Nem emlékszem pontosan melyen vasad van, de ha minden igaz, akkor a lámpatest hátulján lévő elektromos magasság állító motor tetején van egy kis fehár hatlapú tekerhető cucc. Oda kell beledugni a megfelelő méretű hatlapfejű kulcsot.
Ennek ide-oda tekerésével lehet fel-le állítani a magasságot. Vagy ha nincs motor, akkor annak helyén lévő csavarral! Képen 2. jelölés.
Ide-oda vízszintes állítást általában egy csillagcsavar tekerésével lehet, ami a lámpatest hátulján van, kb a foncsor szélének magasságában, általában a lámpatest külső széle felé eső oldalon. Képen 1. jelölés.
Igaz, ez épp egy tuning lámpa, mást hirtelen nem találtam, de az elv ugyan az:
Gyors kérdés ülésfűtéssel kapcsolatosan. Honnan szedted a pozitívot, hogy csak gyújásra működjön? Negatívot gondolom a karosszériára tetted valahova. Bocs, kuka vagyok villamosságból. :)
Én eddig úgy tudta, hogy a magunkfajta gépbe (K9K700) nincs kettős tömegű lendkerék, csak a sima lendkerék. Clio III-tól szerelték már mindenbe a kettős tömegűt. Én így tudtam ...
Sziasztok! Nekem is Thaliám van, tavasszal vettem benzines 8 szelepes 2003-as. Jó kis masina, gondom még nem volt vele, de csak egy kulcsot kaptam hozzá, úgyhogy csináltattam Kaposváron zárszaküzletben 15eft-ért, valahogy kiolvasták a kódot és az alapján programozták a pótkulcs chipjét. Ezt találtam:
Köszi.De nem nekem kellett.Azért elmentettem a linket :).Akinek kellett volna az arra a következtetésre jutott,hogy el kell menni gyárit venni jó drágán.Szerintem a nyár eleje felé még a tanítást is leírta valaki,mit hányszor,hogy kell nyomni.
Ne viccelj! Nincs mit. Sajna én is csak ennyit tudok.
Hogy "egyszer mindenkinek elromlik a kulcsa"...? Meg van rá az esély, az igaz...
De lekopogjam -kopp-kopp, bát az autó 7 éves sok kilóméterrel és minden nap használom, soha, de soha egyetlen egyszer sem volt még vele olyan pillanatnyi problémám sem, hogy az immo miatt ne indult volna el.
Eddig mindig elsőre hibátlanul működik az immo funckió, mindkét kulccsal.
Szóval kívánom mindenkinek és magamnak is, hogy maradjon ez továbbra is így. :)
Csak érdeklődésből kérdeztem, mert ahogy olvasgattam a fórumon, egyszer mindenkinek elromlik a kulcsa, és ha így járnék egyszer Én is, akkor tudjam, hogy mit évő legyek!
Egyébként lehet, hogy jobban kifizetődik, ha az ember vesz egy új kulcsot a Rönyótól, és nem próbálkozik sok kevésbe bevált dologgal.
Van itt aki tudja,kiváncsi vagyok megjelenik e.Bár elmondani biztos nem fogja.Régen a kulcs,központizár,immo,szavak elhangzása után mindig írt.Nem jut eszembe a nick-je söt szerintem vani tt olyan is aki már járt nála.
Ez az egy, aminek működő megoldása sosem fog napvilágot látni közösségi fórumon.
Mert aki megtudja, titokban tartja, hogy ő ezzel "gazdagabb" legyen.
Én most leírom, amit erről jelenleg tudok (lehet jól, de lehet rosszul), esetleg egy része épp hasznos lehet másnak is.
Volt aki azt mondta valamikor, hát ez pofon egyszerű feladat. A megoldást persze nem közölte velünk. Biztos "ilyen egyszerű", szerintem ő sem tudta, csak kammerolt.
Elkezdtem nézegetni, de abbamaradt, mert a miénknél segítség nélkül még nem jöttem rá a megoldásra.
Régebbi infrás kulcsosnál van lehetőség u.n. "Security code" beadásra is, ami a kulcsban található kód és autó típusának kódja alapján kiszámol egy progi.
Ezt a négyszámjegyű kódot be lehet ütni a központizár kapcsolónak nyomvatartásával-felengedésével, ami kikapcsolja az indításhoz szükséges immo-t, így el tudsz indulni. Úgy tudom (de lehet rosszul), ezt ebben az esetben minden indításkor meg kell csinálni ennél a típusnál.
A transzpanderes kulcsosnál (mint pl az enyém/mienk) már más a helyzet. Ezt ott nem lehet megcsinálni, mert nincs már ez a security kód.
Helyette kitalálták a "javításhoz szükésges" kódot, ami elvileg egy 12 karatkeres kódszám. Ezt a gyári diaggal az Immo-n végzett javítás/beavatkozás során is meg kell adni, amit persze az autó tulajdonosa nem tud, és az autók szervízkönyvébe is "elfelejtették" beírni, mert csak ez a sor üres. A szervíz hálózat jogosult lekérni a kódot az ő hálózatukról, melyhez mindenképp kell az adott autó alvázszáma és gyártási száma. A kód ismeretében lehet kulcsot illeszteni az autóhoz, vagy bizonyos elemek együttes cseréje és/vagy nem megfelelő működés után újraprogramozni.
Ezt a kódot esetleg ki lehet olvasni bizonyos immo kódolvasó kütyükkel, de ezt is meg kellene vásárolni.
Ezt a kódot és kódolt jelet egyszerre megjegyzi és tartalmazza mindegyik egység: Kulcs-dekodóló, UCH, ECU. Meghibásodás esetén nem lehetséges egyszer több elemet cserélni, egyszerre csak egyet, és azt "megismertetni", "kivétel" ezalól az ECU.
Ezért nem lehet egy ECU-t csak simán áttenni egy másik autóba. Megjegyzi az adott autó immo kódját, és az elméletileg nem törölhető. Így áttéve egy másik autóba másik UCH és kulcsok mellé, az immo miatt eleve nem indul a motor, mégha a többi pl motovezérlő szoftver megfelelő is lenne. Persze erre is kitalálták már az ECU kinullázását, mikor a chipet kiforrasztják belőle és üreset tesznek bele. Akkor újrtanitható az ECU. Vagy a TE chipedet átforrasszák a másik ECU-ba, amit majd az autódba szerelnek.
Ezen immo működésének röviden annyi, hogy a dekodóló veszi a kulcsjelet és az UCH "megnézi" helyes e a kapott kulcs kódja. Ha igen, küld egy kódolt jelet az ECU-nak (ezt jegyzi meg az ECU "örökre" vagy jön a kunullázás) és az engedélyezi a befecskendezést. Ha az ECU nem kapja meg ezt a kódolt jelet az UCH-tól, akkor letiltja a befecskendezést és nem indul a motor.
Szóval immo hiba esetén alapban mindig az van, hogy a kód nem megkapott vagy nem megfelelő (kulcs hiba, jelfogó gyűrű hiba, vagy elszinkronizálás) ilyenkor villog sűrűn a kis piros led, így az UCH nem küldi a kódolt jelet az ECU-nak, és mivel az nem kap kódot, nem fog befecskendezni.
Egyszer kipróbáltam, hogy mikor leállítottam a motort és 10mp-n belül, míg újra nem élesedik az immo, betettem egy transzapnder nélküli kulcsot és elindítottam a motort. El is indult, és járt a motor, percekig. Ebből arra következtetnék, hogy csak indítás előtt kell az immo kód ha gyszer beindult, utána már talán menet közben nem kéri, égészen a következő leállítás utáni indításig.
Nekem még annyira nem tiszta ez a kép. Hogy miért...?
Mert sok helyen találni olyat, hogy az ECU-ban lévő motorvezérlő szoftverből kitörlik az immo-hoz tartozó részt, így az "figyelmen kívül" hagyja, hogy van e kapott kód, vagy nincs, mindig indít. Ezt a motorvezérlő szoftveren történő változtatással érik el programok segítségével.
Vagyis flash-olvasóval kiolvassák az ECU tartalmát, módosítják, majd visszatöltik. Mint a chiptuningnál.
Én ugyan nem tudom pontosan, de van aki meg azt írja, hogy az immo kódját az ECU-ban külön chip tárolja és nem ott van, ahol a motorvezérlés jelleggörbéi vannak.
Vagy lehet ugyan az a chip, csak ez az immo rész nem kerül kiolvasásra egy hagyomásnyos flesh-elés során...?
Vagy mégis...?
Mert bizonyos autóknál meg viszont működik, mert a neten találni feltöltve módosított motorvezérlőket, amikben ki vannak iktatva az immo-ra vonatkozó rész. Letöltöt, feltöltöd a motorvezérlőbe és mész, immo kiiktatva.
Na én ennél a résznél hagytam abba a további fúrkálódást. Mert most akkor ugye mi az igazság? És jelenleg ezközöm sincs hozzá, hogy próbálgassak.
Szóval ha valaki többet tud, ne tartsa magában!!! :)
Annyit tudsz még csinálni, (asszem kerekati már írta) letakarsz a hűtőből valamennyit, így kevesebb hideg levegő fog jutni a motorra is talán...
Különben nektek van a motor alatt ilyen műanyag védő/takaró lemez? Nekem nincs, de gondolkozom a beszerzésén, clion asszem van, esetleg bontóban utánnanézek...
Ha alapjáraton járatom így még kb 10 percet szépen felmegy vízszintesben, menetközben 1 pöttyel lejjeb, attól függően, város vagy országút. Ha hosszú (60 km felett) etapot megyek, szépen beáll idővel vízszintesbe.
Menet közben hogy áll a mutató? Feljebb megy még? Ha nem, előfordulhat hogy pár fokkal korábban nyit a termosztátod (nem tudom hőfokban hány féle létezik). Érdemes lenne diaggal nézni mikor nyit és valójában hány fokos ilyenkor a vized.
Nekem is ilyen helyen áll napközben. Szerintem ebben az időben ez teljesen jó. Főleg ha a cső is még hideg. :)
A harmadik vinás/pötty felett kicsivel észreveszem, hogy nyit a termosztátom, mert akkor hirtelen kicist visszaesik, ahogy a hűtőben lévő még hideg víz bekerül a rendszerbe, majd ismét feljebb megy.
Gondolom az ülés ki- és szétszerelése menni fog. A doksiban a szétszerelésről is van néhány infó.
Ha ki van szerelve az ülés, az autóban célszerű a kárpitszőnyeg alatt akár a váltóbox alól vezetéket fűzni neki, így az nem is látszik majd. Kapcsolóját te döntöd el, hová teszed, ahol neked megfelel, és célszerű gyújtás után "+" venni neki biztosítékon keresztül. A másik szálat testre kötni.
A vázra a kárpitszövetet valamiféle réz karikagyűrűkkel rögzítették. Fogóval szét tudod nyitni őket, és körbeforgatva ki lehet őket bújtatni a váz kis rudazatairól. Ahogy folyamatosan szeded le a kárpitot, úgy látszik és adja magát hol vannak ilyen kis vackok. Van belőle egy pár.
Egy két, oldal irányban kihúzható kis fémrudacskával is találkozol, ezeket is ke kell szedni.
Gondolom a nagyáruházakban kapható 1900-2000 Ft-os szivargyújtós ülésfűtés is "megvan". Óvatosan szétvágod a szövetet, és a belsejét, a fűtőszálas részét kioperálod belőle. :)
A piros vonalnál jelölve kettévágod az egészet.
Az elágott résznél lévő vezetékre rá kell forrasztani egy darab vezetékeket úgy, hogy az ülés kárpitozása alól, az ülés hátulján/alján kiérjenek majd úgy, hogy majd ezeket ismét össze kell kötni/forrasztani. (sárga karikával jelölt)
Zöld krikánál jelöltem az elektromos összekötést, ahová majd áramot és testet kell adni. Azért jelöltem, mert létezik 1 és 2 fokozatú ülésfűtés. A lényege ugyan az, csak plusz szálak vannak benne. Ezt meg kell nézni, milyen fajta. Bekötése rád van bízva. Ha az összes fűtőszálat bekötötd, akkor kicsit lasabban melegszik fel, ha egy részéit kihagyod és a "HI" fokozatot választod, akkor egyik fűtőszál része (sötétkékkel jelöltem) ki lesz iktatva és gyorsabban melegszik az egész, de akkor nagyobb a terhelés is.
Itt egyben elméletileg van egy biztonsági hőkioldó (pici kis hegner szerű cucc) ezt hagyd benne, nehogy felgyújtsd az autód. :D ÉS ez még pont elfér majd a két ülőlap/kárpit találkozásánál tőben, nem zavaró.
Bármelyiket is választod, ide is forrasztani kell egy darab vezetéket, ami majd leér az ülés alá akár egy csatlakozóba, mimt pl az üvfesztítő csatlakozója, ez célszerűbb megoldás.
Az elméletileg valahogy így néz ki (tök szépet rajzoltam :) ) :
A bal oldali része megy az ülőlapba:
A jobb oldala megy a háttámlába:
A "piros szaggatott vonal" mentén egy olyan bemetszést kell csinálni a fűtőszál szövetén, hogy a háttámlába lévő kárpitrögzítés miatt be lehessen fűzni majd a kis fémrudat és a kárpitot vissza lehessen rögzíteni a vázra, de visszatéve a kárpitot vigyázni kell a vezetékekre.
Összeszerelésnél a kárpitot vezetékkötegelővel vissza tudod rögzíteni a vázra, ez azért is jó, mert folyamatosan tudod feszíteni és közben tudod nézni, hogy minden más (pl vezetékek) rendben van, nem e csíped oda valahová, vagy nem akar e elszakadni valahol., mert egy két helyen majd kicsit meghajlik.
Röviden ennyi, én ilyen megoldással csináltamé s azóta is sokat használom, a mai napig tökéletes.
És ha tönkremenne és cserélni kellene, akkor csupán 2000 Ft-ba fáj. :)
Én sem tudok jobbat elsőre. Hidegen indítsd be és ha pár perc elteltével melegszik a hűtőhöz menő cső, akkor termosztát baj van.
Egyébként télen nekem se áll vízszintesen, általában a vízszintes alatt egy pöttyel és a vízszintes között, attól függően városban, vagy pályán megyek.
Tompítottól van szó, és szerintem meglátogatom a helyi renault szalont egy beállításért úgyis most akartam vinni erre a szervíz 5+ programos átvizsgálásra!
A probléma megoldása a következő volt ... Van a hűtő csövön 2 légtelenítő csavar ... Le légtelenítettem a rendszert(levegős volt valóban) és mind a dübörgés mind az alapjárat ingadozás megszünt :)
Én nem tudom merre laksz,de én egy komáromi boltban szoktam alkatrészeket vásárolni,ahol lefénymásolják a forgalmimat és másnapra ott az áru.Lehet,hogy a te közeledben is van ilyen üzlet.
Kedves barátok! Akkumulátorcsere szükséges a 2002-es DCI-mhez.Van valakinek tapasztalata a Jász-Akku által gyártott Electric Power nevű akkuval,ugyanis egy 72 AH-ás akku 15200 Ft.ba kerül akciósan,rendes két év garanciával.Egyáltalán mit javasoltok?Kösz a válaszokat.
Én se adnék ennyi pénzt 2 izzóért. Az enyém is HB3-as, de amikor kiégett a gyári vettem +30%-al nagyobb fényerejűt és esőmentes időben éjszaka kellően megfelelően világít és látok vele. Esőben meg úgyse nagyon. Erre csak a xenon lehetne talán megoldás.
Az élettartamra meg, hogy nappal is világíttatom a kötelező helyeken és ca 4,5 éve bent vannak, azóta sem cseréltem.
Hát én kiscserkész vagyok ehhez képest! Még az 1300 Ft-ot is sajnáltam egy égőért és ami most van benne egy Auchanban vásárolt ígéret szerint 50%-kal több fényt produdukáló "Hummer" nevű H7-es égőpár 1690-ért a kettő. És azt hittem hogy egész jól világít. A beállítást nem gondoltam házilag csak az ellenőrzést. Bár a beállítás nem nagy dolog de szépen el lehet csavargatni aztán csak a szembevillogásból veszed észre , hogy ahol álltál az mégsem vízszintes vagy mégis felhord a lámpád bár nem úgy láttad.
Tényleg meglepő hogy nha egy tárgy van az úton ami visszaveri fényt mennyivel hamarább meglátni. Legalább megnyugszol, hogy meddig látsz el. Az éjszakai vezetés úgyis kicsit vakrepülés.
Egyáltalán tompítottról beszélünk vagy távfényről?
Beledöglenék ha 37 fonttért kellene égőt vennem :-)
Én meg 2800 Ft-ért vettem csapágyboltba Kóreait,az van benne semmi baja.A szett tök fölösleges se a zéger se az anya nem kell.Meg a kupak se ha normálisan volt levéve.
Neki még a régi fajta lámpája van szerintem. Abban nem is H4-es izzó van.Azzal tényleg nem sokat látni.Sokan kicserélték H4-es régire mert az még használható valamennyire.Bár nem olcsó buli.
A ködlámpa test hátulján/alján vagy egy fura, fogaskerékszerű tekerő. Azt fogratva lehet fel-le állítani.
Elvileg csavarhúzóval lehetne tekerni alulról, mert egy kis lyuk van kihagyva a lökhárító aljában és annak aljához csatlakozó műanyagban is, ami tulajdonképp a kerékjárati dob folytatása a lökösig, de nekem még nem sikerül így állítani, ezért kézzel benyúlva és megfova szerintem egyszerűbb.
mert én kénytelen voltam 1év alatt 2x is cserélni csapágyat jobb hátul. Először valami Fortis márkájút vettem bele, kb. 10e km-ig bírta, majd Febit vettem az sem sokkal tovább volt jó, most meg gyári SNR van benne már 20e km-re és semmi gond nincs vele.
Az tényleg mindegy hogy jobbra vagy balra rakod be.
Csalóka dolog ám ez a "nem látok eleget", hiszen ilyen időben a nedves útról nem sok fény verődik vissza. Addig örülj amíg nem látsz az úton semmit, mert akkor szabad. Ha valami akadály lenne az arról visszavert fény már jól látható. Nekem sima alap égő van benne és 2003-as a gép. Van benne 156 ezer km, de nem panaszkodom a lámpákra. Menjél ki egy sötét elhagyott útra, tegyél le egy játékmacit az út közepére és nézzd meg ahogy közelítesz felé mikor látod meg. az már hitelesebb eredményt fog adni. És igazából csak akkor láthatod a lámpád visszfényét, ha visszaverődik valamiről.
A ködlámpa meg nem világít messzire, csak a szembejövőket vakítod vele feleslegesen. A ködlámpa arra való, hogy a köd alatt elvilágítson valameddig és a köd ne verje vissza a szemedbe a fényét azért van ott lennt.
No meg azt is nézzd meg jól van-e beállítva a magassága, mert az sok métert jelent, ha néhány fokkal alatta van az optimálisnak.
Nemrég "örököltem" meg édesapám 2001es 1.4 8v Thaliáját! Volt vele gond rendesen, de megcsinálgattam szépen sorjában mindent! Viszont most hogy bejött ez a nyálkás, esős, sötét idő feltűnt hogy a fényszóró fényereje nem valami hűdejó... Eléggé be volt mattulva a fényszóró, elvittem hát felpolíroztattam, gyönyörű munkát végzett vele a srác, valamivel jobb is lett de még mindig nem látok vele eleget! Van valakinek valami tippje hogy esetleg valami izzó "csodát" művelne? Olyat is mondott a srác aki a polír csinálta hogy van valami gyűjtőlencse ezekbe a projektoros lámpákba és az szokta bemondani az unalmas, a baj csak ez hogy ezzel nem lehet csinálni semmit csak a fényszórócserével.... Eléggé zavaró hogy szinte mindig fel kell kapcsolnom a ködlámpát hogy lássak is valamit!
Ha jól emlékszem (tavasszal cseréltem a bal hátsót) nekem a hátsó keréknél egy oldalon egy csapágy van, de az mindegy, hogy jobb, vagy bal oldali. Ne emlékszem pontosan ,de asszem febit vettem, olyan 6-8 eft körül volt talán egy.
Persze, tudsz állítani mind a zárszerkezeten, mind alul a fémlapon. De sokkal nem lesz jobb szerintem. Nekem újkora óta ilyen lecsapós akárhova állítom....
Köszi.Ezeket nézegettem én is.Az Ebay-ról meglehet rendelni ennyiért,csak nincs regem oda sajna.Attól félek lassú lesz a gépem a kábeleshez mert 1-es usb van benne.
Mennyiért vetted az ELM327-et?Vezetékest vagy BT-st vettél?Kigyulladt az engine lámpám,nekem is kéne egy,hogy megtudjam mi baja.Most néztem,hogy a BT-s megy Androidon is.Nem kell notit cipelni a kocsiba.
Akkor rendben, megnyugodtam, mert a vízszintes síkban tényleg mozog a kormányállástól függően.
Toronycsapágyból SNR szettet néztem ki, amit a képen is láttál: SN KB 655.07
Még azon filózok, hogy ha már bontjuk a gólyalábat, akkor érdemes-e a két első leng.csillapítót is cserélni, tekintve hogy közel 10 évesek és van bennük 115e.
Még nem folynak és a vizsgán B=53, J=50%-osnak mérték (40% a min. követelmény mellső tengelyen).
Csak azt nem tudom, hogy ezzel a lötyögő csapágy-gumi párossal van-e értelme csere előtt megméretni a csillapítók állapotát vagy így beleméri a műszer a hibát.
Azt mondta az egyik bemérős ember, hogy az autó súlya miatt beül az egész csapágy-gumi szett a fészkébe, szerinte nem befolyásolja a leng.csill. mérését. Különben ő még új lökésgátlókat sem mért 80%-osnál jobbnak. Ja és köszi kerekati.!
Ez érdekes. Úgy emlékszem a kis csapágy kerül előszőr a gólyaláb tetelyén lévő tengelyre, majd erre a gumiágy amiket egy csavar szorít le. A karosszériával a gumiágy kiképzett pereme, széle találkozik a torony belső részével, így ezt el nem tudom képzelni, hogy tud "hupogni", hacsak nem ahogy írtad, fel-le mozgatható, így lehet teljesen tönkrementek ezek a gumik, és "lötyögnek". (Bár menet közben az autó súlya meg folyamatosan rajta van)
A motortérben felül lévő elemet szerintem nem szükséges, hacsak nincs annak is teljesen szétkopva a gumipereme. Ez csak simán rá van csavarva a tengelyre felülről. Ezt leszedve lehet a gólyalábat majd lefelé simán kihúzni.
Ennek az elemnek a kormány tekerésekor és a gólyaláb fogásakor igen, változik a vízszintes pozíciótól való eltérése, vagyis nem csak forog, hanem meg is dől mindkét irányba, mivel a gólyaláb is megdől, ha ide-oda tekered a kerekeket.
