2013. Október 26. Verőfényes nap 21fok, egyszóval jó idő! Jó idő arra, hogy én is belépjek a villanybringások táborába. Bár még csak fél lábbal.
Ehune az új használt első elsőkerekem vezérlővel és gázkarral. Működik. Annyira, hogy le is teszteltük. Üresben 53.6km/h valós sebességet mértünk 41.2V-ról hajtva. Juhé! Elég lesz 36V-os pakkot összeeszkábálni hozzá! Meg a kereket is fixen a helyére.
A motor egyébként egy tárcsafékes Conhis mini hub motor. 24V/250W-tól 48V/500W-ig kivitelek közül valamelyik. Igazság szerint szerintem mind ugyan az a kerék, csak másként van eladva.
Szóval már csak kell egy töltő, egy akkupakk, és egy kis reszelés, hogy mehessen a szekér akár 40km/h is! ;)
Hát csakk annyi, hogy ha elegendő volna a teljesítmény akkor előfordulhatna azaz állapot, hogy a bicikli magát gyorsítaná fel és nem volna ráhatásom.Természetesen akkor, ha a pas a keréken volna és nem a pedálon.
Mesélj nekem erről a rugós láncfeszítős ötletedről... Nekem elöl - hátul váltóm van, szóval közlekedik a lánc oldalirányban elég sokat...
Van egy összecsukható elektromos kerékpárom, azon egyujjas "gázkar" és a hajtókar forgatását érzékelő jeladó van. Egy három-állású kapcsoló segítségével választható a rásegítéses, a robogós, illetve a kerékpáros üzemmód.
Van egy elektromos robogóm, azon gáz-markolat segítségével szabályozható a haladási sebesség.
A nyáron összeraktam egy hibridet, azon a kormány bal oldalára került az egyujjas "gázkar".
Neked egy rúgós láncfeszítőt ajánlanék összehozni egy elektromos "gázkarral"!
Szerinted mi köze van a teljesítménynek a szabályzás módjához?
A motort? Azt holnap lesz szerencsém kipróbálni, és ha tetszik meg is vehetem a motort. Azért érdeklődöm ilyen lelkesen. ;)
A gázkar viszont tényleg érdekell, hogy kinek mi jött be, mert nem szeretném megvenni az összes fajtát, hogy megtudjam melyik a legjobb. Nekem csak rásegítés kell. 40km/h is segíteni fog a motor, de csak max 300W-nyival.
Épp ez az, hogy 48Voltal is tudott 50Km/h, igenám de 50Ampert vett fel, és tényleg forró volt minden: aksikábel, motorkábel, motor.. ez így volt gyárilag.
És rossz volt a hatásfok, 48V20Ah pakk épp hogy elég volt odavissza óvatoskodva.
Most meg 12Amper teljes gázon, nem melegszik semmi a hatótáv is felment duplájára:)
Gyorsulás is remek:) Végsebbesség 60Km/h
Meg ha már segédmotor, akkor használom úgy mint rendes motor.
Végsebességre tuti nem, mert megfeledtkezel róla, hogy én egy 300Wos motort fogok használni 48-60 Voltról visszavett áramkorláttal, így a 300ford = 40km/h csak 300W-ot fog leadni a motor.
Igazad van. Ezzel együtt nem tartom indokoltnak a nagy pólusszámú HUB motorknál a szinuszmezőt, hiszen használati szempontból a nyomatékhullámzás nem zavaró (ha egyáltalán feltűnik)
A HPM-nél meg majd meglátod mit jelent a nyomatékhullámzás :)
Azért ne aggódj ott is a néhány n/min felett már nem zavaró, brutális indulásnál azért érezhető lesz, de valamit valamiért.
Inkább minden járműnek illene csendesebbnek lennie. Ha másra nem gondolj csak a nagymocikra. De ha zaj kell : láttam droidra olyan appot, hogy GPS alapján méri a sebességedet és ennek megfelelő hangot ad, amit megfelelően felerősítve, lesugározva eljuttathatunk a közlekedésben résztvevő felek fülébe. Van sok-sok profil : Honda moped és Hayabusa . . . de ennyire ne vetemedjünk el.
Milyen a sima gázkaros? Nem szoktatja le az embert a tekerésről???
Én azon gondolkodom, hogy lehet a PAS szenzort a kerékre kéne kötni, és nem a pedálra, így sebesség függvényében segítene be a hajtásba. Bár nem jó a lineáris, hisz a légellenálás négyzetes, de lehet működne...
Úgy látszik érdekes ez a téma. Már kapható néhány ilyen vezérlő és nem is olyan drágák, endless-spheren már páran próbálgatják is őket. Eddig csak annyit írtak, hogy jóval halkabb, hatékonyságukról még találtam mért adatot.
Állítólag a hagyományos vezérlők között is nagy különbségek vannak motorhang és sima indulás tekintetében. A két vezérlőm között nem találtam eltérést e tekintetben, mindkettő elég hangosan indította a motort terhelés alatt.
Persze nem zavaró, csak a kíváncsiság miatt dobtam fel a témát.
Bár túlzottan nem értek hozzá, csak egy két gondolat.
Gondolom a nagyobb veszetség alatt a kényszeredetten megemelt jóval magasabb "kapcsolófrekit" értetted. Hiszen a magas pólus(pár) szám miatt igen magas frekijű szinuszt kell létrehoznunk, és a felbontás nem lehet akármi, hogy az a szinusz valóban szinusz is legyen. Így ebből kifolyólag valóban sokkal nagyobb lesz a kapcsolási veszteségünk. Ez egy negatívum.
Viszont más veszetségek esetleg kevésbé jellenek meg. Valljuk meg, azért szinuszossal sokkal ideálisabb forgó mágneses teret - sőt teljesen ideális forgó mágneses mezőt - tudunk létrehozni, nem "pólusonként pulzálót", mint egy "hagyományos" vezérlővel. Azaz "mechanikusan", körmozgás szempontjából sokkal ideálisabb képet kapunk. Természetesen kéretik úgy érteni, ahogy az itteni szleng megkívánja.....
Viszont kérdéses valóban, hogy az ilyen 40-50 polúsú motoroknál mennyire is van ennek jelentősége, főleg ebben a teljesítménykategóriában. Mert alacsony póluszámnál máshogy szinte meg sem oldható, ezt tudjuk. VAgy csak hatalmas veszteségek árán. De jellemzően a HUB motorok igen magas pólusszámuak, amihez szinuszos vetérlőt fabrikálni baromira nem lesz egyszerű.
Na meg a szoftvert szóba se hoztam, mert a lényegi különbség ugyebár ebben van igazából... És mindezt real timeban, analóg hall elemekkel ....
Szóval midnent összevetve - legalábbis a pár 100 W kategóriában - a fene se tudhassa :-)
A szinuszmezős is FET-es. Annyi a különbség, hogy a motorra jutó áram jelalakja szinuszos, nem pedig trapéz. Előnye a simább, halkabb járás, hátránya hogy jóval bonyolultabb, drágább és komplikáltabb. A gyakorlatban "érzésre" nem tudom van e előnye, illetve van-e érezhető különbség. Veszteségeket tekintve többnyire rosszabb lehet egy sima trapézos-négyszöges "hagyományos" BLDC vezérlőnél.
Mivel az Arizona Raptorom közvetlenül kap tápot egy szálon, pontosabban a riasztója, függetlenül a kulcsos kapcsolótól így az is hangoskodik mikor a csatlakozót bedugom a pakkba. De ez nem rövidzárlat. Azért kérdezem, mit ért rövidzárlat alatt. Konkrétan rövidzárlat még a kábeleket is megolvasztja mielőtt a pakk lemerül.
Az én Alfámat 28-ért vettem,töltővel,jó aksikkal, csak igényes voltam az akkupakkra,meg a KRESZ tartozékokra.
Így nézett ki 28-ért,nagyon megérte,ja és a Zoli megerősítette és felismerte,hogy nemrég Tőle vették a vadi új vezérlőt és a lámpát is,sok elektronika nem kell nekem:
Sziasztok érdeklődnék mi lehet ha rá dugom az aksit a trd 033 asra pukkan és szikrászik kábelek nincsenek megsérülve égve de mégis zárlatott produkál...
Az első e-bringánál nem lenne jobb,ha egy használt,olcsóbb megoldással kezdenéd?
Nekem az Alfám most kb 44 ezerben van,de KRESZ-tuti,tükör,csengő,prizma, töltő,jó aksik,végsebessége 110 kilónál 35km/óra, kb 30 km az egyszerre megtehető táv ,kíméletesen,stb,csak továbbra is egy bal oldali takaró lemezt keresek,a pedál és a hátcsó tengelytávot még lusta voltam lemérni,mert sokat voltam vidéken.
Az Apródon vettem én is,ma belenéztem,több hónappal ezelőtti hírdetések kacsintanak vissza.
A töltő és a jó aksi létfontosságú,anélkül nem sokat ér egy használt e-bringa.
Annyira alkalmi vétel, hogy az e-bringaboltok átlagba 140 vagy az fölött árulják. Egy ismerős hölgy közel két éve tekergeti itt a városba és megvan vele elégedve. Igaz, Ő csak rövid távokra használja és minden este töltőre teszi.
Köszönöm az infót. Vétel előtt kivetetem az akkukat és lemérem, de nem tudom, hogy mit csináljak, ha kisseb 151x94x98 nál mert ennél kisebbet csak egyet 154x94x64 -est találtam, de az már csak 9 Ah-ás. Egyébként az Auchanban 85 eFt. kamatmentes hitelre + 6000 üzembe helyezés, de csak holnapig van akcióba. Alkalmi vételnek tűnik és bár kínai, még a kinézete is elfogatható számomra (retro hatású normál bicikli).
A váltónak köszönhetően magam is úgy gondoltam, hogy rásegíthetek a tempóra, csak nem tudom, hogy mennyire szereti az elektronika, ha egyszerre tekerem, meg húzom a nyél gázt. 30-40-el mehetek így vele, amikor elvileg 25 a vége? azt se értem miért írják, hogy szénkefe mentes a motor, az miért jó?
Ez a PO 04-s most akciósan 99eFt, de vannak ott kisbetűk is, azokkal meg azt tudatják, hogy plussz beüzemelési költség! Ceglédi barátaink nem élnek ilyen aljas módszerrel, ők a kifizetendő teljes áron kínálják portékájukat!
Egyébként a 10Ah-s akkuk alacsonyabbak a nagyobb kapacitásúaknál, így azok többnyire nem férnek bele az akkutartóba! Kis odafigyeléssel lehet olyan 12Ah-s akkut találni, amely befér a 10Ah-s helyébe, de nem ez a jellemző!
igen 2x12V-os 10 Ah-ás akkuk vannak benne, legalábbis a neten talált leírások szerint, amin meglepődtem, hogy nem igazán találtam 10 Ah-ás akkukat csak kisebbet vagy nagyobbat.
Mivel újonnan veszem, nyílvám nem fogom kidobni rögtön a 10 Ah-ás akksikat, de mivel napi szinten olyan 30 km fogok beletenni, így vélhetően 1-2 éven belül cserélni kell majd az akkumulátorokat, és ha kompatibilis a 14 Ah-ásal akkor ezt fogom bele venni a hosszabb hatótáv miatt.
A cserére konkrétan erre gondoltam: "BB Battery 12V 14Ah zselés Ciklikus akkumulátor, BP14-12 tip, méretei: 151x94x98 mm saruk nélkül" 10.290.- Ft/db, esetleg ha nem jó bele, vagy tudtok ettől olcsóbban akkor jelezzétek kérlek.
Valamint, ha tud valaki valami egyszerű tuning lehetőséget ehez aPolymobil PO-04 típushoz a nagyobb akksikon kívül (leginkább sebesség növelésre), azt előre is köszi: Norbi
Végülis azért vettem Turon szombaton, mert ott is volt ellenőrzés.
De lehet, hogy rajtam volt a sisak azért nem állított meg.
Úgy vettem észre, hogy az autósok másképp viszonyultak hozzám, mikor látták a sisakot a fejemem .
Végülis 40km/h felett meg kötelező!
Vételi papír az nálam van mindíg.
Ha kérdezted volna van sisakom amit nem használok,csak kis belső takarítás igényelt volna.
Tegnap este ismét közúti kontroll volt.Pedálnélkül közleked sisak nélkül előjött ismét,a motor papírjait nézve kérte az alvázszámot ledörzsöltem a koszt róla,de a számok a festékkel együtt lejöttek :-(
Azonosítatlan jármű kategória lettem.
Itt feladták és elköszöntek,de sisakot vegyek fel!
Majd ha a 65 éves nyugdíjas mamóka is felveszi az ugyanilyen pedálnélküli robira akkor én is felveszem majd.
Az első elektromos kerékpár vásárlása előtt álok, így lehet, hogy buta kérdést teszek fel, de megköszönném ha válaszolnátok.
Polymobil PO-04 -et néztem ki, és az lenne a kérdésem, hogy a gyári 2×12V/10 AH aksikat ki lehet-e cserélni 12 vagy 14 AH-es aksira?, illetve ha igen az kb. mennyivel növeli a hatótávolságot vagy a teljesítményt?
Nekem beváltak a szünetmentes tápból kiselejtezett aksik, Az Aixamban és a fagyis kocsikban is jól bírták a terhelést. Most 7 Ah-s CSB típust ajánlottak, van még vagy 200 db belőle, 800-1000 Ft között adják. Esetleg egy próbát megérhet:
Megállttam aztán a két fehér helyett a két kék madzagot kötöttem össze, aktíválva a villany satuféket :)
Indulás a helyi szupermarketbe, jól kigyorsultam és a biciklitároló előtt 1méterre fékeztem a három fékkel.....pont ott volt egy rétinéger aki megjegyezte milyen jó fékem van :)))))))))))))
Most késes biztit és házat tettem be,kiváncsi vagyok a fejleményekre.Egyenlőre legkorábban jövő héten veszem elő a bringát,ha az időjárás is semmi gond,tesztüzemben minden játszik.:)))
Lemerülés miatt biztosan nem!Nekem 15A-es üvegbizti van a pakkban.A vezérlőm 17A-es mégsem ég ki a bizti.Pedig valamelyik nap lelazult a testkábel(csavaros,de nem értem hogy tekeredett ki)és szikrázott erősen mikor rázkódott,és a bizti túlélte.Valahol zárlatnak kellett legyen.
Lent voltam 2 hétig a tanyán,okostelón olvastam a Fórumot,írhatnékom támadt.Átmentem a szomszédhoz,a traktortól a számgépig mindent szerel:),mivel otthon volt a jelszavam,kértem tőle egy indexes hozzáférést,ő mindenhez ért,hát ilyen nickneve volt,de már tegnap kimoderáltattuk erről a Fórumról, amint hazajöttem,spongyát rá.
Más: lemerítettem direkt az aksit,még szabi előtt ,se kép-se hang nem volt,hazatekertem vele,feltöltöttem,ma délelőtt beraktam a bringába az akkupakkot,se kép,se hang.Zolival telón felvettem a kapcsolatot,kiderűlt,hogy nem merűlt le annó teljesen az aksi,hanem az akkupakkban az üvegbizti szállt el,de úgy,hogy darabokra tört,talán bele is égett,a másik végét ki se tudtam venni. Megbeszéltem a Zolival,hogy teszek be egy késes biztiházat,30 amperos biztivel.Egyenlőre a pinyóban állványon működik.:)))
Kiváncsi vagyok,hogy mitől mehetett el az üvegbizti?Rázkódás?Nagyon lemerűlt aksi miatt?
Én ott orvosoltatnám a hibát, ahol a bringát vettem, annak ellenére, hogy már nem garanciális az akku! Feltételezhető, hogy tudnak a másik hárommal közel azonos teljesítményűt keríteni kedvezőbb áron!
Meg kell vallanom, még kézközelben sem volt soha e-bicaj. (Úgy hogy észrevételeket szívesen veszek. )Egypár szemből elsuhanó kínai kemping, vagy robogó szerűt láttam. Igazi minőségit viszont még látni sem láttam, csak neten vidin. Biztos tuti élmény lehet ahogy nyomod úgy adja a plusz nyomatékot.
