Keresés

Részletes keresés

zsuzsi07 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 673
Köszi a válaszokat! Még annyi lenne a kérdésem, hogy a 4-5 ezer forintos kancsók mit szűrnek ki?
zsuzsi07 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 672
Oké, nézzük:
1.
Ezek szerint a barnás szín rozsda. Ezt bizony nem lehetett kifolyatni pár perc alatt, órákig ez jött belőle. Még fürdővíznek is gusztustalannak láttam. Nem tudom, milyen javításra céloztál - nálunk nem volt semmilyen javítás... Vagy valahol központilag, és olyankor ez a rozsdás víz jön? Engem akkor is aggaszt, hogy nem állandó a víz színe (tehát valószínűleg a minősége sem). A rozsdás víz meg lehet, hogy nem egészségtelen, mindenesetre gusztustalan.

2. Klór: és vajon nem ártalmas annyi klórt inni? Megint csak nem értek hozzá. Mindenesetre, egy vízszűrőt én úgy képzelek el, hogy átfolyik rajta a víz, és többé-kevésbé azonnal megisszuk, nem napok múlva, tehát elvileg a baciknak nincs idejük elszaporodni.

3. Engem nem a vízkő íze zavar, hanem azok a látható lemezkék, amikké összeáll.
Ha pedig minden ivóvizet forralok, az a/ hosszú távon esetleg sokkal több energia, mint amennyibe a szűrő kerül, b./ megint csak tárolni kell, és akkor szaporodnak a bacik... És nincs is kedvem forralgatni, majd lehűteni, valahányszor inni akarok.

4. A hormonokat pl Czeizel Endrétől is hallottam, pedig ő szaktekintélynek számít - igaz, nem víztisztítás témájában:)

Nem azt mondom, hogy csapvizből egy kortyot sem iszom, de hosszú távon megnyugtatóbb lenne a szűrt csapvíz. Egyébként igazad van az étterem-témában: jó lenne visszatérni ahhoz a rendszerhez, ami régen automatikus volt: az ételhez járjon a kancsó csapvíz. Sajnos egyes helyeken - pl plázákban - csapvíz is csak meleg folyik a mosdókban, gondolom, ezzel "ösztönzik" a népet, hogy inkább vegyen vizet.:(
Előzmény: naox (669)
paljoc Creative Commons License 2008.10.27 0 0 671

Szerintem tök egyszerű a kérdés! Mivel semmit sem tudsz konkrétan megállapítani, nem vagy kémikus, biológus a következő a teendő, legalábbis én így csináltam:

Mennyit szánok rá? /nálam ez 20-40000ft volt/ Többszázezret ne húzzanak ki a zsebemből!

A kiválasztott technológia rendelkezik-e olyan konkrét berendezéssel amit vizsgált nemzetközi szervezet! /az aktívszenes e-spring ill. az Aquasana rendelkezik NSF minősítéssel, tehát nem lehet olyan szer a technika./

Innentől kezdve már csak ki kell választani a legszimpatikusabb szenes szűrőt, mert az fogja teljesíteni az előző kritériumokat.

Én a Wellnet W 25-öt választottam a nagy /2 éves/ kapacitása miatt, de ha Te konkrétan olyan gépet akarsz aminek van NSF minősítése, akkor az Aquasana AQ 4000 a géped.  Az is 40000ft, de félévente kell bele egy szűrő 10000-ért!

Ennyi! :-)))

Az Amway espring-et el lehet felejteni a 200000ft-os ára miatt. Tébolyultak!

Előzmény: zsuzsi07 (668)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.27 0 0 670

...a vízkőmennyiség sem semmi - bár abból az igazán szabad szemmel látható darabokat kiszűri a csap szűrője.


Ez csak a látható vízkő, ami itt-ott már lerakódott, majd darabokban levált, fennakadt a szűrőn. A vízkövesedést okozó kalcium- és magnéziumkarbonátok láthatatlanul is jelen vannak, szűrő nem fogja meg. Forralásnál lehet leginkább észrevenni, főleg rozsdamentes edényen látszik a legjobban (főzés hatására távozik a széndioxid, ami addig oldott állapotban tartja ezeket a sókat).


Klóros vizet én nem bírom, kaparja a torkom, zavaros víz pedig gusztustalan. Ezek a problémák elháríthatók egy kétlépcsős víztisztítóval (lebegőanyagszűrő + aktívszénszűrő). A vízkövesedést ugyan nem csökkenti, de a biztosított víz tiszta, jóízű.