Ma voltam futóművesnél, egy nem "csak állít azt hali" műhelyben, hanem ahol szerelnek is. Jövő héten viszem a kocsit, remélem jól fognak dolgozni.
Megvan a diagnózis: mindkét első toronycsapágy kotyog, fel-le mozgatva a kerekeket egyértelműen látható és hallható a jelenség. Tuti, hogy ennek a "huppogását" hallottam nyáron. Meg lehet, hogy ettől rossz a kerékdőlésem is, ami bekormányzott állapotban méginkább jelentkezik (maga alá dől a JE kerék). Meg a reggeli első korm.mozdulatnál hallható koppanás is erre tereli a gyanúmat ...
Szerintetek a képen látható szettből a bal felső elemet is kellene cserélni?
A bal felső alk. látható a motortérben is, a doblemezek tetején. Ha eltekerem a kormányt, akkor ennek az alkatrésznek a vízszintes pozíciója változhat vagy mindig a leng.csill. tengelyvonalában kell mozognia? Úgy értem csakis forognia szabad? Mert most mindkét oldali kolbászol a kitekeréstől függően! Valszeg a gumiágyak is tropák lehetnek.
Minden más futóműalk. rendben van.
SNR, SKF vagy Monroe legyen az új? Valaki már cserélte ezt? Köszi.
Anno még a v__tibor korszakából, Ő csinált nekem hőmérő érzékelőt, és az van beszerelve. Többnyire jól mutatja a hőfokot, de ilyenkor télen, amikor minuszokba megy a hőfok, akkor néha megbolondul, értem ezalatt azt, hogy fogja magát, elindul a reggeli kvázi megfelelő hőmérséklet mutatásával, majd ahogy megyek be a céghez, szépen lemegy, aztán visszakúszik.
Pl. kint van -2, ezzel indít, majd indítás és egy kis járatás után lemegy -4-5 környékére, majd majd még lejjebb, lemegy akár -8-9-10 fokra is, majd szépen egy idő után (5-10-15 pec) szépen visszakúszik a feltételezhető hőmérsékletre.
Valaki aki tud ilyet fabrikálni, azaz tudna nekem segíteni? Mármint vennék egyet, ami jól mér, ha valaki meg tudná csinálni.
Azt tudom, hogy azóta jó pár módosítás történt az érzékelőn, mármint itt a fórumban többen is írtak erről, de ez nem az én területem, és nekem ez bizony kínai. Megköszönném, ha valaki tudna segíteni ebben!
Érdekes lenne tudni, a megrendelés után miből bontják azokat az alkatrészeket. Ez már tétel és nem is nagy művelet kiszedni. Kinek hiányoznak ezek az alkatrészek. :-(
Szerencséd van! Nekem a pályán szakadt el és utána hazafelé az érdi emelkedőt 1 óra alatt tettem meg. A szervízben nem tudták fogadni csak két nap múlva és 15 ezret mondtak a cserére. Mivel másnap Zalaegerszegre kellett mennem, körülnéztem a garázsban mit tudnék helyette ideiglenesen betenni és kiszedtem az egyik biciklink fékbovdenjét. Azóta eltelt 4 év és még mindíg az van benne. Berögzítettem csokival átfűztem a pedál lukján és visszafelé ugyanabba a csokiba befogtam. Működik. És 70 Ft-ba került.
De-de, de előbb járt a kezem, mint ahogy visszagondoltam volna, h mit írtál melyik nap. :DDD Milyen árajánlatot kaptál az esetleges bontott porlasztókra? Sztem maradj inkább amit mondtál, tehát erre szakosodtt műhelyekben újjítasd fel őket. Ez így se úgyse lesz olcsó, de legalább biztosabbra mész az utóbbival.
Vazz, Te nem nézed a képeket, írásokat, amiket küldök. :DDDDDDDDDD
Múltkor 2. henger égés hiba már volt. Most mikor nem indult, a közös nyomócső nyomásszabályozási funkció hiba mellett 3. henger égés, de ehhez közrejátszhatott az üzemanyagellátás is. Ez a hiba azóta sem jelentkezett, fogalmam sincs mi lelte akkor a közös nyomócső elosztót, bár még nem ellenőriztem az érzékelőket sem.
A szivattyú úgy néz ki még tökéletes, halál pontosan tartja a szükséges nyomás értékekek, még indításkor is, azzal nincs gondom.
A 4 befecsim közül 3-nak tuti, hogy rossz résolaja van, ez már tavasszal-nyáron kiderült, de a 4. sem százas már, jelentkezett enyhe túlfogyasztás is az idők elteltével, egyenetlen rángatós alapjárat, a régen megszokottnál kissé morcosabb, morgóbb motorhang...stb.
A km órám nem a motorban lévő km-t mutatja hála a kereskedőnek. Magában a motorban jelenleg kb 195ezer km van.
2007 óta hajtom a verdát, azóta én 65-70 ezer km tettem bele.
1 porlasztó a 4. hengerben még gyári. A másik hármat még az előző tulaj cserélte valamikor. Érdekes, hogy a 4-esre a mai napig soha nem írt hibát. Jól bírja a picike. :D
Porlasztó garnitúrát keresek, találtam is egy hirdetést -bevizsgált porlasztókról-, hogy hol mikor és kitől mennyiért, azt nem írnám le, csak az egyetlen "párbeszéd"-et ami köztünk zajlott, kicsit viccesen:
Kérdezem: "...Érdeklődnék 1.5 dCi porlasztók után. 48kw-oshoz keresek garnitúrát. A porlasztók csak bontottak, ha igen mekkora teljesítményű motorból valók, vagy felújított is van? Említette, hogy bevizsgáltak, ez hol történt, hány százalékosak, leellennőrizhető? Gyári C2l korrekciós kódok gyáriak vannak, vagy van amelyik újat kapott, ha újat kapott, mekkora teljesítményűre lett belőve..."...stb.
Válasz: (szó szerint) "...nekem is úgy hozzák azokat a csúcsokat,amiket megrendelek,de nagy valószínűséggel van mindenféle. Bontott autókból származnak,gyáriak...".
Most valaki árulja már el, én vagyok a hülye? :S
Szóval az ipse megrendelne mundjuk kérésemre 4 db porlsztót, amiről ezek szerint csak azt tudja, hogy 1.5 dCi-be jó, amiből hirtelen kapásból eszembe jutva mondjuk 48, 50, 60, 62, 74 Kw-os létezik, naná, hogy a 60 vagy 62 kw-ra belőtt porlasztót betéve a 48kw-os ECU motorvezérlés mellé érdekes jelenség lenne, és ezek szerint fingja nincs róla -de be vannak vizsgálva érted- hogy a bevizsgált porlasztóknak mégha megfelelőek is a gyári egyéni korrekciós kódjai, azok milyen típusú vagy teljesítményű motorból lettek kibontva. és azt már persze el sem árulta, hogy a "bevizsgált" befecsik legalább hány %-osnak mondhatók.
Az árat már le sem írom, de "ennyiért/db" -el lehet vinni máshoz a mostanit felújításra, sőt, komplett garnitúrát lehet kapni-, mindkét esetben minden befecsin új kapcsolószelep- és csúcs-cserével, bemérve, beállítva, újra bekódolva, kódok szépen felírva kis papírra és hozzátűzve ahhoz, amelyikhez való, és új tömítőgyűrűket is adnak hozzá.
Nem hogy bontottat venni, amiről fingom sincs, hogy "micsoda" és hogy egyáltalán jó e és nem ugyan olyan szarok, mint a most meglévők.
Én nem vagyok sem autószerelő, sem kereskedő, de azért ez már a vicc kategória.
Reggel beülök indít, elsőre nem indul, utána indítózás, nem is teker, várás autó mozgatás, még mindig semmi, imátkozás, semmi, megint mozgatás, indítózás, pöccre indul.
Ezek windows alapra vannak "fejlesztve", ebben az autóban meg nincs windows, sem más operációs rendszer. :)
Konyhanyelven: a verdában az ECU-ban flash chip van, amiben el van tárolva a motorvezérlés jellegmezői, adatai. Az ECU csak összehasonlítási műveletet végez a valós adatok és a táblázatban szereplő adatok közt, és szükség esetén ez alapján állít a motorvezérlésen, vagyis a táblázatból veszi ki, "mikor mit kell csinálni", "mit hogyan kell állítani" a motor vezérlése közben.
A hibákat is már flash-ben tárolja, amit csak diaggal vagy ilyen és hasonló ELM kütyükkel lehet -részben- kitörölni, ezért van az, hogy már nem kell az ECU-nak állandó tápfesz és hiába kötnéd le az akkut is akár egy hétre, mindent megőriz, eltárol.
Mi esetünkben akkut nem is kell lekötni, mivel a gyújtás levételekor az már teljesen áramtalanítva van az ECU, sehol nem kap tápot, csak gyújtás után tápreléről.
Hát ezt írhattad volna egy hónappal ezelőtt. Az ülésfűtés beépítésekor ki voltak és szét is voltak szedve az üléseim.
Úgy emlékszem, a fix-nem más a váz alapja, mint a süllyeszthetőnek. Emlékeim szerint ezért a szerkezet a mechanikai megoldása miatt nem szerelhető át/rá egy hagyományos fix vázra, de ez nem 100, nekem hirtelen ez a látszat volt, mikor néztem.
Nekem a vezetőoldali süllyeszthető, és a jobb oldali ülésre is szerettem volna, hogy ilyen legyen.
Gondotam veszek egy komlpett vezető ülést, és beteszem jobb oldalra. Az sem működik azért, mert a négy rögzítőcsavar pontjai nem egyvonalban vannak a belső-külső oldalon, a külső oldal előrébb van, a belső meg hátrébb, így a csúszósínt át kellett volna szerelni -vagy nem is tudom- ha egyáltalán lehet, mert külömben vagy nem tudtam volna betenni a helyére, vagy ha be is ment volna, tuti már nem lehett volna előre-hátra állítani a sínek ütközésie miatt.
Szóval egyelőre pihentetem a témát. Majd tavasszal folyt köv.
Na de a lényeg, szeritnem ha a vezető oldalra ilyet akarsz, akkor az első megoldásod működhet.
Vagyis veszel egy bontott süllyeszthető vezetőülést, és a komlett kárpitodat átszereled annak vázára. ;)
Ha így teszel, építs már be egy ülésfűtést is, annak utána már csak egy vezeték kell. És ne tudd meg milyen szupi. :)))))))
Legjobb megoldás a nagyáruházakban kapható 2000 ft-os szivargyújtós cuccos, szétvágod, és a fűtőszálas részét (három részegységre kell vágni a gyári ülés kárpitrögzítési miatt) beteszed az ülés kárpit alá. Ha esetleg eljutsz idáig, szívesen segítek, leírom mit-hogyan. :)
Ha megvan a Renault Servíz CD, vagy megvannak a renultos doksik szerelési leírások innen: http://www.dj-beat.hu/doksik/ ,akkor az ülésről, annak kárpitozásáról, szétszereléséről komplett leírást találsz képekkel illusztrálva az MR-349-CLIO-V6-7.pdf doksiban, a 75-77-75. fejezetben.
Nagyon szupi kis leírás. ;)
Érdekesség képp csak a Clio II-es doksik nagyvonalakban ezt tartalmazzák:
Általánosságok - 7 oldal (MR-345-CLIO-0.pdf) Általánosságok - 12 oldal (MR-346-CLIO-0.pdf) Általánosságok - 31 oldal (MR-348-CLIO-V6-0.pdf)
Elektromos berendezések - 125 oldal (MR-345-CLIO-8.pdf) Elektromos berendezések - 201 oldal (MR-346-CLIO-8.pdf) Elektromos berendezések - 98 oldal (MR-348-CLIO-V6-8.pdf)
Légkondicionálás - 13 oldal (MR-345-CLIO-6.pdf) Légkondicionálás - 73 oldal (MR-346-CLIO-6.pdf) Légkondicionálás - 30 oldal (MR-348-CLIO-V6-6.pdf)
Erőátvitel - 90 oldal (MR-346-CLIO-2.pdf) Erőátvitel - 16 oldal (MR-348-CLIO-V6-2.pdf)
Kárpitozás - 30 oldal (MR-349-CLIO-V6-7.pdf)
Mechanikus szerkezetek és felszerelések - 82 oldal (MR-349-CLIO-V6-5.pdf)
A motor és segédberendezései - 364 oldal (MR-346-CLIO-1.pdf)
Lemezszerkezet - 79 oldal (MR-349-CLIO-V6-4.pdf)
Hibamegállapítás - 286 oldal (MR-348-CLIO-V6-D.pdf)
Futómű - 74 oldal (MR-348-CLIO-V6-3.pdf) Futómű - 72 oldal (MR-346-CLIO-3.pdf) Futómű - 11 oldal (MR-345-CLIO-3.pdf)
Tömítések és hangszigetelés - 9 oldal (MR-349-CLIO-V6-6.pdf)
Egy új projekten töröm a fejem. :) Magasságállítót szeretnék a vezetőoldali ülésre. Esetleg akinek ilyen van, az tudna nekem fényképeket készíteni a vázról? Azon gondolkodok, hogy hogyan lenne jobb. Veszek egy vázat és átrakom rá az én ülésemről a "belét", vagy a vázról szereljem le az emelőszerkezetet és építsem rá az mostani ülésemre. Ehhez lenni jó látni, hogy mi hogyan van kb.
Köszi a tippet, de már korábban megtettem. Eredményből is látszik, hogy kizárólag a heurisztikai modulok riasztanak rá. Semmiféle rendszermódosítást nem végez és kártékony kódot nem tartalmaz. A fájl jellege miatt riasztanak rá az AV-k heurisztikai moduljai. Ezt igazolják a fájl virtuális rendszer alatt történő futattása és utána annak elemzése, hogy milyen új bejegyzések keletkeztek a fájl futattását követően. Semmilyen! :)
nekem is ez volt gyorsan megoldod 4 uj renault gyertya bele ha nem javul azért tetesd rá gépre lehetőleg olyan helyen ahol francia gépekkel foglalkoznak mert a sima sz-gép lambda szondát ir ki én is besz..ptam vele !
Nekem az Avira Antivir Personal jelezte, hogy vírusos a progi amit az ELM-hez töltöttél fel! Javaslom, hogy ellenőrizd le a programot a http://www.virustotal.com/ oldalon mielött "megfertőzöl" vele egy kocsit mert akkor kutya nagy baj lenne. De ez magánvélemény! Hali....
De használok (Kaspersky), de nekem nem jelzett semmit. :P Feltételezem ESS/NOD32-t használsz, mert az ugrik mindenre olyan dologra, ami nem is végez rendszermódositást, de még akkor is bejelez, ha a fájl nevében benne van a keygen szó. Amire persze be kellene jeleznie, arra meg nem jelez. De ez már OFF. :)
sSegítségre lenne szükségem.Nekem is Thaliam van.Mostanában minden ok nélkül menet közben nehezen megy és leáll.Kb negyed óra indítózás után ujra indul.Eddig két hónapig bírta,de most egymás utáni napon ugyanezt csinálta.Semmilyen lámpa nem gyullad ki.Valami ötlet? nem szeretnék több tízezeret kidobni.Köszönöm
Kösz ezt a ködlámpa infót, holnap feltétlenül fölhívom. (Ma du. nem volt kedvem az autóra gondolni; l. előző hsz.) Már kapcsolót is találtam hozzá -legalábbis hirdetést. Amit múltkor írtál azt megnéztem, be van kötve. (A bajusz kapcsoló A1-es érintkezője.)
Ma teljesen tönkrement a gázbowdenem. Az utastérben is, ahol kimegy a motortérfelé, és a motortérben, ahol bemegy a bowdenházba, teljesen ki van szálasodva. Most egy zsineget tettem a helyére, úgy gondoltam azt próbálom meg húzgálni az abaklakon kinyúlva. Szerencsére "csak" hét kilométert kell mennem a szomszéd városig a szervízbe. Van valakinek jobb ötlete így hirtelen? (Az egészben az az érdekes, hogy amikor kb. két hete szerelőnél voltam a hátsó fékmunkahengereket cseréltetni, mondtam a szerelőnek, hogy úgy érzem, hogy néha elakad a gázpedál , nézze meg. Szerintem elfelejtette. Ma cseréltem a légszűrőt, és gondoltam fújok mindjárt egy kis WD-40-et a bowdenházba. Fújtam is, és jó alaposan meghúzgáltam a bowdent, hogy minél jobban bekenjem. Azt hiszem ez volt a baj, mert így a szakadt részt behúztam a házba, ahonnan már nem jött ki, mert begyűrödött .)
A baj már csak az, hogy ahogy piszkáltam a bowdent, eltörtem azt a kis műanyag vackot, ami a gázpedálhoz rögzíti. Talán javítható valahogy. Kiakartam húzni az egész bowdent, hogy a szakadt szálakat kitekerjem belőle, de meghaladta a képességeim. Az autó különben 2003-as, 150.000 km van benne.
Renault thalia 1.4 16v autóm van. Mostanában kezdett olyan dolgot csinálni, hogy menet közben kigyúlad a STOP és a hütőfolyadék jelző lámpa egy pillanatra.Ekkor az autó megtorpan egy kicsit, de azután ujra rendesen megy. És ezt egyre gyakrabban csinálja.Az autóban 86000-km van és eddig tökéletesen működött.
Vettem egy ELM327 interface-t. Csakhogy a telepítő lemezét sikerült eltörni, így nem tudtam feltelepíteni a programokat. Akitől vettem adott linket, de vagy én vagyok béna, vagy a progik nem jók, de csak nem akar összejönni. Letöltöttem a ScanMaster ELM nevű magyar nyelvű programot, de az csak demo, így hibakód törlésre nem jó. Az olyan értékeket, mint ford.szám , víz,-levegő hömérséklet látom de hibakódot nemtudok törölni.Valaki, aki használ ilyent és esetlegleg elküldené az e-mail címemre(asszem publikus) akár egy ilyen programot, megköszönném.
Megjegyzem, tényleg érdekes a vízhőfok mutató, mert még meg sem mozdult, a számítógépen már 50 fok felett mutatott, 75-76 fokos víznél pedig még csak a második osztásnál volt a mutató...
Most lehet, hogy nem értelek. Szar az akksi, ez bebizonyosodott. Alig forgat. Milyen duma ez már a kereskedő részéről, hogy jóóvan, jóóvan tényleg szar, de még azé' picikét lehet ezt használni. Most jó vagy nem jó? Ha nem jó?! Cserélje ki. Itt van a tél meg a hideg baszki, erre ott fogsz küzdeni minden egyes indításnál. Én visszavinném, mint a huzat. :)
Már korábban említettem, hogy úgy tűnik vacakolni kezd az 1 éves akkum.
A javító töltés után sem az igazi az akku és 4 nap pihenés utána alig bírja megforgatni a motort.
Beültettétek a bogarat a fülembe, hogy nekem is szorulós lehet az öndindítóm...
Szerencsére, sikerült találnom nagyon jutányos áron (kb egy önindító felújítás ára) egy teljesen új önindítót.
Az önindítót felszereltem és vártam az eredményt. Sajnos az új önindítóval sem tekert rendesen az akku. Ekkor levettem az újat is és elvittem egy ismerős villamossági szerelőhöz mindkét önindítót és azt mondta, hogy tökéletes a régi is és inkább ezt tegyem fel, hagy kopjon. Az új pedig jó lesz tartaléknak...
Visszeszereltem a régit és elmentem az autóval migvizsgáltatni az akkut a villamosságishoz és az Ő véleménye szerint is elhalálozóban van, viszont annyira még nem rossz, hogy garanciában cseréljék...
Végülis még 1 év garancia van, remélem az időn belül beadja a kulcsot. :D
Ez gyári Renault/Dacia diagnosztika és ugye ODB2-n csatlakozik, és nem hack cucc. :)
Nem multiplex hálózatú autóknál egyáltalán nincs hozzáférés a kijelzőegységehez ilyen formában, mivel az csak egy kijelző, minden (kivétel a km memória) kijelzési infót (mutatók és ledes világítású ikonok) az ECU-tól, UCH-tól és egyéb más jeladóktól, érzékelőktől kap.
FedCompos autóknál és/vagy multiplex hálózat jelenléte esetén ugyan van hozzáférés a kijelzőegységhez és bizonyos beállításokon állítani (ilyen pl a tempomat kijelzésének bekapcsolása) vagy fedcomp-osnál a kijelző cseréjekor bizonyos beprogramozásokat (óra van e, sebbeségjel honnan jön, motor típusa, LPG, ESP..stb) elvégezni, és bár részletesen nem sikerült még ilyenbe belemerülnöm, de úgy tudom nincs és kizártnak is tartom, hogy lehetőség lenne ilyen "nem legális" dolgot állítani vele.
Ilyen és hasonló (pl. légzsák ütkötzés infó törlő/nullázó) hack cuccokat a susmus autókereskedők szereznek be, hogy a törött kocsikat megcsinálják, majd jó pénzért eladják, mint ha mi sem történt volna.
Tőled idézek: "...nézem nem melegszik a víz annyira fel(de fűtés volt), megálltam megnéztem a hűtőnél a felső csövet és hideg volt..."
Akkor lenne baj, ha a hűtő is meleg lett volna, mert akkor állandóan nyitva van a termosztát.
"...Megint mentem az autóval megálltam utánna meg már meleg volt (normális alapjárat is)..."
Itt elérte a vízhőmérséklet azt a hőfokot, amikor nyitott a termosztát. Átmelegszik az egész rendszer és minden "üzemi hőmérsékletű".
Vagyis működik a termosztát, ahogy kell.
A dübörgésről:
Visszaidézem azt, amit a Neked szánt előző szólásomban írtam:
"Ha minden rendben van és ebben is van elektromos vízmelegítő, az ECU bekapcsolja, hogy hamarabb felmelegítse a vizet és amikor ez bekapcsol, felmelegszik a víz, majd kikapcsol akkor visszaesik a víz hőfoka, majd újból bekapcsol, ismét melegszik és így tovább... Képes egész úton ezt játszani ilyen hidegben."
Ez menet közben nem okoz "dübörgő" Hangot.
A hűtőfolyadék előmelegítőben van 3 db, az izzítógyertyához hasonló, csak annál rövidebb, de ugyan azon az elven működő fűtőgyertya.
2 fokozatata van, melyeket az ECU kapcsol 2 relén keresztül.
Az 1-es fokozatot még álló helyben, álló motornál sem lehet hallani.
A 2-es fokozatnak álló helyben és álló motornál néhány másodperc után tipikus, "vízforralós" rotyogós hangja van, de ez akkor azért, mert nem kering a víz.
Járó motornál ezt nem lehet hallani és elvileg ezáltal a terhelés által a generátor hangját sem szabadna.
