Zicsorka, nekem nem kell magyarázni, hogy a gomba alattomos dolog, én sajnos tudom:(((( A dokik szemét kéne kicsit rányitni a problémára valahogy:(( Csak ők meg egytől egyig vérig vannak sértve, ha egy "civil" csak úgy "ötletelget" ott nekik:((( Marcinak egyébként széééép a popsija. Minden tekintetben;)))
Maggancs, köszi!! Most én is visszatérek a Garmastanra, a hámosítás az alapproblémát úgyse oldja meg és ezt legalább nem kell lemosni. Bóraxszal mi a gondjuk a fiatal dokiknak, miért nem ajánlják? Azért, mert szárít?
Móka, bármilyen hihetetlenül hangzik, hidd el, a gomba nagyon alattomos jószág. Attól még, hogy nem alakul ki a szájpenészes lepedék, ott lehet a szájában. Így volt az én lányommal is, viszont: a fenekén kijött, kicsi piros gombostű fejnél kisebb pontok formájában, amik aztán pillantatok alatt begyógyíthatatlan pelenkakiütés-hullámost indítottak el! Úgyhogy csatlakoznék mindenkihez, az előttem a bóraxot ajánlotta mindenféle formában, annak idején anyám az öcsém száját ezzel a maggancs álatal említett boraxosvízes pelenkával törölgette ki szoptatás előtt. De mág az én időmbenis lehetett a patikában készen tubusos boraxos popsikenőcsöt, - kék csíkos volt - venni, szerintem ma is létezik. Mindenesetre nálunk élet (popsi )mentőnek bizonyult, ugyanis azt tapasztaltam, hogy ez a gombás jelenség a fogzás idején is felüti a fejét. És bár a barátnőim is tapasztalták, a magyarázatát nem találtuk meg.
A boraxot sok fiatal orvos ellenzi, érdemes utánajárni. Nálunk Marci nystatint kapott. És vénynélküli ártalmatlan dolog: borvizet lehet venni, és azzal mosogatni a mellbimbót. Fertőtlenít. Kicsit szárít is, agy nem kell túlzásbavinni.
Bimbóra én garmastan párti vagyok. Nekem nagyon bejön. Lőrinc ügyetlenül szopik nagyon (szegénykémnek az egész szájénál nagyobb a bimbó, nem csoda, mindig kiejti), a garmastan szerintem életmentő.
Igen, azt mondta:(( Annyit ér, mint sz.rnak a pofon.
Azóta beszéltem 2 szoptatási tanácsadóval is, mindkettő azt mondta, gomba. Mondom, nincs a gyereknek szájpenésze. Azt mondták, lehet úgy is, hogy rajta nem jön ki...
Nincs mit tenni, ma d.u. megyünk a patikába ezért a bórax glicerinért. Remélem, segíteni fog, mert a bimbóvédőt le kellett tegyem - annyira keveseket evett vele a gyerek, hogy keddtől vasárnapig összvissz 20 g-ot hízott:(( (Szemben az addigi heti 190-250 g-mal.) És ráadásul én hülye még észre se vettem, annyira lefoglalt a cici-probléma:((
Fejőgép: ugyanez a vélemény. Ez egyik mellgyulladásomnál (akkor épp a cicik felső része volt tök kemény, belövelt) azzal fejtem. Tök jól leszívta, csak közben "szétroncsolta" az alsó részen lévő tejcsatornákat és közben ott alakult ki a kőkemény belövelt rész :-(((
Akkor már inkább kézzel!!! Egyébként lesz ez az átlag jobb is, kitartás!!! :-D
Ezt egyébként úgy bírom: fejni kell, hogy meggyógyuljon. DE: én nem tudom te hogy vagy vele, de amikor amúgy is iszonyatosan fáj, még hozzányúlni sincs kedvem, nem hogy fejni...:-(((
Pontosan! Nekem elektromos fejőm van, no azt már 2 hete nem használom egyáltalán, mert annyira fáj. Most kézzel fejek, ez se egy leányálom. A tempó meg... eddig 55 ml/1 óra...:S
Ezt egyébként úgy bírom: fejni kell, hogy meggyógyuljon. DE: én nem tudom te hogy vagy vele, de amikor amúgy is iszonyatosan fáj, még hozzányúlni sincs kedvem, nem hogy fejni...:-(((
Voltunk délután dokinál, megleste a cicceket. (Az asszisztense, aki csecsemősnővér, pedig benézett a gyerök szájába, szerencsére nincs szájpenésze!!:))) Szerinte nem gomba - hála az Égnek!!:)) -, "csak" a bimbó van begyulladva. Aszonta fejjek szorgalmasan + kenegessem Neogranormonnal. Remélem, segíteni fog, mert úúúgy utáljuk a bimbóvédőt mind a ketten...
