A lényeg, hogy a mai témát jól kibeszéltük és bárki aki olvasni fogja megérti a rögzítés minden formáját, de ami a legfontosabb, hogy Dr, Gurabli kollégának ( mint a napi téma indítója) sem kell tovább aggódnia, hogy a csavar után az ácskapocs is ki akar jönni:))))
Amit meg korábban írtál: "Mindkettőt linkeltem", meg simán félreérthető, nem linkeltél csavar-ácskapcsot, csak csavar-csavart, bár utólag világos, hogy persze te nem erre értetted a mindkettőt, hanem az alsó-felső rögzítésre - nem mellesleg nem arról nem is vitatkoztunk, amire reagáltál.
Igen, ugyanazt a csavar elnevezést használják az ácskapocsra is, és a csavarra is. Nem szokták részletezni sokszor, csak annyit mondanak, hogy csavar, még ha az egy ácskapocs is. Még ha ez pongyolán is hangzik számodra, akkor is így van. Szép álmokat.
Akkor még 1x:) Ezt a mondatod te írtad :"Az ácskapocs (földi néven csavar), ami a sípcsontban van." !!!
Az ácskapocs ami szerinted földi nevén csavar az két dolog. ( csavar vagy ácskapocs) Az orvosok a záróban mint "fast lock" technikaként aposztrofálják és ebbe bele tartozhat a csavar vagy az "ácskapocs" amit nálad használtak és amiről képet linkeltél az egy ácskapocs. Amit én linkeltem az egy csavar.
Szóval eljárás függően van akinek csavarral rögzítik a sípcsontnál van akinek ácskapoccsal és így az általad leírt mondat " az ácskapocs ( földi nevén csavar) azt sugallja mint ha ez a kettő egy és ugyanaz lenne, pedig nem.
A filmen pont egy csavar szerepel, ( látványosan tekerik be csavar húzóval) de szerepelhetne rajta az ácskapocs is olyan mint amit nálad használtak, de az egy másik tecnhika.
Nem kívántam szakzsargonnal dobálózni, de nem tudom, hogy hívják az endobuttont népies nevén mert én még csak így hallottam vagy olvastam.
"Az ácskapocs (földi néven csavar), ami a sípcsontban van."
Akkor helyesen:)) A csavar az csavar az ácskapocs meg ácskapocs:))) Mindkettő a sípcsontba kerül és attól függ az orvos melyiket használja vagy csavart vagy ácskapcsot.
A másik ami a combcsontnál rögzít annak nem tudom van-e népies neve mert azt leírva csak Endobutton-ként láttam leírva és a nevében benne van a szerepe.:)
Amit linkeltem , abban sok méret van létezhet geometriájában másik fajta de a funkciója és a neve annak is az.:)))
Ja és engem nem zavar ha neked van igazad, de reggel jön kollégám Dr.Gurabli és joggal neheztel érte, hogy ennyi embert megkavarunk:))))))))
Nekem csinálták mindkettő fajtát, és a csont-patellaín sem volt jó, ráadásul azóta fáj és nem tudok térdelni, valami hegszövet tölti ki. Másrészt meg 50 felett meg szerintem inkább gyógytornára küldenek, mert keresztszalag nélkül le lehet élni egy életet... és sztem a dokid utólag nem BTB-t csinálna nálad, hanem semmit. A baciktól megszabadították volna a fémet, az enyém is azért van dupla zacskóban, mert autoklávozták. Mondjuk nyilván nem sok helyen hozza az orvos búcsúajándékként a hazamenetel előtt :))).
Egyébként örülök, hogy végre elengedtek :). Túl vagy a nehezén!
A linkben van egy röntgen kép ami mutatja a csavart .
"A fémlapka, amin van 1-2 lyuk asszem, amin átvezetik a szalagot, szolgál felső rögzítésül, és ezt nem ütik be a csontba. Ellenben jó mélyen az izom alatt van a combon, úgyhogy kizárt, hogy ehhez hozzányúlnak. Szerintem még talán hozzá is nő a csonthoz."
Ennek a hivatalos neve az ENDOBUTTON és így néz ki.
Az fentebb jelzett linken található röntgenképen ez is látszik, és teljesen igazad van abban, hogy izom alatt van.
ITT EGY VIDEÓ A TELJES KERESZT SZALAG MŰTÉTRŐL, KÜLSŐ ÉS BELSŐ KAMERÁS FELVÉTELLEL. CSAK ANNAK AKI BÍRJA A LÁTVÁNYT!!!!! A VALÓSÁGBAN LÁTHATÓ MINDEN A FILMEN.
https://www.youtube.com/watch?v=4GtLltu1Seg
EZ ARSEEN RÉSZÉRE MERT ITT NEM FOLYIK A VÉR CSAK MAKETTEN LÁTSZIK TELJESEN !!!!
Az ácskapocs (földi néven csavar), ami a sípcsontban van.
