Keletiből a 13:00-ás Bartók Bélával mentem Győrig, a 2 ÖBB 1.o.-ból csak az egyikben volt a Bussines Classos 4 fülke, ami le volt zárva, és alapból rossz helyen, azaz menetirány szerinti jobb oldalon volt. Így az utolsó kocsiban foglaltam helyet. Ez is "királyi" minőség volt, ilyen igényes kocsiban még nem utaztam vonaton eddig. Minden csili vili, fekete bőrülések, igényes belső, minden helynél 240 V-os dugó, redőny, fa belső, szőnyeg...stb. Pont mellettem állt a csarnok 8-ason egy 10-67-es IC kocsi, hát átnézve ebből a kocsiból, elgondolkodtatott, hogy a MÁV miként meri 1.o.-on mérni egy ilyen kocsiba az utazás árát, na már az ICR-ről nem is beszélve, ezek alap 2.o.-nak esetleg elmennének IC-ben, de 1.o-ban semmiképp.
Pontos indulás, Budaörs-Biatorbágy közötti új pálya 120-as lassújeles, de miért is nem 140-es?
Utána Tatáig lassújelek bőven, sok helyen nem is történt átépítés, fa aljas kitérők az állomások átmenő fővágányaiban...stb.
De amúgy alap 54-es pályán semminemű átépítésnél 140-el lehet döngetni errefelé, akkor a többi hazai fővonalon is lehetne 120 helyett 140-el döngetni.
Tatától aztán Almásfüzitőig 160-al mentünk, majd megint döcögés Komáromig 120-al. Komáromtól aztán Győrszetivánig 160-al megint, de valamely állomáson 120-as lassújel, ha jól emlékszem. Amúgy itt a bal is 160-as lenne? Mert itt valamely állomásköznél még nincs új UIC60-as pálya.
Amúgy sok munka van még ezen a vonalon, a főbb állomások át sincsennek építve még, na meg Tata-Biatorbágy szakasz sem. Nem tudom eddig mi a fenét csináltak ezen az 1-es vasútvonalon, de arra jó volt, hogy jövőre ismét növekedjen 8 perccel is az EC-k menetideje. Így az álom 2 órás Bp-Bécs menetidőhöz az utóbbi években nem, hogy közelednénk, hanem egyre távolodunk, akkor, hogy is van ez hazánkban?
Visszafelé Győrből az Ex941-el jöttem, elől V43 1006-al. Az Ao-ban+helyjeggyel utaztam, persze a foglalásom a fülke ajtaján a táblába nem szerepelt. A miskolci Ao a legótvarabb fajtája volt, ennél én jobbakba utaztam idén személyvonatokban mezei 2.o.-nak hirdetve. A vonat olyan jól ment, vagy inkább annyira tartalék idővel áldott, hogy minden állomáson dekkoltunk 3-4 percet is. Keletibe így pontosan beértünk a 12-re. Közben már a csarnokba kocsimegörző funkcióra be voltak rakva estére a szerelvények.
Képek:
Egy csendélet 18 óráról Győrből, avagy hová tünt a csúcsforgalom?
A kép készítésének rejtelmeit nyunyuka mesterkedéseinek hála tanultam ismét meg.
Valamint volt időm 16 óráig még kicsit körülnézni Rába hidak terén, és a Gysev hídon a 9926-os vonat élén egy szili jött. Amúgy a vonat késett, mert egy tehervonat jött Sopron felől, de amint elment a 9926, akkor utána jött a Gysev Taus Gartner tehervonat, de ekkor már pont eljöttem. Amúgy a Sopronból jövő tehernél itt a kép jobb oldalán a gyalogjárón álltam, de hajmeresztő volt, izgett, mozgott az egész hídszerkezet, a felsővezeték tartó oszlopok is jobbra-balra düllöngéltek.
A páratlan Tihany elindul 7.37-kor Akarattyáról, a páros Batsányi ugyanonnan 8.08-kor, ergo vagy Polgárdiban, vagy P-ipartelepeken fognak keresztezni.
Ez végül is jó...
Lenne.
DE!
Menetidők
(Füredig, elnézést mindekitől, én csak addig számolom...)
Le:
Batsányi + 12
Tihany +8
Fel:
Tihany +10
Batsányi +9
Kb. ez igaz a többi vonatra is, kivételek: 974: 0, 9706 -9; ez nem a jótündérnek köszönhető, hanem az idei elképesztően rossz fekvésnek, ami miatt Érden álldogált egy csomót, hogy bevárja a Maestralt. Ez persze esélytelen volt, így általában mindeketten késtek.
Mega csörgős IC Szombathely-Nagykanizsa között, új csörgős IC viszonylat Püspökladány-Biharkeresztes között, hosszabb csörgős IC viszonylat Debrecen-Mátészalka-Szatmárnémeti útvonalon.
Sajnos ez lényegen nem változtat, a menetidőre mindez nem lesz jótékony hatással. Ezért is kéne alapjaiban átalakítani a menetrendet, hogy a "normális" vonatok ott keresztezzenek, ahol utasforgalom is van...
"Ha jól rémlik, valamikor 1992-ben lett belöle 106-os és így územelt talán 1999-ig. Természetesen 106-ként is ugyanúgy dolgozott, mint a többi Gigant."
Az okfejtéseiddel nagyrészt egyetértek, de ezek pont azt sugallják nekem, hogy célszerű lenne komolyabb tabula rasa-t csinálni ezen vonal menetrendjében (is).
BIztos bennem van a hiba, de ha valaki azt javasolná, hogy menjünk le szombat reggel a Balcsira, és ehhez keljek fel 5-kor, azt csúnya szavakkal illetném :-)
De mindegy, lehet, hogy az utasforgalmi adatok nem ezt mutatják...
Ugyanakkor az is igaz, hogy ahogyan nő a menetidő, úgy kell mindig korábban indulni, ha az ember nem akar botrány későn leérni :-(
Én személy szerint jobban örülök,hogy visszacserélték a 972,9702-őt, eddig is mindig igy volt már sok éve, és szerintem bevált a 972-nek a 6:20 a körüli indulás. Gondolom azért is cserélik vissza.
Az nem volt jó, főleg nyáron, mikor a 9702 mögé torlódott az IC, mögötte meg jött a 9732 is. S Tapolcára egy irányból 1 óra alatt 3 vonat beérkezik , aztán 2-3 óra szünet elötte utána nem volt jó. Most kicsit elnyúlik ez az arány.
Valljuk be, Sv-Bf közé elég is, és bevallom, nem nagyon fáj a szívem a 9734/35-ért, részemről az életben nem mentem vel a botrány menetidő miatt.
Igaz, szerintem minden személy-szerű vonat a 3 órához fog közelíteni Bp-Bf relációban, ahogy a mostani pályaviszonyokat elnézem.
A 972-9702 cseréhez csak annyit tudok szólni, hogy családom minden tagja nagyon örült a 972 7.20-as indulásának, mert ez az az időpont amit egy "normál" ember egy (számára) elviselhető 6 körüli felkeléssel el tud érni.
A 6.15-6.20 körüli indulás egy nem munkábajárós vonat esetén szerintem nagyon hardcore...
(A vonalon többnyire hétvégén van forgalom, és normális ember nem kel hétvégén 5-kor :-)))
A vonatokon lévő térképek szerint sem, a valóságban sem, meg a tervekben sem. Éppen azért nem értem, az állomási térképeken miért. És következetes a dolog, mert a fő- és melléktérképen egyaránt villamosítottnak jelölték. Na mindegy, csak költői kérdés volt:)
Nekem nincs meg elektronikus formában csak a 40-es. Így nem tudom elküldeni. Ezeket az infókat egy ismerősöm írta nekem privátban. Ha kapok még ilyet, azt felteszem.
"Ha eddig képesek voltak rá, akkor ezután is képesnek kell lenniük? "
Eddig sem haszonnal fuvarozták,most ez a gyakorlat szünt meg a hírek szerint.
A nagytömegű áruk szállítása vasúton a gazdaságosabb. A sóder meg nagytömegű. Ha az érintett településeken az útburkolat javítási költségeit is beleszámítanák a közúti fuvarozás árába, akkor méginkább így lenne.
Elég sok bányánál van. Bár nem minden felhasználási helyen. De azért biztosan több helyen, mint ahány helyen ténylegesen alkalmaznak vasúti szállítást.
Egy újszülöttnek minden vicc új. Csak ma tűnt fel, hogy a nagyobb állomásokon lógó magyar vasúthálózati térképeken a Szabadbattyán - Csajág vonalszakasz villamosítottként van jelölve. Az áttekintőn és a Balaton-részlettérképen egyaránt. Csak sima slendriánság?
A jövőhéten kérek egy Keletis helyszínt a soronkövetkező utaskikérdezéskor. És "kikérdezem" a nemzetközi pénztártól távozókat, mennyire elégedettek a szolgáltatással, információkkal, árakkal, a munkátokkal. Kíváncsi leszek kijön-e a 99%!
Állunk elébe! :-)
A TCV II/III füzeteket használjuk egyébként, bár nem kinyomtatott, hanem excel táblázat formájában.
olyan állomásra szeretne jegyet váltani, amely nincs a külföldi vasút díjszabásába felvéve
Ilyenkor eseménykönyvet írtok? Mert kéne! Ha a TCV II/III füzeteket használnátok, ilyen eset alig-alig fordulna elő! Ám amióta a bűnözők ki sem adják azt, és a TCV IV. füzetben még a nem túl nagy számú EuroNight megálló sem szerepel teljeskörűen, azóta e gondok érezhetően megszaporodtak... :(
A szakmai felkészültségünket én nem érzem rossznak...
Mennyi is a MÁV-PKP relációban a menettérti kedvezmény csoportos utazáskor?
a bankkártyás fizetés pedig előbb utóbb megoldódik.
Eddig mintha lett volna azoknál a pénztáraknál, vagy nem? Bár mint tudjuk, a régi helyen is esetleges volt annak működése. Az e tárgyban három hónapja írt levelemre még mindig nem válaszolt a cég...
Azt, hogy az utasok dolgavégezetlenül és feldúlva távoztak volna, nem tudom másként minősíteni, mint rosszindulatú rágalomként.
A tények makacs dolgok! Ha rendszeresen látogatod a fórumot, akkor tudhatod, hogy a MÁV nemzetközi személyszállítása nem tartozik a sikerágazatok közé. Részarányát messze felülmúló panaszáradatot generál!
A jövőhéten kérek egy Keletis helyszínt a soronkövetkező utaskikérdezéskor. És "kikérdezem" a nemzetközi pénztártól távozókat, mennyire elégedettek a szolgáltatással, információkkal, árakkal, a munkátokkal. Kíváncsi leszek kijön-e a 99%!
Senki, soha nem állította, hogy fejből kéne tudni minden kedvezményt, árat. Az azonban tény, hogy egy-egy konkrét esetben fejből generáljátok a kedvezmény mértékét, és még felszólításra sem vagytok hajlandóak utánanézni a dolgoknak! Azt, hogy az utánanézést enyhén szólva sem könnyíti meg az átlátható és renszerezett díjszabás halom, nem vitatom.
Örülök, hogy az írásom többi felvetésére, például a betekintéssel kapcsolatosra nem reagáltál. Ez azt jelenti, hogy annak igazság tartalmát nem vitatod.
Gondolom azért megy oda, mert Bp. felől az van a legközelebb, a West elérése a fél város megkerülésével negyedórával tovább tart. Ennek köszönhető a Lehár rövidebb menetideje. A többi azért megy a Westre, mert vagy tovább megy, vagy mert ott van csatlakozás tovább nyugat felé.
A színvonal javulás a Keletiben is erősen viszonylagos! Most tekintsünk el a pénztárosok szakmai felkészültéségtől.
Az "új helyen", az IC elővételi pénztár helyén a bankártyás fizetés nem megoldott. Ez hatalmas fekete pont. Az "új helyen" szemlátomást a technikai háttér is pro-kőkorszaki. A papíron vezetett helyjegy rendszer már nem, a számítógépes még nem. Hogy mi marad? Ha jól vettem le az elkapott dialógust, akkor a nagy büdös semmi... A nemzetközi utasok legalább fele dolgavégezetlenül, és/vagy feldúlva távozott.
A szakmai felkészültségünket én nem érzem rossznak, a bankkártyás fizetés pedig előbb utóbb megoldódik. Nem rajtunk múlik, mi is örülnénk, ha lenne rá lehetőség. Talán hallottad, hogy kényszerűségből, hirtelen kellett átjönnünk az IC pénztár helyére. Azt, hogy az utasok dolgavégezetlenül és feldúlva távoztak volna, nem tudom másként minősíteni, mint rosszindulatú rágalomként. Feltételezed, hogy ha ez tényleg így lenne, még lenne egy ép ablak a pénztárosok előtt? Az emberekre nem jellemző az, hogy hagyják magukat lerázni anélkül, hogy elintéznék, amit akarnak. Igenis, hogy az emberek -határozottan állíthatom- 99 százaléka úgy távozik, hogy a (valóban pro-kőkorszaki) lehetőségekhez képest, a legjobb kiszolgálásban volt része. Az elégedetlenség oka általában olyan kérés az utas részéről, ami nem teljesíthető. Pl. a nem cserélhető, nem visszaváltható jegyek visszatérítésére vonatkozó kérés, vagy olyan állomásra szeretne jegyet váltani, amely nincs a külföldi vasút díjszabásába felvéve, netán az ÖBB által üzemeltetett Euris gép hálózati hibája. Ezek a problémák bennünket is lehangolnak. Mi is szeretnénk a legmagasabb színvonalat nyújtani. Csak sajnos néha az az érzésem, hogy sz&rból kell várat építenünk :-((
avagy azért SOXOR igaza van Andó Gergő barátunknak, ha dicséri a Keletis Giziket
A VOLÁN és a BKV szerint HÉTFŐ
A MÁV szerint PÉNTEK de nem akármilyen péntek ??
No a tegnapi események megmagyarázzák a fenti kérdésfelvetést.
Tegnap délután Keleti Pu Információ:
Kérdés:
Kezitcsókolom milyen nap lesz holnap (nov 5. szombat) közlekedésügyileg?
Válasz:
Péntek
Kérdés: Akkor holnap nincs kedvezményes IC jegy?
Válasz: Nincs, de várjon megnézem !
Hölgy el, majd vissza, napló elő, kinyit és tényleg van egy rendelkezés, hogy a pénteki közlekedés mellett a kedvezményes IC jegy megvásárolható.
Tomika (mármint én) KÖSZÖNÖM és viszontlátásra
Keleti pénztár x. ablak:
Kérdés:
Válasz:
Péntek, és nincs kedvezményes IC jegy.
Tomika (mármint én) KÖSZÖNÖM és viszontlátásra.
Hazautazás előtt Déli pu.
Pénztár Y. ablak:
Kérdés:
Válasz:
Péntek, és nincs kedvezményes IC jegy. Igaz ezt is úgy adta meg a pénztáros, hogy átment az információhoz megérdeklőni !
Utána irány az Ügyeletes tiszt, történetet elmesélem, mire frappáns rövid válasz:
Déli információ (!) - ott már jártam mondom -
egyébként is ő nem békebíró - mondja, mikor mondom, hogy egy ugyanazon állomáson is kétféle infót is kapok -
VISZLÁT közölte és kiszavazott !!!
Ekkor mérgemben MÁVDIREKT 40-494949 majd ott is pumpa fel, mert mirét kell kétszer 1 perc 27 másodpercig az információt végighallgatnom ahhoz, hogy a kezelővel "személyesen tudjak beszélni" ?
Így 4 perc felesleges hívásidő + pénz le a számlámról.
Tessék átállítani a bejelentkezést úgy, hogy ha tudom a megfelelő kódot, akkor azonnal be tudjak lépni az adott almenübe !!!!
Nos ennek ellenére jó érzéssel tettem le a telefont, mert:
- A hölgy udvarias és kedves volt !
- Utánna nézett pontosan a dolognak, tehát LEHET MA KEDVEZMÉNYES IC jeggyel utazni, azaz ma szombat van.
- Sót még ara a kérdésemre is igen-nel válaszolt, hogyha mégsem kapnék ilyen jegyet hivatkozhatok-e rá.
Szóval MEGINT már utazás előtt sikerül a MÁV-nak elzavarni az utasokat !
ELHÁRÍTÁS FIGYELEM !
Garutala az illetékesnek.
MEGINT már utazás előtt sikerül a MÁV-nak elzavarni az utasokat !
Vagy netán átverni őket ?
Aztán 808-al a "szokott módon" irány haza
Üdv
geri
Kérdés: Kezitcsókolom milyen nap van ma közlekedésügyileg?
Válasz: Péntek
Egyébként az hogy lehet, hogy amikor megkérdeztem a nosztalicskát, mogy mibe fájna (céges kirándulás címén) 70-80 embernek egy Bp.-Veszprém-Porva-Csesznek-Kisbér-Tatabánya- Bp. menet, a néni képes volt nagyjából 3 millát kiszámolni...
Több probléma van ezzel a nosztalicska programmal:
- bulit hírdetnek vonaton. Ez már önmagában merészség.
- olyan bulit hírdetnek, mellyel minden réteget meg kívánnak célozni a tuc-tuc "zenétől" kezdve a zongorás andalgásig. Vendégek örülnek az ilyetén kavarodásnak, még akkor is, ha csak a svédasztalnál kell lökdösni a másik végletet?
- piszok drága, még a korlátlan svédsztal sem eléggé csábító ilyen árnál.
- a plakát grafikai elemeinek egy része szerzői jogvédelem alatt áll. Nem az övék alatt.
Honna tudod, hogy nincsen zsém? :) (Tényleg nincs.)
Amúgy meg a megszövegezése olyan, mintha egy átlagfiatalnak szólna, szemben a gyertyafény expresszel, amiről már első ránézésre is látszik, hogy egy exklúzív program.
Amikor annak idején az első (tavaly előtti) Székesfehérvár-Pátka-Lovasberény különvonatos utazást tervezgettem(ük), egy 3-4 kocsis Bz-t akartak 150 ezerért adni. Aztán kiderült, hogy vannak Fehérváron turista-barát vasutasok.
igen! volt szerencsém arra járni utobbi napokban mivel mentem Villach ba egy EC-vel! És a 1-10 es vágányok külön szinten vannak mint a 11-19esek! Plusz az S-Bahn hoz ami a 21-22 es vágány meg lefelé kell menni!:) Elég nagy a Süd bahn!
Südbahnhof: Majdnem duplaakora, mint a West. De a forgalma azért nem nagyobb annyival, mint a mérete. Néha bántóan üres.
Igazából a keltről, északról és délről érkező vonatoknak az a végállomása. És csak a nyugat felé menő vonatoknak a végállomása a West. De mivel Ausztriának az Észak-Keleti csücskében van a főváros, ezért ezekbe az irányokba jóval kisebb a forgalom, mint a nyugati irányba.
Pont arról van szó, hogy akár többnapos is lehet a kosz, mert a sofőrök folyton azon nyígnak, hogy ők nem takarítók. Tudod, azok, akiknek általában egy faluban van este a fajront.
