Keresés

Részletes keresés

best sunday dress Creative Commons License 2003.01.13 0 0 283
na most ha mondasz egy jó cuccot, amelyik telefonál, ogg-ot hallgat, ldap-os címtárat tud kezelni, szinkronizálja is azt a linuxommal, evolution vagy korganizer kisebb változata (utóbbinak tuti van) megy rajta és nem nagyobb a legnagyobb palmnál, akkor elhiszem, hogy a pc/notebook halott :)) addig viszont marad az x86 architektúra...
Előzmény: kitiltottuser (281)
best sunday dress Creative Commons License 2003.01.13 0 0 282
és ilyen tpm-es masinára rá lehet-e húzni linuxot, szóval most ha jól értem, ez a tpm önmagában még gátol semmit, ha az oprencer nem támogatja? amúgy éppen most nézegetek noteszgépet, tök jó, hogy mostmá' erre is gondolni kell
Előzmény: KoporShow (280)
kitiltottuser Creative Commons License 2003.01.13 0 0 281
Dafke vitázom ! :-D

Ma sem PC-n viszik fel az adatokat tömegesen. A PC csak egy qrva drága munkaállomás minden nagyobb cégnél. :-) Akár vissza is lehetne cserélni őket a régi terminálnak nevezett csodákra, funkcionalitás csorbulása nélkül. :-) Ha dolgoztál nagy cégnél, akkor ezt tudod. A szövegszerkesztés persze lesz mint olyan, de már ma is elég megbízható módon megy a hangfelismerés. :-)

Szerintem még elképzelni sem tudjuk az elkövetkező 10 évet, nemhogy trendeket állapítsunk itt meg. :-)

A PC mint az infotech sarokköve, el fog tűnni. Értelmetlen szerkezet. Mindenből tud valamennyit, de semmire nem képes egyedül. A hálózatokban olyan tartalékok rejtőzködnek, amit ma még csak homályosan látunk, a körvonalak derengenek, de konkrét kép még a szilícium völgyben sincs /pillanat.

Előzmény: micu (278)
KoporShow Creative Commons License 2003.01.13 0 0 280
Annak aki lusta vegigolvasni a cikket:

"Az IBM mar ma TPM- mel adja el a Notebook-jait es asztali gepeit."

Szoval ez van.

KoporShow Creative Commons License 2003.01.13 0 0 279
A legujabb c't magazin szerkesztoi cikke.

Forras: http://www.heise.de/ct/03/02/003/

Egeszen Biztos

Ha a ver forr, a tenyekre kell koncentralni. A legfobb ideje a TCPA-t illeto tenyek tisztazasanak. Egy osszafoglalo a teli almot alvoknak, hogy kesobb senki se allithassa, hogy semmirol sem tudott.

A legfontosabb: a TCPA meg fogja akadalyozni a masolast, mindegy, hogy legalis vagy sem. A TCPA mindent meg fog akadalyozni, amit az eredeti tulajdonosa csak akar.

A TCPA meg fogja akadalyozni, hogy a szoftver-masolatok idegen gepeken fussanak. A TCPA elfogja erni, hogy a zenedarabokat csak egy gepen fussanak. A TCPA a Softverlopas, fajlcserehalozatok es biztonsagi masolatok sirkove lesz. Mindez a felhasznali szemelyes biztonsaganak neveben.

A koncept magje egy kis chip, az ugynevezett TPM (Trusted Platform Module). Emlekszik meg valaki a felhaborodasra, amit az Intel Pentium III-ba epitett azonositoszam okozott? A TPM egy szuper CPU-ID, ami egyben kulcsokat, es ellenorzoosszeget is tarol. Egy intelligens mega-dongle.

Mint egy vasgolyo, magaban veve a TPM arrtalmatlan. A lancot az operacios rendszer nyujtja, amit a Microsoftnal Palladiumnak hivnak.

A szoftverek a TPM azonositoszamahoz lesznek kotve, a chip tarolja a szoftver azonositoszamat. Egyszer egy PC-hez kotve, a szoftver tobbet mas gepen nem fut. Ennyit a szoftvermasolatokrol.

