Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.04.15 0 0 216
Végigolvastam a topicot, sok jó és hasznos ötletet találtam benne, mégis van 1-2 kérdés ami számomra nem világos...

Minimálbérrel szeretném felvenni a hitelt, de ugye igy nem igenyelhetek vissza adót. Amennyiben adostársat beveszek, akkor ő visszaigényelhet adót és mind a 240e-re jogosult?

Létezik olyan konstrukció, hogy én leszek a lakás tulajdonosa, engem terhel a zálogjog miatti fizetési kötelezettség, de mégsem én veszem fel a hitelt? (ma egy csodabubus hitelügyintéző mondta nekem, csakély 2%-ért elintézi nekem az egész hercehurcát cca160e...:)

Köszi a segítséget

VÉNYOLC Creative Commons License 2003.04.14 0 0 215
Sziasztok!

Na megnézem én is ezt a Tak. Szövt. Építésre is adnak támogatott hitelet, vagy csak vásárlásra.
Ha igen, akkor a kieg. kamat támogatásost, vagy a jelzálog alapút?

Amikor régen voltam érdeklődni, már az ajtóból visszazavartak, mert nem vagyok házas. Azóta lehet, hogy változott, meg asszem házas is leszek :)))

köszi .: venyolc

Előzmény: Vastika (213)
mohandes Creative Commons License 2003.04.14 0 0 214
Koszi az infokat 3color es 316e21.
Az a helyzet, hogy kaptam egy 2 eves kulfoldi osztondijat, ami jovore jar le, es nem akarom kozben elbambaskodni a meg fennallo jo lehetosegeket. Olyan hireket olvasok, hallok, hogy jovore mar koran sem lesznek ilyen jok a hitel feltetelek. Az Unios csatlakozas hatasa a lakasarakra az meg jonehany topikban leragott csont, de mintha senki sem tudna semmi biztosat...
Előzmény: trikó (207)
Vastika Creative Commons License 2003.04.14 0 0 213

Bocs, tudom, senkitsem érdekel ;-) , de mivel nagyon örülök, elmondom: mivel még nem fizettek ki nekünk semennyi pénzt (nincs bejegyezve a társasház a földhivatalban, vagy mittudoménmiért), simán belementek a szerződésmódosításba: ez azt jelenti, hogy még új hitelbírálati díjat sem kell fizetnünk, meg semmit! Szinte már könnybe lábad a szemem a Tak.Szöv. rendességén ;-))

Üdv!

Előzmény: Vastika (186)
Elm Creative Commons License 2003.04.14 0 0 212
A tulajdoni lapon nincs komfortfokozat jeloles?
Csak mert ha igen, es aszerint van furdo meg ilyenek, akkor hiaba van nullara lelakva, valszeg nem adnak hozza tamogatott hitelt. Vagy igen?

(en forditottrol hallottam, megepitettek mar reg a wc-t, furdot, de mivel a papirok szerint komfort nelkuli - wc a folyoso vegen - a lakas, lehett felvenni ra hitelt, oszt akarmire kolteni. Csak a felmero epitesznek kellett % persze.)

Előzmény: 316e21 (211)
316e21 Creative Commons License 2003.04.14 0 0 211
na és a 12/2001-es kormányrendelet szerint: korszerűsítés a lakás komfortfokozatának növelése, fürdőszoba létesítésével, vagy központosított fűtés kialakításával, illetőleg víz vagy csatorna bevezetésével.
és ez egy kicsit bővült, csak azt most nem lelem.

üdv,

316e21

Előzmény: 316e21 (210)
316e21 Creative Commons License 2003.04.14 0 0 210
támogatott hitelt korszerűsítésre is kaphatsz!
üdv,

316e21

Előzmény: Greylupus (208)
316e21 Creative Commons License 2003.04.14 0 0 209
hivatalosan igazolt küföldi jövedelmet hivatalos forditassal egyetemben elfogad(hat)nak
üdv,

316e21

Előzmény: mohandes (206)
Greylupus Creative Commons License 2003.04.13 0 0 208
Sziasztok:)

