Keresés

Részletes keresés

M63FUN Creative Commons License 2009.02.19 0 0 885
lenne pár kérdés ismét: a tiéd kéményes vagy turbós?
te vetted ezt a kazánt vagy a lakással/házzal örökölted?
mit jelent hogy a fűtés után kikapcsol? úgy érted elalszik a láng?
hogyan kattan? mintha hőtágulás lenne vagy inkább sima kapcsoláshoz hasonlóan kattan?
a zümmögés az a szivattyú hangja lesz sztem....
Előzmény: Jose84 (884)
Jose84 Creative Commons License 2009.02.18 0 0 884

Nem nagyon tudok, ritkán csinálja.Gondol egyet és mintha újraindulna röfög zümmög és az LCD-n megjelenik a CC felirat semmi más.

Nekem a könye azt írja hogy valamiféle klső próbára utal.Az OTC azt jelentené hogy telepítve lett a CC pedig hogy nem lett telepítve a klső próba.Szó szerint ilyen marhaságokat ír.(Üzembehelyezési résznél).

Gondoltam hátha tudja valaki hogy hogyan lehet "telepíteni." 

Ja és normális az hogy minden fűtés után mikor lekapcsol "zümmög" és utánna "kattan" 3 -at?

M63FUN Creative Commons License 2009.02.17 0 0 883
:-)) azért izgatna hogy a tiéden hol jelennek meg ezek... (nyilván az lcd-n de ott hol? nem tudsz esetleg egy fotót csatolni?)
hja és mikor jelenik ez meg?
Előzmény: Jose84 (882)
Jose84 Creative Commons License 2009.02.17 0 0 882
Köszi szépen.
M63FUN Creative Commons License 2009.02.16 0 0 881
ugyanilyen szeméttel vert meg az isten, de az enyémen nincsenek ezek a feliratok sehol................ :-((( gépkönyvben sem találtam ilyet.....
Előzmény: Jose84 (880)
Jose84 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 880

Szevasztok.

Nem tudja valaki véletlenül hogy demrad solaris kombi falikazánnál mit jelent az OTC felirat,vagy a CC az LCD-n??

Köszi.

Ariadne12 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 879
Huhh, megnyugodtam, akkor tényleg csak félreértés volt, elnézést.

Tény, hogy régóta használnak nyílt égésterűt az emberek, és nem az okozott tömeges halálokat. Amit viszont konkrétan mondtak gázosok, hogy az új nyílászárók nagyon gyakran okoznak szénmonoxidmérgezést mostanság nyílt égésterűvel kombinálva, mert ugye nem jut eszébe szellőzőt kérni bele az embereknek, az ablakosok meg (saját tapasztalat) nem ajánlják maguktól.
Szóval kiegyezhetünk egy jól karbantartott nyílt égésterűben is, évi ellenőrzéssel-tisztítással. ;)
Előzmény: M63FUN (878)
M63FUN Creative Commons License 2009.01.27 0 0 878
úgy néz ki akkor kis félreértés van közöttünk.
tehát természetesen jobb a turbós készülék és biztonságosabb is. a lakásban is sokkal jobb a levegő nem veszi el a nyílt láng ez nem is lehet kérdéses.
de rengeteg helyen technikailag lehetetlen megoldani szabályosan a cserét ott marad a "fekete" munka. a felelősségről annyit hogy sosem tudhatja az ember hogy a számla amit kap az valódi e, meg lehet e találni egy mobilszám tulaját 2 év múlva....
én sem bíztatok senkit, hogy ha fogalma sincs és nem is látott ilyet akkor csinálja meg.
én is láttam alufóliával meg aba bilinccsel toldott kéményt amit apa megcsinált frankóra......... (csoda hogy nem haltak meg)
de azért ez sztem túl van lihegve. évekig elhanyagolt kéményekről meg kazánokról van szó amit persze a híradó nem mond. ha valaki lelkiismeretesen akarja megoldani akkor egy kéménybekötés nem a világ, itt a net el lehet róla olvasni minden fontosat.
Előzmény: Ariadne12 (876)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 877
Közben látom, hogy a parapetet már írtad. No lényeg, hogy egyszerűen leírtam, hogy ilyen is van, és érdemes erre váltani. Ha nem lehet, az majd úgyis kiderül, amikor felmérik a lakást, de azért hadd ne a barkács legyen az első, ha esetleg megvalósítható egy veszélytelenebb megoldás... Ennyit akartam írni csak.
Előzmény: M63FUN (874)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 876
Nekem ugyan ne mondd, megszenvedtem eléggé azzal a zárt égésterűvel. De azért azt ugye nem vitatod, hogy biztonságosabb a nyílt égésterűnél? Akkor hol is a propaganda? Nem lehet berakni mindenhol, persze de mivel már nagyon korlátozott, hogy hova lehet nyíltat tenni, ezért nem nagyon lehet ugrálni. Ha a kéménybe nem lehet, mert nem alkalmas, akkor még mindig lehet (ritkán) homlokzati kivezetést is. Szóval bocs, hogy megemlítettem egy potenciálisan biztonságosabb lehetőséget, homokot szórok a fejemre, igazad van, szereljenek csak be maguk egy másik nyílt égésterűt szabálytalanul, aztán utánuk az özönvíz...

