármelyik is evidensebb , mint a saját létem?  Ha kételkedem minden más dologban , maga ez a kételkedés véteti velem észre saját létezésemet , és nem tűri meg, hogy ebben kételkedjem"

Lefekvés! 

82.04.16. péntek

DUNAPARTI GONDOLATOK

Az életben, a gyermekkori magányos csavargásokon és kalandregény habzsolásokon és a birkozó edzéseken, a magnózáson és a dohányzáson, valamint a felvételire történő intenzív tanulásomon és az antikváriumok felfedezésén és megismerésén  kívül semmi sem töltötte ki úgy mindennapjaimat mint a Napló.  

Mondhatni: ez előbbiek a Naplóban kulmináltak.

Ha valaki, hát én születtem arra, hogy csöves legyek, de ettől megvéd - és ebben megakadályoz - a szellemre történő beállítódásom.

Ezért is neveztem meg valamelyik nap magam  Rimbaud, Szent Ágoston és Szent Tamás fiának. (-utódjának: a platóni  tanuláselmélet és a reinkarnáció ötvözete értelmében.)

Mostanában - suicid állapotaimban - arra gondolok, hogy AZ aktus előtt megírt levelemben H.H.-nek ajánlom a Naplót - ha nagykorú lesz, érett és érdeklődő az ilyen problémák iránt.  

De bevillant közben, hogy az öngyilkosságommal egyszer már amúgy is tönkretett kislányomat nem tehetem  másodszor is tönkre a Naplóm elolvasásával.  

Milyen baromság és paradoxon: H.H. itt fekszik,  gyermeki önfeledtséggel  játszva anyjával -és én ilyesmikről írok!

Oda is mentem H.H.ékhez és játszottam velük.

Szigeti Endre Karl Jaspersről:

" 1883 február 23-n , Oldenburgban született .... liberális-protestáns családban. Apja tiszviselő, majd bankigazgató volt - a fiú beírta a nevét a filozófiatörténetbe. Pedig nem is arra készült. Három félévig jogot tanult,de az aligha lehetett ínyére  annak az egyetemi hallgatónak, aki gimnazista korában Spinozát olvasott, mert áttért az orvosi fakultásra, s közben éveken át hallgatta a zseniális Max Webert, akinek szociológiája igen nagy hatással volt rá. " 

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.08 0 0 2402

82.11. 17. szerda

reggel 8; Ma lesz az első hiányzásom. -de hát kell egy kis áramszünet!  Még hétfőn határoztam el, hogy a mai napot kihagyom!

Tanulás!!!!

du.4;

Milton: " Szent szirénpár, ég-üdv két záloga,

mennyben -szült két nővér: Vers és Zene. "

este 1/2 7; A világirodalom legszebb elbeszéléseiben  ráakadtam ifjúkorom egyik legmegrázóbb, leginkább bevésődő írására:

IVAN OLBRACHT: A PECÉR MEGA KUTYA.

Coleridge: " Shakespeare önmagát sugározza szét, s feltölti az emberi jellem és szenvedély minden alakját .... Milton viszont minden formát és dolgot önmagában, saját eszményének egységébe olvaszt."

Ránki György: Pomádé király új ruhája

11 körül;   Már aludtam (helyett: forgolódtam)

I.1. fölkelt U.T.-hoz.

Kaptam az alkalmon, hogy abbahagyjam

Este - amit már rég tettem már: tanultam!

Ha tanulok, gyakran elfog a letargia:

Mi fog mindebből -t.i. az X.tudományból kisűlni?

Lehet, hogy egész életemet -és családomét -tönkreteszem?   

Gyáva, lusta vagy  megfontolt bölcs vagyok, hogy

Kitartok e pálya mellett?

82.11.18. csütörtök

hajnali 6; Olyan idegesen és dühödten, amilyen    legalább már egy éve nem voltam. U.T. vonyítása a fülemben, szívembe markolóan!

A kanti Ding an Sich az ismeretelmélet terén  olyan nagyszerű mint az ontológia terén a Semmi-ből való teremtés elve!

- és ide emlékeztetőül egy régebbi sorozatom:

Kant ------------- Spencer -----------------M.1.