Nekem is lenne egy kérdésem. Van egy lakásom (nagymamától örököltem). 53 négyzetméteres, budán van (szép, csendes környezetben) - de maga a lakás katasztrófális állapotban van (konyhában nincs melegviz, csak falikút, stb).
Ezt a lakást szeretnénk felújíttatni. Próbáltunk érdeklődni itt-ott hitelek ürügyén (boldogan, mert láttuk a nagyon jó kamatozású hiteleket), de nagyon gyorsan lelombozodtunk, mert ezek mind új lakás vásárlására adott hitelek, a felújításra adott hitel általában 12-14%-s kamatozásúak. Nem tudtok valami jót javasolni? mert ahogy kalkuláltunk, iszonyatosan nagy összegek jöttek ki. Miért van az, ha felújítani szeretnék, akkor a gatyámat is rá kell fizetnem, ha meg új lakást szeretnék venni, akkor meg egész normális kamatokkal lehet hitelt kapni? Már azon gondolkoztunk, hogy eladjuk és belevágunk egy új lakásba, de hát felújítás nélkül az értéke is eléggé alacsony:(

Kriszti

trikó Creative Commons License 2003.04.13 0 0 207
Szvsz pl. a szocpolhoz devizabelföldinek kell lenned. Alapkérdés, hogy az vagy-e.
Amennyire én belelátok, szerintem a külföldi megtakarításaidat fogod tudni önrészként hazahozni, és szocpolt fogsz tudni hozzá felvenni az egyéb jogosultsági feltételek megléte esetén. (35-éves kor alatt igérhetsz két gyermeket, - ez 1.600.000Ft támogatást jelent- , vagy ha már egy pici van, akkor csak egyet igérhetsz. Már meglévő gyermekekre persze jár a szocpol...)

Hitelt felvenni külföldi keresetre itthon igen-igen kérdéses. Talán valaki más tud itt valami megoldást. Az utolsó kérdésed utolsó tagmondata szvsz szinte kijelentő módban is íródhatna...

Előzmény: mohandes (206)
mohandes Creative Commons License 2003.04.11 0 0 206
Sziasztok!

Mit gondoltok, van eselye egy ideiglenesen kulfoldon dolgozo friss hazasparnak itthon belevagni egy (uj) lakasvasarlasba? Hitelt es minden leheto kedvezmenyt felvenni ugy, hogy idehaza nem volt (es most sincs) munkaviszonyuk? Lehet mindezt kulfoldrol iranyitani szuloi, rokoni segitseggel, vagy a hazajovetelig eselytelen a dolog??

Elore kossssz a segito valaszokat!

Mindy Creative Commons License 2003.04.11 0 0 205
Szellőke, a CIB Bank küldött el a fenébe, és azt állitotta a hölgy, hogy ez nem bankfüggő, hanem törvény szabályozza.

A Takarékszövetkezetet hivtam, itt elvileg OK minden, ha harminc százalékig kész a ház, akkor lehet hiteligényt benyújtani.
Kezes: gáz, pedig én még hét évig vagyok valakinek a kezese az OTP-nél..
Ingatlanfedezet: kicsit gáz, mert a helyzet az, hogy a különköltözési szándék miatt a szülőknél igencsak rosszul áll a szénánk. Persze nem biztos, hog nem teszik meg.

Átrágjuk a párommal, amit irtál, most nem tudok ilyen gyorsan dönteni, de NAGYON KÖSZÖNÖM! És jelentkezem.! Most pedig felhivom a Postabankot.

Előzmény: Szellőke (204)
Szellőke Creative Commons License 2003.04.11 0 0 204
Melyik bankkal beszéltetek?

Az Otp-nek elég a minimálbér (egy is). A POstabanknak egyáltalán nem kell jövedelem igazolás, csak a munkaviszony időtartamának igazolása. A gyed/gyest tényleg nem szokták elfogadni.
Van-e valaki akit meg lehet kérni kezesnek? (minimál béres is jó). Vagy pluszban bevonható ingatlanfedezet? (szülők háza).

Ha semmi nem működik a fentiek közül, akkor a lépcsőzetes kifizetésű életbiztosítás lehet a megoldás.
Ez úgy néz ki, egy biztosítóval köttök egy szerződést, ami olyasmiről szól, hogy havi rendszeres összeget befizettek a biztosítónak, ami valamivel magasabb, mint a havi törlesztőrészlet lenne (adott összegre és futamidőre), Ezután a bank nem végez semmilyen jövedelem vizsgálatot, mert elég garancia neki az életbiztosítás, simán megkapjátok a hitelt. A hitel folyósítása után ti csak a kezelési költséget fizetitek a banknak, a tőketörlesztést és kamatot a biztosító fizeti a neki fizetett havi életbiztosításotokból. A hitel végleges letörlsztése után a biztosító kifizeti nektek a pénzetek forgatásából (amit a futamidő alatt csinál )származó haszon rátok eső részét.
Összességében még akár jobban is járhattok, mert tervezik a lakáscélú törlesztés adókedvezményének csökkentését, az életbiztosításé tuti , hogy megmarad. KOnkrét konstrukciót csak biztosítós ember tud ajánlani.
Több cég is foglalkozik ilyennel, de a bankotokhoz közelálló lehet a legmegfelelőbb. Ha ez a megoldás marad, utánanézek a lehetőségeknek.

