Egy kis segítséget szeretnék kérni, MTB Bz kapott egy Digitools 4.5 dekódert, a leírás alapján átkapcsoltam a panelen a két kapcsolót, azonban a belső- és fülkevilágítás (AUX 6 és 4/5) külön vezérelhető. A dekóderben a CV 138-142-146-ra ki is írja a 4-5-6-ös funkció gombokat, azonban a modell nem reagál. Melyik CV értéket kéne még piszkálni?
A kaszni alsó élét kell középen a tartályoknál óvatosan kifelé feszegetni, hogy leakadjon a négy tartóköröm az öntvényről. Ha jól emlékszem, alulról látni a forgóvázak mellett, hol akad be, de most nincs kéznél a mozdony.
A tapasztalatom alapján a Rocoline gumiágyazatos váltóinál két féle csúcssín rögzítő megoldást alkalmaznak. Egyik a rugós, a másik a mágneses. A Roco gyári villamos állító készülékek(analóg és a digitális) nem állítják át a mágnesest, csak a rugósat. Van-e valakinek tapasztalata, ötlete, hogy mit lehet tenni, mi a megoldás, hogy helyesen működjön?
Én azt tapasztaltam, hogy elképesztő simán, és hangtalanul viszi a mozdonyt, szinte nem is hallani a terhelésszabályzást, viszont mintha érzékenyebb lenne a pályaszennyeződésre.
Nekem is van ilyen. Elvileg nem lehet gond, a mai, modern modellmozdonyok áramfelvétele sokkal kevesebb.
De az volt a tapasztalatom, hogy ugyanazt a modellmozdonyt ez a dekóder nem ugyanúgy mozgatja, mint a nagyobb Zimo dekóder. Nem tudom az okát. Olyan, mintha a terhelésszabályozás másképp menne, pedig ugyanazokat a paramétereket programoztam bele. Talán a beépített áramkorlátozás (ami persze nem egyforma a kis- és a nagy dekóderben) köp bele a levesbe...
Keresgéltem, de csak egy bejegyzést találtam még 5 évvel ezelőttről, amikor egy bizonyos zolti1001 találkozott hasonló hibával :)
Szóval a jelek szerint sikerült beszerezned jeladót.
Ha a jeladóval nincs probléma (márpedig miért lenne, ha cserélted), akkor azt kellene kideríteni, hogy pontosan hogyan van a jeladó valamiféle AD-konverterre kötve (mert gondolom, hogy oda van). Gyorsan szétkaptam én is egy MultiMaust, és megnéztem, de odáig jutottam, hogy a jeladó két ere befut a kijelző mögé – azt meg már nem akartam leszedni.
Szóval azt kellene kideríteni, hogy hogyan van az enkóder az AD-átalakítóhoz illesztve; nem kizárt, hogy valami Wheatstone-híddal. Ez utóbbi esetben nem kizárt, hogy a híd egyéb ellenállásai közül van elmászva egy-kettő... Mindez csak halvány tipp, sosem foglalkoztam ilyesmivel a gyakorlatban.
Esetleg próbáltad, és tudod úgy kalibrálni, hogy kalibráláskor nem tekered ki teljesen jobbra?
A segítségeteket kérném. Hozzám került egy Roco MM. A hibajelenség a következő: Nem lehet kalibrálni középállásba a vezérlő gombot. Gondoltam, semmi baj, kicseréltem az enkódert. Újra programoztam, de a hiba ugyan az maradt. ERR 14. A mozdonyt vezérli mindkét irányban, de az "állj" nem középen van, hanem el van csúszva jobbra. Első próbára úgy tűnik, minden egyéb funkció jól működik rajta.
Valakinek ötlete, tanácsa?
Itt is üzenhettek, de jobban örülnék a magánlevélhez.
Vagy kereshettek telefonon is: 70/ötszázhatvanhat-04-hatvanöt.
Roco Geoline digitális állítómű, fél éve van meg, egyszer csak elkezdett nem működni az egyik irányba, dekódert cseréltem, ugyanaz, másik állítóművel szintén működik, a kitérő.