Azt írtad pár napja csinálja. Ha ez a vízmelegítő lenne a hiba forrása, akkor már kb 2-3 hete csinálná, ugyanis ez kb 8-10°C vízhőmérséklet alatt kapcsol be, és ehhez ez a hűvös idő már ennyi ideje tart. Látom, mert az enyém is bekapcsol minden nap.
Kb 76-77°C-os vízhőmérsékletnél kapcsol ki és itt még mindig emelt 900-as alapjárat van.
Itt egy kép erreől diagnosztika közben:
Ha mindenkép kiváncsi vagy, szedd ki ezeknek a reléit a motortéri dobozból és úgy próbáld ki, kiderül mi a helyzet, megszűnik e a hang.
Ha K9K-s motoros klímás a verda:
Kipróbálhatod azt is, hogy ha már langyos a víz, megállsz, leállítod a motort és leveszed a gyújtást.
Újraindítasz és ismét elindulsz. Ebben az esetben nálam nem indul újra már ez a vízmelegítő, mivel az újraindításkor langyos a motor. Így Te is meg tudod figyelni, nálad mi a helyzet, ebben az esetben megszűnik e a hang, vagy ismét úrja előjön.
Mentem az autóval nézem nem melegszik a víz annyira fel(de fűtés volt), megálltam megnéztem a hűtőnél a felső csövet és hideg volt(magasabb is volt az alapjárat) ...
Megint mentem az autóval megálltam utánna meg már meleg volt (normális alapjárat is)
A dübörgésről ezt a választ kaptam:"Van a fűtőradiátorhoz menő csőben egy izzítógyertya szerű fűtőbetét benne. Hidegben ez melegíti a vizet, olyankor a generátor nagyobb terhelést kap, azért van a dübörgő hang a kasznin belül."
Van ott egy összedugható csatlakozó az ülés alatt,ha széthúzod és kontaktsprav-vel befújod valószínű megoldódik a dolog,ha mégsem,akkor forraszd össze.
Az első morgó hangra fogalmam sincs, ez érdekes jelenség, ki kell figyelni mi lehet, de itt vagy a másik fórumon ahol szintén kérdeztél, lehet ad tippet valaki.
A hűtővíz hőmérséklet "ingadozást" több dolog és tényező csinálhatja:
Egyébként ez ilyen hidegben teljesen normális jelenség.
Ha minden rendben van és ebben is van elektromos vízmelegítő, az ECU bekapcsolja, hogy hamarabb felmelegítse a vizet és amikor ez bekapcsol, felmelegszik a víz, majd kikapcsol akkor visszaesik a víz hőfoka, majd újból bekapcsol, ismét melegszik és így tovább... Képes egész úton ezt játszani ilyen hidegben. (Ráadásul -bár ez nagyon rita- képes vezérelni az izzítógyetyákat is akár már menet közben is, ha ez szükséges, hogy azzal is segítse a motort melegen tartani, ha végképp túlhűtött).
Ezt épphogy ugyan, de meg lehet figyelni a vízhőfok mutatón is.
Lehet attól is, hogy mikor eléri az üzemi hőnérsékletet, kinyit a termosztát, de mivel a hűtőben hideg a víz és kint is hideg van a termosztát nyitására hirtelen hidegebb víz kerül a motorba, és naná, hogy a vízhőfok mutató ebben az esetben is szemmel láthatóan leesik. Az emberi szemnek észlelhető jelenség ugyan az lesz, mint az előző esetnél, talán még érezhetőbben.
Gondolom fűtés jó, mert nem írtál róla hibát.
Mindkét esetben ha "hideg lesz" a motor, az ECU automatikusan 850-ről 900-ra emeli az alapjáratot, ez is jól érezhető és látható is a fordulatszám-mérőn.
Mindkét esetben azt szokták csinálni, hogy az első hűtő 2/3-át letakarják valamivel, pl egy kartonpapírral, vagy bőrrel. Így menet közben kevesebb "túl hideg" levegő jut mind a hűtő felületére, mind a motortérbe a szellőzőrácsokon/hűtőn át.
Ezáltal jobban fel tud melegedni a motor üzemi hőmérsékletre, és a termosztát nyitására sem jut túlhűtött folyadék a motorba.
Ma voltam megint a márkaszervízben Debrecenben, mert rá akartam kérdezni, hogy az ajtókapcsoló van-e nekik és mennyi, nem volt, de elég húzós áron lett is volna ha lett volna. ~5000 Ft
A cikkszáma ha másnak is eltörne: 7700422637.
Mindenesetre kimentem a bontóba, ott egy ezresért adtak, azzal együtt, hogy meg van jelölve, és ha nem jó, akkor cserélik.
Bejött a szerelő srác, aki az enyémet is nézegette, amikor megismert kérdezősködött, mondom rákérdzeek a tömítésre, és mondta, hogy nincs ilyen forgalomban, ők maguk csináltatták ezt a tömítést (túlnyomás szabályzó csavarhoz), csak a komplett felújító szettben (nagynyomású szivattyú) lehetne megvenni, de az meg ~70 eFt. Így sajnos nem tudott adatot adni ezzel kapcsoltban.
2 fura dolgot csinál az autó ...Pár napja azt csinálja, hogy a reggeli hideg indításnál mintha valami mély morgó hangot lehetne hallani a műszerfal mögül ...
Kint nem lehet hallani csak az autóba ülve ... De amikor melegszik a motor elhallgat ..Mintha valami nem kapna kenést vagy nem is tudom milyen a hang, de eddig nem volt ...
A másik meg hogy a vízhőmérséklet hol normális akkor az alapjárat is normális hol meg visszesik menet kozben akkor az alapjárat is felmegy ...
Hibaüzi nincs, szépen megy az autó. Én termosztátra vagy motor hőmérséklet jeladóra tippelek ... Vagy okozhat ilyet a beszívott levegő hőmérséklet érzékelő hibája is ?
Mit lenne érdemes megnézni mielőtt a márkaszervíz lehúzos bulija következne ?
Nógrád megye: Szécsény, Balassagyarmat városokban vagyok elérhető, így ott nézhető meg vagy vehető át; vagy posta. Nem is tudom ... 5e mondjuk a vége, de az tényleg a vége.
nagya2 (45026): Igen, csak átközöttem, gyújtás, indítás, és működik minden. Semmi mást nem kellett csinálnom vele.
kerekati (45027): Én is úgy gondolom, hogy jól jártam vele, mert ennyi pénzért a racing-bazáron karcos, már a fényképen is elég ramaty állapotban lévőket láttam. Lehet, hogy működnek, de ki tudja. Ennek a "kütyünek" meg utánanézek, mert egyszer egy webshopban láttam olyan 12e ft-ért. Aztán megpróbálok túrni egy ugyanolyat az ebay-en vagy valahol máshol olcsóbban. :)
Most nézem, ez az óra a renaultclub-ról van. :DDDD
Jót tetted, hogy megvetted! ;)
Ezekhez az egységekehz úgy tudom létezik "kütyü", diag-interfész, amit rá lehet dugni a hátulján lévő csatikra.
Úgy néz ki mint ha egy diag lenne, de képes arra is, hogy a számogombokkal beírod a km-t, majd azt eltárolja a műszercsopi.
Csak megtalálni hol csinálnak ilyet azért nem olyan könnyű, bár "nyílt titok", de azért valahová bemész és rákérdezel, sok helyen letagadják, nekik nincs ilyen, mert "törvényellenes".
Itt egy tök egyszerű példa erre, érdemes végignézni a videót:
Lehet hülye ötelet, házilag végszükség esetén ha ki lehetne mérni, hogy a sebességjeladó milyen jelet küld ennek az órának (Bár ehhez oszcillószkóp is kellene), akkor ennek a jelnek az imitálásával rá lehetne küldeni sebességjelet az órára "íróasztalon", és addig úgyhagyni, míg el nem éri a kívánt értéket.
Ehhez szerintem néhány ft-os alkatrészekből lehetne építeni egy elektronikai egységet, ami imitálni tudja ezt a jelet. Kiszerelni a műszercsopit, asztalra tenni, áramot adni neki, jelet küldeni, aztán még a mutató is "120-at mutatna" :DDDDDDDDDD
Az enyémben is fordulatszámmérös van csak ahogy irtam a vizhöfokmérö ora a napokban beadta az unalmast. A kétcsati ezen is ugyan az mint a fordulatszámmérösnek? Ha nincs rá szükséged menyiért válnál meg töle? Akilométeroraszámláloban menyi van?
Nah sikerült leszednem, tényleg pofon egyszerű volt. Ki is cseréltem az óraegységet erre. Szerintem nagyon szép ez a fehér hátlapos. Kicsit durva a 250 km/h skálázódó számlap, de üsse kő. :D
Viszont amire számítottam. Nem arról az km. állásról indult, ami az én autómban valójában van. Viszont annyit sikerült megtudnom, hogy a 2005 után gyártott óraegységeken a km állást felfelé lehet módosítani, csak a mikéntjét nem tudom ill. találom sehol. Az egységem pedig 2007-es. Most olyan hülyén néz ki, 7 éves és van benne 12e km :DDD Valaki esetleg tud ebben valami okosat mondani? Tudom, h vannak (sajnos elég sokan hazánkban), akik ezzel foglalkoznak, de sokat nem szeretnék kiadni ezért, igazából semmit, inkább ha lehet megoldanám magamnak.
Ha sikerülne megszerezni a pontos mérete, vagy esetleg fotót is tudnál felrakni a tömítésről, az jó lenne.
Szerintem érdemes lehet bemenni egy szervízbe, mert ott szerintem azonnal tudni fogják, hogy melyik is az a tömítés, és szerintem nem lehet több mint 100 Ft (még márkaszervízi áron sem.
De ha egy olyan botlba bemegy az ember, ahol tömítést is árulnak, és olajálló tömítést kér, akkor szerintem bárhol tudniuk kell adni ilyet.
Tegnap megint vacakul indult, este felraktam töltőre, kb 2,5 órát töltöttem, utána átálltam a parkolóba vele, nagyon szépen indult. Ma este 1 nap állás után újra indítottam, és mivel volt az akksiban szufla, így szinte pöccre indult kb olyan -4 fok körül volt.
Ma este szólt a szerelő, hogy holnap mehetek az új akksiért, a másikat kicserélik. A szavából azt vettem ki, hogy annyira nem volt azért legatyásodva az akksi, de egy kis hátszél volt, hogy zsír újat adjanak. Holnap reggel megyek, és belrakják az új akksit, remélem nem foglak mostanában újra az indítási problémáimmal terhelni benneteket! :)
Most furcsát fogok mondani: menj be a legközelebbi Renault szervízbe, és ott kérdezz rá, hogy nekik milyen gyertyáik vannak, én onnan vettem 2100 Ft/db körüli összegért (nyíregyháza/Debrecenben van, mert mindkét helyen kérdeztem).
A cserére azt mondanám, hogy te is ki tudod otthon simán cserélni, az a lényege, hogy a gyertyák körüli fészket tisztítsd ki, mielőtt még kivennéd a gyertyákat, függően attól, hogy van-e benne kosz, elég lehet egy erősebb szőrű ecset, majd kompresszorral kifújatni. Egy 10-es hosszúszárú racsnis kulccsal szépen ki lehet tekerni!
Viszont, egy dologra feltétlenül vigyázz! Én már jó párszor cseréltem az enyémben gyertyát, és 15 éves dízeltapasztalattal a hátam mögött, most a sajátomba mégis sikerült az egyik gyertyát beletörni. Ha azt veszed észre, hogy nem akar kifelé jönni, akkor bizony nem biztos, hogy nagyon erőltetned kellene, érdemes elvinni egy szerelőhöz, hogy próbálkozzon ő vele, hátha neki van hozzá jobb szerszáma (pl légkulcs), vagy egyszerűen megmondja, hogy mit lehet vele kezdeni. SZóval csak óvatosan vigyázva, és ha sikerül is mindet kiszedni, nem kell ám visszafelé megtépni, csak érzéssel, persze az lenne a legjobb ha nyomatékkulccsal próbálnád mind kifelé, mind vissazfelé rakni. Szerintem egy szerelő is kicseréli neked 10 perc alatt, max elkér érte 1-2 ezrest, de rajta lesz a felelősség, ha véletlenül beletöri és miatta le kell szedni a hengerfejet. Mondjuk én még másról itt a fórumon nem hallottam, hogy sikerül neki beletörnie, de a Renault szervízben nem ismeretlen jelenség :(
Renault thalia-m van a műszerfalon a fordulatjelző mellett balra található jel ami egy kis sárga emberke biztonsági övvel, légpárnával kigyulladt. Ha tudja valaki hogy ennek mi az oka akkor legyen szíves írja meg.
Egyszer már volt ilyen de akkor sikerült megoldani a problémát azzal hogy az űllés alatt lévő érintkezőt megmozgattam......! A választ előrre is köszönöm
Egy pár napig, akár egy hétig még biztos lassan csökkenni fog a folyadékszint.
Néha leállás után ha lehült a motor és a fagyálló, vagy reggel indulás előtt néha kicsit kilazíthatod a kiegyenlítőtartály sapkályát, hogy hideg folyadéknál megszünjön a vákum. Ilyenkor hallani is, hogy beszív egy kis levegőt, majd visszazárni a kupakot.
3 liter tömény elég bekeverve 1:1 arányban vízzel, abból még marad is bőven. Tömény fagyállót gyári, bele valót literes kiszerelésben Renault szervízben kapni, kb 1700Ft/liter. Az a tuti, nem a Tesco-s. :D
Keverést kizárólag ioncserélt deszt-vizzel kellene csinálni, csapvízzel soha!
Úgylátszik helyben nem lett tökéletesen kilevegőztetve, mert ma mentem vele és lement minimumra a hűtőfolyadékszint, úgyhogy beleöntöttem még 0,8 liter vizet. Mostmár közelítek az 5 literhez :). (Vmennyi marad a régiből is a hűtőben, mert kicsit felfelé ível a csatlakozó amire megy a cső.) Szerintem is 3 liter töményet vegyél. Kérdés, hogy kell e a desztilált víz. Egyesek szerint igen mások szerint nem. Én nem bonyolítottam összekevertem sima csapvízzel.
Hm, ez érdekes. Ezek szerint a Tied Euro 3-as, ezért 6-os.
Nekem 4-esbe sorolták, Euro 2-es osztállyal NKH-nál (szerintem hibásan, mert 6-os lenne a jó szerintem), a Renault igazoláson meg Euro 1 !!! besorolást adtak ki!
Nekem 6-os környvéd-i besorolás van a forgalmimban. Az autó 2004-es 1.4 16v. A plakettem színe kék.
A 2010. január 1-től érvényes rendszer négy kategóriát ismer:
Fekete színűplakett - korszerűtlen, nem környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmiosztályba sorolása: 0, 1, 3. Piros színűplakett - korszerűtlen, kevésbé környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmiosztályba sorolása:2. Kék színűplakett - korszerű, környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 4, 6, 7, 8. Zöld színűplakett - korszerű, kiemelten környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmiosztályba sorolása: 9 és az e fölöttiek.
0: katalizátor nélküli, benzinüzemű, a jóváhagyási előírások szerint nem minősített dízelüzemű, ENSZ-EGB 83.00-83.01/A vagy 49.00-49.01/A előírás szerinti jóváhagyási jellel ellátott dízelüzemű; 1: katalizátoros, nem szabályozott keverékképzésű, benzinüzemű; 2: katalizátoros, szabályozott keverékképzésű, benzinüzemű,kivéve a 4. osztályba sorolt EURO-II minősítésű gépjármű; 3:EURO-I minősítésű dízelüzemű gépjármű; 4:EURO-II minősítésű, katalizátoros, szabályozott keverékképzésű - benzinüzemű vagy EURO-IIminősítésű dízelüzemű gépjármű; 5: tiszta gázüzemű vagy elektromos meghajtású, illetőleg hibrid (a gépjárművet meghajtó elektromos-, valamint benzin- vagy dízelmotorral is ellátott) hajtású, kivéve, ha belső égésű motorja nem éri el az EURO-III minősítést); 6: EURO-III minősítésű, katalizátoros, szabályozott keverékképzésű, benzinüzemű gépjármű; 7:EURO-III minősítésű dízelüzemű gépjármű; 8:EURO-III minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva; 9:EURO-IV minősítésű, katalizátoros, szabályozott keverékképzésű benzinüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva; 10 és 11:EURO-IV minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva; 12: EURO-V minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva; 13: EEV minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva; 14: EURO-V minősítésű gépjármű; 15: EURO-V minősítésű gépjármű
Kösz,hogy válaszoltál! Milyen töltésre gondolsz? A generátorra? Felújították a generátort azóta nem volt vele baj.A szervó szíjhajtásával lehet baj szerinted?
Nick szerinti, 2001-es K4JA712, szerintetek Euro hányas és melyik környezetvédelmi besorolást kapja? Illetőleg akinek fiatalabb van és ugyanilyan motoros, kérem mondja meg hányas osztály van a forgalmijában. (Csak azért kérdezem, mert kértem gyártói nyilatkozatot és messze nem olyan válasz jött, mint ami plakettet kaptam...)
A szervó a tiedben (meg az enyémben is) még hagyományos szíjas hajtásu, én ebben az irányban kutakodnék,és nem nem normális, hogy várni kell, vagy ujraindítani.
Azt csinálja (többek között) a 2002-es 105 000 km-es DCI-m,hogy elindul a motor de nem veszi fel a fordulatot és a szervó sem működik,mert nem lehet a kormányt tekerni.Ilyenkor vagy várni kell,vagy ráindítani mégegyszer és akkor már minden rendben.Nem jelent ez valami elkövetkező hibát(amit meg lehetne előzni),vagy ez normális dolog?Kösz ha válaszoltok!
Sikerült kicserélnem a hűtőfolyadékot. A hűtő alsó csövén leengedtem a lét, majd visszatettem a csövet. Feltöltöttem vízzel megjárattam a motort, majd ismét leeresztettem. Ezt eljátszottam 3x, hogy kitisztítsam a rendszert, meg felhiggítsam azt a folyadékot amit nem lehet leengedni. Végül beleöntöttem (2.8 lit fagyálló koncentrátumot + 1 lit. vizet). Remélhetőleg ezzel most nem lesz gondom pár évig. Azért a napokban majd figyelem még a szintet, meg a hőmérsékletet.
Ha az alsó és felső műszerfal borítás között nincs a képen látható elválasztó műanyag borítás, akkor csak a pirossal karikázott helyeken van Torx csavar.
Majd a "4"-es jelölés szerint magad felé húzod a felső borítást, enyhén megemelkedik, aztán tovább húzva és emelve és az anyósülés felé tudod kihúzni majd oldalirányba a verdából. :)
Itt feltettem, 5 csavar(fent 3 meg kétoldalt egy-egy) meg még három a kormányoszlopborítás alatt. Atán magadfelé huzva és emelve ki lehet emelni az egészet. Az A oszlop borítást is le kell szedni, arról is van itt kép.
"...menet közben szabályos időközönként felvillan a belső világítás (azóta ki van kapcsolva)...."
Akkor ez csak menet közben (gyújtáson) jelenlévő hiba, ha leállsz és bezárod-riasztod az autót, akkor ezek szerint nincs ez a jelenség. (külömben meg bekapcsolna a riasztó)
Nem néztem azóta, illetve egyelőre az akksival küzdök, mivel ma beszéltem a villamossági szerelővel, és mondta, hogy még mindig nincs eredmény, de sürgeti őket, illetve mondtam neki, hogy ez az akksi is megmerült, de mondta rá, hogy ne csodálkozzak, azt egy másik kocsiból vették ki, mint olyat, amit lecseréltek. Szóval ez az akksi is kuka már, így most hetente legalább 1x töltöm.
Az biztos, hogy oda olajálló tömítés kell, mert ha sima natúr gumi, akkor gyakorlatilag 1-2 nap alatt megeszi a gázolaj.
Szerintem próbáld meg márkaszervízben rákérdezni, ha nincs is ilyen nekik, akkor is legalább árat tudnak mondani rá, és már előrébb vagy, ha fizkaliag nem is, de információban igen.
A műszerfal felső héjának kiszerelési ábráját tud valaki nekem linkelni, hogy hol vannak a rögzítési pontjai? Régebben találtam egy jót, de most persze nem találom.
Ha van hely a motortérben (figyelj a kályha kipufogó csövére!), rá tudsz kötni a termosztát előtt (kis vízkör) a hűtőrendszerre, akkor igen. A készülékhez elvileg tartozik egy vezérlő panel is, azt a műszerfalra valahova, illetőleg talán lehet táviránítós opció.
Gázolaj bekötést javaslom közvetlen a tankból, húzz be csövet és saját szűrőt tegyél be. Típus hiányában nem tudom, de lehet egy visszafolyó cső is, akkor azt is a tankba vissza.
Javaslom még hogy nagyobb teljesítményű akkut tegyél a kocsiba (lehet hogy meleg lesz a hűtővíz, csak nem indul áram hiányban), mivel azért van áramfelvétele. De ezek pontos típus alapján lekereshetők.
Nem nézted meg a tömitést amit kicseréltek neked nem e ment ki megint? Én is kicseréltem azt a tömitést jelentösen könyebben indult de nem tudom milyen anyagbol volt a gumigyurü mert pár nap alatt megette a gázolaj. Azt a szelepet hogyan lehet elenörizni hogy tökéletesen müködik? A gumigyurü hiába jo ha az a szelep nem zár tökéletesen. A pontos nevét nem tudod a szelepnek mert neten nem találok olyat sehol
Közben rájöttem, hogy logikailag nem működik az, hogy az ajtónyitó nyitást érzékel, és a csomitartó világít, mivel akkor meg a riasztó szólna, mivel az ajtókra rá van kötve, így ha valaki nyitja, akkor riaszt azonnal. Akkor is riaszt, ha bekapcsolom a riasztót, lezárja a kocsit, de ha valamelyik ajtó nyitva van, vagy csak félig is nyitva van, nem sokkal utána már visít is.
Viszont megint vacakul indul, azaz, félmelegen mikor hogy, van, hogy azonnal, de szerintem is akksi lesz, mivel amikor feltöltöttem, akkor mindegy volt neki a hőfok, ha hideg, ha meleg, indult rendesen.
Ismét tanácsot szeretnék kérni tőletek. Reggelente a mostanában 13 fokos garázsban csak a 4-5 fordulatra indul be a motor (2002-es dci, 120 ezer km-vel). Este a munkahelynél pedig nem is merem annyit tekerni, inkább újra kezdem, mire beindul.
Az akksi jó lehet, mert szépen, dinamikusan tekeri az inditómotort, csak nem történik semmi.
Régebben szinte azonnal indult. Talán az izzítógyertyák lehetnek gyengék, mert még sosem voltak cserélve?
A garázshoz baktatva mindig irigykedve nézem a szomszéd egész éjszaka kint álló (a rendszám szerint) 17 éves dieseljét, ami azonnal indul.
Szeretném kérni véleményeteket. Előre is Köszönöm!