Arról nem tudok képet. Csak annyit tudok róla mondani, hogy fehér lepedékes pöttyökben vagy nagyobb összefüggő területekben a nyelv az íny illetve a szájüreg bárhol :-(
Ez a lepedék nagyon nehezen távolítható el. A rózsamézzel átitatott gézlapocskával igen erősen kellett meg"törölni",hogy lejöjjön.
Szia Anna, köszi a linket!!:) Bár ismertem, de most körülnéztem még alaposabban is. (Egyébként nem a gyulladt mellről, hanem a szájpenészről keresek képet, hogy hogyan is néz ki olyankor a baba szája. De a legjobb úgyis az lesz, ha jön a doki néni és megnézi;))
Szia Vanessza, nagyon köszi, hogy leírtad a tapasztalataidat!! (Esetleg van róla fotód? Vagy tudsz a neten helyet, ahol van róla fotó, hogy hogyan néz ez ki??)
A mellgyulladások miatt nem irígyellek:(( Szörnyű lehet!!
Nem tudom volt e már szájpenészetek, úgyhogy leírom az én tapasztalataimat erről:
Glycerinum Boraxatum (elterjedtebb nevén: rózsaméz) a szájpenész enyhébb kezelési módja. Ezt gézre cseppentve át kellenne törölni a baba száját. Ezt recept nélkül is meg tudod venni a gyógyszertárban és semmilyen mellékhatása sincs.
Bevallom én egy hétig alkalmaztam ezt az ikreimnél, de nem sikerült "kiirtani" vele (az is igaz hogy 'elfelejtettem' a bimbót is körbetörölni minden egyes szopi előtt-után, és hát folyton egymás szájpenészét szopizták felváltva :-(
Aztán jött a durvább, erősebb kúra: Canesten cseppek. Na ezzel kb. 2nap alatt elmúlt az egész.
A mell-problémát meg szerintem is feltétlenül meg kellenne konzultálni a nőgyógyásszal, mert amiket leírtál az tuti nem mellgyulladás (én már csak tudom: az elmúlt 7hónapban 9mellgyulladáson estem át :-(( De hát ez nálam az ikresség miatt van. Annyira sok a tejem,hogy ha véletlenül 1-2 órával tovább alszanak pl. akkor már úgy kelek hogy be is durrant a cicim...:-(
De az tényleg vörös, kemény mint a kő, a mirigyek kidudorodnak és hát irdatlanul fáj. Viszont azt megoldja a szopiztatás 1-2 nap alatt. És hát a gyulladásnál nem jön "kevesebb" tej az egyikből mint a másikból...
Bocs ha kicsit hosszú voltam és jobbulást neked (nektek)!
Mocorgo, Isten ments, hogy ha télleg szájpenész, akkor a heomeóra bízzam az egészet... De talán fájdalomcsillapításban segíthetne, most olvasom Pzita linkjén a bimbóvédő káros hatásait:(( De egyelőre anélkül sajnos egy tapodtat se:((
Már csak azt nem tudom, hogy fogom tudni együttműködésre bírni a két dokit (gyerekorvos + nőgyógyász). Asszem, majd azt füllentem mindegyiknek, hogy a másikkal már beszéltem;))
Jaj neeee:(((( Akkor Marcinak meg szájpenésze van?? Őszintén, gyanús volt nekem a szája, de mivel fogalmam sincs, hogy néz ki pontosan, amikor a 4. héten voltunk a dokinál, megkértem, nézze meg, és aszonta, nem az. De ha ezek után mégis, agyonütöm, isten az atyám....:(((((
Védőnő homeós szert ajánlott (apis mellifica 15 CH), de még csak ma vettem meg. Akkor ezzel már nem is érdemes kísérleteznem, ugye?
Az írásom vége valamiért eltűnt. Nekifutok újból. Erről a problémáról olvashatsz itt: Késői sebesedések És ha valóban ez a problémád, akkor arra is kapsz ott választ, hogy milyen irányba indulj a megoldás felé.
