Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124287

"Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk és kétszer ugyanott nyaraljunk!"

Előzmény: silencetom (124284)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124286

Éjfél körül elindulok Budapestről, autózgatunk, nézelődünk.
Délig odaérünk, ebédelünk, ebéd után sétálunk egy órát, kiválasztjuk a szállást, beköltözünk és nyaralunk. :)

Egyszer foglaltam itthonról; soha többet!

fvcc Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124285

Szerintem Brelában nincs olyan app., amelyik messze van a parttól, Makarskán meg "belefuthatsz" vagy 500 ilyen appartmanba is.

A legegyszerübb, ha kinézel egy címet,  majd rákeresel a címre google térképpel. Ott meg tudod saccolni a távolságot is.

silencetom Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124284

Brelát már mi is néztük.Mennyire zsúfolt,milyenek a helyi fürdőhelyek?Egyáltalán mekkora település,látatlanba bele lehet választani olyan apartmanba amihez messze van a part?Eddig az Ibusszal utaztunk nyaralni,a katalógusukban nincs ott apartmanjuk,de majd rákérdezünk.Ti hol szoktatok szállást keresni,utazási irodán keresztül vagy magán úton,esetleg van bejáratott helyetek ahová visszajártok?

Előzmény: Törölt nick (124282)
H_G Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124283

Hát hogyne, Podgora pl. tökéletes. De amúgy Omisban is bőven el lehet tölteni egy hetet.

Előzmény: silencetom (124281)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124282

Szerintem Omis és Makarska között szinte bármelyik település alkalmas nyralásra (mi Brelát szeretjük) akkor mindkét "nyüzsgő" hely karnyújtásnyira lenne, esti programokra.

Előzmény: silencetom (124281)
silencetom Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124281

Sziasztok!Újra kérdeznék,még mindíg nem dőlt el hova menjünk,3 embernek kell közös nevezőre jutni.Ami biztos,hogy Dalmáciát céloznánk meg.Nem tudjuk Omisban érdemes -e eltölteni egy hetet,vagy elég belőle egy egy napos kiruccanás.Youtube-os videók alapján Makarska tetszik az egész családnak,de félünk tőle,hogy nagy ott a nyüzsgés és nem találunk apartmant a tengerhez közel.Makarska környékén tudnátok ajánlani egy kicsit csendesebb települést ami jó kiindulási bázis lehet a környék bejárásához?

Előzmény: silencetom (124117)
Tibee8 Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124280

Novi Vinodolskit mi is hátulról közelítettük meg. Egy nagy élmény! :D  Vratánál letérni és átvágni mindenen! :)

Előzmény: fvcc (124123)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124279

jabizony :)

Előzmény: Törölt nick (124278)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124278

Szerintem toppants is egyet, hogy felkapják a fejüket, onnan már akár szájról is tudnak olvasni. :))

Előzmény: vargamarcs (124277)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124277

csak csendben halkan szólok, a fórum megnevezése: "Utazás Horvátországba - merre???" !

hul Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124276

Az biztos, rengetegféle élet van, társadalom, szokások. Amiről indultam, hogy a kicsike gyerekre nem figyelnek a kempingben és éppen horvát kempingben... történt.

Lenne példa itthon is, a nagyobbakkal való nem törődésre is.

Az biztosan jó, ha a család, a gyerekek elmehetnek a tengerre, és nagyon jó együtt lenni, közösen csinálni a játéktól kezdve a salátáig, mindent. Óriási élmény nekik és nagyon szoros kapocs a szülőkkel.

Előzmény: fvcc (124274)
fvcc Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124275

A szlovák törvények...

Szóval, ez meg perelhető is. Volt olyan "gyerek", aki feljelentette a szüleit.  Az eltartási kötelesség elmulasztása ráadásul büncselekmény (!) A kedves szülő számára a "legenyhébb" büntetés, hogy bevonják a jogsiját egypár évre. Súlyosabb, amikor "leültetik" érte. Büntetett előéletű meg nem kaphat maszekengedélyt. (Most olvastam épp, hogy a várostól 2 km-re 800 fős baszi épül. ... hogy legyen hova dugni a "kedves gyerek"  szüleit.)

