Keresés

Részletes keresés

gaby2 Creative Commons License 2006.12.08 0 0 108

 

 Ami a lényeg, az általad tartott növények nem alkalmasak az ilyen fajta tartásra.

 Ugyanis, ha ismered ezeket a növényeket, akkor tudnod kell, hogy a kaktuszoknak

 és pozsgásoknak hűvös, száraz teleltetésre van szüksége. Az sem baj, ha sötét

 van nekik. Amint ezek a növények a pihenési ciklusukban vizet és meleget

 kapnak - főleg ha ez fénnyel párosul - megnyúlnak.

laattila Creative Commons License 2006.12.08 0 0 107
:)))))))))
Előzmény: laattila (106)
laattila Creative Commons License 2006.12.08 0 0 106
azé nemsemmi hogy majd félóráig irtam egy hozzászólást
laattila Creative Commons License 2006.12.08 0 0 105
szerintem senki nem tudja megállapítani hogy a névtelen milyen fajta de ha azt mondod hogy a sárga a fénye akkor az egy síma (azt hiszem melegfényű) neoncső, a másik pedig sylvana akváriumhoz való cső ami elvileg jó de annak pedig (igazából mindkettőnek) kevés a fénye a növényekhez és így már teljesen mindegy hogy jó e a növényekhez vagy nem mert így csak megnyúlni , lassan fejlődni, szenvedni , esetleg elpusztulni fognak a növények amit beleteszel mert nem kapnak elég fényt!!!!!!!! ami rá van írva hogy 18w az a wattra vonatkozik.
Ja az alább említett csöveknél én semmiféle megnyúlást vagy növénszenvedést nem tapasztalok itthon hanem inkább csak nagyon egyenletes szép növést(van olyan orchideám ami naponta FÉL centit nő), de az is igaz hogy kb optimális a páratartam és a hőmérséklet is.Ja és én ezekből a 36wattos 120 cm hosszúakat használom, ami így mindenestül nekem belekerült 6500Ft-ba (az is igaz hogy átvágtak a boltba egy ezressel :(( ) Ha jó lessz a fényképezőgépem akkor rakok fel róla képet, ja és hidd el hogy nem nagy ördöngősség összeállítani egy fénycsővilágítás rendszert nekem se ez lessz a szakmám!!).
gaby2 Creative Commons License 2006.12.08 0 0 104

 

 Ha nem futja, nem futja! Nem kell elkeseredni, hozott anyagból kell dolgozni.

 Cseréld ki a csöveidet hideg-fehér fényű csövekre, pl. Sylvania Aquastar.

 De persze van sok másféle is. Akvarista boltokban beszerezheted. Válaszd a

 legolcsóbbat, ami növényeknek való.

 Telepíts olyan növényeket, melyeket alább felsoroltam. Ők - mivel zömében

 aljnövényzet - nem igényelnek sok fényt.

 Ja és a florárium fedelét belülről béleld ki alufóliával, az visszaveri a fényt!

 

Előzmény: taormina1 (103)
taormina1 Creative Commons License 2006.12.08 0 0 103

Köszönöm szépen, látod ezt se tudtam. Tehát jól értem, hogy ezek a csövek idövel nemcsak a fényerejüket, hanem a tartományukat is megváltoztatják? Akkor tehát egyáltalán nem is érdemes csövel világítani, hanem inkább egyszerü lámpával, aminek a paraméterei legalább egyész életükban állandóak?

Jól értem azt is, hogy a teljesítmény és a hossz egyértelmüen vannak egymáshoz rendelve? akkor viszont egyértelmüen megállapítható, hogy az enyémek milyenek; megmértem, pontosan 58 cm hosszúak.

Az én elsö ötletem is az volt, hogy áthelyezem az ablak elé, de ez sajnos építészetileg nem kivitelezhetö. Ezért örültem nagyon az ötletnek, hogy más növényeket alkalmazva még megmenthetö a projekt. Növényekhez viszonylag könnyen jutok.

Ilyen komoly, átépítéssel is járó beruházásra azonban nem futja.

