Keresés

Részletes keresés

dongenaro Creative Commons License 2001.07.24 0 0 2949
Kedves Petra!!!
Ha jól számoltad ki, javaslom, hogy egy újabb ( az ez évi lupai-n kívüli) topictali-t tartsunk, mert az ezer nem akármilyen szám!!! Tehát 2002 jan. 22 kijelölt időpont lehetne. Lefoglalhatnánk pl a Csendes éttermet (erdélyi ételkülönlegességek, jó sör, stb, diákkorom kedvenc sörözője), hogy ezt megünnepeljük. Még valami: hiányolom Rapsónét(Szilvit, aki nem facér, de kacér); ki tud róla?????
dongenaro
Előzmény: rocher (2945)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.07.24 0 0 2948
mail ment
Előzmény: czimbi (2940)
landri Creative Commons License 2001.07.24 0 0 2947
Szisztok.
Sikerült feltenni a Míves Emberek Sokadalmán készült fotókat, meg lehet nézni a www.landri.home.ro cimen. (Bocs, hogy meg mindig nem tanultam meg linket csinalni.) Sajnos a szombati napot elmosta az eső, akkorra terveztem hosszabb fotózást... hat ez lett belőle.
landri
dongenaro Creative Commons License 2001.07.24 0 0 2946
Számomra ez olyan esemény, ami nem minden napi!!
Számtalan topic süllyedt el azóta véglegesen, és ezen a topicon is voltak már alakalmi mélypontok, DE még mindíg fennáll, egyre stabilabban. Nem akarok hazabeszélni, de az "utazás"-fórumon sokkal nagyobb bajban lennénk, mert akiket ide várunk, azok itt találnak meg minket, és lehet, hogy ellenkező esetben tovább nem is keresnének!
Nem tudok eléggé hálásnak lenni pl Edének, mert ő szakmai tapasztalatai alapján segített a mi néha hiányos info-inkhoz, szállás-út-körülmények-odautazás ügyben!! Ez a topic most már soha nem fog elsüllyedni, mert az érdeklődés (kereslet az erdélyi utak iránt) nő, a hangulati tartalmat pedig a topic törzslakói adják, igen megfontoltan és visszafogottan - de magyar érzelműen. Ez benne a csodálatos!
dongenaro
Előzmény: fd (2943)
rocher Creative Commons License 2001.07.24 0 0 2945
És 2002.01.22-én leszünk 1000 naposak.
Előzmény: rocher (2944)
rocher Creative Commons License 2001.07.24 0 0 2944
818 naposak vagyunk, vagy mi a szösz:-o)

petra

Előzmény: czimbi (2942)
fd Creative Commons License 2001.07.24 0 0 2943
Csak hogy a felszólításnak eleget tegyünk.
topicnyitás: 1999-04-28 11:57:36

:))

Stef

Előzmény: czimbi (2942)
czimbi Creative Commons License 2001.07.24 0 0 2942
dongenaro, semmi gond, a felhívásomat ismételgetni fogom, hisz sokan nyaralnak, úgyhogy majd csak összeáll a dolog!

Ez a sok hasznos információ, személyes élmények, benyomások, vélemények gyűjteménye most már szvsz elég nagy értéket képvisel és úgy gondolom, hogy ezzel hozzájárulhatunk a még igencsak nagyszámú, Erdélyt kevésbé ismerő tömeg felvilágosításához. Sok helyről kaptam visszajelzést és mindenhonnan pozitívat, amit elsősorban Nektek köszönhetünk, ennek a remek társaságnak.
Mindezek mellett, a topic indulása óta eltelt nem kevés idő miatt is (jól írom, hogy több mint két év? pontosítsatok!:)) tényleg ildomos volna többet tudni egymásról; hogy úgy mondjam, lassan több lesz ez a hely, mint egy egyszerű fórum, ahol az emberek egyszer kétszer benéznek, aztán eltűntetik a süllyesztőben a többi sokszáz fórum közé.

Czimbi

U.i: végezetül tehát, ez a felhívás nem határidős és nem lehet lekésni róla! Viszont egy dolgot azért meg kell tenni, jelentkezni kell!