Spuri az oskolába!

du.2;

Frank Kermode: Mi a modern?

Paul Chaulot: Az arcok fala

Paul Verlaine Versei

Li Taj-po, Tu Fu, Po Csü-ji versei

(az egész alig 57 forint

-nem nagy könyvek tehát,

de jók, érdekesek, fontosak.)

A O a matematika alapja -de kezdeni vele önmagában nem lehet vele semmit

Az  1 már önmagában is áll -de meg sem moccan önmagában

A 2 már izgalmasabban mozog

-de tán csak neke jutot eszembe, hogy "ugyanolyan" alapszám mint a O vagy az 1

De milyen olyan művelet van amely a 2-vel  nem végezhető el csak a 3.-mal?

mert a 2.re már kitaláltam az M.1. féle hatványt

-de ez lényegében nem különbözik A hatványtól

de milyen SAJÁTOS műveleti tartománya van a 3.nak?  

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.08 0 0 2401

83.04.08. péntek

de.10;  H.H.-vel megjártuk a  várost.

az árúházat (innen a füzet)

a piacot (innen a retek)

és összefutottam P.1. anyjával

P.9--cel (X)                   

a játszóteret

fizikai állapototm egyre javul

újra elkezdjek birkozni?

eljárok birkózni?

LOS ANGELES-i olimpia?

Ábrándok?

Illúziók

Fékevesztett remények

Mahátma: " Ha ellenfelemet megütöm, az természetesen erőszak; ámde, hogy valóban erőszak nélkül való legyek, szeretnem kell őt és imádkoznom kell érte  még akkor is, ha megüt."

Hírek:

1, "Új csillagrendszert fedezett fel két amerikai csillagász : ez az eddig  azonosított legtávolabbi galaxis , a Földtől tízmilliárdnyi fényévnyi távolságban van."- !!!        

2,  " A japán motorgyártók      ......... az amerikai motorpiac 80 százalékát  uralják"

Birkózni fogok,

birkózni fogok,

60 kilós leszek,

fáradthatatlan, gyors és erős!

de.11;

Shakespeare: " Hisz kárhozott volt minden lélek egykor;

S ki legtöbb joggal megvethette őket,

Az lett az idvezítő"

Mahábhárata: " Mert ahogyan virágok közt illatos lesz a köntösünk,

Ugyanúgy hat az emberekre az is, hogy kik a társai,

s aki bolondokat választ társul, elméje elborul,

de az, ki bölcseket választ, naponta új erényre lel"

H.H.-t átöltöztettem, megszögeltem az eltört teregetőt és kiástam egy kiszáradt piszkebokrot.

Mahábhárata: " Valamennyi teremtményét úgy mozgatja az Ősatya

ahogyan a mutatványos táncoltatja a bábukat,

mint madarat a lépvesztő, szet akarata foglyul ejt,

saját akaratának nem ura senki:Atyánk az úr.

Brahmá tetszés szerint játszik lényeivel: világra hoz,

s elpusztít, mint agyagból gyúrt játékszerét a kisgyerek. " 

Még hírek:

1, "Az intelligens ipari robotokkal meg kell tanulnia az embernek együtt élni, írja a Salzburger Nachrichten. A tévészemekkel és tapogató szenzorokkal ellátott, önállóan dolgozó ipari robotok ugynais feltartóztathatatlanul  bevonulnak Európa iparába........."

2, "Riasztó megállapítást tett az osztrák vadvédelmi intézet: e szerint máj a zergék májában is van méreg mire második életévüket betöltik, pedig ők állítólag ' kristálytiszta' hegyi levegőm élnek"

Avagy: a CIVILIZÁCIÓ!!!!!

Mahátma:

Meghalt a 12 éves magyar kislány, aki májátültetésen esett át.