Végül is a szekérnek is van egy fílingje, sőt gyermekkoromban - úgy 35 évvel ez előtt - télen egyszer-kétszer lovasszánnal mentünk Edelényből Szendrőládra. De most Budapestről Miskolcra inkább az IC-t választom. Évente egyszer utazom a nosztalgia vonattal Szobra.
A rettenetesen nagy költségek megmosolygására leírok egy példát, amit nem tudom elképzelni, hogy a MÁV vezetői ne láttak volna.
1990 óta 10-15-ször fordultam meg Velencében a Santa Lucia pályaudvaron (mint utas). Minden egyes alkalommal találkoztam egy olyan kefés géppel, mely a vonatszeretvény peron felőli oldalát lemosta. Ember ment elől, egy vaspálcával feltologatta az ablakokat, mögötte pedig ment a gép, ami vegyszeres folyadékot spriccelt a vagon oldalára (teljes magasságban), egy kefés szerkezettel szétkente, majd egy másik fúvókasor segítségével leöblítette.
Magyarországra maximum tíz ilyen takarítógép elég lenne. Darabja - szerintem - egy olcsó személygépkocsi árát ha elérheti.
Ez a kb. 20-25 millió forint bármelyik tanácsadó, vagy jobb beosztású vezérigazgatósági munkatárs éves jutalmának felel meg. Egy emberének!
Ez a tíz gép az egész MÁV-ot lefedné (egy kis karbantartással) 10-15 évig.
Na ilyenkor nyílik ki a bicska a zsebemben.
Ha már a Venezia S.L.-ről volt szó, itt egy link. Tessék mondani a MÁV-nak - csak a három nagy budapesti pályaudvarról - mikor lesz ilyen oldala?
Luganszk jelenlegi vegetálása a következőképpen fest: 2005. első 9 hónapjában 31 szekciónyi dízelmozdonyt gyártottak, ebből 27-et orosz, 4-et kazah megrendelők részére. Az Ukrán Vasútnak három villamos motorvonat és egy dízelmotorvonat (DEL02) készült. Nagyjavítottak kettő, korszerűsítettek öt szekciónyi dízelgépet.
2005-re 25%-os növekedést prognosztizálnak 2004-hez képest. Ehhez képest a 9 hónap tényadatai egyelőre 6,8%-os csökkenést mutatnak, a bevétel 287,8 millió grivnya. (Forrás: TMHolding)
A gyárat egyébként többen is szeretnék megvenni (köztük orosz befektetők), az ukrán állam pedig hol beleegyezik, hol mégse. Ez így megy egy ideje. A végtelenségig nyilván nem lehet húzni...
- A Bp.-Bécs 4 napos kirándulójegy ára (bécsi helyi közlekedéssel): 8650,- Ft
- A kontingenshez kötött, csak Budapesten vásárolható Spar-Schiene Fortuna Ticket ára (bécsi helyi közlekedés nélkül): 2999,- Ft egy útra (5998,- Ft az oda-vissza út)
- A 8-20 óráig érvényes bécsi "Einkaufskarte": 4 EUR (1000,- Ft )
Tényleg, ezt is megértük, Bécsben OLCSÓBB a napijegy - 5 EUR= 1250,- Ft - illetve ez a "reggel 8-tól este 8-ig napijegy", mint budapesten (BKV napijegy: 1350,- Ft) :((
ma felszállt rá úgy mindenki Bécsbe ahogy kell erre nincs se világítás, se fűtés se elektronika!!!! emberek le a JZ vagonokból! Úgy volt h kisorozzák a JZ vagonokat! De helyette ez volt! Lekapcsolták az utsó JZ 1.osztályú vagont, majd a többi vagont kihúzták, át másik vágányra, lekapcsolták a JZ Restaurant vagont majd visszatolták a többit, összekapcs JZ 1.osztállyal! Majd kaptunk pótvagont méghozzá "kölcsönbe" az Austria.com EN vonattól. Amit a félre állított Restaurant kocsi elé kapcsoltak igy tolták vissza az Avala IC-re és kb 80 perc késéssel indultunk el a Westbhf-ról.Képek később majd de lesznek! a JZ vagonokat persze lezárták.
Bevethetők nem-műszaki körülmények is, úgymint annak megmutatása "bármi áron", hogy igenis létezik vasúti kavicsszállítás. Ha ehhez akad finanszírozó (például Te meg én, a megkérdezésünk nélkül), akkor összejöhet.
A környékbeli települések polgármesterei nagyon díjaznák az ilyen ötleteket.
"Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy mi most a valódi helyzet akkor ha 16 éven aluli diákok vesznek igénybe diákkedvezményt (67,5%). Eddig ugye a diákigazolvány hátoldalán levő érvényesítő matrica szolgált igazolásul, most viszont nem kapnak ilyet a diákok, mégpedig azzal az indokkal, hogy az Oktatási Törvényben megváltoztatták az ide vonatkozó rendelkezéseket, és mivel tankötelesek, így nem kell matrica. Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy eljutott-e ez a dolog a MÁV-hoz, vagy ezentúl majd szép kis veszekedésekre lehet majd számítani. Ugyanis lejárt az október 31-ig tartó türelmi időszak a régi matricákra"
Eljutni eljutott, már sokkal korábban, mint azt te hinnéd. De sajnos ebből ismét csak az látszik, hogy a tisztelt törvényhozók megint jól összebaromkodtak valamit. Azzal én is egyetértek, hogy 14 év alatt (azaz az általánosban) felesleges évente megújítani a diágigazolvány érvényességét. Hiszen 14 éves korig mindenütt jár a gyermekkedvezmény, ami megegyezik a diákkedvezménnyel. Ezt akarták most kiterjeszteni a tanköteles kor felső határáig, de sajnos a gyermekkedvezményről szóló részt nem változtatták meg, ezért alakult ki a felemás helyzet. Jelenleg 14 éves korig ugye nem kell igazolni azt, hogy diák az illető, mert gyermeknek számít. azonfelül viszont a diákigazolvánnyal kell! Akkor is, ha 15 éves az illető, vagy még nem töltötte be a 16. életévét. A matrica ugye arra szolgál, hogy ezzel igazolják azt, hogy a diák beíratkozott az új tanévre is az iskolába. Csakhogy ezt sok helyen ugy értelmezték, hogy ezután nem is rendeltek matricát, mert minek? Pedig ha az illető elmult 16 akkor már kell! A megoldás nem a vasut illetve a Volán vagy más közlekedési vállalatok kezében van, hanem a törvényhozóknál!
Hol van a Keletiben a biztosítóberendezés? Ma megkérdeztem a forgalmistától, de csak mutogatott, hogy arra van. Ha valaki megtudná mondani és/vagy térkép melléklettel illusztrálná azt megköszönném.
A 204715...204725 intervallum újra ki lett osztva, viszont az eredeti mindig a többi tetejére kerül. Szerintem v_peti kavicsszállítós felvetése annyira megrendítő erejű volt, hogy a zindex fórummotorja kiakadt tőle.... :P
Valamit nem értek. Vagy a Zindeksz viccelődik, vagy minden beírt hozzászólás kimoderálódik, mert a kedvencek listája szerint 14.45-kor volt az utolsó hozzászólás, de én 11 óra óta semmi újat nem látok, minden CTRL+F5 ellenére sem. Ja, és csak ebben a topicban, a többi műxik!
Pótsa Zsófia, a gabonaszövetség főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy most szinte bármilyen mennyiséget eladhatnának az Európai Unióban, nemcsak az intervenciós, hanem a szabad piacon is, azonban a dunai szállítás az alacsony vízállás miatt nem megy, a MÁV-nál pedig olyan kevés a vagon, hogy a 4-500 ezer tonna helyett csupán 100 ezer tonna gabonát tudnak szállítani havonta. Bár a MÁV két vasúttársasággal is tárgyal, és a szlovákoktól kaptunk is néhány kölcsön vagont, de az olaszokkal minden erőfeszítés ellenére mindezidáig nem sikerült eredményesen együttműködni tette hozzá. Pótsa Zsófia hangsúlyozta: ha nem oldódik meg a logisztikai probléma, az akár a spanyol kiszállítást is veszélyezteti. mno.
Látod, megint nem arra reagáltál , amit írtam. Megpróbáltam kicsit életszerűen összefoglalni a MÁV Rt. tragikus méretű fuvarvesztésének okait. Ma ott tartunk, hogy azt is a közút szállítja, aminek a vasúton lenne a helye. Ennek egyetlen oka van: ......... ezredszer is.
Látod, megint nem arra reagáltál , amit írtam. Megpróbáltam kicsit életszerűen összefoglalni a MÁV Rt. tragikus méretű fuvarvesztésének okait. Ma ott tartunk, hogy azt is a közút szállítja, aminek a vasúton lenne a helye. Ennek egyetlen oka van: ......... ezredszer.
"A sóderszálltó kocsikat, ha rendszeres, folyamatos kitermelésről van szó, akkor nem ad hoc kellene kiálltani, hanem tartósbérletbe adni vagy eladni a kavicsbányának."
A kocsik helyzetének normalizálásával a képletben úgy-ahogy a helyére tudsz tenni egy elemet. Marad még további kétszáz, amelyek akadályozzák a kocsik mozgását mind térben, mind időben.
Az "ország más részein" a vasúti kavicsszállítás időlegesen lehet elfogadható, amennyiben a meglévő ballasztok éppen nem adódnak össze, és éppen van olyan körülmény, amely ezeket ellensúlyozza: pl. nemcsak a kitermelés, hanem a felhasználás helye is sokáig állandó. Bevethetők nem-műszaki körülmények is, úgymint annak megmutatása "bármi áron", hogy igenis létezik vasúti kavicsszállítás. Ha ehhez akad finanszírozó (például Te meg én, a megkérdezésünk nélkül), akkor összejöhet.
Ne gondolkozz: A törvényalkotoink azaz parlamenti képviselőink, 90%-a ezekből az emberekből áll, akiknek ez az érdekük. Ezért történik meg a kis hazánkban a gazdagabb még gazdagabb, a szegényebb meg még szegényebb lesz
Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy mi most a valódi helyzet akkor ha 16 éven aluli diákok vesznek igénybe diákkedvezményt (67,5%). Eddig ugye a diákigazolvány hátoldalán levő érvényesítő matrica szolgált igazolásul, most viszont nem kapnak ilyet a diákok, mégpedig azzal az indokkal, hogy az Oktatási Törvényben megváltoztatták az ide vonatkozó rendelkezéseket, és mivel tankötelesek, így nem kell matrica. Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy eljutott-e ez a dolog a MÁV-hoz, vagy ezentúl majd szép kis veszekedésekre lehet majd számítani. Ugyanis lejárt az október 31-ig tartó türelmi időszak a régi matricákra.
A tavasszal amikor a gépészet egy prominens személyével és egy mozdonyvezetővel (jelen esetben csak azért sem Vezér Úr) utaztam együtt, és azt próbálták bizonyítani, hogy nem értek én ám annyita vasúthoz mint ők
akkor kérdezték meg tőlem: És hány TC van egy Szergejben?
Mire én: Egy sem!
Ök: Hát te tényleg nem értersz semmihez ha még azt sem tudod hogy 6 van benne!
Mire én: 6 vontatómotor van benne, de a gyártmányát tekintve nem TC.
mv: Nézd már egy macska rohant át előttünk.
A gépész másnap felhívott és megbeszéltük, hogy ténylegesen milyen motorok vannak a Szergejben.
Egy esetet mondjál nekem akár a régi, akár a mostani rendszerben, hogy egy csőd szélén álló cégnek a vezetői nem kapták meg a fizetésüket, vagy esetleg a prémiumjaikat (mostani szóhasználattal jutalékukat). Melósról tudok, vezetőkről nem. A cég neme mindegy, akár ipari, akár szállítás vagy egyéb cégről is mesélhetsz
Amúgy meg senki sem akart leszállni ott? Másfelől a jv sem tudta, hogy meg kellett volna állni? Ha nem miért nem? Ha meg igen, akkor meg miért nem intézkedett?
A közút az más. Ott nem kell lasszóval fogni az embereket. Más kérdés, hogy nem az ügynök tehet arról, ha nincs elég kocsi. De éppen ezért kellene felső szinten is az eredményességtől függővé tenni a pénzt!
A sóderszálltó kocsikat, ha rendszeres, folyamatos kitermelésről van szó, akkor nem ad hoc kellene kiálltani, hanem tartósbérletbe adni vagy eladni a kavicsbányának. Ahogyan pl. a MOL-nak is van saját kocsiparkja. Érdekes módon az ország más részein működik a vasúti kavicsszállítás: Miért nem képes a MÁv annyi therkocsit üzemeltetni, mint amennyire szüksége van, az elvileg nyereséges teherszálltáshoz??? Itt nemcsak 3 hónapig kell a kocsi, mint a cukorrépaszállításnál, hanem gyakorlatilag egész évben.
Vagy tán a teherszálltásnál is túl sok a droid?*
*Remélem nem olyan valaki veszi magára ezt a kifejezést, akinek nincs soka rá!
Reggel Holland barátaink is összehoztak egy kis találkozót, teherautó találkozott egy Zwolle-Roosendaal gyorsvonattal Zwolle közelében. A találkozó követketében a felsővezeték földönfutó lett, a gyors kisiklott, vannak sérültek is.
Egyes magyar médiákban a hír már megjelent, mint IC és tehervonat ütközése, de ez utóbbi (úgy tűnik) szerencsére nem igaz.
Valamint a koncessziós szerződés nem azonos a tulajdonjoggal.
Na meg a GySEV RT 61%-ban a Magyar Köztársaság tulajdonában áll, akkor kinek is adná el a MÁV a 21-es vonalat?
Nem tudom megérteni, hogy aki ilyen dolgokat leír nyílvánosan, annyi fáradozást nem képes venni, hogy pár perc idő alatt kicsit körbenézzen az internet oldalakon a témában.
Érdekes, ez a tulajdonváltás téma, miért is kerülne ki állami tulajdonból a Szombathely-Szentgotthárd vonal, ha a GySEV üzemeltetné?
Úgy látom továbbra is az újságírók fogalmi zavarban vannak.
Az októberi Indóházban a dízelparadicsomos cikknél is csak ráncoltam a homlokomat, amikor azt írta a szerző, hogy a 2000-ben a MÁV eladta a Sopron-Szombathely vonalat a GySEV-nek. Hát nem is tudom erre mit tudnék mondani...
nem volt frissítve az első pótlékkal a szolgálati menetrendkönyve.
Így jár az, aki beleőrül a díjszabásokba. Honnan is tudhatná, hogy a szolgálati menetrendkönyvben egyetlen darab pótlék sincs. Csak Módosítások vannak, ezeket a Módosítások előjegyzése rovatba kell írni.
Ha véleményezzük mások munkáját megfelelő ismeretek nélkül ...
Sajnos az a tény sem gondolkodtatta el, miért menesztik -2-vel Battáról. A következmény: Érden áthaladt!
Ezt logikailag hogyan sikerült levezetni?
Ezek szerint viszont, ha a vonat +2' indul , akkor a következő állomáson meg kell állnia!
Csak ha ott megnéztétek, utána mondjátok, hogy nincs!"
Khm... És szerinted az a távirat meg lett hirdetven utasoknak? Nem. Vonatkozik a tartalma belföldi utasokra? Nem.
Egyszer engem is kizavart a jv. a Business fülkéből. Az egyik fülkében a jv-k, a másikban pedig a vonatot kísérő rendőrök utaztak, fizető utas nem volt.
De ha jól tudom, kint se válik be nagyon a dolog, talán nem véletlen, hogy az ÖBB az újabb átalakításokkor (18-91-200 sorozat) tiszta termes kocsikat készít, Business fülke nélkül. Előbb-utóbb feltűnnek majd ezek az EC24/25 párban ezek a kocsik.
"A sódert vasúton kellene szálltani. Ha eddig képesek voltak rá, akkor ezután is képesnek kell lenniük? Miért nem alkalmaznak fuvaszervezőket minimálbér+(magas) jutalékért?"
Bár már többen helyesen szóltak előttem, ha megengedsz még egy adalékot.
A leendő fuvarszervező, amint megismerkedik a statikus körülményekkel (eljutási idők, állandó feltételek), azonnal elmenekül, csak a legőrültebbek maradnak, illetve azok, akik még ilyen áron is megpróbálnának a pénzükhöz jutni. (A kettő talán ugyanaz.)
A maradék belekezd, és jönnek a dinamikus tényezők: a kocsik padlóján leszóródik az áru egy része, valamit ellopnak, és ami marad, az a tervezetthez képest összevissza érkezik, köszönhetően a forgalmi szolgálattevők, a biztosítóberendezés, a helyi főkönök kiskirálykodása, és még sok-sok körülmény együttes hatásának.
Nyilvánvaló, hogy így még a PR-ismeretek legtöbbjével felvértezett fuvarszervező is kudarcot fog vallani. Az ugyanis a gond, hogy az ügyfél a termékét kívánja elszállítani, ugyanakkor a "Cég" már elérte a nagyvállalati működésmód azon fejlettségi fokát, amikor kifelé produktumot egyáltalán nem mutat. A fuvarszervező tehát fuvarszervezőként nyilvánvalóan nem érvényesülhet - jobban teszi, ha beleveti magát a "Cég" struktúrájának belharcaiba, ott még igen komoly babérokra lehet törni.
Az előbbi hozzászólásom egy kicsit viccesre sikerült de talpfaszámláló imént levezetett irásából gondolom, hogy te is belátod a minimálbér (+magasjutalék) elméletet gyorsan csödőt mondott. Maradna, ha ha természetesen lenne, a minimálbér és ebből lejönnének a különböző járulékok úgy a végeredmény kb 40-42 ezer forint lenne. Javalom megkérdezned egy-egy közúti fuvarozócég fuvarszervezőit ahol nem minimálbér, és a bevétel utáni jutalék a divi.
4119 pedig a legutóbbi felsővezeték-szakadás reggelén tette ugyanezt, így a kedves ottmaradók nem csak a következő vonatig hátralévő 20 percet várakozták végig, hanem még kf. bejáratánál is néhány 20-at.
Ma reggel a 4269-es számú (Százhalombatta - Déli) vonat mozdonyvezetőjének vélhetően nem volt frissítve az első pótlékkal a szolgálati menetrendkönyve. Sajnos az a tény sem gondolkodtatta el, miért menesztik -2-vel Battáról. A következmény: Érden áthaladt! Pedig a peron tele volt a vonatra várókkal! A következő szabolcsi személy 20 perc késéssel 25 perc múlva érkezett... Ennyit a "mentesítőről"...
Tavaly, az M7 -es továbbépítése előtt felreppentek olyan hírek, hogy a vasút is beszállt a veresenybe, és Gyékényesről újra indulnak majd sódervonatok. Csak aztán kiderült, a több mint tíz éve nem használt kavicsbányai vágányok annyira sz@r állapotban vannak, hogy az egészet át kellene építeni, erre meg természetesen már nincs pénz...