Mellékesen ha ugyanolyan teljesítményű és működési elvűre cseréled, akkor nem is kell külön engedélyeztetés, csak utólagos bejelentés (elvileg), bár nem tudom, hogy ez nyílt égésterűre is biztosan érvényes-e még.

Én nem a garanciáról beszéltem egyébként, hanem az engedélyeztetésről és a szabályos felszerelésről, ez két különböző dolog. Semmi baj nem lesz, ha a gázszerelőd helyezi üzembe a cuccot, és elfogadod, hogy ezért nincs garancia. Na bumm, semmi bajod nem lesz tőle. De ha számla nélkül szereli be az új cirkót valami szaki a sarokról, akkor aztán nincs kit leültetni, ha baj van...
Előzmény: M63FUN (874)
Brekiy Creative Commons License 2009.01.27 0 0 875
Sziasztok!

A következő témában kérnék segítséget:

1. Csak radiátoros rendszerhez érdemes-e kondenzációs cirkót felszerelni? Családi ház szigetelés nélkül (egyenlőre). Jelenleg egy 20 éves ZC18 üzemel.

2. Saunier Duval megbízható-e?

Köszönöm!
M63FUN Creative Commons License 2009.01.27 0 0 874
nah úgy néz ki hogy túl gyakorlatias vagyok
a beszabályzás valóban nem megy házilag de pl egy átlag pesti üzembehelyezés töredékéért megoldható számlával( ki lehet rá hívni embert). az hogy kinek mi a veszélyes döntse el maga.
sztem ha nem gányol a tulaj és nem mindenféle szemétből próbálja összerakni a kéményt akkor nem lesz baj, huzatot egyebet lehet műszer nélkül is nézni. hja hogy sokan még a sajátot is gányolják? no comment....
nekem több haverom is cserélt cirkót ill vízmelegítőt, mert vicces ára lett volna a garnak (egyik sem fűtésszerelő)
a 10 éves fég kazántól ne vitassuk el hogy könnyen javítható bárki meg tudja oldani és megbízható. de hogy modern lenne meg hatékony?! szóval khhmmm.
a pályázatos turbós dologra: szóval ha így állnak a dolgok akkor ezeket ideje lesz lefújni mert sajnos ennél komolyabb gondok vannak, vagyis ki tudja lesz e jövőre erre pénz. de még van egy gond amiből órási botrány lesz hamarosan: szóval jó a duma a zárt égéstérrel csak van ám nem kevés olyan ház ahol ez nem megoldható
pl pest belváros széle 6 emelet+ tetőtérbeépítés+nyeregtető régi bérház 3.60 as belmagasságú lakásokkal (vagyis kb 4 méter /szint)cirka 26-28 méteres a kémény
meglesném hogy a földszinti lakó melyik készülékkel oldja meg a zárt égésteret parapett kilőve mert körfolyosó van
szóval jó dolog beszopni a propagandát csak az élet nem csak fekete és fehér...
Ariadne12 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 873
Szerintem elég felelőtlen pár ember, aki itt előbb írt. Feketén bekötni életveszélyes lehet, és ha nincs papír, nincs felelősségrevonási lehetőség sem. Én nem játszanék a családom életével, de persze mindenki maga dönti el, mennyit kockáztat. Mi inkább pályáztunk, 30%-át visszakapjuk a fűtésszerelés meg a majd jövőre megvalósítandó ablakcsere után állam bácsitól energiatakarékossági pályázatban.

