http://www.csodaidok.hu/
Nagyszerű, fordulatos, izgalmas történet a távoli jövőben egy családról, egy társadalomról. Az emberiség számos bolygót benépesített, de a jó és rossz, a magány és a szeretet továbbra is jelen van. Judy egy árvaotthon lakója, aki családra vágyik, Yaan egy nagy család tagja, de apja gyűlölete miatt rosszul érzi ott magát, és Giin, aki egy egész bolygót irányít, és sok ellenséget szerzett magának. Róluk szól a regény.
Persze nem vagyok képben, mivel nálam a könyvvásárlásnak a szezonja fizetés után van, holtszezonja meg fizetés előtt:-)
Sajnos azt én is tapasztaltam, hogy a gyerekesek a könyvek zömét a gyerekeknek veszik meg, maguknak már nemigen. Tankönyvek, kötelezők, és sokszor itt a vége. De a 3000-4000 Ft-os DVD-kre persze futja:-(
erre azért ne nagyon számíts. a Könyvhéten még felfuthat kicsit, de nem valószínű, a nyár pedig eléggé holt időszak a a könyvszakmában. aztán a szeptember megy ugyan, de CSAK tankönyv-vonalon, ami anyagilag amúgy is elég megterhelő. és ez a nyolcszázvalamennyi egy karácsonnyal együtt jött ki ennyire... szóval nem túl rózsásak a kilátások. talán jövő nyárra összejöhet a 3000, ha nagyon lelkesen marketingelünk, ismerősi, baráti körben, aki könyvtárból vette ki, az is megveszi, mindenki ezt adja ajándékba.... de ha így is lesz, abból könyv leghamarabb jövő karácsonyra lehet. persze ez szokás szerint az épphogycsak elégséges mennyiségű szakmai ismeretre alapozott becslésem.
ha azt vesszük, hogy nem szokás a pontos példányszámokat azonnal lejelenteni a magyar könyvszakmában, hanem esetleg egy hónapos csúsztatással... :) (addig ugyanis a terjesztőnél kamatozik a haszon, és nagy tételekben játszanak, tehát érdemes próbálkozni, még ha tilos is, és persze "igazából senki sem csinál ilyesmit"). de azért elég jó példányszám ez.
nem mondom, lehetne jobb, de hát terjeszteni kell az igét. aztán valami majd csak lesz belőle.
Értem. Ezt nem tudtam. Az eladási adatok alapján azért lehet bízni abban, hogy az év végéig elmegy a 3000 darab, nem? Karácsonyra kijöhet az újabb kötet.
A könyvkiadással kapcsolatosan eszembe jutott még két dolog. Az egyik az, hogy nagyon sokan az alapján vásárolnak könyvet (én is többek között), ismerős/barát/osztálytárs ajánlja. Ehhez kell egy kritikus tömeg, aki még többeket mozgósít:-) Gyanítom, hogy fog ez a szám, amit írtál, szépen menni felfelé. Bár nem szabad elfelejteni, hogy ez egy rétegigényt elégít ki.
A másik, amit nem értek (mondjuk halvány lila gőzöm nincs a könyvszakmáról), hogy ha elfogy mondjuk nyárig 1000-1500 példány, akkor miért nem vállalják a 3000-nél alacsonyabb, de biztosan eladható 1500 példányszámot. Mivel ez egy sorozat, nyilván meg fogják venni az olvasók a következőt is.
Gondolom én, de persze a kiadással kapcsolatos költségekről gőzöm sincs.
Ma még gyermekcipőben jár, de nagyon felfutóban van az egyes génekben elóforduló pontmutációk meghatározása. Ez ugyanis öröklődő sajátság. Ma baromira drága a vizsgálat, mert a kütyü, a szoftver, na meg a reagensek nagyon sokba kerülnek, de idővel nyilván gyorsabb és olcsóbb lesz. A te idődben biztosan az összes gént meg lehet majd nézni, sőt, a teljes szekvenciát le lehet ellenőrizni, ami már gyakorlatilag 100%-osan megmondja, kik a szülők, átkereszteződés ide vagy oda. Bár, ha nagyon kicsi a genetikai távolság két testvér között, az szívás. Feltételezve a mai ismereteink alapján. Persze ki tudja, hova megy el a tudomány Maximálisan egyetértünk abban, hogy a töretlen technikai fejlődés gyakorlatilag vágyálom, már ma is látható, hogy hiába lenne egy csomó dolog kivitelezhető, vagy nincs rá igény (pl repülő autók, ezüstszínű overall:-), vagy fajlagosan baromi drága. És gazdasági válságok, természeti katasztrófák, háborúk gyors és látványos visszaesést hozhatnak. Amikor lehurrognak, mindig Merle Malevil című fantasztikus antiutópiája jut eszembe. A csodás kis technikai civilizációnk egy pillanat alatt kirepülhet a seggünk alól.:-(
Nem írom meg mailben. Mert gonosz vagyok. JKR sem mailezi meg, hogy Harry túl fogja-e élni. :-P
Tojok Harryre. Én csak Ron halála miatt nyúznám a csajt.
