Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2011.10.13 0 0 5966

Solanum quitoensét hogyan lehet átteleltetni?

Az 5 tövem megvan még, végül némelyik termést is kötött, bár nem fejlődik rajta valami gyorsan. Nem is baj, ha áttelelne, jövőre lenne ideje bőven.

A déli fekvésű szobám ablakában elférne 3, itt rövid ideig van kb. 20 fok télen, éjjel 15-ig lehűl. Talán egy befér a fürdőszobába, ez északi fekvésű, a hőmérséklet hasonló. Hogy az ötödiket be tudom-e majd préselni az épp fagymentes teleltetőbe, az kérdés. Ha igen, csak valahová hátra, sok fényt nem fog kapni.

Milyenek a kilátások így?

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.12 0 0 5965

Hali!Na ezért mondtam amit mondtam az elöző szólásomban!Örülök,hogy Neked tetszik.Röviden a kérdésedre.Elöször egy ál törzset kell csinálnod a növekedése során,azaz ami szerte-szét áll össze kell kötözni./karózva/Ez kb.1-2méteres legyen.A többit amit nem lehet függőlegesre erőltetni le kell vágni és szaporító anyagnak jó,de elég hajlékony.Visszatérve az 1-2méterre innentől nem szabad felfelé hanem a függőlegeseket kell leszedni és az oldal és lefelé hajlókat hagyni növekedni.Így olyan képe lesz mint egy esernyőnek.Aztán jön a termés.Az enyém most lett kb.2méteres.Az ültetvényen kívül az

éghajlatilag megfelelő helyen/házaknál/viszont azt csinálják,hogy felteszik valami magasra,pl.ház tetőre és onnan lefelé nővekszik.Így elmarad a "törzs növekedés.De nekünk az éghajlat miatt erre nincs módunk,így marad a stabil "törzses".Könnyű szaporítani:akár magról,vagy izekből amin gyökér nyulványok jönnek elő ha jól tartod.De azért kell idő a termés hozásához,hisz maga a gyümölcs is terjedelmes és ehhez a növénynek is megfelelő kondició kell.Jó anyagok találhatóak az általam emlegetett YOUTuben,csak be kell írni a keresőbe a nevét.Jó kertészkedést:József.

Előzmény: parga 010 (5964)
parga 010 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 5964

kedves jozsefh2!Örülök,hogy feltette ezt a képet a sárkánygyümölcsről, mert én is szert tettem egy kicsire, s elképzelésem sem volt mekkora lesz.Még jó hogy nem terebélyes.Kiváncsi leszek mikor fordul termőre .A képen nem igazán látszik, de gondolom ki van karózva, mert elég vékonyka a szára /legalább is az enyémnek még olyan/. Üdv Zsóka

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.12 0 0 5963

Kedves Luigi50.Örömmel üdvözlöm köreinkben.Igen nekem mindig szükségem van új növényekre.De ha a "Sárkánygyümölcsre" gondolt akkor téved.Van

egy gyönyörű 8éves példányom/Viet-námi/ami most jutott áltörzs magasságba és vállik majd termő növénnyé.A bepakolásnál/teleltetés/gondoltam hátha másnak is van nem gyik-fingnyi nagyságú és feltettem a YuTube-ról egy variációkat e növényről is.Ha erre gondol.Nem tudom mi fújt ki Timonillal?Éppen most raktuk össze a tavaszi citrus fajta beszerzési listát.Ilyenkor mikor beteleltetek/tegnap volt a vége/és körűlnézek fel újított teleltetőmben,jó eső érzéssel gondolok arra,hogy vannak nállam"kész katasztrófábbak"is.Jó kertészkedést:egy "értelmiségi"hozzászoló,mellékelem sárkánygyümölcsöm képét.

2011beteleltetés.

Előzmény: Luigi50 (5958)
Luigi50 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 5962

Javítok:

Végre valami jó is van itt a topikban :-)

Előzmény: Luigi50 (5961)
Luigi50 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 5961

Szia Zsóka!

