Keresés

Részletes keresés

szfinxy Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1106
hagyd Molly, a hasonlóan intelligens hozzászólásokból, mint policé, láthatsz néhány tucattal, lejjebb.
Előzmény: Mollly (1105)
Mollly Creative Commons License 2005.07.03 0 0 1105
Készséggel beszélgetek veled erröl, de csak ha már játszottál legalább egy játszmalap royal tarokkot.
Előzmény: karma police (1104)
karma police Creative Commons License 2005.07.02 0 0 1104
2) - nem éri meg
Előzmény: szfinxy (1103)
szfinxy Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1103
Kedves minutus, örülök, hogy tetszett a skihi és hogy máris kipróbáltad. Többféle vélemény létezik, szerintem önmagában is nagyon érdekes játék, de mégis csak egy oktatójáték a royal felé, ebből erednek az ellentmondásai is(lásd lejjebb). A törzsfőnök szerint ezzel lehet a legkönnyebben elfogadtatni a huhistákkal a royal szabályait, spec kötöttségeit, ezzel én személy szerint nem értek egyet feltétlenül, bár sokszor bevált(nálam is).

1. a skíz hívásos amúgy is egy logikájában feszes játék- így van a royal is az, szokni kell

2. huhi tarokkra: - nincs színkonvenció - (emiatt is, de másért szintén) túl erős a véletlen hatás a játékban – ez így van, ezt próbálja kiküszöbölni már a skihi is, ezért viszont áldozatot kell hozni. Hogy mégis megéri, azt majd a royalban lehet igazán értékelni

3. Amit viszont nagyon szeretek a huhiban és féltem a skíz hívásostól, mert még nem látom, tudja-e ezt nyújtani: - a XXI fogás és (mentés) ülésrend és lapelosztástól függő változatossága. Ez a huhi tarokk fő vonzereje számomra. – Én gyorsan váltottam a skihiről( és azóta sem sokat játszottam), így nem tudnék autentikusan reagálni, azt viszont bizton állíthatom, hogy a royal tudja ezt nyújtani, csak kicsit másként: nem csak a XXI-fogás, hanem még sok hasonló vagy nagyobb értékű bemondásod lehet, aminél ezek az izgalmak szintén előjöhetnek. Nem kell várnom a fogható XXI-re, máshogy is „megoldható” a kellő szintű adrenalin

4. elszámolást még nem teljesen értem, de abban látok komoly perspektívát, hogy a támadó max 100 pontot érhet el ugyanakkor 60-ról indul. Plusz pl. a volát 60 pont= 120... ez érdekes, na. – Bukhatsz is mellé, ne felejtsd el…( kis színesek) és akkor azt abból fogod levonni!

5. lapom leírása bemondásokkal nagyon egyszerű. Még nem tudom hogy ezt a jó, vagy a rossz oldalra tegyem, mennyire öli az izgalmat, mennyire segíti elő a számolhatóságot. – lásd 2. pont

6. Viszont a kiszámolhatóság túlzottan: unalom, illetve sport, nem pedig játék, én meg játszani szeretek. - lásd 2. pont

7. Most pedig a legkritikusabb rész - Nem tudom hova tenni azt a helyzetet, hogy a kezdő, egyben a skíz partnere is. Ez eltünteti a XXI-es "cseles" megfogását, természesen nem a hátulról fogásra gondolok, hanem amikor a XXI-es (jó tarokkos, tehát racionális) bizonytalansága miatt kerül nehéz helyzetbe – az áldozat az áldozat. ne félj, nem tűnik el a cseles megfogás, pont a színek miatt( a royalban pedig még fokozható,csak én és a partnerem tudjuk, melyikünknél is van valójában a Skíz… Sőt: elfogásveszélyben a XXI-em: ha akarom, csak én és a partnerem tudjuk, valójában melyikünknél van a XXI…)

8. Még egy kérdés: A Skíz hívásos tarokkban mennyire megy a XXI fogás és a parti megcsinálása egymással szembe? Ezt nem látom át. Ha igen, az lenne a jó. – DR. W. Gy. pontosan megválaszolta.

További sok sikert!