De pedáloson is gondolkodom. Igazság szerint tuti volna, ha a kormányra nem kerülne semmi sem, csak az első kerék - váz - hajtókar édeshármas lerendezné a dolgokat. De be kell valljam a csak pedálfordulatszám szerinti vezérléstől egy kicsit viszolygok. Szoktam gurultamban hátrafele racsnizni, meg fékezés közben mindig visszaváltok. (Én használom a fokozatokat folyamatosan. 7km alatt vagy 100x váltok fel, és le ahogy a sebességem megkívánja.) Érdekes lenne, ha ugrana közben a gép. Szóval lehet gázkar, vagy marok, vagy pedál gombokkal... Még passz!
Én mentem egy 729.000Ft-os Panasonic rendzserű KTM bicajjal. A pedál rásegítés alig volt rajta jobb mint a legtöbb kínain, annyi hogy több fokozatú volt. Eddig egyetlen értelmes nyomaték érzékelős valódi rásegítéses bicajjal mentem, úgy emlékszem Yamaha volt, Bartalus kollégának van, Nála lehet csodálkozni :)
Nekem is rapidfire váltóm van és bár nem használom szerintem meg lehetne oldani, hogy elférjenek egymás mellett. Nem pedeleceset szeretnél?
A motor valóban körülményesebb. Én mondjuk mindent Kínából rendeltem és semmi probléma nem volt.
Próbáltál már valamilyen ebringát? A hétvégén voltam a dechatlonban és kipróbáltam a negyedmilliós elektromos borzalmukat. Nem tudom, hogy minden PAS így működik-e, de ezt használhatatlannak találtam. Mindenesetre érdemes kipróbálni viszonyításképp, ha van dechatlon a közelben.
Ha jól látom a képen egész rendes fékjei vannak, kell is!
A napokba láttam egy hasonló gépet és a nyaregcsőtartóra volt valahogy az akkupakk felfogatva elég gyárinak nézett ki a kivitel. Nem tudtam jobban megnézni mert el kellett fordulnom.
Reggel mentem ki a házból még üvegen keresztül láttam egy e bringát, kinézetre olyan mint a raptorom de méretre mint a romet póni volt. Mire kiértem a hölgy már messze járt vele nem sikerült jobban szemügyre venni.
Hát igen. A 2 vázcső között persze semmi hely sincs, max. 1 db aksi férne be. A tervem az, hogy váz 2 oldalára laposan szerelem fel a liion aksikat szimmetrikusan, és a vázcsövek közé meg a vezérlőt ékelem be, de még nincs kidolgozva semmi sem. Jelenleg próbaképp egy hátsó tengelyre szerelhető egyszerű bicikli csomagtartó is megteszi, vagy a vázon átvetett nyeregtáskába csak úgy "beledobálva".
Jobban izgat (persze a motor a leginkább) a gázkar kérdése. Ugye 3x8 sebességes a bicaj, a kedvenc rapidfire váltókarokkal. Így a hüvelykujjas gázkar felejthető. Bár lehet, az első váltót lecserélem a gázkarra, és a váltót a nagytányérra állítom fixen. Még ezt sem tudom. Most kezdek a még csak a motorokkal barátkozni. Első kerekes valami... Itthon elég kicsi hub motorból a felhozatal. Ebay-ről nem rendelnék, mert nem bízom a gari elintézhetőségében. Megjön, és nem működik, kihullana a hajam.
Hány volt az egészséges maximális feszültségesés terhelés hatására?
Fél voltot mértem feltöltött aksikkal sztenderen, fékezve. Félelmetes, hogy az első aksi tesztelése után (3 másodperc) már olyan forró volt a féktárcsa, hogy a napi kakaósrántotta adagomat meg tudtam volna sütni rajta.
Köszönöm a segitséget,kicsit megnyugodtam,hogy nem az aksi rossz.Hétfőn viszem szetelőhöz.Én nem merek hozzányúlni me'rt nem értek hozzá.Mégegyszer nagyon köszönöm.
Nem is olyan régen "Tarany" kollégának még volt egy új 24V/250W-s elsőkerekes készlete! Kezdetnek ki kellene próbálnod egy olyat, s ha nem tetszik, akkor lehet a feszkót emelni.
Egyébként PAS üzemmódban 36V-ról tudja azt, amire szükséged van és bírja is!
Gondolom, hogy azóta már megtaláltad; szerintem az akkupakkon belül van egy biztosíték, annak csatlakozási potjai körül van a kontakthiba! Lehet, hogy a nagy áramfelvételtől a biztosíték lábai olvadtak ki. Beépítenék egy (akár) hálózati kismegszakítót a helyére, zárlat ellen az is véd!
Az én véleményem, hogy jobban jársz egy felújítandó masinával mint a készlettel. Készletet akkor célszerű venni, ha van egy jó minőségű kedvenc bringád és azt akarot gépesíteni.
Uhh! Hát most gondolkozhatok... Feszültséget nem azért akarok emelni, hogy 40nel is tudjon a bicaj önerőből haladni, hanem azért, hogy Az én x energiám (28-32km/h) kiegészítse azzal a kb.250W-al, hogy tudjak 35-38al haladni folyamatosan. Tehát egy ilyen áttételes 250Wos cucc, tud 33% magasabb feszültségről, és fordulatszámmal tartósan üzemelni?
Lehet inkább egy használt majdnemhogy leselejtezett biciklit kéne megvennem 20e Ft-ért... Vagy, van valakinek egy jó és használható 240-300Wos elsőkerékmotorja? Lehet olcsóbban is jönnék ki, ha nem készletett veszek... Hmmm...
Egy kis segitségre lenne szükségem. Mentem reggel dolgozni az e bringámmal Z-Tech ZT 25.és egyszercsak leállt. A töltöttségjelző teljes kapacitást mutat,de ha ráadom a világitást lemegy 0-ra.
Azt szeretném kérdenni,hogy mi lehet a baj? Az aksi pakk 7 hónapos és nem volt nagy igénybevételnek kitéve.
Elektromos robogókhoz tárolódoboz és egyéb kiegészitőket szerintetek hol tudnék vásárolni legnagyobb valószinüséggel?Első dobozt keresnék a TRD 016-omhoz de csak citromsárga szinben vagyok érdekelt. :))
Tolódik egy kicsit az akkumlator variáció ,mert inkább vettem bukósisakot .
Turon majdnem volt egy kocc ,meg a rendőr is majdnem megállított.
Különben meg 40km/h felett úgyis kell hasznalni.
Egyébként 65ezer és 75ezer között mozognak a komplett szettek szállítással együtt, de erre még rájön a vám. Itthon nem tudom hol lehet kapni ilyeneket, én még csak az 1000W feletti motorokkal barátkoztam.
Húúú! Köszi Conchudo! Kezdem érteni a dolgot. A visszatáplálást, mint extrát elfogadtam volna, de nem terveztem, így ha nincs nem okoz gondot.
Jó lesz ez a kész konfig sztm. nekem. Még mélázok rajta egy kicsit.
A fesz emelés = végsebb emelés szerinted is működni fog? Mert ha csak 25(29)km/h-ig segít a motor akkor inkább keresek mást. Ma is szinte végig 32-t mutatott a sebességmérő.
Többféle vezérlő is jó adott motorhoz és fordítva is igaz. A vezérlő visszatáplálás funkcióját nem kötelező használnod, ettől még tudna kezelni egy áttétes (szabadonfutós) motort is.
Számodra szerintem előnyösebb egy szabadonfutós motor. Ilyen kis teljesítménynél az egyetlen előnye a dd (direct drive) motornak a visszatöltés funkció lenne, ami várhatóan a 10%-ot se érné el. Előnye az áttételesnek, hogy nagyobb fordulatszámon forog, ezáltal jobb hatásfokkal tud működni (még a belső mechanikai veszteséggel együtt is) mint egy dd motor. Illetve ha rásegítés nélkül tekered a bringád az ellenállása szinte elhanyagolható a szabadonfutó miatt.
A boost gondolom amolyan turbó, ami a gyakorlatilag egy rövid áramkorlát emelést jelent. - nem tudom, hogy itt mit értettek boost alatt.
Ohh tehát ezt jelenti a bolygóműves szabadonfutós, hogy van benne egy mechanika. mitől egyik irányban rcsnizik, míg a másik irányban motorfékez. Én azt hittem, hogy ez csak egy sima kefe nélküli agymotor, mint a Smart Pie, vagy a Magic Pie, csak nincs benne a vezérlőelektronika. Meg persze jóval kisebb teljesítményű..
A motorféket a fékkarban lévő mikrokapcsolóról, az energiavisszatáplálást a külön kapható Magic vezérlő leírásából merítettem. Legalábbis nekem ezek jöttek le a mellékelt képről, hogy a ProKit-903hoz egy ilyen vezélő van hozzáadva. De ha ez nem olyan agymotor akkor biztos nem is ilyen vezérlő kell hozzá, tehát ez a kép téves.
Bartalus Laci Bácsinak van olyan bringája, amely céljaidra megfelelhet!
Odáig rendben, hogy tempomatot tud, de a motorféket és ezzel együtt az energia-visszatáplálást hogyan gondoltad megoldani?
Ez egy bolygóműves, szabadonfutós motor. Ha hátrafelé tolod, akkor igen nagy ellenállást fejt ki, de előre olyan könnyen gurul, mint egy kerékpár.
Szerintem a kitt-hez külön kell megvenned az akkumulátort és a töltőt! Elég lesz kifizetni a 36V-s Lítiumos akksit is, felesleges lenne 48V-sba beruháznod!
Tech-mobilnál nézelődtem és erről a motorról valaki tud esetleg valamit? Prokit-903-26fw Elsőkerekes 36V/250Wos. Nagyon csini darab a kitt, főleg a motor!
Jól gondolom, hogy ez a BAC-028 külső motorvezérlő jár hozzá? Szimpi, hogy tempomat, és fékkar kapcsolós motorfék is van benne. Monduk a BAC-028 vezérlő szerint még aksi visszatáplálást is tud. Kérdés még, hogy van e hozzá 36V-os aksi töltő? Újabb kérdés, hogy a cucc tud e 48V-ot? Persze a BAC-028 vezérlő tud, csak ez az e? Ha 36V-ról 228rpm a kerékfordulatszám, akkor 48V-ról már 303? Tehát 26" keréknél max:29km/h helyett max:39km/h tudna?
Tudom vegyem fel a Techmobillal a kapcsolatot, de előtte Titeket kérdeznélek meg, hogy képben legyek. Mi az a: -vezérlő áram: 14 A, 1:5 BOOSTERREL meg a: -bolygóműves nyomatéknövelő
Köszönöm a hozzászólásokat; én is így gondoltam! Úgy látszik, hogy aki bekötötte megelégedett a töltés-kiegyenlítéssel, a beépített áramkorlátot és a mélykisütés elleni védelmet nem tartotta fontosnak!
Van itt ugyebár két P- és egy B- jelű csatlakoztatási pont.
Azt szeretném megtudni, hogy helyes-e az elképzelésem a bekötésével kapcsolatban, illetve mi történik, ha csak az az egy P- van bekötve, melynek a csatlakoztatása látható!
Mindenki hozzászólására számítok, aki látott már ehhez hasonló herkentyűt!
Még beállítgatási teszt időszak van, a 36V 10-15Ah-s ólom akksik miatt 1,5 kW-ról itt szó sem lehet, csak szép takarosan nyomjuk, pláne, hogy csak a füles alátétek felelnek az elfordulás gátlásért ( teló itt is acéllábas ).
A szintén MP tulaj " Körösztapám " azt mondta, hogy 20 A-ra állítva a konstans áramot is csak max 14A-t mért a műszere, azt sem folyamatosan ( 20Ah Li-val ).
9-A konstansra állítva is érzésre még gyengébben megy, mint a 15A-s vezérlővel korlátozva az el-bike, úgyhogy még nyomom valamivel feljebb amperenként, hátha nem szív annyit valójában.
Eléggé nyomatékszegénynek találom a motort, arra számítottam, hogy a nagy átmérő miatt nyomatékosabb lesz mint az el-bike, ezzel szemben indulásnál nagyon gyenge és ha visszalassulunk, akkor is elgyengül. Ha viszont van már egy kis fordulat, meglódul mint a'zistennyila, a speed-ből vissza kell majd vennem mert még túl gyors is a végsebesség...
Ez a sok állítgathatóság tetszik :) ( bár tökéletes el voltam az el-bikével idáig állíthatóság nélkül is :):):) ) .
Ha már itt nagyon belemélyedés van a szíj témába, közölnék - kérdeznék én is :
A szomszéd adott egy motort, azt mondta Gardena gyepszellöztetőben volt és 1KW-os, megy 220-ról és egyenáramról is, azt mondta 30 körül adnak egy ilyen motort. A tengelyére van egy bordás szíj kerék, 12V-ról is már elég erősen teker.
Az a kérdés, hogy ezt a motort, is fel lehetne - e használni olyasmi módon, mint ahogy Tarany nál van? Kell -e valami vezérlés, vagy csak egy direkt kapcsoló? Hogyan kell védekezni, hogy ne égjen le, ellenállás 3-4A -hoz? Ezt a 3-4 A-t bírná tartósan az üresjárati fordulatszám alatt is?
Nem fogom burkolni a szíjakat, mert bevált a megoldás így ahogy van. Eddig mentem vele úgy 5000 Km-t, és nem akadt bele semmi. Télen néha latyak jut a hajtásba, de valahogy azt is eldarálja. Előnynek számít, hogy gond esetén egy mozdulattal le tudom venni mind a két szíjat, és megyek tovább egyszerű kerékpárként. Súlytöbbletet sem szeretnék rápakolni, minél könnyebb, annál jobb!
Ipari alkalmazásra folyamatos üzemre terveznek. Hobbi célokra nem szükséges akkora biztonsággal méretezni, ezért jó lehet a 13 fogas gyári tervezésű fogaskerék. Nem tudjuk, hogy hány üzemórát ment, s milyen karbantartást kapott!
Ágoston a gyári méret feletti kereket akarja kipróbálni, ehhez legkönnyebben Zolitól kaphat segítséget!
Valamikor úgy tanították, hogy van a biztonságosan működő alsó határ, van egy kompromisszumos alsóbb rész és ami oda sem fée bele tilos. Ez a komromisszumos rész aztán a tervező lehetőségei szerint a tárcsát ette vagy a szíjat ette jobban. A te esetetbe úgy látszik, a tárcsa fogy jobban. Ezzel csak az a baj, hogy nem szabványos méret és nem gyártják. Legyártatni meg nem lessz olcsó. Így nagyon nehéz kitotózni, miért is így oldották meg és mi lenne a jó kiváltási lehetőség mert valami oka van, hogy a még működik tartományba mentek.
Igen, az általkad leírt teljesítményig - nyomatékigényig - tökéletes lehet kis átmérőben is.
De nekem csúcsban ennek kb. 20-szerese kell majd..... És ott ilyen kicsi átmérőknél ez nem megoldható. Vagy dupla áttétel kellene, amit kihagynék.
Mosógépnél azért akkora hű de nagy nyomatékok nincsenek..... Meg ott egy aszinkron motor van segédfázissal vegyítve általában, ott minden tulajdonság más...... És nem gond ha csúszik neked egy kicsit, amit észre sem veszel.
Trabiba jó lesz a "hagymányos" vegyes gerjesztésű targoncamotor. Ráadásul kettő azonos darabom is van már belőle, így jópár km.-re megoldott a probléma :-).
A szíjhajtásoknál van egy minimális méret a kis tárcsára vonatkozóan ami elég sokmindentől függ. Valószínüleg az a legkissebb, még optimálisan használható fogszám amit gyártanak. Pontosabban még a negy és kis tárcs közötti arány is meg van szabva de ez elég összetett móka valamikor gépészetbe tanultam.
Szénkefe nélküli 120°-os Hub motort szeretnék. Nincs ezeknél semmi áttétel, és semmi más sem ami a hatásfokot csökkentené. És igen tudom, hogy az elsőkerekes megoldás egy kicsit villaszem törésveszélyes, meg az irányítását is tanulni kell. Reméljük nem lesz vele gondom. Végülis 30éve majdnem folyamatosan biciklizem. Még CC versenyekre is mentem anno.
Hát 100V-ot kerülném. Jó nagy akkupakk kéne hozzá! :) Max a 72 sztm. Egyébként a motor tipusától fog függni a fesz, és a fesztől az aksi tipusa is. Persze Liion-osat szeretnék, de lehet szilikonos lesz. Ez mind mind változhat még. Ha megvan a motor, meglesz az üzemi fesz, jöhet a vezérlő, a próba és az aksik. Még a töltésük is kérdéses. Ha 72V-os lesz a rendszer, lehet 36Vossal fogom 2ben tölteni őket! Passz.