A fémlapka, amin van 1-2 lyuk asszem, amin átvezetik a szalagot, szolgál felső rögzítésül, és ezt nem ütik be a csontba. Ellenben jó mélyen az izom alatt van a combon, úgyhogy kizárt, hogy ehhez hozzányúlnak. Szerintem még talán hozzá is nő a csonthoz.
Ha szeretnétek, berakhatom az ácskapocs-szuveníremet képként, szép darab :).
kollegám, baleset, lábtörés, összecsavarozás, egy év múlva új műtét, csavarokat kivették
másik kollegám, kerékpárral elesett, kulccsontt törés, lemez, csavarok, egy év múlva új műtét, kivétel /valami ott maradt olyan is amit nem kellett kivenni/
persze ez lehet más tészta, mint a térd akciók
mindkét műtét itt történt ahol engem is műtöttek, mindkettő teljesen jól sikerült /ha azt vesszük 4 műtét ugye/ tehát ezek alapján nincs ok a panaszra, amik mostanában ugye felmerült problémák itt helyben /elvileg/
Elég sok jó sebészt kérdeztem meg az évek során, és mind azt mondta, hogy felesleges kiszedni, és teljesen felesleges a szervezet még egy műtétnek kitenni. Az is lehet, hogy nem jól húzták meg:))))
Nem értem miért aggódsz a doki nem zárkózik el és kiszedi garanciába:))
Amit írtam reggel az pont úgy nézett ki, hogy a dudor mindig csak nagyobb és nagyobb lett így viszont a sebész dolga könnyebb lett. Nagy dudor kis vágás:))))
Ugorj be holnap picit meghúzom, hogy ne aggódj, hogy a csavar a bokádnál köt ki:)
Hát igen, ezt eddig én is úgy tudtam:) Én csak azon a síkon haladtam tovább, hogy ha kidobja a szervezetem a csavart, akkor miért ne tenné ugyanezt az ácskapoccsal? :))) Persze nagyon remélem, hogy nem erről van szó, és semmi köze a csavarhoz. Emígy arra is gyanakszom, hogy a fájdalmat, ami kb. egy hétig tartott, pont a csavar okozta, ahogy mozgott ott a csontban:) Most is érzékenyebb, nyomásra is, de az meg persze lehet a bőr vagy körülötte valami.
Elvileg nagyon sok sebész alapból kiszedi a csavarokat egy év után, ha nincs semmi panasz akkor is. itt a fórumon is volt ez téma kb. egy éve, hogy miért akarják kiszedni a csavart, amikor semmi panasza nincs és nem szeretné újra műttetni a térdét, ha már egyszer nagy nehezen rendbe jött. Annyi volt akkor az orvos válasza, hogy ki kell azt szedni, jobb az, ha nincs ott. Ez mondjuk nagyon tudományos válasz volt, de kiszedték és tudtommal nem is történt semmi gond. Itt legalább is nem jelentkezett az illető azóta sem.
Az én dokim annyit mondott, még a műtét előtt, hogy ha nincs gond, nem kell kiszedni. Most persze valami van, így ki kell szedni. Továbbra is abban bízom, hogy csak annyi, amit Zkovaxxx is írt, egyszerűen nromál folyamat, kilöki a csavart a szervezetem. Pl. a csontépüléstől is szoríthatja kifelé, aztán ez elég volt ahhoz, hogy meglazuljon és szép lassan "rázkódik" kifelé, mint az autóban, amikor meglazul egy csavar:)
Reméljük, hogy nem jön ki magától teljesen és nem csúszik le a bőröm és a csont között a bokámig:)))) Most így ebbe belegondolva nem is olyan vicces:))))) Na jó, mégis az!
Az elso link mondjuk gyerekekre vonatkozik, de ettol fuggetlenul az acskapocs eredetileg ugy van kitalalva, hogy bent marad, nem veszik ki, nem esik ki, nem piszkaljak :-)
Igen, jól emlékeztem, hogy a második pótlás miatt kellett a hely:)
Elvileg a protokoll nem írja elő ugyebár a csavar kivételét, ha nem okoz semmilyen gondot. Hát az, hogy kicsavarodott magától már szerintem gond:) Sajnos.
Nem vállalom helyi érzéstelenítésben, már csak azok a hangok, stb miatt. Bár mondom, a dokim szerint ami már így magától kijön, ott 2 perc vagy annyi se kitekerni. Na, de felületes, rövid altatást lehet 5 percre is, és akkor nyugalom van.
Abban bízom, hogy nem kell feltölteni, mert ahhoz ugye ép csontból kell "anyagot" venni, na az biztos, hogy fáj, az fájhatott neked is annyira. Meg jó sokáig rángatta, tekergette, cibálta szerintem a csavart, amire kijött.
Kérdés, a combcsontomból, ahol tudtommal ácskapocs van, érdemes egyúttal szintén kikapni, ha már úgyis AS lesz belőle, vagyis altatás? Vagy ezzel csak felesleges gondot okozok magamnak. Persze kérdés mi van, ha az is megindul kifelé?
Na, ezt majd szintén megbeszélem, meg az rtg-n remélhetőleg minden látszani fog, mi mennyire áll jól vagy rosszul csavar téren.