Közvetve vagy közvetlenül mindenki olvassa :) Én már több borásznál is láttam kinyomtatva hozzászólásokat. Sokaknak vannak olyan spanjai akik önkéntes "sajtófigyelő" szolgáltatást végeznek.
Update: Figuláéknál a panaszkezelés is világszínvonalú. Még az email napján visszaírt Figula Mihály és kért telefonszámot, ma felhívott és elmondta hogy úton vannak a cserepalackok és nagyon sajnálja, valamint hogy beszélni fog a dugóbeszállítójával mert ezt a sorozatot kimondottan TCA-mentesként kapták (amúgy nem is olcsó, 200 ft / db), így érthetően eléggé bosszantja az eset.
Én egyébként ma ránéztem a bontott palackokra, hogy nem-e kóstoltam valamit félre, de nem, egyértelmű TCA, a két Sóskútnál nagyon durván, a Szákát még nem nyomja úgy agyon de ott is ugyanaz van. Szóval itt a dugókereskedőnél lesz a sár.
Ahogy a kólájuk is valószínűleg csúnyán fel volt ütve... de ha jól emlékszem akkor a "repülővel mentek ki" is egy redvás csesznát jelentett ami a repülők kispolszkija.
Összekeverte szegény T. Medve a "frenetikus" jelzővel.
Ettől még nem feltétlen kellene temetni, mint borszakírót - számosan nem tudják megkülönböztetni a poszátát a prosztatától, de ettől még lehetnek maximálisan jó arcok. Borszakíró is lehet talán olyan, aki számottevően gyengébben ír, mint József Attila. :)
"Dagályos, pufogó, nagy hangon semmit mondó. "Bombasztikus stílus, bombasztikus szavalat végső forrása. A görög ("gyapot"); ennek angol származéka, a bombast, vattát s válltömést is jelentett; a dagályos beszéd olyan, mint a kitömött kabátváll: többnek akarja mutatni magát."
A szovegkornyezetbol kitunik, hogy a szoveg irojanak fogalma se volt a szo jelenteserol, hasznalatarol. Mindenesetre erdekes szo. Nem emlekszem, hogy valaha is leirtam volna, vagy beszedben hasznaltam volna. Az eredetet se ismertem, de ennek ellenere nagyjabol korrekten ertelmeztem, a jelentesenek megfeleloen.
Úgy gondolod, hogy a hedonizmus jegyében egy bombasztikus aszúra mozdult rá? Én akkor feltekerem az erősítőt mert valami csendes zenére vágyom. Esetleg beugrom a pornhubra egy szép romantikus történetért.
Bár ki tudja.. mára már a dadaizmus is betörhetett a borbloggerek világába.
"Kvarc, andezit, riolit a Betsekből, mellette Bomboly, Nyulászó, Kakas és Mézes-mály. - Csodás 2017-es *Balassa édesekkel búcsúzunk 2021-től. Végén két bombasztikus aszúval a hedonizmus és az életöröm jegyében..."
Na... és akkor hogy mit gondolok. Például azt gondolom, hogy egy boros kiadványokat üzleti alapon szerkesztő, magát profi borírónak tartó ember tudja, hogy mit jelent a "bombasztikus" szó.
A bombasztikus szó a francia bombace vagyis vattabélés, pamutvatta kifejezéssel rokon. A jelentése ennek tükrében az, hogy dagályos, fellengzős, nagyot de kevés értékeset mondó.
Érdekes. Azt gondolnám, hogy ha valaki nagyon sikeres és nagyon gazdag akkor az egyik ezzel együtt járó előny az, hogy nem kell hazudnia piszlicsáré hülyeségekben.
A Kreinbacher birtokon senki emberfiának, beleértve a névadó tulajdonost sem eszébe nem jutott a pezsgőkészítés az első 5-6 évükben. Először a barikkolt furmintokkal akartak robbantani, majd a syrah lett kinevezve zászlóshajónak és csak úgy 2010 környékén kezdték el átállítani a váltókat pezsgőre.
Azt pedig lehetséges, hogy még a tulajdonos sem tudja, hogy a pezsgőik nem somlói pezsgők, hiszen a szőlő jelentős részét a régió más borvidékeiről vásárolják fel.