Mindegy, megpróbálom túlélni:-( Nem ajnározni akarlak, de nekem a te regényed sokkal jobban tetszik a HP-nél. Teljesen komolyan mondom. Illetve a HPből az első három még nagyon tetszett, de utána már nem kifejezetten, de kíváncsi vagyok a végére.
PÉLDÁNYSZÁM-JELENTÉS: 827 (ez mai adat, egyenesen a kiadóból) Hogy sok-e, vagy kevés, döntsétek el ti.
Ilyen könyvárak és választék mellett szerintem ez nem rossz. Nem bánnám, ha mondjuk az ezer eladott kötet utáni megjelentetést választaná a kiadó, az szerintem egy elsőkönyves szerzőnél (akinek a könyvét nem filmesítik meg jövőre Hollywoodban...egyelőre...) sokkal korrektebb lenne.
A "crossing over" nevű jelenség miatt nem lehet még évszázadok múlva sem tökéletesen pontosan meghatározni a szülőket - ez a "biológiai random", amely még akkor is lehetetlenné fogja tenni a matematikai pontosságú meghatározást.
Más: PÉLDÁNYSZÁM-JELENTÉS: 827 (ez mai adat, egyenesen a kiadóból) Hogy sok-e, vagy kevés, döntsétek el ti.
Nem írom meg mailben. Mert gonosz vagyok. JKR sem mailezi meg, hogy Harry túl fogja-e élni. :-P
Felfogtam, amit írsz, bár akkorra ennél biztosan sokkal pontosabban meg lehet majd határozni. De sebaj, ez az ogfa-univerzum, itt így mennek a dolgok:-)
A bizonytalanságot növeli, mert a férj és a bátyja génei nagyon hasonlóak, pl. az Y kromoszómájuk megegyezik.
Mondhatom szép kis család, hogy bármelyikükről feltételezhető a félrekefélés:-)))
Enahma, könyörgöm, esedezem,megírnád ímélben, hogy igazam van-e? Plízplíz:-) Nekem ez nem spoiler, sose zavart, ha előre tudom, mi fog történni! Csak még kíváncsibb leszek!!!!
A bizonytalanságot növeli, mert a férj és a bátyja génei nagyon hasonlóak, pl. az Y kromoszómájuk megegyezik. Ha fiú születik a félrelépésből, akkor az ő Y kromoszómája is megegyzik mind a biológiai, mind a törvényes apáéval. Ezt ugyan nagyon leegyszerűsítettem, a biológia ennél biztos bonyolultabb.
mivel a legtöbb félrelépés családon belül szokott megesni - máshol húzzák meg a valószínűségi határokat. Tehát a kaveni 85% az nem a "mi" 85%-unk, hanem nagyjából a mi 94-96-unk (nem dolgoztam ki az átszámolás technikáját, mert nem volt hozzá kedvem).
Hogyhogy családon belül???? Azt ne mondd, hogy Judy Giin é Shonda lánya:-) Mert ha vérrokonok (pláne ilyen közeliek) csemetéje, akkor csöppet debilnek kéne lennie....
Na. Hogy hozzászóljak én is. Az egész genetikai kérdést egy genetikussal átbeszéltem, mielőtt publikáltam volna (hehe, interneten keresztül. Először azt hitte, az én családomban történtek ilyesféle ügyek, és közölte, hogy a bizonyítás előreláthatóan 140ezer körül lesz :-D). Most nem akarom részletesen ismertetni a kaveni génvizsgálati technológiát, de nem olyan, mint a mostani, amelyet mi használunk, hanem - mivel a legtöbb félrelépés családon belül szokott megesni - máshol húzzák meg a valószínűségi határokat. Tehát a kaveni 85% az nem a "mi" 85%-unk, hanem nagyjából a mi 94-96-unk (nem dolgoztam ki az átszámolás technikáját, mert nem volt hozzá kedvem). De lehet, hogy most csak homályosabb lettem... :-)
Mivel 85%-os apasági valószínűséget adtak meg a genetikai hasonlóság ismeretében, ez azt jelenti, hogy Judy vagy Giin, vagy valamelyik testvérének a csemetéje. De az is lehet, hogy Piton professzor unokaöccse. *grin*
Namost nekem erre a családi gondokra egyértelműen Shonda kiszakadása ugrott be. Ha pedig így van, Shonda elvileg nem tudhatott még róla. Ettől még beletrafálhatott, vagy később tudta meg.
Talán figyelte őket a biztos távolból, tudta, mi történik velük. Lehet, hogy eljárt a szája annak a lánynak, aki lefeküdt egy niesi fiúval....
Persze még szóba jöhet Elvir is, ez alapján a testvér-dolog alapján, de ő sem valószínű.
Szerintem sem.
Ne feledd, csak egyszer olvastam. A többedik után hátha jobban érvelek:-)
Én még csak olvasó voltam eddig, de most feltétlen szükségét érzem a hozzászólásnak. :)
Giin amikor a moteles ügyre visszaemlékszik, azt mondja, az Alfán volt, és többek közt családi gondjai voltak, azért itta le magát. Namost nekem erre a családi gondokra egyértelműen Shonda kiszakadása ugrott be. Ha pedig így van, Shonda elvileg nem tudhatott még róla. Ettől még beletrafálhatott, vagy később tudta meg.