Előzmény: laattila (99)
laattila Creative Commons License 2006.12.08 0 0 102
az első az osram fluora a második a phillips aqua elle
Előzmény: laattila (101)
laattila Creative Commons License 2006.12.08 0 0 101
szia a mikromol/négyzetméter/s az 1négyzetméterre eső aktív fotonok száma amit nem szabad összekeverni a fény színösszetételével amit nanométerben szoktak megadni a gyártók:
osram fluora
phillips aqua elle
Előzmény: taormina1 (100)
taormina1 Creative Commons License 2006.12.08 0 0 100

Kedves laattila, elmélyült tudásod mély benyomást tett rám. Bár a fotoszintézis folyamatát alapjában jól ismerem, ilyen részletességgel még sose tanulmányoztam.

Egydolgot nem egészen értek az értekezésedböl. Azt írod, a mérés eredményét

mikromol/m²/s mértékegységben adják meg, alább mégis 300 ill. 700 nm-röl írsz, ami tudomásom szerint egy hosszúságmértékegység.

De mindazonáltal sem tudtam meg, hogy az én csöveim most beleesnek-e a kívánatos tarományba vagy nem, és egyáltalán egyforma-e a kettö; mint tudod, egyik lila, másik sárga. Hogyan lehet ezt megállapítani? Az egyikre egyáltalán semmi sincs írva, a másikra, meg amit már említettem, de abban sem vagyok biztos, hogy az a wattszámra vonatkozik.

Előzmény: laattila (98)
laattila Creative Commons License 2006.12.07 0 0 99
az a baj hogy ha a két csöved az alább említett tartományban adja is le a fényét akkor is kevés a fényereje majdhogynem bármilyen növényhez, de mivel te mondtad hogy megnyultak a növények igy biztos hogy valamelyik spektrum hiányzik a lámpádbol, vagy túl kevés a fényerő ami cseréért kiált sajna.
a neoncsövek a ki-be kapcsolgatástol szépen elöregeednek, és egy idő múlva nem abban a tartományban(spektrumban) adják le a fényüket ami a növények számára fontos attól függetlenül hogy még mennek utána elég sokáig. Sok helyen ahol csövet használnak speciális világításra(pl:növényhez)ott évente cserélik ezeket. A 18wattos foglalatba sehogy nem fogsz tudni nagyobb csövet beletenni mivel ez fizikailag képtelenség mert minél nagyobb a wattszáma egy csőnek annál hosszabb is egyben, így csak teljes foglalatcserével együtt lehet nagyobbra cserélni.Ja és lehet venni komplett armatúrát amibe csak beteszed a csövet és már be is lehet kapcsolni. A szukulens növényeket nem ismerem mivel nem szeretem őket tehát passz hogy mi kell nekik, de ahogy olvastam a te floráriumod nem alkalmas rá így nem érdemes vele probálkozni szerintem.Nem lehetne az egyészet áttenni az ablak elé???
laattila Creative Commons License 2006.12.07 0 0 98
Növények, esetén külön fontos kiemelni, hogy az adott világítótest mennyiben segíti elő a növényi szervezet fotoszintézisét. A zöld növények fotoszintetikus tevékenységük során a fényenergiát elnyelik (abszorbeálják) és kémiai energiává alakítják. Ezt az energiát azután az egyszerű szervetlen anyagok (CO2, H2O stb.)szerves anyagokká történő szintézisénél használják fel. A folyamatot primer produkciónak, azaz elsődleges termelésnek nevezzük és az alábbi képlettel írható le:

+Fény
6CO2+ 6H2O ---> C6H12O6 + 6O2 (G = + 2880 kJ)

A folyamat endoterm, azaz a növények nagymennyiségű energiát használnak fel a fény energiájából. Ez a folyamat az elnyelt fotonok számától, és nem azok energiatartamától függ. Külön méréssel szokták meghatározni azt, hogy mennyi a fotoszintézis szempontjából aktív fotonok száma. A mérés eredménye mikromol/négyzetméter/s azaz egy olyan viszonyszám amely adott időegység alatt, adott felületet ért fotonok számát jellemzi.
Manapság az üzletekben már kaphatók olyan lámpák, melyek spektruma a növenyek számára lett optimalizálva. Ilyen például az OSRAM cég Fluora fantázianévre hallgató lámpája mely a 350-500nm és a 650-700nm tartományban található maximumaival a fotoszintézisben résztvevő klorofillek számára szükséges energiát közvetiti.
Előzmény: taormina1 (97)
taormina1 Creative Commons License 2006.12.06 0 0 97

Köszönöm szépen, ezek szerint sikerült a képröl azonosítanod. Milyen tartományban adják le tehát ezek a fényüket? És milyenben kellene nekik? Mekkora a fényerejük, és mekkora kellene? Tényleg van ilyen, hogy mondjuk egy 40-es égö idövel csak 20-at ad le?

