Keresés

Részletes keresés

Lodronat Creative Commons License 2002.12.05 0 0 414
Egy adalék a vakuvezérléshez. Soligor 380-as vakum van, ennek a középső érintkezője szolgál az elsütésre, a csuszka oldalán található érintkezőkkel kell rövidrezárni. Kimértem, 5V feszültség van közöttük (ez most az általános szabvány) és kb. 5mA áram folyik kisütéskor. E két érintkező közé kötöttem egy fototranzisztort és megvan a villanással távvezérelt villanó. A szomszédom G2-jére feltettük és a G2 saját kisvakuja villantja el a nagy vakut. A nagyvakut a mennyezetre irányítva, a G2 saját vakuját derításre használva, igen kellemes képeket lehet készíteni zárt helyiségben.

Lodronat

handras Creative Commons License 2002.12.05 0 0 413
cak= csak,
részéhet= részéhez
:-)))))))
Előzmény: handras (412)
handras Creative Commons License 2002.12.05 0 0 412
Ha a gép középső érintkezője a vaku középső érintkezőjével találkozik csak, akkor az aktust kizárólag cak :-))) a fényképezőgépre nézve jelent veszélyt, hiszen amint írtam ez az érintkező semmi mást nem csinál, mint exponáláskor rövidre zárja magát a papucs külső részéhet. A régi gépeken ez még egy mechanikus kapcsolást jelentett, ezeken a csodamasinákon meg az elektronika végzi.

Én úgy gondolom, megéri a kockázatot, ha a gép garanciális még, de ez a saját véleményem, mindenki a saját felelőségére próbálkozzon.
Szerintem a középérintkező ugyanis felfogható egy kvázi szabványnak, ha ugyanis káros lenne a gép egészségére, akkor nem ott és olyan alakú láb (érintkező) lenne, hogy kompatibilisnek tűnjön a hagyományos csatlakozóval.

Előzmény: Soká (411)
Soká Creative Commons License 2002.12.04 0 0 411
"No a probléma akkor adódhat, ha azon a bizonyos középső érintkezőn folyik a kisütés pillanatában túl sok áram."

És ez a probléma nekem és a fényképezőgépnek, vagy nekem és a vakunak lesz egyéni szociális problémám? :-) Mostmár érdekel a dolog.

Előzmény: handras (409)
Sheena Creative Commons License 2002.12.04 0 0 410
Sziasztok!

Mielőbb szeretnék venni egy G2-est, természetesen a legolcsóbban. Mindenképpen új gép kellene, eddig a legolcsóbban a www.extra.hu/digit-foto/ oldalán láttam, 199-ért. Az lenne a kérdésem, hogy közületek tud-e a társaságról bárki bármit. Korrektek?

handras Creative Commons License 2002.12.04 0 0 409
No akkor mégegyszer:
A régebbi vakuk úgy működtek, hogy csak egy "lábuk" volt középen és egy érintkező a csuszka oldalán ami a vaku papucs fém részéhez érintkezett. Namármost ha ezt a kettőt összezárjuk a vaku feltöltött állapotában, bekövetkezik a villanás.

Az általam ismert újabb rendszerű vakukon, a középső "láb" mellett megjelentek további érintkezők, és ezekkel vezérli a gép a vakut.

A biztonság kedvéért ezeket a plusz lábakat célszerű leszigetelni, persze csak ha nem Canon Ex vakuról van szó. :-)

No a probléma akkor adódhat, ha azon a bizonyos középső érintkezőn folyik a kisütés pillanatában túl sok áram.

Természetesen az idegen vakukat kulcsszámuk alapján kell használni.