Előzmény: zsuzsi07 (668)
naox Creative Commons License 2008.10.27 0 0 669
bevallom csodalom az asvanyviz-forgalmazokat, es a viztiszto-forgalmazokat is. Orulten sikeresen veszik ra az emereket az ertelmetlen fogyasztasra. Egy csomo orszagban (pl. USA) az etteremben nem fizetsz a vizert, minden asztalon van egy kancso jeges viz. nalunk teljesen elfogadott dolog a szamlaban a 2-3-400HUF-os asvanyviz. fejenkent.
A forgalmazoktol senki nem varja el, hogy bizonyitsak allitasaikat, ugyesen ugy csusztatnak, hogy kihasznaljak a lakossag bizalmatlansagat.
a fogyaszto meg nem veszi eszre a lehuzast.
nezzuk a peldaidat:
1) rozsdas viz. A vizcso vasbol van, ha oxigen kerul bele, akkor megrozsdal. Ha valahol javitjak, akkor ez a helyzet, ekkor par napig rozsdas a viz, de ha kifolyatod, akkor eltunik. a vas meg ugye biztos, hogy nem artalmas, ill. hasznal.
2) klor: szukseges. Ha zavar az ize, akkor hagyd allni a vizet egy kancsoban a hutoben nehany orat, elmegy. a viztisztitok legnagyobb veszelye pont az, hogy kiszedik a klort, igy mindenfele, akar eletveszelyes bacik/gombak szaporodhatnak el bennuk.
3) vizko. nem szennyezes, normalis osszetevo. en a kimondottan kemeny vizet szeretem, pl. ha zavar, forrald fel a vizet.
4) hormon, gyogyszermaradvany, etc. talajvizben, szennyvizben van, csapvizben (pl. a klorozas miatt is), aligha. meg a mai orulten erzekeny technologiakkal sem hinnem, hogy ki lehetne mutatni. a forgalmazok olyan cikeket lobogtatanak (ld. kicsit lejjebb), amiben a hormonhatast ipari szennyvizben mutattak ki. ok, ne igyunk szennyvizet.
Előzmény: zsuzsi07 (668)
zsuzsi07 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 668
Köszi, megpróbálom, amit javasoltál. A másik lehetőség, hogy vesz a (laikus) ember egy középkategóriás szűrőt, és nem ad ki pénzt mérésre, hanem reménykedik, hogy ennyi elég lesz.:)
Igazából az, hogy máshonnan is (levegő, élelmiszerek) veszünk magunkhoz szennyező anyagokat , engem nem vigasztal. Pontosabban nem az "úgyis mindegy, úgysem tehetünk semmit" elvét követem. Ha ki tudunk szűrni valamit, akkor annyival kevesebben lesznek a bevitt szennyzések, nem igaz?;-)
Hogy mire gondolok... hm, itt megint a tyúk és a tojás esete vetődik fel, vagyis ahhoz, hogy tudjam, mit kéne kiszűrni, először azt kéne tudnom, hogy mi van benne... Ördögi kör.
Azt viszont szabad szemmel is látom, hogy időnként gyanúsan elváltozik a csapvíz színe (néha kifejezetten barnás szmötyi folyik víz gyanánt), valamint a klór ízét megismerem, és a vízkőmennyiség sem semmi - bár abból az igazán szabad szemmel látható darabokat kiszűri a csap szűrője. (Viszont amikor azt leveszem...!) Rajtuk kívül a hormonoktól a nehézfémekig mindenféléről hall az ember, persze ezeket nem ellenőrizhettem.
A "kis mennyiségben nem árt", illetve a "máshonnan is rengeteg méreghez jutunk" érvelés engem nem igazán győz meg. A különböző kis mennyiségeket mindig külön-külön mérik (víz, levegő, különböző élelmiszerek stb), de végső soron és hosszú távon ezeket a különböző forrásból származó dolgokat ugyanazok a személyek fogyasztják, tehát összadódhatnak. Egyszóval, amit lehet, azt küszöböljük ki, azt mondanám.
Csak éppen gondban vagyok, hogy mi lehetne a legjobb megoldás...
Előzmény: naox (667)
naox Creative Commons License 2008.10.27 0 0 667
szerintem hivd fel a vizmuvedet (ill.talan inkabb email), es kerdezd meg, hogy a paljoc kartars altal hivatkozott lista vizsgalatai kozul melyeket vegeztek el, ill. milyen gyakorisaggal merik ezeket a parametereket. A kovetkezo levelben pedig kerdezz ra az eredmenyekre. Ha valami gyanusan magas, akkor esetleg azt a merest te is elvegeztetheted.
Ami a legfontosabb, gondold vegig, hogy milyen szennyezotol szeretnel megszabadulni. A csapviz mely (potencialis) komponensetol felsz? Gondold vegig, hogy a szennyezett levegot beszivjuk, es az altalunk fogyasztott elelmiszerek sem "tisztak", a spenotot pl. szarral tragyazzak, aminek a levet a noveny felszivja, es beepiti.
Ha csak meggyoztek a viztisztitos reklamok, es egyszeruen felsz az ismeretlen szennyezestol, hat, akkor tenyleg nincs mas megoldas, mint venni egy jo draga keszuleket. :o(
(pl. a palackozott asvanyvizek jo resze sokkal "szennyezettebb", mint a legtobb csapviz, hisz a szar minosegu muanyag flakonbol sokminden kioldodik a hosszu ido alatt. ugyanigy, a viztisztitok ugyan sokmindent kivesznek a vizbol, de bizony sokmindent bele is tesznek, pl. mert muanyagbol vannak.)
Előzmény: zsuzsi07 (666)
zsuzsi07 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 666
Köszi a válaszokat!
Hm... igazából tényleg nagyon drágák. Ezek szerint hogyan dönti el valaki, hogy milyen komolyságú ivóvízszűrőt szeretne venni a saját csapvizéhez? Mert ugye, vannak ezek a párezer forintos kancsók, és a másik véglet, a többszázezer ft-os fordított ozmózison alapuló berendezések. Sok hsz-t végigolvastam ebben a topikban, de igazából nem jutottam semmire.
A műanyag palackokból pedig elegem van.:(
naox Creative Commons License 2008.10.26 0 0 665
keszulj fel arra a kerdesre, hogy mire vagy konkretan kivancsi. Nem letezik olyan vizsgalat, ami az osszes szennyezot egyszerre mutatja ki. az elozo linken is latod, hogy rengeteg kulonbozo vizsgalat letezik, ha mindet el akarod vegeztetni, az nagyon draga (hisz nagyon sok munkat jelent).
Nagyon sok vizsgalatot a vizmu folyamatosan vegez, ezek eredmenyerol minden bizonnyal kaphatsz toluk tajekoztatast. (ok ugyan nem fuggetlenek, de van minosegbiztositasi rendszeruk, ami nem nagyon teszi lehetove az eredmenyek megbuheralasat.)
Vizvizsgalatban meg ez a ket labor nagyon profi, fuggetlen cegek, es (elozetes egyeztetes utan) gyakorlatilag mindent meg tudnak merni:
http://www.kszgysz.hu/banaliti.htm -->balint analitika
gyel.hu -->gyogyszeripari ellenorzo labor., na ok aztan telleg profik, ok merik az osszes gyogyszergyar vizet, de ennek megfeleloen nagyon dragak is.
Előzmény: zsuzsi07 (662)
paljoc Creative Commons License 2008.10.26 0 0 664