Előzmény: dongenaro (2941)
dongenaro Creative Commons License 2001.07.23 0 0 2941
Kedves Czimbigazda!!!
Én drt-ről is tudok egyet s mást, mert jó néhány magánmélt váltottunk már, de a felhatalmazása nélkül nem adhatom meg, viszont éppen Erdélyben van igehirdeto-vel együtt; azt hiszem, azért őt is beszámíthatod a klubba :o))))
dongenaro
Előzmény: czimbi (2940)
czimbi Creative Commons License 2001.07.23 0 0 2940
Hiába na, a törzstagok már jelentkeztek; várok mindenkit, aki be akar kerülni a társaságunkba; ha majd összeáll egy lista, akkor beleegyezésetekkel persze továbbítom azoknak, akik ezt igénylik közülünk.

Tempó, tempó!!!! Várom a jelentkezőket!!!

Czimbi

dongenaro Creative Commons License 2001.07.23 0 0 2939
Szia Czimbigazda!!!
mélment : dongenaro
Előzmény: czimbi (2934)
rocher Creative Commons License 2001.07.23 0 0 2938
Köszike, már be is írtam a mobilombe.

petra

Előzmény: Törölt nick (2937)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.23 0 0 2937
off
még egyszer elküldtem
offoff
Előzmény: rocher (2936)
rocher Creative Commons License 2001.07.23 0 0 2936
Off
Lécci mégeccer a mobilova számot.
On
Előzmény: czimbi (2935)
czimbi Creative Commons License 2001.07.23 0 0 2935
Eddig hatan jelentkeztetek, csak így tovább, köszönöm a sort nyitóknak!

Czimbi

czimbi Creative Commons License 2001.07.23 0 0 2934
Sziasztok!

Kedves topictársak! Mint topicgazda fordulok hozzátok a köv. kéréssel: hál' istennek már nagykorú a topicunk és úgy látszik, hogy hosszú életű lesz, sőt írjam inkább azt, hogy kortalan!:)

Egyre többen jelentkeznek újak, érdeklődők és ezért arra gondoltam, hogy éppen itt az ideje, mint topicgazdának, számbavenni saját magunkat!

Főleg azért is, mert ha az 1.o-ás topictalálka után egy újabbat is szervezünk, ne a kapkodással kezdjük. Éppen ezért, természetesen önkéntes alapon, aki úgy érzi, hogy közel áll hozzá ez a topic és nevét is adja hozzá, küldjön az emilcímemre egy levelet, a subjectbe a topicnevével, a szövegmezőbe meg írja be a becsületes nevét esetleg elérhetőségéből annyit, amennyit ő szükségesnek és elégségesnek tart. Tudom, sokan épp a net biztosította névtelenség miatt szeretik az ilyen helyeket, de ismerve Mindannyiotokat, ez szvsz nem gond, mert egy normális társaság vagyunk.

Szóval, aki jelentkezni akar a "Jártál már Erdélybe?" baráti társaságba, az most megteheti! Várom leveleiteket!

Czimbi

peppito Creative Commons License 2001.07.22 0 0 2933
Bocs, hogy nem voltam, el voltam temetve vidéken 5 napig. Az is kiderült, hogy nem tudok menni :-((
kaptam egy munkát.
Előzmény: rocher (2912)
landri Creative Commons License 2001.07.21 0 0 2932
Sziasztok
Javában zajlik a Míves Emberek Sokadalma Székelyudvarhelyen. A tavalyihoz hasonlóan most is nagyon szuper rendezvény. Remélem már jovő héten feltehetem az ott készülő fotókat.
Addig is kellemes nyaralást mindenkinek.
Landri
dongenaro Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2931
El is írtam, de nagyon!!!
Ha nem lenne itthon egy legalább 30 perces video-felvétel arról, hogy az amúgy nagyon szimpatikus plébános meséli a Templom történetét, én meg közben a kamerával pásztázom a gyönyörű kézzel hímzett terítőket, azt mondhatnám, hogy - HÁT, ELŐFORDUL! Olyan vagyok , mint a matektanár, aki kihozza eredményként, hogy 2 + 2 = 8!!
Amúgy ha valaki arra jár (ki ne járt volna már erre?), a plébánián elkérheti a templom kulcsát, azzal, hogy ha megnézte a templomot belülről, visszaviszi. A plébánia a templom végével szemben, az utca másik oldalán van...
dongenaro