Előzmény: Mindy (202)
eviktor Creative Commons License 2003.04.11 0 0 203
Én úgy tudom, az OTP bank nem vizsgálja a kereset/törlesztőrészlet arányt, ha van megfelelő fedezet. Vagyis minimálbért is elfogadnak.
Előzmény: Mindy (202)
Mindy Creative Commons License 2003.04.11 0 0 202
Szellőke, segiiiiiiiiiiits!
Tisztára kivagyok. A probémát már vázoltam lentebb!
(188-as hozzászólás!)

Azóta ami történt:
néni háza majdnem a miénk, jövő héten lesz ügyvéd előtt aláirva az adásvételi, 4 millió forintról szól!
Bontásit kell kérni a régi házra, a hitel folyósitása csak akkor indulhat meg, ha az új ház már negyven százalékon áll!

Ami baj:

Azt mondják, a bankok GYEDet és GYESt nem fogadnak el és minimálbért sem jövedelemigazolásként! Pedig a férjem minimálbérre van bejelentve, én GYEDet kapok.
Harakiri lesz, ha nem lesz hitel, mert a telek már megvan és MUSZÁJ költöznünk!
Szerintetek mindenképpen megoldható, hogy az ember hitelhez jusson házépitéshez?
Fizetni tudjuk, csak felvenni nem...?
Van valami kiskapu?

Törölt nick Creative Commons License 2003.04.08 0 0 201
Ti hallottatok már olyanról, hoyg egy sorház megvásárlásánál, amikor a ház albetétesített, de a telek közös a hitelnyújtás feltételeként szanják, hyog adjunk be egy telekhasználati megosztást?
Nekem ez egy agyrémnek tünik.
Ráadásul ilyen jelen esetben nincs, és nem is elérhető.

Melyik bank nem kér ilyet?

Elm Creative Commons License 2003.04.08 0 0 200
Meg annyit, hogy majdani ertekesiteskor a szuleidnek kell majd adot fizetni. Viszont, a szulonek ajandekozas azert jo, mert o lakas ertekesitesekor vehet belole nemcsak maganak, hanem a gyerekenek is lakast, tehat, ha mondjuk majd egyszer megint koltoztok nagyobba/ujabba, akkor azt is veszetesg nelkul lehet eladni es beleszamittattni...
Előzmény: csoki74 (199)
csoki74 Creative Commons License 2003.04.08 0 0 199
Köszönöm Szellőke és Elm segítségét is, sokkal konkrétabb válaszokat kaptam itt, mint korábban néhány "szakembertől".
Az ötlet alapján illetékről még azt találtam, hogy pl. szülőnek ajándékozni a lakást 18M Ft-ig 5% illeték terheli, amiből lejön a haszonélvezet miatt 40 %. (25-50 év között 8/20-ad)! Ez még jobbnak tűnik!
Mégegyszer kösz a segítséget!

Csoki

Előzmény: Szellőke (198)
Szellőke Creative Commons License 2003.04.07 0 0 198
Ha eladod a kis panelt, minden jár neked. Ha másképp nem megy add el papíron családtagnak, akkor csak illetéket kell fizetni (4M-ig 2%, felette 6%). A te adóköteles jövedelmed az eladás után, belemegy az épülő ház önerejébe. Lehet még azzal trükközni, hogy a saját haszonélvezeteddel terhelten adod el valakinek, akkor a vételár és illetékalap a valós érték 30-40%-val csökken a haszonélvező életkora alapján. (illetéktörvény 72 par.)

http://www.illetekhivatal.hu/1990xciii.htm

Ha nem adod el a panelt, akkor nem jár a szocpol és az áfa,de a kamattámogatott hitel jár (ha házas vagy és még nem vetted igénybe).