Noti aksik sajonos csak rosszak vannak, de ettől függetlenül itt is akadhatnak még lehetőségek.
A pedál meg sima mágneses. A nyomásérzékelősre nincs + 100e Ft-om. Vszont van 24 sebességfokozatom, így nem probléma ideállis fordulaton tartani végig a biciklit. Ma is ezt teszem reggel, és este is.
Nem is a bukó volt itt a kérdés, hanem a sebesség... :P
Szerettem volna megnézni a képeket, de csak regisztráció után sikerült volna. A regisztrálással pedig tele van a hócipőm. Mivel korábban sok helyen belementem az ilyen regisztrációkba és azóta nem győzöm törölni a sok kéretlen levelet. Ha esetleg ide a fórumra raknád fel a képeket, akkor könnyen hozzá tudnánk férni.
Nálam bevált a fogasszíj, mellékelek néhány képet is. A szíjak néhány ezer forintért kaphatók, és szükséges szélességűre vágják. Nem nyúlik, nem melegszik, több ezer kilométerre jó. Kis átmérőn is megfordul. Láttam már újabb fejlesztésű nagymotoron is.
Nálam 12 mm-es a szíj szélessége, gond nélkül visz át 500 W-ot. Szíjfeszítés sem kell, mivel nem nyúlik, nem ugrik át. A nagy mosógép tárcsámon még fogazás sincs, úgy is jó!
Végül is igazad van, bár a lánc zajos és kenés-igényes, de javítható, s mivel csak a gördülési ellenállásával kell számolni és nagyobb erők átvitelére alkalmas; egyelőre az a nyerő!
Jó dolog a bordás szíj, de ilyen kis átmérőknél nem túl jó használni. Az első fogaskerekem a rollerben 12 környékén van - az egész fogaskerék átmérője 25 mm környékén van - , gyakorlatilag nagyon nehéz lenne nyomatékot átvinni vele.
Van egy összecsukható kerékpárom, amin bordás szíj van, használom is rendszeresen. Ott is elég nagy az áttétel, hátul viszonylag kicsi átmérővel. Ha odalépsz neki, ugrik a tárcsán a szíj. Tettem rá egy "szíjlefeszítőt" - nem más mint egy sima csapágy, ami odanyomja a szíjat a hátsó tárcsához, és nem engedi eltávolodni tőle - így most nem ugrik. Viszont érdekes - vagy nem is inkább annyira érdekes - módon a szíj melegszik. Egy 10-15 perc tekerés után már langyos a szíj. Azaz nagy a vesztesége, jóval nagyobb, mint a láncé.
Tény, rengeteg előnye van a szíjhajtásnak - pl. viszonylagos karbantartás-mentesség, ami somindent visz - de vannak hátrányai is. Azaz a bizonyos mérleg két oldala.
A rollert igen jelentősen át kellene alakítani ahhoz, hogy szíjhajtást kapjon, vágni kéne a vázat, stb, annyira már nem akarok belemélyedni, van épp elég más a láthatáron.
Filoztam sokáig, hogy az épülő chopperen esetleg szíjhajtás legyen, egyelőre maradtam a lánchajtásnál. Ott is 12(13):50 áttétel van tervezve (elől 12, hátul 50), illetve már le is gyártva, és egyszerűen elől az 5kW-os motor el tudod képzelni mit csinálna ha ekkora áttételen próbálna indulni.... :-(.
De még nem zártam ki a dolgot. Főleg amióta kicsit körbenéztem milyen szíjak is léteznek ma már, és esetleg nem sima bordásszíjjal megoldani. Vannak mindenféle profilos meg "fogas szíjak", hevederszíjak, illetve ezek ötvözetei, de nem olcsók. Ipari minőségben napi 24 órás üzemben erőátvitelre is használnak nem kevés ilyet, szóval meggondolandó. Egyelőre maradnak a láncok, aztán idővel meglátjuk.
A műszerfalal kapcsolatban: ezért tudtam a régi-fajta kijelzőt egyszerűen beállítani 24-, 36-, illetve 48V-s akkupakkhoz (az újak már huncut módon fix ellenállással vannak belőve, ott már kell a sönt).
Ha a vezérlőm ragaszkodik az aktiváló feszültség csökkentéséhez; megírom, hogyan oldottam meg!
A műszerfalban a kijelzők feszültség osztással vannak beállítva.Lennie kellene potméternek benne.A poti egyik lába testen van a másikra megy a jel,a harmadik megy a kijelzőre.Pont mint a gázkar.Igaz hogy a vezérlő nem eszik sok áramot,de szerinten elegánsabb megoldás lenne a diódás mint egy ellenállásos feszültség osztás.A diódákat akárhol sorbakötheted a vezetékkel,rájuk húzol egy darab zsugorcsövet,és készen is van.Míg ellenállások esetén vezetékekkel át kell kötni a testre is az egyik ellenállást.Vagy számolsz hogy mekkora feszültség esik u=i*r.
Meg kellene mérni az aktiváló vezetéken mekkora az áramfelvétel,és ebből végülis megvan mekkora ellenálláson esik akkora feszültség hogy jó legyen.Ekkor nem kell testre is kötni,de ha változik az áramfelvét,változik az eső feszültség is.
A hibridemet eredetileg csak 36V-sra terveztem, csak aztán rájöttem, hogy az nekem kevés és átraktam 48V-sra. A kijelzőket már nem igazán lett volna kedvem kirobbantani a műszerfalból és gázkarból, így azokat ellenállásokkal hitelesítettem. Arra gondoltam, hogy ha az akkutesztnek megfelel az ellenállás, akkor az aktiváló áramkörhöz is jó lehet. Tévedtem volna?
Sajnos elég drága eme léánc, főleg mert alapból meg kell venned egy nagyobb mennyiséget, mert van minimális mennyiség levágás. Talán két méter, ha jól rémlik.
Igen, a motor bírja! Neked is a kettesben való közlekedést javaslom, a harmadik fokozatot előzésre és "menekülésre" használd, mert ott lényegesen megnő az akkuk terhelése!
Most már értem a három fokozatot .
Az akkuk egy gyártmányúak, egyszerre lett véve.
Nagyon minimális az eltérés ,mert töltve lett párhuzamosan is
időnként. Kettő pakkot kb. egyformán használtam.Volt
mikor elmentem 95km -et is a kettő pakkal.
Várhatóan a motorom kibirja a 60voltal való hajtast ?
Nekem 48V/22A-s áramkorlátú, háromfokozatú Arizonás vezeérlőm van. Egyesben nem használom, kettesben 30km/h-val tud menni, hármasban 38km/h-val, de itt a mászóképessége is nagy mértékben javul és közben horpadozik az akkumulátorok oldala!
Értem én, hogy nyolc darab, csak az a gond, hogy nem egy garnitúra! Semmi problémát nem jelentene, ha készítenél hozzájuk egy BMS-t (Méri Imi barátunknak van is egy mintája)!
A háromfokozat 48-60-72viktória vonatkozik?
A motort nem fogja kinyirni a 60volt?
Ólom akkumlator van 8db, kb. 1évesek ,abból nem
gond 5db-ot kiválasztani .
Ha dd motort akkor lehet érdemes először itthon körülnézni a bontottak között. Első kerékbe nem szoktak javasolni 500W feletti teljesítményűt, de ha nem figyelsz már 250w is ki tudja rántani a bringát alólad a kanyarban!
Amíg nem akarsz 100V fölé menni a vezérlő nem hiszem, hogy problémás lesz. Árulnak is olyan vezérlőt amint pont ezekhez a feszültségekhez lehet állítani, bár az 1000W-os. Mindenesetre ha tudod, hogy mennyivel szeretnél menni akkor adott motornál már azt is tudod, hogy mekkora feszültségre lesz szükséged.
Csak ha nagyon-nagyon olcsón tudod megszámítani a szünetmentesbe valót akkor éri meg. A bringákba szánt aksik is csak max 1C merítést viselnek el hosszútávon élettartam csökkenés nélkül. Leselejtezett laptop aksik celláival nem szeretnél játszani? Ha tudsz szerezni elegendő laptop aksit akkor jóformán csak időt kell belefektetni, meg persze a töltő és bms.
A pedálasszisztens már nem olyan egyértelmű! Ha komolyabb nyomatékérzékelőset szeretnél az egy kisebb vagyon lesz. A sima egy-két ezer forintossal (mágneses PAS) meg sokat kell vacakolni, hogy jól beállítsd és még akkor is csak egy sebességnél lesz tökéletes.
Bukó témában én háklis vagyok, a sarki boltig is felveszem.
Képzeljétek ma kaptam egy e-mailt egy elektromos kerékpár szervizből,hogy 48V -os rendszerhez nem ajánlatos 36V os agymotort párostiani,mert sem az akumulátor sem a vezérlő de inkább a vezérlő nem tudja ezt jól kezelni és tönkremegy.Mi erről a véleményetek?Ezt egy szervizből irták nekem a sebesség növeléses érdeklödésemre,hogy miért csak 25km/h max-ot tud a TRD 16 osom.Szeretnék növelni rjata minimum 10km/h és ezt cáfolták,hogy a kisebb Voltos agymotor ezt megtenné.
Hát fogalmam sincs a motor és aksi típusáról! Jó volna valami 36V-os motor + pedálasszisztens + egyszerű vezérlő szett. Aminek a vezérlőjét könnyű átalakítani 48-60-72V-ossá. 26" első kerekű lesz az tuti, mert a hátsó 8as agyat semmi pénzért nem cserélem le semmire sem! Ez a Deore XT már bírja a se@@em! A többi elhajlott, és széttört... :)
Az aksi meg lehet először próbából veszek 4-5-6 szünetmentes 12Vos aksit, hogy próbálgathassam. Informatikus vagyok, ezeket olcsón meg tudom magamnak számítani. 2x7km-re kéne a villanysegítés naponta, így a még 10A / akárhány volt is bőven elég nekem. Lehet valami 5A-es akkupakkot dobok össze! Az is 60V-nál 300W / h ami lévén, hogy jelenleg 20-22perc alatt érek a mh-re, simán elegendő folyamatos padlógáznál is.
Egyszerű pedálasszisztenst szeretnék + 1 turbó gombot, ahol is ford., állapot függetlenül leadja a max. tolóerőt a motor. (előzés, vagy bármilyen veszélyhelyzet esetére)
58,8V-t készülök csökkenteni 5,...,6V-l és csak akkor zárnám rövidre a csökkentőt, amikor az első letiltás jelentkezik. Tehát 8 db sorbakötött diódát javasolsz? Magamtól csak egy potmétert építettem volna be az aktiváló ágba!
Na azt kihagytam hogy nem is biztos hogy a vezérlő tilt le.Meg kellene nézni hogy milyen táp van benne.Lehet az omlik össze a magas bemeneti feszültségtől.Ezért kellett fesz.osztót raknom az akku dobozba épített kijelzőmhöz.Hiába raktam bele 12-15V-os stab kockát,amint leterheltem a műszerrel,azonnal összeomlott.A kimeneten ilyenkor ~3V körül mértem max.Nem bírta a közel 60V bemeneti fesz.-t.
Az első 20 km-n: 5-6V feszültségesést kell produkálnom, különben letilhatja a meghajtást a vezérlőm! Zéner diódára gondolsz, vagy kössek vagy tízet sorba?
Ne ellenállást tegyél,mert kicsi az elektronika áramfelvétele,és nem biztos hogy ejt annyit a feszültségen.Inkább diódákkal ejteném a feszültséget.De csak a kisáramú részbe szabad beépíteni.
"Egy harcias eb sokat segítene a kérdés megoldásában!"
Nem jó ötlet. Tavaj láttam. Kapu nyitva kutya ki irány biciklis, biciklis bringát eldob kerítésen be szalad kaput becsukni harcias eb marad kint. Senki nem ment sehova még a gazda haza nem érkezett.
A TV-bütykölős múltadra alapozva: cseréld ki a tartalék vezérlődben minimum 75V-sra a 60V-s kondikat, s nézz rá a FET-ekre is, hogy azok is legalább 75V-t bírjanak és had szóljon a masina!
Ennek a beavatkozásnak egyetlen hátránya, hogy az akkuvédelem még nem jó, de ahhoz meg be lehetne lőni az aktiváló-áramkör feszültségét!
U.i.: a sebességnövekedés kihasználásával drasztikusan csökkenhet a hatótávod; előfordulhat az is, hogy több akkuval is csak annyi km-t fogsz tudni megtenni, mint néggyel, mert állandóan csúcsra járatod a gépet!
40km a táv megtételére most 20A/h szilikon akkumulátort hasznalok.
Bőven megvan a hatotav, de gondolom növekedne a sebesség is 60voltnal.
Most már kezd majd hidegeb lenni és szeretném majd hamarább megtenni a távot.
Egy 48V-s vezérlőnek ugye bírnia kell 60V-t is (hiszen töltés közben az ólom-akkus pakk feszültsége elérheti ezt az értéket!)?
Arra gondolok, hogy lítiumos pakkot töltök ólom-akkus töltővel, s annak a pakknak a feszültsége alig csökken a töltés befejezése után. Amennyiben a vezérlőm magasnak érzékeli a feszültséget és letilt; az aktiváló áramkörbe egy ellenállást tennék!
Az első változót, a motort át se kell állítanod, mert a hatékonysága hasonló. Esetleg ha a motorkonstans nagyon eltérő akkor próbáld ki az eggyel fölötte lévőt (gyorsabb) vagy eggyel alatta lévőt (lassabb).
Ez alatt az akku paramétereit add meg értelemszerűen. Még eggyel alatta pedig a vezérlő paramétereit.
Majd a gázkar állással és a kerékmérettel tudsz játszani.
A sebességet (grafikonról) a gázkar állással (%-os) pontosan be tudod állítani. A hatótávot pedig jobb alul (range) le tudod olvasni km-ben.
A Peukert efektus miatt zselés akkukkal kicsit nehezebb számolni, de lítiumossal nagyon pontos.
Ha megnézel egy 36 voltos 300W-os gépet annak a hatótávjára 30-35 km-et adnak, 48V 300W esetén 35-40km, 60V 300W esetén 55-60 km a várható táv és ezeket 12Ah-s pakkal mondják. 48V 300W 20 Ah-s pakk esetén 50-55 km a várható. Lehet kalkulálni.
A 36 voltnál 30 Km/h, 48 voltnál 35-40 Km/h a jósolt.
Gyakorlatilag van egy Trd043-as alkatresznek.Tudnák
próbálkozni ,de hosszabb távon jobban megerne-e
60voltos vezerlo csere?
Nem akarnák magamal hordani ,szerszámot meg alkatrészeket .
A 60 V-os vezérlő sem jó megoldás szerintem,de ismét írom kijavítanak az elektronikához hozzáértőbbek.A 60V-os vezérlő már 52,5V-nál letiltja az akkuvédelmet.Tehát fulra töltött 48V-os pakkal nem tudsz vele elindulni.Vagy rányomod a "turbó" gombot,de akkor meg semmi mást nem kapcsolsz mert kiveri az izzókat a plusz feszültség.Kis kompromisszium a gyorsabb haladás érdekében.
Véleményem szerint hosszú távon biztosabban hazavisz a járgány vagy tényleg csak előzéseknél használod rövid ideig.
Van itt két minőségi számítógép táp. Az egyik alul volt méretezve vásárláskor a másik meg a radiátor közelébe üzemelt. Mindkettő kb 1 év után unta meg a dolgokat. Van bennük pár elko és kiszáradtak. Ez azt jelenti, hogy néha még elindul velük a számítógép de rövid időn belül újraindul mert nem stabil a feszkó. Ha veled fordul hasonló elő elég kellemetlen a robit tolni.
Azért érdekelne ez a elko -kondi téma ,mert 48voltos vezerlot
akarnák ötödik akkumulátorral huzamosabban hajtani .
Mivel sokáig javitottam TV-ket, így valamit konyitok az elektronikahoz .
Végtelenségig biztos nem lehet +12voltal terhelni,a 48voltos vezerlot
Csupán a tapasztalatok érdekelnek!
Vagy mégis jobban megerne a 60voltosra való vezerlo csere?
Elképzelhető, hogy idő előtt megadja magát. A 60V-os pakk frissen feltöltve több mint a kondik 63 voltja. Tényleg kiszáradnak és vesztenek kapacitásukból az elkók. Érdemes a sorban következő nagyobb feszültségűre cserélni őket.