Előzmény: gaboraede2 (2928)
dongenaro Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2930
Ha már Te vagy az "igehirdeto": Isten óvjon utadon... :o))))
dongenaro
Előzmény: igehirdeto (2929)
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2929
Isten Veletek! Pár óra múlva indulok, végre, végre...
Kösz a sebességhatárokat.
Kedves Teletabiii!
Én is ott leszek természetesen. Nyugodtan leszólíthatsz egy nagy tv kamera mellett mikrofonállványként felismerhető leszek, vagy a középloki kultúrban fenn az emeleti kocsmában jónéhány sör és egy két jack lemonnak titulált ciromos műanyagvodka mellett, meg a szép feleségem és a még szebb szőke kislányom és a kisfiam mellett is néha, de nagyon valószínű, hogy ők nem tartanak mindig velem az emeletre.
üdv. mindenkinek.
Előzmény: teletabiii (2917)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2928
Nem dráma, szerintem aki ismeri elírásnak tekintette.
Előzmény: dongenaro (2923)
Strasszer Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2927
Sziasztok!
Hétfőtől szabin vagyok, ezért már nem fogom olvasni a topicot. Köszönöm a hasznos tippeket, információkat. Csütörtökön indulunk Erdélybe. Ha megjöttem, egy rövid beszámoló erejéig ismét bejelentkezem.
Str.
rocher Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2926
Á, van egy okos, ügyes 8 éves fiam is/éppen most rángat, hogy vigyem ebédelni/, úgyhogy Fogarasról majd este, otthon.

petra

Előzmény: Kis Ágnes (2924)
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2925
Kedves Dongenaro, csak ne szabadkozz, eddig még úgyis csak okosságot írtál!
Előzmény: dongenaro (2923)
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2924
Kedves Petra, milyen másik gyerekről van szó (már bocsánat, de eddig csak Picipetráról hallottam!)?

Mint "nagytúrázót" kérdézlek és mindenkinek köszönném a hozzászólást. Szörnyen bizonytalan vagyok: Találtam szállást a szombatfalvi-völgyi menedékházban, a félig román kollegám volt olyan kedves telefonon le is foglalta. DE: mindenki rémisztget, hogy a Fogarasban nagyon szeszélyes az időjárás, meg hogy nem túl biztonságos az autót Alsószombatfalván hagyni. Állítólag a menedékházak piszkosak... Mi a véleménye(tek)d?
A családom (is) nagyon szeretne kifejezetten magas hegyre is menni...

Tudja-e valaki, beszélnek-e arrafelé magyarul?

Ági

Előzmény: rocher (2919)
dongenaro Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2923
Kedves Ede!!!
Teljesen igazad van, református!!! Mekkora marhaságot írtam!!! Csak azzal védekezhetek, hogy különösebb gondolkodás nélkül írtam, tudván, hogy EZ nem ugyanaz a vallás, mint amihez a csíksomlyói búcsú kötődik... Elnézést mindenkitől!
dongenaro
Előzmény: gaboraede2 (2921)
fd Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2922
kopp-kopp-kopp
alulról fán balkézzel :)
Eddig még mi sem fizettünk, söt, volt olyan, hogy velem szemben szabálytalankodo román rendszámu kocsit kiintettek a sorbol...

Előzmény: dongenaro (2916)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2921
A bánffyhunyadi templom, ha a főtérire gondolsz, református. Fazsindely + 4 fiatorony = tipikus kalotaszegi ref. templony. Bocs, csak pontosítok a többi odalátogató miatt.
Előzmény: dongenaro (2916)
rocher Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2920
Jó útat nektek! A gyerekek miatt meg ne vergődj, a miénk 4 hónapos volt, amikor először kivittük, semmi gond nem volt, pedig október végén, halottak napjára mentünk.

