A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
De biztos hogy van katalógusban, csak nekem mindössze a Magyar Éremhatározó áll rendelkezésemre, ami kizárólag a magyar vereteket tartalmazza, ez pedig valószínűleg osztrák változat. A P is igen gyakori osztrák típus. És hidd el hacsak nem rendkívül szép UNC állapotú, nem fogsz érte többet kapni max. 1000-nél. Bár lehet hogy megérint a szerencse. :)
Én se értem miért nem szerepel a G veret ennél az érménél, mert a töbinél ahol van, mindenhol hozza. Az Éremhatározóban csak azok a verdék szerepelnek, amiket felsoroltam. De a G is kb 5-1000Ft-ig érhet. Ilyen árban mennek a vaterán, állapottól függően persze. Ha nagyon szép, akkor esetleg többet is ki lehet belőle hozni.
1762-ben Mária Terézia is adott ki ilyen krajcárt K, NB, és S (ezek a magyarok) betűjelzéssel, és Lotharingiai Ferenc is C, K, és NB jelzéssel. Mégegyszer hangsúlyozom, ezek csak a magyar típusok. Ezen felül osztrák veretek is voltak, mint például a W-s.
Sziasztok !! 1000 bocsi mindenkitől, de mostanra derült ki, hogy egy ismerösöm viccelt meg, aki tudta rólam, hogy sűrűn lógok a vaterán. Elnézét még egyszer !!! Andrea
Sziasztok ! Valaki biztosan tudja a kérdésemre a választ. A mai postával kaptam egy levelet VATERA-Bp. feladótól. A boríték 1 db 1 drachmást rejtett. Az egyik felén egy bagolyfej látható. Nem rendeltem, lehet, hogy tévesen kötött ki nálam ? Andrea
ferencz józsef pénzeivel kapcsolatos könyvet tud vki ajánlani? ha egyáltalán létezik ilyen? numizmato: köszi az alföldi könyvet, sikerült debrecenben egy helyen beszerezni az egyik könyvtárból. csak egy baja van, hogy németül van :( nekem meg az angol és a francia az erősségem, de majd vhogy elboldugolok vele.
A kanadai pénzverde verési technikájáról van egy rövid ismertetőm angol és francia nyelven.Ha érdekel átveheted az egyesületben ma délután 2-4 óra között az 56-os asztalnál.A papírpénz gyártásról talán nézd meg a nagyobb gyártók internetes oldalait, vagy Albert Pick : Papiergeld Lexicon cimű könyvében találhatsz a gyártásra vonatkozó leírást.