Persze még szóba jöhet Elvir is, ez alapján a testvér-dolog alapján, de ő sem valószínű. Ill. ha Yaan lánya lenne, valószínű ugyanúgy nem tudott volna róla a család, különben ugyanúgy befogadták volna szerintem. Szóval szerintem itt-ott lukacsos az érvelésed, de alapvetően én is Shondára tippelek, mint anyuka.
Nem bírom ki, hogy ne írjam le én is gondolataimat a "kinek a gyereke Judy" kérdéskörben:-) Aztán majd jól megcáfolnak az illetékesek...
Az első kötet egyszeri elolvasása után én Shondára tippelek. Mivel 85%-os apasági valószínűséget adtak meg a genetikai hasonlóság ismeretében, ez azt jelenti, hogy Judy vagy Giin, vagy valamelyik testvérének a csemetéje.
Yaant felvetettétek, de én kizárnám. Ha neki lenne egy zabigyereke, tuti, hogy nem lenne ekkora pofája. Legalábbis a család nem hagyná.
Giint sem tartom valószínűnek. Az egy dolog, hogy piásan kettyinteni egy külsőssel előfordulhat még a legjobb családban is, de azt is tudjuk, hogy anyucinak pénzgondjai voltak, plusz Judyka felőle lakhatott nyugodtan intézetben, szóval elképzelhetőnek tartom, hogy már jóval korábban kilincselt volna Giinnél a kis fattyával. Mivel az apaság ténye igazolható (gyanítom, hogy 4000 körül tuti biztosat lehet majd mondani:-), ez alól Giin nem bújhatott volna ki. Nyilván fizetett volna.
Shondát viszont igen valószínűnek látom. Igazából nem tudjuk, miért is szakadt ki, egy titkolt terhesség jó ok lenne (és nemcsak külsőssel). A szülei nagyon normálisak voltak, nem hinném, hogy egy Yaan sr.-féle ámokfutás okozta a kiszakadást. Lehet, hogy szerelmes volt, de a házasságra esélye sem volt. Talán annyira szerette a kicsi apját, hogy inkább elment a gyerekkel (például azért, hogy a karrierjében ne akadályozza). Ha terhes volt, akkor ez megmagyarázná a családja meglopását is, nyilván tudta, hogy pénzre lesz szüksége, márpedig egy kisbabával munka nem lesz. Kiszakadtként eleve, de egy gyerekkel totál reménytelen a helyzet. A kiszakadás ismerten tönkreteszi a niesiek életét, nemigen illeszkednek be. Lehet, hogy Shonda később megbánta tettét, éheztek, alkoholista lett. Judyt hibáztathatta tudat alatt azért, ami történt. Érzésem szerint Giinről tudhatott egysmást, azt tudjuk, hogy közel álltak egymáshoz, hallhatott a motelról, és talán a bátyja jó szívében reménykedve megpróbálta Judy sorsát elrendezni a maga módján, úgy, hogy ne derüljön ki, valójában övé a kicsi.
Hát én is ettől félek. A húgom vette meg nekem (én fizettem...), de magánál is tartotta kiolvasás céljára. A bátyám gyerekei szintén igényt tartanak rá, de inkább megvetetem nekik az apjukkal, mert akkor sose kerül vissza hozzám. És ha igen, akkor is meggyalázott állapotban:-(
Már a céges szakszervezeti kiskönyvtárban is meséltem róla, nem ismerik, de érdekli őket:-)
Én megvettem, aztán kölcsön is adtam egy barátnőmnek. EGy kis gond van csak: nem akarja visszaadni. Bár már rábeszéltem, hogy anyukájának vegye meg szülinapjára, és akkor nyugodtan visszaadhatja az enyémet:)
Egyébként is gondolkodtam a megvételén, de mivel te írtad, ez egyértelművé tette a dolgot:-)
Örülök, hogy a könyvtárban a sikerkönyvek kategóriába tették, mert így rábukkantam (bár nem szeretem, hogy csak egy hétre kapjuk meg ezeket, a hosszabbítás lehetősége nélkül).
Azóta saját példányt is beszereztem, mert lelkes agitációm során egyéb családtagok is igényt tartanak rá. Nagyon remélem, hogy a többi kötet is megjelenhet (és remélem, nem kell éveket várni rá, hüpphüpp...)
Milyen fura, fogalmam sem volt róla, hogy ez Enahma könyve. Nem a Földön élek....
Én a könyvtárban bukkantam rá, a sikerkönyvek kategória alatt, és azért vettem le a polcról, mert először azt olvastam, hogy Az ogrefák vöröse. :-) Nem tudtam elképzelni, mi a frász az az ogrefa (köze van Shrekhez????), ezért megnéztem a hátulját, miről is szól. Aztán rájöttem, hogy hülye vagyok, még olvasni sem tudok, viszont a könyv megtetszett. Most olvasom, nagyon helyes:-)