Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Jaja! Az a télálló banán engem is érdekelne. Rendeltem a tuja.hu-ról Musa basjoo-t, kiváncsi leszek hogy fogja bírni. Az ezzel kapcsolatos ápolási infókat megköszönöm!
A citromfát télire hol a legjobb tartani fűtetlen vagy fűtött helységbe ,plusz a metszést mikor kell végezni tavasz vagy ősz ?Ja és kell e neki vmi tápoldat?Bocsi a kérdésekért lehet hogy lejebb van ezekre válasz csak lusta vagyok vissza tekerni.
Erről jut eszembe, a mangó mennyi és milyen vizet igényel? Esetleg a licsi neveléséről tud valaki valamit? Uis egy csíráztatott, amit már elvetettem, hajt kifelé, igaz, elég lassan.
Milyen datolya magját csíráztattad? Aszaltét? A kiwit hogy csíráztattad? Nálam a mangó hozzza magát a legjobban, szépen nőnek a levelei, nem győzök gyönyörködni benne:)
Nekem 2 éve gyökeresedett meg az ananászom, de azóta szinte semmit nem csinál. Nem hoz új leveleket, nem sárgul, csak van. Ez így jó? Vagy van valami módszer a megindításához?
Szívesen megosztom tapasztalataimat és utánaolvasásomat.
Szerintem már ne vidd sehova, mert utálja a változásokat, nekem levélledobálással reagált ilyenekre. De jövő télen majd mindenképpen a hüvös-világos helyre tedd, 4-6 fok körül remekül elvan. Nekem addig tényleg csak szenvedett, amíg ezt a téli pihenőt nem tudtam biztosítani. Utána egyből nyomta a virágokat, most 2 zöld citrom csüngg rajta. :-)
Beoltás állítólag kötelező. Én már úgy kaptam. Asszongyák, hogy enélkül sokára terem és silányat. Metszés. Szerintem ez inkább a helyszűke miatt és formáló jelleggel. Bár biztos a termésre is van hatása, mint a szőlőnél.
A földdel kapcsolatba csak gondolom, hogy a Tesco-gazdaságos tutira nem ideális, a szakirodalom szerint B típúsú föld kell, nem nagy költség, érdemes megvenni.
Na miaz, csak dorgálás kellett?:) Azért hogy ne legyek off: szépen kihajtott a mangó, már van 6 levele, nem győzök gyönyörködni benne:) Az elültetett avokádó továbbra sem akar növekedni, igaz elszáradni sem akar. A másik, "ikeravokádó" ma kerül a földbe. Tegnap elültettem a kicsírázott licsikét is. Jópár mandarinmagot is csíráztatok, + vettem még egy mangót, szép egészségesnek tűnőt, meg kivit is.
Új hozzászóló vagyok, ma találtam ezt a topikot, végigolvastam (huh...) és máris sok infót tudtam meg belőle. ...de még így is sok a kérdés. Bocs, csont amatőr vagyok.
Két, magról kelt citrusom van. Első probléma, hogy nem tudom, mik pontosan, mert 5-6 éve, pár, jukka földjébe eldobált magból keltek ki.
Első kérdésem: mi alapján tudom eldönteni, citrom vagy narancs-e? Mi a különbség a narancs és a citrom közt?
Másodsorban, nem lettek beoltva. Kb. 50 centi magasak, nem is metszettem őket soha. Érdemes-e ennyi idősen beoltani? Mikor és mennyire kell metszeni?
Harmadsorban, nálam a növények a szobában, a radiátorhoz relatíve közel telelnek. Ez azt jelenti, hogy délelőttől estig ~25°C, estétől reggelig ~15-18°C. Ez nem a legjobb, ha jól olvastam. Ha most leviszem az alagsorba (10 fok körül, normál napfény) megviseli-e a váltást? Mikor érdemes kivinni a szabadba, a teraszra?
Tavaly nyáron lett átültetve, normál Tescós virágföldbe. Érdemes-e valami extrát adni neki? Mi az A, B, C, föld?
A növények egészségesnek tűnnek, szép mélyzöld színűek, (bár eddig egyszer se virágoztak még) s most 1 hete igencsak fejlődésnek indultak. Mindenhol új ágak jelentek meg, 2-3 centit nőttek azóta. Nem gáz, hogy még nincs tavasz?
Utolsó kérdésem (bocs a sok kérdésért...), hogy a nagyobb levelek egy idő után folyton úgy néznek ki, mintha valami lerágta volna őket, pedig semmi kártevőt nem találtam rajtuk. Ezenkívül a levelek között pókhálószerű anyag van. Mi okozza ezeket?
Én is mostanság töprengek a metszésen, hiszen elkezdett nagyon beindulni a citromomfácskám. Én próbálom majd nem tudományosan, hanem esztétikusan metszen. Csak hát sajnálom szegényt, mert telis-tele van bimbóval, én meg vágjam le ezeket?!
Ez már a 2. tele, amikor fűtetlen szobában tudott teleni és nagyon hálás érte. Tavaly 2 citromot termet, idén szerintem majd 2 kilót fog. Tehát örülök és metszek.
A másik része: ha amúgy nincs kevés levél a fán, ezeket az ágakat is metszheted, erőteljes növekedéssel reagál majd (valószínű), de jó lenne, ha valaki "szakibb" is megerősítené.
Kb. 10 éve nevelek egy termő citromfácskát, viszonylag sokat olvastam utána, szerintem, minden ágacskáját (persze csak az utolsó hajtásokat nézve) kb. 4 levélkénél kell visszametszeni, így nem kopaszodik fel, és szépen elágazva gyarapodik. Én két évente ültetem át, B-földbe, tavasszal.
Tudnátok abban segíteni, hogyan és mikor kell a citrusféléket szakszerűen visszametszeni? Nem nagyon kopaszodott fel a télen, csak az idősebb levelek hulottak le róla. Az olyan ágakkal,amiknek csak a csúcsán vannak levelek, úgy is visszametszhetőek, ha nem marad rajta levél? Ezeken a részeken a levélnyél tövénél apró hajtáskezdemény már látható.
Nem egyformán nőnek, volt olyanom, ami el is száradt, mikor elültettem, aztán hozott 3 új hajtást, de úgy látszik csak a legnagyobb fog megmaradni a 3-ból.Ez a növényke kb. féléves.
Ők pár hónappal fiatalabbak, de nagyobbak, csak kevesebb levelük van.
Endru, nagyon csúnyák?
Ha több párát kapnának, talán a leveleik is följebb állnának.
Viszont a már elültetett avokádóm nem hajlandó nőni. Normális dolog ez olyan fejlődési stádium esetén, amikor amikor épphogycsak elérte a mag csúcsát a növényke, vagy valami baja van?
Megíjesztettél Wizes!!! A "giliszta" osztódott és már két hajtás jön a "kétnapos" mangómon. Ma elültetem, mert a mag kettévált és mindkét végén kunkorodik, igyekszik kibújni a vatta alól. Tehát a "kétnapos" mangóm kihajtott. :)))))) Imádom ezt a lakást.
mikor lehet kezdeni a mandarinfaim tapszerezeset? mar sut a nap befele, tobb a vilagossag....
meg egy kerdesem lenne: a novenyeket ket eve oltattam, iden olyan 15 fok korul telelt, es tavaly fejlodott rendesen... vajon fog viragozni mar az iden? vannak ennek elojelei? (marmint nem feltetlenul bimbo megjeleneset ertem elojeleken :) :D )