Most újítottunk fel egy 40 éves lakást, konvektor helyett új cirkós fűtésrendszert csináltattunk, és eleve csak zárt égésterűben gondolkodtam. Egy dolog, hogy nem is hagyják már a nyílt égésterűt, a másik viszont az, hogy ez nem véletlen. Egy zárt égésterű sem kerül sokkal többe, csak annyival, hogy terveztetés-engedélyeztetés kell (az egész rendszer tervezése nekünk 15k volt, és ez még drága...), cserébe viszont biztos lehet az ember abban, hogy nem fog meghalni az egész családja szénmonoxid mérgezésben az első nyílászárócsere után. Mielőtt megkapnám, hogy szélsőségesen gondolkodom, elég megnézni a híreket, szinte hetente van ilyen, és akkor ez még csak az, amit a sajtó felkap... Nem ijesztgetni akarlak, egyszerűen én így gondolom.
Előzmény: doorika (863)
sjohn Creative Commons License 2009.01.27 0 0 872
A propos melyik az a 120.000.s kazán amelyik jobb , mint egy 10 éves FÉG?
Előzmény: M63FUN (870)
sjohn Creative Commons License 2009.01.27 0 0 871
"szóval honnét lehet szerezni szénmonoxidot? az égés előtt is van vagy csak utána?"

Utána , de még a kéménybe jutás előtt a hőcserélőnél is , ha az dugult visszajöhet.

"süketnéma nagymamával számoltam hanem egy netet használó emberrel és családjával aki teljesen átlagos"

A többi meg dögöljön meg:))

"viszont ha megmagyarázod mi 200 egy kazán felrakásán feketén azt megköszönném
ugye van 5 hollandi + a kéménybe be kell illeszteni. vagyis kell kéményidom (nem biztos de lehet, sima 130-as alucső nem aranyáron van) meg egy villáskulcs........(sztem egy átlag pasi ezt meg tudja oldani)"

Úgy hirtelen arra gondoltam , hogy az átlagos netet használó emberek alig néhány százaléka képes sk. kazáncserére!
Szóval a csőkötések is mind stimmelnek?
Vagy ott a jól bevált flexicső?
Gondolom a Tv távirányítóval vagy valami elmés szerkezettel beállítod a startgázt , a tálcanyomást a csökkentett /modulált /tálcanyomást stb.
Engedd meg , hogy gratuláljak , nem akarsz nálam dolgozni?
Világ életemben ilyen pikk-pakk kollégákra vágytam.

"sztem egy átlag pasi ezt meg tudja oldani)"

Komolytalan vagy:))

Nézz már szét az ismerőseid között , hogy hányan cseréltek sk. kazánt?
Az előbb kollégának neveztél kettőnket , ha tényleg az vagy , akkor Neked honnan van munkád , ha mindenki egy villáskulccsal sk. házilagosan csinálja?

Előzmény: M63FUN (870)
M63FUN Creative Commons License 2009.01.27 0 0 870
sajnos megint kezdődik a flame....
szóval honnét lehet szerezni szénmonoxidot? az égés előtt is van vagy csak utána?
mert ha utána akkor kimegy a kéményen (ha az jó) ha meg nem jó akkor leold a kazán(modern kazánról beszélek).
a monoxidmérő valóban nem baj ha van én spec nem a süketnéma nagymamával számoltam hanem egy netet használó emberrel és családjával aki teljesen átlagos
(persze nem baj ha lekapcsolja a kazánt a mérő de sztem az már nem fontos. hangsúlyoznám ismételten hogy nekem)
viszont ha megmagyarázod mi 200 egy kazán felrakásán feketén azt megköszönném
ugye van 5 hollandi + a kéménybe be kell illeszteni. vagyis kell kéményidom (nem biztos de lehet, sima 130-as alucső nem aranyáron van) meg egy villáskulcs........(sztem egy átlag pasi ezt meg tudja oldani)
egyébként ha terveztetni akarja akkor nem lesz soha többé csere mert nyílt égésterűt nem lehet már telepíteni....................(mármint lakótérbe
Előzmény: sjohn (868)
sjohn Creative Commons License 2009.01.27 0 0 869
"monoxidmérővel is várnék, mert az új kazánokban van elektromos védelem ha a kéményből visszajön valami azonnal kikapcsol a készülék"

És ha nem a kéményből jön vissza.
Nyílt égésterű készülékről van szó!!
Előzmény: M63FUN (867)
sjohn Creative Commons License 2009.01.27 0 0 868
"az újakban nincs őrláng kb 120 000 bruttótól kezdődnek"
+ add hozzá az egyéb költségeket , a vége cca. 200.000 , feketén felrakva , garancia nélkül!