A letoltott dalokat es filmek a TPM kulcsaval lesznek letitkositva. Mas gepekre valo kuldes legjobb esetben is csak egy atfogo ellenorzes utan tortenhet. TPM nelkuli rendszerekre, az internetre a fajlcsere temeszetesen kizart lesz. Ennyit a fajlcserehalozatokrol

Az audo CD-k kiolvasoskor egy vizjellel lesznek ellatva, amik a TPM azonositojat tartalmazzak. Mas gepek az ilyen bedigitalizalt zenek lejatszasat meg "rossz ID" cimszoval meg fogjak tagadni. Ennyit a szemelyes masolatokrol.

A TPM az on dokumentumait kulcsokkal es ellenorzoosszegekkel fogja biztositani, igy a konkurrencia nem fogja tudni olvasni, az on kovetkezo negyedevi arlistajat, ha az veletlenul elhagyna a ceget. Sot on maga sem, ha a egy villamcsapas az alaplapjat tonkretenne, meg akkor sem, ha a vincsesztere epsegben maradna. Ennyit az on szemelyes biztonsagarol.

A TCPA lesz a masolasvedelmi lanc vegen a vasgolyo. Vegsosoron a TPM nem csak PC-s alaplapokra van tervezve: handykre, PDA-kra es minden valamelyest komplexebb elektronikus komponens fel lesz vele szerelve. Az IBM mar ma TPM-mel adja el a Notebook-jait es asztali gepeit. Dell es tarsai sem vartnak sokat magukra. A TCPA nem a jovo zeneje: mar itt van.

Ugye ez az a biztonsag, amire mindig is vagyott?

Gerald Himmelein

P.S. A SmartCard-ok is teljesitik egy kivetellel a TCPA felteteleit. A TPM egy platformhoz koti az adatokat. SmartCard-ok hordozhatok - felhasznalo es nem hardverfuggok. Miert nem epitett Microsoft es TCPA a SmartCard-okra? Mert a kis TPM-ek a gyartoknak csak a toredekebe kerul. Akinek TCPA-vedett alkalmazasokat es adatokat kell hasznalnia, annak uj handy-t, PDA-t es PC-t kell vennit. Egy SmartCard olvasot viszont minden most letezo PC-hez hozza lehetne csatolni.

micu Creative Commons License 2003.01.11 0 0 278
Ami azt jelenti hogy akinél a főkülcs van nagyobb hatalommal rendelkezik mint egy atombomba tulajdonosa.
Amúgy szvsz ez nem jelenti a PC kihalását, max. azt hogy a WC lehúzóban is lesz belőlük. De ettől a hagyományos irodai meló nagyjából ugyanúgy fog folyni mint eddig, ugyanúgy PC-n és billentyűzeten, a Tablet PC-k megmaradnak kb olyannak mint ma a palmtopok (szvsz össze is fog olvadni a kettő) azaz jó is manager kalkulátorok, esetleg felválthatják a könyveket (szerintem pár (max 10) éven belül fel is fogják) de nagyobb mennyiségű adatot felvinni, keresni, stb. továbbra is PC-n fognak az emberek.
Előzmény: kitiltottuser (277)
kitiltottuser Creative Commons License 2003.01.11 0 0 277
Rossz híreim vannak. A hagyományos asztali PC lassan kihal majd, felváltják az embedded rendszerek hálózatkezeléssel felvértezve. A TV-ről internetezhetsz, lekérdezheted a kazánod, hűtőd státuszát, stb. Ma sem nagy kaland megtenni ezt, de még nagy üzlet a PC, ezért gyártják. :-)
Előzmény: vb020302 (272)
KoporShow Creative Commons License 2003.01.10 0 0 276
Annak idejen (evvel egyidoben) nyitottam egy ehhez hasonlo temaju topikot "Palladium avagy add fel a szamitogepedet" cimmel a torzsasztalon.

Persze gyorsan elsullyedt...;)

Előzmény: McLarenFan (274)
Iranon Creative Commons License 2003.01.10 0 0 275
Osszessegeben kellene nezni a dolgot...
McLarenFan Creative Commons License 2003.01.10 0 0 274
Ez eszmeletlen.
At kene nevezni a topikot, itt mar nem a linuxrol van szo....
Iranon Creative Commons License 2002.12.21 0 0 273
"Jó kérdés, hogy az egyébként illegális másolási lehetőség megszűnése visszavetné-e a számítástechnikát, a fogyasztói piacát."