Soká Creative Commons License 2002.12.04 0 0 408
Petya,
miután elektronikai analfabéta vagyok, ám vakmerő, én kipróbáltam az itthon fellelhető vakukat. Nem történt semmi, legalábbis én ezt állapítottam meg, úgyhogy vettem egy Canon 420EX-et... A régieket pedig azóta sem próbáltam más géppel. Az is lehet, hogy elfüstöltek?
A gép tudja bántani a vakut, vagy a vaku a gépet??
Erről egyébként már volt szó itt, és akkor talán le is írtam, hogy én valami olyasmit olvastam, hogy a G2 nem támogat idegen vakukat. Ez alól eddig csak a METZ megfelelő vakuja és adaptere kivétel.
(a Studio-line nem szorul a reklámomra, tegnap láttam ot egy használt 520EX-et 95ezerért. Nem néztem meg alaposan de mintha eléggé lelakott darab lett volna.)
Előzmény: petya001 (404)
xgab76 Creative Commons License 2002.12.04 0 0 407
Azt hiszem, azért nem kapsz választ, mert senkinek sincs tapasztalata ez ügyben. Kérdésed alapján még nem mertél vele próbálkozni. Én annyit tudok csak, hogy a G2 csatlakozója középérintkezős, TTL esetleg E-TTL. Hogy ezek mit jelentenek, azt csak kb sejtem. :( Esetleg nincs a vakudhoz valami papir, ahol rajta van, hogy milyen szabvány szerinti?

Régi beírások alapján nekem valami olyasmi rémlik, hogy meg lehet próbálni, de a régi vakuknak más volt a feszültségigénye. Szóval ki kell próbálni, ha nem megy, akkor túl régi.

Persze én se biztos, hogy ki merném próbálni a 1000 éves vakumat a drága G2-mel...

Előzmény: petya001 (404)
petya001 Creative Commons License 2002.12.04 0 0 406
handras: szerinted történhetett az elmúlt jónéhány évben valami nagyobb változás ezen a téren, elképzelhető, hogy esetleg jóval nagyobb áramfelvétel történik? Mert ha kisebb akkor legfeljebb nem fog működni rendesen.
Előzmény: handras (405)
handras Creative Commons License 2002.12.04 0 0 405
A dolog azon múlik, hogy mekkora áram folyik át a középérintkezőn kisütéskor.

Én nem gondolkoztam, hanem feldugtam az Olympus vakumat....
Minden működik azóta is.

Előzmény: petya001 (404)
petya001 Creative Commons License 2002.12.04 0 0 404
Sziasztok!
A kérdésem a következő lenne: van egy nagyon gagyi viszont annál régebbi Carena TZ 250 típusú
vakum "Hot shoe" csatlakozóval, elvileg ezt még a Praktikához használtam, a dobozán ott van a Canon is mint kompatibilis típus de persze akkor amikor készült még tervben sem voltak digitális gépek.
Szerintetek felrakhatom a G2-re, vagy ne merjek vele próbálkozni?

A segítséget megköszönöm:
Péter

Soká Creative Commons License 2002.12.01 0 0 403
OFF
Ha konkrétan egy-két képről van szó, akkor biztosan mindenki elmondja amit gondol. Én is elmondom, aztán vagy jót mondok, vagy nem :-)
Egyébiránt fotóalbum, fotóalbum, fotóalbum. Ebből lehet a legtöbbet tanulni, szerintem. A Múzeum körúti Központi Antikváriumban elég sok ilyet találni. Sok az új könyv, borsos az áruk, de lapozgatni ott is lehet. Vagy Iparművészeti Egyetem könyvtára - borsos belépővel.
Előzmény: xgab76 (402)
xgab76 Creative Commons License 2002.11.30 0 0 402
Köszi az építő észrevételeket. Valószínüleg ebből már nem fogok csinálni csak ilyen "mutassuk-meg-anyunak-hogy-milyen-volt" jellegűt. Elképzelhető, hogy pár képből csinálok majd egy "mutassuk-meg-a-kritikusoknak" albumot, de ehhez még kellenek az utómunkálatok. Csak nem tudom, hogy melyiken mivel kell javítani. Esetleg arról lehetne szó, hogy építő jelleggel segítenél a képek javításán. 1-2 darabot kiválasztanánk, én felraknám valahova és útmutatásaid alapján megcsinálnám a módosításokat. Például: Capitol - ne legyen ferde, ezért a PS-ban dönteném 2 fokot. Vagy van már ilyen suli valahol? Amúgy a tanárúr vállal órákat levelezőn is? :)
A Kompan az a világítótorony melletti stílusjegyekkel rendelkező játszótér? Olyanból akadt egy pár.
Köszi.
Előzmény: Soká (401)
Soká Creative Commons License 2002.11.29 0 0 401
xgab