Sajnos nincs 6-7000 Forintom erre aprojektre. A foglalt kicserélése amúgy is nagyon komplikáltnak tünik; elég bonyolult szerkezet, nem olyan, mint egy egyszerü villanykörte-foglalat.

Igazából nem úgy van az, hogy a pincében, vagy kamrában áll a szerkezet, és egyáltalán nem kap fényt. Tulajdonképpen a legvilágosabb szobában van, de az ablakkal ellentétes falon, ahová nem jut elég fény. Tehát nem a csövek az egyedüli fényforrás, csak kiegészítésül mennek, télen-nyáron 12 órát.

Nem elképzelhetö tehát, hogy

a.

a szukkulenseknél kevésbé fényigényes fajok ennyivel is beérik,

b.

Hogy csak a fénycsöveket cserélem ki erösebbre, a foglalat pedig marad. Nem léteznek már ilyen rövid csövek?

Előzmény: laattila (96)
laattila Creative Commons License 2006.12.05 0 0 96
a probléma hogy nem növényekhez való: nem abban a spektrumban adják le a fényüket amit a növény hasznosítani tud, ezért kell másik cső. A másik hogy lehet hogy elöregedett a csöved és már nem teljesíti azt amit kéne neki. A harmadik hogy nem elég a fényereje a növényeknek.
Előzmény: taormina1 (93)
laattila Creative Commons License 2006.12.05 0 0 95
én is ezt mondtam hogy foglalatostul kicserélni mert azok kicsik amik most vannak neki. mindenestől kijön maximum egy 6-7ezerből
Előzmény: gaby2 (94)
gaby2 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 94

 

 Erősebbet csak akkor tudsz bele tenni, ha a foglalatot kicseréled nagyobbra.

 Én kettő 30W-osat tennék bele. Annyi kell.

Előzmény: taormina1 (93)
taormina1 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 93
Mi a tulajdonképpeni probléma a jelenlegi csövekkel? Nagyobbat biztos nem tudok venni, a foglalat miatt, de esetleg erösebbet. De talán azok a növények, amiket most tervezek beletenni, kevesebbel is beérik, mint az eddigiek. Nem?
Előzmény: laattila (90)
cserella Creative Commons License 2006.12.05 0 0 92
aha ,igy már értem :)
Előzmény: laattila (78)
cserella Creative Commons License 2006.12.05 0 0 91
brutális :)
gondolom ,az ,hogy 'jelenleg ilyen ' arra utal ,hogy folyamatosan bővül :)
Előzmény: gaby2 (81)
laattila Creative Commons License 2006.12.05 0 0 90
szerintem nem 9gazán a legjobbak ezek a csövek .a másik hogy ahogy nézem nagyobb cső is elférne abban a tetőben így szerény véleményem szerint érdemes lenne beruházni
egy 30 wattos osram fluorára meg egy sera márkájú vagy phillips aquaelle fajtájú növényekhez való neonba uj foglalattal. lehet hogy igy elsőre soknak hangzik de hidd el megtérül amikor látod hogy nőnek a növényeid mint a gomba és te tudsz bennük gyönyörködni.
a növényválasztásra visszatérve szerintem is inkább párakedvelő növényeket gyüjtsél mert ez a terrárium azoknak való.
de ez csak az én gondolataim lehet hogy más mást fog mondani és te meg eldöntöd melyik vélemény tetszik neked.
Előzmény: taormina1 (89)
taormina1 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 89

Nagyon szépen köszönöm az ajánlatot, megpróbálom megkeresni az ajánlott növényeket.

Az enyém tényleg florárium, inkább "tájjellegü", kb 100x40x40 nagy, és ezt szeretném is megörizni.

Az oldalára hogyan erösítesz föl növényeket?

Kérlek, te is nézd meg a lámpafotókat, és próbáld megállapítani, hogy ez jó-e.

Előzmény: gaby2 (85)
taormina1 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 88

A legjobb indulattal sem tudom megfejteni, hogy milyen neonok ezek? Megnézted a képeket a "Növények floráriumban"-on? Oda föltettem.