Előzmény: minutus (1101)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1102
Skihíben nincs "parti", hanem ütésszámvallálás van. Persze ezttekintheted partinak abban az értelemben, hogy esetleg feláldozod a fogásért cserébe, de ez ritka. A fogás 50 pont, ami 9 ütés vállalásának felel meg. Magyarán ha az átlagot nézzük és 5-6 ütést vállalsz, azt elbukod 10-20 pontért, de cserébe csinálsz 50-et, ami jó biznic. Ráadásul, ebben a játékban általában az ütésszerzés és a fogás nem egymásnak ellentmondó dolog, hanem egymást segítő (legfeljebb nem a skízes üt, hanem a hajtó partnere, de még a skízes is üthet, hiszen a színvisszahívások kiszámíthatóbbak). Szóval alig van olyan eset, amikoo ténylegesen felmerül az, hogy bukjad az ütésszámvállalást a fogásért és a játék furcsasága, gyakran inkább telejsíted a biztos hat-hét vállalt ütésedet a száz pontért, semmitn kockáztass egy bizonytalan fogást.
Előzmény: minutus (1101)
minutus Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1101
Kedves Dinnye, már magam is gondoltam rá, így csak olaj a tűzre a kérésed: Amit Theking írt, maradéktalanul igaz, támogatásban nem volt hiány. Én ugyan csak kibicnek mentem, de az első fél óra után már 3 játékot játszottam skíz hívásosból! A bevezetés nagyon profi volt -látszott, hogy nem én vagyok az első érdeklődő:) : Feszes magyarázat -a skíz hívásos amúgy is egy logikájában feszes játék- aztán mindig néhány figurával többet kellett figyelembe venni. Ez valóban a leghatásosabb, eléggé sajnáltam, hogy gyorsan mennem kellett. Tehát a skíz hívásos alapjaival ismerkedtem meg és nagyon tetszett. A Paskievicses asztaltársaságom három dolog miatt kezd ráunni a huhi tarokkra: - nincs színkonvenció - (emiatt is, de másért szintén) túl erős a véletlen hatás a játékban. - rossz lap járáskor nincs min gondolkodni, jó lapokkal meg unalmas, illetve a szín bizonytalanság miatt előre lehet látni min múlik a bemondás, ha a fene fenét eszik, akkor is. - a lapodról adható információ nagyon szűkre van szabva. Amit viszont nagyon szeretek a huhiban és féltem a skíz hívásostól, mert még nem látom, tudja-e ezt nyújtani: - a XXI fogás és (mentés) ülésrend és lapelosztástól függő változatossága. Ez a huhi tarokk fő vonzereje számomra. Lássuk, ezek fényében mit látok a skíz hívásosban, de szeretném hangsúlyozni, 5-6 játék után vagyok mindösszesen! - nincs talon, minden egzaktabbul számolható. (elvben) - az ütések vállalása, mint játékalap nagyon tetszik, mert elegáns megoldás arra, hogy mindig az elérhetőség határán mozogjon a vállalás. Tehát mindig izgalmas. - az elszámolást még nem teljesen értem, de abban látok komoly perspektívát, hogy a támadó max 100 pontot érhet el ugyanakkor 60-ról indul. Plusz pl. a volát 60 pont= 120... ez érdekes, na. - a lapom leírása bemondásokkal nagyon egyszerű. Még nem tudom hogy ezt a jó, vagy a rossz oldalra tegyem, mennyire öli az izgalmat, mennyire segíti elő a számolhatóságot. Mi például spec esetekben XVIII+XVII-re használjuk az első körös 4 királyt és ez igen jót tud tenni egy huhi partiknak. A Skíz hívásban tehát -egyelőre- nagyon merev szabályokat látok. Viszont a kiszámolhatóság túlzottan: unalom, illetve sport, nem pedig játék, én meg játszani szeretek. Most pedig a legkritikusabb rész - Nem tudom hova tenni azt a helyzetet, hogy a kezdő, egyben a skíz partnere is. Ez eltünteti a XXI-es "cseles" megfogását, természesen nem a hátulról fogásra gondolok, hanem amikor a XXI-es (jó tarokkos, tehát racionális) bizonytalansága miatt kerül nehéz helyzetbe. Pagát licit, skíz eljátszása elől... vagy egyszerűen csak semmit nem tud. Az viszont érdekes, ha a színre vonatkozó bemondásokat is figyelembe vesszük... na, ehhez kevés még a tudásom Skíz hívásból. "Tömören" ennyi. Ha holnap nem is garantálom, hogy ott leszek, de rövidesen biztos folytatom az elméllyedésemet a Skíz hívásban. Még egyszer elnézést, hogy outsiderként ennyit fecsegtem. Még egy kérdés: A Skíz hívásos tarokkban mennyire megy a XXI fogás és a parti megcsinálása egymással szembe? Ezt nem látom át. Ha igen, az lenne a jó.
Előzmény: Dinnye_ (1100)
Dinnye_ Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1100

Szia Minutus (és a többiek)!

