Kedves minutus, örülök, hogy tetszett a skihi és hogy máris kipróbáltad. Többféle vélemény létezik, szerintem önmagában is nagyon érdekes játék, de mégis csak egy oktatójáték a royal felé, ebből erednek az ellentmondásai is(lásd lejjebb). A törzsfőnök szerint ezzel lehet a legkönnyebben elfogadtatni a huhistákkal a royal szabályait, spec kötöttségeit, ezzel én személy szerint nem értek egyet feltétlenül, bár sokszor bevált(nálam is).
1. a skíz hívásos amúgy is egy logikájában feszes játék- így van a royal is az, szokni kell
2. huhi tarokkra: - nincs színkonvenció - (emiatt is, de másért szintén) túl erős a véletlen hatás a játékban ez így van, ezt próbálja kiküszöbölni már a skihi is, ezért viszont áldozatot kell hozni. Hogy mégis megéri, azt majd a royalban lehet igazán értékelni
3. Amit viszont nagyon szeretek a huhiban és féltem a skíz hívásostól, mert még nem látom, tudja-e ezt nyújtani: - a XXI fogás és (mentés) ülésrend és lapelosztástól függő változatossága. Ez a huhi tarokk fő vonzereje számomra. Én gyorsan váltottam a skihiről( és azóta sem sokat játszottam), így nem tudnék autentikusan reagálni, azt viszont bizton állíthatom, hogy a royal tudja ezt nyújtani, csak kicsit másként: nem csak a XXI-fogás, hanem még sok hasonló vagy nagyobb értékű bemondásod lehet, aminél ezek az izgalmak szintén előjöhetnek. Nem kell várnom a fogható XXI-re, máshogy is megoldható a kellő szintű adrenalin
4. elszámolást még nem teljesen értem, de abban látok komoly perspektívát, hogy a támadó max 100 pontot érhet el ugyanakkor 60-ról indul. Plusz pl. a volát 60 pont= 120... ez érdekes, na. Bukhatsz is mellé, ne felejtsd el ( kis színesek) és akkor azt abból fogod levonni!
5. lapom leírása bemondásokkal nagyon egyszerű. Még nem tudom hogy ezt a jó, vagy a rossz oldalra tegyem, mennyire öli az izgalmat, mennyire segíti elő a számolhatóságot. lásd 2. pont
6. Viszont a kiszámolhatóság túlzottan: unalom, illetve sport, nem pedig játék, én meg játszani szeretek. - lásd 2. pont
7. Most pedig a legkritikusabb rész - Nem tudom hova tenni azt a helyzetet, hogy a kezdő, egyben a skíz partnere is. Ez eltünteti a XXI-es "cseles" megfogását, természesen nem a hátulról fogásra gondolok, hanem amikor a XXI-es (jó tarokkos, tehát racionális) bizonytalansága miatt kerül nehéz helyzetbe az áldozat az áldozat. ne félj, nem tűnik el a cseles megfogás, pont a színek miatt( a royalban pedig még fokozható,csak én és a partnerem tudjuk, melyikünknél is van valójában a Skíz Sőt: elfogásveszélyben a XXI-em: ha akarom, csak én és a partnerem tudjuk, valójában melyikünknél van a XXI )
8. Még egy kérdés: A Skíz hívásos tarokkban mennyire megy a XXI fogás és a parti megcsinálása egymással szembe? Ezt nem látom át. Ha igen, az lenne a jó. DR. W. Gy. pontosan megválaszolta.
További sok sikert!
Skihíben nincs "parti", hanem ütésszámvallálás van. Persze ezttekintheted partinak abban az értelemben, hogy esetleg feláldozod a fogásért cserébe, de ez ritka. A fogás 50 pont, ami 9 ütés vállalásának felel meg. Magyarán ha az átlagot nézzük és 5-6 ütést vállalsz, azt elbukod 10-20 pontért, de cserébe csinálsz 50-et, ami jó biznic. Ráadásul, ebben a játékban általában az ütésszerzés és a fogás nem egymásnak ellentmondó dolog, hanem egymást segítő (legfeljebb nem a skízes üt, hanem a hajtó partnere, de még a skízes is üthet, hiszen a színvisszahívások kiszámíthatóbbak). Szóval alig van olyan eset, amikoo ténylegesen felmerül az, hogy bukjad az ütésszámvállalást a fogásért és a játék furcsasága, gyakran inkább telejsíted a biztos hat-hét vállalt ütésedet a száz pontért, semmitn kockáztass egy bizonytalan fogást.