Végre valami jó is van valami itt a topikban :) Örülök neki, ha tudtam segíteni. További jó kertészkedést! Üdv: Lajos

Előzmény: parga 010 (5959)
parga 010 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 5960

Ez évi uj szerzeményeim ő a russelia, most kezd nyíladozni. Ő a szobakomló. A magokat tavaly görögországban gyüjtöttem.

parga 010 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 5959

Szia Luigi 50!

nem tudom emlékszel-e rám, de valamikor nyáron adtál tanácsot egy calamondin megmentésével kapcsolatosan. Akkor megigértem, hogy majd jelentkezni fogok.A kis fa megmaradt. Ilyen most.A levele azért pettyes, mert a betelepités előtt lepermeteztem.Köszönöm a segitségedet. Üdv Zsóka

Luigi50 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 5958

Ejnye, ejnye József úr! Új növényekre van szükséged? :D :D :D Timonil kifújt? :D :D :D Kész katasztrófa vagy...:S :P 

Előzmény: Törölt nick (5951)
Luigi50 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 5957

Mindig meglep, ha egy ilyen értelmiségi hozzászólást olvasok. Ez igen! Látszik, hogy művelt, kultúrált ember vagy! Főleg abból, hogy külföldi kapcsolataid is vannak...Ennek igazán örülök, valószínű, ha hozzászólásodat olvasnák, büszkék lennének rád! A jövőben is eredményes munkát és sok boldogságot kívánok neked, csak ne itt...:D De ha már egyszer mész, akkor a citromfa-banánfa fórumról fogd meg Timonil kezét is és vidd magaddal (mert magától nem megy...!) ...Elképesztő, hogy milyen jól összeilletek! Talán rokonok vagytok? De a stílusotok az lenyűgözőőő! :D :D :D :D

Előzmény: HIBISCUSMANIACUS+ (5948)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.07 0 0 5956

nyubocs Creative Commons License 2011.10.07 0 0 5955

Basszus, én meg nem értettem, hogy mikor a topikra kattintottam, akkor miért csak egy óriási G betűt láttam.

Ahogy lekicsinyítettem, rájöttem, hogy akkora az ego-d, hogy az e meg az o lemaradt a képernyőről.

Tudod, nincs mindenkinek akkora helye, hogy hibiszkuszok, banánok, plumérák, passiflorák ezreit ültesse 50 literes dézsákba mint Te. Azzal nincs bajom, hogy ilyen menő vagy (ha vagy) hogy megteremtetted magadnak ennek a feltételeid, de a stílusod és a hobbistákról alkotott véleményed alapján, eleve fenntartásokkal olvasom ezek után minden tartásra vonatkozó hozzászólásod. Mert ha nem tudnád, az ide beolvasók és beírók 98 %-a hobbista. Akik megoldást választ szeretnének a kérdéseikre, illetve megosztják tapasztalataikat.

Úgyhogy akár vissza is térhetsz úri köreidbe. Az való Neked!

Bár külföldi menőktől (mert nemcsak a Te kiváltságod velük kapcsolatot tartani, bármily meglepőis ez számodra) ezt a pökhendi lekicsinylő stílust még soha nem tapasztaltam. Magyartól is csak néhánytól, bár azok közt volt nem egy aki csak menőnek képzelte magát.

1ibolya Creative Commons License 2011.10.06 0 0 5954

Lélegzetelállítóan gyönyörű!!!!

Előzmény: HIBISCUSMANIACUS+ (5949)
Arth_ur Creative Commons License 2011.10.06 0 0 5953

Minden további kommentár nélkül:

Buffon mondása itt is aktuális. "A stílus maga az ember."

sjohn Creative Commons License 2011.10.06 0 0 5952

Az üldözési mánia állítólag gyógyítható.

Ne próbáltad még kezeltetni magad?

Hátha...

Előzmény: Törölt nick (5951)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.06 0 0 5951

Gratulálok.Nagyon szépek a növényeid.Én ugyan citrusokkal teszem ezt.De nagyon tetszik a hang amit itt jelzel.Ugyan ezzel azt éred el,hogy vagy "buzi"

vagy egyébb jelzőkkel illetnek a szakemberek.De szívem szerint szólsz a mondatoddal:"gyümölcséről ismerkszik a fa",és tedd hozzá még,hogy meg is tudod mutatni!Drukkolok neked de ennek a hangnak itt nincs jövője,amit nagyon sajnálok.

gáborke Creative Commons License 2011.10.06 0 0 5950

Ebben teljesen igazad van hogy sokan igen jól tönkre tudnak tenni egy növényt, de ez nem mindig nyomorgatásból ered, hisz mindenki nem tarthat dézsába mindent. Sajnos ennek más okai vannak, az hogy még a könyvekhez sem veszik a fáradságot.

Ennek ellenére ahogy látom Te is csak a nagyobb növényeidet ülteted dézsába, tehát kis cseréptől kezded ahogy más is. A meglátásom az erről szólt, nem arról hogy a dézsa nem jó, nagyon is jó, jővőre én is mindent abba ültetek, de csak azután hogy erős gyökérzetet hozott megfelelő méretű cserépben.

Senki sem mondta hogy nem vagy ügyes, mert nagyon szép növényeid vannak. Én csak a fent említett probléma miatt irtam 2 mondatot, amit folyammá görgettél.