Egy jótanács még kisgyerekeseknek: rengeteg ásványvíz/borvíz/ forrás van: Borszék, Korond, Árcsó, Csíksomlyó, Homoród stb., ami a felnőtteknek meg se kottyan, a gyerekeknél jó kiadós hasmenést okozhat. Néhány éve végigittuk Vásárhely-Csíkszereda vonalon az összeset, a gyerek olyan beteg lett, hogy 3 hétig feketeáfonyalekváron és kétszersültön tartottuk.

petra

Előzmény: teletabiii (2917)
rocher Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2919
Köszi, hát tényleg nem, háztól-házig 3000 km-t mentünk. Kérdezz bátran, tudod, amire tudok mindig válaszolok. De csak már holnap, mert most azonnal aludni kell mennem. Holnap már dolgoznom kell, és ráadásul egyik gyereket is vinni kell magammal. A másik az apjával megy. Az élet sajnos nem egy habostorta:-((((

petra

Előzmény: Kis Ágnes (2914)
rocher Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2918
Helységben 50, azon kívül 90, de adnak a határon egy szépséges tájékoztatót, abból minden kiderül.

petra

Előzmény: igehirdeto (2915)
teletabiii Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2917
Üdv mindenkinek!

Már csak egy hét és indulok a Gyimesi táborba, ha valaki ott lesz közületek szólítson már le ! Különös ismertetőjelem: a feleségem mellett két kisgyerekkel fogok bajlódni. Három ill. négyévesek, de nincs szivünk őket otthon hagyni.

t.

dongenaro Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2916
Kedves gaboraede2!!
Semmi baj sincs, csak megijedtem, hogy Rkatáék egy nem létező faluban fogják a kerámiavásárt keresni...
kedves igehirdeto!!!!
Többszöri erdélyi utammal bonyíthatom, hogy amiennyiben az ember fija vigyáz, nem fizet bírságot... Ha Parajdra indultunk, mindíg hajnali kettőkor indultunk óbudáról, reggel 8 körül voltunk a határon, és délután 6 körül értünk Parajdra, úgy, hogy mindíg volt időnk közben megnézni a Bánfihunyadi katolikus templomot, esetleg a hármasfalusit is...
dongenaro
Előzmény: gaboraede2 (2904)
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2915
K. Petra!
Remélem kipihented magad. A sebességtúllépésről jutott eszembe, hogy én minden alkalommal beleszaladtam egynéhány kedves közegbe és mivel soha nem szoktam a sebességhatárokkal foglakozni minden évben fizetek mint a jóvágású katonatiszt. Erre mindig szántam egy kis zsarzsit. Megmondanád, hogy most milyenek a hivatalos román sebességhatárok, amelyeket holnap indulván úgyse tartok be. Kösz.
Előzmény: rocher (2909)
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2914
Petra, Isten hozott újra itthon! Látom, nem ültetek egy helyben (Szováta, Hargitafürdő stb.)
Majd még lenne egy-két kérdésem, mielőtt indulunk, de hagylak egy kicsit aludni is. :)
Előzmény: igehirdeto (2907)
real magpie Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2913
Ujjjjééééé, holnap irány Barcaújfalu+Réty!! Ismétlem, ujjjjéééé!!!!
rocher Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2912
Onnan jövök:-))) De ez csak vicc. Öcsém Bálványosváralján református lelkész. Csak ez Dézs mellett van. A világ legszebb helye, a földi paradicsom. Egy völgykatlan közepén egy 15. századi vártemplom.

Aki arra jár feltétlenül nézze meg, kicsit rossz az út Dézstől, de megéri. És legalább egyenes, nem, mint a Hargitai:-(((

Ha kész lesznek a képek, akkor linkentek egyet-kettőt. Albumot nem ígérek.

Apropos krysia, csodálatos vagy!!!!

petra

Előzmény: peppito (2892)
rocher Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2911
Mi végig kártyával fizettünk, de Shellnél és OMV-nél tankoltunk. Most sajnos nem tudom megmondani az árakat, de az biztos, hogy sokkal olcsóbb, mint itthon.
Előzmény: ZSoLT (2886)
rocher Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2910
Czimbi, remélem nem nagy a baj!!!!

Mélmegy!!!!!!!!

Előzmény: czimbi (2882)
rocher Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2909
Na már holnap van:-)))

Kedd délután jöttünk át Ártándnál, a gyerek 2 nappal lépte túl a 30 napot, de nem szöszöltek.

A csomagokat nagyon átnézték, de a sok szennyesen és sáros cipőn kívül csak egy egy palatáblánk volt, még pálinkát se hoztunk, pedig az öcsémnél hordóban áll.