Kedves Dinnye, már magam is gondoltam rá, így csak olaj a tűzre a kérésed:
Amit Theking írt, maradéktalanul igaz, támogatásban nem volt hiány. Én ugyan csak kibicnek mentem, de az első fél óra után már 3 játékot játszottam skíz hívásosból! A bevezetés nagyon profi volt -látszott, hogy nem én vagyok az első érdeklődő:) : Feszes magyarázat -a skíz hívásos amúgy is egy logikájában feszes játék- aztán mindig néhány figurával többet kellett figyelembe venni. Ez valóban a leghatásosabb, eléggé sajnáltam, hogy gyorsan mennem kellett.
Tehát a skíz hívásos alapjaival ismerkedtem meg és nagyon tetszett. A Paskievicses asztaltársaságom három dolog miatt kezd ráunni a huhi tarokkra:
- nincs színkonvenció
- (emiatt is, de másért szintén) túl erős a véletlen hatás a játékban.
- rossz lap járáskor nincs min gondolkodni, jó lapokkal meg unalmas, illetve a szín bizonytalanság miatt előre lehet látni min múlik a bemondás, ha a fene fenét eszik, akkor is.
- a lapodról adható információ nagyon szűkre van szabva.
Amit viszont nagyon szeretek a huhiban és féltem a skíz hívásostól, mert még nem látom, tudja-e ezt nyújtani:
- a XXI fogás és (mentés) ülésrend és lapelosztástól függő változatossága. Ez a huhi tarokk fő vonzereje számomra.
Lássuk, ezek fényében mit látok a skíz hívásosban, de szeretném hangsúlyozni, 5-6 játék után vagyok mindösszesen!
- nincs talon, minden egzaktabbul számolható. (elvben)
- az ütések vállalása, mint játékalap nagyon tetszik, mert elegáns megoldás arra, hogy mindig az elérhetőség határán mozogjon a vállalás. Tehát mindig izgalmas.
- az elszámolást még nem teljesen értem, de abban látok komoly perspektívát, hogy a támadó max 100 pontot érhet el ugyanakkor 60-ról indul. Plusz pl. a volát 60 pont= 120... ez érdekes, na.
- a lapom leírása bemondásokkal nagyon egyszerű. Még nem tudom hogy ezt a jó, vagy a rossz oldalra tegyem, mennyire öli az izgalmat, mennyire segíti elő a számolhatóságot. Mi például spec esetekben XVIII+XVII-re használjuk az első körös 4 királyt és ez igen jót tud tenni egy huhi partiknak. A Skíz hívásban tehát -egyelőre- nagyon merev szabályokat látok. Viszont a kiszámolhatóság túlzottan: unalom, illetve sport, nem pedig játék, én meg játszani szeretek.
Most pedig a legkritikusabb rész
- Nem tudom hova tenni azt a helyzetet, hogy a kezdő, egyben a skíz partnere is. Ez eltünteti a XXI-es "cseles" megfogását, természesen nem a hátulról fogásra gondolok, hanem amikor a XXI-es (jó tarokkos, tehát racionális) bizonytalansága miatt kerül nehéz helyzetbe. Pagát licit, skíz eljátszása elől... vagy egyszerűen csak semmit nem tud. Az viszont érdekes, ha a színre vonatkozó bemondásokat is figyelembe vesszük... na, ehhez kevés még a tudásom Skíz hívásból.
"Tömören" ennyi. Ha holnap nem is garantálom, hogy ott leszek, de rövidesen biztos folytatom az elméllyedésemet a Skíz hívásban. Még egyszer elnézést, hogy outsiderként ennyit fecsegtem. Még egy kérdés:
A Skíz hívásos tarokkban mennyire megy a XXI fogás és a parti megcsinálása egymással szembe? Ezt nem látom át. Ha igen, az lenne a jó.
Légyszi írd meg a fúromra az első látogatásod élményét! Milyen volt találkozni a Royallal? Írj arról is légyszi, hogy neked mi volt az alap! Mit játszottatok az asztaltársaságoddal (Paskievics, Paskievics +(pl:sasulti), ...)! Kérlek légy részletes, és kritikus!
Köszönöm a tippet. Nem is tudtam, hogy a Desperados-nak kártyázásra alkalmas terme is van. Hánytól hányig van a játék? Egyébként a royal-hoz erős segítség lenne a magas/illusztrált tarokk ismerete, vagy egy rutinos Paskievics is elég indulásnak?
