Igen, közben rájöttem, köszi azért, most hallgattam végig újra. Elfelejtettem, hogy néhány track mennyire jó, főleg az említett 'Love Theme', ami eddig valamiért elkerülte a figyelmem.
Ennek is kijárna egy új hivatalos kiadvány, ahogy a Rendez-Vous in Space-nek és a persze a Printemps de Bourges-nak. Lehetetlen? A Deserted Palace-re is azt mondtuk volna fél évvel ezelőtt...
Bevallom, nekem is rendesen párásodik a szemem a meghatottságtól, hogy városszerte plakátok sokaságáról néz ránk a Maestro, de látva a jegyek eladottságának a mértékét nem csodálom, hogy el kellett kezdeni rendesebben promózni. A kezdeti lendület mintha alábbhagyott volna, és vannak szektorok, amelyek szinte teljesen üresek. Azt is érdekes figyelni, hogy a drágább és jobb láthatóságot nyújtó helyek előbb elkeltek, az oldalsó és fentiek pedig alig-alig, hiába olcsóbbak. Nem igazán megfelelő az Aréna az ilyen, látványt is nyújtó koncertre.
Köszi és köszönöm a tippeket. A legtöbbröl nem is hallottam, de utánuknézek, meghallgatom öket.
A Radiophonie-k eredetiek. A 12-es gyüjtöi karrierem legdrágábban megvett egylemezes kiadványa volt, de ez van ha az ember rajongó és meg akar venni minél több kiadványt:)
Ez nem semmi, szép gyűjtemény. A három Radiophonie mind eredeti, ugye? Viszont ha jól látom, az Interior Music nem. Tényleg gyakorlatilag hiánytalan. Még a 2001-es 'Rendez-Vous in Space'-t (https://www.youtube.com/watch?v=qaT6FrLbTQ8) és a 2003-as 'Qui veut devenir une star?'-t (https://www.youtube.com/watch?v=N7U_2onRajw) tennék a helyedben hozzá, hogy teljes legyen, mert ezek máshol nem hallható, önálló projektek. (Közben kiderítettem, hogy a Love theme innen van, csak elfelejtettem)
Annyit azért hadd tegyek hozzá, hogy a szimfonikus feldolgozásos lemezt nem Jarre adta ki, nem is vett részt a felvételében, Louis Douven-ról meg soha életemben nem is hallottam, szóval ezek szigorúan véve nem az ő lemezei, viszont vannak olyan Jarre zenék, amiket ő csinált, de amik más előadók lemezein jelentek meg. Például a 'Souris Calle' projekten neki is van egy track-je, ha nem hallottál róla, keress rá, hogy mi ez. 2018-ben jelent meg a lemez Sophie Calle neve alatt. Ott van a Gorillaz Humanz című lemeze, amin aktívan részt vett Jarre, 4 számban és egyszer még színpadra is lépett velük 2017-ben. Ezen kívül csinált egy Deathpact számnak egy remixet, ami a kislemez ott van: https://www.youtube.com/watch?v=57ZSZBJhROg
De ezek már csak apróságok, a lényeg, hogy ez egy igazi rajongói gyűjtemény, gratulálok hozzá.
51. 2019 – The Sound of HSBC (mp3–320 files CD–R)(19:30)
52. 2020 – Radiophonie Vol. 10 ~ CD 01 (59:20)
53. 2020 – Radiophonie Vol. 10 ~ CD 02 (77:25)
54. 2020 – Radiophonie Vol. 10 ~ CD 03 (74:25)
55. 2020 – Radiophonie Vol. 10 ~ CD 04 (61:20)
56. 2021 – Amazônia (52:50)
57. 2021 – Welcome To The Other Side ~ Live in Notre–Dame VR (incl. in CD + BR box)(45:20)
58. 2022 – Radiophonie Vol. 12 (33:10)
59. 2022 – Oxymore (49:05)
60. 2023 – Oxymoreworks (44:15)
A CD vs Vinyl kérdésbe nem mennék bele. Elég legyen annyi, hogy nekem a vinylek is inkább azért vannak, amiért a kazik:) Nosztalgia, nézegetés, visszaemlékezés. Biztosan nagyon gyenge a lejátszórendszerem, de nem is fogok milliókat áldozni egy csöves valamiért, azért, hogy elhitessem magammal (emiatt), hogy sokkal jobban szól a CD-nél (mondjuk egy digitális "source"-ból csinált vinyl:))))))
Jarre "furcsább" lemezeit szívesen meghallgatom idönként. Ez is ö, egy "experiment" és én szeretem az avangárd / experimentális zenéket. Pl. Vangelis-töl is nagyon birom a Beaubourg-ot meg az Invisible Connection-t és akkor persze ebböl következik, hogy az Oxymore is nagy kedvencem.