Nem jó a link, ez a helyes. Rosszul van az oldalon is. Mindegy!

 

http://www.vizmuvek.hu/pdf/mf_4402_1_furdovizmegrendelo.pdf

 

A fürdővízmegrendelőre kattintva nyílik meg az ivóvizes megrendelő!

Előzmény: paljoc (663)
paljoc Creative Commons License 2008.10.26 0 0 663

Hogyne, az vízművek! Csak sajnos elég drága a mindenre kiterjedő vizsgálat. Százezres nagyságrendű! /pontosabban nekem drága/

 

Ehun van kedves Zsuzsi:

 

http://www.vizmuvek.hu/pdf/mf_4401_1_vizmegrendelo.pdf

 

És nem forgalmaz tisztítót sem! :-))) Mert szerintük jó a víz! :-)))

Előzmény: zsuzsi07 (662)
zsuzsi07 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 662
Szeretném megkérdezni, tud-e valaki olyan független céget, amelyik elvégzi az ivóvíz elemzését, de nem érdekelt semmilyen víztisztító berendezés eladásában, tehát valóban független. Budapesten kellene. Előre is köszi az infót!
Teaway Creative Commons License 2008.10.18 0 0 661
Akkor nem kell:))
Előzmény: paljoc (660)
paljoc Creative Commons License 2008.10.18 0 0 660
Csak RO-s tisztítóhoz adom! Van e Néked olyan. Ha megvetted 300000-ért akkor jelentkezz és viheted! :-)))))))))))
Előzmény: Teaway (659)
Teaway Creative Commons License 2008.10.18 0 0 659
Én megveszem 1000 HUF-ért.
Előzmény: paljoc (658)
paljoc Creative Commons License 2008.10.18 0 0 658

úGY VAN ÚGY! Ha egy nő 20-25 évig szedi renszeresen a hormontablettát, mások évekig a nyugtatót, antidepresszánsokat és nincs bajuk, akkor mi a bánat bajunk lehetne a víztől. Mert pl. a fogamzásgátlóknál nem arról van szó, hogy néha bekapnak egyet, hanem éveken át szedik milliószor nagyobb dózisban, mint a vízben van.