Egy hét alatt 1 deci az nem is olyan vészes, csak bosszantó. :( Egy próbát talán megérne, háta segít rajta, ez olyan csekély szivárgás, talán megfogja.
Igazi kincs ugyan, hogy 15"-ban 6J széles felnid van, vakon tippelem talán valami gyári lehet, de az osztókör miatt nem jó, bár a dobban még talán elférne.
Az osztókőr modosítást én nem ajánlom, 2cm széles pogácsában meg aztán végképp nem!!
Egyrészt 2cm-es cucc miatt a felni középfurata nem fekszik fel már az agyra, így a pogácsában kellene tehermentesítőt csinálni, de ehhez mégnagyobb középfurat kellene a felben is.
Másrészt ekkora eltérésnél a kerékcsapágyak néhány száz-, egy-két ezer km után kuka...
Én azt mondom add el, vegyél egy másikat, ami megfelelő. :)
Típustól függetlenül kérdezném, hogy jelentkezett-e valakinél diagon olyan hiba, hogy MAP szenzor hiba, jelszint alacsony (P 0106)? A hiba okának azt is írja a kisokos hogy a szívócső és a kipuffogócső között rés van! Illetve az van írva hogy szivárog a kettő között. Jelenti az utóbbi azt, hogy az EGR szelep nem nyit-zár rendesen és ezért nem érzékel megfelelő szívócsőnyomást? Egyébként Fiat Punto 1.3 Multijetről van szó! Az normális, hogy bekukkantok a MAP szenzor helyén és a szívócső belül csupa koksz illetve a szenzor is? A szenzor kivezetésein milyen és mekkora értékeket kell mérni? Ha valaki tud segítsen! Köszi, hali......
van nekem egy 15 cool os 6j széles felnim csak az a gond hogy 4*108 as szintetek ha vennék hozzá osztókör modosítót ami 2 cm széles akkor elférne még a kerékjáratban?? valaki tud ebben segíteni?
Sziasztok egy kis segítséget kérnék cseppet csöpög a hűtöm egy hét alatt 1dl érdemes-e hűtötőmitőt bele önteni vagy csere?Elöbb- utóbb az lesz de idéglenes megoldásnak megfelel-e?És milyen idötartamú ez a folyadék?
UI:Az lenne az igazi, ha lenne vameik haverodnak lenne egyen lakatfogója, azzal meglehetne mérni a Töltőáramot(feltéve, hogy vesz fel áramot a kölcsön akksi)
Igen, jól emlékszel, nekem is 2004-es K9K700-as van. :)
Igen, én is úgy tudom, hogy az óracsoport tárolja, ezért szinkronba fogom hozatni a valós km. álással, mert ismerve magamat idegesíteni fog az eltérés.
Nem tudom pontosan milyen az óracsoport, a fordszámérős ugyan úgy nézzen ki, többi ikonjai ugyanott legyenek, ugyanazok.
És szintén fedcomp nélküli autóból származó óracsopit érdemes keresni.
Általában 10-15 ezer környékén lehet kapni bontottat.
Jól emlékszem, hogy neked is ugyan olyan, 2004-es K9K700-as a verda mint nekünk...?
Kizáró ok elvileg nincs.
Elméletileg egyforma az elektromos csatik lábkiosztása a műszercsopin, így elvileg csak rádugod az "újat" és kész.
(az elektromos csatik lábkiosztását a javítási és szerelési segédletben az MR-348-CLIO-V6-8.pdf doksi tartalmazza a 42. oldalon)
Azt azért tudd, én úgy tudom, az autóval megtett km-t az óracsopi tárolja. Ha másik óracsopit teszel az autóba, akkor az előző "gazdaautóban" megtett km-rt mutatja majd az "új", ami bármennyi lehet. Hacsak át nem állították már, vagy te be nem állítattod valahol a mostani értékre.
Ha hülyeséget írok, valaki nyugodtan javítson ám ki! :))
Hö? :D Mit kötök hova? Kis túlzással nem arról van szó, hogy a hátsó két nagy csatlakozót becsatlakoztatom és kész? :) A felfogatási pontjai az összesnek ugyanott van?
Gyors tanácsot kérnék. Mivel az óracsoport nem tartalmaz ford. szám mérőt, ezért tervem, hogy lecserélem egy olyanra. Mik azok a dolgok amikre figyelni kell és mik a kizáró dolgok? ;)
Ejnye. Nem kell mindent elhinni, ami a dobozra van írva. :DD
Ha ide cuccot kellene fújkálni, vízállóvá gyártották volna a légcsatornátkat. Ide max illatosítót fújj.
A gombák és baktériumok a kicsapódó kondenzvízben áztatott részeken telepdnek meg egy idő után, pl ha nincs rendszeresn használva a klíma nyáron, vagy az őszi "leállás"-tól tavaszig jön rá a baciroham. Az nem a képen látható csőben van. :)
Hanem a hőcserélőn és a box aljában lévő vízelvezető részben.
Találtam néhány igen hasznos tippet klíma haszálatával kapcsolatban:
Egész évben hetente legalább öt percre kapcsolja be a gépkocsija klímáját, hogy a hűtőközeggel együtt keringő olaj ne engedje kiszáradni, megrepedni a gumi alkatrészeket, tömítéseket.
Napon felhevült autóval indulás előtt járó motornál bekapcsolt és maximális befújásra állított klímával, nyitott ablakokkal szellőztesse át a gépkocsi utasterét!
A légáramot soha ne irányítsa testre (a befújó rácson kilépő levegő hőmérséklete akár 2°C is lehet)
Ne hűtse le gépkocsija utasterét a külső hőmérsékletnél 8-12°C-nál alacsonyabbra! (Az emberi szervezet nagyon nehezen visel el ennél nagyobb, gyors hőmérsékletváltozást)
Döntően külső levegő befújással használja klímaberendezését! Belső levegőkeringetésre csak indokolt esetben (pl. kellemetlen külső szag) kapcsolja a befújást és csak annyi időre, amíg szükséges!(ez azért hasznos, mert külömben egy idő bebüdösödik az utastér)
Vegye figyelembe, hogy a légkondicionáló használata csökkenti a motor teljesítményét! Vezessen óvatosan!
Győződjön meg rendszeresen a keletkező kondenzvíz akadálytalan távozásáról! (tócsa a gépkocsi alatt)
A szellőzőrendszer pollenszűrőjét 8-10000 km-enként cserélje ki!
Téli üzemben, fűtés mellett bekapcsolt klímával száraz, meleg levegőt kap, mely kiválóan páramentesít.
Ha adhatok egy tippet még, akkor szerintem szóba jöhet a generátor is, egyik diódája is lehet ludas a dologban ha szépen visszafelé engedni folyni az áramot. (ettől még tölthet ha jól emlékszem!) Az ampermérőt ha sorba kötöd az akkuval és ha mutat valamit pár tizeden kívül pl 1A vagy felette (kb 10W-os izzó), akkor a gyanusított lámpákból vedd ki sorban az izzókat és amikor nem mutat fogyasztást akkor a hiba kilőve. A generátorról meg le kell kötni a töltő szálat ha az izzókkal nem jutsz semmire, akkor nem mutathat a műszer. Remélem megoldódik a dolog. Cső....
Örülök a megerősítésnek! A 44922 bejegyzésemben írtam erről. Remélem összejön a bekötés! Ha igen, márpedig miért ne lenne jó akkor légyszives írd le, hogy hol melyik vezetéket kellet elvágni, hol van stb! Köszi, cső.....
Ez érdekes, és bocsi, de ezt hogy sikerült összehozni...? :DD
A klímatisztítót a hőcserélőre kell fúlyni ami a motortéri ventilátorbox-ban van, a riasztó egységét meg az utastérbe szokták eltenni még csak nem is a fűtő/hűtő box mellé, ha még oda is folyt volna valami cucc.
Az ajtónál lévő csatlakozót ki lehet pattintani, a hátoldalán a vezetékcsatit le lehet húzni róla, így ki lehet iktatni azt az egyet. Ettől még a többi ajtónyitásnál működik a többi, mivel ezek csak egy jelet adnak az UCH-nak és az UCH kapcsolja ahogy nagya2 is írja időzítéssel a kis pilácsokat.
Ezek alaphejzetben nyitott állású kapcsolók, és ha kinyitod az ajtót, akkor zárja az áramkört.
(A hátsó ajtóknál nem tudom kinek van ilyen kütyü, nekem nem volt, csak a helye ledugózva, így utólag bontóból vettem kettő és betettem. A vezetékek gyárilag elő vannak készítve neki, csak össze kell forrasztani).
Igen. A csomagtartó és utastér világítás egyszerre működik, egy vezetéken van, nem független egymástól. Ha az utastérben lekapcsoltad a világítást a kapcsolóval, akkor még valóban világíthat a csomiban a másik.
(kapcsolási rajza az NT8253 doksiban, kódszáma 179)
De ha szabályos időközönkét gyullad fel, lehet az időzítő/uch hibája is.
Akkor érdemes lenne előszőr itt az ajtónyitásnál/belsővilágításnál elkezdeni keresni a hibát. ;)
Na csak megnéztem, és nincs légtelenítőm. A rajz(dialogys) szerint sem lenne légtelenítő csavar a gumicsövön. A termosztátházon van ugyan csavar több is, de azzal meg az a probléma, hogy jóval alacsonyabban van mint a hengerfej azon része, ahol még van bőven víz,(és szerintem annak is felfele kéne lennie , mármint a csavar fejének) így azon nincs értelme légtelenítenem. Nálam marad a kiegyenlítő tartály, és pöpecül lelégtelenít...
Elméletileg lehet, hogy a csomitartó lámpa leszívhatja, de ha jó az elektronika akkor 15-perc után lekapcsol az is.
Nekem az akku öreg volt, és nem vette a töltést azért cseréltem ki.
Fohsz egy ampermérőt, és sorba kötöd a + saruval, majd sasolod hogy folyik-e áram.
Ha negyed óra mulva is folyik áram, akkor valami szívja az akksit, ilyenkor jön a sziszifusz, és a biztosítékokat egyenként kivesz és nézni az ampermérőt.
Ha valamelyik biztinál leesik az amper ott leszen a bibi.
Vettem újat, az van most a villamossági szerelőnél garanciális ellenőrzésen, mert az is lemerült. :P
Egyetlen egy dologra tudok gyanakodni, egy riszató lett bár nem házilag, hanem a villamossági szerelő által utólag beszerelve, és tavasszal tisztítottam a klímát habbal és eláztatta a riszató dobozát, amit kiszáradás után visszakötöttem, de azóta meg egy érdekes dolgot csinál, menet közben szabályos időközönként felvillan a belső világítás (azóta ki van kapcsolva).
De ez lehet mástól is, mert a jobb oldali ajtónál az ajtónyitó kapcsoló gumija eltünt, és maga a csatlakozó pereme eltört, így hellyel közzel működik.
Most kezdek gondolkozni, hogy ha ez a kapcsoló mikor hogy zár, mivel az utastérben ki van kapcsolva a világítás, attól függetlenül a csomagtartóban még egész este világíthat a lámpa...
Az akkut nem szívja le semmi (kivételt képez esetleg utólag házilag beszerelt ismeretlen eredetű és működésű "elektromos kütyük" hada), az az akku kuka, szerintem halott, talán még fenékzárlatos is.
A gencsi hiába tölt, ha az akku nem veszi fel azt.
Vegyél újat. ;)
(esetleg végszükség esetén sorbaköthetsz egy ampermérőt (multiméter) az akku egyik pontjánál és látszik az esetleges többlet fogyasztás "minden kikapcsolt állapotban")
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Tegnap, kb 1 nap állás után, alíg akart beindulni a kocsi, de ez elsősorban az akksi (még mindig a ki tudja mennyit használt csereakksi van nálam) hibája, mivel alíg volt benne szufla.
Annyira, hogy a napi km számláló az indítás alatt le is nullázódott. Utolsó lehelletével ugyan beindult a kocsi, de nem az igazi, ezt már szombaton is vettem észre.
Mindenesetre felraktam tölteni, és feltöltés után ég és föld volt a különbség az indulásban.
Hogyan lehetne kideríteni, hogy vajon mi szívja le az akksit? Kb 1 hét alatt "megeszi", pedig 14-14,2 V-al tölt rendesen.
Pl azt vettem észre, hogy leállítottam a kocsit, és elkezdtem mérni az akksi feszülstségét, és szépen 12,7-ről elkezdett szépen lefelé kúszni tizedekkel a feszültség (pár perc alatt esett le kb 12,3-ra, tovább nem mértem), nem tudom, hogy ez normális működés-e, nem sokat értek az elektronikához, elektromossághoz.
Ha valaki valami jó ötletet tudna adni, azt megköszönném!
Egyébként nem is értem, ha Thalicskát szalonból adtak gyárilag vonóhoroggal, akkor miért nincs ez gyárilag előkészítve és miért kell "otthoni" babra munkával vesződni vele, meg találgatni, mit hogyan. :S
Ez most nem tudom hirtelen hogy jön ide... mármint hogy miért mérted ezt meg? És hogyan? Lecsupaszítottad a vezetéket?
Ezeket az ECU vezérli, nem egy "1.8 Volttal". Hiszen nem csak egy befecskendezés van "felső holtponton" hengerenként, hanem akár három is, elő-, fő-, és utóbefecsi. Gondolom ehhez -logikusan gondolkodva- négyszögjel kimenetet használ az ECU, amit egy egyszerű multiméterrel nem lehet mérni, vagyis oszcilloszkóp nélkül sosem méred meg pontosan. De ha meg is mérnéd, mire mennél vele? Gyújtáson meg mivel nem jár a motor, nincs befecsi, így elvileg nincs kimeneti jel sem. Ezeket diaggal tesztelés céljából is egyesével meg lehet járatni, olyankor fülelve hallani lehet őket, hogy "ciripelnek", ahogy mozognak.
Ha nincs annál egyszerübb a dolog! Kössz a kiigazítást, én mégcsak Dci-t láttam közelebbről, mivel az van nekem! 1.4 16V-t is láttam de már nem emlékszem pontosan, újra látnom kellene. Hali....
bocs, lemaradt, hogy 1.4 8v. Tehát akkor levegőtleníti magát. Köszi a válaszokat. Így holnap meg is ejtem a cserét. Remélem nem fogok vmi galibát okozni :)
Az én 1.5 Dci-nél van két légtelenítő. Az egyik a vízcsőbe van beépítve, a másik a termosztátháznál van. Az utóbbi egy szelepsapkára hasonlít. Én ezeket nyitottam meg a fagyállózáskor. Hali.....
Vettem glysantin g30 hűtőfolyadékot, és szeretném lecserélni a már 6 éveset:) a kocsiban, viszont van 1 problémám Nem tudom, hogyan levegőtlenítsem utána a rendszert. Tudna vki segíteni?
Nem voltam rest és megnéztem, nekem ez a modul van betéve, amit nekem gyárinak mondtak a Rönyónál.
Ezt a képet itt találtam róla. A köteg ECS azonosítója RN-035-"*" Sajnos a "*" nem olvasható rendesen. A modul a csomagtartóban van az emelő és egyéb gyári szerszámok mögé "rejtve".
Ha nem tévedek akkor a boltban kapható visszajelzők közül a kétkörös kell a mienkhez. Az enyémben olyan van betéve mintha a lámpák Can-bus rendszerrel lennének szerelve. Az ECS gyár által készített talán azért jobb ennél, mert nem kell külön áramszálat húzni hozzá. Hali.....
Hétfőn kérdezek egy szakit, aki a renault szervízben dolgozik. Ők sokat építenek be. Hátha van valami egyszerű megoldás. Ha okosabb lettem megosztom veletek.
Az UCH 26 és 28 pontja test kimenet az index/világításkapcsoló közös pontja felé, szerintem nem ez a pont kell!
De azért tüzetesebben át kellene nézni már egy ilyen érzékelőt belülről, hogy vajon tényleg nem lehet negatív oldalra kötni?
Ha nem, miért nem?
Ez azért érdekes, mert amit meg most írok, ugyan ez a történet, a pozitív oldalon ugyan, de mégsem a relé előtt.
(az UCH-ban az "index" már kap gyújtás utáni "+" tápot magától az UCH tápjából, amin ugye "más fogyasztó" is, vagyis maga az UCH is osztozik, így a hagyományos módom nem lehet bekötni ilyen visszajelzőt. Ez látszik onnan is, hogy nincs külön biztosíték sem az indexnek, együtt van az UCH táplálással, (F30- 25A))
A kimenő oldal kellene az izzók felé talán, ami a PI 15 pontos (keskenyebb hosszabb) csatiban az A8 (jobb) és A9 (bal).
Innen megy a két szál vezeték (jobb, bal) az izzókhoz tovább.
(megjegyézsén csak egy észrevétel, hogy a kapcsolási rajzon a gyári visszejelzőt véletlen fordítva rajzolták, mert a bal oldali körön a jobbranyilas ikonka van, míg a jobb oldalra a balranyilas ikonkát rajzolták, de ez tulajdonképp most teljesen lényegtelen
És azt is tudni kell, hogy a műszerfali gyári indexvisszajelző a burkolat alatt dupla ledeket tartalmaz, gondolom az elakadásjelző miatt)
És én követném az elvi kapcsolási rajzot, ami a képeken is látszik, az talán jó szerintem.
Kicsit unalomból rajzolgattam :) Talán lehet látni valamit:
De mint írtam, így is hiába van pozitív oldalon, akkor sem az "indexrelé" előtt van, akkor meg ebből a szempontból épp lehetne a negatív oldalon a világításkapcsoló közös testelési szálján, az A6 -on sorbakötve egy darab.
Na ki érti ezt? :D
hant90 Azt még nem mondom, hogy kapd szét a verdát, de Te szakmabeli vagyol, szólj hozzá valalmit! ;)))))
Nem válaszolok senkinek, mert többen beszéltek róla.
Nekem is van vonóhorgom és a visszajelzőjével nagyon meg vagyok elégedve. Valahol az A oszlop mellet, az oszlop és a műszerfal találkozásánál van beépítve egy kis zöld LED, ami mindig villog, amikor valamelyik irányba/ban indexelek. Én, ha hosszabb úton megyek az autópályán, még akkor is kb. 100 km-enként egy-egy pillanatra "bekapcsolom" az indexet, mintegy ellenőrzésképp, hogy az utánfutó érintkezik-e még villamosan. Azaz ha egyet villan az indexvisszajelző, és egyet villan az "utánfutó-visszajelző", akkor nyugodt vagyok.
Az a baj, hogy az elektronikát a táp és az index relé kell bekötni, mert úgy tudja érzékelni a 42W és a 63 watt közötti külömbséget.
elméletileg felszerelhetem a kimenő oldalra, ha az UCH-ból azon az egy vezetéken (28-as ha jól emlékszem) van meghajtva az első és a hátsó izzó, plusz a hátsó indexről kötöm le az utánfutó indexét. Akkor a leírásod jogos lehet.
Akkor tényleg 2 kell ebből a cucból és max 1 LED-re kötöm rá. Elképzelhető hogy csak simán elég ha összekötöm a 2 LED kivezetést, mert a box már egyenirányít.
Amikor nekem kötötték be nem voltam ott, de a srác elmodta, hogy kettő visszajelző "bigyó" kellet, amiből valami nem kellett...(most jól elmagyaráztam) talán 1000.- volt az egész. Sajna nem tudom pontosan mit csináltak mert éppen más dolgom volt, és nem értem rá foglalkozni vele, utánna meg meg sem kérdeztem.
Nekem a visszajelző az ablakfűtés kapcsoló mellett van(nekem ne villogjon a szemembe) szépen kifúrva a műanyag. Futó nélkül egyet villan, futóval természetesen villog, amíg be van kapcsolva az irányjelző.
Őszinte leszek 2000 ft-nál többet nem ér. A vonóhoroghoz kaptam mindent, csak visszajelzőt nem. Akkor simán kihagyom belőle. Ha szerencsém van nem lesz vele gond. Csak rendes emberként meg akartam oldani. :)
Pedig "hivatalosan" kellene az a zöld index visszajelző futókhoz. :)
Mükődése elméletileg úgy hivatott, ahogy Tibi írja, hogy 3x21w terhelést érzékel.
Ha van futó és megvan a 3x21w akkor az a led is folyamatosan villog indexelés közben a többivel és gyári visszajelzővel együtt.
Ha nincs futó, akkor indexeléskor elsőre csak egyet villan a gyárival együtt (vagy esetleg nem is villan), és utána ez nem villog csak a gyári jelez.
A két relé közül elvileg az egyik az első ködlámpáé (ha nincs ködlámpa, lehet akkor is van előkészítve relé), a másik a hátsó ablak fűtésé hivatott lenni. :)
Nincs indexrelé... vagyis "van", de az az UCH-ban van benne.
Szóval kapcsolási rajz az adott UCH-ról, vagyis annak stekker bekötéseiről, és ott ki lehet találni melyik milyen vezetékszál a sok közül. :DD
Úgy emlékszem Tiboré K9K700-as verda sima UCH-val, mint az enyém.
Valaki mér egyszer régebben belinkelte honnan lehet letölteni Clio/thalia doksikat.
A doksikból kell a "thalia.zip" nevű pappa (alulról a második), abban van elvileg egy "Thalia L65 2004.05.08" nevű mappa, ami NT8253 számú shémát tartalmaz. Az tartalmazza a K9K700-as verda elektromos kapcsolási rajzait és az UCH lábainak bekötését is. ;)
Indításkor böngészőben jelenik meg, és jobbra fent, jobbról a második ikonra kattintva jön be a relék, biztik, lejebb görgetve UCH.
De ha a használatához segítség kell, sikítsatok! ;)
Helló! Nekem már harmadszor műszakizott a kocsi ,de még soha nem kérték a zöld kontrol lámpát. Még 2002-ben amikor megrendeltem az autót, a szalonban, valami horror árat kértek a vonóhorogért, de megsúgták, ha én viszek egyet , akkor ingyen felszerelik ,és úgy helyezik üzembe. Kecskemétről a gyártótól vettem is midjárt egyet ( negyed áráért a szalonba kínáltnak) Átvételkor hiányoltam a kontrol lámpát, és azt mondta a szalon főnöke , hogy nem teszi lehetővé az elektronika a csatlakoztatását, az itt kapható kütyünek, meg ,hogy elvileg az elktronika érzékeli, a plusz terhelést, Szerintem ez csak kábítás volt ,mert én eddig nem vettem még észre vátozást ha rácsatlakoztatom a futót. Szerintem felesleges vele vesződi.
Lassan műszakira megy a kocsim, ezért vettem rá egy vonóhorgot. A felszerelése nem gond. A bekötése sem, úgy gondolom, de az még a holnapi napra vár. Viszont vettem egy visszajelzőt mert én törvény tisztelő vagyok. Azt a kis elektronikai vackot ami akkor villogtat egy ledet ha 3x21W fogyasztót érzékel. Szétszedtem a műszerfalat és a led-et betettem a bal oldalsó legfelső helyre. Az a keréknyomás abroncs ellenörző visszajelző helye. Ilyen nincs tehát a hely nekem tökéletes .:)
Az elektronikát az index relé gyujtáskapcsolóhoz vezető száljába kell betoldani.