Akkor most

Mahátma: " Azt állítják, hogy az a haladás, hogy az emberek léghajón utazhatnak .......... Az embernek nem kell majd használnia a kezét  és lábát. Megnyom egy gombot és mellette terem a  ruhája. Egy másik gomb megnyomása után kezébe kapja újságját..... mindent  a gépek végeznek majd ...... A mai civilizáció nem viseli magán az erkölcsösség vagy a vallásosság bélyegét (XX)

(X) ).9. az a benga "állat" volt, aki néhány hete kiszált a böhöm nagy terepjárójából miközben M.1. a bringa túráját  tolta.  Birkozó barátja -aki felébresztte bene a hajdani tüzet. (a szerk)

(XX) - olyan ez a Napló  -részben - mint a mai hírportálok. Csak   nem rikoltoznak az ordító címeikkel  a hírek -és még egy pár "csak".  Ennyi történt kb. délig egy átlagos pénteken. (  a szerk)

83.05.05. csütörtök

Az éjszakából kilábalva

5:40;  Tegnap edzésen és ott volt S. 9.is -gyerekkoromban vele, és öccsével együtt jártam angolra (angolul nem tanult meg egyikünk sem.)

Hej te S.9!    Megrendítettél tegnap

őrültségeddel, ziláltságoddal !

Vízcsobogás

én egyedül az öltözőben.

Zuhanyzóban      

S.9 fürdik

Meglát, kitör

-érdekel téged az ideggyógyászat?

hadarva a víz alól

te én úgy utálom ezeket a kommunistákat

a vörösöket

(Így kitárulkozni 15 éves szünet (X) után!?!?)

a bunkóságukat

te és ezek a  rohadt nők!

kibasznak a emberrel

kihasználják őket

öngyilkos is akartam már lenni            

meg megalázkodás

kiszolgáltatottság

itt a rohadt kommunizmusban

( S.9.   apja a kommunista hadsereg magas rangú tiszje, S.9. a kommunista hadsereg sportegyesületében birkózott)

meg mire jó a szakszervezet,  a tehetségtelen léhűtők érvényesülése, a pofázóké, és ezek a kurva nők, az ember nem bízhat meg senkiben,én senkiben sem bízom meg, semmi akaraterőm sincs, pedig tehetségesebb vagyok mint az öcsém, Varga Jancsi az olimpiai bajnok mondta (öccse ....... bajnok, az egyik leglobogóbb  ifjú titán,saját lakása van)  én a nagyanyámnál lakok se wc se fürdőszoba a ház hátulja bedölt az idegességtől már néha hánytam és csak fekszem napokig semmihez sincs kedvem és ezeka  rohadt vörösök ittis dühüng ám a korrupció és a pesti felső tízezer dolce vitaja a magas rangú vezérkari tisztek részegen pocskondiázzák a kommunistákat a sunyiság a szemétség  a magyarok 90%-a bunkó

-------- így hömpölygött S.9. szájából a keserűség

az

őrület keserűsége

a keserűség őrülete

negyed óra alatt történt mindez

és én rádöbbentem, hogy a freudizmus jószerivel alig  nagyobb területét fogja át a pszichikumnak mint a semmitmondó pavlovizmus

hej S.9!

és hogy nincs pénzed pszichológusra

és .......

- mit mondhattam én erre S.9? (XX)  

(X) M.1. ekkor 27 éves volt. Gyerekkori haverjával és birkozó társával kb. 14-15 éves korában talákozott utoljára . S.9. azóta is birkózott- M.1. pedig csinát mindenféle mást -erről szól a Napló. (a szerk)

(XX). Hömpölygött a víz, a szappanhab és a keserűség, az elátkozottság. S.9.    is disszidált természetesen mint M.1. Németországban találkoztak is többször. S.9. kiment az USÁba is -de mert alapjában véve magyar volt -őt is hazasodorta a szél (a vihar!). Aztán újból kiment. Aztán eltünt ...... (???)

Jellemző: sikeres testvére itthon is jól nősült, majd az USÁban is . Személyiségek.   Karmák. Utak. (A szerk)               

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.08 0 0 2400

Ki a fasz volt ez a Goethe? Már vagy 35 éve foglalkozom vele de még mindig nem tudom. Mondjuk mások sem, de ez nem vigasztal. Mindenesetre sokan, nagyon sokan, túl sokan, tudnak nálam többet róla - de úgy nem ismeri senki mint én.