Mint már korábban - az Aero-val kapcsolatban - írtam, én nagyon 5.1, quadro meg dolby atmos b*zi vagyok, úgyhogy, akkor gondolom erre a kérdésedre is válaszoltam:)
Valaki tud valamit erről a trackről? Ez a Geometry of Love-ról maradt volna le? Azt látom, hogy 2003-as, de csak nemrég fedeztem fel, hogy létezik egyáltalán. Állítólag egy francia filmhez készült, de nagyon hasonlít a stílusa a GoL-hoz.
Na, majd majd írd meg, hogy hogyan hangzik amikor megérkezik. Egyébként tényleg megdöbbentő, hogy 53 év után először megjelent egy új kiadvány. Ez valójában óriási meglepetés, de legalább teljessé teszi a gyűjteményt.
Most már csak az kéne, hogy a Printemps de Bourges lemez is megjelenjen mondjuk CD-n. Az eddig még csak iTunes-on kapott digitális kiadást, de mivel teljesen új, sehol máshol nem hallható zenék vannak rajta, ezért ki lehetne és kellene is adni, mint rendes albumot, legalábbis én mindig rendes Jarre lemeznek tekintettem.
Neked egyébként ezen kívül minden megvan? CD-n és/vagy bakeliten? A hivatalos lemezekre gondolok csak, nem a bootleg-ekre, leginkább a stúdiólemezre, nem az élő albumokra. Kíváncsi lennék például, hogy olyan albumokból, amik megvannak több verzióban, melyik tartod a legjobbnak. Nemcsak, hogy jobban hangzik-e a bakelit mondjuk, de olyan lemezeknél, mint az Amazonia vagy Oxymore, ahol az előbbinél 5.1-es verzió is van, binaurális meg sima sztereó is, az utóbbinál meg a sztereó és binaurális mellett még Dolby Atmos is, melyiket szereted legjobbal hallgatni?
Igen, szépen reklámozzák. Szerintem nem sokan gondolták volna, hogy ennyire "átmenti magát" egyik korszakból a másikba Jarre. Ki hitte volna mondjuk 1982-ben, hogy 2025-ben tele lesz plakátolva a város Jarre-al, mert még most sem csak egy szűk rétegnek valók a koncertjei, hanem minden korosztálynak élvezhetően. Szerintem az életben nem jósolta meg senki, hogy például a Kraftwerk önmagából egy múzeumot csinál és nagyjából a 80-as évek közepén befejezi az alkotást (kivéve az az egy 2003-as, de régi stílusú lemezt) és hogy eközben Jarre már ennyiszer változik, ennyi irányba megy majd. Főleg a 2007-2013-as "sötét évek" alatt.
Te akkoriban gondoltad volna, hogy 2015-2025 között ennyi mindennel fogja színesíteni a zenei világát?
(Az aréna mellett hol gondoltad a rajongói találkozót?)