Benéztem a tárra. Akkor még nem olvastam madjoe véleményét de vele értek egyet: A kevesebb több!
Szerintem érdemes elkülöníteni egymástól a családi és a fórumos képeket. Magyarul csinálhatsz egy külön mappát azoknak a képeknek amelyet a fórumnak szánsz és a többi mehet a családi képtárba. Jelszóval is nyugodtan elkülönítheted egymástól a célközönséget. Amit pedig nekünk kívánsz megmutatni, az vagy tartalmilag vagy technikailag legyen arra érdemes. Magyarul vagy legyen _alkotói_ a kép, vagy technikailag beszédes és akkor eredeti módosítatlan (mint például a tegnapi tesztképek) A mostani állapotban ezek egyszerű turistafotók, amellyel nem le- vagy felminősíteni kívánlak inkább csak műfajilag jelölni.
Mindezt azért mondom, mert kértél visszajelzéseket. De hogy valami konkrétumot is említsek: a Capitolium épülete (ha jól tévedek egyáltalán) miért dől 2 fokot? Az ilyesmit illik korrigálni, vagy a helyszínen, vagy Photoshopban... Persze ha 45 fokot dőlt volna, és valami oka is lett volna, na az lenne a legjobb.
Nekem az ellenfényes torony tetszett leginkább, az is akkor igazán, ha ez egy világítótorony és nem valami más.
Csigalépcsőből a photosigen talán külön kategóriát találsz.
Végül valami személyes: számomra a legérdekesebb információ az volt, hogy az USÁ-ban is van a dán KOMPAN féle játszószerekből.
Köszi.

OFF: a tár-on a látogatók számával bánj csínján, szerintem az "összlétszám-számláló" (tehát nem az egyes mappáké) szerintem közel kilencszeres szorzóval dolgozik. Az okát csak sejtem, de nem tudom.

Előzmény: xgab76 (395)
vattis Creative Commons License 2002.11.29 0 0 400
ugymondanám hogy ennyit kellérte fizetni számla nélkül, mert számlát nemtok adni róla...
Előzmény: Soká (391)
madjoe Creative Commons License 2002.11.29 0 0 399
;-) Oh persze mutizasnal a menyiseg alenyeg... en londonbol vagy 40CDnyivel jottem haza. (((de hogy oszinte legyek kedvem sem nagyon volt fotozni meg indittatasom se, ugyhogy ha husz igazan mutizhato van koztuk mar jo arany))) POnt erre kell nekem a digitmasina.
Előzmény: xgab76 (398)
xgab76 Creative Commons License 2002.11.29 0 0 398
Nem lehet. Van, aki csak itt tudja megnéni a képeket. Szóval nem kritika céljából lett kirakva, hanem barátoknak, családtagoknak, munkatársaknak. Az már csak mellékes, hogy a fórumba is beírtam. Amit kritikára szánok, az megy a photosig-re.
Ezek szerinte, te kétszer is megnézted a képeket?! :O Wow!
Amúgy készült vagy 2200 kép. Szóval ez a közel 100 kép már egy erős válogatás! :) Anyuka még ezt a mennyiséget is keveselte.
Előzmény: madjoe (397)
madjoe Creative Commons License 2002.11.29 0 0 397
;-) Ne aggodj... abbol a 90bol en akar kettot is bevallalok, es ha vannak meg ilyen elvetemultek, akkor lehet, hogy alig 67en neztek meg. :)

A kepkritikahoz: tul soka kep. Egyet egyet vagy esteleg egy otos nyolcas sorozatot meg vegigneznek itt az urak, de tobbet nem igazan. Szoval valassz ki egyet kettot azt csinald meg jora, es majd akkor kritika...