5 éve olvasgatom a fórumot,elektronikához laikus vagyok,inkább mechanikában vagyok jártas.Az itt olvasottak szerint az elkók egy idő után kezdenek kiszáradni,és vesztenek a kapacitásukból.
Majd Valaki aki elektró szaki kijavít,vagy ad tanácsot Neked.
Lehet,hogy azért kötöttek beléd a rendorok ,mert a Te bicajod
nagyon hasonlit ,igazi ro bogóra!
Láttak már Mikloson a rendorok, de nem foglalkoztak velem.
A buko sisakon elgondolkodom Én is ,mert Mezoturon ketszer
már majdnem kivasaltak ,onhibamon kívül .
Úgyis jön a hideg, még jól is fog jönni a hideg ellen.
Mikor igzoltattak,a szonda érdekelte őket,a bicajra rá se néztek.
Régebben elkeveredtem egy olyan oldalra, ahova képeket raktak fel a bringások egy egy komolyabb bukás után. Volt olyan kép, hogy alig tudtam kinézni a maradékból a bukót a srác meg kissebb sérülésekkel megúszta. Ha nincs a bukó valószínüleg a fejét néztem volna, hogy az mi? Kolegám babettán lett rosszul és elesett, megúszta kissebb agyrázkódással. Mondták neki kórházban, hogy bukó nélkül nem élte volna túl mert a fejét szétcsapta volna a kő aminek neki csúszott. Abba az időbe lett kötelező az SM járgányoknál a bukó és mindig szidta azt követően az unokák is csak bukóba biciklizhettek.
Az elsődleges funkciója sem elhanyagolható a bukónak! Akármilyen lassan és megfontoltan közlekedsz is, ki vagy szolgáltatva a körülötted lévőknek.
Most a balesetet követően voltam a kórházban röntgeneztetni és ultrahangon. Mindegyik doki első kérdése, hogy volt-e bukó rajtam. Azt mondták, hogy a fejemet leszámítva bármimet össze tudják rakni többé-kevésbé.
Folyamatos küllőzési problémám volt már hátul, hétvégénként 3-4-5 darabot pótoltam, lehet nem kilazult, hanem elpattant küllő volt a ludas, a lényeg, hogy a bringa már átadta a testét az újrahasznosítás gépezetének. Elektró szett természetesen maradt, azzal nincs gond, vagy bringába, vagy motorba fog menni.
Amikor csapágyaztad a tiedet, akkor csapágyaztam én is a jelzett gépet. Beledugtam az ujjamat a csapágyba; azon kivűl, hogy akadozva forgott, még egy acélforgácsot is beküldött az ujjamba. Csapágyazás után hosszú ideid hangtalanul üzemelt, majd a napokban ismét rájött a zajonghatnék! Szétszedés és alapos vizsgálat után derült csak ki, hogy nem csak olyan, mintha megmozdulna, de meg is mozdult a koszorú az állórészen! Ne legyen ilyen problémája másnak, de ha mégis megmagyarázhatatlan hibajelenséggel találkoztok; gondoljatok erre is!
Szóval már kezdik a piszkálódást? Tedd fel a bukót, s nem fognak feleslegesen kötekedni! Felénk még ott tart a megtévesztés, hogy a robbanó-motoros kerékpár azért nem segédmotor, mert csak 48 köbcentis! Na ezek lesznek igazán nagy bajban, amikor a rendőrök rászállnak az ellenőrzésre!
De büntetés lett volna,ha nincs jogsim 30000Ft-ot említett.A sisakot kötelezően kell használni.Mai napig nem fér a fejembe,hogy lehet egy kerékpárt 5 év után felsőbb smkp kategóriába sorolni egy új jogszabályal,és tolvonással.Nem értem ezeket az új mondvacsinált szabályokat.A vásárláskor kapott számlán kerékpárként szerepel a robim.
A mostani E-robim szélvédő plexivel szerelt,télen sem csapta a csapadékot az arcomba,a robogó kasztnija meg a lábamat védte a csapadéktól.
Erőssen gondolkozok egy leharcolt PEDÁLOS E-kerékpáron.A robogó után tuti nem fogom megszeretni,de muszály.Visszafelé fejlődök a szabályok miatt.
Majd a pedálos össze-vissza ken csapadékos időben,ha ez kell a hatóságnak.
U.I. Utálom a sisakot minden egyes boltba belépés előtt levenni.
Végül is nem bűntettek volna meg, ha nincs jogsid?
Csak ajanlotak a :kalapot:? Igen bent voltam a piacon.
Kerdes; folyamatosan hasznalom a kapcsolót, nem
nyirja ki a vezerlot ?
Elozeseknel nem vettem észre problémát .
Kössz az infót.
Most láttam a robidat a piacon parkolni.Sajnos itt is kérik már a pedálnélküliekre a sisakot :-(
Tegnap állítottak meg villogó fényhíd,szirénával az illetékesek.Hiába mondtam direkt olyan elektromos robogót vettem újonnan 2008-ban amire nem kell sisak biztosítás,jogsi.Csak a nemrég életbe lépett új határozatot nyomta.Mutattam a gyári Ebicycle feliratot a robin nem hatotta meg.Kérdeztem,ha nem lenne jogsim,akkor az új szabály szerint,ez a robi alkalmatlan a közúti közlekedésre 2008-2013-ig élt.Vigyem ki a méhtelepre?
Csak jó tanácsként,tegyél fel valami sisaknak látszó fejfedőt,hogy ne b@szogassanak a perzekutorok.
Kiváncsi leszek a réti néger kisasszonyokra,akik cigarettázva boldogan száguldoznak 2 purdéval a hátuk mögött Kresz tudás nélkül.
Láttam beszerelted a jobb oldali taposólemezre a "turbó" kapcsolót amit adtam :-)
Acél váz is 4 év alatt kikészült alattam, az sem örök élet.
Télleg nektek még nem számoltam be róla, hogy az általtok ismert bringám augusztus 29.-én eltávozott az élők sorából vázilag, annyi volt, hogy a hátsó kerékből egy kilazult küllő kidőlhetett oldalra és bekapódott a lánc és a lánckerekek közé, aminek hatására kettétörte a váltót, a váltó felső részét maga után behúzta a küllők közé beferdítbóve a váltótartó nyúlványt is, és ezek ketten 90 fokban ledaráltak minden küllőt azon az oldalon. lánc beszorulva a lánckerék és aküllők közé az a lényeg, hogy hátsó kerék onnantól nem forgott, tehát még haza sem tudtamrollerezni vele. mindezt este 11-kor munkából hazafelé, semmi busz sehol. Lelekatoltam egy lámpa alá és 2-re otthon is voltam.
Rövid BKV korszak alatt a nemrég vett MP2 motort tettem bele egy szintén nemrégen vett bringába, úgyhogy mostantól ezen keressetek engem :)
Nagyon jól hangzik a terved! Egy jól megválasztott motorkonstanssal 48V is elég a 40-es tempó eléréséhez.
A szimulátor szerint 40km/h órához 600W szükséges egy átlagos monti esetén. Gondolom ideális esetben ennél jóval kevesebb is elég. Átalakítás előtt egy rövid időre én is el tudtam érni a 40km/h-t tekerve, pedig nem valószínű, hogy 600W-ot leadtam volna :D
Milyen motort és milyen akkut tervezel? Gázkarral vagy nyomatékérzékelővel vagy PAS-al tervezed?
A hegesztős beszámolót köszönöm! Tudom, hogy nagyon drága buli az alu szakszerű hegesztése :S de legalább kivitelezhető:
Boccs, hogy bele vau vau, de nekem alu vázas bicajom van, és 2 éve észrevettem, hogy megrepedt a váz. 15000Ft-ba fájt a repedés kitágítása, hegesztéssel való feltöltése, és az újabb repedés elkerülését segítő plusz merevítők ráhegesztése. Tuti lett, de iszonyú drága volt sztm! Ráadásul a csövek általában belülről könnyítve = vékonyítva vannak, így hegesztésük néhány helyen szinte lehetetlen, mert az anyag olyan vékony, hogy hegesztéskor azonnal kilyukad. Inkább Acél. Esetleg CroMo.
Én még mindig csak álmodozom a fúl telós bicajom villanyosításán. Jelenleg egy 240-300Wos első keréken gondolkodom, 60-72V-ról történő meghajtással, hogy max. 40nél is legyen rásegítés. Nem akarom a motort túlterhelni ezért az áramkorlátot levinném, hogy az összteljesítmény ne haladja meg a 350-400W-ott. Így azért még testmozgás megmarad, de egy jóval kisebb akupakk is elég, ami könnyebben elfér a bicón, mint ami egyébként kéne rá. Jelenleg 28-32km/h utazóval repesztek itt Pesten. Párszor a zöldhullám miatt feltornászom ezt pár 100 méterig 40re, de hamar kiköpöm a tüdőm. Tök jó volna a jelenlegi energia-bevitelemmel 40el repeszteni folyamatosan.
Közben megtaláltam és átszámítottam a tervezett árát: 1.800.000 Ft :S
Bár még mindig megfizethetetlenül drága számunkra, de jó úton haladunk. A Stealth hasonló tudású bringája kb ennek a duplája (ha jól emlékszem). Így már csak kétszer annyi mintha magunknak raknánk össze egy hasonló tudású bringát :D
Amennyiben nem bringákkal hasonlítjuk össze az árát hanem motorbiciklikkel, akkor már nem is olyan drága...
Attol tartok, nekem nem lessz ilyen gépem. Nem azért mintha nem tetszene. Nagyon is tetszik. De ennek a tudása olyan, hogy az én pénztárcám nem bírja el. Olyan nagyszerű dolgokat írnak róla, hogy csak tátom a szám.
Nagyon jól néz ki, kíváncsi leszek mennyivel tudják olcsóbban adni mint a méregdrága stealth bombert adják az ausztrálok. Ha nem tévedek egy lelkes, a garázsában magának bringákat bütykölő és hegesztő úr jutott el idág alig pár év alatt. Már eddig is gyártottak és árultak egyedi vázakat és az egyik legerősebb motort is ők forgalmazzák (Cromotor).
Különös tekintettel "mary bx" barátom figyelmébe az alábbi sorokat, mivel ugyanilyen 48V/800W-s motorja van!
Most találkoztam egy olyan gyári hibával, amelyre csak véletlenül jöttem rá!
Az agymotor felől olyan ropogó hangot lehetett hallani, mint amikor csapágy-töréses egy tengely! Az érdekessége az volt a dolognak, hogy a kerék forgatása közben mindig máshonnan jött a koppanó hang!
A motor állórészére túl nagy hézaggal illesztették fel a tekercseket és hall-elemeket tartó gyűrűt, hiába van egy illesztő retesz a kapcsolódó elemek között, az csak az elfordulás ellen tartotta a koszorút, attól még billegni, ezáltal kopogó hangot hallatni tudott!
Egy tekercselő ismarősöm javaslatára műgyanta kerül az illesztési hézagba, s újra jó a gép!
Nem pusztan sporolas csak ... Egyreszt hova, hogyan szereljem fel a biztonsagi gyermekulest? Masreszt eddig nem foglalkoztam vele, de ugy nezem hogy ezek az ulesek bizonyos merethez vannak kotve. Egy magas novesu mondjuk 7-8 eves gyereket nem tudsz beultetni. Amugy meg elvileg 10 eves korig lehetne szallitani.
Ha rosszul tudom a biztonsagi gyerekules meretezeseket akkor javitsatok.
Anno sokat morfodiroztam mit tegyek.
1 kismotor ehhez jogsi is megvan ugye B kat viszonylag olcso a hasznalt, hiszen az elektromos kerekpar toredekeert beszerezheto, de itt nem lehet szallitani, tehat kiesik.
2 nagymotor ehhez nem keves penz a vizsga es maga a motor is igen sok penz - megjegyzem elozo okfejtesed alapjan, ezzel is el lehet borulni ergo ide is kotelezove lehetne tenni a biztonsagi ulest???
3 Elektromos kerekpar es ez lett a befuto es le van utolag burkolva az oldala, nem tudja a kullok koze dugni a labat, a gyarulag rajta levol oldalso vas eleg massziv labtartonak mondhato, nem tud lecsuszni a laba rola. Persze nem 3 eves koraban ultettem fel a gyereket, hanem akkor mikor mar megbizhatoan tudott kapaszkodni.
Most kb ugy tunik hogy fujhatom az elektromos kerekpart, amiert vettem arra nem tudom ezek utan hasznalni?
Persze tudom nem teged kell meggyoznom, csak probalom kibeszelni magambol mi a problemam. Ha lenne egy magassag es/vagy eletkor hatar ami felett nem ragaszkodik a hevederhez, akkor rendben is lennenk, de igy a jelenlegi szovegezes szerint, ha jol ertelmezem a 10 eves gyereket is vhogy bele kellene tuszkolni ezekbe.
Ami nics benne es en siman beleirnam, az a sisak. No azt siman kotelezove tennem gyerekek eseteben.
Ahhoz már túl koros a gyerekm (már elmúlt 41). Egyébként én egyrtértek ezzel a szigorúbb gyereküléssel. Tavaly nyáron kutyaséta közbe jött velünk szenbe egy hölgy bringával. Magastámlás gyerekülés, gyarek bekötve szabályosan. Már jól elhaladtak mellettünk amikor hallom a zuhanás hangját. Szegény nő esett egy hatalmasat a bringával az ülésbe ülő 3-4 éves forma kissrác még meg sem ijett. Ha nincs stabilan bekötve, a járdaszegély melletti kőrakás igen csunya munkát végzett volna a fején. Ettől kezdve kezdtem értékelni azt a komolyabb gyerekülést. A nő egyébként 3 hétig volt táppézen zúzódásokkal. De volt gyerekkori szomszédasszonyom ledarálta a gyereke sarkát annyira, hogy majdnem amputálni kellett az őtéves bal lábfejét a ronsolás miatt. Szoval lehet dönteni a biztonság vagy a spórolás mellett.
Koszonom szepen a hivatkozast. Igen errol lenne szo.
Azt nem tudom mikortol fogjak bevezetni, ez jelenleg tervezet, de nekem nagyon nem jo megoldas. Nem tudom masoknak ez nem okoz problemat? Ti nem hasznaljatok gyerek szallitasra is a kerekpart?
Az MTI jelentése szerint új előírások vonatkozhatnak a kerékpáros közlekedésre a kormány rendelettervezete szerint: a biciklista is viselhetné az első és a hátsó lámpát, továbbá megengednék a villogó lámpa használatát is.
A kormány honlapján megjelent tervezet legtöbb új szabálya a kerékpárok világítását módosítja. Jelenleg csak a hátsó világításnak kell olyannak lennie, hogy azt tiszta időben 150 méteres távolságból látni lehessen. Az új előírás ezt kötelezővé teszi az első lámpára is.
Az első- és a hátsó lámpa elhelyezhető a hajtó személyen is. Ez, illetve a rögzített lámpa villogó üzemmódú is lehet. A villogás frekvenciája a percenkénti felvillanások száma 120 és 200 közé kell, hogy essen. Ha utánfutót vontat a kerékpár, akkor csak az egyik lámpája villoghat, míg normál esetben az első és a hátsó lámpánál is megengedett a villogó üzemmód.
A tervezet megkülönbözteti a dinamós és az elemes önálló energiaforrású lámpákat. A dinamós változatnál együtt kell be- és kikapcsolhatónak lenni az első és a hátsó lámpának. A láthatóság eszközei a küllőprizmák is. Ezek helyett alkalmazható lesz fehér fényvisszaverő körgyűrű is a gumiabroncsokon.
A gyerekülést a két kerék-tengely közé, a hosszanti középvonalban kell elhelyezni. A vezető háta mögött a csomagtartóhoz rögzítve, vagy annak a helyén külön feltételekkel helyezhető el a gyerekülés. Ezek a feltételek: a gyereket az ülésben tartó heveder tegye lehetetlenné azt, hogy abból a gyerek ki tudjon bújni, illetve az ülés lábtartója akadályozza meg azt, hogy a gyerek lába a kerékhez érhessen. A gyerekülés, illetve annak tartozékai nem lehetnek összefüggésben a kormányzott kerékkel, illetve az azzal együtt forduló szerkezettel.
A kerékpár fogalma nem tesz különbséget elektromos és nem elektromos kerékpárok közt.
Amit írsz az a motorokra vonatkozik, de te kerékpárral közlekedsz amire a KRESZ 54.§-a vonatkozik annak is az 5. bekezdése
(5)347 A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.
Hatályos: 2010. I. 1-től.