Ha az M$ be tudja etetni a Micikeeket, hogy "Marpedig ez a Palladium csakis es kizarolag az On erdekeit vedi, mind a virusok, mind a hekkerek, es meg az Isten nyilatol is megvedi Ont". A legnagyobb problema az, hogy siman el is hiszik. Mert:
- nem ert hozza, es elhiszi
- nem erdekli, es "inkabb" elhiszi
- egy kicsit ert hozza, de lustasaga folytan "inkabb" elhiszi.

Ha az atlagfogyasztot beeteti, akkor mar nyert ugye van, hiszen szvsz ok jelentik az asztali szamitogepek legfobb felhasznaloit.

"Az otthonra Internetezéshez gépet vásárló (nyugati, esetleg amerikai) "micike" milyen, a géphez alapban nem járó szoftvereket vesz meg/warezol le a netről?"

Ha pld. nem csak programokrol beszelunk az illegalis alatt, akkor mondhatjuk, hogy nyugaton is erosen tombol az MP3 laz. Tehat MP3-makat biztosan letolt.
Programokat meg eaz egyeni izles szerint warezol; jolet ide vagy oda, valoszinu hogy ott se nagyon tombolnak a legalis szoftverek.

"Szerintem neki az egész rémség teljes megvalósulásakor sem lesz semmi fogalma arról, hogy őt ellenőrzik."

Epp errol van szo. Ahogy lentebb azt mar emlitettek, a tudatlan laikus Micike pusztan annyit fog eszrevenni az egeszbol, hogy egyszercsak kiirja a program: "Ehhez a programhoz Onnek nincs olvasasi, futtatasi joga." Es leall a rendszer. Opcionalisan esetleg hab a tortan, hogy az ilyen esetekben egy "hivatalos szemely" kulcsaval lehet csak ujrainditani a rendszert... De nem akarok otleteket adni.

Előzmény: vb020302 (272)
vb020302 Creative Commons License 2002.12.21 0 0 272
Jó kérdés, hogy az egyébként illegális másolási lehetőség megszűnése visszavetné-e a számítástechnikát, a fogyasztói piacát. Egy időre, a mai PC technika hosszúidejű folytatását feltételezve. Főként az úgynevezett hozzáértők köreiben.

Lentről vissza tudjátok olvasni az elképzeléseimet a jövőbeli átlagos felhasználóknak szánt számítástechnikai termékekről. Ebben a környezetben az OS egyértelműen a géphez fog tartozni, benne egy csomó látványos és sokszor szükségesnek ítélt funkcióval. És a legtöbbeknek nem is kell majd más.
Kérdés: Az otthonra Internetezéshez gépet vásárló (nyugati, esetleg amerikai) "micike" milyen, a géphez alapban nem járó szoftvereket vesz meg/warezol le a netről? Merthogy ezt a szintet kell alapnak tekinteni. Szerintem neki az egész rémség teljes megvalósulásakor sem lesz semmi fogalma arról, hogy őt ellenőrzik.

Előzmény: KoporShow (271)
KoporShow Creative Commons License 2002.12.20 0 0 271
Szerintem pont a felhasznalok tajekozatlansaga segiti majd a Palladium elterjedeset. Az atlag-felhasznalo szamara ugyanis edesmindegy lesz, hogy van e TCPA vagy Palladium a gepeben, amig minden mukodik mint addig.

Pont azert nincs komoly felhaborodas, mert csak nagyon kevesen ertik meg a rendszerben rejlo potencaialt.

Ha az emberek rendesen felfognak, hogy mirol van szo, akkor mar most lenyegesen nagyobb meretu tiltakozassal szamolhatnank.

Előzmény: MadDekken (270)
MadDekken Creative Commons License 2002.12.20 0 0 270
Nem becsülöm le a bajt, tudom hogy nagy a veszély.

Ennek ellenére bízom abban, hogy a dolog megbukik. Azért bukik majd meg, amiért a Linux is lassan terjed, és ez az átlagfelhasználók hozzá nem értése.