"a másik hogy tök mind1 kapcsol-e a szénmonoxid mérő, mert ha jelez hogy gond van akkor azonnal futás az ablakhoz és kinyitni. ha meg az ablak 2 perce nyitva akkor nyugodtan lehet menni megnézni hogy mi van (ajánlanám a honeywell termékeket bár valóban nem olcsók(kb 15 000)"

Az miért rossz , ha a kütyü nemcsak visít , hanem le is kapcsolja a készüléket?
Ha specko a rosszul halló nagyi van otthon , akkor cseszheted a szirénádat:))
Előzmény: M63FUN (866)
M63FUN Creative Commons License 2009.01.27 0 0 867
hja ha a kazánnál elbizonytalanodtok, akkor a monoxidmérővel is várnék, mert az új kazánokban van elektromos védelem ha a kéményből visszajön valami azonnal kikapcsol a készülék (vagyis a 15000-es monoxidmérőt beleinvesztálod a kazánba akkor az csak 105 000) persze ez is csak teória nem tudom milyen kazánotok van, vagyis egyáltalán nem biztos hogy cserélni kell......
Előzmény: M63FUN (866)
M63FUN Creative Commons License 2009.01.27 0 0 866
nem értek teljesen egyet az előttem szóló 2 kollégával.
szóval az valóban igaz hogy csak azért mert 10 éves a cirkó nem ad okot a cserére.
de sztem azért nem mind1 hogy 10 éve egy modern új cucc volt vagy egy kifutó dolog utolsó darabját szerezték meg. szóval kéne kéne típust írnod ahhoz hogy valóban ki lehessen találni jó e az a kazán (az újakban nincs őrláng kb 120 000 bruttótól kezdődnek)
a másik hogy tök mind1 kapcsol-e a szénmonoxid mérő, mert ha jelez hogy gond van akkor azonnal futás az ablakhoz és kinyitni. ha meg az ablak 2 perce nyitva akkor nyugodtan lehet menni megnézni hogy mi van (ajánlanám a honeywell termékeket bár valóban nem olcsók(kb 15 000), de ha veszel egy ócskát az rosszabb mintha nem lenne mert megnyugodtál hogy jelez aztán lehet hogy marhára nem riaszt soha)

hangsúlyoznám hogy én így gondolom!
Dunit Creative Commons License 2009.01.26 0 0 865

Szia !

"nagyjából 10 éves."

Az még egy új készülék.

"3. Időnként elalszik az őrláng - ennek mi lehet az oka és veszéleyes-e?

3. Biztonságos-e ez így"

Ha elalszik nem kap gázt. Ki kell tisztítani a 'csövecskét'. Vagy nemjó a termoelem - ki kell cserélni.

Nem veszélyes  - csak nem működik örláng nélkül a készülék.

Egy  CO érzákelő viszont ajánlatos.

"vagy építtessünk szellőzőket (szellőzőrácsra gondolok) a konyha és a fürdőszoba felé - ezek is innen nyílnak"

Igen, de sk. így nem kerül sok pénzbe. Plusz még az előszoba külső ajtajára egy macsek ajtót és kész !

sjohn Creative Commons License 2009.01.26 0 0 864
1, Ha eddig elég volt...
2, Olyat vegyél , amelyik ki is kapcsolja a készüléket , ha monoxid van!
3, Lehet , hogy csak koszos , de lehet alkatrész hiba is.
3/b , Veszélyes , mert állítólag csúnya dolog a fagyhalál. /Bocs/
4, Most írtad , hogy időnként elalszik az őrláng , ergo valami nem kerek , nem biztonságos.
doorika Creative Commons License 2009.01.26 0 0 863

Sziasztok!

lakásfelújítás közepén vagyunk, 70nm-es lakás, 30 éves ház. Nyílt égésterű cirkó készülék van az előszobában, nagyjából 10 éves.

Szekrénybe volt beépítve, a szekrényajtón szellőző nyilások vannak. Az előszoba kb. 10nm-es, innen nyílnak a lakóhelyiségek (a hálók is).

Az lenne a kérdésem, hogy

1. elég-e ennyi levegő a cirkónak (mármint amennyi az előszobában van), vagy építtessünk szellőzőket (szellőzőrácsra gondolok) a konyha és a fürdőszoba felé - ezek is innen nyílnak.

2. Szénmonoxid érzékelőt szeretnék rakatni az előszobába, melyik típust ajánlanátok?

3. Időnként elalszik az őrláng - ennek mi lehet az oka és veszéleyes-e?

3. Biztonságos-e ez így? (a cirkót évente megnézette az előző tulajdonos és állítólag rendben van).

Én eddig mindig távfűtéses / házközponti fűtéses lakásban laktam (azt hiszem ez a kérdésekbők kiderül :-)).

