Keresés

Részletes keresés

szysssz Creative Commons License 2007.11.25 0 0 29

Az aszalásnak pont az a lényege, hogy kivonjuk a nedvességet pl. a gyümölcsből, így kisebb esélyt hagyva a megromlásának. Ezt a nedvességet felhasználás előtt pótolni kell. Hogy ezt vízzel, borral, netán rummal teszed, az ízlés kérdése - no meg az elkészítendő étel is beleszól ebbe. :)

A teás áztatást még nem hallottam, de nem hangzik rosszul - kösz :)

Előzmény: Zitka (27)
szysssz Creative Commons License 2007.11.25 0 0 28

Most épp telihold van. Te ragyogsz ott fent? :-))

Örülök, hogy beírtad,így nem nekem kell. :)

Hidegen és melegen egyaránt kínálhatod: Melegen natúr hirtelen - sültek mellékleteként, hidegen bor (sör)- korcsolyaként. Ez utóbbi esetben a mag helyére tolj egy mandulát, vagy diódarabkát.

Előzmény: holdkelte (26)
Zitka Creative Commons License 2007.11.24 0 0 27

Nemrég ettem ilyet, előtte zamatos fekete teában áztatták az aszaltszilvát. Persze lehet, hogy az átlagosnál kicsit szárazabb volt, azért kellett... De isteni volt. :-)

Előzmény: holdkelte (26)
holdkelte Creative Commons License 2007.11.24 0 0 26

szeletelt bacon és magozott (puha) aszaltszilva

fél szelet szalonnába betekerni egy szem szilvát, fogpiszkálóval átszúrni, lapos tepsibe rakosgatni, és ezt addig ismételni, míg valamelyik hozzávaló elfogy,

170-180 fokon sütni, addig, hogy a szalonna ropogós-piros legyen

sülés közben egyszer-kétszer lapáttal átforgatni, hogy minden oldalán piruljon

ha van a sütőben grill, a fölsőt a végén rákapcsolni 3-4 percre

nálam még nem dőlt el, hogy melegen, langyosan vagy hidegen a legjobb

szysssz Creative Commons License 2007.11.24 0 0 25

Ha már így megélénkült ez a topik, elárulom egyik kedvencemet.

Szilvás túrótorta:

20 dkg lisztet elmorzsolok 10 dkg vajjal, 5 dkg cukorral. 2 ek jéghideg vízzel tésztává gyúrom. Kinyújtom akkorára, hogy a tortaformát befedje úgy, hogy pereme is legyen. Fóliával letakarom, s a hűtőbe teszem.

40 dkg szilvát kimagozok. A nagyobbik felét apróra vágom, a többit hosszába vágva negyedelem. Ez utóbbit halványan megszórom fahéjjal.

40 dkg áttört túrót összekeverek 3 tojással, 12 dkg cukorral, 1 dl tejszínnel és kevés reszelt citromhéjjal, fél csomag vaníliás cukorral ízesítem, majd hozzáadom az apróra vágott szilvát.

A tésztát 180 fokos sütőben 15 percig elősütöm. Belesímítom a szilvás túrót, tetején a negyedelt szilvát ízlésesen elrendezem és nem túl forró sütőben megsütöm (3/4-1 óra)

Hidegen, porcukorral megszórva kínálom.

Előzmény: boci boci tarka (24)
boci boci tarka Creative Commons License 2007.11.24 0 0 24

Finom lehet ez is!

Nekem van 2 szilvafám, amin igazi szilvaízű szilva terem, aminek a szárazanyagtartalma is nagyobb, mint a nagyszeműeknek. Lesz belőle, lekvár, befőtt, savanyúság, rumos micsoda, aszalok és fagyasztok is.

Gyakran készítek vele gyors süteményt: a kefires kevert tésztát rakom meg vele.

Előzmény: lilapereszke (22)
Márta néni Creative Commons License 2007.11.24 0 0 23

Biztos hogy jó mással is, és fagyasztottal is, de azt az ősszel sokat csináltam,  elteltünk vele. Elvileg kellene a kertben legyen, meg a sógorék kertjében, de az idei év nagyon rossz volt a gyümölcsre. Már alig várom a jövő szeptembert, hátha jövőre sikerül egy jobb termést kifogni, és végre megint összeégethetem a kezem szilvalekvárfőzés közben. 

Nem voltál a penyigei szilvalekvár ünnepen? A debreceni kirakodóvásáron vettem tőlük, azt mondták, az idén ott is kevés volt a szilva, és a lekvárnapra ők is hozatni fogják valahonnan.