Tuti hogy én vagyok a béna, de nem találtam meg az index relét. Az UCH-n van 2 relé egyik sem az. Nem találtam többet.
Nem-nem. Nekem kimondottan nagyon tetszik. Pont ezért csináltam ilyenre, az ötlet is a VW-ből jött, mikor anno előszőr láttam a kék-piros kompozitot. :D
Nekem ilyen kell, gondoltam, de lényegében akár bármi más is talán megfelelt volna, csak ne ez a nyamvadt narancssárga lenne gyárilag.
De lényegében a színösszetétel szabadon választható és variálható, ahogy az régebben egyszer egy kisebb regényben már leírtam. :)
"led"-e válogatja... Akár többszínű ledeket is be lehet építeni, és ha az ember szeretné, kapcsolóval kiválasztja a színt. Persze azért ez némi korlátokba ütközne, mert van amit nem lehetne bekötni többszínűre, és az adott színeket is az határozná meg, milyen ledeket gyártanak ilyenből. (na de azt le sem merem írni, ez mekkora munka lenne)
Az én szemem épp nem bántja ez a kék, elképzelhető, hogy valaki nem bírja, vagy épp nem tetszik neki.
Ha nem működik, előszőr a biztosítékot és a reléjét nézd meg!!
(Nem tudom szóba került e már valaha, de valamelyik doksiban írva vagyon cikkszám/név szerint is azt hiszem, hogy a fűtőszálak elszakadása esetére lehet kapni ilyen áramvezető kenhető paszta cuccost is Renault-éknál, amivel javítani lehet a fűtőszálat)
Nem tudom mit csinált a számítóbépen, de megmérte a résolajat, és közben a motor felpörgött, majd vissza, és a visszaesésénél csörgött mint állat, ezt jóőárszor eljátszotta. Ha ez a nagynyomású körteszt, akkor igen, csinált ilyet.
Ezen kívül még annyit cisnált, hogy kicserélte a tömítést. A többi csak beszélgetés volt, meg nézgette az értékeket.
Egyébként 4000 Ft volt a szervíznek, meg adtam a srácnak is egy ezrest. Így nem számolva az oda-vissza utat 5000 volt.
Óóó, köszi! Ez ismét a kerekatis részletes info volt. ;)
Juteszembe. Veszek új akksit a gépsárkányba, mivel a gyári Tudor 50/600-as (Ah/A) pulzusú szegény 7.5 éves korára már kicsit elgyengült. 69%-ot ad le (megmérettem a Csavarakku-ban), ami ugyan még mindíg 400A, de -5 fokban már kicsit kevés volt.. Mostanában a Renault a Motrio-t favorizálja, 65/720-as lesz vagy mifene. Hétfőn kiderül.
Aki esetleg kiváncsi, "mik vannak" a verdában(K9K dCi), beprogramozások lehívása, lehetőségei (sajna nem túl sok), azoknak két-három kép az ECU-ról, UCH-ról, Immo-ról:
"...kb +10°C vízhőmérséklet alatt bekapcsol és kb 75-77 fokig működik. Akkor kikapcsol. Majd ha ~74 fok alá visszaesik a vízhőmérséklet menet közben, újból bekapcsol..."
Indítás után 10-15 másodperc elteltével kapcsol be. Nekem ilyen hidegben menet közben ki-be kapcsol. ;) De többet megy, mint amennyit nem. :)
Itt egy menet közbeni diag kép, mikor (milyen értékeken -víz-, levegő...stb) kapcsolt le:
Az alapjárat ugyan nem nagy eltérés, de az ECU 850-ről 900-ra emeli (képen is látszik épp) automatikusan ebben a cúgban :)
Gondolom ezt a motorvezérlő jellegmezőiben tárolják, mikor mit csináljon. Ha a chiptuningos nem csak a tuning részéhez értene, ezt is át lehetne velük iratni gondolom akár 1250-es fordulatra is :D
Ezért volna jó a motorvezérlés jellegmezőit teljes egészében ismerné valaki. Nagy dolgokat lehetne véghez vinni.
A fűtő-hűtő tekerentyű nem csapot, hanem csak egy zsalut mozgat, így a fűtőradiátorban állandóan keringő víz van.
De mivel kint hideg van és a kinti levegő áramlik át rajta, kicsit nehezebben tudja felmelegíteni. Ilyenkor van, hogy belső keringtetésre állítom. A belső langyikásabb levegőt egy kicsit csak könnyebben melegíti mégjobban újra, mint a kinti fagyosat. :)
Köszi! Úgy tervezem, hogy fogok egy kb. 1 méteres fél colos műanyag csövet a végét betolom, és felülről elkezdem lassan önteni az olajat. Nyomom még ki nem folyik. Mivel 3.1 litykó kell bele, kb. tudom, hol lesz a vége. :)
Most beszéltem nagya-val. Ő is aszongya, nincs csap, csak a levegő útját szabályozzuk azzal a tekerentyűvel. Akkor innentől egyből tök melegre tekerve indulok vele. Bakker.. mik vannak.. Erre be kell dobjak egy felest. Pedig nem vagyok a rajongója.. XD
Igen az a műanyag csavar a váltóolaj szint ellenőrzője. Akkor vagy kész a feltöltéssel ha minimálisan, mondhatni épphogy kezd visszafolyni az olaj. Akkor betekered és kész. Ha csak a bedugott, derékszögben meghajlított kisujjad éri el az olajat akkor kevés van benne. Cső....
A verdánkban nincs fűtéscsap csak a zsalut mozgatod a tekerővel ergo mindegy hogy hidegre vagy melegre tekered akkor is áramlik a víz a fűtőradiátor felé! Javítsatok ki ha rosszat írtam! Köszi...
Még egy gondolat: ha a ventilátort kikapcsolod talán azzal segíthetsz a melegedés gyorsításán.
U.i.: Ha lenne fűtéscsap akkor már valakibek már biztos folyatott volna és írt volna róla itt a fórumban, de még csak a fűtőradiátor folyásról olvastam. :-)
Vágesz, hogy nem a vízhőfok miatt, de ugye melegszik közben az olajad is, az sem marad hideg... Hm?! :) Senki nem azt ordibálja közben, hogyaszongya: jááááájjjdejóóó ijjájom, melegszik az olajam! Hanem örömködik, hogy má 3-4 perc elteltével langyosat fúj, pedig nem is jóféle zsiga vagy subaru fűtés.. csak rönyó. De értelek na.
Köszi, most volt időm megnézni. Elképzelhető, hogy a feltöltő csavarja egy szárnyas csavar? Azt kitekerve, és a kisujjam bedugva éreztem az olajat. Jó gondolom, hogy ekkor ez a feltöltője?
bull2011.11.18 20:43:48: Csak a motort nem azért kell elsősorban járatni (valaki nem járatja, ez most mindegy, megvitattuk), hogy a vízhőfok felmenjen, hanem hogy az olaj melegedjen. Egyébként 48 foknál mozdul meg a mutató. :)
Ezt most olvastam egy másik topikban, gondoltam megosztom veletek, legyen egy szép estétek:-)))))
Leépítés van a kórházban,egy csomó dokit is elküldenek... A munkaközvetítő nem tud mit kezdeni a sok álláskereső diplomással,de ők már mindent elvállalnak,mert kell a pénz. Így kerül két nőgyógyász egy szobafestőhöz gyakorlatra. A mesternek nincs nagy bizodalma,de felveszi őket,hátha... Két nap múlva rohan vissza a közvetítőbe,feltépi az ajtót,és beüvölt: ide nekem az összes nőgyógyászt!!! Erre a közvetítő: mi történt uram?? két napja még el sem akarta vinni őket..?? Igen, de tegnap reggel kimentünk a címre, nem volt otthon senki, erre ez a két őstehetség kitapétázta a nagyszobát a kulcslyukon keresztül...!!
Tibor, azt télen (hideg motornál) inkább ne.. 50-nél 1750-et forog a motor, ott még nem jár rendesen, egyenletesen. Pláne egy hideg olajnál a kenés sincs rendben. Inkább 3-asban. Ha 4-es, akkor 60-al. Ott van meg a 2000rpm.
Szia! (a fene egye meg, állandó lemaradásban vagyok, 1 heteket kell visszaolvasnom, fene a rendszertelen formám.. ) Nekem ugyan ezen paraméterű (2004/1.5dCi) verdám van. Én úgy csinálom, beindítás után 1250-es fordulaton tartom a motrot, és akkor kb 3-4 perc alatt eléri a mutató az első vastag rovátkát, ott már értékelhetően langyi levegőt fúj a szellőző, ha feltekerem a hőfoktekerentyűt. Mert azt addig nem tekerem fel, amíg nem indul meg a mutató. Ugyanis ha eltekered, akkor már nem csak a hengerfejben kell keringetnie a langyuló vozet, hanem a fűtőradiátorba is, ami ugye szintúgy hőleadó.. Szal keringjen csak a hengerfejben, hadd melegedjék. Amit még megfigyeltem, ha hagynám pöfögni, nekem is szintén zenész, 10 perc után talán elérné az első vastag rovátkát... szal álló helyében ne csettegtessétek, fölösleges. Akkor már jobb ha elindulsz --ahogy a user manual ajánlja..-- és szépen mégy vele. Én 3-asban szoktam 2000-es fordulattal. Ott már nem rázkódik a moci, van hőtermelés, lassan megjön a fűtés is, blabla.
Na, annyi minden kicsikarható még ebből a központi vezérlő egységből (most ahogy visszaolvastam Anonymus23 írta, hogy ajtó autómatikus visszazárás, meg nagya-nak is megvan má, a "régi ócska" 2002-es évjáratú szekerin[csak viccülök nagya ;) ] , tempomat, etc.. ) , hogy jó lenne valami 1 gombnyomásos alapjárat emelő funkciót kicsalni belőle. Ami ha pár dolog együtt áll: pölö X foknál hidegebb van, hűtővíz sem érte még el Y hőfokot, meg áll az autó, akkor fordulat 1250rpm.
Szerintetek? Vagy béna ötlet?
Nagya-val holnap azt a bizonyos hidegindításkor rásegítő vízkör-fűtés feszültséget mérünk, hogy mennek e rendesen. 2002 és 2004 1.5 dCi-k.
Szerintem is az lesz, amit nagya2 is tippel: véletlenül nem csináltak a szervizesek egy nagynyomású kör tesztet a kocsidon? Ettől lehetett, hogy be-be csörrent a motor, mint ahogy írtad is anno. Elméletileg ez a művelet egy diagnosztika árába kéne, hogy legyen.
Ilyen tesztem már nekem is volt, utána érezhetően fürgébb lett a gépsárkány.
De a tömítés csere is biztosan közrejátszhatott a problémád megoldásánál.
Tényleg, publikus hogy mennyibe fájt ez a szervizes látogatás? Ahoy
Szerintem a magam neve alól írtam, nem másé alól, de mindegy. Nem fogok veled vitába belemenni, teljesen értelmetlen és felesleges. Ja, és a személyemre vonatkozó kritikát meg a leghatározottabban visszautasítom!
Bocs a fikázást nem én kezdtem. Szerintem ne írj mások nevében, csak a magédéban. Jó kis autószerelő az, aki azt sem tudja, mitől dadog az autójának a motorja és itt a topikon kérdezi meg. És nem tudja az saját maga kiolvasni a hibakódot. Igen, ilyen szakemberekkel vannak tele a szervizek...
Bár ez offtopic, de ez csupán csak arról szól, hogy amik ki vannak adva elvárások, azokat megcsinálják-e, mert elég sok reklamáció jött mostanság, főleg slendriánság miatt.
Hidd el sokat segít az ember fegyelmén, ha ellenőrzik, meg kirugnak 1-2 olyan embert, aki csak azért se.
Szóval ez nem ISO, vagy ISO TS audit, hanem egy heti belső audit.
Hogy tégedet hogy szerethet az az éjszakás műszak.............. :-)))))))
Üdv Nagya
UI:UUUUUUUTTTTTÁÁÁÁÁÁÁÁlom az auditokat, mindég hülye kérdésekkel zaklatnak, mostanság már nemes egyszerüséggel köddé válok ha idegen sapkások közelednek felém(nagyon jól ismerem, a gyár pincsrendzserét:-)))))) )
Csak annyit, hogy szerintem ugyanarról beszélünk, és mindez teljesen független az én kocsim tipusától (nem az én olaj használatomról van szó; és TD-s járművekkel kb 2,5 MKm-nél járok, és "csak" 35 éve vezetek, ja, és mestervizsgás szerelő a szakmám). De biztos én nem értek hozzá.
A részemről itt be is fejeztem ezt, mert nem kettőnkről szól a kérdés. Köszönjük a szakmai hozzászólásod!
Tudnék én, de hajnali auditot csináltunk az éjszakás műszaknak :))
Végig ott álltam a kocsi mellett és árgus szemekkel figyeltem, hogy mi történik, mit csinál.
Kitekerte a csavart, odadugta az orrom alá, hogy nézzem csak, aztán kicserélte (érdekes módon, már nála volt az új, gondolom mindegy alapon), felrakta rá az új tömítést, és visszatekerte, és próbálgatta tovább az indítást.
Ez majdnem annyi időbe került, mint amennyibe azt a hozzászólást megírni. Nem csinált semmi egyebet a szeleppel :)))
Mint írtam kis fordulaton és alacsony terheléssel, ilyenkor nem igen forog a turbó, de gondolom ebben a benzines járgányoddal nagy tapasztalatod van. 26 éve vezetek és ez a harmadik turbodizel autóm, amikkel összességében kb 600 ezer km-t mentem, ebből rengeteget autópályán és képzeld nem állítottam le azonnal. Nem volt még sosem turbo, de még motor vagy befecskendező problémám sem. Ha figyelmesen elolvasod nem azt írtam, hogy minden autóba 10W-40 olaj kell (a Thaliába egyébként 5W-40), hanem azt, hogy minden autóba a GYÁRI AJÁNLÁSNAK MEGFELŐ olajat kell tenni. Egyébként meg gondolom meg lehet nézni mit ajánl a Renault hideg égövi és trópusi üzemeltetéshez.
Te tegyél olyan olajat a kocsidba amilyet akarsz, de másnak ne adjál hülye tanácsokat.
Pár napos hidegindítás után azt tudom mondani, hogy a kis tömítés cseréje után sokkal könnyebben indul a kocsi, mondhatni a régi időket idéző módon (azzal együtt, hogy az egyik izzítógyertya nem működik)
A langymeleg állapotban való indulásra eddig még nem nagyon van panaszom, 1x volt, hogy 2. próbálkozásra indult, de amúgy mindig elsőre, gyakorlatilag 1-2 fordulat és elkapta.
Akkor ne csdálkozz, ha a turbód felhordja majd az olajat, és/vagy lóg a tengelye.
Ha tényleg így csinálod hamar kinyírod a turbót. Gondolom a meleg motort is pl. hegymenet után rögtön leállítod.
Az olajra csak annyit, hogy a gyártói előírás az úgymond normál üzemeltetési körülményekre szól. Ha versenyre használod más olaj kell, ha más éghajlaton, akkor is más olaj kell bele. Ha az lenne amit mondasz, akkor az olajtársaságok teljesen feleslegesen fejlesztik ki és gyártják a 10W-40-től eltérő olajokat.
Tibor írta, hogy tartósan ilyen hideg helyre költözik, és becsületére legyen mondva figyel a kocsijára, hogy a rosszból a lehető legjobban jőjjön ki a verda is! Igenis tedd bele a 0W-s olajat! Szerintem jó lesz a 0W-30-as is (ezt könyebben kapsz). Az egyetlen igazság, hogy ha meleg(ebb) lesz, akkor tényleg cserélj olajat, mert túl híg lesz "idehaza".
Igen, kb ez, nekem annyit mondott el egy szaki, hogy az a lényeg, hogy a turbót hidegen ne nyúzzam, hadd melegedjen fel, de amit a többiek leírtak, azonos módon mondták nekem is, én ehhez próbálom magam tartani.
Nem kell még egy perc sem, ha nem kell jeget kaparnom, akkor indítok és megyek és minnél alacsonyabb fokozatban. Lényeg az, hogy a motor hidegen, az olaj rosszabb kenőképessége miatt sokkal jobban kopik. Mivel haladás közben nagyobb a hőtermelés, mint üresben, ezért gyorsabban eléri a motor az üzemi hőmérsékletet, tehát az össz kopás alacsonyabb. Mondjuk egy normálisan karbantartott és normálisan hajtott autónál, az ebből eredő motorkopás szerintem 250-300 ezer km felett jelentkezik. Pl az előbb írta valaki 0W-40-es olajat, amit én nem ajánlok, mert az igaz jobban működik -30 fokban, de pl hideg motornál melegebb időben nem elég vastag, emiatt indítózáskor lassabban épül fel az olajnyomás (el sem alszik az olajnyomás lámpa) és gyakorlatilag kenés nélkül megy a motor másodpercekig. Minden motorba a gyártó által előírt olajat kell tenni.
Nem kell melegíteni a motort, lehetőleg a beindítás után minnél hamarabb el kell indulni és alacsony fokozatban haladni. Terhelve sokkal rövidebb idő alatt bemelegszik a motor mint üresjáratban. Ezáltal kevesebb lesz a motor által hidegen megtett fordulatok száma.
Melegoldali viszkozitás legyen annyi, amennyit a gépkönyv előír. Mivel nekem is 1.5 dCi-m van, tudom, hogy ez 40-es. Magyarországon elég lenne a hideg oldali viszkozitásnál a 5-ös, de ha tényleg ilyen fagyos helyre fogsz menni, oda nem árt a 0-ás. Még ez akkor is igaz, ha nem lesz olyan hideg. A 0-ás hidegoldali olaj hidegben kevésbé sűrűsödik, vékonyabb marad nagy hidegben is. Annyi, hogy ezek az olajok azért drágábbak is.
Én úgy tudom, hogy a 5w olajak -25 -30 fokig garantálják a folyást (adott olajtól függ!), a 0w olajak meg még hidegebb időben is megtartják a folyást.
De el kell olvasni az adott olaj adatlapját, ott pontosan le van írva, hogy mennyi.
De ha ilyen hideg helyre akartok menni, akkro oda biztosan kell a 0w-s olaj.
Én változó, hoyg mennyit szoktam melegíteni, max 1-2 perc. Az egyik szaki azt mondja, hogy melegíteni kell, a másik, hogy csak nagyon hidegben kell melegíteni, és inkább menet közben óvatosan.
Én mindenesetre azt szoktam, hoyg nagyon hidegben 2-5 percig járatom, és nagyon óvatosan megyek vele, amíg be nem melegszik. Gyakorlatilag 2000 fölé nem is viszem a fordulatszámot, 1500-2000 között járatom.
Azt el is felejtettem mondani, hogy lényegesnek tartom, hogy nemcsak indulás előtt, hanem megállás után is járassuk kb. 1 percet az motort, főleg ha még nyomtuk is neki. Ez inkább a feltöltős autókra vonatkozik. A turbó szerintem igenis tartós szerkezet, csak nem megfelelően használják egyesek. Hideg a motor, nem baj, inditás, padlógáz. Tűz forró a turbó, nem baj, célhoz megérkeztem, leáll.
Heti egy, vagy több akkutöltés? Most miről van szó? Nekem 6 évig állt csillaggarázsban, főleg Budapesten használom és sosem vittem fel az akkut tölteni, vagy "melegedni". 6 év után a csere csak azért történt, mert az akkun lévő zöld visszajelző ablakból már eltűnt a fény.
Még Skoda 100-asnál is csak évente egy alkalommal (ősszel) töltöttem akkut. Pedig az fűrészelt rendesen. Általában csak 3. nekifutásra indult.
Ha kinn áll éjszaka a kocsi, ilyen hidegben akár 6-8-10 percet is járatom, attól függően, hogy mennyi ideig tart megenni a reggelit. :) Ha a garázsban állok vele, ahol ilyen hidegben is van kb. + 15 fok, akkor 2-3 percet, még kinyitom az ajtót, kaput, kiálok, meg vissza mindent, kabát levesz és finoman indulás.
Lehet, hogy a 10 perc kicsit sok, de én úgy gondolom, hogy a bemelegítés mindenképpen alapvető dolog, mert a a motorok kopásának 90 százaléka a hidegindítás után keletkezik az ilyenkor túl vastag olaj miatt. Minnél hidegebb van, az olaj annál sűrűbb, vastagabb lesz. Próbáld meg leengedni egy hideg éjszaka után az olajat, olyan lesz mint a méz. Ha vastag, sűrű olajjal terheljük a motort, akkor még jobban kitesszük a kopásnak, mert az olajozási rendszer járatai még nem teltek meg olajjal, és akkor nem jött létre megfelelően az alkatrészek közötti ideális áramlás, azaz kenés. És ha nem megfelelő a kenés, akkor jobban kopik. Kopik ez mindenhogyan, de járatás nélkül szerintem jobban. Tehát én a járatás mellett vagyok. :)
Szeretném a véleményeteket kikérni. 2004-es 1,5 dci-m van, jön a hideg. Ki mennyit melegíti reggel az autót? Illetve délután.
Nekem fűtött garázsban van tehát 12-13 fok alá nekem nem esik a hőmérséklet, de délután hidegben van. Ahány ember annyi félét halottam már. Van a ki szerint nem is kell. Viszont délután míg a mutatóm feljebb kúszik 1 rovátkát nekem az is kb 10 perc.
Tempomattal kapcsolatban egy észrevétel:
Nincs rajta kuplung érzékelő, mégis amikor tempomatnál kinyomom a kuplungot, akkor felpörög egy kicsit és azonnal kikapcsolja a tempomatot.
Nagyon pozitív dolog hogy nem hagyja felpörögni. Eddig 100000%-osan meg vagyok vele elégedve.
Képet most nemtudok felrakni, de nagyon egyszerű a dolog. Ahogy szembeállsz a kocsival, ugye bal oldalt van a nagynyomású szivattyú, ahogy mennek bele a műanyag csövek az alatt, a hűtő és a szivattyú között. Gyakorlatilag egy hatlapfej látszik ki a szivattyú elején, ami a hűtő felé néz.
Van egy halom képem a kocsiról, mindenféle részéről, van a szivattyúról is, de pont nem látszik az a rész, ahol van. Asszem 13-as kulcs, vagy 17-es kell hozzá, ezt nem néztem, de azóta is szépen indul a verda.
