Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93703

wow, jo, hogy latlak itt. koszonom szepen a 2015 es 16-os furmintokat. eddig csak a 15-osbol bontottam egy palackot meg valamikor novemberben. en nem tudok olyan leirasokat adni, amiket itt neha olvasni, de nagyon bejott! ha valami erdekes, az az volt, hogy a korty utan sokaig lehetett erezni az izt, ami nagyon kellemes volt. szoval, a 15-os toplec furmint nalam bejott. koszonom szepen!

Előzmény: csite (93702)
csite Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93702

Nem tudod véletlenül, hogy ki a dugó gyártója? NDTech a típus? Amorim a gyártó?
Küldenél egy fotót nekem a rajta található dugójelről?

Előzmény: syntaxerror (93691)
Daeril Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93701

Jól láttam hogy logózott volt a dugó? Meg tudod kérlek erősíteni? Botrány, hogy a méregdrága kromatográffal bemért TCA mentes dugókat is elfertőzik valahol a terjesztési lánc egy pontján...

Előzmény: syntaxerror (93691)
Hepci Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93700

Először úgy olvastam a linkben, hogy "csikló-madame-tussauds". :D

Előzmény: naivkezdo (93675)
Hepci Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93699

Úgy tűnik, a Leitz mostanában "diverzifikálta" a termékpiramist - egyszerűbben szólva az itthon is kapható olcsó (Dragonstone) és középkategóriás (Magic Mountain) darabok egyre gyengébbek, az igazán jók pedig egyre drágábbak.

Barátaim pár hete voltak Berlinben egy rajnai-fesztiválon, most érkeztek meg a borok, amiket ott kinéztek maguknak. Pár napon belül megnézünk néhányat - erősen kíváncsi vagyok, a pincék többségének még a nevét se hallottam.

Előzmény: syntaxerror (93674)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93698

Olyan mintha 8.0-tól 9.9-ig pontozna 0.1 és 0.2 lépésekben. Furcsa rendszer. De a cikk is furcsa.

Előzmény: lazaridi (93695)
lazaridi Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93697

Megnéztem. Nekem is van, de 12-esem is. a 17-es ráér még.

 

Aha 10-zel szorozva OK. Köszi.

Előzmény: syntaxerror (93696)
syntaxerror Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93696

A leírás alapján elhinném hogy 82/100, elosztva 10-el.

 

Van itthon ilyen 17esem egyébként, még nem bontottam fel. Pár év múlva talán jobb lesz mint amit most Sebestyén ír. A 16-osból is vettem, az nem rossz szerintem mostanra, mondjuk az árát lehet nem éri meg - de egyébként a poszt következtetésével egyetértek, ki kell jönni a tölgyerdőből.

Előzmény: lazaridi (93695)
lazaridi Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93695

Emberek! Nagy Sebestyén hány pontos skálán pontoz?

https://nagysebestyen.hu/gere-kopar-2017/

 

a leírás alapján kijárna a bnornak egy 5/10, de 8,2/ micsoda?

BZoltan Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93694

Közvetve vagy közvetlenül mindenki olvassa :) Én már több borásznál is láttam kinyomtatva hozzászólásokat. Sokaknak vannak olyan spanjai akik önkéntes "sajtófigyelő" szolgáltatást végeznek.

Előzmény: ShiDeci (93692)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93693

Ennek ez a rendje. Nyilvánvaló egyébként, hogy a dugókereskedője simán le fogja pattintani.

Előzmény: syntaxerror (93691)
ShiDeci Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93692

Hiába, FM is olvassa a fórumot.

Előzmény: syntaxerror (93691)
syntaxerror Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93691

Update: Figuláéknál a panaszkezelés is világszínvonalú. Még az email napján visszaírt Figula Mihály és kért telefonszámot, ma felhívott és elmondta hogy úton vannak a cserepalackok és nagyon sajnálja, valamint hogy beszélni fog a dugóbeszállítójával mert ezt a sorozatot kimondottan TCA-mentesként kapták (amúgy nem is olcsó, 200 ft / db), így érthetően eléggé bosszantja az eset.

 

Én egyébként ma ránéztem a bontott palackokra, hogy nem-e kóstoltam valamit félre, de nem, egyértelmű TCA, a két Sóskútnál nagyon durván, a Szákát még nem nyomja úgy agyon de ott is ugyanaz van. Szóval itt a dugókereskedőnél lesz a sár.

Hepci Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93690

Ilyeneket ne írj, hogy "pozőr", mert ezért Kövér László simán 20 millió forintra büntetne. :D

Előzmény: BZoltan (93687)
altimus Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93689

Nem lehet mindenki balneologus!

Előzmény: BZoltan (93687)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93688

Ahogy a kólájuk is valószínűleg csúnyán fel volt ütve... de ha jól emlékszem akkor a "repülővel mentek ki" is egy redvás csesznát jelentett ami a repülők kispolszkija.

Előzmény: mbukovics (93684)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93687

Úgy gondolom, hogy József Attila és az úrhatnám pozőrség közötti átmenet kellően széles.