Nekem egy gombás fertőzés jutott eszembe, arról, amit írtál. Persze lehet, hogy tévedek. Csak az égő-szúró érzés miatt ez ugrott be.
Másolok neked pár mondatot:
Hogyan ismerhető fel a mell gombás fertőzése?
A szoptató édesanya szúró, égető fájdalmat érez a szoptatás elején, közben és gyakran utána is. Ha a gomba a tejjáratokat is megfertőzte, az anya erős, mély mellfájdalmat érezhet, mely a szoptatás során egyre erősödik.
A mellbimbó kezdetben élénkrózsaszín, kissé fénylő, majd pirossá, csillogóvá válik. A bőr száraz, pikkelyesnek tűnik, könnyen berepedezik, esetleg viszket és fehér lepedék is lehet rajta. Gyakran előfordul azonban, hogy semmilyen látható jele nincs a mellen, mégis gomba okozza a panaszokat.
megint gondban vagyok, leírom ide is, hátha tudtok vmi okosat mondani, vagy vkivel már előfordult ilyesmi.
Marcikám öt hetes volt már, teljesen rendben voltunk a tejjel, szopizással, mikor lett néhány repedés és 1-1 seb a bimbónyaknál - vszű nem figyeltem eléggé, és időnként rosszul volt a szájában a mellem. Ezzel kb. egyidőben éreztem, hogy szopizáskor ég nagyon a bimbó (főleg a "gyengébbik" oldalon, ahonnan mindig kevesebb tej jött), de gondoltam, majd a sebekkel együtt ez is elmúlik. Hát nem. Mostanra már egyiken sincs egy fia seb se (Garmastan, Aloe Vera, anyatej), az égő érzés viszont megmaradt (a szopi során végig, nem csak az elején), plusz két kajálás között a "rosszabbik" cici szúrkál, nyilall, nem csak a bimbó, hanem feljebb is.
Kb. másfél hét után már bimbóvédőt vettem, nem bírtam. Bimbóvédővel elviselhető volt, 1-1 kajálást még anélkül is kibírtam, éjszaka nem vacakoltam vele. Mostanra (Marci 7.5 hetes) már 1-1 kajálást sem bírok ki, falat kaparós effektus van. Ugyanakkor a "gyengébbik" oldal - bár méretre, állagra most egyformák a cicik - nagyon lemaradt, abból már csak 40-50 g-okat bír kajálni a gyerek, azt is nagyon hosszú idő alatt, s mivel ez a mennyiség max. másfél órára elég neki, a szopi befejezése után kb. 20 perccel (vagy még annyival se) már kéri is a másikat.
Védőnőm szerint vszű be lehet gyulladva 1 tejcsatorna a "rosszabbik" mellemben. Keresgéltem a neten, de ilyet nem találtam sehol, csak úgy, hogy tejcsatorna elzáródás - merthogy ha gyulladt, akkor szerintük (LLL és többiek) rögtön el is záródik és mindezt már csak az emiatt kialakuló mellgyulából veszi észre az ember lánya. De nekem semmi mellgyulás tünetem nincs, hála az égnek, nem piros, nem csomós, nem meleg, lázam sincs. "Csak" az égő érzés szopi közben + a szúrkálás, nyilallás.
Szerintetek ilyenkor mi van??? Begyulladhat úgy, hogy nem záródik el??? Vagy ha nem ez, akkor mi lehet a baj?? Elvégre a jobbik mellem nem szúrkál, viszont ég az is, mint a veszedelem.
Éjjel nehogy felébresszétek! Ha nem sárga, akkor nem kell keltegetni. Akkor kell keltegetni, ha sárga vagy ha nem gyarapszik, fogy.
Sztem a hőmérséklet ilyen piciknél olyan 21 fok körül jó. Fürdésnél picit több. De éjjel lehet hidegebb is, ha jól felöltöztetitek. Mi hálózsákban altatjuk a gyerekeket, és éjjel olyan 19-20 fok van bent.
1) Azt mondják a nagyon újszülötteket 1-2 hétig min. 4 óránként meg kell etetni, hogy ne sárguljanak be. De - és szerintem nem leszek egyedül ezzel a véleménnyel - ha amúgy jól eszik, és átalussza az éjszakát, akkor az királyság! És hagyjátok nyugodtan aludni. Ha anyukának szétdurran a cicije, akkor éjjel nyugodtan fejjen le egy picit (de csak hogy komfortosan érezze magát).