Előzmény: xgab76 (396)
xgab76 Creative Commons License 2002.11.29 0 0 396
Biztos azért ilyen csendes a fórum, mert mindeki az én képeimet nézegeti! :D Statisztika szerint eddig vagy 90-en nézték meg. Nem rossz! Azt gondoltam, hogy kevesebben olvassátok a G2 rovatot... Jó lesz vigyázni, hogy mennyi hülyeséget írkálok itt össze-vissza! ;)
xgab76 Creative Commons License 2002.11.29 0 0 395
Felraktam egy pár képet a tar-ra. Nyaralásom általam talán legszebbnek talált képei. Lehet kritizálni, ötleteket adni. A sorrend nem az igazi, de ez van. Sokkal több idő kellett volna/kellene a rendes átnézéshez. A képeknek csak a mérete lett módosítva.
madjoe Creative Commons License 2002.11.29 0 0 394
;)

Egen. Amugy neha en is belebonyolodom utolag, de eskuszom, amikor epp irom, teljesen vilagos, hogy mit akarok mondani.

Velemeny, velemeny: nekem tetszik. Ha egyeduli gepnek vennem, nem bizti, hogy ezt valasztanam, de kiegeszitonek mindenkepp pompas lesz nekem.

Előzmény: Soká (392)
xgab76 Creative Commons License 2002.11.29 0 0 393
Nekem már így jött a gép, szüval nem tudok hozzászólni a módosulásokhoz.
Van állvány, de nem mindig hordom magamnál. :) Egy kicsit nehéz lenne, munkába meg amúgy is: minek?! Majd legközelebb önkioldóval csinálom a tesztképeket, lerakott géppel. :D
Ahhoz képest, hogy kb 2 hónapja annyi volt a fotózási tudományom, hogy nézzünk bele, meg nyomjuk meg a gombot, úgy érzem, hogy sokat fejlődtem. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy önerőböl ment a tanulás, szóval nem valami tanfolyam, vagy tankönyv segítségével. (Habár bizonyos szempontból a fórum tekinthető egyfajta tanfolyamnak is.) Következőkben lehet, hogy az általad írt ISO értékeket is megpróbálom kézzel beállítani, de inkább csak tanulás céljából, mert nekem elsősorban az a fontos, hogy szép képeim legyenek, ehhez viszont még úgy érzem nincs elég tudásom és főleg tapasztalatom.
Az AF-ról pedig annyi a véleményem, hogy szükséges rossz, kézzel még talán ennyire sem sikerül beállítanom az élességet, főleg, amikor tudom, hogy a cél tőlem 15 méterre van, de csak 20 vagy végtelen távolságot tudok beállítani.
Amúgy a szép kis gyüjteményemet bővítettem. :) Hejj, csak azt a megvámoltatott nagylátoszögűt, azt tudnám felejteni' :(
Várom a szűrős kérdéseket...

Amúgy köszi a hozzászólást.

Előzmény: Soká (390)
Soká Creative Commons License 2002.11.29 0 0 392
madjoe

"es nincs jelentos minosegromlas a kepeken (valami van persze, de szappantartotol igy is kivalo). "

Ez a megállapításod a nagylátó előtétlencsére vonatkozott? - bocs, de belebonyolódtam a mondatodba:-) A véleményed viszont érdekelne. Akárcsak a többieké.

vattis

Felejtsd el előző naív kérdésem! :-)
OFF voltam.

Előzmény: madjoe (387)
Soká Creative Commons License 2002.11.29 0 0 391
Ez számlás ár?
Előzmény: vattis (388)
Soká Creative Commons License 2002.11.29 0 0 390
Köszönöm a firmware okosításokat!
Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy ki milyen változást tapasztalt a gép működésében? Nem annyira a Pompi által beidézett újítások meglétére gondolok, hanem, hogy a gyakorlatban mit vettetek észre, vagy mit nem? Jó érzés vagy csak "kötelező viselet"?

xgab76
Ami a tesztfotókat illeti, azért gondoltam, hogy nem árt az állvány, mert ezzel is csökkenteni lehet a bemozdulásból eredő hibákat. Az a legrosszabb, amikor a bemozdulás minimális és szinte eldönthetetlen, hogy mi okozta a csekély életlenséget. Most mi pedig éppen a csekélyke különbségekre vagyunk kíváncsiak.
Auto ISO, hogy őszinte legyek azt sem tudom, hogy ez a verzió mikor áll elő, nálam mindig ISO50. Ha nagyon-nagyon muszáj feltornázom 200-ra, de azt már csak akkor, ha egy sötét kis antikváriumban le akarom fotózni (azaz memorizálni) egy könyv kolofonját, mondjuk. Közben mégiscsak elővettem a gépet és megtaláltam az "AUTO" állást.
Nem tudom, ez az én hülyeségem, de minden auto feliratú dologtól irtózom. Biztosan ezért vannak bajaim az AF-al is.
A szép kiegészítő gyüjteményedet gazdagítottad vakuval?
A szűrőkre még visszatérek...