De igen, fura lenne, viszont az Oxygene 7-13ig bezárólag nekem minden lemeze kazettán volt meg elöször és pár hete visszakattantam kicsit rájuk mivel visszaizzítottam a TEAC kazzettás magnómat és kedvem szottyant kicsit nosztalgiázni. Olyan kazetták kerültek még elö mint pl. a már említett Oldfield Amarokja meg a DM Violator-a, PSB Behaviour-ja:) Ezek mind nagy nagy kedvenceim. Biztosan elmúlik ez a hóbort kis idö múlva, majd lehet vagy 20 év múlva újra elöjön:)
Milyen érdekes, hogy míg a bakelitnek ekkora másodvirágzása van manapság, hogy az Electronica 1-2, Oxygene 3, Equinoxe Infinity, Amazonia, Oxymore, Oxymoreworks mind elég szép kiadványt kaptak és vitték is az emberek villámgyorsan, pedig ezek digitális hangzású, "mai" szoftvereken készült albumok, nem feltétlenül olyan zene, amit a bakelithez közünk kulturálisan, aztán mégis, a kazettákra ez nem igaz. Én már másik generáció vagyok és ezért kazettákat maximum egészen kisgyerekkoromban hallgattam, de egyrészt már akkor is volt CD, másrészt "rendes" zenét, például Jarre-t soha, még csak nem is láttam még Jarre kazettát vagy legalábbis nem emlékszem, boltban sem. CD-t, bakelitet és online stream oldalakat mind, nem is keveset, de kazettát sosem. És pont ezért valahogy nehéz elképzelni az utóbbi 10 év lemezeit kazettán.
Vagy neked nem lenne fura mondjuk kazettán hallgatni az Electronica, Oxymore, Oxygene 3 lemezeket?
Én megrendeltem a vinyl-t. A Trasversale Disques általában csinál utánnyomást is, ha jól fogynak a lemezek. Meglepödnék ha pont ennek nem csinálnának (akár színes verzióban). A CD-t is meg fogom rendelni, hogy minél komplettebb legyen a Jarre-gyüjteményem:) Utolsó idöben visszakattantam fiatalságom kazettamániájára és újra megvettem a nagy kedvenceimet - Zoolook, Equinoxe, The Concerts in China.
A kínai koncert meg Oldfield Amarok-ja volt egyébként az elsö két elektronikus / instrumentális album amit kazettán megvettem annó még 100 évvel ezelött (1992 nyara:)))
Nálam egyébként az első 6 legnagyobb kedvenc Jarre track az egész életművet tekintve: 1. Ethnicolor, 2. Equinoxe 7, 3. Oxygene 2, 4. Souvenir de Chine, 5. Diva, 6. Miss Moon... Komolyan.
Visszatérve a nemsokára megjelenő Deserted Palace újrakiadásra: erre igazán nem számítottam! Szerintem ez óriási meglepetés, hogy a legelső lemeze 1972-ből, 53 évvel később kap egy első újrakiadást. Még az Égő Pajtáknak is volt ha jól tudom 2003 körül egy kiadásra, de ennek semmi. Tavaly volt egy Popcorn feldolgozásának is, szerintem elkezdték az Oxygene előtti anyagait újra megjelentetni.
Bele lehet hallgatni bandcamp-en, szerintem nagyon jól hangzik, egyáltalán nem "hangos", amire sokan panaszkodtak az utóbbi 10-12 évben az új remasterek kapcsán. Nagyon tudom ajánlani, hogy hallgassatok bele, ilyen tisztán ezt még nem hallottam:
Most még csak digitálisan és bakeliten adják ki, az utóbbi már el is fogyott, viszont azóta több rajongó írt nekik, hogy lesz-e CD és azt a választ kapták, hogy májusban, a kiadás után igen. Mivel ilyen gyorsan elfogyott a bakelit, szerintem ezt el is lehet hinni, van rá bőven kereslet.