Egy átlagosan sz?ke titkárn?nek még ma is komoly kihívást jelent a számítógép használata. Gondot jelent a tájékozódás a fájlrendszerben, korábban mentett dokumentumok el?keresése, mentés útvonalának beállítása, hogy a helyi hálózat használatáról már ne is beszéljünk.

Egy ilyen Palladiumos gép használata a jogosultságok miatt szerintem nehezebb, és átláthatatlanabb lesz. Micike nem fogja érteni, hogy ami tegnap ment, az ma már miért nem megy. A termelékenység ilyen és hasonló okok miatt csökkenni fog , mert az ilyen Micike szint? felhasználók nem akarnak többet tudni a számítógépr?l, mint amennyi a munkájukhoz elengedhetetlenül szükséges.

És itt még nem szóltunk az oktatásról. Nem tudom, hogy egy átlagos magyar iskola hogyan tud majd kifizetni állandóan mindenféle licenszdíjakat. Leginkább sehogyan. Viszont akkor mex?nik majd az informatika oktatás.

Én bízom benne, hogy lehet majd TCPA mentes gépeket is kapni majd.

Egyébként lehet totális kontrollra törekedni az interneten, de akkor azt egyre kevesebben fogják majd használni. S?t, egyre kevesebb PC fogy majd, hiszen az embereknek nem lesz pénzük a Microsoft által diktált árak kifizetésére. Rájönnek, hogy a copy többé nem megy. Tehát nem vesznek majd gépet. Csökken a profit, pár cég cs?dbe megy, t?zsde beszakad... És máris partvonalra kerül a Palladium.

Biztosan lesz olyan gyártó, aki hajlandó lesz Palladium mentes PC-t gyártani. Mert lesznek olyan országok/felhasználók, akik igényelni fogják.

Igazad van, mindenkit fel kell világosítani a veszélyr?l.

KoporShow Creative Commons License 2002.12.20 0 0 269
Nem elkeseredni kell, hanem felvilagositani.

Ha lebecsulod a bajt, akkor biztos, hogy bekovetkezik.

Előzmény: MadDekken (268)
MadDekken Creative Commons License 2002.12.20 0 0 268
Szerintem nem kell úgy elkeseredni. Ha falakat emelünk a felhasználók köré, akkor majd ki akarnak törni.

Az államok többsége nem fogja bevenni a Palladium-ot. A németek és szerintem az EU sem fogja bevenni ezt a szart. Kína biztos nem, és a nem amerika barát államok sem. Magyarország kivétel, a magyar állam az els?k között fog Palladium PC-ket vásárolni.

De nem lehet ezt mindenkire ráer?ltetni. És ha van egy kell?en nagy tábor, aki továbbra is használna hagyományos architektúrájú "szabad" PC-t, akkor fognak is gyártani ilyeneket, ez szimpla gazdaságtan.

Egy ilyen Palladium PC olyan korlátokat emel amit a felhasználók nem fognak elfogadni. Ugyanis otthon mindenki akarja hallgatni az MP3-ait, meg akarja nézni az MPEG-eket, avikat...

Hosszú távon csak a szabad szoftverek életképesek.

xclusiv Creative Commons License 2002.12.19 0 0 267
2002. nov.
százalék
2002. dec.
százalék
változás

Apache
10729462
64.69
11065427
66.54
+1.85

Microsoft
4244842
25.59
4113590
24.74
-0.85

Zeus
271753
1.64
258367
1.55
-0.09

Sun ONE
230902
1.39
229081
1.38
-0.01

http://www.netcraft.com/survey/

x.

Előzmény: best sunday dress (266)
best sunday dress Creative Commons License 2002.12.19 0 0 266
vmikor volt a netcrafton a szerverek oprendszereire is mért adat, talán 2001. decemberi volt az utolsó, de jó régi, abban 50% win, 30% linux, 8-10% solaris és kb. ue. bsd volt, meg 3-5% egyéb volt. van vhol ennél frissebb adat?
Előzmény: zümy (265)
zümy Creative Commons License 2002.12.19 0 0 265
Hat az, hogy az win$ ma vezet az gyorsan megvaltozhat. Pl. a Netscape is egyeduralkodo volt annak idejen, ma mar az IE a standard.