Dev Null Creative Commons License 2002.11.28 0 0 389
Biztos rosszul fogalmaztam, de én is ezt írtam le.

Azt nem értem, hogy ha ezek a sebességi adatok adottak, akkor miért nem azt csinálja, hogy amíg másol egy kész képet a belső memóriából a kártyára, addig már lehetne a következőt készíteni! Ez persze végtelenszer nem mehetne, de elég jó esély van rá, hogy utólérné a fotóst, hisz nem kell minden alkalommal azonnal nyomni a gombot.

De néha jó lenne...

Előzmény: SzGyuri (378)
vattis Creative Commons License 2002.11.28 0 0 388
Elado Powerex Lithium Ion akku Canon D30, D60 és G1-2höz az akku tipusa BP511 ára 13000Ft ha többet viszel akkor lehet egy kicsit alkudni is...
madjoe Creative Commons License 2002.11.28 0 0 387
;-)

Koszi.

Hogyan ertekelek:
Elsosorban a vignettalas erdekelt a nagylatoszogu feltetnel. Erdekes pont az elesseg valtozasa kozepponttol a sarkok fele es ennek fuggese az elotetek fentletetol. A 8as blendet azert kertem, mert kb itt adjak altalaban a legjobb eredmenyt, a ket szelen ebbol kovetkezoen a mennyire romlik a teljesitmeny kerdesre vartam valaszt. televel altalaban kis melysegelesseggel szeretek fotozni ezert lenyeges nekem a 2.5 koruli optikai teljesitmeny(romlas). Nagylatoval inkabb kihasznalom a teljes belendezhetosegi tartomanyt, igy ott minden erdekelt.

Sajat magamnak: a nagylato elotet erdekel, mert utazashoz szappantartonak veszem a gepet, es nincs jelentos minosegromlas a kepeken (valami van persze, de szappantartotol igy is kivalo). A tele nem telebb annyival, hogy kelljen nekem, bar en itt sem erzem katasztrofalisnak a minosegi romlast. (raadasul G3 a kiszemelt aldozat) ((televel ha portrezom, ugyis a kep kozepso reszere probalom helyezni altalaban a kis melysegelessegu savba az arcot, igy nem zavar ha a szeleken amugy is blurre tervezett resz eletlenebb, mint lenne egyebkent))

mad

Előzmény: xgab76 (375)
_Pompi_ Creative Commons License 2002.11.28 0 0 386
Igen. Kb ennyi a frissítés, ahogy irtad, CF-et megformát, rámásol az új firmware, gépbe berak (ha esetleg külső olvasóval tetted volna rá), bekapcs és onnantól a gép lcd-jén figyelni és csinálni amit mond.
Itt van egyébként a firmware frissítések hivatlos oldala:
PowerShot G2 Firmware Update

A legfrissebb firmware a 1.1.0.0 és ez valamikor 2002 április végén jött ki. AF gyorsulást biztos nem fog okozni, kb ezek az újítások vannak benne :
- Adds Direct Print for Canon CP-100
- Adds Direct Print for compatible Canon BJ printers
- Adds On/Off power saving while connected to computer
- Adds EXIF 2.2 support (lehet, hogy 2.2-ben nincs distance???)
- Adds exposure compensation in movie mode
- Fixes CF write errors in high speed continuous shooting mode
- Other PowerShot G2 additions / fixes:
- Fixes over/under-exposure in high speed continuous shooting mode
- Improvements of charging when battery pack is over-discharged

Előzmény: xgab76 (383)
xgab76 Creative Commons License 2002.11.28 0 0 385
Azt hiszem, hogy még azt is szokták javasolni, hogy minimum feltöltött aksival, vagy inkább hálózati tápról működjön a frissítés közben a géped. Vajh, miért?! :) Amúgy én is köszi az infót!
Előzmény: Devereaux (384)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!