Az már előre vetítődni látszik, hogy nem fogunk egyetérteni sok dologban a témában, mert rettenetesen elfogult vagy és nálam sokkal szubjektívebben látod a dolgokat, nem is fogsz engem megérteni és vice versa. Veheted személyesnek az írásaimat, de csak kb. annyira mint én a te írásaidat. Nehogy meg kelljen magyaráznom miért tetszik a Calypso a karibi hangulatával? Nagyok sok fajta és stílusú zenét meghallgatok, szeretek, de a Meta világa nem jön be. Ismétlem, ennyi és nem több. Lehet nem látsz benne logikát, de nem is lehet találni sok mindenben. Azt te sem gondolod komolyan, hogy nekem alapból a véleménykülönbség miatt „+” -ot ad bárki is? Kaptam már én is bőven minuszolást, de ez a legegyszerűbb. A virtuális világban, név nélkül, arc nélkül, láthatatlanság mögé bújva kritizálni, beszólni.
Azért nem szerencsés azokhoz a formákhoz hasonlítanod akiket te is írtál a végén, azt gondolom sosem nyilvánultam meg olyan stílusban, nem is fogok. Nem írtam, hogy nincsenek ilyenek és kitaláltad, csak, hogy nem láttam ilyet. Visszaolvasgatni nem fogok. Az előzményeket nem ismerem, lehet ezért is tűnik nekem kissé erősnek az állandó fikázásod. Sokszor hozzászóltam volna mást is, de sem időm, sem olyan fokú érdeklődésem nincs a témában mint neked, hogy ennyit írjak ide. Pl. ott a DM fórum. Oda sem írok sokat, holott nekem kis túlzással a DM a minden.
Szerintem te is értetted, elég világosan leírtam a kérdésem. Te magad írtad a múltkor, hogy nem szereted a Meta lemezt, csak mert világzenei hatások vannak benne. Erre kérdeztem rá, hogy a Revolutions arab, afrikai, ázsiai hatásai, a Wooloomooloo ausztrál törzsi hangzása, a Calypso 1-2-3 karibi hangzása nem zavar? De ha neked ez értelmetlen kérdésfelvetés volt, akkor hagyjuk. Világos, minden szubjektív, mindenkinek megvan a kedvence, én is tudom, de hát ettől még lehet róla beszélni, ezért próbáltam egy tartalmi beszélgetést kezdeményezni, mert különben akkor minek van ez a fórum? Mindenki szereti amit szeret a saját ízlésének megfelelően és kész, nincs értelme beszélni róla.
Nem kívánod védeni, na viccelj már, amióta írsz ide, minden hozzászólásod amit ide írtál kizárólag nekem szóló közvetlen üzenet, nagyrészt arról, hogy mennyire nem értesz velem egyet és hogy milyen rossz az hogy reagálok azokra, akik eljönnek Jarre oldalaira szidni, szóval még saját témafelvetést nem írtál, mondjuk hogy miért szereted a űrzenét vagy bármi pozitívat (maximum hogy mennyire nagynak tartod Jarre-t "annak ellenére, hogy..."), csak az én kedvenceim leszólását. Most meg ezzel jössz, de még ilyen hozzászólót nem láttál?
Rögtön az első hozzászólásod arról szólt, hogy Jarre rajongóként ne írjak rosszat azokra, akik szidják, de ha ők nem is léteznek, akkor vajon hogy kezdődött ez? Csak úgy kitaláltam, hogy vannak ilyen emberek, akik agresszíven gyűlölködnek Jarre munkásságának több, mint fele iránt? Egyébként sem azt írtam, hogy konkréten csak itt, az index fórumán van ez, vagy egy általános jelenségről beszéltem.
Akkor most ismételnem magam: Nincs kiírva, hogy csak rajongók írhatnak ide. Csak hát azért az érthető, ha főleg rajongók vannak itt. Ha elmész egy Rolling Stones koncertre, bárki vehet jegyet, de ha elkezded kiabálni, hogy a Rolling Stones mennyire hallgathatatlan már és a zenéinek nagyobb része rossz, mint jó, akkor nem kéne csodálkozni, ha visszaszólnak, ugye? Ezt jelenti a nyilvános fórum, bármit írhatok, de akkor arra a hozzászólásra reakciókat is kapok és nem megsértődni kell. Jarre és a zenéje nem áll kritika felett. Viszont azt ezt nyilvánosan véleményezők SEM. Egyikünk sem.