Előzmény: csoki74 (193)
Szellőke Creative Commons License 2003.04.07 0 0 197
Nálunk 35e Ft volt egy 200 nöl budakörnyéki összközműves telek alapján (forg érték kb 10 M). Ahogy tájékozódtam, itt nincsenek olyan ökölszabályok, mint az adásvételinél (1%), kicsit hasracsapás alapon megy. MOndjuk az adott ügyvéd intézi minden dolgunkat, lehet, hogy emiatt baráti volt a honorárium. De nem tudom, másnál mennyi.
Előzmény: exlexkex2 (196)
exlexkex2 Creative Commons License 2003.04.07 0 0 196
Kb. mennyi lehet az ügyvédi költség egy ajándékozási szerződéskor?
Elm Creative Commons License 2003.04.07 0 0 195
Alapesetben NEM kaphatsz KOZVETLEN tamogatasokat, vagyis szocpolt es afavisszat.
Viszont BARMILYEN hitelt kaphatsz, annak nem feltetele, hogy ne legyen lakasa neveden, a kiegeszito kamattamogatasunak sem (ezek a kozvetett tamogatasok).

Es a kozvetlenek eseten is vannak kivetelek, attol fuggoen, hogy mikor, es hogyan tortent anno az ingatlan szerzese.

A lenyeg:

"(2) Lakás építéséhez, vásárlásához, állandó használati jog megszerzéséhez közvetlen támogatások akkor igényelhetők, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga vagy önkormányzati tulajdonban lévő, illetőleg szolgálati vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya nincs, vagy arról érvényesen írásban lemondott és a bérbeadó azt írásban elfogadta.
...
(4) A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően közvetlen támogatás akkor is igényelhető, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjának
a) együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba, vagy
b) a tulajdonában lévő lakása lebontását a települési önkormányzat jegyzője elrendelte vagy engedélyezte, vagy
c) 1988. december 31-e előtt haszonélvezettel terhelten került a lakás a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik, vagy
d) 1988. december 31-e után haszonélvezettel terhelten örökölt lakásában a haszonélvező bent lakik.
"

Megegyszer, hitelekhez ez nem kell.

Előzmény: csoki74 (193)
trikó Creative Commons License 2003.04.07 0 0 194
Szervusztok!

Átfutottam a topicot, de ennek ellenére elehet, hogy volt erről szó:

Befogadó nyilatkozat

A kérdés az, hogy minden bank kéri-e, és hogy mivel jár ez a befogadó számára (azon felül, hogy a befogadó beleegyezését adja a hitelszerződés felbontása esetén, hogy a nyakára költözzünk...)...

csoki74 Creative Commons License 2003.04.07 0 0 193
Sziasztok!

Bocs, ha már 1000x átrágott dolgot kérdezek, de már olyan sok helyen sokféle választ kaptam ugyanarra a kérdésre:
ha van a nevemen egy lakás, kaphatok-e kedvezméányes állami támogatású hitelt (+ szocpol + áfa visszatérítés)? Vagy ez a kis panel kizárt mindebből?
Ha eladom, van rá esélyem, hogy mégis kapjak?

Kösz a segítséget előre is!
Csoki74

Elm Creative Commons License 2003.04.07 0 0 192
Csak pontositaskent, bar irta Szelloke, de fontos: A kieg. kamattamogatas, a szocpol, es az afavisszaterites is csak UJ haz eseten jar, vagyis a telken levo epuletre kell ervenyes bontasi engedely, es azt el kell bontani.

A gyakorlatban, hogy megmaradhat-e az alap, esetleg egy-ket fal (ez utobbi hivatalosan biztos nem, de "feketen" talan), azt nem tudom, lehet, hogy a bontas utan szemlez az onkori epitesi osztalya, de ezt nem tudom, utana kell kerdezni...

Előzmény: Mindy (191)
Mindy Creative Commons License 2003.04.06 0 0 191
Szellőke! Nagyon köszönök mindent!
Még csak átfutottam, amit irtál,férjjel összeülünk és megbeszéljük,m egrágjuk.
Nagyon sokat segitettél,remélni sem mertem ennyit!
Jelentkezem!

