Amikor nincs áram, akkor nem kell _leállítania_, mert ugye nincs áram, ergo nem megy a szivattyú. :)
Szerintem ilyen kell neked, csak mintha Nudlee szerint nem lenne érdemes Pedrolo alá menni.
Ha jól sejtem, úgy működik, hogy ha áramot kap, kapcsolja a szivattyút. Szivattyú indul, ha van víz, akkor megy, amíg áram alatt van. Ha ezidő alatt valamiért nincs áramlás, akkor leáll. Ha szivattyú induláskor nincs víz (áramlás), akkor pár mp után leállítja a szivattyút, nem ég le.
A nyomásszabályzó elindítja a szivattyút, amelyre telepítve van, ha a rendszerben csökken a nyomás (pl. a csap nyitásakor) és kikapcsolja azt, ha vízhozam 2l/perc alá esik.
Ez nem pont az, amit én szeretnék. Én ha áramot kap (eljött az ütemezett locsolás ideje), szeretném ha indítaná a szivattyút, majd amikor megvonják tőle az áramot, akkor állítja a szivattyút. S közben ha visszaesik a nyomás, vagy épp induláskor, ha nincs elég nyomás, akkor nem indít.
A leírás második fele illik rám.
Szóval jók ezek az áramláskapcsolós dolgok az én célomhoz?
Természetesen tökéletes az ötlet. :) Az a normális működés, ha egyszer csak nincs áram - pont így működik a profi öntözésvezérlés is. A pár mp késlekedés a kényszermegoldás.
S ha még elétennék egy időzítőt? (legyen az mechanikus, vagy digi, hogy a hét adott napján kapcsoljon csak), akkor lényegében automatizáltam is az esőztetést?
(magyarul a rendszer csak akkor kap áramot, amire programozom, és ha a folyamatosan nyitott kútból jövő cső csapján keresztül nem jön víz (leengedte valami miatt), akkor az áramlásvezérlő lekapcsolja a szivattyút, nem engedi futni, még abban az időintervallumban sem amikor mehetne az időzítő által)
Egyetlen félsz bennem, hogy az időzítő ha időn belül vonja meg az áramot az áramlásvezérlőtől az nem rontja-e a hatékonyságát, élettartamát.
Sokszor írják, hogy pár másodperccel a nyomás megszűnte után kapcsolja le a szivattyút.
Itt viszont - teszem azt - 8-9 óra között kapna áramot, s 9:00-kor hirtelen már nem lenne áram alatt, nem lenne ez az átmeneti pár másodperc.
Persze a szivattyú leáll, ez a vezérlő is, de hosszú távon nem tesz kárt benne?
Magyarul a kérdés, hogy időzített futtatásra hogyan lenne képes a rendszer, ha így nem?
Két ásott kútból kellene felvenni a vizet, az egyik 4 méteren van a másik 6 méteren van a vízfelszín. Önfelszívók szivattyúra gondoltam, mert a memránost már nagyon meguntam a maga nyűgjeivel.
Leo 40/61-et néztem ki, de félek, hogy kevés lesz (a legtávolabbi hordó 200 literes, cirka 60 méter 1/2" csővel és kb 15 méter 3/4" csővel. Ehhez jól érzem, hogy kevés lesz? Idő nem érdekes mennyi alatt tölti meg, ha hasonló vagy jobb eredményt kapnék a membránosnál, már előrébb lennék vele. Eseteleg valami jó best buy tippetek milyent érdemes...?
Üdv a Nagyérdeműnek, sziasztok, segítséget kérek! Mélykúti szivattyúm a tavaszt meglepetéssel kezdte. Amint megnyitom bármeilyik fogyasztót (vízcsap, öntözőág, stb) kinyomja magából a rendszerben lévő túlnyomásnak megfelelő mennyiségű vizet, de a szivattyú nem indul el. Segítenétek, hogy mit kezdjek elsőként szétszedni/megnézni és ha nem az a ludas, akkor utána milyen sorrendben folytassam? A rendszer:
- mélykúti szivattyú (kb 6 éves valami Elpumps alapmodell, tavaly őszig tökéletesen tette a dolgát) - áramláskapcsoló - 20 l tágulási tartály (fél éves gumilabda van benne) ... A többi sztem ezügyben lényegtelen (6 körös mágnesszelepes elosztórendszer, csövek, sprinklerek frissen felújítva) Előre is köszönöm szépen a segítő szándékú hozzászólásokat!
90 méter 30-as osztású csepi cső fogyasztása 540-570 liter. A szivattyúd bőven bírja.