Ennyi és nem több. Gyerekülés még nincs benne. Mikortól tervezik ezt a gyerekülésbe kötött dzállítást bevezetni?
A kerékpár fogalmánál is csak annyivan, hogy erre alkalmas ülésen szállítható utas
r/1.396Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.
(3) Motorkerékpár pótülésén csak egy, a saját biztonságára ügyelni képes személyt szabad szállítani, akinek a lába a lábtartót eléri.
Ez alapjan motoron sokkal kevesebb feltetellel szallithato szemely mint elektromos kerekparon? Pedig a sebessegben nem keves elteres van
Az a bajom, hogy hoznak egy kerekparra elfogadhatonak mondott szabalyt mert ugye kerekparon nem jellemzo az utasnak gyarilag ules, csak a csomagtarto - tehat ertheto a kotelezo gyermekules... Node akkor tegyenek kivetelt azon elektromos kerekparokkal ahol gyarilag ez megoldott.
Úgy néz ki, hogy megúsztam. Max két métert repültem, viszont sikerült a keresztben álló kormányomon landolni az alsó !bordámmal!. A biztonság kedvéért elmentem dokihoz, megröntgeneztek és ultrahangon is voltam és minden negatív.
A bringám csodával határos módon működik! Hihetetlen, hogy mi mindent kibírt ez a tákolmány. Persze nem úszta meg sértetlenül, deformálódott a pedál, az első kerék, az akkuk tartója és a kormány. Egyenlőre úgy tűnik, hogy csak az utóbbit kell javítani (cserélni).
Reg jartam ebben a topicban, de mivel mashol nem igazan tudtak mit mondani a kerdesemre, gondoltam megporbalom itt. A problemam a kovetkezo: Tobb mint 2 eve van nekem egy elektromos kerekparom ehhez nagyon hasonlo tipus. Eddig nagy megelegedessel hasznaltam es rendszeresen szallitottam is vele a gyereket. Kapott hatra egy kapaszkodot is es tokeletes volt. Az eddig ervenyben levo szabalyok nem is tiltottak, rendor sem szolt erte egyszer sem, pedig jopparszor talalkoztunk gyalogos jarorrel is. Viszont a most korvonalazodo valtozasok mar csak ugy engedik, hogy kulon biztonsagi ovvel ellatott gyermekulesben lehet csak szallitani, szoval akkor kiesik ezek utan az en mostani megoldasom? Nem igazan ertem miert ez a megkotes, hiszen motoron sincs ez eloirva es megis szallithato ott is ember.
Masik kerdes
Volt koztetek anno pecsi illetosegu emberke, nem tudom van-e meg? A nevet sajnos elfelejtettem.
Nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek... Szocializált biciklis módjára 20km/h-val mentem a biciklis-úton és egy külföldi hü***gyerek apucitól kapott új golfjával úgy gondolta, hogy elég kicsi a viszkozitásom ahhoz hogy átsuhanjon rajtam.
Bezzeg amikor 60km/h-val megyek a kocsik között akkor mindig látnak, így meg harmadjára ütnek el, hogy semmibe veszik a biciklis-utat!!! Ha hozzászámolnám azokat az eseteket is amikor csak satufékkel tudtam elkerülni az ilyet akkor bőven háromjegyű lenne!
Lehet, hogy tényleg jobb lenne, ha úgy közlekednék mint egy motoros, legfeljebb az autósok idegesek lennének, hogy feltartom őket. Vagy felrakok egy 100W-os kamionkürtöt és a biciklis-úton nyomom folyton...
Zolinál már érdeklődtem a 60V-os pakk doboza után de azt mondja nem kompatibilis a Raptorral. Bár a neten találtam dobozt ami olyannak néz ki mint az enyém csak 60 Voltoshoz van.
Megkérdezhetjük a méreteket is, de szerintem azt úgy alakíthatod magadnak, ahogy a doboz kívánja! Gondolj csak bele; ólom-akkus árban (39ezret kér Csabi az akkuért) Lí-ion-s pakk! Mintha csak Neked rakták volna össze; játszi könnyedséggel viheted magaddal a hetedikre a gépet! Az az igazság, hogy meg van a bms-e is, csak azt én szeretném megvenni, mert pont ilyen méretű (14 soros) pakkot terveztem be magamnak!
Ha már vizsgálod a rendszert; kezdd az elején! A főkábel biztosítékja is szivathat, ha nagy rajta a feszültség-esés. Ha a főkábel csatlakozója kevés áramot enged át (mert pl. számítógép-csatit tettek rá); kevés jut a vezérlőre is. Tehát terhelés közben mérni kell a bemenő feszültséget, ha az a pakk feszültségével közel azonos, akkor mérjük a motor felé vezetőt!
Ha tudsz venni 20,-30eFt-ért egy akkuhibás, 36V/300W-s kefe nélküli motorral szerelt robogócskát; az a legolcsóbb megoldás Neked! Azért annyira legyen jó benne az akku, hogy kipróbálható legyen a gép, nehogy egy halom ócskavasat vegyél!
Mivel írtad, hogy nem melegszik, többször huzamosabb ideig is használtad, s kibírta: elképzelhető, hogy nem lesz gond vele!
Megint csak Münchausen Báró-t tudom példaként említeni; ő 36V/400W-s Polimobilt 70V-l kerget! A vezérlőjében cserélt egy pár alkatrészt, de a motorja még originál!
Nem is olyan régen egy kedves ismerősöm kínált Neked való lítiumos pakkot, igaz, hogy tartozékok nélkül, de a hozzávaló bms Kínából szállítási költséggel együtt 68 dollár, a töltődet meg használhatnád hozzá!
Jaj nem jól irtam vagy rosszul értelmezhetően korán véletlneségből kattintottam az elküldöm gomra.A lényeg:vezérlő kivezetés összedugásával 15 km/h a sebesség ha széthuzom akkor meg 25 km/h a sebesség.Ezt szeretném legalább 35km/h sebességre megnövelni valami megoldással.Néhány oldalon látom,hogy a TRD 016 sebességének még 40km/h is meg van adva,de lehet nem valós nem tudom. Erre kellene ötlet mivel nőveljem a sebességet,de nagyon beruházni nem szeretnék már az idén. 36V-os 300W-os motor?
Eladó egy egyedileg épített 36V 20Ah Li-ION akkupakk. Én készítettem ICR18650J minőségi ipari cellákból, 10s9p konfiguráció. Velox mini bicajban használtam, rendszeresen használt-felügyelt, kapacitása bemérve, rendben, személyes garanciát vállalok rá. A BMS 15/30A-es. Az akku a Velox mini dobozába lett építve (az egyik legkisebb akkudoboz) ezért áttehető gond nélkül szinte akár melyik kerékpár akkudobozba.
Valami fura dolog történik ott, ha a korlátozó széthúzásával csökken a sebesség!
Jönnek a rossz idők; ha gondolod, küldd el a vezérlődet (legjobb lenne a kerékkel együtt), s megnézhetem, mitől lesz gyorsabb! Biztos, hogy tudok segíteni, de lehet, hogy ehhez valamit cserélni is kell!
Az jó megoldás már kaptam tippnek,hogy 36V os kefenélküli motort tennék a 48V -os rendszerü TRD 016 ba akkor emelne a sebességen állitólag minimum 10km/h-t plusszban.Gondolkodok egy 36V, 300W-os BLDC motor, 16" kerék beszerzésén.JÓ ötlet ez?Segit nekem ez?
Nálam a TRD09-nél nem a vezérlő korlátoz le, hanem ennyi akkumulátorfeszültségről ennyit forog a motor. A fordulatszámot növelni csak az akkumulátorfeszültség növelésével lehetne (+1 akkumulátor beiktatásával) Gondolom ugyanez a helyzet a TRD016-nál is.
Érdeklödnék hozzá értő emberektől,hogy mit kellene csinálnom,hogy a nemrég vásárolt Tornádó TRD016 robogóm 25KM/h sebességét növelni tudjam?Milyen beavatkozást igényelne ez?Nagyon keveslem a végsebességet hiába van széthuzva a vezérlő limitje akkor meg csak 15 KM
Kár, hogy ehhez már kell jogsi, biztosítás, stb. Ugye alapból 50 ccm-es volt. Ha azt villamosítom akkor is marad a kategória. Egyébként tényleg egy nagyon jó donor.
Ha valaki veszi a fáradságot és ír a közlekedés felügyeletnek a pedállal kapcsolatba ezen az oldalon megtalálja a helyileg illetékes kormányhívatal címét: http://www.nkh.hu/Kapcsolat/Lapok/default.aspx
Az sem volna rossz, ha több megyéből is meg lennének keresve, ugyan egyeféleképpen mondják e?
Ezt a fajtát én inkább üvegszálerősítésú műanyagból (műgyanta) készíteném el. Abból a súly elhanyagolható. De vastagabb műanyaglapból hegesztve is meglehet csinálni a dobozt pláne, ha valaki ért a műanyaghegesztéshez és van is hozzá cucca.
engem már tucadszor igazoltattak,a pédál kérdése nem merült fel.
de nem is merülhet fel mivel a kresz nem definiàlja az emberi hajtàst.
és ha fel is jelentenek,akkor a bíróságon el is bukik az egész pont ennek
a definíciónak a hiánya miatt.
na heló!!! a binyó 36 voltos 300 wattos új vezérlőt kapott a nevét nem tom valami kinai!!! a bicikli neve scooner de szerintem inkább scooter lenne el van irva gondolom!!! mikor teljes gázon megyek vele 1 idő után a motor ilyen morgó hangot ad ki, vissza engedem a gázt akkor megszünik!!! a biztosíték meg olvadtt de nem old ki!!! csere és megy tovább!!! rem tudsz segíteni köszi!!!
Most vagy az index a bolond, vagy az Opera böngészők. Opera Next és Dev alatt mindig visszakaptam az üres ablakot és nem jelent meg a hsz. Eltelt pár perc és most egyszerre minden próbálkozás megjött.
Így nulla fok környékén én is érzek kb 10% hatótávcsökkenést. A kapocsfeszültségek is azonnal esnek picit, amint az akkuk lehűlnek. Persze nulla fok alatt drasztikusabb lessz a jelenség, de ahhoz már úgy be kell öltözni, mint a Michlein-baba . . .
Más. Feljött már itt többször a pedál nélküli, elektromos kerékpárként értékesített, robogó kinézetű járgányok jogállása. Mivel magam is érintett vagyok, utánaérdeklődtem két rendőr bácsinál. Egyik alkalommal épp a kérdéses járművel voltam. Néhány gondolatkör után külön okfejtéssel, de mindketten arra jutottak, hogy mivel a kerékpárnak nem meghatározó tartozéka a pedál, a teljesítmény dönt. Közvetlen kérdésemre úgy nyilatkoztak, hogy ha ezzel igazoltatnak, alapesetben nem kérnek csak személyit. Hozzáteszem : a számla, amin szerepel az alvázszám és hogy kerékpár az nálam volt. (Persze ha a járdán rodeózva kapnak el, az lehet hogy már más kérdés.) Egyikük felvetette, hogy egy ilyen jármű behatározása balesetezés esetén már problémásabb. Felvetették, hogy ha ez nem kielégítő információ, forduljak a közlekedésfelügyelethez.
Nos ezt a felvilágosítást kaptam - ezért ne velem tessék vitatkozni. Csak azért hoztam elő mert többünket érint a téma.
Minden akku működése kémiai folyamatokon alapszik. Nem létezik olyan akku ami nem "fázik" a hidegben. A különbség csak annyi, hogy a különböző kémiájú akkuk eltérő mértékben. A legkorszerűbb Li akkukkal működő járművek is olykor csak fele annyit tudnak menni ha olyanok a körülmények.
Persze nem mindegy hogy 20 fok alatt kezd érződni, hogy gyengül vagy lejjebb.
Nekem az akkuim télen 15km-t bírtak,nyáron ismét 40-et 36Voltos biciklinél.Ezt csinálja a kezdetek óta,pedig már belement 5ezer km.Tehát nem voltak rosszak az akkuk.Sőt a mostaninál is látom hogy ugyanazon a távon most 2,5V-al alacsonyabb lesz az akkufesz mint nyáron volt,pedig nincsenek egy évesek az akkuk.
Ennek tudatában a racionalitással már egy éve szakítottam, amikor 72V-osra alakítottam a bringát és eszem ágában sincs újra összejönni vele :D.
Egy dh bringa jó tárcsafékekkel könnyedén elboldogul pár kw teljesítménnyel szerintem. Persze ez már nem a gazdaságos közlekedésről vagy a racionalitásról szól, ezzel nem is áltatom magam.
A csomagtartó gondolata bennem is felmerült, de félek nem engedhetem meg magamnak mert minimum 24db 12- ,de leginkább 15Ah-s akkut szeretnék bezsúfolni a lábaim közé minél lejjebb. És ez alkalommal mindenképp szeretnék rugót hátulra is, eleget harmonikázott a gerincem a rossz utak miatt :S
Ha azt mondjátok, hogy nem esélytelen, akkor tavasszal belevágok :P
Amennyiben minden jól megy novemberben vagy decemberben már meglesznek az aksik.
A jelenlegi időjárás mellett még nem sokat lehet észrevenni, ha jók az akkuk. Keményebb minuszok esetén már tapasztaltam 10% körülit. Ha valamelyik akku a pakkban gyengélkedik bizony bejőhet a 15-25% is.
Az volna a kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata az akkumulátorok környezeti hőmérsékletől függő kapacitáscsökkenésével? Konkrétan az érdekelne van-e olyasvalaki, aki rendszeres használat mellett mostanság a hűvösebb idő beálltával érzi a hatótávcsökeknést az alacsonyabb hőmérséklet miatt? Milyen mértékű ez a csökkenés, ha különben a vezetési stílus nem változik. Az adatlap szerint 15-25% és ez azért nem kevés...
Méterenként 1-2 ezer forintot biztos elkérnének érte. A baj az, hogy megfelelő argonvédőgázas berendezés nem annyira elterjedt mert igen drága. Leghamarébb ott lehetne megcsináltatni ahol aluval foglalkoznak. De hívatalosan nem érné meg csak maszekba.
Ha nem tévedek csak félbevágta a bringát és az alsó részből picit levágva, majd dobozzal megtoldva újra összehegesztette az elejét és a végét. Így mindkét említett problémát elkerülte. Persze lehet nem így csinálta, egyszer végigolvastam amit írt, de már nem emlékszem.
Ha szétvágnék egy bringát plusz méretre vágnám a doboz oldalait mennyiért hegesztenék nekem össze nagyságrendileg? Vagy inkább ne is gondolkozzak ezen?
Nem az alu ára lenne drága, inkább a kivitelezés. A nyeregtartó résznél az alakítás, hogy kellően merev legyen komoly szerszámot igényel. Csak arra az egy darabra megfizethetetlen. A másik meg, argon védőgázas hegesztést sem csinálnak minden sarkon.
Amúgy kívámcsi lennék, hogyan fogadta a kormányrésznél össze az acélt és az alut. Így képről nézve AlMg anyagot használt. szilárdságilag az AlMgCu lenne a célszerűbb. Valami hasonló ötvözetet használnak a sárkányrepülők vázánál is. Mióta nincs KÖFÉM kis hazánkba nehéz lenne a megfelelő anyagot is beszerezni.
Szerintetek mennyiért vállalnak váz hegesztést? Pontosabban egy meglévő váz szétvágását és akkutartó dobozzal megtoldva összehegesztését, valahogy így:
Ezt endless-sphere.com-on találtam, egy dh bringát vágtak szét. Van azon a fórumon egy tucat hasonló átalakítás, nagyon jól néznek ki.
Tudom, hogy az alumínium nagyon macerás és drága buli, de mégis mennyire lehet az? Számolgatom, hogy mennyi hengeres lítium cella férne a mostani bringám háromszögébe és nagyon határeset.
Persze, nyomaték szempontjából összehasonlíthatatlan a kettő. De így is az akkuk a bringám gyenge pontjai, olyan motort mint az enyém van aki 5kW-al etet :D. Egyébként érdekes, hogy ezzel a kis vacakkal is legyorsulom az 50-es négyütemű robogókat. Milyen lehet vajon egy Cromotor 10x ekkora teljesítménnyel :P?