Az egész mögött az áll, hogy az állam nem akar munkanélküli segélyt fizetni, meg így csökkenti papíron a munkanélküliek számát. A munkanélküli segély 60 €, a gyereksegély csak 20 -25 €. A főiskolás az utóbbit megkapja, a gyerek-nem gyerek azt sem.

Előzmény: fvcc (124274)
fvcc Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124274

A lányom járt ki németbe fősulisként dolgozni, nyaranta, ő mondta - ki volt akadva szegény az ottani mentalitástól....

A gyereknek, fiatalnak nem 18 éves korában kell megtanúlni a pénzzel való gazdálkodást, hanem jóval hamarabb. A szlovák törvények erre tesznek egy lapát szart, amik kimondják, hogy a szülő köteles eltartani a gyerekét 25 éves korig, vagy ha fősulis, amíg be nem fejezi azt (ez ugyebár lehet akár 35-ig is). Tehát az adott korig nem adnak munkanélküli segélyt sem.  (önnállósulj így, ha tudsz... meg fizess az anyádnak-apádnak az ő pénztárcájukból :(

Soktól hallottam vissza, hogy a link gyerek (csavargó, narkós, piás, lusta ... lehet ragozni) azt kiabálta vissza az anyjának-apjának, hogy 25 éves koromig köteles vagy eltartani !

Ha dolgozik a "gyerek" (18 után), elvárható, hogy a közös költségekbe beszálljon, pláne, ha a szülei gyengébben állnak anyagilag. Nálam/nálunk inkább az a jellemzőbb, hogy segítsük öket az ésszerüség határain belül.

(Tudnék sok példát mondani a szükebb "környezetből", ahol 100 ezer € kölcsönböl a fiatalok lakást vettek, a költségeket és a törlesztést nem fizették. A fiú szülei adtak pénzt az elmaradt tartozás kiegyenlítésére, a "naccsága" meg elment belőle görögbe nyaralni. A saját fiától meg a locsoló-pénzt is elszedi, hogy neki legyen több -értelmetlenül- elkölteni. Most autót kaptak ajándékba, lehet, hogy holnap a bazárban lesz eladó. .... A fiúnak van egy öccse is - beteg, részben az anyjának köszönheti - , a szüleivel él. ö szinte soha sem kap semmit. Még annyit sem, hogy a rossz biciklijét megcsináltassa....)

Lehetne folytatni...

Előzmény: Béci 72 (124271)
hul Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124273

Teljesen más itt és ott, meg a nagy Ámerikában is. Hamar leválasztják és leválnak a gyerekek, önálló életet kezdenek. Költöznek, sokszor ezer km-ekre, suliba, koleszba stb.

A gondoskodás része is más, azért írtam "az ablakon kinyomott vacsorapénzt"... El sem tudom képzelni, hogy ne együtt csinálnánk és ennénk a gyerekeimmel. Nekem fontos, hogy együtt legyünk, azért vagyunk ott. Sokkal meghittebb, szorosabb a kapcsolat.

Az egy más kérdés, hogy a nagyok bizony elmennek beszárítva és kirittyentve valami szórakozóhelyre. :-)

Előzmény: Béci 72 (124271)
KrGábor Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124272

Sziasztok!

Idén nyáron a Pag szigetre, Metajnába megyünk nyaralni. Nem igazán szeretjük a kiépített zsúfolt strandokat.

Tudnátok nekem ajánlani pár olyan helyet, ahol nincs 100 ember, meg sziklás is? Metajna, Novalja, pag városi strandjai nálam nem is jöhetnek szóba. A híres Rucica strand sem jön be annyira. Viszont pl ez ( 44.498559, 15.032315 ) igen, csak nem tudom oda lehet-e jutni szárazföldön.