Én nem írtam, hogy te vagy bárki ne írjon ide mert nem rajongók, hanem csak egy praktikus javaslatot tettem a tapasztalataim alapján. A Facebookon egy tucat hozzászólót kellett tiltanom az állandó konfliktusok miatt a Jarre csoportban, a Jarre Fans & Friends privát FB csoportból a moderátorok szintén tiltottak ki emberek, mert egy idő után mást sem csináltak, mint az új hírekről szóló cikkek alatt mocskolták Jarre-t és követelték, hogy vonuljon vissza, még azt is írta egy kedves bácsi, hogy "bárcsak Vangelis lenne még itt velünk Jarre helyett", azaz hogy tulajdonképp bár meghalt volna, az Instagramon is ki kellett tiltani embereket Jarre oldaláról, a Youtube-on meg nem egyszer vitáztam akár órákon keresztül kommentek alatt gyűlölködőkkel, amikor az Oxymore és Oxymoreworks számai jöttek ki. Itt ezen az oldalon is kellett már az elmúlt két évben moderátori segítséget kérnem személyeskedő mocskolódás miatt, hiányoznak is kommentszámok, ezen kívül valaki minden hozzászólásomra egy mínuszt tesz tartalmától függetlenül, minden topikban, mert ennyire gyűlöl, téged meg +-al jutalmaz, amiért nem értesz velem egyet. És mi a helyzet magával Jarre-al, miért nyilatkozgatott az utóbbi években ennyit arról, hogy sajnálja azokat, akik a nosztalgiázásba ragadtak meg hogy őt nem zavarja, ha rajongókat veszít, tudja, de majd lesznek új rajongók, akik a későbbi zenéi nyomán szeretik meg. Már maga Jarre is reagált ezekre a véleményekre. Ennyire nem léteznek, ennyire csak én hozom szóba őket!
Arról nem is beszélve, hogy már régóta nem vetettem fel ezt a témát, de komolyan nem, olvass vissza, most meg azért került szóba, mert koncert lesz és eszembe jutott, ami 9 éve történt, amit több újság is megírt, hogy hazaindultak. Írtam, hogy remélem most másképp lesz, ennyi. Az új koncert előtt felemlegetni mindent, ami az előző koncerten volt teljesen releváns és normális dolog. De te mégis azonnal megjelentél amint ez szóba került. Ennyire nem kívánod megvédeni őket.
Lelkesedéseden felbuzdulva évek után újra meghallgattam a Metamorphoses-t. Röviden: véleményem nem változott semmit. Az első 5 dal tetszik (pl. a Millions of stars kifejezetten), viszont az album második fele abszolút nem fogott meg. Biztos bennem van a hiba, de pár dalnál nem is értettem hova fut ki, mit akar vele kezdeni? És ezért mondtam, hogy nálam akkor, első hallgatáskor a feltétlen rajongás elveszett, mert az addigi zenéi nagyrészt mind bejöttek, de ennél nekem egy nagyságrendekkel kidolgozatlanabb, kevésbé megkapó album született. A sok keleti dallam és vonós használata tőlem igen távol áll. A 90-es évek nagyon trendinek képzelt eurotrance (inkább gagyi) stílusa és hangjai nem egy dalban jönnek itt elő, véleményem szerint sosem állt jól Jarre-nak a négy negyedes ütemű tuc-tuc stílus. is Teljesen értelmetlen ilyen kérdéseket feltenni, hogy ha valakinek tetszik a Calypso 1-2-3 akkor ez miért nem? Ugyanígy értelmetlen kérdés lenne, hogy ha valakinek tetszik az Equinoxe 4, akkor hogy tetszhet a Love Love Love ? Ízlések és ízlések.
Mivel ezt a fórumot nagyjából 1 éve olvasgatom, nem találkoztam, legalábbis nem emlékszem, hogy találkoztam volna véres szájú Jarre fikázóval, aki csak a 70-es éveket keresi a zenéjében, viszont az ő felemlegetésükkel jóvoltodból annál inkább. Okosabb lenne ezt kevésbé felhozni témaként. Azt sem értem mi alapján jelented ki vagy hol van az leírva, hogy ide kifejezetten Jarre RAJONGÓK írhatnak? Tudtommal ez egy nyilvános fórum, aki Jarre-ról posztolhat kedve szerint. Persze ezzel nem kívánom, nem is akarom védeni a negatívan hozzászólókat.