De szép hosszú cikk.. csapágyas lett az egerem mire végig görgettem :D
Nemhogy sokadszor nem írom le, hogy a vakkóstolás szart sem ér, hanem ilyent én nem írtam le soha. A vakkóstolás egy nagyon jó játék. De játék és nem több. A vakkóstolás nem egy eszköz arra, hogy megtaláljuk a világklasszis borokat. Jelentsen is bármit az a szó, hogy "világklasszis"
Az vicces, de találó, hogy az autók tesztelését hozod analógiának :) Az megvan, hogy azt a tesztelését ami nem olyan mint az utcai használat a gyártók csinálják? Kifinomult érzékelésű autóbuzik nem bérelnek ki szélcsatornákat sem autóverseny pályákat, hogy saját szakállra ezeken húzassák ki az autókat :D A gyárak nyilván tesztelnek ezerféleképpen. Szélcsatornákban, futópadokon, versenypályákon.. és nyilván utcai viszonyok között is. Az autókritikusok, autóbuzik viszont mindig utcai de legalábbis közismert felhasználói körülmények között tesztelik az autókat. Szóval köszönöm az analógiát :) Igazán kedves tőled, hogy ilyen frappánsan alátámasztod az én véleményemet.
A magyar bloggerek és véleményformálók előítéleteit pedig leszarom. De nem azért mert ne lenne az érzékelésük kifinomult. Biztos az. Egyszerűen csak nem érdekel a véleményük. Volt idő amikor érdekelt, de aztán rájöttem, hogy az érzékszervek kifinomultsága nem jelent sem jó ízlést sem nyitott elmét. Ez alatt azt értem, hogy lehet valakinek olyan éles szeme mint a sasnak és észrevehet olyan apró részleteket mint a Hubble űrtávcső, de ha nem érzi, hogy mitől géniusz egy Botticelli vagy egy Johannes Vermeer akkor megbaszhatja a kifinomult érzékelését.
Én úgy tíz éve engedtem el a magyar véleményformálókat és azóta max kiröhögöm a csodálatos érzékszervű magyar bloggereket. Egyszerűen azért mert hiába vannak jó érzékszerveik ha sem stílusuk sem ízlésük sem nyitott elméjük nincsen a borhoz.
Ráspiról és Weningerről pedig itt a topikban is volt parázs vita elég korán. Azt, hogy kik azok a csúcsszakértő urak akikről írsz én nem tudom. Sosem érdekelt semmilyen csúcsszakértő véleménye. De nem a vakkóstolók miatt.
Előkarácsonyra Szentendrén egy vendéglőben ittunk egy Kolonics Juhfark 2018-at, nekem tetszett, kértem is belőle ismétlést. Érett karakterű, telt, erőteljes bor de csontszáraz, SAP-okhoz képest azért könnyedebb világ, de egyértelműen hasonló Somló karakter van benne. (1440 ft / 1.5 dl, Szentendre Korona Vendéglő)
Első nap
Cava Dominio De Requena Brut: Valenciai pezsgő, élénk gyümölcsösséggel, finom habzással. Itatja magát, ami a jó cava első számú jellemzője szokott lenni
Terre Nere Etna Rosso 2019: Szicíliai vörös, ez a pince alap bora, úgyhogy könnyedebb, gyümölcsösebb stílus. Határozott mélysége van mégis, és nagyon kerek, letisztult, szerintem best buy.
Plantaze Vranac Pro Corde 2015: Kedvelem a fajtát, ebből egyedül a Plantaze (Montenegro nagy boripari szövetkezete) készít a világon értelmezhető mennyiséget, ha exjugoszláv országban járok mindig iszom párszor és hozni is szoktam. Újabban van a Pannon Borboltnál is. A fajtának megfelelő fűszeres-tüzes vörös, érezhető hordóval. Árához képest szerintem ez is best buy.
Leitz Berg Schlossberg GG 2014: Ez meg egy rajnai nagyágyú, egy jó évből. Penge savak, hét nyelven beszélő gyümölcsök, erő és komplexitás, Hepci is megnyalná a tíz ujját utána. Még pár évig simán ilyen lett volna az fix.
Második nap
Georg Breuer Brut 2008: Nagyon kedvelem a német pincészetek pezsgőit. Sokszor (legalább részben) rajnaiból készülnek, emiatt markánsabbak, savasabbak. Ez erre is igaz, szinte még friss fiatalos volt, miközben volt egy izgalmas összetett ízvilága is.
