Persze, hogy jellegtelen ízű, de most itt arról van szó, hogy itt van a rengeteg cseresznye, és valamit kell belőle csinálni az evésen kívül. Sose legyen nagyobb gondom:)
Nem tudom neked jobban elmagyarázni - próbáld ki saját magad. Nem lesz zselés a Quittintől a lekvár, pont olyan sűrűn folyós lesz, mint az agyonfőzéssel.
Persze ha az a mániád, hogy négy órán keresztül fakanállal állsz a lekvárosfazék mellett- ám tedd. :-DDDDD
Pár hónap alatt szerintem bebarnul a lekvár - főleg, ha ilyen sokat főzted. És persze az se mindegy, hogy végig a cukorral együtt főzted, vagy a cukrot csak a vége felé tetted bele.. Ugyanis a cukor is karamellizálódik, az pedig bizony barna lesz...
Oké, de valahogy nekem nincs az az érzésem, hogy igazi lekvárt eszem, ha pektinnel sűrítem be azt a rengeteg levet, amit az eper a főzés elején kienged magából.
Annyi lé van alatta, hogy az már inkább eperleves. :)
Ha pektinnel megkötöm ezt a rengeteg vizet, nem lesz olyan az állaga, mint egy jó kis lekvárnak. :)
Amúgy mennyi idő után várható, hogy megbarnul, ha kifelejtettem belőle a citromot?
A korai cseresznye önmagában nagyon jellegtelen ízű, nem érdemes vele vesződni. Egy-két ízletes (nagyszemű), később érő fajta az, amiket hagyományos módon kompótnak szoktak eltenni.
A kevés almapektin pont annyira sűríti be, hogy még folyós marad, de nem szalad le a kenyérről. Dickflüssig - ahogy a német nagyon kifejezően mondja.
Teljesen nyugodtan használhatsz Quittint is. Abban sincs más, mint almapektin, picike citromsav (ez a szép szín megőrzése miatt is hasznos), és valami minimális tartósítószer.
Ugyanígy néz ki a doboza, szintén Dániából származik, de a dobozon ez áll: Összetevők: citrus pektin.
Nem direkt vettem ilyet, nálunk az egyik borászati bolt árulja a termékeiket, kértem egy doboz pektint és ezt kaptam. Már csak otthon láttam.
Nem lekvár ugyan, nem is különleges, de korai cseresznyefánk szokatlanul sokat terem. Versenyt futunk a madarakkal. NEm tudjátok-e, hogy cseresznyével is működik-e a meggynél szokásos kimagvazott nyers gyümölcs lecukrozva, pár nap állás után üvegbe zárva?
Nekem meg pont fordítva. Egyedi íz egyedi illat. 2 éve nagy kedvenc. Nekem a fánk és a palacsinta szinte elképzelhetetlen nélküle. A tavalyi favorit meg a citromos cukkíni dzsem. Palacsintába nyáron igazi ínyencség +prézlistésztán is tuti.
Hol lehet almapektint kapni? Én vettem egy dobozka kaldenecker féle pektint, citromból készítik, kissé drágállottam. Tavaly volt valami rossz almánk, abból készítettem pektint(remélhetőleg), még nem próbáltam ki, majd akkor bontom fel az üvegeket, ha egyszerre sok gyümölcsöt kell befőzni.
Eperhez alapvetően ribizlit használok, ami a mélyhűtőben foglalja a helyet tavaly óta. Most megfőztem, átpasszíroztam, ment az eper alá. Tettem bele egy kanálka pektint is. 550 per kiló-ért vettem 3 kiló epret, ha nem megy le 300-ra, nem is főzök idén több eperdzsemet. Még van a tavalyiból.
Ha a vitamin el is tűnik a főzés során, az ásványi anyag és az egyéb nagyon hasznos nyomelemek maradnak. Ez ügyben kiemelkednek a vad bogyókból készült lekvárok: kökény, som, csipke és társaik. Igaz, velük a macera is nagyobb, de megéri.
Reggel kinéztem a piacra, ledöbbentem, hogy milyen sok földiepret kínáltak az árusok. Földieper földieper hátán! Az áruk, a szebbeké 650-750 Ft között mozgott, a lekvárnak való sem ment lejjebb, mint 550 Ft.
Tavaly Budapesttől kb. félórás autózásra elkísértem a lányomékat földieper szedd magad akciózni. Olyan 300-400 Ft. körüli árra emlékszem, no meg arra, hogy én fizettem.