Előzmény: szysssz (20)
lilapereszke Creative Commons License 2007.11.24 0 0 22

A szilvás topic feltámasztásában én is kiveszem a részemet :-)

Import szilva kinézetű gyümölcs (kicsit a kopasz barack ízére emlékeztető) most kapható a piacokon, érdemes megkóstolni.

Ostyás szilvás sütemény:

Hozzávalók:

1 csomag ostyalap, pár szem szilva, 6 tojás, 6 evőkanál liszt, 20 dkg. margarin, 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kristálycukor,kis fahéj, só, 5 dkg. darált mandula/dió, 5 dkg. étcsokoládé reszelve.

A massza:

A szobahőmérsékletű margarint a porcukorral a szétválasztott tojások sárgájával jó habosra kikeverem.

A tojások fehérjét a 2 kanál kristálycukorral lassan hozzáadagolva kemény habbá verem.

A lisztet, a csokoládét, a darált mandulát, pici sót, ízlés szerinti fahéjat összekeverem.

A habot, a lisztes anyagokat óvatosan a margarinos részhez keverem, továbbiakban nevezzük ezt masszának. 

A sütő formájától és nagyságától függően, lehet két réteg gyümölccsel, is elkészíteni a süteményt. Nálam a nagyobb tepsi miatt csak egy réteg gyümölccsel készült a sütemény.

A massza felét sütőpapírra vagy kizsírozott lisztezett tepsibe öntöm, óvatosan elkenem. Ráhelyezem az ostyalapot, majd erre a felkarikázott szilvát (helyettesíthető őszibarack kompóttal) majd erre megint ostyalapot teszek, végül ráöntöm a massza másik felét. Sütőben 40-50 perc alatt megsül. Ha kisebb a tepsi és magasabb, akkor az 1/3 massza után jöhet az ostyalapok közé zárt gyümölcs kétszer ismételve, úgy hogy a tetején massza legyen.

Felteszem a szilva képét is, aki tudja a nevét megmondhatná nekem :-)

szysssz Creative Commons License 2007.11.24 0 0 21
Biztos, hogy működik fagyasztottal, de befőttel is. Ajánlom még figyelmedbe a 9. hsz-t is - ez is csudafinom.
Előzmény: boci boci tarka (19)
szysssz Creative Commons License 2007.11.24 0 0 20

Márta Néni!

Örülök, hogy ilyen fínosággal kotortad elő a mélyből előző (elveszett) álnevemen nyitott topikot.

Megnyugtatlak, hogy a nagyáruházakban szinte egész évben kapható szilva. A minőségéről ne kérdezz, mert nem ismerem.

Hogy eretnek is legyek: más gyümölcsökkel: félig főtt és lecsurgatott birsalma-kompót, savanykás alma, de szilva, vagy ananászbefőttel is isteni lehet.

Előzmény: Márta néni (18)
boci boci tarka Creative Commons License 2007.11.24 0 0 19
No, ezt kipróbálom. Gondolom, lehet fagyasztott szilvával is.
Előzmény: szydi (12)
Márta néni Creative Commons License 2007.11.24 0 0 18

Miért novemberben találom én meg ezt a topikot, mikor már nincs friss szilva?!!

Nem baj, ide írom kedvenc szilvatortámat.  Az előzményekhez tartozik, hogy nagynéném, aki 14 évig velünk lakott, 14 évig kesergett nekem azon, hogy az ő csodaszakácsnő anyukája miért nem írta le a receptjeit, hogy halhatott meg a nélkül. Aztán ő is meghalt, és a hagyatékában megtaláltam a kézzel írt szakácskönyvét. Csak a hozzávalók vannak benne, az is félig magyarul, félig angolul, a liszt dekában, a cukor once-ban. De ezt sikerült kisilabizálni.

Szilvatorta.