Szerintem a Palladium sok usert fog elmozditani a linux felé.
bocsi, ezt nem hagyhattam ki

Előzmény: KoporShow (264)
KoporShow Creative Commons License 2002.12.19 0 0 264
Hat az, hogy az Apachok ma vezetnek az gyorsan megvaltozhat. Pl. a Netscape is egyeduralkodo volt annak idejen, ma mar az IE a standard.

Szerintem a Palladium DRM vetulete sok tartalomszolgaltatot fog elmozditani a MS szerverek fele.

Előzmény: zümy (263)
zümy Creative Commons License 2002.12.18 0 0 263
-valaki felvetette annó, hogy nem tudunk majd netezni, mer' a linuxunk vagy valami egyébb nem lessz képes kommunikálni a szerverekkel; hát ez a cikk szerint éppen ők nem fognak dumcsizni, csak a net kb. 25%-val márha közben nem csak Apachok vannak, mer' akkor kapufa;
zümy
Előzmény: zümy (262)
zümy Creative Commons License 2002.12.14 0 0 262
-a németek már paráznak, de kína, irak india pakisztán (darabra a világ 1/3-a) nem megy bele ebbe; a történelem sem tud olyanról, hogy egy állam "önként" odaadja a "hatalmat" egy másiknak, még barátnak sem, nemhogy "ellenségnek"
Előzmény: vb020302 (260)
Mélerdémon Creative Commons License 2002.12.14 0 0 261
Az adatbazisok osszekapcsolasa szep lassan megvalosul, a koz erdeke mindig fontosabb lesz a szemelyiseg jogaidnal es ebben minimal para sincs.
Pld. a terrorista kocsogok nyomulasa epp eleg indok lesz.

Mar reg megvalosult, csak nem ilyen szinten. Mondom ezt, mint autentikus szemely.... No more.

Előzmény: joitt (256)
vb020302 Creative Commons License 2002.12.14 0 0 260
Mélyen lent írta valaki, hogy pld. Kína, vagy a többi "kemény" állam biztosan nem fogja szeretni a Palladiumot. Erre írta valaki, hogy éppen, hogy szertni fogják, mert kezükbe adja a totális kontroll lehetőségét.
Szerintem: ez igaz, de az nagyobb baj lesz, hogy ezzel potenciálisan külföldieknek (ráadásul pont a nem szeretett társaságnak), hogy őt is kontrollálják. Ki tudja, hogy hol és milyen hátsó kapu van a rendszerben? És ennek hol van kulcsa? Ha a diktátor tudtával csak nála, akkor van-e másik kapu, (aminek a kulcsa ugye a CIA-nál van)?

És szövetséges, demokratikus államok is elgondolkodhatnak azon, hogy tényleg érdemes olyan áron rendet csinálni, hogy gigászi profitorinetált cégek és idegen hatalmak kezébe adjuk a végső irányítás lehetőségét? Akkor őket is irányítják!
A nagy adatgyűjtés közepette a főkulcs gazdája esetleg a saját érdekeltségeinek/partnereinek fontos cég- és államtitkokat juttathat. (Főként, ha törvényekkel és államközi egyezményekkel tesznek róla, hogy más titkosítási formát tilos legyen használni.)

Előzmény: Andreas (257)
vb020302 Creative Commons License 2002.12.14 0 0 259
Nem így értettem. Sokan azért mennek egyetemre, mert érdeklődtek a számítástechnika iránt. Ha ezek a fiatalok érdeklődésük kezdeti szakaszában áthatolhatatlan falakba, korlátokba ütköznek, akkor kiábrándulnak az egészből. Ráadásul ez a tudás a köznép számára erősen kriminalizálva lesz (a papír nélküli öntevékeny partizánok főként), mivel ők törik fel a programokat és a másolásvédelmeket.

A többi pedig, aki a lehetséges karrier miatt végzi el az egyetemet különösebb önálló tevékenység nélkül, annak kevésbé lesz félnivalója, mivel annyira nem ért hozzá, hogy belekezdjen a veszélyes dolgokba... Csak "iskolában" megszerzett tudása lesz, ami alkalmatlan partizánakciókra. Drága pénzen tanult speciális dolgokhoz érteni fog, de máshoz nem.