Az a baj, hogy nincs teljesen igazad. Az érvelések tökéletesek, így mindenki azt mondja: igen, ennek így kell lennie. :)
Nézzük meg a valóságot: Ha egy mostani PC konfigon is elfut, mindegy neki, hogy win 95/98/xp/10 32/64bit-en is megy, akkor elég egyszerű feltételekkel működik (mint írtam tervben van, hogy linux alatt wine segítséggel megnézem működik-e?). Ő még csak az Rs232-es kapcsolatot ismeri, annak a szabványa pedig ebben a rövid, 30 éves időszakban nem változott. Sőt a legtöbb mai új alaplapon is rajta van hardveresen is a COM port - talán nem véletlenül.
Egyszóval bőven beleférne nekik, ha most is lehetőséget adnának a legális beszerzésre, azzal a feltétellel, hogy nem vállalnak minden környezetben garanciát a működésre (ezt általában amúgy is leírják - a mostani programokhoz is hozzábiggyesztik - semmit sem kockáztatnak :))))
Nem kell ehhez fejlesztői support, meg kódjavítás, és egyéb hókuszpókusz - sajnos. Ez faék egyszerű program! Az a baja, hogy annak idején túl jól írták meg, és még ma is működik, ezért lett kisorozva.
Ez van - egy kicsit segíthetnének a hobbis vasútmodellezőknek, de nem ez a cél.
Íme a válaszuk:
Lizenzen für Version 5.8 sind bei uns nicht mehr erhältlich. Wir verkaufen nur noch Lizenzen für die aktuelle Version 9. Mit freundlichem Gruß Jürgen Freiwald
(3-al osztva az árakat (mivel Németországban vagyunk, nem itt) Silver 45 ezer forintra jönne ki - ami azért már egy elfogadható összeg. Tehát nekik tényleg nem éri meg lehajolni egy régi verzió feltámasztásáért.)
Jó lenne, ha nem csak mindig a legújabbat lehetne a legdrágábban megvenni... a promóció a fontos, hiszen mindent el kell adni drágábban
Nyilvan a hasznonszerzes is benne van, de ha a gazdasagi / gazdasagossagi oldalat nezzuk tovabbra is, ott van pl. a support, garancia a (helyes) mukodesre. Fizetsz a termekert (szoftver), amiert cserebe annak keszitoje a licenszben meghatarozott feltetelek mellett felelosseget vallal a helyes mukodesre. Ertsd: ha egy adott funkcio nem mukodik / nem ugy mukodik, azt neki korrigalnia kell(ene), es a frissiteseket, javitasokat kozzetenni. Tobb mint valoszinu, hogy az adott kornak megfelelo kornyezetben (hardver, OS) leteszteltek, es mukodott, ahogy kell, de ezt ertheto modon nem tudjak es akarjak garantalni, hogy ez minden korulmenyek kozott a jovoben is fenn fog allni.
Masreszt, ha javitani kell, akkor arra eroforrasokat kell rekviralni: - emberek, akik atlatjak a regi kodbazist (foleg, ha az uj verziokhoz kepest jelentos a valtozas, foverzioszam valtozaskor ez siman elofordulhat) - fejlesztoi es teszteloi kornyezet (megfelelo gepek, OS, IDE stb, beleertve tovabbi szakembereket)
Ezek meg nem biztos, hogy elerhetoek vagy egyaltalan megeri-e egy regi kodot tovabbpatkolni. Szoval nem a veletlen muve, hogy bizonyos ido utan szinte(?) az osszes szoftvergyarto leveszi a kezet bizonyos termekeirol vagy annak adott verzioirol, ugymond elavultatva azokat, mondvan hogy az ujabb verzio "tisztabb, szarazabb, biztonsagosabb erzes"
"Annak is nagyon örülnék, ha a TC5.5/5.8 verziót legálisan meg lehetne ismét venni. Jelenleg fenn van a FRW oldalán, de 15 perces szórakozási idővel."
Annó amikor ezt letöltöttem, többször játszottam vele. 15 percenként lekapcsolt. De kb két éve néztem akkor is működött. Az újabbaknál valóban a rövidített kipróbálás van.