Lényeg hogy mindenki csinálja a dolgát, jó növényezést.

üdv

HIBISCUSMANIACUS+ Creative Commons License 2011.10.05 0 0 5949

Egy lepkeszakértőtől kaptam ajándékba a bábot.

Előzmény: 1ibolya (5946)
HIBISCUSMANIACUS+ Creative Commons License 2011.10.05 0 0 5948

Nem fogadnék a helyedben,hogy melyikünknek van több kényes ritkasága,vagy ki az ügyesebb.

(Itt az indexen csupán néhány nemzetséghez tartozó növényfotómat rakom fel.)

Nincs se időm,se szükségem hogy töketlenségekről vitatkozzak általam nem ismert hobbistákkal.

Szakmai kapcsolataimat itthon és külföldön nem ilyen körökből építem.

De  sok évnyi tapasztalat után is meglep,hogy milyen leleményes kreativitással teszik tönkre,nyomorgatják növényeiket,ill. szerencsétlenkednek emberek a növényeikkel - és ami ennél sokkal szomorúbb - ideológizálják meg csetlésük,botlásuk.

Gyümölcséről ismerkszik meg a fa - és az én "gyümölcsöm" cserépmérettől függetlenül nem bonsai méretű.

(Igaz: erről egyenlőre nem hobbistáknak van módja meggyőződni.)

Mielőtt csipcsipcsókázni nem kezdünk: foglalkozz inkább a "kényes ritkaságaiddal" !

Előzmény: gáborke (5947)
gáborke Creative Commons License 2011.10.05 0 0 5947

A 20-as cserép mivel 8-10 literes, és a 20 literes dézsa kb 30 centi átmérőjű, ezért jól csináltad, a leostobázott irodalom szerint jártál el(nagobb cserépnél ugyanis már 5-10 centivel nagyobba is javasolt az ültetés) . De nem erre reagáltam, mert te egy 1 l es kis cserépből akartál 50 l-be ültetni.

A trópusi növények nálunk sajnos pont nem birják a vizes környezetet, pl. kakaó..stb.  igencsak vissza kell venni a locsolást a trópusi tesóihoz képes, ezt más is alátámasztja Neked.

Arról sajnos sem én, sem a növény nem tehet hogy Te csak óriási dézsában tudod kihasználni a növény adottságait. Ügyesebbnek kell lenni.

Vannak olyan növények amit már lustaságból 4 éve nem ültettem át, mégis úgy szeretném tudni, hogy hogy kell belölük -a Te szavaiddal élve- bonsai-t csinálni. Mert sajnos még ezeket is bozótvágóval kell irtani ilyenkor összel hogy vhogy a teleltetőbe benyomorgassam a "kis bonsai-okat".

Nem hiszem hogy az nyomorgatás ha normális méretü cserépben van, nem hektós hordóban amit targoncával viszel a helyére....

Szóval akkor ez a házifeladat neked, hogy neveljünk növényt hordó nélkül...

Ráadásul azok a növények amiket említettél nem is túl kényesek igy még a hordóba átültetést is túlélnék, de próbáld ezt ki egy érzékeny ritkasággal...

Egy szó mint száz kicsi magoncokat, cseperedő csemetéket csak fokozatosan ültessünk át. 10 l-től már sokkal nagyobb léptékben is lehet.

Lezártam..ennyi.

Előzmény: HIBISCUSMANIACUS+ (5943)
1ibolya Creative Commons License 2011.10.05 0 0 5946

Még azt áruld el,hogy sikerült a lepkét beszerezned?.-)

Előzmény: HIBISCUSMANIACUS+ (5945)
HIBISCUSMANIACUS+ Creative Commons License 2011.10.04 0 0 5945

Igen itthon a növényeim közt.

Ez egy éjszakai trópusi faj,ahonnét a hibiszkuszok is származnak.

Előzmény: 1ibolya (5934)
HIBISCUSMANIACUS+ Creative Commons License 2011.10.04 0 0 5944

Intensity. Kb 10 éves amerikai fajta. Élőben - mint az igazán szép hibiszkuszok - sokkal szebb,mint itt a képen.

Előzmény: tech-pro (5933)
HIBISCUSMANIACUS+ Creative Commons License 2011.10.04 0 0 5943

A természetet meg szerintem ne hagyjuk,mert a kihullt mag tényleg nem cserepezi át magát még a kedvedért sem,továbbá UGYANAZOK a viszonyok uralkodnak a szabadföldön,mint a dézsában: hőmérséklet,páratartalom,tápanyag,fény,friss levegő és víz helyes aránya és minősége élteti a növényt itt is,ott is.