A történet egy magyar vicivonal halálához hasonlít.
A forgalom ideiglenesen szünetel, pénzt persze nem költenek rá, végül az egész magától szétesik. :-(
Tisztelt Urak! Kéretik elővenni az Árufuvarozási Üzletszabályzatot. Amennyiben sikerül átrágni magatokat rajta és meg is értitek, mi van benne leírva, akkor választ kaptok arra is, miért nincs már vasúti fuvarozás Gyékényesről. /persze az is lehet, hogy megszünt a bánya/
v peti: Kérlek, próbálj meg vasúton feladni A.-tól B-be bármilyen árut! Mit gondolsz, mennyi idő szükséges ehhez? / a megrendeléstől a küldemény kiszolgáltatásáig/ és mennyi lesz az összes költséged a közúthoz képest? Mit gondolsz, a közút ugyanezt mennyi idő alatt és milyen bonyolult ügyintézéssel végzi el?
...A MÁV is nyilván beleszakadt a nagy versenyfutásba, amit a közút nyert meg végül... :(((
Sztem a kérdésedre a válasz: mert senkit nem érdekel, hogy kirohad alóla a cég, csak felnyalja a fizetését, vagy nem lát ki a szemellenzője mögül, esetleg a kettő kombinálva. Na ez olyan siránkozósra sikerült, de nem érzek túl sok okot az optimizmusra a MÁV esetében.
A sódert vasúton kellene szálltani. Ha eddig képesek voltak rá, akkor ezután is képesnek kell lenniük? Miért nem alkalmaznak fuvaszervezőket minimálbér+(magas) jutalékért?
A kerdes csak az, hogy mi tortent??? Az a pu. vegleg megszunik, es kellettek a vaganyok mashova na meg a valtok is? Ill. a talpbetonok? Az az allomas eleg regi volt mar!
Vagy lesznek uj vaganyok esetleg? Vagy mirol van szo?
Egyszerűen csak megszűnt.
Győzött a közút!
A vágányok helyét behintik sóval.
Ennyi.
:-(
Az atmeno fovaganyon ugyanugy csak kb. 10-zel megy a vonat, mint mar jopar eve ...
Kavicsbányának már több éve nincs átmenő fővágánya. A Csurgó felöli 2 -es váltót réges-rég szétszedték.
:((( Sajnos tényleg vannak ilyenek. Sőt nem átallanak a villamoson dohányozni! A múlkor rájuk szóltam. Akkor abbahagyták, de utána nem átallottak újra visszamenni oda. :( Pedig még jócskán 18 alatt voltak. :(((
Az engem nem zavar, ha egy kocsi 30 éves. Az már igen, hogy azóta nem igazán nyúltak hozzá, csak a minimális javításokat végezték el, ami ahhoz kell, hogy a kocsi futhasson. És ugyanez a tendencia a felújított Bhv-knál is, a wc maradt amilyen volt, se víz se papír, és kezd szétesni, pedig időnként néhány csavar meghúzásával meg lehetne előzni sok mindent. Ja és a takarítás hiánya is kezd meglátszani :-( A 30 éves Bhv-k olyan szörnyen büdösek, van nekik egy jellegzetes szaguk, ami eléggé zavaró.
Nálunk a helyijáratos buszok az utóbbi időben meglehetősen szemetesek. Jó nem a sofőrök szemetelnek. De könyörgöm, ha hajnalban szemetes a busz, akkor joggal szidhatom a Volánt! Ugyanis ez azt jelenti, hogy az elvárható napi egyszeri (esti vagy reggeli) takarítást sem végzi el a Volán. :((( Egyszer direkt megnéztem. A földredobott jegyen egy előző napi dátum szerepelt...
mai érdekes mávos sztory /gyorsan teszem hozzá igen jót nevettem rajta/
szóval gyömrő vagy maglódi nyaraló helyett ma úgy hozta az élet , hogy Maglódon vettem menetjegyet
mikor megérkeztem már láttam , hogy ez a nő lesz a "híres - hirhedt" maglódi pénztáros :))))
mondom neki: Jó napot kívánok! A Keleti pályaudvarig kérnék egy diákjegyet oda-vissza. Nagy duzzogva kiszolgál :)) . de nem adja a jegyet várja , hogy én adjam a pénzt
kis idő után megkérdezem: mennyi lesz pontosan?
erre ő: NEM TUDJA MENNYI???? !!!
MAGÁNAK TUDNIA KÉNE HA ERRE UTAZIK!!!
TALÁN NEM IS DIÁK?????!!!!!!!!!
én : de /mondom/ diák vagyok csak fényévente egyszer utazom erre ; általában hosszab távra használom a diákot. /mondjuk nem igazán értem miért szükséges elmondnai az élettörténetemet egy diák retúr megvásárlásához :)) /
ő: AZ NEM LEHET HOGY MAGA EZT NEM TUDJA!!!! NA JÓ 172!!!
KIZÁRT , HOGY MAGA DIÁK!!
én : de tényleg az vagyok / arcomon kedves mosoly/ köszönöm szépen a jegyet Viszontlátásra! :))
panaszkönyvezni nem volt kedvem meg minek az ilyenen röhögni kell /a panaszkönyv meg úgyis a rá vonatkozó bejegyzésekkel van tele sok ismerősöm "jelzett" már vele kapcsolatban és mindneki utálja ott.
Mint látható, a valóban kiadott könyvek nekem is csak papíron vannak meg. Annak szkennelése, elnevezgetése, konvertálása sok időt vett el, így e tevékenység most szünetel. A cél most az, hogy a digitálisan keletkező, vagy könnyen digitalizálható, táviratok, parancskönyvi rendeletek meglegyenek "naprakészen". Utóbbi témában ma is felkerült 2 olvasmány. Ha én egyszer fényképezőgéppel megyek betekintésre! :)
Természetesen mindenki mindenféle információt beküldhet. A Gmail címem bírja a strapát, és a MÁV Értesítők elköltözése miatt tárhely is van még elég! A "kiszívárogtató"neve természetesen titokban marad! :)
A 2128-as a fűtőház előtt áll működésképtelenül már több mint 1 hónapja.
A 2146-os a múltkoriban Szentesen is dolgozott, nem tudom azóta vissza tért-e már Csabára. Ha visszatért, akkor 1 db Csörgő van most csak ami hibátlan (2146).
November hónap egyik délutánján látogatást tettem az ország No. 1-es személyforgalmi állomásán.
A csarnokba belépve jellegzetes téli félhomály fogadott. Olyan rossz hangulatot árasztott így magából az állomás, a hatalmas tömeggel, és a sok-sok össze-vissza rendezetlen mozgással. Először az új nemzetközi pénztárhelységet néztem meg. Három pénztár volt nyitva. Az utasok fele belföldi jegyet, vagy információt akart. Bár nem is. Inkább kétharmada. Ezek egy kivételével határozottan el lettek hajtva jobbra (információ) vagy balra (pénztár). Az egy kivétel egy vak bácsi volt. Neki a nemzetközi pénztáros válaszolt! Képes volt felemelni a telefont és megkérdezte valakitől azt, amire a bácsi kíváncsi volt. Na őt érdemes volt áthozni a Nyugatiból! Sajnálatos módon ez azt is jelenti, hogy a Nyugatiban a csekély színvonal tovább zuhant...
A színvonal javulás a Keletiben is erősen viszonylagos! Most tekintsünk el a pénztárosok szakmai felkészültéségtől. Az "új helyen", az IC elővételi pénztár helyén a bankártyás fizetés nem megoldott. Ez hatalmas fekete pont. Az "új helyen" szemlátomást a technikai háttér is pro-kőkorszaki. A papíron vezetett helyjegy rendszer már nem, a számítógépes még nem. Hogy mi marad? Ha jól vettem le az elkapott dialógust, akkor a nagy büdös semmi... A nemzetközi utasok legalább fele dolgavégezetlenül, és/vagy feldúlva távozott.
A bejárati ajtó hátára ki lett függesztve az utasok jogait tartalmazó hírdetmény. Ez volt az egyetlen nemzetközi forgalommal kapcsolatos papír. A többi még a belföldi IC pénztár korszak maradéka... Az egyetlen nemzetközi lap úgy lett felhelyezve, hogy nyitott ajtó esetén a fal kitakarta a felét, és csak igen szűk területről figyelve volt észrevehető! A papír szerint a nemzetközi díjszabások a nemzetközi pénztárban betekintésre elkérhetők! Ezt nem hittem el, így az érkezési ügyelet felé vettem az irányt.
Az érkezési ügyelet mint kiderült "információvá" alakult ki. A táblák is ezt hírdették. Azok a táblák, amik fel sem tűntek volna, ha az Ügyfélszolgálati Osztály egyik reprezentása nem hívja fel rá külön a figyelmem! Pedig az nem mondható, hogy a táblák kicsik, vagy igénytelenek lennének. Ettől függetlenűl szerepüket egyelőre részlegesen töltik be, és mint írtam a nemzetközi pénztárt is traktálják belföldi kérésekkel...
Kértem az ominózus Üzletszabályzat V. részét. Meg is kaptam az I-IV. részt... Második körben felhívtam a figyelmet, hogy az ÜSZ-ben szereplő prosi még a régi árakat tartalmazza, és ki kéne venni belőle. Harmadik körben vagy négy új V. rész is előkerült, de régi egy szál sem. Ahhoz képest, hogy egy éve még a 70-es évek szabályozásai is fellelhetőek voltak, kicsit elkapkodottnak tánt a gyors takarítás... Szóval bebizonyosodott, hogy hétfőn valóban nem állt rendelkezésre betekintésre a régi V. rész.
Fel lett hívva a két dolgozó figyelme a tényre, hogy parancskönyvbe írták alá, hogy a régi V. rész hatályának meghosszabbítását tudomásul vették, így annak eltüntetése - akárki is volt az - bűncselekmény, mivel a szándékosság bizonyítható! Remélem a Rendőrség majd kinyomozza, hogy melyik droid dobta ki a hatályos díjszabásokat!
Ők egyébként vitatták azt a tényt, hogy aláírták volna olyan parancskönyvet, mely a kérdést szabályozza. Elő is vettek ketten két parancskönyvet, és bizony meg is lett a sok oldalas táviratban a dijszabas.uw.hu oldalon is fellelhető két pont.
Végül egyébként lett régi V. rész. A nemzetközi információsnak volt saját tulajdonú példánya. Azt kölcsönadta. Ő sem azért nem dobta ki, mert olvasta a parancskönyvet, hanem mert konstatálta, hogy az újból kimaradt. Ám mivel azt a részt rajta kívül más nem forgatta, így ők se nem olvasták el mit írnak alá, se nem nézték át tüzetesen az újat és persze így hiányérzetük sem lett...
A régi V. rész meglepően használható kedvezmény összefoglalót tartalmaz. Ám látszik, hogy azt főleg a kalauzoknak szánták. Így a pénztárosok nem is használják. Ennek egyenes következménye, hogy nem is tűnt fel egy pénzráros Gizinek, hogy a TCV I füzet és a SZÜSZ V. rész nincs összhangban!
A hivatkozott 50%-os csoportos kedvezményt elrendelő távirat egyébként a dijszabas.uw.hu oldalon is szerepel. Ez a PKP alkönyvtár egyetlen magyar nyelvű, nem a TCV IV füzetből szkennelt dokumentuma. Ám vélhetően pályázhat a legelfeledettebb távirat címre! Azt senki nem ismerte Budapest területén. Az MÁVDIREKT-es infós csaj is az V. részben talált csak rá. Jobb lett volna, ha a táviratot idézi. Azt kinyomtatva és a pénztáros Gizinek átadva megkapták volna bizonyára a jegyet 50%-os kedvezménnyel.
A belföldi és nemzetközi információvá átlényegült ügyeleten egyébként nem biztosították a díjszabások betekinthetőségét. Ezt nagyon vitatni sem lehetett. A cseppnyi helységben három helyen is ki volt írva, hogy azt a nemzetközi pénztár biztosítja. Az egyik lap tartalmazta a díjszabás kivonatát és a betekintés lehetőséget magyarul. A másik kettő a már Szenetes esetén megismert három nyelvű hírdetmény volt, ami csak a díjszabási betekinthetőség helyszínét ismertette: a nemzetközi pénztárat.
Visszamentem. Kértem. Nem kaptam. Nem is kaphattam. Ki se fér a holland pénztár ablakon! Még félre se lehet állni ott olvasni, erre nincs hely! Irány újra az információ és a fellelt panaszkönyvbe rögzítésre került a tényállás, ami könnyen 100 000 forintos végrehajtási bírságba torkolhat.
A Keletiben felszedett történetek:
- Többen kifogásolták a váróterem hiányát. Ez így télen nem (sem) túl szerencsés...
- Többen keresték a 17.15-ös gyorsot, ami csak pénteken megy Miskolcra. Gondot okozott az utasoknak az egyébként pocsék állomási indulási jegyzéken a "pénteki közlekedési rend" fogalom értelmezése.
- A pécsi IC 10 perces késése már elég volt fél tucat utasnak arra, hogy két órát várhasson a következő nyíri IC-re! Azt is fejbe kéne verni, aki kitalállta, hogy 7 perc alatt át lehet szállni a Keletiben egyik IC-ről a másikra, amelyik csatlakozásra nem vár...
- Egy diáknak ellopták a pénztárcáját diákkal és személyivel együtt. Megkérdezte, mekkora büntire számíthat. Nem tudták fejből. Azt modták "sokra". Én gyorsan megnéztem az új V. részben. Teljesárú jegyre kiegészítés + 6000 forint. Ezzel az információs le is tudta volna a dolgot, de én praktikusabb tanácsot adtam! Kérjen utasleadási lapot, és mutassa majd be utólag a diákot! Úgy "csak" kezelési költséget kell fizetnie. Ha a kalauz nem hiszi el a bediktált adatokat, ajánlja fel, hogy "természetesen" megvárja a rendőrt, és nem emel majd kifogást az ellen, hogy az megerősíthesse a személyi adatainak valódáságát. Ha a kalauznak ez után is kedve van szívózni, legalább elmondhatja, hogy egy órát állt miatta a vonat Nevesincsfalván. Így jár az a cég, melynek dolgozója egy tanköteles gyerekről próbálja bebizonyítani, hogy mégsem diák... Nem mintha a MÁV-nak nem lenne mindegy, hogy TÉNYLEG jogosult-e a 67,5%-ra, már az is jó, ha van jegye...
- Három fiatal jött be egy jegy visszaváltása miatt. Az információs nem akarta nekik kiadni a kért igazolást. Azt mondta nekik, hogy miért nem a vonaton igazoltatták, hogy a társuk nincs velük. Csakhogy a kiindulási állomáson, érvénytartamon belül a kezeletlen jegy visszaváltható! Jogilag nem volt az információsnak igaza. Ezt közöltem is vele az utasok jelenlétében. Lett is igazolás rögtön! Az információssal ellentétben engem nem érdekel, hogy igaz-e a történet, vagy sem; leutazták-e a jegyet, vagy sem. Ha nem jött 240 km alatt a kalauz, akkor meg is érdemli a CÉG, hogy be kelljen érnie a kezelési költséggel. Annál is inkább, mert az út aligha volt kényelmes, és pihentető...
A tegnapi Békéscsaba és Gyula közötti baleset még ma is hatással van az érintett szakaszon a vasúti forgalomra.
A Csörgő vontatta szokásos 2-3 kék kocsi helyett egy szóló Uzsgyi várta Gyulán 741.sz. Gyula-Budapest gyorsvonatként a 18.17-es indulását.
Nem ment el azért közvetlenül Budapestre, hanem ezzel lehetett átmenni Békéscsabára a budapesti szerelvényhez.
A pótlás kétségkívül frappáns, de ennyire Csörgő ínség van, hogy a balesetben sérült M41 2128-at (ha jól láttam a képen a számát) nem sikerült másikkal pótolni?
Tesztelheted holnap, de attól ez még így van leszabályozva...
Egyébként az ajtóra ki van írva, hogy a fülke felér mellett vehető igénybe. Viszont mivel az egész kocsi nem ilyen fülkékből áll, a termes részben leülhetsz minden további nélkül a szabad helyekre.
Közzétudnád tenni az érintett vonatok menetrendjét?
Igen, persze, de ehhez egy kis időre van szükségem, ugyanis óriási a szolgálati menetrendkönyv archívumom (szó szerint több szekrénnyi), és ki kell keresnem az érintett könyvet.
Teljesen más célra készült vonatokat hasonlitgatsz össze. Értem én, hogy igazi vonatélmény kinézni a lehúzott ablakon, nagy levegőt venni a süvítő menetszélből, meg ilyenek. Rendszeres utasként azért mégis többre értékelem a kényelmet és a gyorsaságot. Ha a távolsági utat végig tudom dolgozni az egyenletes hőmérsékletű, hangszigetelt utastérben, és nem viszi le a fejemet a szél. Ill. ha elővárosiban kényelmesen elférek, nem kell fél órát várni leszálláskor, míg az ajtónál sorrakerülök, nem sülök/fagyok meg, és persze ha minél rövidebb ideig tart az út.
En a Dezso-ket szeretem, tevedes ne essek! Na meg a Putyinka-t is!
A bajom csak az, hogy ablak nem huzhato le, nem hajolhatok ki nezelodni.
Ezert ertettem meg orosz haverjaimat, lokalisan.
Amire ok gondoltak, az a nosztalgikus 3-adosztalyu utazas pl. Moskba Savielovskaja es Dubna kozt, elektricskaval. Na, ahhoz kepest a magyar csorgo magyar szakadt kocsival Esztergom fele EC-nek tunt...
Persze ha az Express-t nezem a fenti destinatioban, akkor csak a Desiro uti meg, a Putyinka nem.
Sajnos messzemenően nem értek veled eggyet. Talán az lehet a zavaró benne, hogy valaki kimondta a motorvonat tender úgy tissztességtelen ahogy van.
Ez sajnos bebizonyosodott, mindannyian olvastuk, hallottunk róla folyamatosan.
A szakértő pedig attól, hogy most van megkérdezve a témáról, nem biztos, hogy útólag okos, arról nem is beszélve, hogy le sem zárult még most sem, így aktuális is lehet amit mond.
"EC 62/63 sz Bartók Béla vonaton Budapest-München és vissza viszonylatban egy-egy 1. Osztályú kocsiban üzleti/business szakasz kerül kialakításra."
De az EC62-esen 2 ilyen kocsi van, tehát a másikba beülhetek:-))))))))))))))))
Orosz haverjaim szerint a Bp - Esztergom vonalon a Siemens Desiro-k nem nyerok, nekik nem tetszik, tul modernek es hidegek. A Putyinka sem tetszik nekik, tul futurisztikusak.
Amire eskudtek az a sima magyar csorgo altal huzott magyar regi, budos, szakad kocsik voltak. Azt mondtak, hogy nekik ez az igazi vonatozas! Ezt fotoztak inkabb nyaron, nem pedig a desirot vagy a putyinkat.
Erdekes egy felfogas, de valahol meg tudtam oketerteni ...
Sokat hordtam külföldieket busszal, a busz két óra alatt megtelt szeméttel (sok szemét, kiömlött piák, szétfolyt fagyi stb...), összetételtől függetlenűl. Az emberek ilyenek, szemetelnek, neveletlenek, ez velejárója a szabad társadalomnak. Egy-egy társaság között a különbség csak annyi lehet, hogy az egyik többet a másik kevesebbet takarít. A MÁV úgy tudom alvállalkozókkal takaríttat, de a kérdés az, hogy milyen takarítást fizet és mit vesz át. Ha csak néhány törlést fizet, nem nagytakarítást, akkor ezen spórol. Ha nagy takarítást fizet, és kicsit vesz át, akkor ott nagy probléma van.
Hol? a dijszabas.uw.hu oldalon semmi sincs, csak egy link, hogy most már a mavertesito.uw.hu oldalon keresgéljek. Ott meg egy rakat PDF van, na ott melyikben található ez a dolog?
Nem arrol van szo, hogy mar at is adtak Bagod utantol Zalalovoig? Vagyis hogy mar ott megy a vonatforgalom?
A Zala hid meg a regi, majd ugy jar, mint a delta elott meglevo masik ZEG Hbf. bejarata elott es akkor vagy kicserelik vagy arra mar meglesz az uj palya, uj hiddal...
A 15 ös vonalon pár évvel korábban ugyanolyan lepukkant koszos Bhv kocsik járkáltak, mint bárhol a MÁV vonalain. Mióta a GySEV kezeli, a pályaátépítés és villamosítást leszámítva, tiszták lettek a vonatok. Futnak itt is 30 év feletti kocsik, de tiszták, igényesen vannak felújítva, olyanok, mintha tegnap jöttek volna ki a vagongyárból. NEM AZ UTASOKAT CSERÉLTÉK KI
A business-fülékhez : Én sem tudok semmilyen tiltásról...
Vért izzadok, hogy a hatályos díjszabási rendelkezések fenn legyenek a dijszabas.uw.hu oldalon! És lám, a "buisness abteil"-os szabályozás doc-ja is fenn van az OBB alkönyvtárban március 13-a óta!!!
Olvasni, olvasni, olvasni!
Csak ha ott megnéztétek, utána mondjátok, hogy nincs!
kérdés: Tudja valaki,hogy mely elővárosi vonalakon lesz utasszámlálás+kikárdezés 8-ától?
Mert már kint van a plakát az egyetemen... (jelentkezőket is keresnek a tanszéken - igaz majd csak hetedikétől)
A fizetés meg egész jó..:)
A business-fülékhez :
Én sem tudok semmilyen tiltásról...az eset ismerőseimmel történt...
Direkt megvették az 1.o menetjegyet,h beülhessenek a 4szeméyes fülkébe. A vonat (EC40) persze totál üresen ment azon a hétköznapon,de a jv kiztavarta őket,mondván,hogy ez a nemzetközi utasoknak van fenntartva...
Én nem mondom,hogy ez jogos volt a részéről..az ismerőseim meg nem mertek ellenkezni-ez az ő bajuk...
Jartam Somogy IC-vel Bp - Nagykanizsa kozt a negy napban, es meglepve tapasztaltam, hogy Gyekenyes Kavicsbanya Rendezo pu.-t/allomast egy az egyben felszedtek, csak az atmeno fovagany maradt meg, na meg a Gyekenyes nagyallomas feloli oldalon a forgalmi szolgalattevo/valtokezelo a kis bodeban.
(Sotet volt mindket alkalommal, amikor a Somogy IC athaladt a Kavicsbanya rendezo pu.-on, de az tutti, hogy az osszes sin fel volt szedve, talpfak kiforgatva, stb...)
A kerdes csak az, hogy mi tortent??? Az a pu. vegleg megszunik, es kellettek a vaganyok mashova na meg a valtok is? Ill. a talpbetonok? Az az allomas eleg regi volt mar!
Vagy lesznek uj vaganyok esetleg? Vagy mirol van szo?
Az atmeno fovaganyon ugyanugy csak kb. 10-zel megy a vonat, mint mar jopar eve ...
Forgalmi szolgalattevo minek arra az allomasra, ha mar egy darab kiterovaganya sincs (csak ket darab vaganycsonk maradt meg Gyekenyes felolrol jove, amire mondjuk egy-egy mozdony be birna allni).
>>Az egyik dunántúli fürdőkomplexum gőzmozdonyt vásárolna.
Pechetek van, mert ami gazdátlan mozdony volt, azt az utóbbi években szétvágták. Nem is olyan régen még volt 324, 424, 275. Ebből a 275 megmenekült. Vésztőn volt egy kisvasúti gőzös és Nagyatádon van egy 275. Talán azokat meg lehetne szerezni.
- Rajzszakkör a kocsikárpiton - Szabás, az ülésen - Művészi üvegkarc az ablakokra - Az ülésen ugrálás, mint sport - Fémgyűjtés sovenirnak Namost pl. összekarcolt üvegű vonattal sokkal ritkábban utazom, mint olyannal, aminek az ablakán egyáltalán nem lehet kilátni. Tudom, hogy előbb a rozsdának kéne megváltoznia, ha már jegyet se vesz, de nem fog egyhamar. Ülésen ugrálni még embert nem láttam. Szándékos rongálás nyomait már láttam, de korántsem minden vonaton. Viszont hetente utazom olyan vonattal, ahol vastagon áll a mocsok, a megkötött kosz a fülke padlóján, falán. Nyilván erről is az utasok tehetnek, mert nem fogtak "takarítsuk a vonatunkat" akcióba.
A problema egyebkent nem csak ezzel van. Amikor oktober 28-an eljottem otthonrol Lengyelorszagba, lesujto latvany fogadott a Cracovia kocsijaba lepve: vilagitas csak a folyoson. A wc-n korom sotet (az ablakot se tudtam kinyitni, hogy legalabb onnan fenyt kapjak a megfelelo celzashoz), a fulkemben szinten, futes meg csak hirbol se (marpedig Miskolctol folyamatosan egyre hidegebb volt), a szemetesben pedig burjanzott a szemet. Es az a baj, hogy az a szemeteskuka szerintem mar honapok ota nem volt kiuritve, ugyanis a kuka kornyeke is uszott a kulonbozo hulladekokban. De legalabb a hamutartok uresek voltak (bar mire Krakkoba ertem, az egyik megtelt). A problema ezzel csak annyi, hogy nemzetkozi forgalomban hogy lehet ilyen kocsit kiallitani? Jo, jo, belfoldre ez mar (sajnos) megszokotta valik, de amikor Miskolcon beult a fulkembe harom lengyel ur, csak ennyit mondtak: "Balkan". Osszehasonlitasi alapom is volt, mert Krakkotol Lublinig (ot oras ut, 345 km) a Jadwiga nevre hallgato belfoldi gyorsvonattal utaztam, klasszisokkal jobb volt. Egyebkent talalkoztunk Radomban a Jadwiga baratnojevel, Kingaval is (nalunk miert nincs noi nevuk a gyorsvonatoknak? Szivesebben utaznek veluk :)
Az utasnak meg csak annyit kellett volna tennie, hogy az üléseket nem vágja fel, az ülések háttámlájában lévő csavarokat nem csavarja ki, nem firkál össze mindent alkoholos filctollal, nem égeti ki cigarettával az ajtónyitó/záró gombolat. Nézd, ezeknek a feltételeknek eleget teszek. Cserébe elvárom, hogy ha egyszer valaki 10 éve lehányta a vonatot, azt mossák fel, stb.
Az utasnak meg csak annyit kellett volna tennie, hogy az üléseket nem vágja fel, az ülések háttámlájában lévő csavarokat nem csavarja ki, nem firkál össze mindent alkoholos filctollal, nem égeti ki cigarettával az ajtónyitó/záró gombolat
Nem szeretem ezt a fajta általánosítást.
Én ugyan keveset utazok a "kritikus" vonatokon, de a legborzasztóbb szemetelést, pusztítást eddig nagyobbrészt vasutasoktól láttam! Dohányozni minden tilalom ellenére, láb föl az ülésre, a szövetülésre hamuzás, szotyola köpködés!
Rettentően felháborított, ráadásul nem is egyszer láttam, mégsem írom azt, hogy a vasutasok teszik tönkre a kocsikat.
Még egyszer hangsúlyozom, a "kemény" melós-, diszkós-, drukker- vonatokkal nem nagyon utazok, így igazán hajmeresztő pusztítást ilyen alkalmakkor nem láttam élőben. De tudom, hogy van ilyen, és engem is nagyon dühít.
sok utas kultúráltsági szintje miatt a kocsik tisztántarthatósága
akadályokba ütközik.
Ez a mondat nem igaz. Akkor lenne igaz, ha a MÁv egyébként minden tőle elvárhatót megtenne a kocsik tisztán tartásáértz. Ez valahol ott kezdődik, hogy ellenőrzi a takarító cégek munkáját, és nem veszi át, ami nem megfelelő.
Sokan gondolják azt, hogy a valódi menetdíj 25%-ának a kifizetése után az utazáson kivülextra szolgáltatásokat vehet igénybe [...]
Még tíz évvel ezelőtt az IC mellékhelységében volt tükör, folyékony szappan, papir kéztörlő, víz, tisztaság.
Legutóbb nem volt tükör (ellopták, összetörték) , a belső fala az ajtónak össze volt firkálva, nem volt víz (elfolyt), volt papír kéztörlő, a csepfolyós szappan helyett "reszelős", és csak relatív tisztaság.
Elemezzük az általad leírtakat, mert azt gyanítom, az első mondatban szereplő "sokan" sántít. És még néhány más dolog is.
Vegyük például az IC-kocsikból a tipikusat, a 20-67-est! Ebből van 96 darab. Némelyik csak egyklotyós, de ne variáljunk, számoljunk 192 darab mellékhelyiséggel.
Ha nincs víz, és nincs szappan vagy kéztörlő, az ne haragudj, de szerintem nem az utas hibája. Ha elfogy, pótolni kell. Ez tehát egy utasnak sem hibája (1000 utasból SZVSZ 2-3 lehet, aki puszta kedvtelésből több kéztörlőt használ az indokoltnál).
Lássuk a tükörlopást és a firkálást. Saccra, a 192 darab WC-ből évente olyan 20 tükröt lopnak el, és évente cirka 100 egyéb rongálás (firkálás például) történik. Úgy sejtem, hogy nem mindenki egyszeri károkozó, épp ellenkezőleg, néhány alaknak "hajlama" van erre. Tehát a 120 káresetet szerintem 80-an okozzák. Márpedig ennyi utas egy kocsiban akár egyetlen vonatút alkalmával is összejön, hiszen kb. ennyi a kocsi kapacitása!
Súlyosan téves tehát az a levezetés, miszerint "sok" utas okoz kárt a vasútnak. Épp ellenkezőleg: a károkozók száma az elszállított utasok számához mérten elenyésző, csakhogy az egy utas által okozott kárt több százan, akár több ezren tapasztalják, észlelik, mire a vasút kijavítja azt.
Itt látható, hogy a kocsik belső megjelenésének a romlásáról leginkább a rongáló utasok, és csak kisebb részben a MÁV tehet.
Valóban elbeszélünk egymás mellett. Szerintem az nem mentesíti a MÁV-ot a kocsik rendben tartása alól, hogy az esztétikai pusztulásról nagyobb részt (egyébként ezt is vitatom) az utas tehet. Még szép, hogy az utasnak köze van hozzá, "vis maior" esztétikai állapotromlás azért nem túl gyakori. Ilyen lehet elsősorban a kocsik életkorával együtt járó avulás, fakulás, de azt hiszem, ez ellen nem is panaszkodott itt senki.
Szóval ha az utasok egy század- vagy egy ezredrésze trehány, tahó, igénytelen, az a MÁV felelősségét nem kisebbíti a kocsik állapotát illetően.
Hallottam én már olyat, mikor egy nagyszű SZESZÁ-s táviratban tiltotta meg, hogy az IC-k kivételével a WC-ket papírral töltsék fel ("úgyis megint elfogy"): ez az utasok hibája?!
Ez rendben van, de mit vársz? Hogy azt mondja valaki: hát igen, micsoda rendetlen utasok vannak... Semmi probléma, leírom: Hát igen, micsoda rendetlen utasok vannak...
Változott valami? Szerintem nem, bár ha kételkedsz, menj ki valami vasútállomásra és nézz körül. Tehát a foglalkozás nem érte el célját. Mit szeretnél ezek után? Átnevelőtáborokat a renitens utasok számára? Semmi akadálya, ha finanszírozod, én megvalósítom... Bár attól tartok, az átnevelőtábor a jelenlegi helyzetben nem jó megoldás, ugyanis amíg az általam kialakított eszközök között a delikvens azt is megbánja, hogy megszületett, addig nem vásárol xxx mosóport és nem néz yyy tévéműsort - vagyis nem élénkíti a gazdaságot és nem teremt munkahelyet. Azaz lehet, hogy az átnevelés hatására többet nem firkálja össze az ülést, és ezzel mondjuk évente nem okoz 100 eFt-nyi kárt, ellenben a közben nem végzett tevékenységekkel a szolgáltatóknak 2 MFt kiesést okoz, amelynek járulékos hatása össze sem mérhető az összefirkált ülésével.
Arról nem beszélve, hogy az ülés összefirkálása is voltaképp gazdaságot élénkít: előbb-utóbb ki kell javítani, ami megint munkaerőt köt le. Ha nem javítják ki, akkor meg itt szövegelünk róla össze-vissza, és az Index-nek megint vinyót kell vásárolnia. Időközben a vinyógyártók mindenféle fejlesztésekbe fognak, aminek hatására látszólagosan lejjebb mennek az árak, összességében azonban éppen ellenkezőleg... Ja, és az ülés megjavítására kiírt közbeszerzési pályázatról neves elemzők kijelentik, hogy 90%-ban hülyeség - amiből egyaránt profitál a neves elemző és a neves újságíró, a kiadóról nem beszélve. (És így tovább.)
"egy békéscsabai gkv.oktatónak minden bizonnyal van annyi helyismerete, hogy tudjon erről az átjáróról"
Szvsz az oktatás nem a helyi ismeret megszereztetésére alapul ugye?
Hol itt az ellentmondás? Azaz az oktatónak tudnia kell az átjáróról. Ha meg veszélyes, azaz hirtelen bukkan elő, akkor a tanítvány figyelmét külön fel kell hívni erre. Csak az a kérdés, hogy ezt miért nem tette meg az oktató.
"Csak annyit kellett volna tenni, hogy pótolják az apróságokat, néha lemossák a kocsit."
Igen! Igazad van!
Az utasnak meg csak annyit kellett volna tennie, hogy az üléseket nem vágja fel, az ülések háttámlájában lévő csavarokat nem csavarja ki, nem firkál össze mindent alkoholos filctollal, nem égeti ki cigarettával az ajtónyitó/záró gombolat.
Udvozletem kuldom Lengyelorszagbol, Lublinbol! A hozzaszolasod elso mondatat csak megerositeni tudom, bar a nagy hideg (ma egesz nap 6-8 fok korul volt a homerseklet es mar a nap sem sutott) miatt csak nyaktol folfele tudtam vizsgalodni :(
"Nagyon tanulságos írás volt ez arról, hogy a "vasútbarátság" jelszavával visszaélve egyesek milyen hajmeresztő kijelentésekre ragadtatják magukat. Jár a ***** "
Az "egyesek" alatt nyilvánvalóan rám gondoltál.
Itt elbeszéltünk egymás feje felett. Nem azt mondtam, hogy nem kell takarítani, hanem azt, hogy sok utas kultúráltsági szintje miatt a kocsik tisztántarthatósága
akadályokba ütközik.
Sokan gondolják azt, hogy a valódi menetdíj 25%-ának a kifizetése után az utazáson kivül extra szolgáltatásokat vehet igénybe. Úgy mint:
- Rajzszakkör a kocsikárpiton
- Szabás, az ülésen
- Művészi üvegkarc az ablakokra
- Az ülésen ugrálás, mint sport
- Fémgyűjtés sovenirnak
Az utasnak úgy kellene vonatra szállnia, mintha a saját kocsiába ülne be. A vonatjegy
vétele egy üzlet a vasúttal, aki vállalja, hogy A-ból, B-be szállítja az utast...
Nem többet, és nem kevesebbet.
Még tíz évvel ezelőtt az IC mellékhelységében volt tükör, folyékony szappan, papir kéztörlő, víz, tisztaság.
Legutóbb nem volt tükör (ellopták, összetörték) , a belső fala az ajtónak össze volt firkálva, nem volt víz (elfolyt), volt papír kéztörlő, a csepfolyós szappan helyett "reszelős", és csak relatív tisztaság.
Itt látható, hogy a kocsik belső megjelenésének a romlásáról leginkább a rongáló utasok, és csak kisebb részben a MÁV tehet.
Ez már nagyon OFF, de a gazda a saját mocskos, büdös kocsijába beül, aztán elmegy többszáz km.-t és nem igazán panaszkodik senkinek (mert nincs kinek).
"...az a helyzet, hogy kis sebességen a motorköri áramirányítók az épp szükséges frekvencia többszörösével (egész számú többszörös = szinkron ütemezés, fix frekvencia néhány km/h sebességig = aszinkron ütemezés) kapcsolnak. Ez a motorok vastestének köszönhetően hallható, ha pedig hallható, a mai számítógépes hajtásvezérlő technikának köszönhetően a "fix" frekvencia lehet változó is. Ha pedig változó, miért ne legyen valamilyen dallam? Zuhanna a "Boci, boci, tarka..." is, csak ezt senki nem vállalta fel...:-)"
Hiába vannak érvényben a szabályok, ha a tanulóvezetőnek még nincs hivatalos papírja arról, hogy vezethet.
Ő egészen addig "csak" tanuló, ameddig nem vizsgázott le és ezen idő alatt csak az oktató felügyelete alatt vezethet.
Nem véletlenül van pedál a jobb oldalon is, mivel bármi probléma van így az oktató be tud avatkozni és be is kell, mert az ő felelősége a forgalomban való részvétel.
Azért a Volán Egyesülés is csipkedhetné magát, ha a nyomtatottban nem is szerepelhet egy évközben indított új járat, az online verzióba (www.volan.hu) belethetnék, de sajnos ott az egyéb változásokat, évközbeni járatmegszűntetést (szünetelést) sem nagyon szokták átvezetni a nemzetközi járatoknál:(
Így nem mutatnak jó példát a MÁV-nak:)
Csodálom, hogy a Volánbusz nem harapott rá eddig és nem kezdte hírdetni, hiszen számos partnercéges vonalra ad ki jegyet (Szófia, Belgrád,Kijev).
Bármennyire is igyekszem, nem találom Vendégsín pár hónappal ezelőtti hozzászólását, hogy miért skáláznak az 1047-esek. És még a fehérnégyzeten sincs rajta :(
Szemezgetnék a cikkből, mert a vasutas topikokon sok tévhit él a közbeszerzéssel kapcsolatban:
- Nagy tévedés azt hinni, a közbeszerzési törvény rossz, és ha majd alkotnak végre egy jót, egy csapásra minden megjavul.
- Nem remélhetünk jelentős javulást a legfontosabb dologban, abban, hogy a közbeszerzések 90 százaléka korrupt vagy szakszerűtlen, esetleg mindkettő egyszerre.
- ... de a tenderek legtöbbjén körülbelül feltett kérdésre körülbelüli válasz érkezik azzal, hogy megkötjük a szerződést, aztán menet közben úgyis módosítjuk még". Most ha valaki mást szállít, mást épít, nem baj, senki sem foglalkozik vele. - Bárcsak ne lenne igazam, de azt jósolom: igen jelentős összegeket fogunk elveszíteni, mert Brüsszel szakértői meg fogják állapítani, hogy megszegtük a közbeszerzési szabályokat.
Mondjuk a nagytudásúnak tűnő úr is utólag okos a motorvonat-tenderrel kapcsolatban, de úgy tűnik, most már elég idő telt el ahhoz, hogy az eddiginél egyenesebben lehessen a hibáiról beszélni.
Nagyon tanulságos írás volt ez arról, hogy a "vasútbarátság" jelszavával visszaélve egyesek milyen hajmeresztő kijelentésekre ragadtatják magukat. Jár a *****
Én azt mondtom, hogy tisztán- ill. karbantartani olcsóbb, mint hagyni szétrohadni, és utána felújítani.
Ha a saját cuccodról van szó és saját forrás tudsz ezekre biztosítani, akkor igazad van.
De ez nem igaz a MÁV esetében.
A karbantartás, felújítás saját működési költségből megy, míg a felújítások már nem minden esetben... (Utóbbira lehet koldulni mástól is, nem csak az Államtól.)
Tipikus cinikus válasz. Igazad van. Átgondoltam. Be kell tiltani az evést, mert morzsál. Be kell tiltani a dohányzást a hamu miatt* (megtörtént) Le kell zárni a vécéket, mert drága takarítani (részben megtörtént) Ki kell iktatni a fűtést és a világítást, mert áramot fogyaszt (részben megtörtént) Be kell szögelni az ablakokat, mert mindíg elromlanak. Meg kell motozni az utasokat, hátha valamelyik szprét vagy tollat visz fel, és azzal biztos firkálni akar. Ki kell hajigálni az üléseket, mert felhasogatják mindig, és különben is csökkenti a férőhelyek számát.
A másik a "mér' nem vesz újat vazze!" Ezt nem mondtam. Én azt mondtom, hogy tisztán- ill. karbantartani olcsóbb, mint hagyni szétrohadni, és utána felújítani. Bár valóban, a legolcsóbb az utóbbitól is eltekinteni, az utasoknak úgyis mindegy, különben sem érdemelnek jobbat, a szemetek, mindig összemorzsálják a makulátlan tisztaságú vonatokat.
--- * talán ha azon igyekezne a MÁV, hogy a dohányzást visszaszorítsa oda, ahol engedélyezve van, akkor tisztábbak lennének a vagonok.
Aztán csak ki ne zavarjon a jv a business-fülkéből...mert azokat nem nagyon engedik belföldi utasoknak igénybevenni...:((((
Ha nincs oda szóló helyfoglalás, akkor mutasson olyan papírt, hogy én nem ülhetek oda be. A belföldi menetrendben nincs külön jelölve, hogy ezt belföldi utasok nem vehetik igénybe Győrig.
Nálam is csak a papír beszél, a szöveg nem jelent semmit.
Nem csak a menetidő megnyúlásáról van szó, ma egy átszállás nélküli út három, egy átszállásos öt órát vesz igénybe Budapest és vidék között (átlósról most nem beszéltünk), mikor egyek, ha nem közben? Bevallom, éhes típus vagyok, két óránként kell. Gyakran az átszállás "azonnali", így kénytelen vagyok a vonaton étkezni. Egyébként pedig nem okoz jóvátehetetlen törést a kocsi életében az, hogy ettek benne. Ha jól van megtervezve, nincsenek relytekhelyek (pl. gőzfűtés szerelvények), vékony lábak vannak, akkor egyetlen söpréssel takarítható az ülés alatti rész, a kárpit porszívózása sem egy ördöngősség. Ja, hogy nincsen porszívó...? Ajánlom megtekintésre ezt: http://www.railfaneurope.net/pix/hu/car/EuroCity/Apmz-Avmz/ICR_Apmz_belso.jpg Itt nem gond a morzsa, az egész kocsi utastere kb. 15 perc alatt kitakarítható, ehhez jön hozzá a WC, és esetenként a belső burkolat, üveg suvickolása (ugye, Szolnok?). Ha kiömlik valami, a felmosás nem sok meló, a megfelelő anyagú, sima burkolatról könnyű eltávolítani, a szövet pedig a megfelelő célgéppel öt perc alatt újjá varázsolható. Megcsinálják?
Amúgy miért EC 1.o.? Mert az ÖBB Ampz Bussines class bőrüléses fülkéjét nem hagyhatom ki, kiváncsi vagyok, hogy ezért az árért mit is nyújtanak, illetve, hogy összehasonlítsam, hogy az ICR 1.o. tényleg a béka ... alatt van hazánkban.
Aztán csak ki ne zavarjon a jv a business-fülkéből...mert azokat nem nagyon engedik belföldi utasoknak igénybevenni...:((((
Naaaa! Az a ma üzemképes kocsiállag 105%-ának a lecserélése! :-)
A másik, amin jól szórakoztam, az evés megtiltása. A csak két helyzetet tessék ennek fényében átgondolni:
- kisgyereknek magyarázd el, hogy nem lehet enni, inni
- a menetidő váratlan megnövekedése 1-2 órával (baleset, időjárás, vágányzár), nem elég, hogy az utas a vonaton eked, éhezzen is. Gratulálok, ilyet még a rossz értelemben vett hardcore vasutasok sem kívánhatnak. :-(
Az, hogy a kocsikat takarítani kell, nem cinikus válasz. Aki a takarítás szükségességét nem látja be 2005-ben, az valahol nagyon el van kavarodva a világ dolgaiban. Ez nem szabad, hogy olyan tétel léegyen, amin bármikor lehet spórolni.
Ja, és öreg kocsit is lehet szépen tisztán tartani. A békéscsabai és a hatvani kocsik magasan az országos átlag felett állnak e tekintetben. De jó látni azt is, ahogy pl. Kiskunfélegyházán este 8-kor is becsületesen végzi a munkáját az a két takarítónéni, aki a másnapi 7050, 7039 vonatok szerelvényét kell, hogy kipucolja.
Ha az adott szolgáltató a maga bevételéből megélni nem tud, mástól nem kap eleget, mozgástere nincs ahhoz, hogy a feltételeken változtasson, akkor fokozatosan ellehetetlenül, majd a fennálló létezési formája megszűnik. Hogy eközben hány éven át koszos a Bhv, az voltaképp részletkérdés, bár persze részletkérdésként is elegendő ahhoz, hogy emberek kisebb-nagyobb hányadának sorsát befolyásolja.
meg tudná valaki mondani, hogy a hétvégén milyen munkálatok lesznek a 26-os vonalon Boba és Jánosháza között? Pontosabban az érdekelne, hogy várható-e arra valamilyen érdekesebb gép felbukkanása?
A múltkorában a menetrendes kérdésem után úgy döntöttem, csak csendes szemlélődő leszek, ezt is teszem kb. egy hónapja. De most a járművezetői vizsga kapcsán nem tudom megállni, hogy ne szóljak:
Szóval: volt olyan időszak amikor a vizsgabiztos ült elöl a vizsga során, és tényleg azt mondta, hogy a vizsgán a jármű vezetője a vizsgázó. Ez ugye így egy jogi nonszensz... nincs hatósági vizsgája, hogyan lehetne a jármű vezetője??
Viszont jó ideje mi, oktatók ülünk elöl a vizsgán is, ebből következően nemcsak az oktatás során, hanem a vizsgán is az oktató a jármű vezetője, tehát ha van, ő viszi a balhét is...
El tudok képzelni olyan esetet (felügyeleti ellenőrzés, bizottsági vizsga, stb.) amikor a vibi ül elöl, akkor viszont ő a jármű vezetője, ha akarja, ha nem.
"a kiöntött üdítők ellen van egy fantasztikus találmány, úgy hívják, hogy takarítás."
Tipikus cinikus válasz.
Képzeld el a kocsidat, amivel naponta 800-1000 kilométert futsz naponta, tele utasokkal, akik a kocsiban esznek, isznak, összekaristolják az ablakokat, összefirkálják a kárpitott, éjjel meg a kocsi karoszériáját.
- Elötted van a kép?
- Tisztán tudnád tartani?
- Lesz pénzed a mindennapi karbantartásra?
A másik a "mér' nem vesz újat vazze!" Mert nem kap rá a költségvetésből pénzt.
Kell úgy 2000 új személykocsi. Darabja 300 millió forint. Remélem számolni tudsz...
"Németországban nem lehet a vonatok tisztaságára különösebb panasz, mégis kevesebbet részesedik a DB a személyszállítából, mint a MÁV hazánkban." Ez egy klasszikusan "B" válasz a relációanalízisben. Mindkét fele igaz, csak a két dolognak semmi köze egymáshoz."
Ez egy tipikus csúsztatás válasz helyett. A szövegkörnyezetből emelj ki egy mondatot, amit bámulatosan lehet félreértelmezni izlés szerint. Ha teljes egészében értelmezed a leírtakat, akkor megtalálod a kapcsolatot.
Örülök, hogy most csupa felkészült, szakmájához értő Gizivel találkoztak. Szívből remélem a jövőben sem lesz velük kellemetlen élményed sem belföldi, sem nemzetközi utazásod esetén...
"Jellemző válasza az autótulajdonosoknak, hogy azért nem utaznak vonaton, mert azok koszosak." Miért, tiszták a vonatok? És még lassúak is, büdösek is. Még az IC-ken is belül a mocsok áll, nem beszélve egy 30+ éves szakadék Bhv kocsiról, aminek az üvegei sárgák, az üléseket a déliben a néni 1db rongy segítségével tisztítja meg (a végén szerintem már a rongy tisztult!).
"Ez csak egy rossz kifogás." Ez nem kifogás, menj ki a délibe, már maga a pályaudvar is igen komolyan visszataszító, hogy a keletiről ne is beszéljünk. Vagy a köki, netán az az állomás, ahol szivesen tartózkodik az utas? Jártál már németországban vasúti pályaudvaron? Vagy akár londonban? Akkor éreznéd, mi a különbség.
"Meg kell végre érteni, hogy ezek az emberek, már soha többé nem fognak vonatra ülni." Persze ilyen hozzáállás miatt, meg biztos nem. Tudod mennyien ülnek vonatra esztergom irányába? Pedig még csak nem is gyors, csak egyszerűen alternatíva, az autóval szemben. Amíg nem alternatíva, addig az emberek miért üljenek vonatra?
"Németországban nem lehet a vonatok tisztaságára különösebb panasz, mégis kevesebbet részesedik a DB a személyszállítából, mint a MÁV hazánkban." Kevesebb mi? Százalék? Utasszám? Viszont a DB elég sok mindent megtesz azért, hogy részesedjen. Néhány helyen már a repülőgép alternatívája a vonat, nem az autóé.
"A másik gond, hogy az utasok "szinvonala" is csökkent az elmúlt évtízedekben." Ez összefügg azzal, amilyen a máv.
"Az IC szerelvények padlója sem magától lesz ragacsos, hanem a kiöntött üdítőktől.
Jó lenne végre betiltani a vonatokban az evést, mert erre ott van az étkezőkocsi," Van egy varázseszköz, amit nem használ a máv, úgy hívják: TAKARÍTÁS, KARBANTARTÁS. A repülőgépeken miért nem ragacsos a padló? Pedig ott mindenki eszik, egy hosszútávú járaton akár 3-4x is. Csak amikor leszáll egy járat, azonnal elkezdik takarítani, feltölteni a WC-t, kiporszívózni, stb, stb. Akárcsak a dezsőkéken, a nyugatiban. És ez meg is látszik rajta. Van a wc-ben szappan, víz, papírtörlő! Ja és tiszta is. Nagyon fontos dolog.
"a megcsípett rongálókat pedig igen súlyosan meg kell büntetni." Ez az egy amiben 1etértünk, de nagyon.
Nem tudom, mi a baj a Keletis Gizikkel, nekem ma sem volt gondom velük.
11:30-kor beállok egy sorba a pénztárnál, minden nyitott ablaknál 1-2 ember volt csak.
Sorrakerülök, és elkezdem mondókámat:
Kérek holnapra egy 50%-os alkalmi menettértit (HungaryCard) Győrbe, majd kérek hozzá egy TÁ 2-1.osztálykülönbözetet, majd kérek hozzá egy EC pótjegyet a 13:00-ásra, és vissza kérek egy Ex helyjegyet Győrből a 20:10-esre.
Ennyi, és minden pikk-pakkra működött. E-dátum pecsét, stati pecsét...stb. Minden ok.
Amúgy miért EC 1.o.? Mert az ÖBB Ampz Bussines class bőrüléses fülkéjét nem hagyhatom ki, kiváncsi vagyok, hogy ezért az árért mit is nyújtanak, illetve, hogy összehasonlítsam, hogy az ICR 1.o. tényleg a béka ... alatt van hazánkban.
A Nyugatiban sem volt gond, amikor előálltam ezzel:
Kérek a BKSZ bérletem mellé egy kiegészítő jegyet Kismarosig, és kérek egy TÁ 2-1 osztálykülönbözetet is.
A kiegészítő BKSZ jegy szólt R-Újpesttől Kismarosig, az 1.o. különbözetim meg Nyugatitól Kismarosig. Így mentem 3 jeggyel az Amicuson 1.o.-on Nyugatitól Kismarosig, és semmi gond nem volt vele.
Az egyik dunántúli fürdőkomplexum gőzmozdonyt vásárolna. Természetesen működésképtelen is szóba jöhet, mert kiállítási darabnak kell. Szeretne egy bármilyet, amit vagy rögtön a vásárolt állapotban (gondolom ilyen a világon nincs), vagy felújítás után kiállíthatna. Kérem, hogy akinek javaslata van, vagy bármilyen információval segíteni tudja az ötletet, az bátran írjon a nyomdaszmate@freemail.hu
címre. Engem arra kért, hogy az ismerettségi körömben nézzek szét, ki tud valahol mozdonyt, mert ő venne egyet. Az én tisztem annyi, hogy továbbítom a leveleiteket, s aztán a többi rajtatok és a vevőn múlik.
"Németországban nem lehet a vonatok tisztaságára különösebb panasz, mégis kevesebbet részesedik a DB a személyszállítából, mint a MÁV hazánkban."
Ez egy klasszikusan "B" válasz a relációanalízisben. Mindkét fele igaz, csak a két dolognak semmi köze egymáshoz.
atya-világ... a vasút legnagyobb átka az ilyen felfogás.
a kiöntött üdítők ellen van egy fantasztikus találmány, úgy hívják, hogy takarítás.
az utasok színvonala helyett meg a karbantartás színvonalával kellene foglalkozni. volt szerencsém a hatvani ingák amortizálódását követni. kezdetben, amíg szépek voltak, meg újak, addig még egymásra is szóltak az utasok. Persze szépen elkezdtek eltöredezni a tükrök, betörni a szellőzők, stb. De mindez hónapok alatt, szép lassan. Jónéhány hét különbséggel láttam ugyanazt a kocsit, ugyanazokkal a (apró, kozmetikális) hibákkal. Csak annyit kellett volna tenni, hogy pótolják az apróságokat, néha lemossák a kocsit. A MÁV ezeket az apróságokat elmulasztotta, és a kocsi megindult az amortizáció lejtőjén. Nincs már , akit érdekelne a rozsdabarna, szétvert kocsi állapota. Lehet majd felújítani sokmillióért. Meg szidni az utasokat.
"Miért ez vizsga volt? Akkor még egy embernek kellett volna ott ülnie!'
Ez jogos.
"Egyébként nem értem, hogy a vizsgán miért a vizsgázó a felelős?"
Jogod van nem érteni a szabályokat, de attól még azok érvényben vannak :)
A rongálókat viszont én is keményen büntetném! Az ilyeneknem ingyen adnék jogosítványt. De csak A kategóriásat. Hamar megoldódnának a problémák. Csak az ország lakossága hamar 10 000 000 alá csökkenne. Viszont a temetkezési vállakozók jól járnának. :///
Jellemző válasza az autótulajdonosoknak, hogy azért nem utaznak vonaton, mert azok koszosak. Ez csak egy rossz kifogás. A nagy halált. Sokan a buszt szívesebben választják, mint a vonatot, pont az utazás színvonala miatt. Másrészt meg nyilvánvaló, hogy tovább romlik még a modal split, de rohadtul nem mindegy, hogy ott áll meg, ahol Németroszágban, vagy ott, ahol Amerikában. És ebben a döntő tényező a szolgáltatás színvonala.
Aki egy évben egyszer próbál valahova vonattal menni, mert mondjuk szervízben a kocsija, annak mennyit számít, hogy kapott-e helyjegyet az IC-re, vagy az összehányt Tiszával megy a tömegnyomorban...
"Hmmmm, manapság az emberek jobb életkörülmények között élnek. A máv a 60-70-es években beszerzett kocsikkal bonyolítja ma is a forgalmat. Koszos büdös, mocskos Bhv kocsik járnak ma is arra. És a szinvonal tovább csökken. Az IC-re sokszor nem lehet helyet kapni, pedig a személykocsiknak kellene ilyeneknek lennie, mint ami itt IC-ként fut. Egyszerűen nem alternatíva a kosz és a mocsok, az egyéni közlekedéssel szemben."
Jellemző válasza az autótulajdonosoknak, hogy azért nem utaznak vonaton, mert azok koszosak.
Ez csak egy rossz kifogás. Meg kell végre érteni, hogy ezek az emberek, már soha többé nem fognak vonatra ülni. Németországban nem lehet a vonatok tisztaságára különösebb panasz, mégis kevesebbet részesedik a DB a személyszállítából, mint a MÁV hazánkban.
A másik gond, hogy az utasok "szinvonala" is csökkent az elmúlt évtízedekben.
Csak meg kell nézni, hogy néhány tizenéves mit művel a Desirók belsejével.
Az IC szerelvények padlója sem magától lesz ragacsos, hanem a kiöntött üdítőktől.
Jó lenne végre betiltani a vonatokban az evést, mert erre ott van az étkezőkocsi,
a megcsípett rongálókat pedig igen súlyosan meg kell büntetni.
Az autóvezető-oktatós balesettel kapcsolatban: A gyakorlati oktatás során az oktató számít "vezetőnek", vizsgán viszont már a vizsgázó. A felelősség a vezetőt terheli. (Bocs ha valaki már írta)
A második mondatból én arra gondolok, hogy mivel a vezetőt terheli a felelősség, ezért vizsga volt. Különben értelmetlen amit írt, hiszen minek ismételné meg az első mondatben szereplő infót, amely szerint a vizsgán már a vezető a felelős, az oktatáson az oktató?
Szerintem egyébként nem vizsga volt, így az oktatóé a felelősség.
Az autóvezető-oktatós balesettel kapcsolatban:
A gyakorlati oktatás során az oktató számít "vezetőnek", vizsgán viszont már a vizsgázó. A felelősség a vezetőt terheli.
(Bocs ha valaki már írta)
Vonattal ütközött a tanulóvezető - az oktató elhunyt 2005. november 03. 10.23
Meghalt az az autós oktató, aki tanítványával a volán mögött egy vonat elé hajtott Békéscsabán - értesült a HavariaPress.
A fénysorompó tiltó jelzése ellenére a vasúti átjáróba hajtott tanuló és oktatója egy Fiat típusú kocsival szerdán délelőtt és összeütköztek a Békéscsaba felől éppen érkező vonattal. A mozdony több mint 150 méteren át tolta maga előtt az autót. A jobb első ülésen ülő 25 éves helybéli oktató, olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítása közben meghalt. A nő, aki tanulóként vezette a kocsit, súlyos sérülést szenvedett. A baleset körülményeit a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja.
Utóirat: tudom, hogy már volt róla szó, csak gondoltam, hátha érdekel valakit a helyi sajtó "tálalásában" is, amiben furcsálltam, hogy az online változat ezt a tanulóvezetős dolgot nem emeli ki.
A nyomtatott kiemeli még, hogy az átjáró kisforgalmú, a biztosítottsága a legutóbbi felülvizsgálatakor is megfelelőnek találtatott.
Korábban egyébként nem volt erre autóbuszközlekedés, de 2005. szeptember 1-től erre jár a 7F jelzésű békéscsabai helyijárat.
Békéscsaba felől menet egyébként elég váratlanul kerül szembe egy kanyar után az autós az átjáróval, bár egy békéscsabai gkv.oktatónak minden bizonnyal van annyi helyismerete, hogy tudjon erről az átjáróról:(
A mai Békés Megyei Hírlap képes cikke a tegnapi Békéscsaba és Gyula közötti balesetről, ami a volt Fényesi szőlők megállóhelynél lévő fénysorompóval biztosított átjáróban történt, a vonat pedig a Budapest Keletiből Gyulára 6.00-kor induló 7400. sz. gyorsvonat volt:
A netes változatban nem találtam, de a nyomtatottban az szerepel, hogy tanulóvezető és oktatója voltak a személygépkocsiban és az oktató a kórházba szállítás közben hunyt el, a tanulóvezetőnek pedig súlyos sérülései vannak:(
"Hol is van ennek a koncessziója, menetrendje és díjszabása?"
A PKW Krakówot kérdezd. Adjak kontakt emilt? :) Az ottani menetrendes kicsit töri az angolt, de meg lehet értetni magát az embernek :) A busz egyébként tele volt Balatonnál táborozó édi lengyel csajokkal. 10-ből 9 csíkosra melírozott volt. (Mármint a hajuk :-))
"A régi szép idők, amikor a Balatonra tartó vonatokba pogyászkocsit is soroztak.
Úgy 20 éve Pécsről szegedre tartó gyorsvonatba is soroztak kéttengelyes pogyászkocsit, a Dácsia mögé. :-)"
Hmmmm, manapság az emberek jobb életkörülmények között élnek. A máv a 60-70-es években beszerzett kocsikkal bonyolítja ma is a forgalmat. Koszos büdös, mocskos Bhv kocsik járnak ma is arra. És a szinvonal tovább csökken. Az IC-re sokszor nem lehet helyet kapni, pedig a személykocsiknak kellene ilyeneknek lennie, mint ami itt IC-ként fut. Egyszerűen nem alternatíva a kosz és a mocsok, az egyéni közlekedéssel szemben.
Ja, nem is írtam! Az Andrássy úti jegyirodába a nemzetközi pénztárak mellé, európa vasúti térképe alá fel lett szerelve három fém valami, amire rá lett ragasztva három oldalnyi kivonat a nemzetközi díjszabásokból (vitatható tartalommal persze!), továbbá az, hogy az információnál lehet betekintésre őket elkérni. Ez nagy előrelépés, mert eddig az infós fickó égre-földre esküdött, hogy azokat utasnak kiadni TILOS...
Azért mit ér egy "személyes hangvételű" ukáz vidéken! Jön a levél az nagy pesti sárga épületből, hogy ha és amennyiben nem teszi ki jól látható helyen a címzett az állomáson a mellékelt tájékoztatót, akkor a fogyasztóvédelmi bírságot a fizetéséből törleszti nyugdíjig! Erre csórikáim még a villanyoszlopra is kiragasztották a nemzetközi vasúti személyszállítás gócpontjában Szentesen...
Jó képek, látom a Bagod-Andráshida közötti Zala híd még működni fog jövőre is, a 90-es képen, mert előtte lenne a régi vonalba való visszakötés egyenlőre a 87-es kép szerint.
Most akkor Zalalövő-Bagod között lenne átadva az új pálya?
Ez nem rendkívüli eset volt, így volt menetrend szerint. Igaz nem túl sokáig, de így volt. Szolgálati menetrendem is van abból az időből, de emlékszem is rá.
Mivel egy vágányú a pálya, ezért volt kénytelen a Göcsej is, és a Savaria is megvárni a szemből érkező Bakony-Őrséget.
1. Ma jártam Hosszúberek-Péteri és Monor között. Az elhaladó vonatok és repülőgépek száma eléggé 1:1 arányú volt. Még egy kicsit több vonat járt, mint repülő, de nem sokkal.
2. A nemzetközi vonatok nagyrésze tényleg felesleges. Az ICR - ben nem nemzetközi forgalomra vásárolt kocsik vannak? Mennyit mondták, hogy ha azokat a kocsikat nem veszik meg akkor a MÁV kiszorul a nemzetközi forgalomból, erre belföldön járatják azokat a kocsikat. Jobb lett volna, ha a nemzetközi személyforgalomra fordított pénz egy részét a nemzetközi teherforgalomra szánják, mert onnan már tényleg kiszorult a MÁV. Múltkor számolgattuk a kocsikat luc72 - vel, 25 kocsis tehervonatban 1 magyar kocsi volt. Én néhány kivétellel tényleg nem járnék be messzebbre 20 - 30 km.- nél, ezek a kivételek: - Székelyföld - Bécs - nyáron Fiume. Ha lenne a MÁV - nak szerelvénybe sorozható dízel motorkocsija, akkor a 20 - 30 km - es bejárással is érdekes dolgokat lehetne csinálni. Sajnos azonban ilyen jármű nincs és nem is lesz.
3. Alternatívák azért nem léteznek, mert nincs rájuk igény. Ki megy Krakkóba, akinek nincs autója? Néhány egyetemista és kiránduló. Ők mehetnek átszállással is.
4. Ha van egy járat miért nem lehet feltűntetni a weben, hogy mennyibe kerül? A díjszabási tévedések 80% - a is megszűnne, csak meg kellene néznie a pénztárosnak az elvirán. Ez már csak nem kerül sokba?
"Ráadásul Andó Gergő egyetlen egy esetben sem tudott semmilyen komoly eredményt felmutatni"
A minap Szentes állomáson több háromnyelvű hírdetményt láttam, ez csak az ő hatása lehet.
A szöveg:
"Kedves Utasunk! A nemzetközi díjszabásokkal kapcsolatos további felvilágosítás az Információban érhető el. MÁV ZRt."
Ez alatt ugyanez németül és angolul is.
Mindezt kragasztották az induló és érkező vonatok jegyzéke alá, a belföldi kedvezmények plakátja, a vágányzári hírdetmény alá, sőt a Szentes várostérkép alá is.
Azt nem sikerült megfejtenem, hogy ezekben hol van nemzetközi díjszabási dolog, amivel kapcsolatosan TOVÁBBI felvilágosításért rohanhatnék az információhoz, ami így külön Szentes állomáson nem is létezik, ugyanis semmilyen nemzetközi utazási ajánlatról nem volt tájékoztatás vagy hírdetmény kitéve.
Nemzetközi jegykiadás amúgy a bejárattól jobbra lévő pénztár ablakán lévő kiírás szerint - nemzetközi vonatjegy és helyjegy váltható - van Szentesen, bár az lutri, hogy éppen a bal vagy jobboldali pénztárt lesz nyitva. Többnyire a bal, mert ott van a kalauzoké is.
Ez megint egy jó kis látszatintézkedés, a díjszabások honlapra feltöltése, a nemzetközi ajánlatos rész frissítése és jelentős kiegészítés helyett semmitmondó hírdetményeket gyártattak, bizonyára közbeszerzéssel lefordíttatták német és angol nyelvre és most, hogy jól elküldenek Szentesen a nemlétező információba, a nemzetközi díjszabások kérdése a MÁV részéről elinézést nyert:(
Elég furcsa, hogy a Savaria és a Göcsej együtt várna keresztre Veszprémbe. Ugyanis ha külön mennek, akkor mi értelme van annak, hogy az egyik utolérje a másikat??? Miért nem egy térközzel feljebb keresztez a Bakony-Őrséggel?
Én nem emlékszem ilyenre, pedig sokat utaztam arra. (Vagy ez rendkívüli eset volt?)
A 9017-et viszont rendszeresen előzte a Savaria. Miközben a Bakony-Őrség is ott állt. (2. vg: 9017, 3. vg: Savaria, 4. vg: Bakony-Őrség)
Az alsó 2 képen 40/41/42 sorozatú mozdonyok vannak. Az első Aradon áll és felújított. A másodikon mintja rajta lenne a Marfa jel. M9indekttő félpantográfos, de meg nem mondom, hogy milyen szedőjük van. NeVa002 vette észre, hogy olyan szedő is szokott lenni ezeken a mozdonyokon, mint például a Tauruson.
Vonattal ütközött egy Fiat Békés megyében 2005. november 2, szerda - [13:50] [Belföld] Egy fiatalember meghalt, egy nő életveszélyesen sérült abban a személyautóban, mely egy vonattal ütközött szerdán délelőtt Békéscsaba és Gyula között. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a Békéscsaba felől érkező Fiat a Fényesi Szőlőknél hajtott a fénysorompóval biztosított vasúti átjáróba, ahol összeütközött a Gyula felé haladó személyvonattal. A szerelvény körülbelül 100 méteren át tolta maga előtt az autót. A Fiatot vezető nőt, és a mellette utazó fiatalembert a tűzoltók szabadították ki az összeroncsolódott kocsiból. A 25 éves békéscsabai férfi a kórházba szállítás közben életét vesztette. Az autót vezető nő életveszélyes sérüléseket szenvedett. A vonaton senki sem sérült. (Lánglovagok)
A dolog a következőképpen történt: Miután felszálltam a V43 1145 + MÁV Avmz + CD Aee + CD WRm + CD Bee (+ ... stb Bpee/Bee felváltva) szerelvénybe, Debrecenig nem is volt semmi baj. Debrecenbe az 1. vágányra menetrend szerint érkeztünk be (7.43-kor). Tudniillik, hogy az első vágányról csak 15-tel lehet kimenni Bp irányába, ennek ellenére mi többel mehettünk ki, mert közvetlenül a kijárati jelző után le is vágott neki az éberségi, gyorsfék, stb. Mikor újra elindultunk (én az Aee-ben ültem), és a mv szintén elkezdte csavarni neki, hirtelen egy nagy rántást éreztünk, hallani lehetett olyan hangot, amikor összenyitnak két vonatrészt (rámpa lecsapódása), majd sűrített levegő kiáramlását 5 bar nyomással. A vonat az én kocsim (Aee) és a kocsma között szétszakadt!
De ezt hirtelen nem tudtam én sem, ennek ellenére a mindig cirkuszra éhes közönség bravúros sebességgel pattant ki a fülkeajtók mögül, többen le is szálltunk. Sok MÁVos dolgozó is odajött, ismerősök is, fénykép is készült (ezért csodálkoztam, hogy még nincs ennek nyoma a topicon), de sajna nem volt nálam a gép. Ugy néz ki, hogy a WRm vonóhorga tövestől szakadt ki, de nem teljesen, azaz meghajolva a kocsitestből, és szépen kieresztettük a főlégtartály összes levegőjét a nyitottá vált tömlőn keresztül. Miután a pánik- és "menőzős-telefonálós" hangulat lecsillapodott, úgy döntöttek, hogy kisorozzák a kocsit. A vonat első részét páros váltókörzet felől V43 1145, másik részét M44 4XX tolta át páratlan váltókörzet felől a 2 vágányra. Miután összeakasztották a két vonatrészt, kitalálták, hogy Az Aee-t is kisorozzák (eközben az ütemes menetrendnek köszönhetően a 4. vágányon gyülekeztek már IC607 utasai). Ekkor felmerült bennem is a kérdés - lévén az én kocsimról volt szó -, hogy kérezkedek IC607 gépére, mert totál elegem volt már mindenből, 912-nek már csak integethetek (mert arra is volt helyjegyem), maradt a 944. (Persze az nem jutott nekik eszükbe, hogy ott rohad a kocsitárolóban egész nap sok 19/20-35-ös, akad fővizsgás is, ehelyett azt tanácsolták, hogy "keressünk helyet" az amúgy is 100%-os kihasználtságú vonaton.)
Végülis úgy döntöttek, hogy marad az Aee, és így kiirás szerint +50-nel - gyakorlatilag a következő IC előtt 4 perccel - elindultunk, és rendületlenül tartottuk is a végállomásig.
Remélem, hogy aki készített képet, az fel is fogja rakni a topicba!
Igen, ezért kell itthon tartanom a fél Európa vasúti menetrendjét, meg a javításokat, hogyha utazok (ami elég sűrün előfordul), sehol ne érjen meglepetés.
Én is úgy képzelem, hogy a MÁV megkapja a külföldi módosításokat, de nincs megfelelően leszabályozva, hogy ezt pl. a hivatalos menerendkönyv módosításaiba bele KELL tenni, ha ez esetleg le is van szabályozva, akkor sincs ellenőrízve, számonkérve, és így láthatóan nem is tartják be.
A nemzetközi oldalak - hasonlóan a nemzetközi jegyárak kérdéséhez - nagyon mostoha gyerekei a MÁV-nak, pedig itt rögtön adódna az esély a minőségi, pontos munkavégzésre, csak ezzel az eséllyel senki nem akar/tud élni, így idén, jövőre és aztán, stb. minden marad a régiben, az adatok továbbra is minden kiadásban megbízhatatlanok lesznek, pedig lehetne másként:(
Kár. Emlékszem, mikor valamelyik Csörgő tolta mellé a tűzoltóvonatot. A vonatát a 101-es Szergej vitte tovább Veszprémbe az első vágányról, ő meg a 3. vágányon égett. -:((
A MÁV megkapja az adott külföldi országok menetrendkönyveihez a módosításokat is. Én régebben hozzá is jutottam néhányhoz, amivel nem tudtak mit kezdeni. Igaz, ez még a szakszolgálatok szétválása előtti időkben volt.
Gondolom most is kap a MÁV a külföldi vasútaktól javítást, csak ez valahol, valakinél elsikkad, megül.
Azon kívül az idegen vasútak a MÁV-ot érintő nemzetközi vonatokkal kapcsolatos változásokat távíratilag is közlik a MÁV-val, de az érintett többi idegen vasúttal is. Tehát ha az információ megfelelően áramlik a cégen belül, minden további nélkül el kellene hogy jusson a nemzetközi pénztárakhoz, ezen keresztül az utasokhoz is.
Mivel az IC magazin szerkesztői gárdája MÁV-os csapat, így nekik is tudniuk kellene róla.
okt.28. 06:58-07:13 Gödöllő állomáson az 530 sz. vonatra kb. 200 fő utas nem fért fel. Az utasok a vonat elé álltak, nem engedték elmeneszteni. Nem 29-én (szombat reggel) volt ez? Minden stimmel percre pontosan, csak a nap nem.
Tehát a Rákóczi már érkezőben késett egy negyed órát! A vonat azért érkezett Gödöllőre is késve, mert már a Keletiből sem sikerült időben meneszteni. Az utasok ugyanis csak lassan tudtak felpréselődni.
Hatvanban még néhány ember fel tudott szállni, akinek nem sikerült, azt a hangoson keresztül a személyhez (5032) terelték.
Vámosgyörkön az utasok már nem is engedték kinyitni az ajtókat. A jv mondta, hogy mindjárt jön a személy, valaki panaszkodott, hogy Hidas felé utazik, őt azzal "nyugtatta meg", hogy ha Gödöllőn megfogták az IC-t, akkor valószínűleg itt is megállítják. Na ja... A lemaradók amúgy az utasokat szidták, hogy milyen szemétség, hogy nem engedik kinyitni az ajtókat - ők nem látták a folyosón a rengeteg hátizsákot, csomagot...
Amúgy, ha jól láttam, a jv a mozdonyra szállt fel (!)
Miskolcra kb. 45 perc késéssel érkezett a vonat.
Visszafele inkább busszal jöttem, átszállással. A jegyemet persze nem kezelték, nem fogok lelkiismeret-furdalást érezni, amikor újra felhasználom.
"még mindíg Bratislava hl. st. szerepel Pozsony tekintetében a vonatnál, holott ezt az állomást június 12.-e óta NEM érinti a vonat!
Ez így ebben a formában... március 6. óta nem érinti a pozsonyi főpályaudvart."
És honnan tudnák az IC magazin szerkesztői a változást, vagy egyáltalán bárki, aki az Utasok felé bármit kommunikál a MÁV-nál?
Az egyébként is pontatlan nemzetközi fehér oldalakat a MÁV menetrendkönyvből a legritkább esetben pontosítják az évközbeni módosításoknál, annak ellenére, hogy tapasztalataim szerint ott is ezekből dolgoznak a nemzetközi pénztárosok, ahol a társvasúti menetrend rendelkezésre áll.
A román vasút menetrendkönyve alapján pl. 1 év alatt is képtelenek voltak a MÁV szakemberei az R.1. mező ordító pntatlanságait kijavítani valamelyik módosítás (már az elsőnél is lehetett volna) keretében, pedig a nemzetközi pénztárosok abból tájékoztatják (félre) az utasokat:((
A Báthory még keményebb dió.
A szlovák menerendkönyvhöz kiadott "Zmená"-t ui. aligha hiszem, hogy megküldenék a MÁV nemzetközi pénztárakhoz, ha igen, sem tudnának mit kezdeni ott azzal, hogy "Vlak 3549 prelepte" és társai.
Gondolom azért a MÁV SZESZA csak értesült róla valahogyan, ha már az Elvirába bekerült.
Mivel ez szlovák évközbeni változás, itt is az lett volna a jó megoldás, hogy előbb táviratban közlik a MÁV szolgálati helyekkel, majd a következő - jelen esetben már az 1.sz. - menetrendi módosításba beleveszik, hogy az S.1, S.2.1. mezőket javítani kell, a Báthory Bratislava hl.st helyett Bratislava Nové Mesto állomáson áll meg, a 336.sz. vonat érkezik 21.17, indul 21.40, a 337.sz. vonat érkezik: 5.56, indul: 6.10.
Érdekes, az ELVIRA tudja, csakhogy a jegykiadó helyeken utrastájékoztatáskor általában nem az Elvira, hanem a menetrendkönyv, a MÁV menetrendkönyv után kapnak.
Azt miért nem lehetett javítani, módosítani, azon túl, hogy "csak" és, hogy senki sem foglalkozott ezzel (sem)?
Ez is egyike annak a millió apróságnak, amihez nem pénz, hanem odafigyelés és pontos munkavégzés kellene:((
"Az utasok a vonat elé álltak, nem engedték elmeneszteni. IC560 sz. vonat az utasok elszállítása miatt rendkívüli módon megállítva."
Hohohó, itt a lehetőség a MÁV SZÜ-nél termékfejlesztői munkaköröket betöltők számára. Ki kell dolgozni az IC és az ICR után a legújabb terméket, az ICN-t. Ez egy olyan IC, amely lemaradt utasok miatt nem állítható meg - és ezen a címen természetesen extra díjat lehet szedni.
Aki ismeri a Stanicar nevű programot, az árulja el nekem, kérem, hogy amikor beállítom a vágányutat, miért azt írja ki, hogy "A vágányút hozzáadva az adatbázishoz" ahelyett, hogy kijelölné és indulna a vonat.
"Egy MÁV-nak dolgozó cég munkavállalójának lenni, vagy MÁV munkavállalónak lenni még mindig nem ugyanaz!"
Valóban,viszont Devecz úr MÁV munkavállaló,tőle nem lehet a MALÉV-nál állást kapni.
"A forgalomszámlálást is a MÁV-nak végeztük, mégsem lettem ettől MÁV-os!"
Mekkora kő esett le a szívünkről!!(vicc)
"Egyébként ha figyeltél volna leírtam anno, hogy MEDDIG nem leszek MÁV-os..."
Figyeltem és azt is,hogy miként kerülgeti a macska a forró kását.Volt már olyan kijelentésed is,hogy soha nem leszel az.Sokkal tiszteségesebb volna azt mondanod,hogy bármilyen jól fizetett állást vállalnál a vasút (MÁV) környékén,ha te szabhatod a feltételeket.
Tehát a Rákóczi már érkezőben késett egy negyed órát! Viszont rendes az utasoktól, hogy a forgalmista ígéretére leszálltak a sínről, hisz az IC 7.13-kor még nem hagyta el a főváros területét! Igaz, a forgalmistát agyonverik, ha az IC áthalad, az majdnem biztos...
És ez még "csak" péntek délelőtt volt!
Viszont a történtek miatt az SZÜ Marketingesei összeszarták magukat, és azonnal kiadták azt a távirati rendelkezést, mely szerint az IC-n nem pótdíjaznak, csak pótjegyeznek (helybiztosítás nélkül).
A reggeli események előre vetítették, hogy gyorsvonatok híján és az addigra elkelt IC pótjegyek miatt szerdáig pár MÁV munkavállalót meglincselt volna a tömeg, és a kalauzok is ki-kiestek volna a nyíltvonalon a vonatból...
Én mondtam, hogy e "korszak" már nincs messze! És azt is mondtam, hogy nem is feltétlenül kellek egy ilyen akcióhoz felbújtónak! És azt is mondtam, hogy a vonaton lévők nem szállnak le verekedni, vagy osztani az észt!
AG emlegette a hétvégén az ukrán élményeit. Itt van Ukrajna!
okt.28. 06:58-07:13 Gödöllő állomáson az 530 sz. vonatra kb. 200 fő utas nem fért fel. Az utasok a vonat elé álltak, nem engedték elmeneszteni. IC560 sz. vonat az utasok elszállítása miatt rendkívüli módon megállítva.
Szombaton végre időt tudtam szakítani, hogy vonatozzak picit a Zeg-Zalalövő között. Mindenképp szerettem volna, még a régi "kanyargós" pályán. Végülis Őriszentpéterig + onnan vissza vonatoztam. Az útközben készült képek a http://kep.tar.hu/kktt/50166083#2 címen találhatók. (A minőség nem a legjobb, nagyrésze üvegen keresztül, zötykölődés közben készült.)
Pont 20 éve lezdtem Pécsről Szegedre utazgatni, de akkor már MD volt a szentesi és a pécsi szerelvény is. Dacia valszeg korábban lehetett, én már nem találkoztam ilyen szerlvénnyel 1szer sem.
Tölöttem fel a honlapomra újabb képeket a Zalalövő-Zalaegerszeg között zajló vasútépítésről. Már szerelik a Biztosító berendezéseket, peronok épülnek, Zalacsében új állomás, stb...
Sziasztok! Tetszett ez a hosszú-hétvégi antológia, illetve, Andológia... :)
mattil elképzelése, miszerint Gergőt be kellene iratni a megfelelő tanfolyamra, valamint azok az elképzelések, miszerint egy jegypénztárosnak nem kellene ismernie a sok-sok szabályt, egyfelé mutatnak. Tegyük fel, Gergő elvégzi az adott tanfolyamot. Végülis ez is egy módszer annak igazolására, hogy a fennálló szabályrendszer a gyakorlatban alkalmazhatatlan - csak eléggé hosszadalmas és költséges módszer. Bár kétségtelen, hogy a tanfolyam során értékelhető a teljes tanfolyami anyag, a résztvevőkkel és az oktatókkal interjúk készíthetők, stb. stb., mindezekből pedig cáfolhatatlanul kihozható, hogy a rendelkezésre álló emberanyaggal ezek a szabályok márpedig tarthatatlanok. Na oké, bebizonyítjuk. És azután?
A másik oldalról itt van a "kussoljon-e az utas" alapkérdése. Ha a vasúti személyszállítást piaci szolgáltatásként nézzük, akkor ugyebár az a cél, hogy minél több, minél többet fizető utas legyen. Ennek egyik eszköze, hogy az utasnak ne bizonyítsuk be lépten-nyomon, hogy nem teszi jól, ha a mi szolgáltatásunkat választja. Ha viszont a vasúti személyszállítás szociális alapon végzett tevékenység, amiért valamiféle kompenzációs pénzeket kap a szolgáltatást végző, akkor az a fontos, hogy a kompenzációs pénzek ne apadjanak el - azaz nem az utas felé kell "nyalni", hanem a pénzeket osztó felé. Magyarország területén a MÁV SZÜ jelenleg gyakorlatilag monopolhelyzetben van a vasúti személyszállításban, tehát piaci alapokról eleve nemigen beszélhetünk. Ámde mégis, hiszen jelenleg A-ból B-be nemcsak személyszállító vonattal juthat el egy ember. Az évek-évtizedek óta fennálló viszonyok összessége hatására mindenki, akinek lehetősége volt/van rá, hátat fordított a vasúti személyszállításnak, és belátható időn belül vissza se néz már. A "szolgáltató" pedig mind mennyiségben, mind minőségben körülbelül úgy viselkedik, ahogy a maradékkal viselkednie kell - mégpedig azért, mert a bevétel plusz támogatás plusz a saját hatásfoka erre szorítja.
A fenti két dologból az következik, hogy az utas kussolhat, ha gondolja, mert a MÁV SZÜ-nek úgyis mindegy már - ámde mindegy a MÁV SZÜ-t kényszerűségből választó utasnak is. Csakhogy a "bevégeztetettség" érzése egyik halmaz emberpéldányaiban sem hatalmasodott még el, tehát mégsem kussolnak. E körülmények között akár hősöket is lehet egymásból fabrikálni - ahogy amicus leírta -, sőt, ha valakinek van hozzá mersze, még mártírokat is...
Cimborám várta Újpesten a 2034-et, de mikor közelített 20 perchez a késés, felhívott tanácsért. Ráuszítottam a máv direkt számára, és kértem, hogy számoljon be a fejleményekről.
Beszélt velük, és azt mondták neki, hogy nem tudják mi van, az ő menetrendjükben nincs akkor vonat!.
Tegnap 9702-vel mentem Szfvár-Reptérig, így Székesfehérváron ismét hallhattam egyik kedvenc bemondásomat, ami valami ilyesmi:
Tapolcáig közlekedő gyorsvonat indul hét óra harminc perckor a harmadik (ötödik?) vágányról. A vonat minden állomáson és megállóhelyen megáll.
:-)
Jó, tudom, Szfvár-ig nem áll meg mindenhol. De mindig mosolygok ezen.
A vonaton egyébként nem voltak túl sokan, sacc/kábé 100 utassal indulhatott el Bp. Déliből. Szfvár-Reptéren én voltam az egyetlen leszálló, felszállni senki nem óhajtott. Mondjuk ez nem is meglepő.
"Nincs igaza. Aki vonattal akar menni Krakkóba, annak olyan mindegy, hogy 20000 vagy 25000 és általában nem is akar mindenféle jegyet váltani Hidasnémetiből. Aki tényleg Krakkóba akar utazni, az megnézi a buszt, az esetek 80% - ában a jegy ára is ott van, vagy a fapadost. "
Jaj, ezt annyira bírom.
Ha jön valaki és megkérdezi ezen a VASÚTmániás topikon, hogy mikor, hogyan, mennyiért juthat el vonattal valami külföldi városba, legyen az Aarhus, Krakkó, Amszterdam, vagy München, akkor 1-2 percen belül megjön a válasz, hogy menjen:
a.) autóval
b.) busszal
c.) fapadossal.
Lassan úgy érzem, hogy a világ, az emberiség, de különösen Magyarorzság legangyobb baja, hogy még járnak határt átlépő, nemzetközi vonatok, ha ezeket végre sikerül kiirtani, akkor itt lesz a kánaán, de addig is ezeket kerülni kell, mint a pestist vagy a madárinfluenzát, mert ezek soha, semmilyen körülmények között nem alkalmasak arra, hogy az ember velük elutazzon egy külföldi városba.
Az alternatívákról persze gyakran kiderül, hogy nem léteznek.
Krakkóba például, mióta a Volánbusz megszűntette a Bp.-Zakopane-Krakkó járatot nincs Magyarországról menetrendszerinti buszjárat.
Egyetlen buszvonalnak van engedélye, koncessziója Magyarország és Lengyelország között menetrend szerinti közlekedésre, ez a Miskolc-Rzeszów vonal:
Aki tömegközlekedéssel akar menni, bizonyára azért tenné, mert nincs autója, vagy külföldi utazásnál azt nem karaja használni.
A fapadosok kapcsán pedig eszembe jut barátaim krakkói útja,akik jó időben és olcsón lefoglalták a jegyüket az egyik "WICC-es társaság" gépére, majd a WICC-es cég indulás előt közölte velük, hogy kihasználatlanság miatt nem csak a járatot, de magát a vonata is törölték, válasszanak más desztiánciót. Repültek is Stockholmba helyette, de mi van, ha valakinek nem mindegy a cél, hanem TÉNYLEG Krakkóba akar menni, az ettől ugye még nem ért oda.
Vonattal most egy Budapest-Krakkó-Budapest menettérti jegy 1 főnek 16.050,- Ft, (adókkal és illetékekkel együtt).
Nem Katowice repülőterén tesz le, hanem a krakkói főpályaudvaron, tehát a városig nincs transzferköltség sem.
Ez teljes flexibilitást biztosító jegy, 2 hónapig érvényes bármelyik napon, az utazás alakszerűség nélkül megszakítható. Mik is ehhez képest a konkrét olcsóbb tömegközlekedési alternatívák?
"Ezzel szemben nézd meg mivan a MÁV - nál : Utasaink / Jegy és bérlet árak / Lehet, hogy valahol megvannak a jegyárak, de azt nem fogja keresni az átlagos utas."
Az átlagos utas keresse ezekt az információkat a nemzetközi ajánlatoknál.
Azon valóban nagyon kevesek közé tartozik, amik pont fent vannak a MÁV honlapon, igaz, ott még 255 Ft-os EUR árfolyammal számolva, 16.371,- Ft szerepel, de ez legalább olcsóbb lett, bár láttatja a frissítés hiányát:
"Nem nézted elég alaposan. Ha 20 vagy 30 embert kell eljuttatni Krakkóba, akkor van busz."
Na nee!
Persze és van léghajó, helikopter és biciklis riksa is, ha megfizetik.
Csak a különjárat és a tömeg- vagy ha úgy tetszik közösségi közlekedés nem ugyanaz.
A Krakkóba nincs Budapestről busz kijelentés bizonyára nemcsak nekem jelenti azt, hogy a 2 város között nincs MENETREND szerinti közveteln autóbuszjárat.
Nyilván lehet különjáratot rendelni oda (is).
én is voltam már ott buszos társasúttal is.
Ez nem változtat azon, hogy oda "nincs busz", vagyis nincs menetrend szerinti buszjárat.
"Tegnap a kezembe került az IC-magazin legújabb, azaz 2005/3-as száma. (...) És most jön a lényeg: még mindíg Bratislava hl. st. szerepel Pozsony tekintetében a vonatnál, holott ezt az állomást június 12.-e óta NEM érinti a vonat!"
Az egész lapban csak 3 használható volt: a kupon, a rejtvény, meg a viccek. :(
"Tisztelt MÁV Rt! Kérem hagyjanak fel közutálatnak örvendő "szolgáltatásaik" erőltetetésével! Számolják fel a távolsági nemzetközi vonatokat, és ne járjanak 20-30 km-nél beljebb a szomszédos országokba!!!"
Vannak, akik a mai napig visszasírják a Budapestig közlekedő Orientet. Nem feltétlenül Párizsba utazók, olyan utas pl.,aki Stuttgartba járt vele.
Nem hiszem, hogy a MÁV annyira "erőlteti" a nemzetközi vonatokat, ha így lenne, járna még tőlünk az Orient is.
Tegyük fel ezt az egy javaslatodat valóra váltják és a bécsi vonatok is csak Bruck an der Leitha-ig mennek, onnan fordulnak vissza iziben, azon túl meg semmi. Hasonlóan Nagyvárad, Arad, Érsekújvár lenne CSAK végpont.
Ez tényleg jó lenne Neked, másoknak, valakinek?
Amúgy ekkor már tudnának rájuk jól jegyet adni Szolnokon, Szegeden?
Ha pl. az Ady Nagyváradig rövidülne, a püspökladányi díjszabásváltást ugyanúgy nem tudná az a pénztáros, aki eddig sem.
Ha meg ugye a díjszabás egyszerűödne, akkor a vonat akár Mangalia-ig is továbbmehetne.
"Az a tény, hogy a MÁVDIREKT a mai napig nem tudja, hogy hol lehet megváltani az általuk ajánlott jegyeket "
Ezt én is problémásnak látom.
Az jó, hogy ők tájékoztatnak, csakhogy ezt nem követheti az, mint sok nyugat-európai vasútnál, hogy akkor legyenek szívesek postai úton ezt a jegyet, ennyiért kiadva kiküldeni hozzám, hanem az jön, hogy menjek el megvenni valamelyik nemzetközi pénztárba, ahol lehet, hogy teljesen más árat mondanak.
seTTebbello
(204294)
Nincs igaza. Aki vonattal akar menni Krakkóba, annak olyan mindegy, hogy 20000 vagy 25000 és általában nem is akar mindenféle jegyet váltani Hidasnémetiből. Aki tényleg Krakkóba akar utazni, az megnézi a buszt, az esetek 80% - ában a jegy ára is ott van, vagy a fapadost.
Jaj, ezt annyira bírom.
Ha jön valaki és megkérdezi ezen a VASÚTmániás topikon, hogy mikor, hogyan, mennyiért juthat el vonattal valami külföldi városba, legyen az Aarhus, Krakkó, Amszterdam, vagy München, akkor 1-2 percen belül megjön a válasz, hogy menjen:
a.) autóval
b.) busszal
c.) fapadossal.
Lassan úgy érzem, hogy a világ, az emberiség, de különösen Magyarorzság legangyobb baja, hogy még járnak határt átlépő, nemzetközi vonatok, ha ezeket végre sikerül kiirtani, akkor itt lesz a kánaán, de addig is ezeket kerülni kell, mint a pestist vagy a madárinfluenzát, mert ezek soha, semmilyen körülmények között nem alkalmasak arra, hogy az ember velük elutazzon egy külföldi városba.
Az alternatívákról persze gyakran kiderül, hogy nem léteznek.
Krakkóba például, mióta a Volánbusz megszűntette a Bp.-Zakopane-Krakkó járatot nincs Magyarországról menetrendszerinti buszjárat.
Egyetlen buszvonalnak van engedélye, koncessziója Magyarország és Lengyelország között menetrend szerinti közlekedésre, ez a Miskolc-Rzeszów vonal:
Aki tömegközlekedéssel akar menni, bizonyára azért tenné, mert nincs autója, vagy külföldi utazásnál azt nem karaja használni.
A fapadosok kapcsán pedig eszembe jut barátaim krakkói útja,akik jó időben és olcsón lefoglalták a jegyüket az egyik "WICC-es társaság" gépére, majd a WICC-es cég indulás előt közölte velük, hogy kihasználatlanság miatt nem csak a járatot, de magát a vonata is törölték, válasszanak más desztiánciót. Repültek is Stockholmba helyette, de mi van, ha valakinek nem mindegy a cél, hanem TÉNYLEG Krakkóba akar menni, az ettől ugye még nem ért oda.
Vonattal most egy Budapest-Krakkó-Budapest menettérti jegy 1 főnek 16.050,- Ft, (adókkal és illetékekkel együtt).
Nem Katowice repülőterén tesz le, hanem a krakkói főpályaudvaron, tehát a városig nincs transzferköltség sem.
Ez teljes flexibilitást biztosító jegy, 2 hónapig érvényes bármelyik napon, az utazás alakszerűség nélkül megszakítható. Mik is ehhez képest a konkrét olcsóbb tömegközlekedési alternatívák?
"Ezzel szemben nézd meg mivan a MÁV - nál : Utasaink / Jegy és bérlet árak / Lehet, hogy valahol megvannak a jegyárak, de azt nem fogja keresni az átlagos utas."
Az átlagos utas keresse ezekt az információkat a nemzetközi ajánlatoknál.
Azon valóban nagyon kevesek közé tartozik, amik pont fent vannak a MÁV honlapon, igaz, ott még 255 Ft-os EUR árfolyammal számolva, 16.371,- Ft szerepel, de ez legalább olcsóbb lett, bár láttatja a frissítés hiányát:
Láttam messziről a fazont, még majdnem le is fotóztam az esetet. -:((( Vártam az IC-t, és kimentem az ív felé, hogy jó kép legyen a bejáratnál a remot Csörgőről, akkor jött Sopron felől a GySEV Szili, és keresztezte útját az emberrel. ......
De az Amx - eket nem látom, régebben ezek is IC - ben voltak a Déliből, aztán láttam őket néhány hete a Nyugatiban hányódni. Azóta viszont nem találkoztam velük.
Megnéztem, nincs busz Krakkóba. Régebben volt, legalább Zakopánéig, ez biztos.
Nem nézted elég alaposan. Ha 20 vagy 30 embert kell eljuttatni Krakkóba, akkor van busz.
A pénztáros nagyon helyesen járt el, az alternatívák hiányában annyit kér a jegyért, amennyit akar, feltéve, hogy az árat megfizetik. Ebben az esetben megfizették. Így kell dolgozni.
A pénztáros több szempontból is helytelenül járt el:
- figyelmen kívül hagyta a kollégája által nem sokkal korábban adott árajánlatot
- figyelmen kívül hagyta a munkáltatója Üzletszabályzatát
- más egyéb, ami nem jut eszembe, mert még korán van. Szerintem te is igyál még 1 kávét, és gondold át újra.
Hogy az indítéka mi volt erre, azt nem tudjuk. Ha az, amire te gondolsz (nincs busz), akkor lásd fent... (van busz), tehát ez sem jött be.
Persze. Miért te örülnél, ha az alkalmazottaid nem kevesebb pénzt hoznának a cégnek, mint lehetne?
Ha az én alkalmazottam próbálna meg mindenféle téveszmék alapján, a kiadott ajánlat ellenében önkényes árdrágításokat, akkor azt hiszem én is önkényesen megváltoztatnám a fizetését (minusz az okozott kár - hitelrontás(*), kártérítések az ügyfélnek stb), valamint a munkaidejét (nagyon hosszú szabadsággal honorálnám az erőfeszítéseit)
(*) ez a MÁV-ra természetesen már nem alkalmazható
A Bmx alkalmas IC - be és én inkább megyek Bmx - ban feltéve, hogy eredeti ülések vannak, mint IC kocsiban. De az Amx - eket nem látom, régebben ezek is IC - ben voltak a Déliből, aztán láttam őket néhány hete a Nyugatiban hányódni. Azóta viszont nem találkoztam velük.
Megnéztem, nincs busz Krakkóba. Régebben volt, legalább Zakopánéig, ez biztos. A pénztáros nagyon helyesen járt el, az alternatívák hiányában annyit kér a jegyért, amennyit akar, feltéve, hogy az árat megfizetik. Ebben az esetben megfizették. Így kell dolgozni.
Én ebből csak arra leszek kíváncsi, hogy mikor jön a második 30 db jármű, meg mikor lesznek a BDVmot-ok felújítva? Ezek a számok, tények nekem egy kicsit az álomvárhoz hasonlítanak (mint, ahogyan a 100 Samu és a 200 Hernyó). (lehet, hogy elragadtattam magam, ill. nincs igazam, akkor elnézést kérek, hogy ilyenekkel terhelem a fórumot)
Az a jó, hogy az Andó Gergő stílusán, meg szavain lehet lovagolni, csámcsogni, mert így nem kell azokról a problémákról beszélni, amikről ír. Még ilyet is olvastam, hogy semmi közünk hozzá, hogy miért nem válaszol a MÁV, stb.
Itt valami súlyos félreértés van, kérem. Ez az utolsó szoc. nagyvállalat közvetlenül (a jegváltásnál), és közvetve (az adómból) működik, mégpedig nagyon rossz hatékonysággal. Dolgozói, vagyis a müködtetők sajnos akarva, akaratlanul hozzájárulnak ehhez a működéshez. Nagyon sajnálom, hogy kénytelenek védeni a mundért.
Én igenis akarom tudni, hogy hova megy el a pénzem, vagy hogy ki lopja ki a zsebemből.
U.i.: sajnos egyre jobban kiábrándulok ebből a valamiből, amit vasúti közlekedésnek hívnak. Nem tudom már védeni ezt az egészet a környezetemben, mert nincsenek elfogadtható érveim. És pont azok miatt nincs, akikről az A.G. ír.
Nem problémaként írtam, csak több utasnak, és nekem is furcsa volt ilyen kocsit errefelé IC-ben látni (ha ez gyakori, akor bocs...). Nem tudom, mennyi volt rá a felár, csak érdekességként említettem.
A heringológiához annyit, hogy én a 16:15-kor induló gyorssal jöttem Miskolcig, szép, tiszta és egyáltalán nem zsúfolt (ketten-hárman utaztak rajtam kívül a fülkében) Ao kocsiban. A vonat többi részén sem volt jellemző a szardíniásdoboz-jelenség...
Vasutas magazin 2005.X.19. 17.szám 4. oldalán alul ezt olvasom:
"mangel János EU-programigazgató felhívta a figyelmet: úgy kell gazdálkodni az erőforrásokkal, hogy az európai uniós pénzekből már átépített pályaszakaszokon 5 évig nem lehet lassújelet bevezetni."
Megvan, a Vasutas magazin 2005.VI.22. 11.számának4. oldalán "Az elővárosi vasút gördülőállománya" cikkben.
Az első 30-ból 6 menne Bp-Tatabánya vonalra, 12 a Bp-Székesfehérvár vonalra, és 10 menne a Bp-Pusztaszabolcs vonalra, 2 lenne tartalék.
A második 30-ból menne 15 a Bp-Szob vonalra, 8 a Bp-Veresegyház-Vác vonalra, és 5 a Bp-Hatvan vonalra, 2 szerelvény tartalék.
A Bp-Újszász és Cegléd-Szolnok vonalon továbbra is a mozdonyos vontatással számolnak, a felújított Bhv és BDt kocsikkal. A Bp-Kunszentmiklós-Tass vonalon a második ütembe érkező új motorvonatokkal felszabaduló 4 részes Ganz villamos motorvonatokkal bonyolítanák le, amiket felújítanának.
Báthory. inkább a Polónia helyett azt szüntették volna meg. Vagy terelték volna át a Pozsony-Párkány-Bp útvonalra. Így ne jutna senkinek sem eszébe, hogy más vonathoz hozzákösse.
Gergő kihagyta a listából a legkorrektebb menetjegyvételi lehetőséget, a Lokomotív Travelt...
Igaz, én csak náluk vásárolok nemzetközi jegyet.
Legutóbb, amikor decemberben Bécsbe a Nyugatiban váltottam volna 2 jegyet, nem adták ki, mert áremelés volt, és a drágább ára nem jött még meg. Másnap odatelefonáltam a LT-hez, és délután vettem is át a jegyeket, helyjeggyel foglalva oda-vissza.
Anno Berlini út is helyjegyekkel hálókocsival, mindennel meg volt, nekem csak egy dolgom volt, fizetni és utazni.
Nem tudom, hogy csinálják de valahogy feltudják keresni a legjobb, legolcsóbb variációkat. Igaz ez néha hosszú időbe is tart, de akkor is kikeresik.
Így aztán nemzetközi jegyek ügyében felőlem éhen is halhatnak a MÁV-nál, ott nem veszek semmit, még nem rájöttek rá, az ablak túlsó oldalán, hogy az én pénzemből élnek, szerencsére a maszek világban ez már régóta így van, és tudják is ezt.
A MÁV meghírdette kb. 1,5 hónappal ezelőtt, hogy az osztrák árvízkárok miatt a Wiener Walzer Zürich-Budapest kocsijai késve érkeznek országunkba, és a határról a kocsikat a 943-as gyors viszi Pestre, ahova így 15.38-kor érkeznek meg. Ez a hírdetmény a MÁV honlapon meg is található.
Hogy is van ez valójában? Az első 2 hétben kb. tényleg így működött a dolog. Azóta viszont nem. A késett Wiener (zürichi rész) belép Hegyesben, rendszerint 12.40-12.50 között. Azután külön közlekedik Pestre, ahova 14.30 körül meg is érkezik. Ebben csak az a szépséghiba, ha valaki kimegy várni az ismerősét 15.38-ra a Keletibe (mert így van meghirdetve), kiröhögik, hogy a vonat már egy órája megérkezett.
Bp.-Győr között gyakorlatilag Tata-Almásfüzítő, valamint Komárom-Győr között mennek 160-al a vonatok, leszámítva a lassújeleket, de ezekből most ezen a szakoszon nem sok van.
Na, ma vettem ki én is a kedvencekből a topicot. Sajnálom, ennyi év után ez lett belőle :( Majd megkérjük Operátor kollégát az átnevezésre (AG kalandjai topic).
Aki vonattal akar menni Krakkóba, annak olyan mindegy, hogy 20000 vagy 25000 és általában nem is akar mindenféle jegyet váltani Hidasnémetiből.
Abszolút nem mindegy, legfeljebb a mezei birka utasnak, aki bezuhan a Keletis Gizihez, megveszi a menettérti jegyét aztán csókolom.
De sajnos van még pár AG-jellegű, öntudatos utas, aki az utazása előtt érdeklődik több menetjegyirodában, utánanéz az igénybe vehető kedvezményeknek stb.
Ugyanúgy mint az autóvásárlásnál, hogy beeshetsz az első utadba eső márkakereskedésbe, kiválasztod a listából hogy mit szeretnél és megveszed, vagy pedig érdeklődsz előtte 8-10 márkakereskedésnél és előfordulhat, hogy nyíregyházi lakosként érdemes elmenned Szentgotthárdra menned megvenni a kiválasztott autót, mert a kétszeri odautazás és netán ottalvással együtt is jobban megéri.
Gergő kihagyta a listából a legkorrektebb menetjegyvételi lehetőséget, a Lokomotív Travelt...
Az 1-es vonalon Bp-Győr viszonylatban van még olyan menetrendszerinti vonat, ami megy valahol eme szakaszon 160-al?
Mert kétségeim vann-e felől, mert az EC-k is hasonló menettartalommal mennek mint az IC-k, na meg az ex Polonia 140/140-es volt, és azonos menetidővel mennek a többi EC-k is.
Ha megérkezik egyszer a 30+30 Stadi motorvonat és azok munkába állnak majd az 1, 30, 40 illetve 70-es vonalakon, hova lesznek áthelyezve az addig ott dolgozó hernyók?
Erről olvastam valahol valamit, pontos vonat darabszámokkal, hogy mi merre, de azóta sem találom, hogy hol, és miben:-(((
Annyira emlékszem, hogy a 100-120 továbbra is homogén csíkos ingás marad. A fölös hernyók a 70-ről mennének a 150-re.
Egyáltalán nem tartom helyesnek és normálisnak, hogy egy sima viszonylatos menetjegy csoportos kedvezménnyel kifogott a TELJES budapesti területen...
Én meg azt nem tartom normálisnak, hogy könnyebb egy Győr-Fertőszentmiklós jegyet Pélmonostor állomásán megvenni, mint Kőbánya alsó 02-től. Tavaly ez a művelet kemény 45 percig tartott, és "csak" azért ennyi ideig, mert kb. a 42. percben fölhítam legkedvencebb MÁV-cicusomat, aki a fülembe súgta a 079-es MAEF-kódot :-)))).
Nem-nem, Kavalecz Úr elmondása szerint /RTL híradó/, a MÁV minden üzemképes kocsiját forgalomba állította, így biztos más is, csak nem tűnt fel. Azok olyan egyen kék-szürkék, ezek meg piroslanak, így feltünőbb jelenlétük.:)
de várj ez attől is függ h mit minősítünk lezárt kocsiajtónak nem?
ha lezárt kocsiajtó az aminél jelzik h le van zárva /tábla ilyesmi meg h vkinek le van foglalva/ akkor ebbe a kategóriába egyik sem esik bele
ilyen olvasatban viszont egyik ajtó sem tekinthető lezártnak csak azért mert nincs erőforrás a nyitásához
/mi egyébként egy BMX 2.o-t nyitottunk ki /
szerintem ez nem volt jogellenes nem tudom hogy belesett-e ez a kocsiajtó a "lezárt " kategóriába.....
/gyorsan mondom ne mvagyok szakértő/
még 1 példa a lezárt nem lezárt kérdéshez
Nyugatiban ic 700 hoz néhányszor pár ember korábban kiment és nyitottak Ap típusú kocsit /olyasmi mint itt a képen az Avmz/
kattanás és siker= kocsi nem volt lezárva ----- ez elvileg nem büntethető
no kattanás nincs nyitás = ajtó LE VAN ZÁRVA ----- aki ezután mégis kinyitja nah az a büntethető /elvileg minden attól függ hogyan értelmezzük a szabályt nem? /
Kereső, beírás: "ZRt", aztán többtízezer találatot látsz, amelyek között a választ is meg lehet találni.
Persze könyebb megkérdezni a népet...
:-)))
A lényeg:
" gazdasági társaságokról szóló 1997. évi CXLIV. törvény 2005. július 1. óta hatályos 177. § (4) bekezdésében foglaltak végrehajtásaként a MÁV Rt. cégneve megváltozott."
Mi a fallosz van itten, csak MÁV SZÜ létezik, ha AG mindent ojan fajinul ken és vág mért is nem erősíti az általa ojannyira szidalmazott alkalmazottak körét? Gyáva, kevesli a bérezést, netán ... mittomén?... Régebben voltak itten vasutbarát témák is , mostanában meg már csak kekeckedés megyen hogy mejik SZÜ-s mint- vagy mit nem jól tud, tájékoztattja az utasokat stb...
Talán nyisson magának egy " SZÜ mániások díjszabásbuzulss ide fórumot "
Netán mégsem tudnák, jelentsd már föl Őket, írj felszólításokat, told le a MÁV-ot annak minden csürhéjével és a végén bennünket is fárassz vele. Nem teszed meg hiányunk lesz!:-(
Te nem vagy sem bíróság, sem FVM, csak egy magánszemély. Azok vizsgálódhatnak, te nem. Olvasd el mégegyszer a leveledet! Ha azt az FVM hivatalnokaként írtad volna, akkor is hatáskör túllépés lenne, de mint magánszemély bőven az...
Azt, hogy kit ültetnek a vádlottak padjára, a demokráciában, a megfelelő hatóságok döntik el.
:)) Tényleg? Akkor miért ők a szabályzatok "felelős" kiadói? Miért ők a bíróság, vagy a Fogyasztóvédelem megkeresettjei?
Bizony-bizony, a MÁV felső vezetését egy-egy balesetvizsgálat apropóján, vagy díjszabási szemétség miatt simán a vádlottak padjára lehet(ne) ültetni... Nézne is a Gyula, az biztos...
A közérdekűek nyilvánossága ellen semmi kifogásom. Azonban egy válalati modell nem feltétlenül ilyen, sőt!
A szabályok betartásának ellenőrzése a megfelelő szervezetek joga és hatásköre.
Azt sem vitatom, hogy bizonyos esetekben és kérdésekben az ÜSZ-nél magasabb a jogköröd, de a vezérigazgatón, vagy a MÁV ZRt vezetésén számon kérni bármit is, nincs jogod.
"2000 Ft pótdíjat (34.1.0.000) fizet a vonaton az, aki ... a lezárt kocsiajtót önhatalmúlag felnyitja"
Ez egyértelműnek tűnik, bár szükségnyitás szempontjából ekkor járműtípusonként eltérő, hogy az utas pótdíjazható-e vagy sem. Nézzük a képen látható példát.
Alaphelyzet, hogy a gépi ajtóműködtetés segédenergia hiányában nem működik. A baloldali Bmz 21-91.0 sorozatú kocsi esetében a biztonsági reteszt az ajtólapon elhelyezett kilincs oldja fel, ugyanolyan kezelés mellett, mint ahogy a gépi ajtónyitást kezdeményezi az utas. Az utas számára a kezelésben annyi különbség van, hogy segédenergia híján az ajtó nyitásához nagyobb erő szükséges (max. 150 N). Ekkor az utas aligha pótdíjazható. A jobboldali Avmz 19-91.3 kocsin segédenergia hiányában az ajtó nyomógombbal nem nyitható. Ekkor az utas az ajtó melletti szükségnyitó meghúzása után az ajtólapot kézzel tudja nyitni. A szükségnyitó segédeszköz nélkül kezelhető, ólomzárral nincs zárva. Erre az esetre (hajánál fogva) már ráhúzható az idézett szabály. Pedig az utas -műszakilag- ugyanazt a kezelést végezte el mindkét esetben!
Sajnos a fordítottja is igaz, a szlovák vasútnál is van még kiadvány, ami szerint még a Nyugatiba érkeznek/indulnak az EC-k Pozsony felől/felé. pl. Ruttkán pedig szépen le vannak javítva az időadatok, de az állomás már véletlenül se, sőt volt még roszabb is...
Más: érdekel ez valakit? (lehetőleg mailben jelezze)
Nem csak a MÁV joga és lehetősége, hogy szabályozást alkosson. Ilyet például az Országgyűlés is tehet! :) Márpedig az általuk hozott szabályokat is be kell, hogy tartsa a cég. Mindt már említettem, nem kötelező a MÁV-nak közszolgáltatást végeznie, állami feladatot ellátnia. Ha viszont erre vállalkozott, akkor viszont tegyen is eleget az ezirányú kötelezettségeinek, például hozza nyílvánosságra az alaptevékenysége ellátása során és azzal kapcsolatban keletkező közérdekű adatokat!
A jogom nagyobb, mint az önmagában a MÁV ÜSZ-ből következik!
Nem tudok ilyen szabályról, de nem biztos, hogy az a legcélszerűbb, ha az utasok elkezdik a reteszelést feloldani, mert annak nem megfelelő kezelése esetleg balesetet okozhat.
Olyan szabály van, hogy a lezárt kocsit, kocsiszakaszt nem szabad kinyitni:
2./ A megállapított menetdíj, viteldíj, pótjegy díján felül 2000 Ft pótdíjat (34.1.0.000) fizet a vonaton az, aki
a kocsiajtót (kocsiszakasz ajtót) akár kulccsal, akár más eszközzel jogellenesen lezárja, vagy aki a lezárt kocsiajtót önhatalmúlag felnyitja.
Kérdés: Tiltja azt valamilyen szabály, hogy indulásra szabályszerűen meghirdetett vonat valamely kocsiján a gépi működtetésű feljáróajtó üzemképtelensége* esetén az utas az ajtó reteszelését feloldja** és az ajtót kézzel kinyitva szállhasson fel a vonatra?
*üzemképtelenségnél itt nem feltétlenül meghibásodásra gondolok, hanem a gépi működtetés valamely feltételének hiányára ** nem kifejezetten vésznyitózásra (azaz az ajtóvezérlés külső felülbírálására, ill. kiiktatására) gondolok (egyébként viszonylag kevés külső vésznyitóval felszerelt kocsisorozat van), hanem a segédenergia híján gépileg nem oldható biztonsági reteszelés feloldására (szükségnyitás)
Most már előkotorásztam a menetrendemet, és megnéztem, valóban úgy van ahogy írtad. Akkor viszont még rosszabb a helyzet, hogy március óta nem tudatosult saját vasútunknál a kérdés...
Igen. Ma telefontanúja voltam, ahogy egy nyugati határszéli állomáson az utas Albertirsáig kér menetjegyet, mire a pénztáros visszakérdez: "nem tudja esetleg, hány kilométer?" Azonkívül egyszer a Tiszántúlon pont egy ilyennel szívtam meg... Azóta, ha tehetem, inkább összeadom, az ilyeneket kikerülendő! ;-)