Magyarellenességet nem tapasztaltam, de mondjuk én nem vagyok irányadó, mert sajnos anyanyelvi szinten beszélek románul.

A sebességre viszont nagyon vigyázzatok, ahol 25 km/óra van kiírva ott annyival kell menni, mert a kanyar után kassziroznak.

Dézstől a határig 8 helyen mértek, de marha nagy mázlink volt: az idén sehol se kaptak el.

A tavaly egy vagyont szedtek ki a zsebünkből:-(((

petra

Előzmény: Riza (2878)
rocher Creative Commons License 2001.07.19 0 0 2908
:-)))

Most is nagy túrázó vagyok. Az éjjel érkeztünk és végig akartam olvasni mielőtt beszólok, de ezt nem hagyhattam ki.

Még kissé kavarog a fejem, a tegnapi utazás egy rémálom volt, 11-kor indultunk Dézsről, de olyan szakadó esőben jöttünk Budapestig, hogy 40-es átlagot futott a Golf:-(

A határnál semmi különös, kissé figyelmesebbben nézik át a magyar kocsik csomagtartóit:-(

Marosvécsnél 80-as sebességgel egy akkora gödröt fogtunk, hogy a felnik alig hoztak haza. Ma már szervizben van a kocsi.

A Hargitafürdői útról csak nagyon nagy jóindulattal mondhatom, hogy .

Szováta, szívem közepe idén nagy csalódás volt: 22 fokos levegőhőmérséklet mellett a víz felszíne 32 fok, 3 méteren 48 volt. Majd gutaütést kaptunk.

Toplica/Maroshévíz/ viszont tökéletes felüdülés volt. Sajnos csak 1 nap jutott....

A többit holnap, most iszony fáradt vagyok, picipetra 1 hónapos szennyese, meg a lakástakarítás kissé kidöglesztett.

czimbi Karcag magasságában este 10 körül voltunk:-((((

petra

Előzmény: Kis Ágnes (2876)
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.18 0 0 2907
Kedves Vrobee Úr!
Minden lehetséges! (Ez nem a viasat3.)Csavargó, hát igen néha előfordult velem efféle is, az is lehet, hogy még volt ebben a sűrű világban Csavargó Tours is. Nem tudom ki emlékszik minden kalandjára, elég ha mások jó emlékezetében megmaradunk!
Kedves Erdélybarátok!
Egyik barátom kérésére meghívom a Nagyérdeműt aug. 12-19, remélhetőleg istenáldotta napjaiba Vajdaszentiványba. A három náció ( magyar, román, cigány) lakosság által lakott kedves Maros megyei faluban világraszóló tánctábor rendeztetik. Minden élő oda váratik!
Program: Tánctanulás - csodálatosan szépek, méltóságteljesek, látványosak, lenyügözőek a szentiványi forgatós táncok. Hegedütanulás Horváth Elek bácsitól, a legtechnikásabban, legkoloritgazdagabban játszó magyar primástól (a közelmúltban jelent meg itthon is az új cd-je, a hollandiaival egyidőben)Szórakozás: Boka Gábor zseniális báb és táncszínháza, Kerényi róbert és együttese, a Dél-alföldi Szaxofon Zenekar, Berecz András. A rendező a helyi hagyományőrző együttes,és a Zalai Táncegyüttes és annak zseniális vezetője, Varga János.
Akit érdekel keresse az igehirdetot, hogy hirdethessem számára ezt a kiváló programot vagy hívja fel a következő számot: 06/20-3264339.
Ja igen és aki ilyen módon kap kedvet a világraszóló bulihoz, mert ott egy hétig éjjel- nappal megy a móka, az jön nekem egy sörrel!
Hajrá emberek!!
Irány!!
Vajdaszentivány!!
Előzmény: vrobee (2906)
vrobee Creative Commons License 2001.07.18 0 0 2906
igehirdeto!

Ismeros a stilusod! Nem lehet, hogy mar talalkoztunk? Mondjuk, ket eve egy Csavargo Tours feliratu buszon.