Könyvet a keddi egyesületi klubbnapot tudsz beszerezni, Bp-en az Astóriánál a Desperados Pub kulöntermében. Ha nem tudsz érte személyesen jönni akkor a gerots@axelero.hu címre írj!
Ha bármi kérdésed van írj a mailemre , vagy ide nyugodtan!
ha a stílus lekezelő volt, hát elnézést érte, nem annak szántam, minden bizonnyal a(ratióban komoly hiányosságokat felmutató - hogy politikailag korrekt legyek) csökönyösség íratta velem.
Na elolvastam a fenti másfél sort, biztos ez is lekezelő, hát előre is sorry érte...
a szanszkritot pedig én sem szeretném megtanulni, de legalább nem állítom róla, hogy: " ja, az a nyelv, ahol néhány fazon makog, meg mutogat egy szótárt bámulva?".
Ha elolvasod, és érted, akkor próbáld meg elképzelni, mit szólnál, ha valaki olyanokat írkálna neked, mint te nekem, pusztán azért, mert nem akarod megtanulni a csodaszép szanszkrit nyelvet....
Ez a fajta vita már párszor lefolyt ezen a fórumon. Tökéletesen egyetértek azzal, akinek az az álláspontja, csak úgy mondjunk véleményt valamiról, hogy tárgyi ismeretekkel rendelkezünk róla. Leszögezem, a royal nem az a játék, ahol négy játékos csendben ül és meredten néz egy táblázatot. Kétségen kívül jobban számolható a játék, ezért vannak olyonak akik végiggondolnak egy lejátszást. Azonban láttad volna hétfőn milyen röhögés és ugratás volt, csendesnek és magunk elé bámulásnak legkevésbé sem mondható helyzet volt. Megjegyzem a royal partiba egy huszashívásos partiból ültem át.
Ugyanezt lehetne mondani akkor bármelyik huszashívásos tarokkváltozatról is, hiszen ott is vagy csendben ülünk vagy nem :), feejünkön hülye sapkákkal, nyakunkban láncos táblákkal, magunk elé meredve, mégiscsak el kellett volna menekülni a XXI-gyel abban a szinben.
Szóval nem egyforma a két játék. Magamrészéről, ha választhatok, akkor inkább royalozok, ebben több a kihivás, változatossabb a játék. Egyébként éppen hétfőn jelent meg a royal 11.(!!!) könyvkiadványa.
konklúzió: tisztelem harcos elszántságod, a véleménynyilvánításhoz ennyi elég.
az érdemi vitához viszont - kivéve ha valakit csak és kizárólag az örökös ellentmondás vágya éltet és vezérel - nem árt ismerni a témát, az összehasonlítás alapjait.
részemről lezártam, ha vagy annyira értelmes felfogod írásom lényegét. ha nem, hát nem.
Kedves....
Csak az egyik dolog az, ami elriaszt a royalozástól, hogy ül négy darab játékos egy mukk nélkül és egy táblázatot bámul meredten...
A másik dolog, ami elriaszt, ez a lekezelö stílus.
Nem elöször tapasztalom:
Hogy, aki szereti a hagyományos tarokkot, az csak egy szellemileg visszamaradott, begyöpösödött hülye lehet....
erőltetett párhuzam, tévedésekkel. senki nem akar semmit lerombolni. ha ismernéd a royal-t, tudnád, hogy semmit nem vesz el csak hozzáad (mint a te sas-ultid). láss egy eklatáns példát, maradjunk a múzeumoknál: ha új kiállítást szeretnének szervezni, ahhoz nem kell kidobni a régit. aki akarja nem nézi meg az újat, maradhat a réginél. a többiek megnézhetik ezt is, azt is, vagy akár mindkettőt(te sem szeretnéd, ha csak egyfajta kenyérből választhatnál az üzletben, még ha ragaszkodsz is a régihez)
konklúzió: tisztelem harcos elszántságod, a véleménynyilvánításhoz ennyi elég.
az érdemi vitához viszont - kivéve ha valakit csak és kizárólag az örökös ellentmondás vágya éltet és vezérel - nem árt ismerni a témát, az összehasonlítás alapjait.
részemről lezártam, ha vagy annyira értelmes felfogod írásom lényegét. ha nem, hát nem. Üdv: szfinxy