Ja, amúgy nekem esztergáltatnom kellett egy közdarabot (gyűrűt) a motorra mert nem volt meg a gyári felnije és csak így tudtuk betenni a jelenlegibe. 5-ös lemezből van egy gyűrű a négy motor rögzítő csavaron, abba lehetne küllőt fűzni
A bringád aktuális paraméterei nem lehetnek olyanok, mint amit egy névleges 1500W-os motor tud csúcsban, de nembaj, attól persze mehet 50 felett. Tudom én is hogy más világ, más koncepció a kettő, pl nagy hátrány, hogy kicsi a kerék.
Ennyiért nem szeretnél inkább egy mini Rigát egyben akku és vezérlő nélkül?
48V 1500W BLDC hub, 60V-on még a névleges teljesítményben vagy vele és 58 km/h-t tud. Akkuval összerakva 60kg volt fénykorában. Főáramköri 75-80A-es vezérlőt még jól bír a motor.
Hasonló robogó motorból egész nagy a választék az erős bringamotorokhoz képest... Csak a fordulatszáma lenne túl magas 24-es vagy 26-os kerékkel, na meg szabadonfutót se lenne leányálom erre rávarázsolni.
sziasztok!!! volna 1 olyan problémám a biciklivel hogy az akksiknál lévő biztosíték elolvad, kicseréltem már vagy 2x de ugyan úgy szét olvad, valami zárlatra tippelek de nem tudom hogy hol lehet!!! nem tudnátok nekem ebben segíteni hogy hol keressem a hibát??? előre is köszönöm!!!
sikeresen állt benne a viz,nem tudom miért ugy helyezték el a keréktől 3 cm-re hogy a felcsapodó trutyi és viz benne landoljon.a réz és fetek már Zőldek voltak az oxidtól.
Láttam már ilyet, beázik, bepárásodik aztán a szmötyiben kóborol az áram minden felé. Ha szerencséd van akkor csak a FET száll el ilyenkor. Szedd szét takarítsd ki, fogkefe, kontaktspré szárazra törlés. FET csere utána jó eséllyel jó lesz.
Ha jártas vagy a szétszerelésében akkor kapd szét a vezérlőt és fújasd ki levegővel,vagy hajszárító 30
centiről,és ezt játszd el minden csatival is. A levegőt javasolnám nehogy túlforrósítsd a panelt.
A vezérlőd pont az ülés alatt van méghozzá lent a mélyben.
Ott igencsak érhette víz,és a csatlakozókat is.
Elsőkörben javasolnék egy szárítást.
A pára vagy a víz hidalhatja a féklámpádat és a gázkart a vezérlő panelén.
Sziasztok,tud valaki segiteni?Van egy polymobil pb030-om,és egyik napról a másikra,ha behúzom a féket/bármelyiket/el akar indulni.Mintha a gázkart húznám.Mi lehet vele?Pár nappal ezelött elkapott hazafele egy nagy esö,de másnap még nem csinálta.Minden segitséget elöre is köszönök.
sziasztok keresek!24V / 2A töltő lítium akkumulátor töltöt, kör, 3-pólusú-t. de a csati nem gond,,,,Kecskemét... shrek70@freemail.hu köszi hogy elolvastad.....
Tavaly meg a Fővárosban a NAgymező utcában látam egy mobil kocsmát lábhajtással :-)
Gyakorlatilag képzelj el két sörpad garnitura szerűséget egymás után, ott ültek az emberkék, a vélgén söecsap meg bárpult, és mindenkinél ott volt a pedál lehetett tekerni. Azaz a tekerésre emrőleges irányban, hosszában haladt a jármű. Fedett volt a járgány, a sebessége olyan 3-4 km/h volt, bár ez a személyek állaőpotától is függ ;-)
A hangulat az mindenesetre remek volt :-) Sajnos a képeket nem találom
Majd ha megjött a lánckerék és az illeszkedése alapján akkor fogok végül dönteni hogy hogyanis lesz végül visszahelyezve a tengelyre.
A szénkefékhez meg nem nyúlok akkor egyenlőre, mert ha még a gyári akkupakkal van akkor nem lehet benne olyan sok futásteljesítmény. Nomeg még a végén rosszabb lenne mint volt...
Ezek négykefés motorok, tovább bírják, mint a kétkefés agymotorok. Amennyiben még három mm előfeszítésük van a keféknek, akkor pazarlás a cseréjük. Ha már csak kevesebb, mint 2mm-t kophatnak; akkor cseréld ki őket, de csak közel azonos minőségűt tehetsz a helyükre!
A lánckerék felragasztásának hátránya: nem biztos, hogy fém a fémre fekszik, amikor egy kopott alkatrészt és egy újat összekötsz! Próbára jó, de hosszú élettartama nem lesz!
Illetve mégegy kérdés: ha már kiszereltem a kefés motort akkor nem érdemes benne esetleg szénkefét is cserélni? Egy ilyen motorban mennyi ideig bírják a szénkefék? Bár szerintem előbb megy gallyra bármi más mint a szénkefe.
A tengely javítására én valami egyszerűbb dolgot gondoltam. Lecsiszolom annyira hogy rámenjen a fogaskerék majd fémragasztóval odaragasztom. :-) D
Egyenlőre megpróbálom lecsiszolni és jóminőségű fényképket feltölteni róla, addigis meg várom a fogaskereket és megpróbálom a világítást is megcsinálni.
Ha kopott a tengely, akkor annyira fel kell tölteni CO-s hegesztéssel, hogy leszabályozás után kiadja az eredeti illesztési méretet.
Valószínű, hogy megvilágítási gond van a képeknél!
A dugással kapcsolatos kérdések egy másik fórumhoz tartoznak!
A fogyasztóknak miért nem a gyújtáskapcsolótól adsz áramot? A vezérlőnek nincs köze a világításhoz /irányjelzőhöz, kürthöz/ (Természetesen egy rákötött zárlatos vezeték ki tudja nyírni). A féklámpához is csak annyi a köze, hogy a féklámpakapcsoló (ha rá van kötve a vezérlőre) fékezés közben letiltja a vezérlőt.
A vezérlőt legkönnyeben fordított polarítással tudod kinyírni! Próbálkozhatsz még feszültségemeléssel, vagy kitámasztott kerékkel is, de ha nem erőlteted; általában elég nagy élettartamú elektronikák ezek.
Nagyon rossz minőségűek a képek, így nehéz kivenni hogy mi milyen állapotban van. Amennyiben a tengely lapolva volt és az kipurcant a korábban említett ékpálya bemarás is okozhat megoldás, ahogy javasolták, de ebebn aze setben mindenképpen illik igen jó illesztéssel megcsinálni!. Vagy esetleg megoldás lehet egy másik lapolás újra, csak ne gyengítse el a tengelyt.
Illetve nagyon tudom javasolni az un. kúpos szorítókat! Előnye, hogy egy esztergályosnak csak körkörrösen kell felesztergálnia / felszabályoznia a tengelyt. Ehhez meg utána feltehetsz szabvány lánckereket, amig igen széles választékban kaphatóak.
Szerintem azért volt hegesztve mert valószínűleg a lapolás lemaródott a fogaskerékről, és ahelyett hogy új fogaskerékkel pótolták volna inkább odahegesztették a régit. Csak ahogy kinyúlt a lánc, kopott a fogaskerék végül a hegesztés engedett.
De rendeltem hozzá lapolt fogaskereket, remélhetőleg majd valahogy feltudom rá eszkábálni. :-)
Mert a lapolások már meg sem látszanak a tengelyen, egy ékkel meg hiába rögzítem elfordulás ellen ha a tengelyen nem fog párhuzamosan futni és ledobálja a láncot.
A képeket meg igen, mobillal csináltam, de hiába nem remeg a kezem mert kitámasztom akkor is ratyi lesz a minőség.
A kérdésem még: az elektronikára nincs rádugva se a világítás se semmi. Megmerjek próbálkozni rádugni?
Mi történik ha pl zárlatos egy lámpa? Elszáll a vezérlő?
Ezt az elkövetőtől kell megkérdezni.Az egyik motoromon a váltókart hegesztette rá az előző tulaj.Nagy nehezen leszedtem a hegesztést,és alatta jó volt a tengely bordázata.Leköszörültem a hegesztés nyomát és felcsavaroztam ahogy gyárilag volt.Nem lötyögött,semmi hiba nem volt vele.Biztos a hegesztő közelebb volt mint a csavaros dobozka.
A motor tengelye szerintem el van lapolva legalább az egyik oldalán.Vagy bordás kialakítású.És akkor a menet csak oldalirányban rögzíti a lánckereket.Ha meg nincs ilyen rajta,akkor ellapolnám.
csak ötlet, de ilyesmit úgy is meg lehet oldani, hogy pillanatszorítóval lehet rögzíteni a fogaskereket, és fúrógéppel a lánckerék és a tengely közé, a tengellyel párhuzamosan befúrni egy lukat
ebbe bele lehet ütni egy épp oda illő hengeres fém dolgot, (nem árt ha kicsit kúpos hogy szoruljon)
ez a bütyök pont át fogja vinni a nyomatékot a motorról a lánckerékre
Kicsit jobb képeket is tehettél volna fel, ezeken nem sok mit lehet megállapítani. Jó tudom, csak telefonnal tudsz fényképezni, mégis, ha világosabb helyen csináltad volna, és kitámasztottad volna a kezed, hogy ne mozduljon be, talán jobb minőségű képek lettek volna.
Az akkukkal kapcsolatban: ha kicsit visszaolvasol az előző napokban volt róla szó, hogy nem sok javulás várható a deszt.vízzel való feltöltéstől. A feltöltés módja is le van írva itt.
Én inkább fantázianévnek mondaném. Kinába gyártanak egy készletet, te mint hazai forgalmazó abból válogatsz és nevezed el majd forgalmazod. Pici küllembeli eltérések vannak csak a külömböző nevek között. Persze itt az egy kategóriába esőket kell érteni. A 250W-os és a 300 W-os között már kicsit több a külömbség na meg bejön a 24, 36, 48, 60, 72 voltos rendszerek eltérése. Az én Arizóna Raptorom megfelel a Velox Cargo-nak de van más néven is belőle ami ugyanazon alapra épül.
A http://tech-mobile.hu/ oldalon már a webshopban találtam hozzá fogaskereket. De biztos ami biztos írtam nekik hogy jót válaszottam-e, illetve lánc nincs fent az oldalon, így arra is rékérdeztem.
Leflekszeltem a fogaskereket, sajnos cserés az is annyira kivannak a fogai, a tengellyel még nem tudom mit kezdjek, de szerintem elviszem egy szakihoz akinek van menetmetszője és elsőnek csináltatok rá egy menetet míg ide nem ér a fogaskerék.
A járgány vezérlője is furán van beszerelve, se a világítást semmit nem dugtak rá csak a létszükségletű dolgokat (akku, motor, gázkar), a km-óra stb igaz nincs is már meg rajta. Az akkuk meg az eredeti gyáriak lehetnek mert még a dobozba bele is voltak ragasztva az akkuk meg a saruk is gyantával lefolyasztva. Egy közvetlen friss töltés után 10km-ert tudott elmenni egyhuzamban. Érdemes lenne az akuk fedelét lefeszíteni és desztillált vizet tölteni beléjük?
Eladóvá vált egy általam épitett Li-ion 14S 12P konfigurációban épitett akkupakk 18650-es laptop cellákból.Nyár elején helyeztem üzembe, elég jó szolgálatot tett mostanig (talán 1 blokk a 14-ből kicsit gyengébb mint a többi de mindegyiken megvan a feszültség) sikerült egy LIFEPO4 pakkra össze gyüjtenem a pénzt.
A pakk tartalmaz mindössze néhány hónapos laptop cellákat is (mivel csak az elektronika volt rossz benne) ezért nagyon jó állapotban sikerült beszerezzem őket.Azt, hogy nekem mennyibe volt, inkább le sem irom....igy most kb. 39.000Ft-ra gondoltam amennyiért oda adnám.
Sanyo, Samsung, Sony cellákból áll a pakk, 3X4-es kockákba forrasztottam össze. A BMS már elkelt.
Az akkupakk a Sellő 02-é lett végűl,ez az idom nagyon hasonlíit,esetleg kis átalakítással megoldható.Majd lemérem a két tengely közötti távolságot,akkor okosabbak leszünk.
A polymobil és a Sellő 02 között mi az összefüggés,vagy a különbség?
Budapesten hol van polymobil és Sellő bolt vagy bontó?
Nagyon jó megoldást ajánlassz, de ahhoz olyan precíz szakember is kell, mint amilyen Te vagy, különben az erdmény nem sok sikerrel kecsegtet!
Annak a kis motornak lapolták a tengelyét; ez volt a legcélravezetőbb megoldás a kis átmérő miatt. A tengely vége menetes volt; önzáró anyával, vagy menetrögzítő ragasztóval kellett volna biztosítani a hegesztés helyett. Sajnos nem mindenki tudja, hogy ívhegesztés után, miközben lehül az anyag; a kötés lazul!
A jelzett motor nagy valószínűséggel 24V/250W-s, vagy 36V/350W-s kefés motor. Használtan két-háromezer forintért találhatsz olyat a vaterán, vagy legfeljebb ötezer forintból teljesértékűvé újíthatod fel a tengelyét! Felújításra javaslom a szakmunkás-képző tanműhelyeket, illetve az egyetemek műhelyeit, mert ők nem profit-orientáltak!
A polymobilé pontosan ugyan olyan,de nem emlékszem melyik tipusé.Viszont valami 8 ezret akartak érte mikor az asszonyéra kerestem.Végül az egyik boltban találtam raktáron,mert valaki berendelte,és nem ment érte.Megkaptam 4ezerért.Annyit még éppen megért,mert vadonat új volt.
Volt ott valamikor valami rögzítés a tengelyen.Ha hosszú távon tartóssá akarod tenni,akkor a motor tengelyébe egy retesz hornyot kellene kimarni,elé menetet a tengelyre ami felszorítja a kislánckereket amibe szintén ékpályát munkálni.Lebiztosítani.
Vagy rövid távon megfúrod együtt a tengelyt a kisfogassal,és beleütsz egy méretpontos fúrószárnak a hengeres részét.
Kislánckereket beviszed a motorosboltba,és lehet adnak Simson-Babetta,vagy hasonlót.Tolómérő a barátod.
Levenni a kisfogast flexel csak óvatosan a tengely átmérője érdekében.
Ha használnád a VÁLASZ funkciót,nem lenne félreértés.Olvastam vissza több napi hozzászólást és sorrendben nekem ez az előző fórumtárs hozzászólására aki fordított polaritással csatlakoztatta a töltéjét az jött be,azért írtam.
Jogsi miatt Eü 2-es alkalmasságin nem rég voltam,és megfeleltem.
Szerintem is csak barmolni lehet. De a kérdésem az hogy pl a villanymotor nem fog meghalni a lánghegesztéstől? Mert még jobban felhevíti mint az ívheggesztés... De majd ha tudom akkor szétszedem és megnézem mennyire sérült a tengely.
Nade az egy dolog hogy barmolni. De honnan szedjek én hozzá új lánckereket és láncot? Mert a lánc ki van nyúlva, de a lánccsere helyett valaki a fogaskeréken is köszörülgetett...
Legjobb lenne az eredeti állapotra visszaállítani, de gondolom ez nem lehetséges mert összehegesztették sérült a tengely, csak tovább barmolni lehet.
Ha hegeszteni kell, ne elektródával hegeszd meg hanem keress egy iparost aki CO védőgázos hegesztővel dolgozik. Ez sokkal jobban beleég az anyagba és jobban tart mint az elektródás hegesztés.
Amíg megérkezik a vezérlő; vess egy pilantást a gázkarra is, mert ha az is áram alatt volt, a benne lévő Hall sem élte túl! (piros vezetékre max. 5V pozitívja,
a feketére /v. sárgára/ a negatívja és a maradék szál, ami általában zöld adja a jelet a vezérlő felé a gázkar elfordításával arányos mértékben)
Abból indulj ki, hogy az alapszolgáltatásokat magától tudja biztosítani a vezérlő, mert úgy van beprogramozva. Amennyiben valamilyen + szolgáltatás kell, akkor a megfelelő csatlakozó-párok összetolásával jutsz hozzá! Például a sebességkorlátozó vezetéke sok esetben két vékony szürke szál; összekötésükkel a sebességed majdnem felére csökken.