Jehovára mondom, ez tök logikus.

 

Ki is dobom a víztisztítómat! :-)))))  Vagy eladom!!! RO-s készüléknek elő vagy utántisztítására tökéletes! :-) Várom az érdeklődőket!

 

Előzmény: naox (655)
Teaway Creative Commons License 2008.10.18 0 0 657
Szerencsére messze van a magyar vizektől.
Előzmény: naox (656)
naox Creative Commons License 2008.10.18 0 0 656
http://en.wikipedia.org/wiki/Gambusia_holbrooki
Előzmény: Teaway (654)
naox Creative Commons License 2008.10.18 0 0 655
namost ezt vegkepp nem ertem. a higtragya termeszetesen tartalmaz hormont. De az ember a kezdetek ota tart allatokat, es "egyutt el" a tragyaval. valojaban az elmult parezer evben valszeg sokkal magasabb volt az ivoviz hormontartalma, mint az utobbi evekben, hisz ma vezeteki vizet iszunk, anno meg kutvizet ittak, a kut meg 5 meterre vot az istallotol.
tuttommal senki sem iszik higtragyat, igy nem ertem a linket.
folosleges volna tagadni, hogy vannak farmakonok, vagy hormonok az ivovizben, igen, ki tuggyuk mutatni. de van ennek rank hatasa? A gyogyszerek szokasos dozisa mongyuk 10-100mg. azert ennyi, mert ennel kevesebbnek nincs hatasa. A vizben pedig millioszor-millioszor-millioszor kevesebb van.
(es persze az RO nem szedi ki, csak szazadara, ezredere csokkenti a koncentraciot.)
Előzmény: cumpika (652)
Teaway Creative Commons License 2008.10.18 0 0 654
És mégis hol vannak olyan halak? A Dunában?
Előzmény: naox (647)
paljoc Creative Commons License 2008.10.18 0 0 653

Olyan ez a hormon meg stb. dolog, mint hogy jön a tyúkvírus/h5n1/ meg a kergemarhakór, fusson ki merre lát. Lehet belőle hírt gyártani, aztán semmi sem történik! Néha előfordul itt ott! Naés!

Néha meg leesik egy egy repülő, meg robbantanak itt-ott.

Akkora vészt nem látok ebben az ivóvíz kérdésben, de azt, hogy igazam van-e csak remélni tudom!  Mindenesetre a tisztított víz íze klasszisokkal jobb, mint a csapvízé.

 

cumpika Creative Commons License 2008.10.18 0 0 652
Előzmény: cumpika (650)
cumpika Creative Commons License 2008.10.18 0 0 651
Előzmény: cumpika (650)
cumpika Creative Commons License 2008.10.18 0 0 650
Előzmény: naox (648)
cumpika Creative Commons License 2008.10.18 0 0 649
Előzmény: naox (648)
naox Creative Commons License 2008.10.18 0 0 648
ebben a cikkben:
http://www.setacjournals.org/archive/1552-8618/25/4/pdf/i1552-8618-25-4-1026.pdf
olyan halakat vizsgal, amik tisztan szennyvizben nottek. tisztan.
ne igyunk papirgyari szennyvizet.
(felreertes ne essek. a cikk OK, csak eppen nincs koze a topikhoz. Az idezett oldalon levo tobbi publikacionak sincs.)
Előzmény: naox (647)
naox Creative Commons License 2008.10.18 0 0 647
a faszi egy olyan pataknak a halait vizsgalja, ami annyira szennyezett, hogy atlatszatlan, amiben a moszkitohalak (nemtom hogy van magyarul) hermafroditak lesznek. a patakot papirgyari szennyvizek szennyezik. A csoka az elmult evekben nem tudta azonositani azt a szennyezot, ami a dologert felelos, ez szepen tukrozodik a cikkein. Tehat nem tuggya a jelenseg okat, meg azt sem igazolta, hogy a szennyezes okozna. (bar logikus, hogy az teszi)
amit nem ertek, hogy ennek mi koze az ivovizhez?
Előzmény: paljoc (646)
paljoc Creative Commons License 2008.10.18 0 0 646

Hát ezt az én angolommal most nem silabizálom ki. Inkább elmegyek luigi-hoz egy jó kávéra! :-))

 

Talán majd este...

Előzmény: cumpika (644)
naox Creative Commons License 2008.10.18 0 0 645
ez mi? mi koze az ivovizhez?
Mit bizonyitott a pasas?
Előzmény: cumpika (644)
cumpika Creative Commons License 2008.10.18 0 0 644
Előzmény: naox (640)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!