30 dkg liszt, egy tojássárga, némi sütőpor, só, 5 dkg porcukor, bő evőkanál zsír, (vagy másfélszer annyi margarin) evőkanál tejfel, reszelt citromhéj  közreműködésével omlós tésztát gyúrunk. Pihentetés után egy 25 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk vele úg, hogy oldala is legyen. Félig megsütjük. (hogy ne jöjjön fel, a margarinos papírokkal lenyomtatom. )

3 tojás sárgáját egy evőkanál cukorral kikavarok, beleöntök 3 dl tejfelt, Ráöntöm a megsült tésztára, majd 45 dkg kimagozott szilvát félbevágva, hassal lefelé rárakok. Fahéjjas cukorral kell megszórni, és 20 percig sütni 180 fokon.

qtfő Creative Commons License 2002.09.25 0 0 17
Egy kedvenc: szilvás hústekercs.
Végy: 80dkg sertéscombot, vagy karajt, 20 dkg szilvát, 5dkg szalonnát, sót, borsot.
A felszeletelt és kiklopfolt húst sózd és borsold meg. Tegyél minden szeletre 1-2 kimagozott szilvát majd vékony szalonnacsíkokat. A húst tekerd fel és kösd át cérnával. A hústekercsek minden oldalát süsd át, majd kevés víz hozzáadásával párold puhára. Burgonyapürével add asztalra.
qtfő
mandragora74 Creative Commons License 2002.09.10 0 0 16
Kiprobaltam ezt a turoval toltott sult szilvat, nagyon finom. Vendegvaronak keszult, elore meg tudtam csinalni, es amikor kell csak zsupsz be a sutobe... Mennyei volt az illata is :-)
Előzmény: szydi (9)
evangeline Creative Commons License 2002.09.09 0 0 15
A receptet plagizálom, tegnap az rtlkubon a Verebes főzött a Lázárékkal, én a jövő vasárnap kipróbálom:
Serpenyőbe olivaolaj, abba elég bőven löttyintett szójaszószt, aztán pár ek. mézet.Azt mondta, meg kell várni, amíg kicsit odaég (?) és akkor belerakni a csirkét, darabolva (bár tegnap csak filézett mellel készítették, de Verebes szerint a csirke minden része jó hozzá).Na, ezt meg kell sütni, akkor csirkéket kivenni, az olajból leönteni, majd ezt sörrel pótolni.Ebben kell belerakni félbevágott, magozott szilvát, egyet rottyantani rajta és készen van.
evangeline
szydi Creative Commons License 2002.08.29 0 0 14
Mielőtt véget érne a szezon. RUMOS SZILVA:
Hamvas, kemény, magvaváló szilva szárát lecsípjük és óvatosan megmossuk úgy hogy a hamva rajta maradjon. Félliteres üvegbe tesszük és minden üvegbe 20dkg cukrot + 1dl rumot öntünk. Azonnal lezárjuk és be a spajzba. Ott majd levet ereszt magának. Eccerű + finom is.
Üdv: szydi
Mulan Creative Commons License 2002.08.26 0 0 13
Nem véletlenül hagyományos népi gyógyszerei bizonyosfajta emésztési zavaroknak a szilvafélék ill. az abból készült lekvárok, ecetes szilvák meg ilyesmik:-)))))))
Előzmény: Laczy_ (4)
szydi Creative Commons License 2002.08.07 0 0 12
Sziasztok! Rég találkoztunk.
Egy finom, különleges fánkot ajánlok megsütni. Egyszerű, gyors vendégkínáló, de jó kiegészítője lehet egy tartalmasabb levesnek is.
Hozzávalók: 25dkg liszt, 1-1,5dl sör (vagy tej), 5dkg darált mandula, 1 tojás, 1 ek porcukor, 2 szem összetört szekfűszeg, csípetnyi só. 25 dkg szilva.
A sört és a tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd a többi hozzávalót. Simára kikeverjük. Míg pihen (15-20 perc) a megmosott szilvát kimagozzuk, apróra összevágjuk és tésztába tesszük. Jól összekeverjük, és kanállal forró olajba szaggatjuk. Szép pirosra sütjük, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat! Üdv: szydi
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2002.08.02 0 0 11
Hehe, nálunk is így hívják :)) Pedig nem is...
Előzmény: Laczy_ (4)
barrix Creative Commons License 2002.08.01 0 0 10
Ezt jó kis amarettólikőrrel locsolgatnám. Finom lehet ez a kis kaja hidegen és melegen egyformán.

Hasonló a "szirniki":

Túró 25 dkg, tojás 1-2 db, csipet só, citromhéj, 3-4 ek. liszt, jól kikever, kézzel kb. 5-10 cm átmérőjű lapokat formáz, olajban kisüt.
Mellé:
vaj, rá magozott szilva, sok fahéj, cukor, összerottyint, és kész is. Gyors és finom.
Ha szilva nélkül csinálom, teszek a tésztába mazsolát is, és fahéjas porcukorral bőven megszórom.