Légyszi írd meg a fúromra az első látogatásod élményét! Milyen volt találkozni a Royallal? Írj arról is légyszi, hogy neked mi volt az alap! Mit játszottatok az asztaltársaságoddal (Paskievics, Paskievics +(pl:sasulti), ...)! Kérlek légy részletes, és kritikus!

Köszi

Előzmény: minutus (1098)
Theking Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1099
Tökéletesen elégséges induláshoz. Menj le a klubba, rengeteg segítséget fogsz kapni.
Úgy 5 órától van játék.
Előzmény: minutus (1098)
minutus Creative Commons License 2005.04.14 0 0 1098
Köszönöm a tippet. Nem is tudtam, hogy a Desperados-nak kártyázásra alkalmas terme is van. Hánytól hányig van a játék? Egyébként a royal-hoz erős segítség lenne a magas/illusztrált tarokk ismerete, vagy egy rutinos Paskievics is elég indulásnak?
Előzmény: Dinnye_ (1097)
Dinnye_ Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1097

Kedves, érdeklődő Minutus!

Könyvet a keddi egyesületi klubbnapot tudsz beszerezni, Bp-en az Astóriánál a Desperados Pub kulöntermében. Ha nem tudsz érte személyesen jönni akkor a gerots@axelero.hu címre írj!

Ha bármi kérdésed van írj a mailemre , vagy ide nyugodtan!

Dinnye

Előzmény: minutus (1096)
minutus Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1096
Hol lehet royal tarokk könyvet beszerezni? Nézem netes könyváruházakat, de 11 kiadás ide vagy oda, sehol sincs:(
lujza Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1095
Ez nem píszí, hanem gúny....
Előzmény: szfinxy (1094)
szfinxy Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1094

ha a stílus lekezelő volt, hát elnézést érte, nem annak szántam, minden bizonnyal a(ratióban komoly hiányosságokat felmutató - hogy politikailag korrekt legyek) csökönyösség íratta velem.

Na elolvastam a fenti másfél sort, biztos ez is lekezelő, hát előre is sorry érte...

a szanszkritot pedig én sem szeretném megtanulni, de legalább nem állítom róla, hogy: " ja, az a nyelv, ahol néhány fazon makog, meg mutogat egy szótárt bámulva?".

Előzmény: Mollly (1093)
Mollly Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1093
Olvass vissza, kedves Szfinxy, és rájössz, mit ért Lujza lekezelö stíluson.
Előzmény: szfinxy (1089)
Mollly Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1092
Lujza, ezt már cáfoltuk. Szfinxy is, én is. Gyere le a klubba, majd meglátod, milyen az az "egy mukk nélkül" :))
Előzmény: lujza (1081)
Mollly Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1091
"Alkoss folyton újat, s örizd meg a régit,
amit a rokka, tü, szövöszék alkotott"

Milyen életünk lenne hagyományok, gyökerek nélkül?
Előzmény: lujza (1079)
lujza Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1090
Ha elolvasod, és érted, akkor próbáld meg elképzelni, mit szólnál, ha valaki olyanokat írkálna neked, mint te nekem, pusztán azért, mert nem akarod megtanulni a csodaszép szanszkrit nyelvet.... 
Előzmény: szfinxy (1089)
szfinxy Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1089
elolvasom. és ÉN értem is. ám már nem csodálkozom
Előzmény: lujza (1088)
lujza Creative Commons License 2005.04.07 0 0 1088

Te nem olvasod el, amit írsz?

Előzmény: szfinxy (1087)
szfinxy Creative Commons License 2005.04.07 0 0 1087

legalább ebben egyetértünk, szeretem az önkritikát

nem írtad sehol, nem is állítottam, nem is szeretheted, mert nem ismered. az nem ismeret, ha már láttad, hogy valakik játszanak valamit

Előzmény: lujza (1086)
lujza Creative Commons License 2005.04.06 0 0 1086
Igen. A lekezelö stílus mögött valóban sokszor  önbizalomhiány van szerintem is.. :)))
Előzmény: szfinxy (1084)
lujza Creative Commons License 2005.04.06 0 0 1085

nem azt szólom "le" aki szereti, hanem aki úgy nem szeret vmit, hogy nem ismeri.

Hol is írtam egész pontosan, hogy nem szeretem a royalt?

Előzmény: szfinxy (1083)
szfinxy Creative Commons License 2005.04.06 0 0 1084
s még vmi: lekezelő stílus vagy kishitűség, önbizalomhiány? jó kérdés lenne
szfinxy Creative Commons License 2005.04.06 0 0 1083

kedves - nem kedves, de őszinte

én IS szeretem a hagyományos tarokkot IS, és nem azt szólom "le" aki szereti, hanem aki úgy nem szeret vmit, hogy nem ismeri.

szóval, én IS szeretem a hagyományos tarokkot, mégis más a véleményem magamról, mint neked...