2) 20-21. Tőletek is függ, hogy amúgy mit szoktatok meg. Meg, hogy mibe van öltöztetve a pici. Elvileg a hidegben alszanak jobban, nem a melegben. Fürdés előtt-alatt azért feljebb lehet tekerni.
1) istenments, felébred Ő, ha éhes...és ez sztem max két napon belül be fog következni...pihenjetek rá a következő napokra-hetekre:)
2) a hőmérsékletnek sztem semmi köze ebből a szempontból az alváshoz...azaz ha éhes, akkor bármilyen meleg lehet is, vagy bármennyire ideális a hőmérséklet, ettől függetlenül követeli majd a kispocak a magáét
megértem, hogy izgultok, mert általában az első 6-8 hét arról szól, hogy este 10-11 után kb még kettő körül felébred, mert szólitja a pocak...sztem csak teleette magát az első pár napban.....eljő még az éjszakai követelőzés
Kérdeznék: 1) éjjel felébresszük-e a babát szoptatni? 6 napos a pici, 2 napja vannak itthon. Elég jól aludt ebben a két napban, (este 8-tól hajnali 4-ig).
2) mi az ideális szobahőmérséklet nappal, ill. éjjel ? Habár nyár van, mi bekapcsoltuk a fűtést. Lehet hogy azért alszik ilyen jól, mert meleg van ?
annakidején én is fagyasztottam, és nem a hűtőlánccal volt a baj, hanem egyszerűen sztem az anyatej nem alkalmas a fagyasztásra...hiába ment egyből a fagyóba, a főzelékbe kevert anyatejnek volt vmi nemnormális illata sztem. más volt , mint a frissé.
a főzelékheztettel teljes mértékben egyetértek. azaz mindig akad pár csepp.
illetve a második gyerkőcnél jöttem rá, hogy nem feltétlenül a szopcsi végén kell gyötörni a cicit, mert ha a csöppség jóllakik, akkor készkeservvel kinlódik ki az ember még pár cseppet, hogy teljesen kiürüljön a mell.
a másodikkölöknél negyed év után (mert az elején azért sztem fontos szempont az előtej) előfejtem, mert vitték el más babáknak...a kicsi meg csontig kiüritette mindkettőt, egésze 18 hónapig
Előrelátóan jégkockatartóban fagyasztottam:) Így a mértékegység is megvan: egy kocka = kb. 20 ml:)
Elajándékozás: hát nem tudom. Kikerestem a füzetkéből, milyen vizsgálatok vannak, van olyan is, amiről azt sem tudom, mi fán terem (Wassermann-teszt), nemhogy azt, vajon negatív vagyok-e. Bajt nem szeretnék okozoni senkinek... Viszont Marcival nem tudok mit csinálni, hová teszem, míg dokinál vagyok? 3 hetes, de olyan pocsék az idő, hogy még nem is volt kint szegénykém. Na mindegy, ezek csak mellékes körülmények, majd megoldom. Egyelőre még fagyasztgatok egy keveset, amíg még fér:)
az első gyereknél egy részét elajándékoztam (mert már lejárt), a másik részét kidobtam. Most az egészet odaadtam egy ismerősnek. Most annyi tartalék van, hogy pár napra elég, ha valami gáz van velem (betegség vagy ilyesmi).
Sztem tök felesleges literszám bespejzolni. MErt ha szopik még amikor elkezdesz neki pepecselni főzelékekkel, azt a keveset mindig le tudod majd fejni, amennyi kell a főzelékhez esetleg.
Én csak akkor fejek, amikor muszáj, amikor annyira teli van, hogy fáj.
És ha fagyasztasz, sztem inkább több kis mennyiséget (10-20 ml), mert később így könnyebb felhasználni. Én mindig teletettem (150-200 ml) a dobozokat vagy zacsikat (avent), aztán amikor kellett, a felesleget önthettem ki.
Az anyatej eladását én is a sok macera miatt nem léptem meg, hanem amikor már kiszorultunk a fagyasztóból, az egészet egyben közvetlenül egy barátnőmnek adtam. Így van egy igazi tejtestvérünk is :) Lehet, hogy a védőnő tud valakit, akinek közvetlenül adhatod, bizalmi alapon.