Köszi az észrevételt és a hasznos tanácsot az 500W ügyében. Sikerült beazonosítani a négy TO220-as tokozású alkatrészt. Kettő db 50N60-as FET, egy Y2010dn SCHOTTKY és egy KA7815-ös stabkocka. Ezek közül az első három nagyjából2000 HUF-ért van az eBayen. Itthon max helyettesítőt találtam a neten. A megredelt komplett vezérlőt 2200 HUF értékű dollárért vettem ( nálunk a neten 12500-ért van azonos típusú vezérlő). Kis szerencsével erre már nem jön egyéb költség. Tehát nem nagyon éri meg rohangálni meg szerelni, mikor szinte ugyanannyiért van készen is. Azért majd csak megnézem itt nálunk, hogy van-e ilyen alkatrész a boltban, legfeljebb lesz egy tartalék vezérlőm is.Bár nem nagyon bízom a sikerben, mert van a panelon egy felprogramozott ic is, ami ha tönkrement lehetetlenség beszerezni. Az éltető füstöt nem láttam kiszállni belőle, de ezeknek elég egy kis elektromos sokk és készek. Szóval, mindenkinek köszi a segítő szándékot: Jani.
Ceglédhez kicsit messze van Hódmezővásárhely. Ha nincs szerencsém legfeljebb ÁFA-t szabnak ki, mert az ár alatta van a vámhatárnak. Mindössze 10 dollárról van szó.
Köszi a választ. Az igazság az, hogy túl vagyok már néhány NYÁK tervezésen, kivitelezésen, gondoltam három akkut csak sorbaforrasztok. Egyszerűen nem gondoltam, hogy az előző tulaj felcserélte a polaritásokat mind a töltőben, mind a robogó csatlakozójában.
Van egy elektromos bringám, amiben 3 fázisú motor van. Ha jól gondolom 250 vagy 300 w teljesítményű. A vezérlőből van kék-sárga-zöld vezeték (vastagabb) a motorhoz, meg még ugyanígy három vékony, és egy piros meg egy fekete. A bringa elég lassú, 15-el ha megy, és szeretném, ha gyorsabb lenne. Kimértem, 17 voltot ad le folyamatosban, ha megtekerem felugrik 28 voltig, de három másodperc múlva visszaszabályoz fix 17 voltra ismét. Mit kellene vele mókolni, hogy ezt a korlátozást ki lehessen belőle szedni? Van még rajta pár másik csati is, és a vezérlő ilyesmi, mint a linken:
Ott van, hogy van kétszer egyszálas sebességkorlátozó az ilyenekben. Melyik vezeték ez, és ha széthúzom ezeket, gyorsabban megy, vagy nem is megy?? Mit kellene tenni ennek érdekében?
Amikor nem korlátoz le, akkor egész jó a sebesség. Ja, és az akkuk vadi újak, szóval nem az a gond.
Előre is köszönöm, ha segít valaki!
Ha kell, csinálok képet is, ha anélkül nem megoldható a problémám, bár ugyanaz kialakításra, mint a linken, még a vezetékszínek, csatik is. A bringa ha jól tudom tornádó típus, nincs rajta matrica már.
Az több mindentől függ: Hány kilós vagy? Milyen utakon akarod használni (sik, amelkedős)? Egy 48V 12-14 AH-s jó akkuk bírják a 40 km-et ha nincs erős szél és nem vagy 120 kg.
Ha biztosabb akarsz lenni a távba úgy javasolt a 60V-os rendszer azok már 55-60 km-es távot tudnak papírforma szerint.
Kétszer csak nem követed el talán ugyanazt a hibát! Azt a két FET-t és azt a két két-utas diódát még kicserélheted az új vezérlő beszerzése előtt; egy próbát megér!
Tippelném, hogy a kék vezeték a sebesség jel-szála lehet, a piros-fekete pár meg valószínű, hogy a töltőé.
Az 500W-s vezérlővel jobban gyorsul, jobban kapaszkodik, s ha nem vagy észnél kinyírhatod vele a motort!
Mijen messze laksz Ceglédhez? Javaslom vedd fel a kapcsolatot Trepák Zoliékkal. Az eBay árához add hozzá a szállítási költséget és ha nincs szerencséd ÁFÁT és VÁMOT.
Na én ezért nem álltam neki bekötni az új akkupakkot.A Zoli hozta-vitte,bekötötte az aksikat,a töltő- és gyújtáskapcsoló foglalatot,átkötötte a töltőm kábelezését,nevetséges összegért.
Segítség kellene. Most vettünk egy használt Ciklon TDR2032-es e-robogányt,akkupakk nélkül. Sajna belepiszkált az előző tulaj az elektronikájába / felcserélte a csatlakozón a +-t és a --t/. Én ennek alapján raktam össze az új akkupakkot /36V/, és a felcserélt polaritás hazavágta a vezérlőt. Egy elko elpukkant, a FET-eken /4db/ nem látszik semmi, de az elkócsere után sem műxik, úgyhogy valszeg azok is kuka. Most láttam az eBay-en vezérlést kevesebbért,mint itthon, csak nem tudom melyiket vegyem meg. Az egyik stimmelne a járműhöz / 36V, 250W, szénkefés motor / viszont csak akku-, motor-, gázkar- és fékkarcsatlakozók vannak rajta. Az eredeti vezérlőből meg jön még egy egyszálas vékony kék vezeték és egy kétszálas piros-fekete vezeték, amit nem tudnék csatlakoztatni az új vezérlőhöz.Hogy a két vezeték mi lehet, csak sejtésem van / tán a műszerfalhoz mehetnek /. A másik vezérlőn van több csatlakozási lehetőség ami már jobban közelíti az eredeti kábelkiosztást, de az 36V 500W-os. A kérdésem a következő: beszerelhetem a 36V 500W-os vezérlőt a 36V 250W-os robogóba?
Bocsi, hogy ilyen bő lére eresztettem a szöveget, de nagyon elkelne egy kis segítség, amit előre is köszi.
Féltem hogy nem fogja kibírni de kibírja és még maradt is benne kb még egy körre való.
Végülis elégedett vagyok,még teljesen megpakolva is volt nyomaték,igaz nem akkora mint üresjáratban
de bőven elég volt,abban én is biztos vagyok hogy most nagyobb savgőz fog keletkezni,bár a helység nyitott. Annyit javítanék az aksik korán hogy nem egy év és két hónap,hanem egy év és hat hónapos
Az is lehet, hogy nagyobb teljesítményű akkuk kellenek neki, mert nem is pehelysúlyú kategóriába tartozik és sok emelkedőt is le kell küzdenie, ráadásul a tempózást is szereti!
Ha nagyon átmelegszik egy akkumulátor, akkor tud kiszáradni és olyankor szoktunk deszt-vízzel kísérletezgetni. Egy 12V10Ah-s akkumulátorhoz legfeljebb 1dl, egy 12V20Ah-shoz összesen 2dl desztillált vizet szoktam adni a hat cellához. Egy-két óra állás után a szükséges mennyiségű folyadék felszívódik, a felesleget kiöntöm az akkuból, hogy ne hígítsa túl az elektrolitot.
Egyébként az ismerősöm is tisztában van az akkumulátorok töltésével és tárolásával, csak arra nem számított, hogy a túlhígított elektrolit miatt is megváltozik a töltés karakterisztikája; a töltő nem az előírt módon fog működni!
Ezek a gondozásmentes munkaaksik ha már savgőzt engednek ki magukból nagy baj van velük és kuka. Épp ezért nem ildomos megbomtani a zárt rendszert sem. Ezek nem úgy készültek, hogy utólag savszintmérés és beállítás, stb. mint neve is mutatja, gondozásmentes felitatott savas akkumlátor. Majd a végén csodálkozol, honnan került a savas folyadék az akkutartóba. Én az akkuid hibáját inkább nem megfelelő töltésre vezetem vissza.
Végső kétségbesésükben vannak, akik próbálkoznak vele, de egy ismerősöm a jó minőségű szerszámkészletét siratja amiatt, hogy az így fejlődő savgőz kikezdte a szerszámokat.
Ha jól tudom te is gondozásmentes munkaakkukat használsz. Itt utántültés csak hejtelen töltés vagy használat következménye, különben nem szárad ki. Tehát, ha nem volt a masina órákon keresztül a tűző napnak kitéva és töltéskor nem melegedett az akku semmi szükség folyadékutántöltésre.
Annyit dumálok erről a lázadásomról otthon, hogy azt mondta ma a párom, hogy ahogy levizsgázik a lányom az iskolában, mehetünk is. Pár nap alatt meggyőztem. Nem semmi. Jövöre keveset fogok dolgozni és sokat és mégtöbbet fogunk bringázni. Már hárman vagyunk. A lányom a párom és én. Gyere te is és hozz magaddal még egy embert. :-) Télem megépítem a cuccokat.
Úgy látom, hogy itt sokan foglalkoznak az Alfa Centauri villanybringával. Nekem egészségügyi okból kifolyólag eladó lenne 2 db kb. 2,5 éves, használt A.C. EB B006 gép, egy kék és egy piros. A feleségemmel használtuk és most gerinc sérvem miatt nem ajánlott használni, ezért ő sem használja a sajátját. Nem rég meghirdettem őket:
Úgy látom, hogy itt sokan foglalkoznak az Alfa Centauri villanybringával. Nekem egészségügyi okból kifolyólag eladó lenne 2 db kb. 2,5 éves, használt A.C. EB B006 gép, egy kék és egy piros. A feleségemmel használtuk és most gerinc sérvem miatt nem ajánlott használni, ezért ő sem használja a sajátját. Nem rég meghirdettem őket:
"Valamikor létezett sátras utánfutó, kolegámnak volt és azzal járták a világot. Összacsukva egy normál utánfutó méret. Kinyitva kényelmes lakosátor volt. 80-as évekbe kapható volt kis hazánkba."
Ugyanott vagyok vele kb. mint a lakókocsimmal. Rengeteget kell tankolni és vontatni kell.
Valamikor létezett sátras utánfutó, kolegámnak volt és azzal járták a világot. Összacsukva egy normál utánfutó méret. Kinyitva kényelmes lakosátor volt. 80-as évekbe kapható volt kis hazánkba.
"Le is álltunk dumálni és kipróbáltuk egymás bringáját. Nagyon jól nézett ki és jól is ment, egy ilyennel -felhizlalt akkukkal- el tudnék képzelni egy Európa-kerülő utat."
Hát ez az. Én is. Minden azon a kérdés csoporton múlik, hogy pontosan mit akar az ember. Kempingben lenni? Ott akarja tölteni vagy töltse a nap? Vadkempingezni akar? Kényelmesebben akarja, mint egy tricikli, lakókocsira hajazó valamiben, vagy elég a sátor? Akar -e a dologgal dolgozni, megépíteni és mennyi ideig tart?
Még nekem képlékeny, de valami lesz. Hajazok a vadkempingezésre. A párom jobban szeretné a "full extrát".
Nekem is megfordult valami ilyesmi a fejemben, de nem gondoltam tovább.
Ugyebár egy lakókocsi, vagy lakóautó elég kényelmes. Mondjuk egy általában. De mi a baj vele? Az hogy nehéz. Az enyém 8-900 kilo. Mi van benne ennyi. Hogy szép legyen és kényelmes. Ha funkcionálisan jobban megnézzük egy csomó felesleges cucc van benne. Viszonylag nehéz ágyak, bútorzat, zuhanyzókabin, fal stb. Az ezt az egészet tartó erős alváz és kerekek. 11-liter vontava 100km-en, nekem. Plussz a kemping naponta. Átlag két főre 4-5 ezer. Ezt sok-sok napra szorozva húzós az összeg. Mármint nekem, nem mindenkinek. :-)
Sokkal egyszerűbbre és funcionálisabbra kéne csinálni, ahogy írod. Lenne benne ágy helyet gumi vagy szivacs matrac. Bútorzat helyett csak valami hálós, vagy igen könnyű merev polc. Koplett gáztűzhely helyett egy-két sima gázégő, felrögzítve. Minden roppant puritánul és funkcionálisan. Persze belülről fel lehetne díszíteni, festéssel stb. Pár dologról nem lenne érdemes lemondani ami a lakókocsiban vagy lakóautóban van. pl a wc, valami zuhanyzás, függönnyel. Gondolkodni kell. Ha ilyen könnyű és egyszerű akkor elég a könnyebb váz, alváz és vékony kerekek.
Ekkor mehetne a napelem, az elekrtomos bicikli motor. Kettő is. Aksi is elfér. Ha a napelemi kihajtható, akkor a "tankolás" megy folyton, amikor áll a járgány és süt a nap.
Nekem nagyon tetszene. Elég ha 30-40-et tudna. Ez nem sresszes. Nyugodtan lehet nézelődni. Kéne egy bringóhintó alap. Egyébként azoknak is szerintem túl erős a vázuk és a kerekük. Ez csak egy vélemény. Tekertem párszor ilyet, de nem volt túl könnyű. Anyira azért nem nehéz, de könnyú se.
Szóval a Sellőn is úgy van, mint most a Tieden, csak annyi eltéréssel, hogy nem a csomagtartón, hanem alatta van. Azért variáltam egy kört bele, mert gyakori kiszereléshez az a praktikusabb, nem a vezetéket törő szoros hely.
Lehet kapni öntapadós felülettel is rendelkező nyílás-záró szigetelő gumi-hab csíkot, azt lenne érdemes egy pár helyre feltenni a zörgések ellen.
Lehetőséghez képest a maximális tempó fele,- kétharmada legyen az utazó sebességed.
Minap hazafele jövet találkoztam egy bringással akit alig tudtam utolérni (ilyen még nem volt!) és mint kiderült elektromos, Magic Pie II-es motorral és lítiumos aksikkal hajtja.
Le is álltunk dumálni és kipróbáltuk egymás bringáját. Nagyon jól nézett ki és jól is ment, egy ilyennel -felhizlalt akkukkal- el tudnék képzelni egy Európa-kerülő utat.
1.Ha minél jobban szeretném kímélni az aksit,nem hosszú távon,10 km.-en belűl,átlag útviszonyok mellett és ha nem vagyok időhöz kötve,kb. hány százalékos kihasználtsággal húzzam a gázkart,ha a bringa végsebessége 35 km/h? Akár km/órás válasz is jó.
2.Egy átlagos e-bringának normál útviszonyok között,városban hány km-t illik megtenni egyhuzamban,egyszeri töltéssel?
Én mondjuk kötegelővel rögzítve az akkupakk mögé gondoltam,hogy minél kevesebb lógó drótom legyen,de majd adja magát.Van kb. 2 mm vastag szigetelő anyagom,amit a járólap-parketta-linóleum alá szoktak rakni,azzal még be szeretném burkolni a doboz azon részét,ami a vázzal érintkezik.Szóval szépre szeretném megcsinálni,ahhoz meg idő kell.Tudok menni a munkahelyemre 2,6 km-re gyalog,busszal,kocsival,bringával,lassan e-bringával is.:))) Holnap gálya,utána falusi turizmus,vasárnap este vagyok újra hadrafogható.:))))
Akkora kereteket csinálhatsz neki, és akkora méretben, amekkorát csinálni akarsz, és azt összehajtogathatod, összecsokhatod, ha pl felszereled mindenféle szerelvénynel, legegyszerűbb verzióbvan kisebb zsanérokkal, de máshogy is lehet. Azaz pl mint egy kinyítogatható / hajtogatható mesekönyv, és a mesekönyv lapjai/oldalai a napelemek..
Egy ideje agyalok egy olyan bringó hintón, ami kicsit nagyobb lenne a megszokottnál, és át lehetne alakítani valamiféle minimál lakóautó szerűségnek. Elég lenne egy franciaágy méretű kinyitható fekhely. A tetőre napelemek lehetne tenni, arról tudna működni egy kis hűtő, konyha a fekhely alatt, zuhanyozni meg elég egy függöny. 2 db 500W-os agymotor simán elvisz 40 km/h-val egy fagyis kocsit, ami kb.400 kg vízzel és fagyival feltöltve, ettől nem lenne nehezebb egy 2 személyes kempingezó pedálos járgány sem. Az aksikat persze nem napelemmel kellene tölteni, konnektor van sok helyen..
Gratulálok! Látod így már jól is néz ki amellett, hogy könnyen kezelhető! A főkábelt ne a csomagtartó felé, hanem előre indítsd és egy kör lefutása után csatlakoztasd!
Mi is itt vagyunk a BÖrzsöny és a Pilis szomszédságában. Sokat túrázunk a párommal. Főleg a Pilist szeretjük. Jobb a kilátás ide-oda. Csodás, amikor felér valahová az ember és körülnéz. Leül a szikal szélére és elgondolkodik, hogy azok a mérgezett egerek a "civilizációban" miért rohangálnak annyit, látják ezeket a szépségeket néha.