Moet & Chandon Imperial Brut: Belépő Champagne, megmutatja a stílust, lágyabb krémesebb. Kellemes, de szerintem túl van árazva, a Breuer sokkal jobb.
Sabar Rajnai Rizling Leszner 2007: Tipikus jól sikerült Sabar rajnai: nem annyira összetett és erőteljes mint a németek, kisebb testű, de jó savú, és kellően ízgazdag (citrusos-körtés vonal).
--- itt jött volna a Figula de kimaradt ugye ---
SAP Juhfark 2018: Az egyik csúcs fehér amit ittam az idén. Telt, kicsit nagyseggű de formás ;) erőteljes és izgalmas, hosszú lecsengéssel.
Szerintem Szentesi legfaszább pinója, a honi silleres daraboknál eggyel mélyebb színnel és beltartalommal, de moderált alkohollal és hűvösséggel, ellentétben a 2017-es, hedonistább évjárattal. A pici konyakmeggyes bukéból érezni, hogy már nem fiatal.
Ezeken a dugók bor felőli oldalai látszanak (a másik végén látszódna a dugóhúzó által okozott luk). Ízre amúgy vegyesen TCA és penészíze volt, ennél jobban nem volt kedvem elemezgetni :( A három palack közel egyforma ízt mutatott.
A boraiddal szemben egyes bloggerekben/véleményformálókban olyan típusú előítélet (***** - megírom maszekban, ha érdekel) van, amire pl. én még nem láttam/éreztem bizonyítékot egyetlen borodban sem. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy vannak nálam és nálad kifinomultabb érzékelésű mókusok a borbuzik között.
Sokadszor írod le, hogy a vakkóstolás szart sem ér (és a vaktesztelők szart sem érnek (?) :D). Ezt akárhányszor leírhatod, igazság pechedre akkor sem lesz belőle. Annyit józanul meg lehet állapítani, hogy a folyamat kétségtelenül nem hasonlít a normális borfogyasztásra, de pl. az autók tesztelése sem hasonlít az utcai használatra, mégse mondja senki, hogy az baromság.
A mi kis játéktesztjeinken pl. már akkor láthatóvá vált, hogy Ráspi és Weninger borai ezer sebből véreznek, amikor erről még szinte konszenzus volt hallgatni a csúcsszakértő uraknak különféle felületeken.
Durva. De én úgy tudom, hogy a dugósság (TCA) és a penészes dugó az két, illetve három külön probléma.
A három probléma közül a legkisebb az az amikor a kapszula oldalán penészes a dugó. Ez jellemzően csak esztétikai probléma. Leginkább azt jelzi, hogy a termelőnek nincsen száraz készárú raktára és túl korán kapszulázta le a borait. Sok termelő van aki próbál munkát spórolni azzal, hogy a palackozással egy időben géppel le is kapszuláztatja a palackokat. Ez gyorsítja a későbbi áruszállítást, de ha nem száraz a raktár akkor a kapszula alatt be tud penészedni a dugó külső felülete. Én még olyant nem láttam, hogy pusztán emiatt át is ázott volna az egész dugó. De sok furcsaság meg tud történni. Én ezért nem tartom jónak a korai kapszulázást. A világszínvonal része az is, hogy a címkézés és kapszulázás előtt megnézzük, hogy tiszta-e a dugó külső felülete. Aztán persze még így is be lehet nézni, mert a palacktárolóban és a címkéző helységben néha sötétebb van mint az ideális.
Ha a dugó bor felőli oldala penészes akkor ott súlyos higiéniás problémák voltak palackozáskor vagy a dugó kezelésekor. Ez nem az a fertőzés mint a TCA esetében, de ha a dugó nem steril csomagolásból kerül a palackba akkor az meg tud fertőződni bármivel. Ha TCA fertőzött faanyaggal vagy szerves anyaggal érintkezik a dugó akkor ott mindenféle gomba meg tud telepedni és akár a TCA-val is be tud fertőződni.
A harmadik pedig a klasszikus dugósság... ami ilyen csoportos megjelenésben iszonyat nagy szopó.
Én még csak Jóskabácsihoz fordultam dugóügyben (Házler pinot noir 2015), ő világszínvonalúan kezelte e problémát (amikor az exe már nem óhajtott ilyesmivel foglalkozni, saját költségén küldött cserepalackot).