Minden úti beszámoló, meg Pag sziget leírás azt írja, hogy Pag tele van ki nyugodt öblökkel. Na de hol? Tudnátok nekem segíteni? GPS koordinátáknak nagyon nagyon örülnék.

Béci 72 Creative Commons License 2014.05.01 0 0 124271

Vagy,ha nem megy albérletbe,hanem otthon marad,akkor ott is fizet a szállásért és ellátásért.Lehet,hogy ez itthon is így megy néhány családnál,nálunk elképzelhetetlen volt,ezért nem is tudok azonosulni ezzel a hozzáállással.A gyerek mínél előbb tanulja meg,hogy az élet pénzbe kerül-ez is egy nézőpont.

Üdv.:

Előzmény: fvcc (124263)
lborli Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124270

Van azért. Hirtelen nekem Taipei City Airport ugrik be (4x repültem onnan).

Előzmény: hul (124257)
lborli Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124269

Történetesen a vörösboros kólára, a kólás whisky-re, s egyéb gusztustalan keverékekre gondoltam.

A mismás az más. Ott, ugye a fajsúly miatti folyadék nem-keveredéssel állunk szemben. A pohár aljára töltött vörösbor fölé, megfelelő óvatossággal öntött Pi-Pi (a háború előtti narancsos üdítő) kerül. Régente többször megtréfáltam feleségem, hogy mire az asztalhoz visszatért, az elmaradhatatlan szívószál segítségével eltüntettem az alsó réteget, azaz a vörösbort.

Feleséged, ismeretlenül sem merném minősíteni, így szándékomban sem állhatott.

:-)

Előzmény: wdriver (124251)
Prigradica Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124268

Én írtam, hogy múlt héten került 7 kunába (nem 10!) egy órai parkolás a Baltazara Bogisica utcában levő parkológarázsban.

Még egész napra is csak 80 kuna! Vele szemben az utcán 5 kuna a parkolás, de ott nincs hely.

Előzmény: hul (124259)
fvcc Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124267

Én is hosszú, autós óváros-nézést tartottam, majd beálltunk a parkolóházba. 1 ó 40 perc (30 kuna) alatt megismerkedtünk Dubrovník összes (:DDD) nevezetességével. Már az autóban ültünk, amikor jött az "üdítő" jégeső.

(ott lógott már az balra, akkor is, amikor megérkeztünk)

Előzmény: vargamarcs (124266)
vargamarcs Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124266

nehogy félreértsetek, mi sem azért parkolunk  Dubrovnikban a parkolóházban, mert nem tudnánk másra költeni a parkolási díjat. lehet féláron is parkolni a városban, de higgyétek el főidényben nagyon nehéz még fizetős szabad parkolót is találni, ahonnan optimális közelségre van az Óváros. szerencse kérdése, olyan szinten, hogy lehet a hatodik körödnél épp akkor áll ki valaki és sikerül parkolnod, persze ez előfordulhat rögtön elsőre is. hozzáteszem ez is 5-10 kn óránként - helytől függően. a parkolóháztól  mi nem a lépcsőkön szoktunk le/felmenni, hanem a Ploce kapu/kiskikötő felé - parkolóháztól jobbra tovább a főúton, sokkal lankásabb, nem tülekedős és a látvány sem utolsó :)

fvcc Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124265

... nekem meg egyszer volt "trencséni virsi babbal". Csak kartonra lehetett megvenni, 24 db.

Azóta se ettem olyat :(

Előzmény: hul (124262)
vargamarcs Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124264

hopp...  ez kimaradt a számításból!! :(

Előzmény: sfi (124256)
fvcc Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124263

A németeknél az a szokás, hogy a gyerek betölti a 18-at, mehet albérletbe és éljen meg ahogy tud. (3-an kivesznek egy 3 szobás lakást, fejenként 300 erre megy rá, 500 meg marad másra a segélyből). Ennyit a szülői szeretetről.

