Tudok róla, de nem hagyhattam ki a poént. :) Másrészt én sem akarok belemenni, de amit meg én hallottam. Miért olvad a jég? Mert melegszik a levegő átlaghőmérséklete. Ergo, a tengervizek (értsd alatta az óceánokat is) vízhőmérséklete is emelkedik, amivel együtt a párolgás is nő. Nos, több víz olvad bele, miközben több víz is párolog el. Nemrég mérték a tengerek sókoncentrációját és nemhogy hígabb lett, de még sósabb.
Igen, csak ne tévesszen meg... az elmélet sokkal korábbi, mint a film... felhasználták az elméletet... amúgy a klímakutatók döntő többsége ezt az elméletet támogatja... és végülis tök logikus... a Golf áramlást a tengervíz sótartalom-különbsége "hajtja" (mélységeibe ne másszunk most bele, nagyon OFF lenne...), ahogy a sarki jég olvad, a sókoncentráció változik... napjainkban ez annyit jelent, hogy lassul az áramlás (ez már mérhető)... egy bizonyos koncentráció-határértéknél leáll... na akkor lesz itt jég...
Két dolgon vitatkoznak a szakik:
- mi a kritikus koncentráció
- van-e számottevő beleszólása a civilizációnak, mert minden jel szerint a jelenség rendszeresen ismétlődik (nem lehetett volna soha jégkorszak, ha nem állna le a Golf-áramlás, márpedig már volt néhány...)
Nagyon jó a videó, meggyőzően bizonyítja az ESP fontosságát.
Bármilyenjól vezet valaki, és tapasztalt,elég ha egyszer nagyot hibázik--akkor még jól jöhet az ESP! Az is lehet, hogy soha sem lesz rá szüksége, de ki tudja előremegmondani??
Én is szoktam élményautózni... EX Cee'd-el... ilyenkor annyit teszek, hogy ESP OFF... merthogy van gombja... erre fogni, tehát nem lehet... ;)
Más: A globális felmelegedés hatása: Leáll a golf áramlat... egész európában jég lesz vagy holnap, vagy 200 év múlva... faxa dolog az ESP... :))))))))))))))))))
Engem egyszer a dunántúln télen baleset miatt letereltek a főútról egy havas takaríttatlan földútra, és egy derékszögű jobbkanyarban egy pici buckán megpattant az egyik hátsó kerék, és már dobta is a farát oldalra. Egyetlen szerencsém volt, hogy szemből nem jött semmi. A sebességem kb.25km/h volt..
Nem kell ahhoz határon autózni, hogy gond legyen..elég egy addig nem tapasztalt extrém körülmény..
Azt mondja, hogy 70mph/h sebességgel fogja a kikerülést végezni. mennyi is az? 100km/h felett van. Éppeszű ember nem fog ilyen körülmények között ekkora sebességgel menni. Menj 50km/h-val. Azzal kikerülöd.
Egyértelmű, hogy segít az ESP. De ismétlem: a határon autózóknak!
Amúgy viszont a nyakunkon a globális felmelegedés. Ez is az ESP ellen szól... :-)
Mindenki azt mondja kell! Igen, de ennyiért? 240.000 Ft az árkülönbség. (Persze tudom, kapok még néhány számomra felejthető dolgot...)
Negyegy millió forintot nekem nem ér meg. Miért is?
26 éve vezetek. Ez alatt csak egyszer csúsztam meg kanyarban. Még az első évben egy LADÁ-val. Ifjúkori száguldozás........
Azóta benőtt a fejem lágya.
Véleményem szerint normális vezetés mellett soha nem fog aktiválódni az ESP. Ha családdal autózok (nélkülük is) esélye nincs az autónak, hogy kitörjön.
Ugyanis nem úgy megyek bele egy kanyarba, hogy ez megtörténhessen!!!!!
Arra hivatkozni, hogy váratlanul elémjön valami, pedig nem igazán valós: Tapasztalatom szerint amit nem gyakorolsz, (tehát hetente hirtelen elédkerüljön valami) azt nem is tudod megcsinálni. Tehát ha elédkerül valami (és tényleg gondolkodás nélküli cselekvésre van idő) padlófékkel és görcsösen tartott egyenes kormánnyal fogsz belemenni...