Theking Creative Commons License 2005.04.06 0 0 1082
Ez a fajta vita már párszor lefolyt ezen a fórumon. Tökéletesen egyetértek azzal, akinek az az álláspontja, csak úgy mondjunk véleményt valamiról, hogy tárgyi ismeretekkel rendelkezünk róla.
Leszögezem, a royal nem az a játék, ahol négy játékos csendben ül és meredten néz egy táblázatot. Kétségen kívül jobban számolható a játék, ezért vannak olyonak akik végiggondolnak egy lejátszást. Azonban láttad volna hétfőn milyen röhögés és ugratás volt, csendesnek és magunk elé bámulásnak legkevésbé sem mondható helyzet volt. Megjegyzem a royal partiba egy huszashívásos partiból ültem át.

Ugyanezt lehetne mondani akkor bármelyik huszashívásos tarokkváltozatról is, hiszen ott is vagy csendben ülünk vagy nem :), feejünkön hülye sapkákkal, nyakunkban láncos táblákkal, magunk elé meredve, mégiscsak el kellett volna menekülni a XXI-gyel abban a szinben.

Szóval nem egyforma a két játék. Magamrészéről, ha választhatok, akkor inkább royalozok, ebben több a kihivás, változatossabb a játék.
Egyébként éppen hétfőn jelent meg a royal 11.(!!!) könyvkiadványa.

lujza Creative Commons License 2005.04.06 0 0 1081

konklúzió: tisztelem harcos elszántságod, a véleménynyilvánításhoz ennyi elég.

az érdemi vitához viszont - kivéve ha valakit csak és kizárólag az örökös ellentmondás vágya éltet és vezérel - nem árt ismerni a témát, az összehasonlítás alapjait.

részemről lezártam, ha vagy annyira értelmes felfogod írásom lényegét. ha nem, hát nem.

Kedves....

Csak az egyik dolog az, ami elriaszt a royalozástól, hogy ül négy darab játékos egy mukk nélkül és egy táblázatot bámul meredten...

A másik dolog, ami elriaszt, ez a lekezelö stílus.

Nem elöször tapasztalom:

Hogy, aki szereti a hagyományos tarokkot, az csak egy szellemileg visszamaradott, begyöpösödött hülye lehet....

Előzmény: szfinxy (1080)
szfinxy Creative Commons License 2005.04.06 0 0 1080

erőltetett párhuzam, tévedésekkel. senki nem akar semmit lerombolni. ha ismernéd a royal-t, tudnád, hogy semmit nem vesz el csak hozzáad (mint a te sas-ultid). láss egy eklatáns példát, maradjunk a múzeumoknál: ha új kiállítást szeretnének szervezni, ahhoz nem kell kidobni a régit. aki akarja nem nézi meg az újat, maradhat a réginél. a többiek megnézhetik ezt is, azt is, vagy akár mindkettőt(te sem szeretnéd, ha csak egyfajta kenyérből választhatnál az üzletben, még ha ragaszkodsz is a régihez)

konklúzió: tisztelem harcos elszántságod, a véleménynyilvánításhoz ennyi elég.

az érdemi vitához viszont - kivéve ha valakit csak és kizárólag az örökös ellentmondás vágya éltet és vezérel - nem árt ismerni a témát, az összehasonlítás alapjait.

részemről lezártam, ha vagy annyira értelmes felfogod írásom lényegét. ha nem, hát nem. Üdv: szfinxy

Előzmény: lujza (1079)
lujza Creative Commons License 2005.04.06 0 0 1079

Ha meg mindent kidobnánk, lerombolnánk azon az alapon, hogy régi, nemhogy egy múzeumunk se volna, de egy lakható városunk se..

Az 50-es években volt olyan építész, aki azt javasolta, hogy bontsák le a parlamentet és építsenek helyette egy szép újat...

Előzmény: Dinnye_ (1077)
szfinxy Creative Commons License 2005.04.06 0 0 1078

dinnye, mi bajod a barlangommal? és mi a fakk az a tűz?!?

Előzmény: Dinnye_ (1077)
Dinnye_ Creative Commons License 2005.04.06 0 0 1077

Igaza van szfinxynek!

Úgy gondolom, ha az emberek nem vágytak volna töbre, jobbra akkor még mindig ott ülnénk a barlangban, és talán tűz se melegítene minket...

Előzmény: szfinxy (1076)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!