Előzmény: hul (124262)
hul Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124262

Etetni nem kellett, de megvédeni, azt nagyon azt az osztrák golyófejű 2-3 éves forma gyereket, aki figyelem híján elszabadult és a kempingben mindenfelé a betonon szembeszaladt az autókkal. Párom 3x nyerte az olimpiai döntőt, és elkapta mielőtt eltiporják. Akkorka kis lényt alig látni a kocsiból, meg nem számítasz rá. Visszavittük a szülőkhöz, hálálkodtak és már nem is figyeltek rá tovább. Volt ott minden, lakóautó, csónak, motor, kutya, hát gyereket meg végül is bármikor lehet másikat csinálni.:-)

De láttam/hallottam olyat is, amikor a német házaspár 3 kamasz lánygyerekkel sátrazott és este a szülők kifenve mentek vacsizni meg szórakozni, a három lány meg jött a partról. A középső mondja, hogy éhesek, mit fognak enni? A kikentfent madam kinyomott egy bankjegyet az ablakon, menjetek enni és gázt adott. Csak lestünk, így is lehet.

Na jó, könnyű nekünk, volt száraztésztánk, meg karton májkonzervünk, nagyi szörpje... és egy lukas sátrunk meg leeresztő matracunk. Baromi boldogok voltunk.:-)

Előzmény: fvcc (124260)
fvcc Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124261

... kopasz nagy csávó ....

Bunkók mindenütt vannak. Hogy ki tudjak jutni a saját udvaromból, gyakran kell szólnom a városi zsaruknak (itt hozzájuk tartozik) - 200 m-re vannak tölem. A tarifa 10 - 60 €.

Volt, hogy ugyanaz az autós 2 hét alatt 4x fizetett. Majd beált ötödszörre is....

Előzmény: hul (124259)
fvcc Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124260

Igen. Emlékszek még azokra az időkre, amikor hazafelé menet üres zsebbel bámultuk az útmenti sült kecskéket.  Vagy még nem volt megsülve, vagy már elfogyott, vagy nekünk nem volt... Olyan is volt, hogy azt mondták: 1 kilot adnak el (kevesebbet nem). Végül sikerült sok év után azt is megkóstolni: kértünk egy adagot. A vendéglős hozott hozzá 2 tányért, evökészletet is... :)

... meg hallottuk a szomszéd asztaltól, magyarul: cólát most nem iszunk, mert nem tellik rá.

Szóval: van az mindenhogy. Cseh család két kisgyerekkel (éhesen) este fél tízkor még várta a buszt (reggeltől).  Alma volt nálunk, azt adtuk nekik. A szomszédaink voltak egy hétig. Egy reggel fonott kalácsot ettünk vajjal megkenve. Áttotyogott a másfél éves, majd jött az ötéves is. Kaptak egy-egy szeletet a kezükbe. Meg még egyet. A szüleiknek bizonyára kellemetlen volt. Azt mondták: miért nem dobtuk ki őket. 

Ugyanmár !!!

Előzmény: fvcc (124258)
hul Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124259

A dubrovniki parkolóházas megoldás lehet jó, de nem olcsóbb és nincs közel, mondjuk az sem igaz, hogy hűvösben az autó. Legalábbis legutóbb volt v. 50 fok a parkolóházban. A 10 kunás/óra díj meg elég régi lehet (írta valaki hogy ennyi), inkább a 15-20+ a reális, simán összejön egy szép összeg. Ráadásul épp Dubrovnikban nem fogadott a gép magasabb címletet, mire kizsetonoztuk meg váltottunk, (persze egymás közt, mert nincs ám pénztár) akkor meg már x kunával többet is kért :-)

Az ember nevet magán, amikor kell.

Ráadásul semmivel sem volt kisebb gyalogtúra a helytől az óváros és vissza hegynek fel...

Nem érdekes, csak mesélek. Legközelebb visszatérünk a korábbi változatokhoz, a régi jobban tetszik, a város másik részén megállni és gyalog v. busszal (Fekvőrendőr a járatszámot is tudja) lecsorogni az Óvárosig.