Csak most látom, hogy miről is szól a Tasso: 

ewige Konflikt zwischen dem sensiblen Dichter und seiner ignoranten Umwelt. Goethe projizierte seine eigene Situation als Weimarer Hofpoet auf den historisch verbürgten Renaissancedichter, der schon den Zeitgenossen als Inbegriff des wahnsinnigen Genies galt. In Weimar, wo Goethe seit 1775 residierte, litt er anfangs unter den Anfeindungen der höfischen Gesellschaft und seiner unerwiderten Liebe zu Charlotte von Stein. Allein die Kunst, so erkennt sein Tasso am Ende, kann dabei helfen, innere Qualen und schmerzhafte Erfahrungen zu verarbeiten – und genau das tat Goethe mit dem Stück.

vagy a Dichtung.......

Wie ich wurde, was ich bin
"Aus meinem Leben" lautet der eigentliche Titel dieses als Dichtung und Wahrheit bekannten Werkes: Goethes Jugenderinnerungen, an denen er erst als älterer, reifer Mann zu arbeiten begann und die ihn bis zu seinem Tod beschäftigten. Das Buch umfasst das Leben des Dichters vom Tag seiner Geburt am 28. August 1749 "mit dem Glockenschlag zwölf" bis zu seiner Abreise aus Frankfurt nach Weimar, als er 26 Jahre alt war. Der Hauptschauplatz ist Frankfurt; Studienaufenthalte führten Goethe nach Leipzig und Straßburg, zudem unternahm er einige Reisen an Rhein und Lahn und in die Schweiz. Mit dieser Schrift wollte Goethe im Alter Rechenschaft ablegen, wie er zu dem wurde, was er war. Er wollte ergründen, wie sich aus seinen persönlichen Anlagen durch Erziehung, Erlebnisse, Erfahrungen und geistige Anregungen sein Charakter gebildet hatte. 

na és mit jelent az  5s

5s

mit a Napló?

kiszakadás a világból

kapcsolj ki, hangolódj át,

mint ahogy a megbeszélésről kijöttem

5s

wu wei

csak most csak most

Salzburg kollázs

mit is hoztaam Salzburgból?

-mi mást? egy Hegel biográfiát és még egy könyvet, amit már el is felejtettem

Rimbaud

Kerouac

Jigoro Kano   

hawai

Ojama

Dante

Beethoven

Wagner

Hendrix

Double Ultratriathlon7.6 km (4.7 mi)360 km (220 mi)84.4 km (52.4 mi)

litajposzabólőrincladányimisizelkzoli

[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2012.08.07 0 0 2399

Porosodó Schönberg

- Pelléas (melyet az I'm so glad kavart fel kissé  http://www.youtube.com/watch?v=dCkIAMUIJLw )  után

- Vonósnégyes (ez már önmagában is felkavaró és jött még hozzá némi jazz) után

- Kammermusik  (talán ez a csúcs -és akkor vaéami gond lehetett a kazettával, mert a Scönbergre vett jazz együtt szólt Schönberggel -nem törült a magnó-az már igazi kollázs lett)

Kamarazenéje -és a quanten welt

-mindkettő idegen a mindennapi élettől

sőt!

nemcsak az utca emberének, de a "szakemberek" nagy részének is érthetetlen /kezelhetetlen - távolba tolt, távolba tolt, távolba tolt

porosodni fogsz nemsoká te is nefélj

a kétgenerációs zsidó nagycsalád fiatalabb generációja elköltözött tőlünk -és a lakrészüket elfoglaltam, falat kifestettem (ti.összefirkáltam DADADA )és egy akkoriban divatos Hendrix képpel feldíszítetetem

és néztük egymást

ó Pilinszky!

plakátmagánynémaságban

plakátmagánydohányfüstben

plakátmagánygimnazista

s porzol nemsoká te is ne félj

és Wagner úrék

ide tervezték a  Wagner naapokat

és tán két nyáron voltunk is ott

de a soproni vezetés valamiért akadékoskodott

Fischerék meg rájöttek, hogy ha már Wagner

és ha már napok, akkor MÜPA!

porosodni fogsz nemsoká te is nefélj 

és rejtheted majd az özvegyi fátyolt

míg a négycsodaszavasos riksa  fel nem röppent

kék bolygó!

http://www.youtube.com/watch?v=xT-c1uRVCVM

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!