mi a zágrábi fizetőkapu előtti központi irodában szoktunk venni/feltölteni
ki kell tölteni egy nyomtatványt, feltüntetve, hogy milyen kategóriában szeretnéd használni és kapsz egy kis elektromos kütyüt, és megmondod, hogy mennyi kunát töltsenek fel rá
a megfelelő sávot választva (ENC feliratú kapu)a kütyü érzékeli, hogy melyiknél mentél fel/jöttél le, és leveszi az aktuális összeget és kiírja, hogy mennyi maradt még rajta
elég egy készüléket venni, és újra tölteni - mi csak akkor szoktunk új készüléket "venni", ha valami spéci akció az új készülékre
sok benzinkútnál is ki van írva, hogy feltöltik - de igazából csak egy bónt tudsz venni, amit utána sms-ben kell aktiválni - ezzel mi egyszer megszívtuk, fél napunk ráment és még a zágrábiaknak is egy órába telt, mert nem minden szolgáltatóval működik ez az sms feltöltés
ha jól tudom neten is lehet rendelni, de ezt még nem próbáltuk
Május 1-től változtak, optimalizálták azt a tényleges km szerint. Valahol drágább, de többnyire olcsobb lett (az autópálya építők a tervekkel ellentétben többnyire rövidebbre építették azokat). A maradékból vehetünk egy gombóc fagyit :D
Ha ENC-s dobozkát vesz az ember, előfizetéssel, akkor majdnem 22%-kal olcsóbb az autópálya-díj
Letenye (Gorican) -> Zábráb (Sveta Helena): 42 kuna
Zágráb (Lucko) -> Split (Dugopolje): 174 kuna
Zárójelben a kapuk nevei. Omishoz Dugopoljénél érdemes lejönni az autópályáról.
A következő kijárattól (Bisko) Omis nem érhető el, az aztán következő (Blato na Cetini) kijárattól a többlet autópályázást is beleszámítva sokkal hosszabb az út Omisba időben és km-ben is. Drágább is 13 kunával (viszont nagyon szép az út le a tengerpartra!!!)
Krka-t feltétlenül meg kell nézni, de nem a nyaralás alatt, hanem visszafelé jövet 1-2 napra szállást kell keresni a nemzeti park környékén és onnan bejárni a parkot.
Omisból hajókázni érdemes menni, vannak szép hajótúrák Brac-ra.
Trogir és Split szerintem nem fér bele egy napba, kár rohanásba fullasztani a kirándulást...
Ha horvátországi nyaralásunk bázisául Omist választjuk,hova érdemes elmenni max. 50 km-es körzetben.Egy napot rászánnánk Trogir-ra(ha belefér az időbe egyúttal Splitbe is benéznénk),egy nap elmennénk Makarska környékére.Tervbe van a Krka nemzeti park is.Ezeken kívül esetleg valami érdekest tudnátok ajánlani?
Furcsa módon Vis még mindig őrzi a több évtizedes zárt katonai övezet múltjának sok jelét, ezek egyike lehet a kemping nélküliség is. De amúgy remek választás, az egyik legcsodálatosabb sziget.
Horvátországi utazással kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Idegen nyelv hiányában nehéz dolgom van a honlapokon információt gyűjteni. Szeretnék pár dolgot kérdezni. Nem az első utazásunk Horvátországba, csak az úti cél lenne más. Idén a Vis szigetet néztem ki úti célul. A Jadrolinija honlapján nézegettem a komp árakat a szigetre, meg is találtam, viszont azt már nem tudom eldönteni, hogy a /főre számított 54kn, illetve az autó 370 kn díja oda - vissza értendő, vagy csak oda? Vis szigetről a közelben lévő Bisevo szigeten a Kék barlangot is megnézném. Ide hozzávetőleg hány kuna-ért juthat el /felnőtt.
én meg igazából sehol - Pagon se sikerül kifogni 11 éve egy jó kis bórát ;) vagy mégis? bármilyen kis szellőnél a helyiek közlik: bóra van ;) ha esik, ugyanez átmegy júgóba ;)
Az, hogy néha egy kicsit erősebben fúj a szél, meg a bora, na az két külön dolog. 100-120 km/h-ban már mindenkinek minden baja van, de az a borához képest még mindig csak szellő.
Tegyünk különbséget a téli és a nyári Bora között. A hivatkozott video nem a nyári Boráról szól. Ha jól tudom a legnagyobb szélsebességet épp Makarskán mérték, közel 240 km/ó-t. Nyáron nincsenek ilyen hurrikánok. A probléma az, hogy Makarska fölött közvetlenül van egy meredek hegylánc, ami a Velebihez hasonló magasságú, csak a város éppen annak a lábánál van. Ha a Bora a fennsíkról felgyorsulva lezúg a hegyoldalon, nagy szelet tud kavarni hirtelen.
E ritka és rövid ideig tartó jelenséget kivéve azért nyáron a közép-Dalmácia nagyon szép időjárással rendelkezik, el kell menni oda, nem szabad kihagyni, ha van rá mód.
Nem ismerem a tudósok álláspontját, de volt szerencsém jó pár helyen nekem is tesztelni a Borát. Számomra a Makarska riviérai éppoly durvának tűnt, mint a Zadar környéki...
Ma reggel jöttem hazafelé, természetesen most is letereltek a Bora miatt Zadar után a pályáról, és a régi főúton lehetett csak Sveti Rok-ig haladni. Az Obrovac feletti hosszú egyenes szakaszon percenként átlagosan 3-4-szer próbált meg lelökni a szél autóstól az útról. A kormányból majdnem sikerült vizet facsarnom. A kocsiban ülő rémült családtagjaim érdekében bátorságot mutattam, és nem vallottam be, hogy néha nekem is halálfélelmem volt. Még friss az élményem. Ennyit a Boráról.
Ez egyáltalán nem igaz! Az Adrián a legerősebb bora az északi Velebitből csap le, Paggal szemközt, tehát még egy kicsivel északabbra Biogradtól, de sokkal közelebb hozzá, mint Makarskához. Még Fiume is erősebben kapja, mint a Dél.
A horvát meteorológusok is a pagi hídhoz járnak tanulmányozni: