Mit értünk a lexikonban madár alatt?
Természetesen madárnak véljük a legendás postagalambot, Fleuront,a mesebeli hárpiát és a valódi hárpiát, a Ghigi-fácánt és a xenopsot, "moluccen" kakadut és a csurit, az onagadorit és a debreceni pergőt, minden diszkrimináció nélkül - még, ha ezen néhányan majd meglepődnek, annak ellenére – akár a grillcsirkét is.
Kit hiszünk madárbarátnak?
Mindenkit, aki a legcsekélyebb érdeklődést tanúsítja a madarak, vagy a madarakkal összefüggő BÁRMELY ismeret iránt:
adhat e akáclevelet, kagylóhéjat a madarának?
mi az az alula, a moa és a kappanháj?
van-e a madaraknak veséje, körme, heréje?
hogyan költi ki a tojását a császárpingvin?
milyen színű a kakasláb, vagy a gulyamadár tojása?
hányat ver egy kolibri szíve, meddig él az ara?
ki volt Mendel, Siroki, Chernel és ki Ország Mihály, Diószeghy Sándor, Haraszthy László?
egészséges dolog-e nyers tojást fogyasztani, s mi az eszkimók csemegéje?
hány fokot igényel a napos pipe, hogyan kell lisztkukacot termelni?
mi okozza az ornitózist, és mire jó a perubalzsam?
hogyan kell a madarat pedikürözni, a dúcot fertőtleníteni?
milyen szín(változat) a jeges, az angolfehér és a harlekin?
mit kell érteni recesszív, poligénes vagy fácánozó alatt?
mit jelent COM? MME? MNK? GALOR? TETRA SL? Victoria-keltető?
A világ összes madarát fellelni benne, s a ma létező mintegy 10 000 faj közül 3000 leírását is megtalálja ebben az enciklopédiában.
Aligha van házigalambfajta, haszon- és díszbaromfi, amely kimaradt belőle.
Ezt a topikot a készülő Madárbarát-lexikon iránt érdeklődőknek nyitottam, mert talán kevesen tudnak erről a készülő műről. Kérdések, vélemények helyszíne legyen ez a topik.
http://madarbarat-lexikon.mlap.hu
"Ő Jack Mavrogordato a néhai angol solymászklub-elnök, meg szerintem egy tojó lanner. Lehet, hogy tévedek, főleg, ha hibrid, mert azokról csak a tenyésztő tudja a tutit, de ránézésre az észak-olasz alphanet biarmicus.
Pócsi Béla barátom, a TURÁKÓKIRÁLY PÉNTEKEN EMAIL-ben értesített, hogy az MTV 1 vasárnap délben egy filmet vetit, amit nála vettek fel.
Nagyon nagy dolog ez, örültem is volna a hírnek, de sajnos csak vasárnap este "bontottam postát"
Hál'Istennek Zoli barátom - mintha csak tudta volna: mi a bajom - nem sokkal később küldött egy linket, s legnagyobb örömömre mégis meg tudtam nézni a fél órás műsort
Nagyon jó!
Remélem, hogy e fórum látogatói számára is jó hír, hogy utólagosan, a videótárból is megtekinthető a Béla-féle film.
Dobd ferl a képet itt, pontosabban az Állati fórum, solymász kerestetik topic-jába, bár ott most forr levegő, de a "szakik" ott vannak. Legalábbis ebben a témakörben.
Nagy vitát váltott ki a következő kép az egyik közösségi oldalon mivel nem tudták 100% azonosítani a képen látható solymot, kérlek titeket h ha valamilyen szakirodalommal kitudnátok segíteni azt megköszönném mert engem is foglalkoztat ez a szép madár pontos azonosítása.
6ározottan füsti fecskék. A jobb oldali a hím, éppen énekel, mármint csivitel (vagy csak álmos...???), az ő szélső kormánytollai látványosan hosszabbak, mint anyucié. Ezzel is imponál neki, minél hosszabb a farok, annál inkább bejön a nőciknek.
köszi. füsti fecskét szerencsére nagyon sokat láttam, de valahogy ez a pár nagyobbnak tűnt és az a farok is olyan furcsán drótszerű volt. Szóval mondjatok légyszi egy határozott igent vagy nemet :)
No sebaj. Ez úton közlöm az érdeklődőkkel, hogy elkészült a legújabb lexikon verzió, elküldtem, és Péli úr szerintem 2-3 héten belül, ahogyan ideje engedi majdan lecseréli a már fennlévő verziót.
Akit érdekel megnézheti, apróbb változtatások, helyesírás javítás, és vagy párszáz újabb címszó, újabb képekkel.
NO ÉS HOGY ÉN IS SZOLGÁLJAK VALAMI ÚJJAL: IME A LEXIKON LEGÚJABB SZÓCIKKE
nonggangi bozóttimália (Stachyris nonggangensis - Nonggang Babbler): 2005-ben felfedezett, 2008-ban regisztrált új faj a timáliafélék családjában. Nagyon hasonlít a füstös v. kormos lombtimáliához, de itt a fültollak mögött egy félhold alakú, fehér jel árulkodik a másságról.
18 cm-es testnagyság mellett 68 cm szárnyfesztáv és 18 cm csőr jellemzi. Az ivari kétalakúság nem alakult ki
A tollazat összességében barnásfekete, a mellen apró fehér spricceléssel. A csőr is fekete, felette egy piciny fekete homlokrózsa díszeleg.
A viselkedése az ökörszem timáliát idézi: szívesen szaladgál a földön és a sziklák között, a lehullott avarban kutat a rovartápláléka után.
A Nonggang Natural Reserve területén bizonyított az előfordulása, de feltételezik, hogy a kelet yunnani karsztos esőerdőkben és É-Vietnám hasonló élőhelyein is előfordul.
Forrás: Zhou Fang and Jiang Aiwu: New Species of Babbler (Timaliidae: Stachyris) from the Sino-Vietnamese Border Region of China.
Gondolni érdemes a megélhetési "szegényekre" is akik kirabolták eddig is akár a védett vetésiék fészkét! Mi lesz, ha ezek után ez irányban meg szbad a gazdi..?!!!
Az uhu rejtélye megoldódott, ugyanis tegnap észrevettem, hogy a házunk előtt álló fenyőn egy eredei fülesbagoly üldögél. Mentségemre szóljon hogy a hangjuk nagyon hasonlít egymásra, ezért hittem azt egész télen, hogy egy Bubo bubo rejtőzik a fenyvesben. :)
Reméljük így lesz. Egyenlőre nem félenek az embertől. De valóban ahogy a Nagylilik is kiismerte, a nyári lúd is ki fogja... Nem zetiparkos területen eleve nem szabad vadászni, de elég sok helyen szomszédosak a területek a vadászható területekkel... Pl a JNP is elég tarka. Ki biztos nem írtják majd őket, csak azt a pár első egyedet sajnálom, amelyiket váratlanul ér....:)