Egy lila, egy sárga. A sárgára semmi sincs írva, a lilára az, hogy F18W Sylvana Made in Germany. 12 órát mennek, nem annyira melegek, kézzel meg lehet kényelmesen fogni.

Eddig suucculenseket tartottam, de az nem vált be, de nagyon szeretem a sivatagi tájat. A dracaeneák, liliomok, ilyesmik nem annyira állnak közel hozzám.

Előzmény: laattila (84)
gaby2 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 87

 

 Állategészségőr és biztonsági őr.:))

Előzmény: laattila (86)
laattila Creative Commons License 2006.12.05 0 0 86
gaby mi a végzettséged??nagyon tudod ezeket a dolgokat!!
Előzmény: gaby2 (85)
gaby2 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 85

 

 Persze! Gyere el!:))

 Mire vagy kíváncsi? Írd meg és én lefotózom neked.

 Ami nekem van nem is annyira florárium, inkább növényvitrin.

 Kizárólag orchideákat tartok benne.

 Az eleje eltolható üveglapokból áll, a fedelébe van beépítve a világítás, amely egy

 üveglappal el van választva a növénytértől, a túlmelegedés ellen.

 Az oldalába van beépítve egy ventillátor, a légmozgást biztosítja.

 A növények egy növényrácson vannak, cserepekben, a vitrin oldalán pedig a

 blokkultúrák. A rács alatt csepegtetőtálak vannak, agyaggranulátummal.

 A vitrin méretei: 125cm széles, 100cm magas és 50cm mély.

 A világítás 5 x 30W.

 Véleményem szerint a pozsgások nem alkalmasak floráriumi tartásra és

 vitrinbe sem.

 Inkább akövetkező növények közül válogass:

 Epifitaágra alkalmasak - Adianthum fajok, Davallia fajok, Pteris fajok, Polypodium

 fajok.

 Ámpolnanövények - Philodendron surinamense, Philodendron andereanum,

 Cissus discolor, Piper ornatum, Gynura scandens.

 Aljnövényzet - Maranta leuconeura, Selaginella fajok.

 

Előzmény: taormina1 (83)
laattila Creative Commons License 2006.12.05 0 0 84
azt kéne megírnod hogy milyen fajta neont használsz, azzal lehet hogy picit előrébb lenne mindenki aki segíteni tud.Meg akkor most milyen fajta növényeket akarsz benne tartani, mert nem mindegy.
Előzmény: taormina1 (82)
taormina1 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 83
P.S Megnézhetném közelebbröl a floráriumodat?
Előzmény: gaby2 (81)
taormina1 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 82

szia, szeretnék tanácsot kérni töled. Már lejjebb is próbáltam, de senki se válaszolt. Erre föl yitottam egy "Növények floráriumban" topicot, de erre a fény kérdésre sehogy se kapok megnyugtató választ.

Tehát: teljesen új vagyok a témában, egyetlen helyen használok mesterséges világítást. Van egy floráriumom, amiben eddig pozsgások laktak, de valami nagyon nem vált be. Azt hiszem, az egyik faktor a fény volt, mert megnyúltak a növények. A florárium fedelébe van beépítve egy sárga és egy lila fényü fénycsö. Sajnos a rendszert nehéz lenne megváltoztatni, ezért most arra készülök, hogy más növényeket szerezzek. (Az életben maradt pozsgások kiköltöznek az ablakpárkányra.) Mennyi fényt adnak az ilyen csövek? Melegek, vagy hidegek? Milyen növénynek jó ez? (Inkább alacsony, bokrosodó növényeket szeretek)

Kérlek nézzétek meg a képeimet a

"Növények floráriumban"

topicon. Nálam is olyan helyen van, ahol nagyon kevés természetes fényt kap. kösz

Tao

Előzmény: gaby2 (81)
gaby2 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 81

 

 Jelenleg ilyen.

Előzmény: cserella (77)
gaby2 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 80

 

 Reggel héttől, este nyolcig világítok.

Előzmény: cserella (76)
laattila Creative Commons License 2006.12.05 0 0 79
este nem szbad a növényeket világítani mivel nekik is kell egy nyugalmi időszak (mint az embereknek az alvás) csak ez lehet rövidebb hosszabb a növény igényeitől függően.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!