Az a gond, hogy mivel nagy csavargók vagyunk a környéki hegyeket és a kicsi országunkat igencsak bejártuk. Nem telik el hét, hogy ne mennénk valahová kirándulni. Ezért kéne kicsit messzebb menni.
A felfogásom szerint az utazási, kirándulási élményeket nem az utazás ára tükrözi legjobban, hanem, hogy mit csinál az ember az idő alatt. Lehet ezt egyszerűen drágán. Kinézni az utazási irodában és menni, repülni srtb. De lehet olcsóbban, többet, jobban. Van egy "élmény / ár" aránya a dolgoknak szerintem.
Közben hadd dicsekedjek én is!:) Az Alfa Centauri akkudobozát így oldotta meg a Zoli,már csak minimálisan kell a rögzítést megoldani,hogy a szép új doboz rázkódás közben ne karcolódjon össze és a kábelt kel majd szépen eltennem a vázba.
Annó én és kis családom gyalog jártuk a magyar hegyeket. Börzsöny, Bükk, Mátra, Vértes. Álltalában három hetes programok voltak. Hosszabb szabira nem engedtek el akkoriba. Hátizsák, sátor, kaja, ruha azért volt mit cipelmi de szép volt. Lányom már középiskolás volt és osztálytársai nála voltak. Rábeszéltek, vetítsem le a túrán készült filmet. Az egyik lány fele alatt elkezdett sírni, hogy mijen jó a lányomnak. Mondom te meg külföldre jársz anyuékkal, mire ő, de csak vásárolnak még egy múzeumba sem voltunk. Erre nem tudtam mit mondani. A 70-80-as évekbe a magar úgy ment külföldre, hogy az út árát kitudja seftelni.
Megnéztem. Jó kis kaland volt ez a túra. Na ilyesmiket szeretnék én is csinálni, de ha lehet még hosszabban. De a fene tudja, hogy menet közben mikor érzi, hogy elég a buliból.
Nekem is volt Riga 12-esem még gyerekkoromba. A nagyanyám vette 4080 Ft-ért újonan 1975-ben. Sokat mentem vele. Meg is bütyköltem sokat, meg a haverokét is.
Most is vannak motorjaim, de igazából nem szeretnék velük menni ilyen túrákra. Meguntam a száguldozást, inkább csak gurgurásznék és nézném a tájat, meg megállnék itt-ott.
Ezért gondolkodom elektromos bringában ilyen olyan hajtással. Még nem dőlt el. De az a sátoros rigai túra amit leírtál az tökéletes alap lenne. Tehát lehet így is. Nem volt gondod a vadkempingezéssel, és ez jó.
Mi a párommal lakókocsis túrákra szoktunk menni. Nagyon szépek és tartalmasak, de rövidek. A lakókocsi vontatása és a kemping az elég drága, ahhoz hogyha sokáig akarja csinálni az ember egyfolytában. Egy-két hétre nem vészes, de jóval több időre nekem drága.
Én ilyen és hasonló csodálatos látniavlókkal fűszerezett utakakat szoktunk szervezni:
Csináltunk a párommal egy ausztriai utazgatást lakóval. 9 napg tartott. nagyon szép dolgokat láttunk. Már az út maga is gyönyörű. Minden rendezett szép hegyek, tájak, házak.
Első nap Vác környékéről lehúztuk a bódét Grátz környékéig. Ott voltunk két napot. Már aznap ő délután elmemtünk egyet vonatozni a Szemeringi vonalon.
Harmadik nap áthúztuk a bódét a Zell am see tó környékére. Ez kétszáz km-rel odébb van. Salzbusg tartomány. Ott még a bódé nélkül kocsikáztunk a Krimli-vizeséshez. Roppant látványos az egész.
Másnap elmentünk grossglockner látványútra. 2000-2500 méteren, azt hiszem 40 km-es út. Eszméletlen szép. Sok kilátóval, megállóval. A végény egy gelecsser van. Egy egész napos program. Mormotát is láttunk közelről. Némi hó is volt. Az út végén jó kis kiállítások.
Elmentünk még egy jégbarlangba. Kegyetlen hideg van bent. Egy aladin lámpával mentünk. Dermesztő volt. Az odajutás még szebb. Lanovka, hegy oldalba vájt séta út.
Utolsó nap még elmentünk a bódéval Salzburgba sétálgatni. Igazán szép kis város. Nem sok időt töltöttünk már ott. Lett volna még nézni való, de elmentünk, mert hazafelé vettük utunkat.
Sikerült a Tornádó TRD 016 kerékpárt megvennem végre.Az eladó korrekt volt jól ment az üzlet a személyes átvétellel.Köszönöm neki.Olyan kérdésem lenne,hogy alámpafej burkolatát hogyan tudnám lebontani?A kormányom kicsit jobbra húz és a csavarját szeretném meglazitani,de a burkolattól nem férek hozzá.Tudna valaki fényképet vagy rajzot vagy csak leirásban elmagyarázni,hogyan bontsam meg a burkolatot?Nem szeretnék eltörni semit rajta ezért kérnék segitséget.Állitható ugye a kormány ha kicsit félre húz bármelyik irányba?
Ezzel a szürke lámpafej burkolattal nem boldogulok.Megbontottam ,de a müszerfalat sem tudtam felhuzni,hogy elengedje a burkolatot,meg a kormány rögzitö csavarhoz sem férek sajnos hozzá,hogy állitani tudjak rajta.
A benzines motorozás a sötét múltam egy darabja, ilyen gazságot többé már nem követnék el ( mármint a benzines motorozást hosszú távon ) és természetesen bringával akarok menni...
A napelemezés szerintem sem a legjobb, inkább egy nagy Li akku kell.
És hová pakoltad a cuccaid? Mit vittél. Szeretnék ilyesmiket csinálni, de még sose csináltam. Mindig a szabványos rövid, egy-két hetes utazások voltak csak számomra.
Igaz kismotorral és nem bringával, de egyszer bevadkempingeztem észak közép ojrópát, felmentem Rigába, onnan Berlin > Prága > Bécs és haza.
4000 km, bő két hét, 50 ezer alatt maradt a költség benzinnel együtt, az útról írtam egy cikket a Motor Revübe, amiért 45 ezret fizettek , szal kb ingyen volt az út :)
Nagyon jól lehet tisztálkodni pataknál-folyónál-tónál, de kétszer össze is ismerkedtem helyiekkel, náluk lehetett rendesen fürdeni is :)
Jövő június 1 és augusztus 31 között Norvégia irányába készülök, ki jön még ? :)
Nem mentettem le az oldalt én meg nem akarok hülyeséget mondani. Talán egy nagyon kis lyukat ajánlottak a mágneseknél vagy pajzs szélén, ami ha elég kicsi elhanyagolható a bejutó szennyeződés, de a centrifugális erő kiviszi a vizet.
Ha elrakom a bringát télire majd belenézek a motorba, hogy mennyi szennyeződést szedett össze a lyukakkal. Egyenlőre nem ázott be esőben sem és úgy tűnik, hogy minden ok, csak a melegedés redukálódott nagy mértékben :D
A "rozsda lecsiszolással" óvatosan kell bánni. A lecsiszolt "fémport" nehéz maradéktalanul lepucolni / eltávolítania mágnesekről, ami idővel a vasmagra is rákerülhet, rövidre zárva a vastest lemezeit, ami igen komoly rontó tényező a motor funkcióját tekintve.
Illetve ha még maradt valami bevonat a mágneseken, a csiszolással azt is tovább lehordod. A látott rozsdáról még annyit, lehet nem is a mágnesről van, hanem a vasmagról váltak le elemi darabok/szemcsék/ por/oxid, mad a vonzás hatalmába estek. Ezt vizsgáld meg mindenképpen alaposan, nehogy az esetlegesen még meglévő ép galvánréteget lecsiszold a mágnesekről.
Ha valóban a mágneseknél indult el ez a folyamat, az baj :-(.
Mielőtt kifúrtam volna az oldalpajzsokat olvasgattam endlessen a témában és több helyen találkoztam hasonló beszámolókkal és képekkel. Szigetelősprayit javasoltak a mágnesekre+tekercsre és persze szigetelést körbe. Amin meglepődtem, hogy egy kis lyukat is javasoltak a motorra.
A napelemek fél voltos elemi napelem cellákból állnak. Azaz az egykristály tömböt felszeletelik, és ezt kapják. Ellátják kivezetésekkel, és megvan az elemi cella. A napelemekben ezek vannak összekötve sorosan párhuzamosan, sok darab.
Ezt bárki otthon meg tudja csinálni amilyen feszültségre akarja. Elemi cellák kaphatók itthon is, vagy vásárolhatsz közvetlenül a távol keleti forrásokból, ebayen, aliexpress-en, stb. Kb 120Ft/W környékén adják a cellákat. nem árt, ha az ember A minőségű (A grade) cellát vásárol. Ezekhez kell venni összakötő vezetékeket (egy lapos profilú ónozott huzal), összeforrasztod a kivánt méretre, alakra, ellátod valamilyen tokozással / kerettel - ennek sok verziója lehetséges - majd kész.
A youtubon rengeteg videó van hogyan szokás csinálni.
Én miután a cellákat összeforrasztottam, egy egy spéci kétkomanenses kifejezetten erre a célra gyártott átlátszó víztiszta szilikonnal öntöm le, ami kb 2-3 nap alatt szilárdul meg teljesen.
És kész is vagyunk! :-)
Cellavételre pár lehetőség:
Ebay (én tőle vettem A osztályu cellát, de nagyobb tételben, meg más méretben is). Megvehető nála az összekötő meg a gerinc huzal is. Szállítás ingyenes, 2-3 hét alatt legkésőbb itt van:
Azt viszont nem szabad elhinni, hogy a B osztályú csak esztétikailag dologban különbözik az A-tól. Ebbe hosszabban nem mennék bele, hogyan is minősítik a cellákat.....
A fentiek csak példák, mindkét helyen rengeteg eladó termék és méret van, amilyen kell. Szóval keresgetni kell.
A napelem készítésére cellából a youtubon nézelődhetsz, hogy is van, nem nagy kunszt. Itt pl egy sorozat első darabja, de rengeteg van fent:
Nagyon szépen köszönöm! Ha meglesz a lifepo4 mindenképp élnék a lehetőséggel, ha meg nem nekünk adja el Ficium akkor meg a jelenlegieket mérném meg, lítiumossal való tervezés számolásához.
Csak gondoljunk bele. MOst vettem pl. a házhoz a fűtéshet egy keringető szivattyút. Mjd száz rugó volt vekötéssel hegesztéssel együtt. Egy ilyen vacak. Néha furcsa gondolatai támadnak az embernek.
Mennyi ideig tudnék a napelemes, vagy akár sima kerékpárral ennyiből vadkempingezni? Csak kaját vennék, meg ami feltétlenül szükséges. Mondjuk a belépőket a látnivalókra. Naponta nem sok pénz kell kajára. Még nyugaton se.
A legnagyobb teher az embernek a háza, a rezsije, az adója, meg a hitele, ha az is van.
Ha ezt a hármat-négyet felszámolja, legalább egy-egy hosszabb időre máris szabad ember. Itt van ez a hiper-szuper ipar fejlettség és még mindig öt-hat napot dolgozunk hetente. Mi a fenének? Összeszed az ember 100-200-ezret és már mehet is. Sokáig. Szünetelteti a vállalkozást, kilép, leadja időlegesen a kocsi, motor stb forgalmiját. Ezt se fizetné. Rezsi nincs. Marad pár eltüntethetetlen költség. Már akinek van egy háza vagy ilyesmi.
Mondom és, meg kell csinálni a cuccost, fel kel pakolni és menni. Dél Európa pl. csodálatos. Végig a tengerparton. Azért lenne jó többen menni, mert akkor jobban lehetne vadkempingezni. Szerintem. Biztonságosabb. Vannak oldalak a vadkempingezésről.
Gyanítom a dekniknél került be a víz/nem kattogott,gyapáyhangot adva?/.Összeszerelésnél vékonyan kend be FBS-el,vagy,viztaszító szilóval a felfekvő felületet.A 2 golyós csapágyat cserélném helyedben,ha már széthúztad a motort.
Ha a mágnest csiszolod,kompreszorral fúvasd ki nagynyomással.Törölgetve rongyal benne marad a kosz,mert vonza a fémport.
10A-ig bezárólag tudok segíteni a kapacitás méréssel, van teszterem. Esti órákban napi 3 db 12Ah-s akku lemérhető, ha gondolod. Megbeszéljük, átjössz, megmérjük.
nem volt egyszerű, de szétszedtük a kereket. (speciál köszönet a munkatársaimnak). Megdöbbentünk. A motorban volt nem kevés víz. Sajnos ennek nyoma van a tekercses állórészén is....
Jól látszik a baloldali képen, hogy bizony a vízben gyakorlatilag állt a szerkezet .... Ami jobban aggaszt, hogy a forgórész mágneseit ugye kikezdte a víz... :(
Félek, innentől a mágnes órái meg vannak számlálva. Azt pedig cserélni egyrészt nehéz, másrészt nem olcsó.
A folytatásban a tekercs kisütése jön ( 120°C körüli hőmérsékleten pár órára sütőbe kerül). Majd valami nagyon finom polírpapírral a mágneseket megpróbálom rozsdátlanítani. Ha sikerül akkor kap egy lakk vagy festékréteget. A hallszenzorok már megvannak, a cseréjük nem gond, de ha a mágnesek kezelésére van valakinek valami ötlete azt nagyon szívesen venném!
Csak egy multiméterem van egyenlőre. Hogy tudnám a legegyszerűbben (legolcsóbban) megmérni az aksik kapacitását? Mindenekelőtt megmérném a jelenlegi zselés akkukat, és ha lehet a menet közbeni terheléssel nagyságrendileg egyező árammal szeretném ezt kivitelezni (~15amper).
Továbbá majd meg szeretném mérni a lifepo4 cellák kapacitását is. Ha jól tudom ez keményebb dió, mert a feszültség közel sem lineárisan esik, sokáig tartja a feszültséget. Ilyenkor mi a megoldás?
Nagyon érdekes amit írsz. Ez az összehajtogatható napelem nagyon jó. Kerestem is a neten ilyesmit. Találtam egy táska szerűt. Úgy láttam kevés energiát ad és drága a cucc. Hogyan lehetne, megcsinálni összehajtogathatóra? Van ilyened, vagy most akarod megcsinálni? Melyik tájon laksz? Én Pest környékén. Mostanában néha látok kis utánfutókat, amikbe gyerekeket ültetnek. Valahogy ez nekem jobban tetszene, mint, hogy annyi cuccot naponta ki-be pakolgassak kis zsákokba a felmálházott biciklire. Fene tudja, izlés kérdése. Valamennyi napelemet meg mégis fel lehetne rögzíteni az utánfutóra. Valóban lehet probléma, egy nagy napelemtáblával lavírozás. Mondjuk az eredeti linkben csinálja a srác. Menet közben nem lehet szerintem túl nagy gond. Ha megáll parkolgat akkor kissé nehézkes. De mondjuk a kamiont is meg lehet szokni :-)
A most épülő - egyik - gépen cellákból "méretre szabva" készülnek a napelemek kihajtogatható formában, menet közben meg be van hajtva a vázba. Nagy hátránya lesz mondjuk sajnos, hogy menetközben nem fog tudni tölteni (mondjuk ez nem is cél), csak minimálisan.
Kompletten midnenestúl nincsen 20 kg a napelem, kb a napelemes "panelek" súlya összesen tartóval együtt 6 kg körül lesz. de ehhez saját magadnak kell legyártani, és nem böszmenehéz 4-6 mm vastag üveget használni fedésnek.
"Ahhoz a töltési feszültségeknek stimmelni kéne."
Nem kell stimmelnie! Erre van a tölésvezérlő, főleg ha MPPT jellegű.
Ha ilyen áron vásárolsz egy használt gépet, akkor személyesen menj el érte és próbáld is ki! Abba a 10eFt-s szállítási költségbe bőven belefér, ha vonattal viszed haza és még át sem tudnak verni!
Ezeket cegléden találod. Elmész személyesen + 1 fő segítség, kiválasztod, kipróbálod, kifizeted, irány az állomás, kerékpárszállításra is veszel jegyet, akkupakkot leveszed, ketten felteszitek a vonatra, akkupakkot visszateszed. Megérkezéskor akku le, gép le, akku vissza, segítségnek köszönd meg ahogy illik és mehetsz haza az új szerzeménnyel.