Pontosan, én is rajongónak tartalak egyébként. Persze majd magas szintű rajongó akkor leszel, ha a nagylemezeket teljesen végighallgattad. :) De egyébként igen, itt az aktív, cselekvő utálkozókról van szó, akik pontosan tudják, hogy mire számítsanak és mégis mindig idejönnek panaszkodni amikor megjelenik valami új, mert azt hiszik, hogy Jarre az ő saját udvari bolondjuk, aki csakis nekik "kéne" hogy játsszon, hogy nem kéne egy másik közönségnek is. És nem fogadják el, hogy nem a 70-es évekbeli zenék buborékjában élőknek készülnek Jarre későbbi lemezei és hogy magának Jarre-nak más az ízlése. (Te ahogy eddig olvastam meghallgatod, elemzed, érvelsz, kifejted hogy mi nem tetszik, mi tetszik, mi a meglepő, mi az amire számítottál, stb.)
A Metamorphoses szerintem tényleg mestermű, top 3-as Jarre lemeznek tartom, szerintem minden megvan benne, amitől Jarre nagy előadó, kreatív, friss, dallamos, rétegelt, stb és az utóbbi 10 évben már azt látom, hogy a fórumokon, Facebook csoportokban is szinte csak pozitívan, magasztalóan nyilatkoznak róla, DE el tudom simán képzelni, hogy valakinek nem tetszik, az ízlések különböznek. Azt nehezen tudok elfogadni, ha ugyanennek az illetőnek a Revolutions, a Calypso 1-2-3, a Zoolook viszont mind tetszik. A múltkor a világzenei hatásra panaszkodtál, hát ezek az 1976-97 között kiadott dolgok szintén tele vannak világzenével, a Revolutions SOKKAL közelebb áll a Metamorphoseshoz, mint az Oxygene-hez. Szóval én ezt nem értem, hogy miért csinálnak egyesek úgy, mintha az 1976-97 közti időkben hasonló zenéket csinált volna. Hát mi köze Blah blah cafe-nak, a Tokyo Kid-nek vagy a Chronologie 5 hip-hop ütemének az Oxygene 4-hez? Nagyjából annyi, mint a Metamorphoses bármelyik száma. De hagyjuk is, már ezerszer kifejtettem ezzel kapcsolatban a véleményem, biztos olvastad, most nem ez a lényeg.
Te írtad múltkor, szó szerint, hogy neked Jarre az űrzenét jelenti. Azt egyébként már kiszámoltuk egyszer, hogy órára és percre nézve 76-97 között kevesebb zenét jelentetett meg, mint a "maradék" időben. De ami biztos, hogy kevesebb űrzenét csinált, mint nem űrzenét, vagyis űrzenét állandóan csináló Jarre nevű zenész nem létezik. Én csak azt mondom, hogy aki nemcsak nem hallgatja, hanem aktívan visszajár 30 év után is, hogy mindennek elhordja, amit azóta csinál és aminek azóta több millió rajongója van, azt ne nevezzük rajongónak. Te 45 vagy, fiatalabb vagy Jarre minden gyerekénél is mégis a 76 éves Jarre, aki sokkal, sokkal távolabb van tőled korban, mint én tőled, egy csomó modernebb zenének a rajongója, ez egyet jelent: merőben más ízlésed van zenében, mint Jarre-nak, ez pedig a saját zenéiben is megmutatkozik.