Ja és még egy: rossz helyen állni, na azt kerüld! Leamortizálnak, 2 perc alatt elvisznek, feljelentenek és keresheted, meg alkudozhatsz. Egy barátom falnak nézett egy garázsajtót (sicc!) és amikor mondták, mennyi a bírság, rávágta, ok. itt hagyja az autót nekik. Nagyon marasztalták... és hirtelen nem is tudtak mit kezdeni vele, úgyhogy negyede bírsággal megúszta. De amúgy tényleg elviszik a kocsikat, ha nem tuti a parkolásod, pillanatok alatt ott terem a rendőrrel egy hevederes és már viszi is.

Ugyanezt láttam Trogírban, a híd után. Kinn a tábla, a kopasz nagy csávó magyar megy vacsorázni. Mondjuk neki, ne hagyja itt, mert elviszik a BMW7-esét... nagy arc és mire átért a hídon gyalog, mi meg beültünk a saját autónkba (a parkolóban) már láttuk emelik is. Ez itthon se jó dolog, de külföldön kifejezetten rossz...

Előzmény: vargamarcs (124254)
fvcc Creative Commons License 2014.04.30 0 0 124258

Lehet spórolni, és okosan is pénzt költeni.

Veszek 2 liter sört a konzumban 20 kunáért (jó az a tengerpartra szomj-oltónak), vagy alkalom adtán beülni egy karlovačkora (ožujškora) a vendéglőbe, ugyanannyiért.  Nyilván ha kirándulgatunk (autó nélkül), akkor az  utóbbi.  Ha a vendéglátónál van kerti grill, lehet venni kész - nyers - pljaskavicát (szintén a Konzumban), s pár perc alatt megsütni. Sokféleképp lehet jól érezni magunkat :)

Útközbeni vendéglőben (Babic, Korenica előtt) 120 kunaért 2 személy degeszre eheti magát úgy, hogy a rengeteg húst még magaddal is viheted. Érkezéskor megvan a kajád (ebéd, vacsora) belőle.  Vagy be lehet ülni a vendéglőbe (ritkán, vagy gyakran - de 1-2x mindenképp).  Rendeltem steakot hagymás krumplival, kaptam egy mélytányér hagymáskrumpit. Ilyen is van :(    A vendéglősök között kétfajta van: Gyere máskor is!, vagy Gyere egyszer és soha többet!  Az utóbbihoz egyszer se menj, ... dehát nem tudhatod előre :D

Lehet ésszerüen lavírozni a kettő között, hogy hízott liba és libamáj is legyen. A fagyinál nem azt nézed, hol olcsóbb, hanem azt, hol nem vakargatnak - ez utóbbi lesz az olcsóbb.

Nem szabad mindent átszámolni, mert nyaralni és jól érezni magad ... mentél oda. Egy idöben az asszony mindig kérdezte: ez mibe kerül (gyenge matekból, nem ismerte a 4,4-es szorzót a volt koronához). Mindig csak azt mondtam: ne törődj vele: 1 kuna 1 korona :D

Az ésszerüség határain belül: hoztunk szuvenírnak 6 személyes ovális étkező asztalt, 6 párnázott székkel (na jó: kétszerre) félpénzért, mint nálunk kapható. (Itthon, jó szokás szerint csak a káromkodásaimat kellett hallgatnia, mint általában, hogy hogy a francba kell ezeket összeszerelni.)

Dubrovníkból jövet  Ploče-ban egy útszéli vendéglőben 2 személyes tálat 2-en 5 perc alatt eltüntettünk. Csodálkozott is a tulaj :) Hogy mennyibe került? A fene tudja: éhesek voltunk, jót ettünk, kicsit pihentünk. Este a páromnak nem volt gondja vacsira. A strandon szalonna, sajt, paprika, kenyér is megteszi.

Előzmény: wdriver (124255)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!