Előzmény: Hepci (93686)
Hepci Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93686

Összekeverte szegény T. Medve a "frenetikus" jelzővel.

Ettől még nem feltétlen kellene temetni, mint borszakírót - számosan nem tudják megkülönböztetni a poszátát a prosztatától, de ettől még lehetnek maximálisan jó arcok. Borszakíró is lehet talán olyan, aki számottevően gyengébben ír, mint József Attila. :)

Előzmény: BZoltan (93680)
homerx Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93685

pezsgo front idehaza. en teljesen laikus vagyok, itt probalok tajekozodni.

mbukovics Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93684

borkai a hedonizmus jegyeben aldis proszira maszott ra. perche no? :D

Előzmény: BZoltan (93682)
altimus Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93683

Ahogy Zoli irta:

 

"Dagályos, pufogó, nagy hangon semmit mondó. "Bombasztikus stílus, bombasztikus szavalat végső forrása. A görög ("gyapot"); ennek angol származéka, a bombast, vattát s válltömést is jelentett; a dagályos beszéd olyan, mint a kitömött kabátváll: többnek akarja mutatni magát."

 

https://meszotar.hu/keres-bombasztikus

 

A szovegkornyezetbol kitunik, hogy a szoveg irojanak fogalma se volt a szo jelenteserol, hasznalatarol. Mindenesetre erdekes szo. Nem emlekszem, hogy valaha is leirtam volna, vagy beszedben hasznaltam volna. Az eredetet se ismertem, de ennek ellenere nagyjabol korrekten ertelmeztem, a jelentesenek megfeleloen.

Előzmény: mbukovics (93681)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93682

Úgy gondolod, hogy a hedonizmus jegyében egy bombasztikus aszúra mozdult rá? Én akkor feltekerem az erősítőt mert valami csendes zenére vágyom.  Esetleg beugrom a pornhubra egy szép romantikus történetért.

 

Bár ki tudja.. mára már a dadaizmus is betörhetett a borbloggerek világába.

Előzmény: mbukovics (93681)
mbukovics Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93681

Es mibol gondolod h o nem tudja h mit jelent a bombasztikus szo?

Előzmény: BZoltan (93680)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93680

A minap te kérdezted, hogy mit gondolunk a Táncoló Medve blogról. Ami ugye nem más mint a Ripka Gergő blogja.

 

Most jött velem szembe a facebookon a posztja:

 

"Kvarc, andezit, riolit a Betsekből, mellette Bomboly, Nyulászó, Kakas és Mézes-mály. - Csodás 2017-es *Balassa édesekkel búcsúzunk 2021-től. Végén két bombasztikus aszúval a hedonizmus és az életöröm jegyében..."

Na... és akkor hogy mit gondolok. Például azt gondolom, hogy egy boros kiadványokat üzleti alapon szerkesztő, magát profi borírónak tartó ember tudja, hogy mit jelent a "bombasztikus" szó.

A bombasztikus szó a francia bombace vagyis vattabélés, pamutvatta kifejezéssel rokon. A jelentése ennek tükrében az, hogy dagályos, fellengzős, nagyot de kevés értékeset mondó.

 

Magyar borszakírás... én így szeretlek.

Előzmény: Winesoul (93578)
kifli Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93679

itt mindenki megőrült:)

Előzmény: BZoltan (93678)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93678

Mik nem jönnek szembe az emberrel ilyen unalmas reggeleken :D

 

https://weingut-mad.at/?lang=en  Szóval Weingut Mad 

 

Ahüm... Mint a Mad Wine https://mad-wine.com/en/ 

 

Hiába, na... ebbe az ékezetlenítős kreativitásban már a Kopár - Kopar simlivel is erősek voltunk.

BZoltan Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93677

Érdekes. Azt gondolnám, hogy ha valaki nagyon sikeres és nagyon gazdag akkor az egyik ezzel együtt járó előny az, hogy nem kell hazudnia piszlicsáré hülyeségekben.

 

A Kreinbacher birtokon senki emberfiának, beleértve a névadó tulajdonost sem eszébe nem jutott a pezsgőkészítés az első 5-6 évükben. Először a barikkolt furmintokkal  akartak robbantani, majd a syrah lett kinevezve zászlóshajónak és csak úgy 2010 környékén kezdték el átállítani a váltókat pezsgőre.

 

Azt pedig lehetséges, hogy még a tulajdonos sem tudja, hogy a pezsgőik nem somlói pezsgők, hiszen a szőlő jelentős részét a régió más borvidékeiről vásárolják fel.