Persze, én is szeretek ökörködni kanyargós utakon, munkaidőben, cégautóval, egyedül.
De:
Ezt csak akkor teszem ha láthatóan senki sem jöhet szembe és ilyenkor előre felkészülök a várható csúszásra. Ezért élvezetes és a minimálisra csökkentem a kockázatot. Max lecsúszok az útról, de nem egy kamion alá megyek.
Ezt az élményautózást viszont ESP-vel nem lehet megcsinálni.
Az ESP-nek a felelőtlen túlvállalásnál (határon autózásnál ) lehet szerepe. Legyen a kiváltó ok fiatalkori virtus, agresszivitás, hülyeség.
Emiatt én ESP nélkül veszem majd a kombimat.
u.i.: Azért ha max. 50.000Ft lenne akkor vennék :-)
Ha már a felniknél tartunk, sokszor meg szoktak arról feledkezni, hogy egy pótfelni garnituránál nem csak a felfogató csavarok száma, és osztóköre a lényeg, hanem annál sokkal fontosabb a többi adat, amire sokan nem figyelnek.
Az első futómű geometriát befolyásolja maga a felni kialakítása, mivel az úgynevezett csapterpesztést a felnivel oldják meg! Tehát erre nagyon figyelni kell! Nem mindegy, hogy a felni kerékagyhoz illeszkedő felülete mennyi mm-el van eltolva a futófelület közepétől. Ennek az eltolásnak a mértéke adja a csapterpesztést. Ha ez nem a típusnak megfelelő értékű, akkor megváltozik a csapterpesztés mértéke, ezáltal a futómű geometria, és ez stabilitási problémákhoz vezet.
A biztosítást legjobb, ha modellezed magadnak: www.netrisk.hu pld. Előre tudod, mire számítasz.
Az ESP-t, (EX) válaszd, megéri. Inkább fizesd tovább a kocsit, és nem kell fanyalogni a csere miatt rövid idő múlva. Tovább használható a jobb kocsi, a sok csere csak bukta lenne. Ez úgysem divatcikk.
A cascó pedig egy szükséges jó dolog. Pld elütsz egy, kutyát, v. róka kifejeli a klíma hűtőt a 2 hetes autóddal... nem tudod kivédeni. A Ceed cascója fajsúlyában nagyon olcsó- nem lopják, és európai az alkatrészek jelentős része. Ellenben egy off Stilo, vagy P307-el. Tipikusan halál drága a cascójuk.
Sajna a felni biztos nem jó! A Cee'd kerekeit 5 csavar fogja tehát a 4*100 már nem okés, bezzeg ha még mindig a riód lenne, akkor a felni tökéletes lenne számodra! Látod-látod nem kellett volna lecserélni!:-)))
Mostanában szerencsére ritkán fagyott le. Most pl. egy cd volt benne, azt hallgattam, majd leállítottam pár órára a kocsit. Újraindításkor néma volt az egész audió rendszer.
Lehet, a cd-vel van a baj. De egy patentet nem találok sehol, valahová elpattant, a fedél visszahelyezésekor.
Én valahol már láttam a szövetmintákról képet, de nem igazán emlékszem sajna. Talán egy német prosiban. ( ez nem biztos). Ha jól rémlik 4 fajtát láttam, a széle mindnek fekete volt, és a középső rész színe változott, de az is a szokásos fekete csíkos alapon. ( talán bézs, szürke, kék, és még valamilyen csíkokkal) és az ismert világos bőrkárpit.
Nekem nem fagyott még le szerencsére, viszont hosszú idő után most megint elkezdett rosszabb úton ciripelni, nyiszogni a müszerfal teteje a jobboldali bogyó felől..de valahonnan mintha beljebbről jön a hang, van valaiknek valami ötlete?
Megint - nem először - lefagyott a rádió. Levettem a belső biztosítéktáblát, a biztosíték ki-és betolásával orvosoltam a hibát, de mint máskor is, leesett az egyik, FILCEL BEVONT feszítő biz-basz, és nem találom!4
Tudja-e valaki, hogy szervízben kapható-e, vagy magam készítsék valami szir-szart, hogy ne lötyögjön? Már idegesít, hogy lefagy, majd leesik. Legközelebb pillanatragasztóval rögzítem a pöcköket.