Na közben neten keresgéltem képet és találtam egyet, ahol látszik normálisan, sárgával jelöltem a csavar helyét:
Inkább nézz a Vaterán vagy valahol,egy orosz töltőt,vegyél hozzá vagy 10db üveg biztosítékot,és míg élsz nem lessz bajod.Lehetöleg szabájozhatót,mert az a sírból is visszahozza az akksit.:)) Az enyém sajnos autómata,zúg mint állat,de legalább hallom hogy tölt.Ahogy csökken a töltési áram,úgy csendesedik.Én a 4 és 1/2 év alatt még egyszer sem töltöttem az akksit,pedig kinn áll a kocsi.És 6 éves elmúlt az akksi.Igaz én minden hónapban megyek hosszabb utat is,van hol töltődjön.
Apámnak van egy 2001-es 1.4 16v tháliája,és mostanában elkezdett a km-óra nem mérni/számolni,aztán egyszer csak megint ok,pár perc v. másodperc után megint semmi. Nyáron még csak néha csinálta,de mostanra már többször nem mér,mint igen!
Azért én nem fogom felcipelni az első emeletre az akksit minden nap :D, nem beszélve a ki-bepakolási tortúráról, illetve minden nullázódik (napi km számláló, rádiókód stb.)
Garázs kell ennek télen, illetve inkább töltök majd rajta alkalomadtán.
Na, úgy néz ki akkor talán megoldódik a problémád, ami jó! Egy ilyen kis vacak mekkora galibát tud okozni. Azért ha tényleg ez volt a bibi, akkor a szerelő mondhatni jól végezte a dolgát, és nem engedett el azzal, hogy "most épp jó".
Van ismerős, akinek szintén kint áll az autó éjjelente, ő csak este kiveszi az akksit, felviszi a lakásba, reggel pedig viszzateszi. Nem kell tölteni, mivel gyakorlatilag szobahőmérsékletű és mire indít, adiigra sem hűl le jelentősen.
Ebben a kellemes -8-10 fokban mondhatni normálisan indult, első indításra, de kicsit jobban kellett tekertetni, de beindult, a járása viszont szép egyenletes volt.
Miközben vártam a kollegára, hogy jöjjön, szépen fel is melegedett, na mondom kipróbálom a langyos indítást, pöccre indult.
Még pár nap próbálkozás, és meglátjuk, hogy marad-e ez az indulási eredmény, ha igen, akkor elképzelhető, hogy az kis tömítlés csinálta a galibát.
Akkutöltő:
Mivel egyelőre csillaggarázsban van a kocsi, az utcán jelenleg nem tudom tölteni. 2 hónapon belül költözünk kertes házba, de egyelőre ott sem megoldott a garázs, azt még át kell alakítani, tehát mindenképpen szüksége lesz az akksinak, ha hetente 1-2x töltőn lesz, főleg télen. Megnézem a felhozatalt, de ha ennyire bizonytalanok ezek a multis akksitöltők, akkor lehet szólok feleségemnek, hogy intézzen egy komolyabbat.
Nem ismerem a súlyok árait, de a következők miatt akkor is soknak tartom. Nem maga a 2e ft. a sok, hanem az elvégzett munka arányában tartom soknak. 4-5 perc volt az egész. Tényleg nem több. Mármint az az idő, ami efektive munka volt az ő részéről. Én vittem a gép elé a kerekeket. Csak kettő keréken kellett súlyt cserélni, ráadásul szemmel láthatóan is "használtra" cserélte ki. Ami ugye nem gond, csakhát mégis. Másik kettőnél nem volt ütés. Kereket én vittem el, miután levette a gépről. Na mindegy, ez van. 5 perc, 2e, számla nélkül. Ohh, mikor lesz nekem ilyen óra ill. percdijam. :)
Én teszteltem lemerült akksin, becsülettel feltöltötte, aztán vettem aldist(ua, csak van rajta lcd-s feszmérő), és teljesen korrektül mükszik.
Egyébként az az akksi amit (ha jó az autó töltésrendszere) külön tölteni kell, na az már megér egy uccsó kenetfeladást.(feltéve hogy minden paraméter megfelelő, és nincs rejtett fogyasztó)
Na azzal nem fogja feltölteni az akkut, én kaptam ilyet ajándékba de még negyedóránál többet nem töltött mikor azt mondta hogy töltve van. Nem jó az semmire. Pedig jól néz ki...
Nem beszélve arról hogy a legnagyobb terhelés az önindító a beindulás után lemegy róla, és az az aksi amelyik még meg bírja forgatni a motort az terhelés nélkül még elég bika. visszatér a kapacitás helyreáll a feszültség és már nem okozhat hibát.
Mindenesetre ma próbáltam langymelegen is indítani és indult ahogy kell. Utána leállítottam és le volt hülve eléggé, akkor is szépen elkapta.
A résolajmérést úgy csinálta, hogy a diag rajta volt és a kocsi magának eljátszadozott a gázpedállal és csörgette is a motort rendesen. Ezt mondjuk nem értem, hogy amikor diagot csinának rajta, akkor miért csörög úgy a motor, mint egy rossz lemezbili :DD
Ezt is kis tömítést kicserélte, és hát remélem, hogy van értelme is, mert érzésre jobb lett. Mondjuk ezt még meg is lehetne magyarázni, mivel akkor is szökött el nyomás, amikor nem kellett volna, vagy esetleg visszadadogott, nem tudom, mivel a szelep működését azért nem magyarázta el, pusztán annyit mondott, hogy a túlnyomásvédő vagy szabályzó szelep az egyszerű mechanikus elven működik, gondolom valami rugó, vagy valami ilyesmi lehet benne, ami bizonyos nyomás felett nyit, alatta meg zárt állapotban van.
Mindenesetre holnap reggel a hidegben meglátjuk, hogy hogyan indul, aztán, alkalom adtán majd próbálkozom a langymeleg indítással is.
Ezen túlmenően én várom az új akksit is, hogy azzal mit csinál.
Jut eszembe akksi:
Fel akartam rakni tölteni azt ami most van benne (ki tudja hány éves, meg mennyir ehasznált, egy 69AH-ás 520A indtóáramos van most benne), de a tescos töltő úgy látszik, hogy ennyit bírt, mert bár világít, de az ampermérője nem lendült ki. Bátyámmal kimértük, és 11,8V-on akarta tölteni az amúgy 12,5V-t leadó akksit. Feleségem egy szerszámboltban dolgozik, de ő meg ilyen 15-20 eFt környékén tud csak hozni (C-Tech) ami állítólag jó, de szerintem eléggé drága. Honna érdemes ilyet venni?
Ha jól emlékszem akkor is hibakódot ad a rendszer izzítógyertyáknál ha nem egyformák vannak benn, mégha működnek is! Pl egyik Beru másik másmilyen gyártmány stb. Ezért mondják a szervízben hogy 4et kell cserélni. Meg persze azért hogy legyen bevétel! :-) Hali....
Ha ez kérdés volt, akkor igen inditózási gondokat csinálhat mint tudjuk, de ha egyszer beindult, elvileg mennie kellene, hiszen a generátor elvileg már dolgozik. Bár ezeknél az agyon elektronikázott autóknál a fene sem tudja már.
De a hagján is hallani és az alapjárat is "egyenetlen" kissé. Valószínű ez közrejátszik a rángatásban, és nem kizárt hogy köze van a főtengelyszimering olajszivárgásához is, ha a főtengely vagy csapágyak kopottak lettek a nem megfelelő mennyiségű és időzítésű porlasztás káros hatása miatt.
Tavaly is már egyszer a "3. hegner égést" betette.
A "rámgondolást" azért köszi, sebaj, köszi.
Egyiket (vízmelegítőt "sikerült megfelyteni"), d emár kaptam tippet a hűtőventire is, hétvégén megnézem.
Ha már két izzítógyergya ki van égve, azt már majd -10-ben érezni fogod. :) De valóban pl az "Izzítógyertyák köre" hiba nagyon sok dCi-ben benne van annak ellenére, hogy az izzítómodul és az izzítógyertyák is jók a vezetékekkel együtt. Ilyenkor általában már az izzítógyertyák ellenállásával lehet gond, mert ezekenek magasabb a valós értéke a elméleti "2 Ohm alatti"-nál.
Az enyém 2003-as, csak benzines, de ugyanaz. Sajna nem tudom pontosan, mit csináltak a srácok, mert nem én raktam be, hanem ahol dolgaztam régebben, autóhifis boltban, ott a szerelők, de megvoltak vele gyenge fél óra alatt.(ebben benne volt az ajtóba való mélyközép beszerlelése is.)
Na megjöttem a szervízből, és hát valamennyivel előrébb vagyok:
Hibát nem találtak a gépsárkányon, illetve annyit, hogy izzítógyertyával gond van, de ezt eddig is tudtuk :)
Új srác volt, azt mondta, hogy szerinte lehet porlasztó lesz. Próbálgatta indítani, mivel aránylag meleg volt a motor, ezért indított kvázi rendesen.
Mondja, hogy akkor megméri a résolajat, mert szerinte ott lesz a gond. Megmérte, és konstatálta, hogy elvileg nem ezzel van a gond. a kis műanyag flakonokat mutatta, és mondta, hogy 35-nél (gondolom mililiter) már gond van, de ez még alatta van a szinteknek, ami azt jelenti, hogy olyan 15 körül voltak mind a négy.
Mondta, hogy az aksi nem az igazi, mondtam igaza van, mivel ez csak egy csere akksi, ki tudja mennyi idős, és mire volt használva eddig, a garanciás akksi helyett adta a szerelő amíg az vissza nem jön, vagy újat adnak helyette.
Nézegette, meg minden, de nem talált igazán hibát. Úgyhogy mindig elment egy kicsit, majd visszajött, és hozott mindig 1-1 új ötletet.
Az egyik az volt, hogy túlnyomás szabályzó szelepet kivette, és a kis gyűrű tömítés el votl benne deformálódva. Kérdeztem tőle, hogy ez így van vajon a kezdetek óta? Mondja nem, az üzemanyag is megeheti. Úgy képzeljétek el, hogy mintha a szabályos kör helyett egy alma kontúrja lett volna a tömítés. Ezt kicserélte (itt a zacsi, bár nemvagyok 100% biztos benne, hogy tényleg ez az övé, de mintha ebből vette volna ki:
Maga a túlnyomsászabályzó szelep az a magasnyomású elején van, egy ha jól rémlik 13-as csavar a szivattyú kocsi eleje felé néző oldalán, ez a kis tömítés pedig a belső végén volt a csavarnak.
Ötleltelt még az üzemanyagon, tuningboxon, valai nem-e állítgatta el az ECU-t, de mindig MOL-nál tankolok (és ez elsősorban a befecskendezőkre lenne hatással), a tuningboxot meg egy ideje már kivettem belőle.
Most mintha szebb lenne a járása, és szebben is indul, de ez simán lehet, hogy csak beképzelem magamnak. Azt mondta, hogy a nyomás elvileg rendben van, azzal nem látszik, hogy gond lenne.
Sajnos a te dolgaidról nem sikerült beszélni, mert ezt megcsinálta és már küldött is be a papírokkal.
Szóval figyelgetem tovább, hogy mizu, aztán ha lesz folytatás, akkor beírom.
Ja még annyit, hogy látta az izzítógyertyát, és mondta, hogy Ő nem feltétlenül foglalkozna vele, mert ezeknek simán be kell indulnia 3 vagy akár 2 gyertyával is, persze hidegen szebb lenne a járása, de nem biztos, hogy megéri, hogy esetlegesen emiatt le kell venni a hengerfejet.
Nálam így néz ki a két magassugárzónak kiképzett hely:
Aki szerelt már be ide kishangszórót és van típus adata, beépítési instrukciója (pl. kell-e berakni soros kondit, hogyan történt a rögzítés, stb.) az kérem ne tartsa magában :->
Ő... nem. :) Egyrészt a vezetékeket kimértem az ECU és a relék közt is. Jól van kötve és a vezetékek, érintkezések is jók.
Másrészt az ECU a relék negatív pólusát vezérli és a relék "+" táplálása állandó, ráadásul gyújtás sem kell hozzá, így semmiféle képpen nem juthat vissza feszültség az ECU-ba. Az még szép lenne... :S
Az ECU rendelkezik minden kivezetéssel, ezek "egyformák" mint ezköz, nem gyártanak külön olyat, hogy a benne lévő egyik IC lábát épp nem vezetik ki ide egy másikét meg igen, holott ugyan az a DDCR az összes autó, hülye pálda, de gondolom érted. Ha létezik is a Te általad említett "1 fokozatos" történet, az csakis szoftveres megoldás lehet.
De miért tett volna bárki is ilyen szoftot az ECU-ba? Semmi értelme és úgy tudom, ez is még gyári, az előző tulaj és én sem bántottam még.
Szóval ha valakinek K9K.700-as klímás verdája eljut odáig, hogy Clip rá van dugva az autóra, megnézhetné valaki, nála mi a helyzet ezzel a hűtőventilátorosdival!!
Ezért nem cserélek ECU-t, mert felesleges. Szoftvert frissíteni meg ezek szerint kicsit "körülményes", ahogy szóbakerült.
Legvégső esetben marad a bekötött kapcsoló az utastérben. :(
Vagy kellene egy k.rva jó hozzáértő ember aki könyökből vágja a szoftot, vagy a flashben a jellegmezőket, mettől meddig mi micsoda.
Na ilyen embert nem találunk magyarországon, az tuti.
Szerszámboltokban lehet kapni. 8-as négyszögkulcs a neve.
Kerékcsapágyhoz meg annyit fűznék hozzá, hogy bár lehet, hogy meglehet otthon is csinálni, de jobb ha préselve van, és azt nem tudod otthon megcsinálni. Én nyáron cseréltettem párban elől. 14e volt az anyag, amit én vettem, 4e meg a munkadij, ami szerintem elég jónak mondható, ahhoz képest, hogy milyen pofátlan árakkal dolgoznak egyes gumisok mostanában igy a szezon közepén. Feldobta a 4 db. felnire szerelt gumit a centirozóra, pörgetés, kis súlyozás (nem mindegyiknél), levesz, kétezer.
Hali, és simán bement a fészkébe a tweeter (az ablak sarkánál lévő spec. üreges műa. részbe)? Majd teszek fel képet, hogy az enyémnél milyen a fogadó hely (2002dci expr).
Nem sikerült kiszednem!:(( 3 órát szarakodtam vele,folyton kifordult bár hogy köszörültem,ütöttem!Hol lehet kapni hozzá kiszedőd,ehez az idióta olajleengedő csavarhoz?
Azon túl hogy zúg, túlmelegszik, berágódik, megszorul, kerék blokkol, te meg mész az árokba, vagy frontálisba. Jobbik esetben elhagyod aggyal együtt. Persze ezek extrém lehetőségek, de pakliban benne van. Miért nem szeded szét és ha nem is cseréled, de zsírzod meg?
Én 10×10-es négyszögből köszörültem akkorára amekkorára kell. Chrova fej ráverve, kis hegesztés és már nyílt is.
Ha visszakeresel, volt szó róla, lehet kapni gyári kulcsot is, nem is oly drágán. Ha sikerült kivenned javaslok egy hatlapfejű dugót visszarakni (ezt is lehet kapni).
Csak azért írtam a felcserélést a vezetéknek, nem kap-e vissza"jelet" a működő ventiről. (Ha kap egyáltalán...)
Pl. Azt érzékeli hogy 2-esen megy a vezérélés (ezért nem kapcsol másikat), mert egyesen nem jön vissza jel, de ezt az elkötés miatt Te egyes fokozatnak látod.
Vagy
Akkor viszont lehet hogy egyfokozatú ECU-d van. Tényleg hallottam, olvastam ilyet, és asszem a klíma nélkülinél. Ekkor tényleg jó esetben szoftver csere, osszabb esetben teljes ECU csere.
Pedig a szoftfrissítés nem lehet túl nagy feladat, ha van új szoft, bár hozzáférni szerintem csak a szervízek tudnak javarészt.
A lényeg, hogy ne legyen flash írás közben ingadozó fesz, áramkimaradás, lapitopin lemerült akku, windows fagyási probléma, ne legyen ezközhiba...stb.
Előtte el kell menteni a motor alkamazkodó értékeit (ez minden a motor vezérlésével kapcsolatos jellegmezőt, alkalmazkodó értékeit, porlasztók egyéni korrekcióit...stb elment), erre van egy külön "menüpont".
Frissítés után ugyan nem tudom kell e, de ECU csere után ezt vissza kell tölteni.
Majd szükség esetén el kell végezni még néhány apróságot ha kell, pl a szivattyúház újbóli légtelenítési müveletét...stb.(ugyan mitől lenne levegős, csak az ECU szoft miatt kell ismét)
Gebasz esetén attól tartanak talán, ha valamiért nem sikerül a frissítés, akkor az ECU-t ki kell nullázni, félbemaradt Flash írás miatt nem fog működni és nem indul az autó, mivel nem lesznek benne eltárolva a motorvezérlés jellegmezői...stb, és másik ECU-t próbaképp betenni az autókba azért is nem szabadna, mert az immo kódját egyszer megjegyzi az ECU, és azt többé nem lehet belőle kitörölni.
A szervíz ilyennel nem nagyon foglalkozik, de ilyen esetben szokták "maszekok" "kinullázni" az ECU-t. Ehhez szét kell szerelni és a flash chipet kiforrasztani és kicserélni egy újra, ami ugye üres, vagy átforrasztani a Te autódban jelenleg bennelévőt az "új" ECU-ba.
Indulás után (~ +10°C vízhőmérséklet alatt) bekapcsol és 75 fokig működik. Akkor kikapcsol. Majd ha ~74 fok alá visszaesik a vízhőmérséklet menet közben, újból bekapcsol.
Rádugott diaggal mentem egy nagy kört. :)
De ha 10 és 75 fok közti hőmérsékleten leállítom a motort és újraindítom, akkor már nem kapcsol be.
Ne viccelj, persze hogy jól van bekötve és minden még gyári alkatrész.
Elvileg felcserélhetném, de a klíma bekapcsolások automatikusan lassú fokozat vezérlés miatt az ECU kimenetét nem tudom felcserélni, csak a kimenet által vezérelt relét tudnám átkötni a gyorsra. De akkor mindig gyorsan menne, van hogy túlhűtene már, ami meg azért nem biztos jó, ráadásul "zajos" is.
De ha nem marad más megoldás, lehet ez lesz a végeredmény tavaszra.
Szia, most a tweeter beépítési project következne.
Meg tudod adni az általad beépített magassugárzó adatait (méretek, felfogatás, impedancia, forrás)?
Most, hogy a km óra miatt szétkaptam a műszerfalat, konstatáltam, hogy ott vannak a hangszóró vezetékek (szólt is a próbára rátett kishangszóró), úgyhogy venni szeretnék csipogókat. Köszi.
Nekem két éve volt hasonló gondom, az új gumi szélét pár hónap alatt majdnem lekoptattam, mire észrevettem. Nálam az volt, hogy a kocsi ugyan egyenesen ment, de ha egy picit elkormányoztam jobbra vagy balra, a kormány(és a kerekek ) nem állt vissza egyenes futásra. Elvittem futóműveshez, és ott kiderült, az alsó gömbfejek cseréje után (a csere gömbfej felfogató lyuk mérete kissebb volt mint a lecserélendő, erre a szerelő átfúrta a lyukat nagyobbra) nem állítottak futóművet, és egy kicsit széttartott a kerék. Mindkettő egyformán. Ez után az autó egyenesen futott és nem ette a gumit.
Sikerült +5-6%-os értékre belőni a sebességmérőmet! Köszönöm az instrukciókat.
Most 50-nél 47, 100-nál 94km/h a valós sebesség.
...
A BE-JE kerkek felcserélését nem próbálom meg, mert forgásirány kötött V mintás téli gumijaim vannak. Meg hát ez a beállt szálak miatt sem lenne jó.
A leszedett JE nyári gumim mintaárok mélysége belülről kifelé haladva folyamatosan csökken.
Vmi nem jó, szerintem a kerékdőléssel lesz a bibi.
Legutóbbi 2 mellső futómű mérési eredményemnél -0,55/-0,02 ill. -0.59/-0,26 fok volt a BE/JE kerékdőlési végbeállítási érték.
Olyan szakműhelyt keresek, ahol foglalkoznak a mechanikával, akár a tengelycsonk-csapszeg perselyeinek dörzsárazával is. Meg tudnak mérni pl. 20%-os kormányzási különbséget is.
- gyárilag jól kötötték be az 1-es és 2-es venti kimenetet? Próbáld meg felcserélni az 1-es és 2-es ventihez menő vezetéket. Akkor mit reagál?
- hallottam, olvastam olyat, hogy vannak olyan ECU-k melyek mindössze egy fokozatot kapcsolnak (asszem a klíma nélküliek). Nem lehet, hogy a Tiedbe is ilyen ECU került?
A visszazárást már akkor bekapcsolták a szervízben, csak először nem akarta elhinni, hogy a Thaliában is benne van.
A szoftver frissítést nem tudom, hogy szakszervízen, vagy hivatalos szervízen kívül más meg tudná-e csinálni, mivel amikor nekem csinálták, akkor azt mondta a szaki, hogy az adott motorhoz megnézi az interneten (francia központi Renault adatbázisból) a program, hogy van-e újabb szoftver, és csak és kizárólag akkor telepíti, ha van újabb. Ha azonos verziószámú (ha jól emlékszem), akkor valami extra bevatkozás kell nekik, hogy egyáltalán frissítse.
Szerintem félnek ettől, mert lehet tönkretettek már nem megfelelő frissítéssel 1-2 fedélzetit, és az sem ólcsóság. De igazából belső ember tudná ezt megmondani, hogy mit lehet és mit nem. Szerintem ez a része erősen függ, az adott márkaszervíz adott szakijának a felkészültségétől...
" Mi vezérli az ECU-t, hogy bekapcsolja a 2-es fokozatot?"
Bár a hőfokérzékelőtől ugyan kap egy jelet az ECU, innen tudja "hány fok van", de vezérelni szerintem az ECU-n lévő "szoftver". Hiszen tesztelése esetén is szoftveresen lehet bekapcsoltatni.
És újra idézem, amit már leírtam az előbb: "...Még az ECU-tól a reléig menő vezetéket is átnéztem..."
Szóval mégegyszer, minden vezeték, relék, érintekzés jó!
Nekem is erősen szoftgyanús a történet, de eddig akárkivel beszéltem ezzel kapcsolatban, mindneki "hülyének néz", mert nem úgy van az...
Itt az autóm K9K.700-as (klímás) Hűtőventilátor kapcsolási rajza:
Pirossal jelöltem az ECU vezérlőszálait a két reléig.
Zöld az 1-es fokzat ellánállláson keresztül.***
Kék a 2-es fokozat közvetlen.***
***Mindkettő közös szálon megy tovább az ellenállástól a ventilátorig, szaggatott pirossal jelöltem, de ez lényegtelen.
- Mi vezérli az ECU-t, hogy bekapcsolja a 2-es fokozatot? Hőgomba? Próbáltad egy külön új vezetékszál behúzással az ECU ezen pontja és a relé bemenete között? Hátha csak vezeték belső szakadás.