Az 1-2 mégiscsak papírt szerző fanatikusra pedig szükség lesz. Pont a ritkaságuk teszi majd őket értékké.

A félnivalóra visszatérve: van egy olyan érzésem, hogy a tudás nem csak anyagilag lesz drága dolog, hanem a "hatalom" éreztetni fogja a számítógépet ismerővel, hogy szemmel tartja, mivel úgymond veszélyes tudás birtokosa. Akkor is, ha csak "Microsft Certified" tanfolyamokat végzett el, mint speciális tudás. (Az iskolák anyaga is kontrollálva lesz.)

Előzmény: Iranon (258)
Iranon Creative Commons License 2002.12.13 0 0 258
Igen, a legtobb mai szakember sajat erdeklodese miatt ert a szamitastechnikahoz. De az iskola alatt ertsuk a vegen kapott papirt is. Mert ugyebar lehetek en egy szuletett Einstein is, ha nincs rola papirom, akkor keves helyen fognak alkalmazni. Es az iskolara "kidobott penzt" senki se fogja utolag kifizetni...
Előzmény: vb020302 (253)
Andreas Creative Commons License 2002.12.13 0 0 257
joitt Creative Commons License 2002.12.13 0 0 256
mesesajt!

off

Nem egeszen palladiumos apsektusbol, de
azert nem egeszen igy fog kinezni a dolog. A papir penzben pld. mar azonosito lesz, lasd pld. az Eurora vonatkozo terveket. Tehat a legfantazia szegenyebben is:

kerekpar - kotelezo jelado lesz benne gyarilag (termesztesen a koz erdekeben) es csak ezekkel kozlekedhetsz, amikor elhaladsz egy ellenorzopont mellett regisztralnak.

to - a to mar korbe lesz kamerazva es a muholdrol is utolag lathato, hogy ki jart ott. Ha tilos a furdes akkor automatikusan megbuntetnek - arcfelismero sw. Ha fizetos akkor cash vagy bankkartya alapjan loggolva vagy.

napozas - ha a megengedettnel tovabb napozol ezzel az egeszsegedet veszelyeztetted, szinten buntetes

vendeglo - a bejutni csak valamilyen regisztracio utan juthatsz (bor ala ultetett vagy kartyas chip, stb.)

diszno porkolt - mivel a hazi orvosod legutobb megtiltotta, ezert azonnal megy neki egy riaszas
amint megrendelted - retorzio var rad az egeszsegugyi bizositonal

pld. az izladi honatyak nemreg megszavaztak, hogy minden lakos dns-et nyilvantartasba veszik, termesztesen az o erdekukben.

stb, stb...

Az adatbazisok osszekapcsolasa szep lassan megvalosul, a koz erdeke mindig fontosabb lesz a szemelyiseg jogaidnal es ebben minimal para sincs.
Pld. a terrorista kocsogok nyomulasa epp eleg indok lesz.

Es ugye te nem is akartal hasznalni egesznap szgepet, de minden perced bent figyel a log fajlokban. :))

on

vb020302 Creative Commons License 2002.12.13 0 0 255
Sőt!

Ki fogják dolgozni a valódi (könyvszerű és lapozható) elektronikus papírt. Elterjed, és onnantól kezdve egyre inkább nem nyomtatják, hanem elektronikusan terjesztik a könyveket.

Előzmény: Karsai Robert (252)
vb020302 Creative Commons License 2002.12.13 0 0 254
Csak az a probléma, hogy a "vissza a természethez" jelszó nem életképes.
Nem csak a szórakozásról van szó. (Kérdés: Mennyien fognak önként lemondani a reklámok által sulykolt, fogyasztásban megvalósult "örömökről"? Mondjuk anyagilag jól járnának vele...) A mindennapi élet minden területén jelen lesz a technika, amelyet pedig ilyen rendszerek fognak ellenőrízni.

És ha így haladunk a természetvédelemmel és a bolygónk védelmével, egyáltalán nem biztos, hogy - esetleg már pár évtized múlva is - ki lehet majd menni a tópartra fürödni. Vagy a reklámok szoktatnak majd le a fogyasztás nélküli szórakozásokról.

Előzmény: mesesajt (250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!