Most csak arra tettem utalást, hogy nem te, de általában az Oxygene hangzását visszakérők nézzenek szembe a tényekkel, hogy nem rajongók és iratkozzanak le Jarre oldalairól, ne írjanak. Tapasztalatból tudom, hogy ennek újra és újra anyázódás lesz a vége. Bizony. Mert itt vagyunk mi, akik meg épp meghallgattunk egy koncertet, katarzist éltünk át, elkezdenénk egy elemzést, hogy melyik szám működött, mi nem tetszett, mi tetszett és akkor megjelenik egy random nick aki 5 éve nem írt oda, hogy az egész egy hulladék volt, hogy miért nem olyan, mint a régi szép időkben a kocka Ladában kazettán, hogy kösse már fel magát ez a vén marha, illetve bocsánat, "vonuljon már vissza". Most nem rólad beszélek konkrétan, te elég normálisan fejted ki, hogy nem tetszik és érveltél, ezért köszönet, de aki régóta olvas itt, tudja, hogy nem mindenki ebben a stílusban nyilvánított véleményt, ezekhez az emberekhez meg nekem is volt egy két szavam és máris itt a balhé.
Értem, hogy sokan akik nem szeretik az Oxymore/Amazonia világát ettől még nagyon szerették a régi lemezeit, kötődnek ehhez. De ez senkit nem jogosít fel Jarre kisajátítására. Nelem is sokat jelent Jarre, nemcsak annak a tábornak. Az Oxymore is Jarre, az Electronica is Jarre, a Sessions 2000 is Jarre, ezeknek mind millió rajongója van a világon már. Aki nem tud megosztozni az Electronica koncerteken magukat jól érző fiatalabb közönséggel Jarre szeretetén, az lépjen tovább és ne vegyen részt a Jarre rajongói csoportokban, mert nem Jarre-ért rajong, hanem egy fejében létező művészért. Jarre nem Oxygene típusú zenét próbált csinálni és csak Amazonia-szintre futotta, hanem DIREKT csinálta ilyenre.
És elfogadom azt is, hogy ezek a mostani munkáit élvezettel mocskoló emberek is szívesen nosztalgiáznának egyet a régi lemezek 341. remaster kiadása idején. De én már régóta javasoltam, hogy legyen egy külön 'Jarre 1976-97' topik. Meg is nyitnám akár én, de nyilván olyannak kéne nyitni, aki pont nem én vagyok, hanem aki azt szereti. Te is nyithatnál egyet, akkor oda nem hordanánk az új koncertekről és lemezről szóló híreket, hanem csak a régi lemezekről szóló fényképek, kiadások, cikkek lennének ott, ahogy a visszavonult zenészek topikjában szokás. Itt meg normálisan mindenki kifejthetné az aktuális dolgokról való véleményét.
Ez érdekes dolog. Én rajongok a MM előtti cuccaiért (mínusz a nagyon kísérleti cuccai), a későbbieket kiváncsisággal, de komolyabb elvárások (várakozás) nélkül csekkolom. Ettől még bizonyos szinten rajongónak tekintem magam, viszont nem basztatom semmivel, én inkább eltávolodtam JMJ-től, mint ő az én idealizált JMJ-hangzásomtól.
Valóban idősebb vagyok nálad a magam 45 évével, de az nem igaz, hogy csak és kimondottam az űrzenei Jarre-t kedvelném. Való igaz, hogy nálam az 1976-1999 között megjelent albumai a kedveltek, az ezredforduló után mindössze az Aero, az Oxygene 3 és Equinoxe Infinity. Amin valójában non-stop "kiakasztasz" az a Metamorphoses magasztalása. Nálam arról az albumról pár dal talált csak be, a többi nagyon nem. Ezután vesztettem el az érdeklődésem iránta. Ezért sem tartom magam rajongójának, mindössze nagyon kedvelt előadónak, akit az általam szeretett zenéi okán is elismerés illeti részemről és a legnagyobbak közé sorolom.Hiába próbáltam 2020 után az Amazonia és Oxymore kapcsán újra megtalálni és felfedezni magamnak, mintegy második esélyt adva neki, de nem sikerült. Sajnos vagy nem sajnos. És miután munkássága kb. fele kedves csak számomra ezért nálam nem éri meg a koncertjére elmenni. Ennyi.