- Szoftver frissítés? Hátha megoldás lenne mindkét hibára.
Azt onnan, hogy egy visszajelző ledet csináltam róla, ami a relé kapcsolt "+" kimenetéről kap feszt. Így ha az ECU bekapcsolja a vízfűtést -vagyis annak reléjét-, akkor felgyullad a led is. De a kapcsolt "+"-ot lehetne közvetlen a fűtőgyergyák végéről is venni, csak oda nehéz hozzáférni.
Hogy mikor kapcsol ki..? Jó kérdés. Erre vagyok én is kiváncsi, mert nálam valami nem smakkol.
Ugyanis eddig még nem volt ilyen hideg, még +5-6 fokban bekapcsolt egy kicsit, majd mikor megmozdult a vízhőfok mutató és langyos levegőt nyomott a fűtés, akkor ki is kapcsolt.
Óóó mondom szuper...
De most hogy -2-0 fok környékén van, szintén bekapcsol a motor beindítása után ahogy az kell, de most valahogy nem kapcsol ki.
Már olyan meleget fúj az utastérbe a fűtés, hogy gatyára vetkőzhettem volna, a mutató szerint is már üzemmeleg volt a motor, de még mindig bekapcsolva volt a 2-es fokozat. Vagyis "van", mert minden alkalommal ez a jelenség.
Tegnap konzultáltam egy ismivel telefonon, aki kicsit jobban bele bújt ebbe az ECU témába. Azt mondta addig megy, míg teljesen üzemmeleg nem lesz a motor.
Ez még rendben is lenne, de nálam ez történet ott bukik, hogy ha langyos vagy meleg motornál meg leállítom és újraindítok, akkor meg már nem kapcsol be újból. Akkor miért nem? És akkor hogy lehet az, hogy +5-6 fokban bakapcsolás után nem megy végig, leáll, mikor langyi, most meg nem akar lekapcsolni már 80°C-os víznél sem.
Hűtőventilátor vezérlés:
A másik hűtőventilátor 2-es nem működő fokozatom is érdekes.
Arra azt mondják, hogy ellenállás van a hűtőnél, és az miatt, és nem is fog, amíg nem forr a víz.
Na már most az egy nyamvadt ellenállás, ami a lassú fokozat miatt van, azáltal pörög lassabban a venti, mert az az 1-es fokozat áramkörébe van sorbakötve. A 2-es fokozat egy külön áramkör külön relével. Szóval ég világon semmi köze ahhoz az ellenálláshoz. Ha a 2-es fokozat reléjét kiszedem, és áthidalom egy darab vezetékkel a kapcsolt érintkezőket, akkor bekapcsol a gyors fokozat. A relék is jók. Az ECU-nak csak a relét kellene vezérelni de ezt nem teszi. Még az ECU-tól a reléig menő vezetéket is átnéztem, átnéztem már mindent.
A Clip diagnosztikából szoftverből manuális parancs vezérlésre mennie kellene (sok ilyen tesztelési lehetőség van, mely szakaszosan néhán másodpercre bekapcsolja az általad kiválasztott -és a lehetőségek szerint adott- vezérléseket, funkciókat), de arra sem megy, csak a lassú.
Vagyis az ECU erre a feladatra két kimenettel rendelkezik. Az egyik az 1-es lassú fokozat relé vezérlése, a másik a 2-es gyors fokozat relé vezérlése, (1-es kimenet "C" csati B2 pont, 2-es kimenet "C" csati B2 pont) és ezen második "B2" kimenetén nekem nem megy ki jel az ECU-ból, ami ezt a relét vezérelné.
Ráadásul ez miatt majdnem megforraltam a vizet horvátban a nyáron... (klímával, cuccal magpakolva kamiont követtünk hegynek fel, szegény verda dolgozott ezerrel)
Most egyetlen egy szál vezetékkel és egy kapcsolóval én testelem a relét kézzel ha kell, és de érdekes, így működik mindkét fokozat.
Valaki mondja már meg mindkét esetemre, hogy nem én vagyok a hülye... :) hanem az ECU-m. :)
Még mindig a váltóolaj feltöltéssel kínlódok. A leeresztőt könnyen megtaláltam, viszont a felöltő csavart azt nem nagyon. Elképzelhető, hogy a feltöltő csavaron van egy olajnyomás érzékelő és nem csak magában van egy csavar?
1. fűtőradiátor, habár ennek az utastérben szagának kellene lennie
2. termosztát ház tömítés
Más. Egy hete tisztítottam ki a pillangó szelepet 1.4 16V. A http://www.meganeklub.hu/ oldalán találtam leírást hozzá, ami egész jó is. Csak egy megjegyzés; nincs szükség a pillangó szelepház mögött lévő nagy önött műanyag alkatrész (talán zajcsillapító doboz) eltávolítására, mert anélkül is ki lehet csavarni azt a 2 csavart ami tartja a szelepházat.
Hát, régebben odaengedtek a szaki mellé, de a múltkor már nem.
Igazából megkérdezném, csak megmondom őszintén, hogy nem értem, hogy mit is csináltál, meg mit is kérdezel :D
Kvázi lehet én már hülyeséget kérdeznék tőle, de ha lehetőségem lesz rá, akkor megkérdezem.
Egy kiséé szkeptikus vagyok, mert pl 6 évvel ezelőtt, még újkorában az egyik ablakemelő elkezdett zörögni de elég durván, és cserélték, én meg kértem, hogy az ajtó visszazárást legyenek szívesek bekapcsolni (véletlen ajtónyitás), erre azt mondta a szaki, hogy ez nem tudja, csak a Cliok és a Meganeok, mondom tudja, vagy 1 percig elvitatkoztunk, mire hajlandó volt elmenni oda a menüben és akkor mondja, jéé tényleg tudja, és bekapcsolta :DD
A pár évvel ezelőtti szoftverfrissítést is gyakorlatilag RenPaul topiklakó intézte el nekem, mert nem nagyon akarták frissíteni rajata szoftot (akkor EGR szelep probléma miatt), és Ő szólt le ide a debreceni kereskedésbe, hogy fogok menni, és ugyan csinálják már meg. Akkor is nagy morogva csinálta meg a csávó.
Szóval azóta én nem voltam feléjük sem, így fogalmam sincs, hogy ki van ott, és ugyanaz a pacák-e avagy sem, de megpróbálom megkérdzeni, ha odajutok és közlékeny lesz a csávó.
Jut eszembe, vettem egy relét, mondom, hátha mégis csak ennyi a gond, a debreceni Tesco-val szemben van egy autóvillamossági szaküzlet, telefonon nem jutottam velük semmire, de amikor ott voltam, akkor már csípőböl mondta a csávó, hogy 1500 lesz, és mennyi kell :DDD
A részletes diaghoz lehült motor-hűtőfolyadék, -üzemanyag, és levegő valóban "szükséges".
Ahhoz, hogy rádugj egy Clip berendezést és megnézz valamit, ugyan nem, de ha a "nem indulás" miatt esetleg találnak valami érzékelő hibakódot, vagy ha nincs hibakód, de valamely érzékelőket manuálisan ellenőrizni szeretnék, akkor azt "hidegen" kell elvégezni.
Vagyis az érzékelők ellenállási értékeit megközelítőleg +25°C-on kell mérni. 80°C-os hűtővíznél elég érdekes lenne pl a vízhőmérséklet érzékelőt kiszerelni és méricskélni rajta. :)
És igen, a szoftver frissítéshez vagy az ECU cseréjéhez is alacsonyabb hőmérséklet kell (feltétel), azt hiszem kb +50°C alatti víz-levegő.
Azért ha nem felejted el, és még ez olvasod előtte, és ha nem volna túl nagy kérés, megkérdeznéd nekem, mi lenne a véleménye ott egy szakinak esetleg az ECU által vezérelt hűtőfolyadék-előmelegítő beindul, de nem szeret leállni, és a hűtőventilátor 2-es nem működő fokozatáról.
Részleteket írtam két hozzászólással korábban:
"hideg van, szinte minden reggel ugyan bekapcsol a hűtőfolyadék előmelegítő, de az istenért nem akar kikapcsolni, még akkor sem, ha már üzemmeleg a motor. Le kell állítanom a motort és újraindítani. És eszembe jutott, hogy a hűtőventilátorom 2-es fokozatát sem működteti az ECU"
Hibakódom nincs, manuális vezérlés Clip-ből az előmelegítőnél működik, a hűtőventilátor 2-es fokozatánál viszont az sem.
Minden más, gyári vezetékek-relék-érintkezések rendben vannak.
ECU, szoft (Vdiag 04) hiba lehet?
Egyébként több autóval találkoztam, ami K9K700-as DDCR(klímás-Vdiag04), és néhányban nem működik a hűtőventilátor 2-es fokozata, holott az gyárilag szerelve van.
Nem túl nagy kérés, rékérdeznél esetleg nekem, ha már úgy is szervízbe mész? :)))) Persze csak ha nem lesz túl kellemetlen az amúgy is "feszült szervízes légkör".
Holnap viszem a debreceni Renault szervízbe a verdát, diagnosztikára.
Ma bejelentkeztem, és mondom, hogy mi a nyűgőm (langyállapotban nehezen indul, hidegen se nagyon szereti a dolgokat). Mondja, hogy Kedd 15 órától mehetek, és megnézik.
Mondom neki, hogy volt már vele ilyen probléma, és akkor egy szoftverfrissítés volt az ami megoldotta a gondokat (EGR), erre mondja, hogy hát azt csak maximum végszükség esetben csinálják. Na mondom szép lesz, akkor ezekhez lehet hiába viszem, lehet majd a motort akarják velem kicseréltetni.
Jó mondom 3-ra ott vagyok, már majdnem letettem, amikor mondja, hogy de ám ott is kell hagyni a verdát. Mondom magamban, és hogy ezt vajon mikor akarta velem közölni?
Így abban egyeztünk meg, hogy megnézik a hibakódokat, mivel az elmondása alapján a dignosztikához (ezt nehezen tudom elképzelni) le kell, hogy hűljön az autó. Így arra még egy külön alkalom kell.
Arra emlékszem, hogy a szoftverfrissítéshez akkor is mondta a szaki, hogy le kell egy bizonyos hőmérséklet alá hűlnie, de ezekben a reggli minuszokban meg a délutáni 4-6 fokban szerintem nem lesz neki nehéz.
Ó de szuper! Örülök neki. Pont most akartam hívni a pesti srácot miattad, de gondoltam még előtte bekukkantok ide. De látom jól tettem, csak sikerült megoldani. :)
Igen, az a visszazárás, annak időzítése ezt hiszem 1 perc. Azt is csak egy mozdulat bekapcsolni, de ahhoz is kell a Clip.
Az ajtó ajlára esetleg tudnál tenni valami vízálló ledcsíkot, vagy valami hasonló megoldás valóban jó ötlet lenne. A két vezetéket az ajtóba ugyan be tudnád fűzni és az ablakemelő kapcsolók világítására rá lehetne kötni, de akkor az ugye helyzetjelzővel együtt világítana és nem akkor, mikor kinyitod az ajtót.
De ez csak az első két ajtónál lehetséges ha hátul mechanikus ablak van.
Az ajtónyitásra való világításhoz más megoldás kellene, de mindenképp az utastérig kellene fűzni a kábeleket hozzá, ami nem kis munka.
Más:
Na én meg megint hogy jártam. Említettem, hogy nekem nem volt bekapcsolva az ECU-ban a hűtőfolyadék előmelegítő vezérlése és beállítottam.
Na most az van, hogy ugyan mivel hideg van, szinte már minden reggel ugyan bekapcsol, de az istenért nem akar kikapcsolni, még akkor sem, ha már üzemmeleg a motor. Le kell állítanom a motort és újraindítani. :(((( (lehet ezért volt ez kikapcsolva benne, mióta megvan) És eszembe jutott, hogy a hűtőventilátorom 2-es fokozatát sem működteti, amiről szintén írtam anno.
Így engem is elért az "ECU vagy szoftverhiba" frász. Franc... :((
Na most kellene egy hozzáértő emberkét szerválni...
Nállam,csak egy trafóvan,amiből a gyujtókábelek kijönnek!Ez még a régitipusú thalia 2000-es.Nállam miután beindult és rendesen elkapja a fordulatot,ha leállíton onnan már nincs gond az indulással.Csak az elsőnél szarakodik,nyáron nem igazán volt ilyen gond,csak amikor jönnek a hideg napok!
Gratula hozzá! Az automatikus visszazáráson azt érted, amikor a táviránytítóval kinyitod a zárat, de nem nyitsz ajtót és egy idő után visszazár? Na az kéne nekem is!
Amin még gondolkodok, az a kinyitott ajtónál lévő világítás, tehát a lábteret világítsa, ahova lépek. Ezen még agyalok, hogyan lehetne a legkissebb ronbolással megoldani mindegyik ajtónál...
Működik a tempomatom !!!!!! Nem kis öröm ez nekem. Köszönöm mindenkinek és Kerekatinak a segítséget. Minden megoldódott találtam egy embert debrecenben aki ért a clip-hez. Most már az autómatikus visszazárás is működik. Nagy az öröm apraja-falván :D
Ha kicsit visszaolvasnál, vagy használnád a keresőt, nem egyszer szóba került már, megtalálnád.
Ha a pollenszűrőre gondolsz -ha van- akkor kintről, a szélvédő és a motorháztető közti, jobb ablaktörlőnél lévő műanyag "levéflogó" egy kis darabjának felszedése után férsz hozzá. A ventilátorbox tetején leszedhető keskeny hosszúkás műanyag alatt rejlik.
Előfordulhat hogy jeladó, de én elsőként a trafókat nézném meg. Hideg, páralecsapódás és máris félrehúz a szikra. Tegnap reggel nekem is indítást követően, miközben tolattam befulladt. Du, ki is kaptam a trafókat, megpucoltam, meg a gyertyák körül is, ma semmi gond.
A másik ami igaz erre a típusra, hogy hidegindítást követően legalább 2-3 percig járasd, mert ha leállítod, utána tényleg nem, vagy nagyon nehezen akar indulni (gondolom túlszívja magát benzinnel és azért).
Hasonló gonddal én is köszködöm, de nekem futómű lesz.
De ahogy thalicskás is írja, első körben ha gumicsere óta változott meg, akkor lehet gumi hiba is, de lehet futómű is.
Lehet az előző gumigarnitúra, amivel ugyan be lett állítva a futómű, de lehet abban a volt valami hiba, ami miatt mondjuk balra húzott volna a verda, így épp nem érzékeltél elhúzást egyik irányban sem, mert kiegyenlítette a futómű jobbrahúzását.
(hülyeségnek hangzik, de én már jártam így anno, és még az első gumik sem koptak)
Az új gumik meg lehet épp jók, így újra jelentkezik a futómű probléma, ami ugye lehet épp nem az új gumi miatt van, hanem a futómű miatt.
Ha most jobbra húz az új téligumikkal, első körben a jobb első kereket tedd át máshová próbaképp.
A jobb elsőt cseréld fel vagy a jobb hátsóval vagy a bal elsővel.
Ha nem változik semmi, és továbbra is jobbra húz, akkor futóműhiba lesz, Ha a húzás iránya változik, hogy felcserélted a gumikat, akkor valószínű gumi hiba, de akkor még mindig ott van a kisördög, az egy bekezdéssel feljebb írt érdekes jelenség.
Érdemes ilyenkor több fajta gumigarnitúrával megpróbálni. Akár egy harmadik garnitúrát kölcsönkérni és feltenni egy körre. Akkor biztosra kiderül a hiba forrása.
Akormánykerék állását meg bármelyik futóműves be tudja állítani, ahogy azt ÖregMackó is leírta.
Azért ez a kormányszervó nem olyen intelligens! A kormányzás nyitja a szervószelepeket nem a szervó kormányoz. A futóműves tojt rá, hogy milyen szögben áll a kormány, vagy nem jó a szemmértéke. A dolog úgy történik, hogy beül a mester és beállítja azt a szöget, ahol szerinte középen áll a kormány, majd egy támasztóval rögzíti. Na aztán ehhez képest állítja be az összekötő karokon lévő menetes csövekkel, hogy az első kerék a hátsóhoz képest egyenesben fusson. ehhez feltesz a kerekekre egy optikai berendezést és ennek állását nézi a monitoron vagy egy skálán.
Ha a lelkiismerete rendben van akkor ennek jónak kell lennie.
Egy jó tanács: a csatlakozót nagyon óvatosan húzd le. Én úgy jártam, hogy a hőgombáról húztam le a csatlakozót úgy, hogy finoman mozgattam ide-oda, de teljesen kinyíltak a műanyagházban lévő saruk, alig tudtam szétszedni, és megcsinálni. Ráadásul valószínűleg hozzáérhettem közben az FHP jeladó csatlakozójához is, mert utána folyamatosan olyan hibákat produkált, amire azt mondták, hogy ott a hiba. Akkor leszedtem azt a csatlakozót is, fújtam bele egy kis WD-40-et, azóta (december) egyszer sem jelentkezett a hiba.
Nekem ez akkor fordúlt elő, amikor hideg indítás után még hideg motornál leállítottam. Akkor az is feltűnt, hogy sokkal gyorsabban forgatott az önindító, mert szerintem nem kapott üzemanyagot. A gázpedál lenyomására viszont elindúlt. Azóta csak akkor állítom le, ha már nem megy az automata szivató. Az enyém 1,4 16v-s.
FHP (felső holtponti jeladó) hibának tűnik nagy valószínűséggel. Ha rákeresel a fórumban vannak róla leírások, képekkel illusztrálva, hogy hol van ez és hogy hogyan lehet megcsinálni. Ha nincs rutinod szerelésben, akkor is fél óra alatt megvagy. :)
2000-es 1.4-es 8 szelepes a thalia,itt is van valahol levegő hőmérséglet érzékelő?Mert az a jelenség,hogy reggel nehezen akar indulni,a hideg napokon kezdődik el!Sajna most pedig jön a tél,ebből sok lesz!Szóval mikor indítom nem kapja el a fordulatot,csak hebeg a motor olyan 450-es fordulaton és leáll!Ezt eljátsza vagy 3-szor,de úgy kapja fel a fordulatot ,hogy kicsit hozzá érek a gázpedálhoz(bovdenes).Miután elindul,utána már rendesen indul!aAért gondoltam a hőgombára hátha ilyen hidegben rossz jelet közöl.
Sziasztok! Én nyár elején vettem 1 Renault Thaliát 2004 1.4 8 szelepest!És csak nyáron volt olyan gondom hogy az autó nem hajlandó elindulni!Hiába inditom semmi.... Olankor 1 kicsit meg szoktam tolni és utána elindul...Most amiota hideg vannem csinálja!Esetleg tudnátok segiteni hogy mit tegyek?Elöre is köszönöm! :)
Mostanság nem írosgattam, mivel nem votl túl sok fejlemény, sajnos a belszakadt izzítógyertyát még nem sikerült kiszedetni, illetve hol indult az autó, hol (inkább) nem.
Egészen tegnap reggelig. Elég hideg éjszaka volt, már előre féltem, hoyg hogy indul reggel, és hát sehogy sem indult, az akksi megforgatta vagy 2x a főtengelyt, majd az összes mutató visszaesett alaphelyzetbe és csak kerreggett az egész. Na mondom szép, szóltam öcsémnek, mire felraktuk a vonószemeket és a vonókötelet, mondom még 1x megpróbálok ráindítani, és láss csodát tekerte ímmel ámmal, de a második indítózásra beindult a kocsi. Vittem vissza a kocsit ahonnan az akksit vettem (9 hónapos votl az akksi) és mondta a szerelő, hogy nem tudja mi lehet, lemerült az akksi, pedig 14,2V töltése van.
Addig beszélgettünk, amíg rakott bele egy régebbi feltöltöttet, és ezt meg beadta garanciális vizsgáltatra.
Azóta viszont pöccre indul az autó. Amikor itt kérdeztem volt, hogy a nem indulás, meg mikor hogy indult az autó, mi baja lehet, valaki beírta, hogy lehet akksi probléma, és lassan be kell látnom, hogy valószínüleg tényleg ez votl a baj, mert ma hajnalban fél 6-kor (-6 fok) is kvázi a hideghez képest és a -1 izzítógyertyához képest szinte pöccre indult. Mondjuk egy 9 hónapos akksitól nem ezt várta volna az ember, de úgy tűnik, hogy tényleg ez a gond.
Az autót mikor megvettem, nekem csak a kalaptartóban volt hangszóró, az is gyári. Első körben vettem bele egy szettet előre, az ajtóba a mélyközép, a műszerfalba a magas. Már ekkor érezhető volt a hangzás javulás(pl. apósnak gyárilag van a thaliában négy hangszóró de közel sem olyan a gyári elöl mint az enyém), de tavaly lecseréltem a felyegységet is, na akkor dobtam egy hátast, hogy milyen különbség van a gyárihoz képest. Most, hogy belekerült hátra a nagy ovál, nekem elég . Amivel még szemezek a kormánytávirányító( pioneer a fejegység és ehhez van pöpi táv is), de az majd, talán tavaszra...
Nem akartam mélyládát(meg többe is kerülne erősítővel együtt) , mert nekem kell a hely a csomagtartóban a mindennapi munkám miatt. A hátó hangszóró meg csak egy duálkónuszos kis vacak volt(se normális magas, se mély, csak közép), és igazán megvallva ehhez a háromutashoz képest rettenetesen szólt.
A tekerő hátulja fogaskerék jellegű cucc, amihez egy műanyag csatlakozik, amibe a bowden van beakasztva.
A jellegzetes jelenség általában arra utal, hogy a bowden nem tud megfelelően ide-oda mozogni, és mikor megfeszül, a fogaskerék rész átugrik. Ebből a kattanásos hang.
Ha átugrott már párszor, akkor már tuti elálítódott.
Öregmackó szerelési képeit nézegetve megtudhatod hogy kell kiszedni a kezelőpanelt a bowdennel együtt:
A héten kicseréltem a hátsó hangszórókat nagy oválra (6"x 9" ) és ehhez kicsit szabni kellett a kalaptartón. Majdnem egy napom ráment ebben a nyirkos hideg időben, a kicsi kis hab testem alig fért el hátúl, de jó lett, sokkal jobban szól.
Viszont tegnap egyszercsak nem indúl a kocsi. Gyújtás ráad, benzinszivattyú megy, önindító forgat, de nem idúl be. Akkor vettem észre, nem világít a műszerfalon egy lámpa sem. Egy biztosíték volt kiolvadva, ami a könyv alapján a féklámpa és az elektromos központi zárhoz van, kicseréltem és minden frankó. Azt nem tudom miért ment ki a biztosíték, pont rajta volt az utánfutó a kocsin, talán valami ott lehetett? ... Viszont a visszaúton nem volt gond, és azóta is jó.
