Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Vedd figyelembe azt is, ahogy korábban írtam, hogy mennyi időn belül, hány fokosra melegszik fel a húsa, és meddig lesz olyan hőmérsékletű... Zsiradékon futtatni egész más hőbevitelt jelent, mintha csak a saját levében rotyog 100 fokon. Stb.
Amúgy pár éve még voltak 5 perces gombák is, de az egyszerűség kedvéért átálltak azoknál is 20-ra. Sajnos azóta már elfelejtettem, hogy 20 vagy 5 perces volt-e a kucsma. :) Egyébként én néha, apránként pótlom a saját magából kiizzadt vizet, és amikor zsírjára sütöm, akkor pirítom csak meg (nem mindig, ételtől függően). A kucsmában kimondottan szeretem, hogy egyre töményebb lesz az illata és az íze is, nem illan el. Forrázást sosem alkalmaztam. Az erdei állapotában szárított fkg esetében szoktam 2-2 öblítést alkalmazni, a tisztítás érdekében. Utána már langyos vízben áztatom, amit utána (a zacc nélkül) felhasználok. De amúgy az fkg is olyan, hogy 5x ki lehetne lúgozni, akkor is megmaradna a penetránssága. :D
Kétlem hogy ezt ilyen formában 20 percig tudná sütni, azalatt biztos szétégne. De miért tudja akkor így megenni? Vagy az ízletesben nincs annyi veszélyes anyag?
a tönkjén már indult a penész, így a nagyját le kellett vágnom, de ha csak a földes részt nyesem le, 15+ cm. nagyot néztem, amikor megtaláltam, hirtelen nem is tudtam, hogy kucsma vagy óriás pöfeteg :D
Azért nem árt az óvatosság. A múltkori cikkben 2 idős vendég belehalt. Igaz, nem hazai a lelőhely, és nálunk nem megtalálható faj (M. sextelata) okozta. Leginkább talán a hkg(k)-hoz hasonlít.
Bizony. A bennük lévő hidrazin (azt hiszem, az van már a Morchellakban) rakéta üzemanyagként használatos. Viszonylag bomlékony, de azért kell az alaposság. A nyersen felpakolás azért veszélyes, mert nem feltétlenül melegszik át a gomba minden része annyira (szorozva idővel), hogy biztosan elbomoljon a méreg. Ha 180 fokon megy 20 percig, azért, ha 480-on 1 percig, azért. Hasonló okokból kifolyólag vezetett tömeges mérgezéshez a múltkor belinkelt esetben is valamelyik íkg-szerűség.
Jelentem, a koncepció valóban jó - az összecsapott kivitelezés már kevésbé. Paradicsom (só), mozzarella (bazsalikomos Zott), vajon készre pirított hkg.
Kb. 200, részben deportált vaddisznó, többé-kevésbé koncentrált módon történő kilövése, időben nem feltétlenül egyszerre. De a lényeg, hogy attól még, hogy van egy bizonyos állat halmaz, amennyiben nincs valamiféle belső struktúrája / rendezettsége / hierarchiája akkor csak biomassza. Pánikhelyzetekben ez gyakran megesik, átmenetileg. (Btw, a "csapat" szó sem helyes ilyen esetekben. A csoport már igen.) Ember esetében a közösség és a tömeg szó sem ugyanazt jelenti. Na de ennyit a borotvapamacs-szőrszálakról, megyek inkább kucsmát hasogatni. :)