Előre is köszönöm a választ.

janijani Creative Commons License 2009.01.22 0 0 862

Azért égtek szét, mert túl nagyra volt (van?) állítva a láng alatta. Nem szabad, hogy nyaldossa a láng mert az új is szétég. Izzik, deformálódik és szétég. Ha gyári beállítással üzemel 20 évet simán kibír. Egy 30 kW FÉG 54 liter/perc , 24 kW-os 43 l, 21 kW-os 38 l, 18 kW-os 32 l/perc a gyári beállítás.

60 fok felett romlik a hatásfok, ha ez fölé megy a hőmérő azt jelenti, hogy kevés a radiátor. Lehet növelni a radiátorok méretét, lehet elvenni gázt a kazántól, de legérdemesebb lecserélni a kazánt egy korszerűbbre amelyik modulálni tud.

Az üveggyapotot ráteríted és kész. Ha járni is akarsz a padláson, deszkából kell valami járdát alkotni, ha a portól is meg akarod védeni, csak páraáteresztő valamivel takard le, nylont ne teríts rá semmiképpen mert befülled.

A hideg padlók nagyban növelik a fűtést, valami hőszigetelés jó lenne, de előtte vízszigetelés.

Előzmény: vbelax (861)
vbelax Creative Commons License 2009.01.22 0 0 861
Szia, válaszolok is...

A lamellákat úgy emlékszem 1-2 éve cserélték mert "szétégtek".
A fogyasztást hétvégén leellenőrzöm, akkora kiderítem a cirkó típusát is és a fűtés közbeni cirkós hőmérsékletet.
Az üveggyapot jó ötletnek tűnik, egyébként valóban sárdeszka, és kb 10cm vastag. Egyszerűen ráterítem és kész?
A falak alul nedvesednek, de nem "vészes" mértékben, amennyire egy vályofal nedvesedni szokott a csapadékos hónapokban...
A padló a döngölt földön van hajópadló és padlószőnyeg, de van lebetonozott rész is járólappal illetve laminált padlóval is.
Egyébként hidegek, minden helységben.

Köszönöm!
Előzmény: janijani (853)
vbelax Creative Commons License 2009.01.22 0 0 860
Köszönöm a válaszokat, de attól tartok ezeket én már nem tudom megcsinálni...Ismer esetleg valaki pest megyében olyan céget, embert aki kifejezetten cirkó beállításával és javításával foglalkozik? Ha igen, erre a címre küldje el: vbelax@yahoo.com.

Köszönöm!
M63FUN Creative Commons License 2009.01.21 0 0 859
sajna semmit nekem 2 métert béleltek ki 160k-ért...........
parapet nem lehet mert ott az ablak ( a szomszéd az ablak alatt fűt a kobnvektorral az nem veszélyes de ez az ablak felett igen.....) maradt a kémény. ebben az engedély is benne van
Előzmény: Ariadne12 (858)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 858

És a kéménybéleléssel együttjár a mókázás a kéményseprőkkel, talán ez a leghajtépőbb minden ügyintézés közül. Nekünk kiadtak egy olyan szakvéleményt 11k-ért, amiben az szerepelt, hogy ipari kamerás vizsgálatot végeztek (egy szál fényképező volt a fickónál), ez alapján a kémény nagyon rossz állapotban van, erősen felújításra, bélelésre szorul (egy éve béleltette a ház!!!), és jelenleg is bele van kötve egy készülék (30 éve nincs), és hogy nyílt égésterűt akarunk telepíteni (zártat, mert csak azt lehet).

Szóval ezek után ugye mit várjon az ember...

Előzmény: M63FUN (857)
M63FUN Creative Commons License 2009.01.21 0 0 857
szóval a 143 m3 sok de sztem ott nem csak a konvektorral van a gond..................
a kéménybélelés az külön műsor, úgy indul nem mind1 hányadikon lax hány méter a bélelés sőt állítólag új telepítésnél csak zárt égésterűt lehet engedélyeztetni és ott külön gond hogy egyáltalán lehetséges e a telepítés
Előzmény: Mac13 (855)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 856

Nem volt benne kéménybélelés, még az utolsók közt sikerült homlokzati kivezetéssel megoldani. De ez most már nem működik, nem engedélyezik, ha van kémény.

Az SD üzembehelyezője nem nagyon értett ahhoz, ami a munkája, itt a fórumon segítettek végül a cirkó elindításában... A gázszerelőnk szerint elektronikailag nem a legjobb ez a márka, viszont nem tudott ő sem másikat, ami ilyen kicsi teljesítményű lenne. (A szakik itt hátha tudnak.) Ja és elég hangos, mint (ha jól tudom) minden zárt égésterű...

Előzmény: Mac13 (855)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!