 

De szép hosszú cikk.. csapágyas lett az egerem mire végig görgettem :D

Előzmény: naivkezdo (93675)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93676

Nemhogy sokadszor nem írom le, hogy a vakkóstolás szart sem ér, hanem ilyent én nem írtam le soha. A vakkóstolás egy nagyon jó játék. De játék és nem több. A vakkóstolás nem egy eszköz arra, hogy megtaláljuk a világklasszis borokat. Jelentsen is bármit az a szó, hogy "világklasszis"

 

Az vicces, de találó, hogy az autók tesztelését hozod analógiának :)  Az megvan, hogy azt a tesztelését ami nem olyan mint az utcai használat a gyártók csinálják? Kifinomult érzékelésű autóbuzik nem bérelnek ki szélcsatornákat sem autóverseny pályákat, hogy saját szakállra ezeken húzassák ki az autókat :D A gyárak nyilván tesztelnek ezerféleképpen. Szélcsatornákban, futópadokon, versenypályákon.. és nyilván utcai viszonyok között is. Az autókritikusok, autóbuzik viszont mindig utcai de legalábbis közismert felhasználói körülmények között tesztelik az autókat. Szóval köszönöm az analógiát :) Igazán kedves tőled, hogy ilyen frappánsan alátámasztod az én véleményemet.

 

A magyar bloggerek és véleményformálók előítéleteit pedig leszarom. De nem azért mert ne lenne az érzékelésük kifinomult. Biztos az. Egyszerűen csak nem érdekel a véleményük. Volt idő amikor érdekelt, de aztán rájöttem, hogy az érzékszervek kifinomultsága nem jelent sem jó ízlést sem nyitott elmét. Ez alatt azt értem, hogy lehet valakinek olyan éles szeme mint a sasnak és észrevehet olyan apró részleteket mint a Hubble űrtávcső, de ha nem érzi, hogy mitől géniusz egy Botticelli vagy egy Johannes Vermeer akkor megbaszhatja a kifinomult érzékelését.

 

Én úgy tíz éve engedtem el a magyar véleményformálókat és azóta max kiröhögöm a csodálatos érzékszervű magyar bloggereket. Egyszerűen azért mert hiába vannak jó érzékszerveik ha sem stílusuk sem ízlésük sem nyitott elméjük nincsen a borhoz.

 

 

Ráspiról és Weningerről pedig itt a topikban is volt parázs vita elég korán. Azt, hogy kik azok a csúcsszakértő urak akikről írsz én nem tudom. Sosem érdekelt semmilyen csúcsszakértő véleménye. De nem a vakkóstolók miatt.

Előzmény: Hepci (93668)
naivkezdo Creative Commons License 2021.12.28 0 0 93675
syntaxerror Creative Commons License 2021.12.27 0 0 93674

Na és egy pár sor a jó borokról:

 

Előkarácsonyra Szentendrén egy vendéglőben ittunk egy Kolonics Juhfark 2018-at, nekem tetszett, kértem is belőle ismétlést. Érett karakterű, telt, erőteljes bor de csontszáraz, SAP-okhoz képest azért könnyedebb világ, de egyértelműen hasonló Somló karakter van benne. (1440 ft / 1.5 dl, Szentendre Korona Vendéglő)

 

Első nap

 

Cava Dominio De Requena Brut: Valenciai pezsgő, élénk gyümölcsösséggel, finom habzással. Itatja magát, ami a jó cava első számú jellemzője szokott lenni

Terre Nere Etna Rosso 2019: Szicíliai vörös, ez a pince alap bora, úgyhogy könnyedebb, gyümölcsösebb stílus. Határozott mélysége van mégis, és nagyon kerek, letisztult, szerintem best buy.

Plantaze Vranac Pro Corde 2015: Kedvelem a fajtát, ebből egyedül a Plantaze (Montenegro nagy boripari szövetkezete) készít a világon értelmezhető mennyiséget, ha exjugoszláv országban járok mindig iszom párszor és hozni is szoktam. Újabban van a Pannon Borboltnál is. A fajtának megfelelő fűszeres-tüzes vörös, érezhető hordóval. Árához képest szerintem ez is best buy.

Leitz Berg Schlossberg GG 2014: Ez meg egy rajnai nagyágyú, egy jó évből. Penge savak, hét nyelven beszélő gyümölcsök, erő és komplexitás, Hepci is megnyalná a tíz ujját utána. Még pár évig simán ilyen lett volna az fix.

 

Második nap

 

Georg Breuer Brut 2008: Nagyon kedvelem a német pincészetek pezsgőit. Sokszor (legalább részben) rajnaiból készülnek, emiatt markánsabbak, savasabbak. Ez erre is igaz, szinte még friss fiatalos volt, miközben volt egy izgalmas összetett ízvilága is.

Moet & Chandon Imperial Brut: Belépő Champagne, megmutatja a stílust, lágyabb krémesebb. Kellemes, de szerintem túl van árazva, a Breuer sokkal jobb.

Sabar Rajnai Rizling Leszner 2007: Tipikus jól sikerült Sabar rajnai: nem annyira összetett és erőteljes mint a németek, kisebb testű, de jó savú, és kellően ízgazdag (citrusos-körtés vonal).

--- itt jött volna a Figula de kimaradt ugye ---

SAP Juhfark 2018: Az egyik csúcs fehér amit ittam az idén. Telt, kicsit nagyseggű de formás ;) erőteljes és izgalmas, hosszú lecsengéssel.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!