A különbség csupán annyi,hogy míg a trópusi élőhelyen e környezeti tényezők adottak,addig a saját növényeinknek ezt lehetőségeink és tudásunk szerint nekünk kell közelítően pótolnunk.

A nagy ültetőközeg pufferhatása pedig a trópusi növényeknél kifejezetten előnyös.

Ugye a trópusi topicban vagyunk,ahol az aszályos nyárban honos mediterrán citrusfélékkel példálózni nem túl korrekt.(Bár van néhány kivételt képező trópusi eredetű citrusféle.)

Néhány hete volt szerencsém 30 bejegyzett frangipáni hibridet átültetni 20-as cserépből.

Jó részét sajnos 12 literes közegbe,néhányat 20 literesbe.

Pár hét alatt zongorázni lehet a különbséget a 20 literes növények javára.

(Ugyanezt tudom elmondani többszáz hibiszkusztövemről,passiflóráimról,stb.)

Persze ők csupán ostoba növények,nőnek a természet tövényeit követve - amiket érdekes módon ők sem "hagynak".

(A 15-ös cserépből 50 literes dézsába 2 hónapja átkerült Jacarandáim csodásan nőnek.)

Ha elmész a Fűvészkertbe,akkor ott nézd meg azt a Musa ensete ventricosum Maurellii nevű csodát,amelyet egy éve ültettek át egy 25-ös cserépből egy 100 literes "hordóba" ...

Ergó amit írtál nem állja meg a helyét - de ettől függetlenül annyi trópusi növényt nyomorgatsz bonsaiként,amennyit csak akarsz.

Én pedig kihozom belőlük mindazt a szépséget,amit génkészletük lehetővé tesz.

("Pangó víz a jó szerkeztű talajban" - no comment... - ugye ezt te sem gondolod komolyan ?)

Pár perce vakuztam:

Előzmény: gáborke (5937)
1ibolya Creative Commons License 2011.10.04 0 0 5942

Köszi,az azonosítást.Gábor nem viszed el?Te közel laksz....2 van belőle.Egyiket sem szeretném már tartogatni.Postán elég gázos már elküldeni....

főszakács69 Creative Commons License 2011.10.04 0 0 5941

Sziasztok--van egy 4m-es lótusszilvám-sajna porzós--érdemes e  beoltani különböző fajta kakikkal / tipo-hana fuyu-vaniglia és csokisom van/   vagy egyszerűbb egy másikat ültetni?----ilyen nagy fába oltott e már Valaki kakit?  Üdv Robi

gáborke Creative Commons License 2011.10.04 0 0 5940

Valszin igazad lesz, akkor lehet ráoltani datolyaszilvát:)

Előzmény: főszakács69 (5938)
Gyöngyi59 Creative Commons License 2011.10.04 0 0 5939

Szia ! A teát Egyiptomból hoztam tavaly. és a reggeli tea készítésnél láttam a magot, szóval véletlen, nem az én okosságom :)) Köszi a választ.

Előzmény: 1ibolya (5936)
főszakács69 Creative Commons License 2011.10.04 0 0 5938

Szia----szerintem lótusszilva--.

Előzmény: 1ibolya (5930)
gáborke Creative Commons License 2011.10.03 0 0 5937

Ha ki akarod rohasztani ültesd nyugottan a 20 centis csemetét egy hordóba. Nem hülyeségből irja minden könyv hogy fokozatosan nagyobb edényekbe kell ültetni, mert a növénynek át kell szönie legalább enyhén az üres földet, mert különben pangó viz alakulhat ki a talajban, még jo összetétel esetén is. A gyökerek szivattyúként dolgoznak igy már pár órán belül az esetleges pangó részeket megszüntetik. Egy nagy átszövetlen cserépben hosszú napokig állhat pangó víz igy, mint tudjuk a gombáknak  jó 2 nap kell hogy aktivizálódjanak.

Ergó amit mondtál nem állja meg a helyét("A gombára és a levegőtlen talajviszoknyokra éppen a kisméretű cserép hajlamos") mert a hamar kiszáradó jól átszött cserepet a gomba messze elkerüli, nem véletlen hogy azt javasolják még a citrusoknál is hogy a locsolások között elég jól száradjon ki a talaj, és lehetőleg ez 2-3 nap alatt történjen meg a gombák miatt.

A természetet meg hagyjuk, mert egész más viszonyok uralkodnak egy szabadföldi és egy dézsás növénynél...

Ha hallgatsz a régi öreg bölcs kertészekre akik a könyveket irják, akkor nem is kell továbbra sem alkalmaznod gombaölőt.

Előzmény: HIBISCUSMANIACUS+ (5931)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!