Sziasztok! Uj vagyok még itt. Olyan Problémám van, hogy a levegö áramlást szabályozó gomb amikor tekerem két végén feszül és katttog. Volt már valakinek ilyen problémája? Hogyan lehet orvosolni? 2004 1.4 8 szelepes auto Válaszotokat elöre köszönöm.
Megvan a hiba. Tanulságos. Én rontottam el. Amikor beraktam a tempomat cuccait, találtam egy kapcsolót. Azt hittem egy hülye gyerek ledes vackainak a kapcsolója.
Tény hogy az első tulaj egy fiatal volt és sok ledes baromságot tett bele , de nem volt hülye.
Beszerelt egy kapcsolót amivel ki lehetett kapcsolni a kilóméter órát, hogy garancia vesztés nélkül menjenek a kilóméterek. Ezt a kapcsolót véletlenül megszakítottam. :)
Visszaállítottam mindent eredetire. most már jó a kilóméter órám, de mint azt sejtettem nem 128 000 km van a kocsimba :(
Ezek a "Magyarok cselekedetei" nem amit a tv ad
Nemsokára felrakom a képeket.
A rádió kijelzője halványan világított. 1 égó volt jó benne. természetesen kiégett az is. Megyek a tecskóba venni.
Én már nemigen veszek fel kényelmetlen testhelyzetet (panaszkodik is az asszony) tehát inkább nekiálltam és szétszedtem.
Kivettem a váltóbot alól a boxot: két csavar az üléseknél, egy csavar a hamutartó alatt és két patent elől a műszerfal alatt.
Három csatlakozót kell széthúzni: az elakadásjelző a szivargyujtó és a központizár csatlakozóját. Az első kettőn oldani kell nyomással a rögzítőfület a harmadik egyszerűen kihúzható.
Kivettem a panelt: két csavar az aljánál utána az egész panel finomat felfelé emelve kijön a helyéből, két fül fogja fent és két láb alul fixálja.
Utána balra lefelé ki lehet tólni, kicsit rugalmasan erőltetni kell a bovdenek miatt de kijön.
A hátlapon található a két égő bajonett foglalaban, az égő kihúzható a foglalatból és cserélhető újra.
Vissza minden fordítva. Sajnos eltörtem a szivargyujtó világítás foglalatát ahogy matattam vakon mivel nem tudtam hogy le lehet húzni a csatlakozóját de már ragasztva vissza is szereltem.
Ha be van kapcsolva az induláskori ajtózárás, és az be is kapcsol ahogy írod, akkor az UCH kap sebességjelet, vagyis akkor tuti, hogy műszerfal bibi lesz, mert akkor a sebességjeladó elvileg jó.
Ha a műszerfal hátulján lévő csati és annak érintkezése is rendben van, akkor meg kellene ideiglenesen próbálni egy másik kölcsön műszeregységgel.
Vagy átnézni a jelenleginek a forrasztásait, érintkezéseit azon a részen.
Ha érdekel vkit, akkor itt 450.-ért lehet helyettesítő típust kapni: www.eautosbolt.hu (Bp.)
Ha bedöglik és klímás a kocsi, akkor a klíma kompr-t vezérlő relével lehet helyettesíteni (már szinte minden dCi-s tudja) és máris lehet indítózni. üdv.
A leírás tökéletes, de ha 5 perc alatt akarod kicserélni a két kis izzót akkor a következőt tedd! Fogj egy relatív kicsi pl 9 es krovafejet (nekem ezzel sikerült!) egy jó steklámpát majd végy fel egy rendkívül kellemetlen testhelyzetet az anyós ülés elött úgy, hogy beláss a szóban-forgó egység mögé. Akkor meglátod a két kicsi izzó foglalatát. Nyúlj be a krovafejjel, tedd rá a foglalatra és vedd ki! Azért kell a krovafej mert olyan közel van a foglalat a panel egy kiemelkedéséhez, hogy nem fér oda az ember ujja, de ha "meghosszabbítod" a krovafejjel akkor ki lehet venni, el lehet fordítani. Azt nem mondom, hogy nem karcolod össze a a kezed pár helyen de hamar begyógyul! :-) Nekem sikerült (2004 1.5 Dci Thalia) Remélem sikerül szétszedés nélkül, hali.....
Tulajdonképpen nem is tudom mit vártam, néhány éve már cseréltem az égőt tehát tudom mi a menete csak egyszerűen nem tudtam elhinni hogy egyszerre mindkét égő kiégett, reméltem azt mondod igen külön biztosíték van rá itt és itt. Persze nagy ökörség lenne két kis lámpát külön biztosítani. A fene egye meg mindíg a hidegben jönnek elő ezek a macerás dolgok mikor már nincs kedvem kint fagyoskodni a garázsban miközben szétrobbantom a panelt. Na mindegy nekilátok. az zavar csak, hogy esküszöm két napja nézegettem és minden (mind a két oldalon) lámpa világított most meg tök sötét van. Ezért reménykedtem abban hogy valami közös probléma okozza.
Lehet a műszerfal nál lesz a hiba. Most hogy végig gondolom. A kocsi valami hülye gyereké volt új korában. Találtam egy kapcsolót aminek nem volt feladata. és kiszedtem a kábelkötegből hogy ne zavarjon. (LED volt a ködlámpában is meg mindenhol) Nem szeretem a zavaros dolgokat és lehet akkor mozdítottam meg valamit. Átmozgatok mindent. A tempomathoz a tápot az ABS biztijéről vettem. Van bizti meg minden csak abs nincs a kocsiban :(, ezért ez tünt a legjobbnak. Köszi a segítséget amint egy kicsit melegedik az idő megmozgatok mindent.
Még egy kérdés, épp az említett "gyerek" miatt elég érdekes dolgok vannak a kocsiban. Mennyire gázos kikapni a műszerfalat és rendbe rakni mindent ? szerencsére plusz kábeleket húzott be nem veszélyezteti a működést.
...kettő db ilyesmi kis izzó világítja hátulról. Valóban ritka, hogy egyszerre égjen ki, de lehet már az egyik ki volt égve, a másik még világított még talán és erre emlékszel, és lehet, most az az egy is kiégett, ezért tök sötét lett.
Testet a közös testelésről kap, vagyis ha nem lenne test, vagy annak hibás érintkezése lenne, akkor ott más (szellőző-ventilátor,klíma, esetleg bizonyos verziónál a zsaluállítás) elektromosan működő elemeit sem tudnád kapcsolni.
Valóban nincs külön biztin, vagyis a helyzetjelzővel és a többi beltéri világítással egy vezetéken van (ez egy vékony égkék(világoskék) színű vezetékszál), de nem szokott vele érintkezési probléma lenni, így 99%-ra merném mondani, hogy bizony kiégtek az izzók, főleg ha régóta (akár néhány év) nem lett cserélve.
Kiszerelése nem túl bonyolult, de kicsit vacakolni kell vele:
-Előszőr ki kell szerelni a középső(váltó) boxot.
-Ezután két kis csavar rögzíti a vezérlőpanelt alulról, a műszerfalburkolatból becsavarva, ezeket is ki kell csavarni (torx)
-A vezélrő panelt úgy emlékszem hátrafelé billentve a tetejét, majd enyhén felfelé húzva (mert valami hülyén akasztós fülek még tartják) lehet végül kiemelni a helyéről vezetékkel-bowdennel együtt, és az anyósülés felöli oldala érdemes kivenni (a vezeték miatt).
-Érdemes az anyósülés lábtérnél egészen hátul a fűtésbox oldalán lévő bowdeneket is esetleg kiakasztani, mert eléggé feszül és hajlamos elgörbülni (patentokra is figyelni)
A hátsó két kis műanyag izzófoglalatot elforgatva lehet kivenni azt a helyéről.
Ismét egy problémám van. Tegnap este megcsináltam a tempomat kábelezését. Mindent igényesen. stekkerbe is jól beültek a vezetékek, minden tuti, már csak élesíteni kell.
DE reggel arra lettem figyelmes hogy NINCS KILÓMÉTER ÓRÁM.
SZéthúzhattam valamit? vagy mi lehet a hiba? elég idegesítő. Mondhatnám a kis örömöm eléggé rossz érzésbe csapott át.
Mivel már gyönyörűen világítanak a kapcsolóid meg a műszerfalad, gondolom nem kell sokáig gondolkodnod azon, hány lámpa világítja meg a fűtés-szellőzés kapcsolópanelt? Ma este vettem észre, hogy teljesen sötét, nem világít semmi, de csak ott. Mindenhol máshol minden lámpa világít. Nem hiszem, hogy ez a két három izzó külön biztosítékon van, inkább valami közös hibára gyanakszom, talán testelési problémára utal a jelenség. Tegnap este még biztos minden világított. Van valami tipped mielőtt szétszedem az egészet?
Pont most olvasom az írásod és éppen akartam írni, hogy jópár hete azt vettem észre nem melegszik a hűtővíz,(max a második-harmadik jelig ment fel) kb. három hete kicseréltem a termosztátot, azóta beáll rendesen (kb. középre) a mutató. A fűtés nem volt olyan rossz eddig sem, de azóta szauna van a kocsiban. A reggeli indulás után kb1,5-2 percel már langyos levegő jön be.
Jó híreket közölt ma az autószerelő.(korábban hozzá hordtam a kocsit,kényelemből váltottam anno)Semmilyen jel nem utal arra,hogy hengerfejes lenne az autó.Több órán keresztül vizsgálták,de a termosztáton kívül semmiféle javítandót nem találtak.A vízhőmérséklet jelző műszer pontatlan,ezért nem megy egy bizonyos szint fölé.De ettől még használható a kocsi.Szivárgást nem találtak,még új autónál is előfordul,hogy csökken a víz mennyisége.Lehet,hogy én majréztam többet ezen,mostantól gyakrabban ellenőrzöm.(bevallom,8 év alatt jó ha 5-ször néztem rá a tartályra,így nyilván nem vettem észre a víz fogyását)Az új termosztát már rendesen működik,a befújt levegő is melegebb.Még jó,hogy megnézettem mással is!
OFF:Skoda Fabiában a gatya lerohadt rólam,annyira fűtött.Ez ilyen.
Azért nem meleg a hűtővíz, mert buborékok miatt nem tudja a hengerfej leadni a hőt a víznek. Ne nagyon járj vele, vidd szervízbe, mert most még megúszod hengerfetömítés cserével (esetleg síkbaköszörülés), de ha normális hűtés hiányában túlmelegszik, deformálódhat, vagy megrepedhet a hengerfej. A hengerfej csere "kicsit" drágább lesz.
Vízpumpa nyáron lett cserélve a vezérműszíjjal egy időben.Tehát:víz nem forr,meleg nem igazán jön,ventilátor gyakran bekapcsol,buborékok a tartályban=hengerfej:(((
Köszönöm a hozzászólásokat.Pontosítom a hibaleírást.A dolog úgy kezdődött,hogy nem jött meleg levegő fűtésnél.25km után éppen hogy langyos levegőt fújt rám a kocsi.Kiderült,hogy kevés hűtőfolyadék.Utántöltötték,majd eltelt pár hét.Megint hidegnek éreztem a levegőt.A szerelő ismét átnézte a rendszert,de szivárgást nem talált.Tegnap kifelejtettem a leírásból,hogy a kiegyenlítő tartályba buborékokat fúj a rendszer.Ezen kívül semmi rendellenes működést nem fedeztem fel.A motor szépen jár,hidegen is egyenletesen duruzsol,azonnal indul.Jól húz,nem füstöl,nincs más szaga a kipufogógáznak mint eddig.A hűtőventilátor viszont sokkal gyakrabban bekapcsol.A visszajelző mutató a vízszinteshez képest lejjebb áll folyamatosan,sehova nem mozdul.Az utastérben sem égetően forró a levegő.Így nem értem mért indul be állandóan a venti.
Hű, én átsiklottam a felett, hogy "nem jön meleg az utastérbe". Így amit írsz, tényleg lehet hengerfej gyanú is.
Tom-y!
Én azt javaslom még mielőtt nekiesel a hengerfejnek, hogy a fűtőradiátort kézzel is meg kellene nézni meleg-e, illetőleg az ottlévő gumicsőnél (vagy ha van légtelenítő, akkor ott) légteleníteni kellene. Ha ismét levegősödik, akkor valószínű sajnos a hengerfej.
Ha épp fel is van töltve a rendszer és le van légtelenítve, és csak "hetek alatt csökken" a szint "kis mértékben", akkor miért nincs fűtés..."?"
Bár Tom-y nem íra le a konkrét jelenséget, mennyi idő alatt megy el a fűtés, amit tény, hogy lelevegősödés okoz.
(nem tudom mi a helyzet a vízpumpával? Vezérlés + vízpumpa csere volt már?)
Ilyen kis mértékű fagyállószivárgás csőnél, bilincsnél, vagy hasonló helyeken bár jó ötlet átnézni mindenek előtt, de szerintem ilyen kis szivárgás nem okozhatna "nincs fűtés az utastérben" jelenséget, míg a kiegyenlítőtartályban és a rendszerben máshol meg tulajdonképp van lé.
Ha a hengerfejtömítés egy ponton csak a víztér felé kiég, akkor tény, hogy az olaj ugye rendben marad, és tipikus jele lenne az ilyenfajta jelenségnek, hogy állandóan levegősödik a rendszer és nincs fűtés. (de azért van kis "ellentmodnás" is a történetben).
Egy gondolat csak:
-ha már nincs fűtés, hogyhogy van még lé a kiegyenlítőtartályban és máshol a rendszerben, és miért nem bír kijönni a levegő a fűtőradiátorból, hiszen az az utastérben azt hiszem alacsonyabb ponton van, mint a motortérben a többi cucc.
Máshol: Pl vízpumpa, ami keringeti a vizet (és nem az ép aktuális levegőbuborékban üresen forog) mert akkor vízforrást jelezne a vízhőfokmutató egy idő után, mivel nem cirkulálna a víz, szóval ez rendben van és a vízhőfokjeladónál is víz van ahogy kell és nem levegő.
Nem kívánom és nagyon furcsa ugyan, de én arra tippelnék (ha minden más rendben van), hogy a viztér felé átégett tömitésnél rögtön úgy dolgozza bele a levegőt, hogy az egyből az utastér felé kényszerül a víz cirkulációja miatt. Ha ez még kezdődő probléma, a kilóméterek megtételével egyre erőteljesebb jelenség lesz, vagyis egyre gyorsabban lesz levegős és egyre hamarabb eltűnő fűtés (ha egyáltalán alapban van), hamarabb eltűnő folyadék...stb. Idő kérdése, hetek, sőt, napok alatt erősödhet a probléma.
(Csak példaként nálunk cégnél (bár dieseles vasak és más márka) tipikus jelensége ez a hengerfejtömítés kezdődő kiégésének a víztér felé)
Persze nem akarok senkit megtéveszteni és kívánom, ne nekem legyen igazam.
Ha csak pár hét alatt csökken a minimum alá, akkor szerintem az nem hengerfejes.
Nekem újkorában tett hasonlót, hogy a max jeltől egyszercsak nagyon lassan, de csökkenni kezdett a szint. A lassan alatt több hónapot érts, de mégiscsak csökkent és zavart, hogy micsoda dolog ez pont az én autómnál. :)
Meg is találtam, a váltó felőli oldalon a motorhoz (talán a termosztát van ott, most pill. nem emlékszem, ki meg nem szaladnék most a kocsihoz) menő gumicsőnél szivárgott a rugós bilincs kellő nem szorítása miatt. Kapott Awab bilincset és azóta is jó.
Szóval, szerintem keresgélj, szinte biztos hogy valamelyik csőnél szivárog egy picit, de nem oly mértékben hogy látható lenne, mivel elpárolog.
Háááááát én azért elöször ha lehet megfesteném az a hütővizet, és megnézném hol lehet a hiba.
Vagy egy kis hütőtömítővelkezelném hátha megáll a fogyás.
Off nekem a skodámon a hűtőbe bemenő cső volt elrepedve alul, és nem tudtam én sem hová tünik a víz, míg egyszer meleg motornál matattam és megnyomtam a csövet, és akkor lespriccelt On
Te is nézz körül egyszer meleg motornál, hátha megtalálod a fogyás helyét.
Hát igen, me' Te itten ajánlgató engemet. ;))))) (ami persze egyáltalán nem baj, szívesen segítek bárkinek, ha tudok, és persze ez egy vicces gondolat volt, remélem "érted")
2003 júliusi 1.4 16v autónk hengerfej tömítése tönkrement :( Nincs benne 120000 km. Az lett gyanús,hogy nem jön meleg az utastérbe.Egyébként a víz nem forr,a motor szépen jár,nem melegszik a megszokottnál jobban.A szerelő ma megnézte,és mivel nem talált vízszivárgásra utaló nyomot,kimondta a végítéletet.Igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.Pedig vigyáztunk rá.Másnak volt ilyen hibája?Mi a tapasztalat?A javítás után ugyanolyan megbízható lesz mint előtte?Köszi!
Egy egyszerű kérésnek nem tesznek eleget még a szokásos "sok pénzért" sem.
Én "pécsi" (melletti...) vagyok. Építsd meg nyugodtan a tempomatot a leírás és kapcsolás szerint, de figyelj a helyes pontokra és csatlakozásokra.
Ha valami nem stimm, inkább kérdezd meg mégegyszer, szívesen segítünk! :)
Ha elkészült, egyszer mikor "valahová" megyek,megbeszélünk egy talit az egyik felsorolt nagyvárosban, ha neked is jó. Azért az csak "közelebb",mint ha egész Pécsig jönnél.
Első lehetőség talán már adott is:
Eddig úgy van (tervek szerint), hogy most vasárnap este 17:30-kor Kecskeméten leszek. :)
Még azt figyeltem meg, hogy a motor leállításakor, pontosabban a kulcs elfordításakor a seb mérő mutató egy pici időre még lejjebb megy, mint a nem jelölt, de értelem szerűen 0km/h-ás nyugalmi osztás. Valószínűleg ez lesz az általad említett alsó végállás. De ahogy megszűnik a gyújtás, a mutató visszaugrik a képzeletbeli 0-ra.
Ezt képet járó motornál, de álló helyzetben készítettem.
A STOP nem világít a (!)-lel együtt.
Sajnos egy ideje a behúzott rögzítőfék állapotot nem látom a visszajelző LED-del, valszeg a kézifék kapcsoló hibája miatt. Fel kéne szedni a szőnyeget...
Én is vettem ilyet, de a bluetooth-osat, hogy ne kelljen egy komplett gépet elcipelni a kocsiig, hanem a telóval elég legyen (android: torque nevű program).
//Mondjuk nem magyar neppertől, hanem az ebay-ről. A vaterás is onnan rendeli, csak ráteszi a hasznát, amiért lényegében nem csinál semmit, még a képet se cseréli le a sajátjára a hirdetésben. Előre kifizeted neki, majd megrendeli és 5 hét múlva van nála, majd utána nálad. Szép. A hasznán kívül még a postát is kifizeted neki, az ebay-ről pedig olcsóbban házhoz hoznák...//
Na a kütyüvel sokat nem fogsz kezdeni, de játéknak jó. Pl nekem ugye rossz a kormányszervó, és ezt nem mutatta meg. Bezzeg a fordulatot, a beáramló levegő hőmérsékletét, a vízhőfokot, a motorterhelést, az akksit, a turbonyomást, a befecskendezés nyomását, meg ilyesmit igen. Ezek fele látszik a műszerfalon is, ami meg nem azzal úgyse tudunk mit kezdeni :)
Ezekkel az olcsó kütyükkel nem minden progi működik jól, van aminél sűrűn bomlik a kapcsolat, van aminél ritkábban, van aminél soha. Mák kell hozzá. Nekem kettőből kettőnél gond van, de a második kevésbé hibás :), jobban használható. A szarabbikat meg kölcsönadtam, szívjon vele más is :)))
Van, hogy a hibakód kiolvasás is megszakad, van hogy jó. Egy Ford Fusion-ból sikerült hibát kiolvasni, de azt meg nem tudtam értelmezni fél napi kutatás után se :). Egy BMW 530d-ből is kiolvastam, nem talált hibát, de a kocsi max 90-nel tudott menni padlógázon :)
Eltekered a mutatór, nem "rugóerős", ha erre gondolsz, nem áll vissza. Kézzel ahovál tekered, ott marad, de ha újból összekötöd és gyújtást adsz, minden visszaáll. Szedd szét és kézzel mozdítsd meg a mutatót, rá fogsz jönni miről beszélek. :)
Azt hiszem a linkelt lámpa "típus", gyárilag szerelt a Sport Clio-kban. Bár hiába egyező lámpatípus, hivatalosan ezt is csak sok macerával lehetne beszerelni (ahogy írod, állítás és mosó, engedélyek, papírok, műszaki...stb.), de még ezek nélkül is talán közel sem szólnának ezért a lámpáért, mint ami most van megoldásod.
Az ELM327-es egy univerzélis egyszerű OBDII olvasó, nekem is van egy már régóta. Ez kizárólag a motorhoz tartozó néhány hibakód kiolvasására és törlésére, és 2-3 élő adat megjelenítésére (fordulat, sebesség) alkalmas. És ennyi.
Köszi, hogy ajánlasz, bárkinek nagyon szívesen segítek ha tudok, tudjátok, csak ne lenne az a fránya több száz km távolság a fórumtársak közt. :(
-Nekem sem világít a STOP kézifék behúzásakor. Elvileg nem is kellene. Csak akkor, ha a fékfolyadék tartályban elfogy a lé, és a miatt jelez a kütyü. Na akkor mindkettőnek világítania kell. Érdekes...
Mióta kiszedtem szemrevételezni és megállapítottam, hogy semmit sem tudok tenni vele azóta jól viselkedik. De ma jött meg a pécsi boltból amit rendeltem, úgy gondoltam, hogy bent tartom az autóban és kicserélem ha megáll a régivel. Viszont úgy vettem észre, hogy ennek a tengelye mintha hosszabb lenne mint a régié. Nem lehet hogy csak elkopik? Majd kiszedem valamelyik nap és egymás mellett lefényképezem őket. De akkor már az újat teszem vissza. De köszönöm a felajánlást!
Megvettem mindent, beszerelni sem jelent gondot. Debrecenben lakom, itt nincs egy ember sem aki meg tudná nézni, hogy lehet e engedélyezni a tempomatot. Eddig 4 embern nézte meg, de az ő "clip" programjuk csak hibakód olvasásra alkalmas. Mindenki elismerte hogy tudja a szoftver de ők nem tudnak segíteni. (persze volt aki ezt 2000 Ft-ért volt hajlandó elárúlni).
Ha tudtok valamilyen megoldást minden érdekel. 1300 km -kell mennem februárban. illetve oda-vissza 2 600 km. jó lenne ha lenne. :)
Ha valakinek megvan a jó progi az is segítség mert akkor rendelek egy OBDII-t (ELM-327) és megoldom magamnak.