Előzmény: szydi (9)
szydi Creative Commons License 2002.08.01 0 0 9
Kaptam egy fincsi receptet:
Szilva megmos, kimagoz. Szétnyit, fahéjjal halaványan megszór. Cukros, vaniliáscukros tehentúrót ráhalmoz. Kivajazott tűzállóba bele. Megszór durvára vágott dió, mogyoró, mandula keverékével + mazsolával. Zutty be a forró sütőbe-jól átsüt, de nem pirít. Állítólag likőrrel is meglocsolható! csak még azt nem tudo, hogy milyennel.
Egyetek jót,ha tudtok! üdv:szydi
szydi Creative Commons License 2002.08.01 0 0 8
Most mi van? Melegben senki sem álmodozik jobbnál-jobb kajákról? Avagy mindenki nyaral? (az se rossz!) Nagy-nagy pangás az egész asztalon, a piac meg tele van szilvával, meg mindenféle egyéb fínomságokkal.
barrix Creative Commons License 2002.07.30 0 0 7
Most ettem szilvásgombócot, hármat. Nyami-nyami:))
szydi Creative Commons License 2002.07.30 0 0 6
Felénk ennek az aprószilva fáját dísznövényként használják parkokban, tereken, valszleg a szép vörös levelei miatt.
szydi Creative Commons License 2002.07.30 0 0 5
Míg a recepteket gépeltem, lemaradtam a beszélgetésről.- Kissé lassú vagyok. Gondoljatok a lepényekre, vagy a szilvás-túrós finomságokra is. Netán a szilvából készült savanyúságokra.
Laczy_ Creative Commons License 2002.07.30 0 0 4
Hehehe. Mifelénk azt nemes népiességgel fosókának híják. :-)
Előzmény: Mulan (2)
szydi Creative Commons License 2002.07.30 0 0 3
SZILVALEVES:
Hozzávalók: 1-1,5 kg kimagozott szilva,fahéj, citromhéj, 1-2 szelet pirított kalács, tetszés szerint cukor, bor.
A szilvát 2-5 l vízben tesszük fel főnia fahájjal, citromhéjjal és a kaláccsal. Ha elkészült, szitán áttörjük, összekeverjük a cukorral és egy kevés borral, még egyszer felforraljuk. Kétszersülttel tálaljuk.
ASZALT SZILVÁS PECSENYE:
Hozzávalók: 8 szelet sovány sertéscomb, 10dkg aszalt szilva, 1dl vörösbor, 2 ek. olaj, só, késhegynyi őrölt fahéj és curry.
Az aszalt szilvát a fahéjjal és a curryvel ízesített vötösborba jó előre beáztatjuk. A kivert hússzeleteket megborsozzuk és forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal és a hússzeleteket belefektetjük. Ráöntjük a boros aszalt szilvát, és előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
RÁNTOTT SZILVA:
Hozzávalók: 60dkg szilva, 10dkg dió, 2 tojás, 1dl tej, 1dl száraz fehér bor, 25dkg rétesliszt, olaj.
A lisztet a tojásokkal, a tejjel, a borral és egy csípetnyi sóval simára keverjük, legalább egy fél óráig állni hagyjuk.
A megmosott szilváka óvatosan -hogy egyben maradjon - kimagozunk. Szétterítve szikkadni hagyjuk, majd a mag helyére 1-1 darabka diót teszünk, s a szilvákat eredeti alakjukra összerakjuk.
A szilvaszemeket a sűrű palacsintatésztába mártjuk és bő forró olajban ropogós pirosra sütjük. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat! szydi
Mulan Creative Commons License 2002.07.30 0 0 2
Nórabóra vagy nóra-bóra (nem tudom, hogyan az igazi), apróringlónak is hivják: félvad, díszfának is ültetett ringlóféle. Kb. cseresznyényi szemek (mag is kb. akkora, mint a cseresznyéé, csak persze szilvamag-forma), van sárga és piros (inkább lilás, mint afféle ringló) változata, és nagyon finom édes, ezenkívül gyümölcssalátába, vegyeskompótba, gyümölcstortára még mutatós is, nem csak a színével, hanem mert apróságából kifolyólagosan teljes gömbölydedségében mehet bele:-)
Előzmény: Sajtlee (1)
Sajtlee Creative Commons License 2002.07.30 0 0 1
nóra bóra? hátammegmi?

Cserépedénybe beleszikkadt szilvalekvárrrrr mmmmm az aztán fincsi. De rég is ettem olyat.

Mulan Creative Commons License 2002.07.30 0 0 0
Ráadásul nem 0 változatban, mert ugye van mindenféle ringló, meg nóra-bóra is:-)
Előzmény: szydi (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!