Ezüstcsillag

Előzmény: Szellőke (190)
Szellőke Creative Commons License 2003.04.06 0 0 190
Először is, kellene egy építési engedély az új házra. A helyi önkormányzaton kell érdeklődni a telek helyzetéről, mi a teendő a romo s házzal, valószínűleg bontásit kell rá kérni, mert egy telken egy ház állhat, de ha rendesek akkor elég a használatba vételi engedélykor teljesíteni a bontást.
Ha 5 M-os költségvetéssel van egy 1M, akkor az 20% önerő, van olyan bank, asszema Takarékszövetkezet, ahol ez elég. A nagy bankok 30-40% készültség elérésekor folyósítanak, amikor szerkezetkész állapotban van (állnak falak, tetőn fent vannak a cserepek), ha van egy másik ingatlan, amire lehet jelzálogot tenni, akkor hamarabb is adnak pénzt.
Ha házasok vagytok, és még nem vettétek igénybe és a telek belterületi, akkor a 2,5% állami kamattámohaógatott hitel a legjobb nektek és a 2 gyerekre jár 1,6 M szocpol és még 0,4 M áfavisszatérítés. Nincs jelentős különbség a nagy bankok között az állami kamattámogatott hitelnél, a kezelési költség változik valamennyire.
Vannak bank, ahol nem kell jövedelemigazolás, csak munkaviszony, van ahol nem kérnek számlát hitel elköltéséről, van amelyik lassú (3 hó), van amelyik gyors (1hó).
A telek nem kell, hogy a neveteken legyen, elég ha a néni hozzájárul, hogy építsetek (ép enghez), a banknak meg az kell, hogy legyen egy ügyvéd előtt kötött ráépítési megállapodás (ami rendezi, hogy kinek lesz a tulajdona). A legtöbb banknál feltétel a rendezett tulajdoni lap, ha csak széljegyen vagytok egy ajándékozási szerződés után, az kizáró ok (sajnos nálunk ez van). Arra kell figyelni, hogy az ajándékozási szerződést (hogy nevetekre kerüljön a telek)még a szerkezetkész állapot előtt kell megköti, klüönben 11% illeték terheli.Előtte ingyenes, ha 4 éven belül építessz a telekre.

A szocpolt a hitellel együtt kell kérni, szerepel a nomtatványok között,és 2-3 részletben a készültséggel együtt folyósítják. A hitel és a szocpol 10% -t a használatbavételi engedélyig visszatartják.
Minden banknak saját igényei vannak, hogy milyen igazolásokat és papírokat kér, ezt tőlük kell megkérdezni. A 4 M kölcsön nem nagyon sok, arra nem fognak extra nagy jövedelmet kérni.
Van egy honlap www.privatbankar.hu a kalkulátorok közöttvan olyan hitelválasztó, ahol ki lehet sakkozni, hogy melyik banknál, mennyi pénz milyen futamidővel mennyi havi részletbe és egyszeri költségbe kerül.
Ha van még kérdés, keress.
Üdv: Sz.

Előzmény: Mindy (189)
Mindy Creative Commons License 2003.04.05 0 0 189
Sziasztok! Ne haragudjatok, a két poronty mellett nem tudom visszaolvasni a topicot, viszont nagyon sürgősen utána kell járni valaminek! A helyzet a következő: szét szeretnénk költözni anyósékkal, most egy telken lakunk két házban.
Pénzünk kp. kb. 1 milla. VAn egy telek, amit ingyen megkaphatunk, rajta romos ház (egy idős nénivel cserélnénk, már szinte le van fixálva, rokon a néni, anyós fogja ápolni.)
A néni háza romos, be lehet költözni kis időre, de egy új, félig kész házat szeretnénk felhúzni nagyon gyorsan, 5 millió forint (plusz áfa) értékben.
Hogyan juthatnánk a legmegfelelőbb lakáskölcsönhöz? Hogy juthatnánk a szocpolhoz?
Van egy három- és egy huszonkéthónapos kisfiunk.

A kisfiúk mellől nem tudok elmászkálni (nem Pesten lakom) bankokat cserkészni, férj hajnaltól estig d olgozik, ezért csak a neten böngésztem, de egyszerűen képtelen voltam magam rájönni a megoldásra.
Valaki segitene?

Köszönöm előre is, Ezüstcsillag

Elm Creative Commons License 2003.04.04 0 0 188
Erdekes, szoktak kerni...
Mondjuk neked jo, mert ha valamiert isten oriz ne tudnal fizetni, akkor jol nem tudnak kirakni a lakasbol... csak egy jo hosszu pereskedes utan.
Ilyen laza hely ez a takszov forma?
Előzmény: Vastika (186)
Szellőke Creative Commons License 2003.04.04 0 0 187
Mitől megbízható egy közjegyző?

Hát ha azt nem is feltételezem, hogy hamisít, bűnöz stb. , de azt sajnos igen, hogy egy megbízhatatlan közjegyző "kitalálja" menet közben, hogy erre is, meg arra is fizetni kell pluszban, amiről elfelejt előre értesíteni.
Esetleg felületes és nem tartalmilag nem megfelelő okiratot készít, vagy csak éppen nem ér rá a megbeszélt időpontban.
Nevezz paranoiásnak, de a variációk száma végletelen és minden esetben mi maradunk pácban.

Előzmény: 316e21 (180)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!