Jól látod, gerinc a hosszú oldalon, ha lehet, középről megtáplálva. De ha ez nem megy az sem nagy baj. Kertészetekben 98%-os egyeneletesség a szabvány erre írtam, hogy 130 méter egy oldalról táplálva, ok a 20-as csőnél, 16- os nál 110m.
Ha tudsz tandem csövet vegyél. Ezekben két csepegő kimenet van.
Nyilván csak akkor tudnék locsolni, mikor már nem éri a nap, ez benne van.
Ha évekig jó lenne, az jó lenne. :) De évente szétszedni az egészet... Ettől függetlenül lehet, hogy az lesz. 90 m csepegtető cső mehetne egyben? A kút 20 l körül tud (picit többet), de ez megvan folytatva és fojtva is. Illetve akkor elég lenne 1 gerinc, vagy mindkét hosszú oldalon kellene? (gondolom, utóbbi)
Az a gond, hogy a vízcsepp, a szórófejes öntözésnél, lecsorog, az érő paradicsomra, és mint egy nagyító, összegyűjti a napsugarakat, és lesz egy fekete folt rajta. A paprika dettó.
Ezt egyszer kellene megcsinálni, és évekig jó lesz.
Elég vadnak tűnik 40 cm-enként (esetleg 80, ha egy cső 2 sort lát el) T a hosszú gerinceken. Gondolom, a nyomásnak sem tesz jót, illetve télre összeszedni sem egy leányálom. Illetve jól gondolom, hogy alul-felül kellene gerinc és azokat összekötni, hogy viszonylag egyenletes legyen a nyomás?
Jelentem kitakarítottam a mágnesszelepet, sok homok volt benne. Aztán átmostuk vezetékes vízzel az összes zónát és szépen zár a rendszer. Brio tartja a nyomást, szivattyút nem kapcsolgatja ki-be. Örülés.
Ezután a beépített kerti csapon keresztül kb. 3 órán keresztül járattuk a kutat, de homokol sajna.
20 literes vödör vízében 20 forintos felületnyi apró szemű homok van leülepedés után.
Gondot okozhat ez a mágnesszelepnél hosszú távon?
Szűrő van a Brio után, érdemes lenne homok előszűrőt rakni a szivattyú elé?
Érdemben meg tudja szűrni a vizet, úgy, hogy közben a nyomás nem esik jelentősen?
Elnézést a láma kérdésért, de a mostani öntözés újraindításnál került elő a probléma...
A rendszeren legnagyobb körünk, ami eddig rendben üzemelt,elkezdte a nem jön ki a földből szórakozást, majd most ott tart, hogy a sokadik indításra, akár kézzel,akár a vezérlővel elindítva rendben elindul majd 2-3 perc múlva visszaesik.
A szűrőket hirtelen végigszedtem, ki van takarítva, jelenség nem változott. Víz nem áll sehol...
Megpróbálom rajz nélkül, hátha le tudom írni érthetően. :)
A veteményes kb. 6x18 m fekvő téglalap. A zöldség függőleges sorokban van ültetve, azaz szűk 6 m-es sorok, cserébe "rengeteg". Hogy kellene öntözni?
Én úgy gondolom, hosszirányú csepegtető csövek nem jó ötlet, mert nem egyforma a vízigényük. Keresztben (kb. 6 m-es csövek) adná magát, de az rengeteg idom, a rotáláshoz felszedni szenvedés.
Hogy szokás az ilyet öntözni? Szórófejekkel? Abból 6 kellene, valószínűleg 2 körben lenne csak jó, de nyáron nem biztos, hogy szeretnék a növények a felülről locsolást. Meg per így nem nagyon lehetne különböző mennyiségeket kijuttatni, illetve hát úgy kellene ültetni.
oké oké nyugi, nem úgy akarom megcsinálni ahogy a képen van...nyilván!
csak a topológiát mutattam, hogy ilyen elrendezést szeretnék megvalósítani rendes anyagokból.
(a fotón rakat sár is van, nyilván azt sem akarom belelapátolni a dobozba :) )
Oké, akkor ilyen kereszt idom kell. De vajon 3/4-esből van-e ilyen? Mert ha mindenhova be kell tegyek 3/4-1" átalakítót is, akkor megint nem fér el majd sztem rendesen. (ja, és szerintem jumbó dobozom van, 4-2-4-2 nyílás van rajta)
Ha van visszacsapó- és lábszelep, elég pech kell, hogy egyszerre adják meg magukat.
Persze egy Nudlee által ajánlott védelem nem árt (csak nem túl olcsó), de előtte rendberakatnám a kutat/szivattyút, mert ha állandóan elejti a vizet, akkor leégni nem fog a szivattyú, de öntözni sem.,