RKata Creative Commons License 2001.07.18 0 0 2905
Köszönöm a jó tanácsot! A Fürdő ünnepéről tudtok esetleg valamit? Az is nagyon izgatja a fantáziánkat. :)

Kata

Előzmény: dongenaro (2903)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.18 0 0 2904
RKata felmentve, a hülyeséget nálunk olvasta. Nem tudom honnan szedtem ezt a megfogalmazást, de biztos, hogy láttam leírva is. Majd utánanézek.
Üdv., Ede
Előzmény: dongenaro (2903)
dongenaro Creative Commons License 2001.07.18 0 0 2903
Kedves Rkata!!!!
Ne haragudj meg, hogy kijavítom amit írtál, de:
nem árcsói Kerámiavásár, hanem korondi kerámiavásár, aminek a neve Árcsó. Így lesz az idén az Árcsó'2001. Egyébként nem szokott túl nagy alapterületen zajlani, és minden cserép drágább, mint máskor. Ha olcsón akartok vásárolni, az Árcsó ideje alatt a faluban meg kell keresni az igazi fazekasházakat, mert a csűrjükben mindíg adnak el a kishibás darabokból, amiket nem vittek ki vásárba.
Egyébként, ha elmentek Korondig, megérné esetleg elmenni Farkaslakáig (Tamási sírja és szülőháza), vagy Orbán Balázs emlékművéig, utána meg egy jót fürödhet az ember a Szejkén. Amiket írtam, tulajdonképpen egy tömbben meglátogathatók, hiszen mind Parajd és Székelyudvarhely között vannak, s ez az út ~30 km.
Előzmény: RKata (2898)
czimbi Creative Commons License 2001.07.18 0 0 2902
Kisági, emil ment, a címem változott, de most már egy hónapja az új jelenik meg a fejlécemnél; Cicvarek is belinkelte, köszönet érte:)

Czimbi

Előzmény: Kis Ágnes (2900)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.18 0 0 2901
a fara plumb az ólommentes

amúgy meg ez czimbi címe

Előzmény: Kis Ágnes (2900)
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.18 0 0 2900
fd, melyik az ólommentes benzin, a "fara plumb" vagy a nem fara plumb?

Czimbi! Nem fogadja a szerveretek a levelemet. Lehet, rossz címet használtam. Küldjél egy mailt légy szív.

Köszi, Ági

Előzmény: fd (2890)
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.18 0 0 2899
Pénteken indulok Bálványos-Tusnádfürdőre. Még az autómban is van hely. Ha valakit érdekel írjon egy mailt.
Előzmény: peppito (2892)
RKata Creative Commons License 2001.07.17 0 0 2898
Szia Mindenkinek!

Ismét szükségem lenne egy kis segítségre az augusztusi 10 napos erdélyi kirándulásunkhoz. Nagyjából összeállt az útiterv, Kolozsváron lesz a főhadiszállásunk (ismerősöknél), és innen megyünk 1-2 napos kirándulásokra. Ami biztos: Parajd, Tusnádfürdő, Békás-szoros, Szent Anna-tó, Gyilkos-tó, Gyergyószentmiklós, Déva, Vajdahunyad - a többit rugalmasan kezeljük. :) Szeretnénk néhány nyári programon is részt venni, az erdélyi turizmus honlapon erre az időszakra (augusztus 3-11.) 3 eseményt találtam: a varsági Málnafesztivált, Szovátán a Fürdő ünnepét és az árcsói Kerámiavásárt. A Málnafesztivál időpontja még nem tűnt biztosnak, tudja-e valaki, hogy mi a biztos időpont? A szovátai ünnep időpontjaként pedig "augusztus" van megjelölve, ez konkrétan mit jelent? Van esetleg még valami ünnepség, esemény ebben az időszakban, amit nem szabad kihagyni?
Köszönöm előre is! (Addig is gyűjtögetem a hasznos infókat, amiket ide írtok.:)

Kata

gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.17 0 0 2897
Sziasztok!
A Mol-nal lehet kartyaval fizetni. Ha Ft-tal fizettek, kb 5%-kal rosszab árfolyamon számolnak.
Bankkartyával szoktunk pénzt kivenni, legutóbb 99-ért számolták a bankok. USD-n keresztül számolnak el.
Ede
Előzmény: Gold Amex (2896)
Gold Amex Creative Commons License 2001.07.17 0 0 2896
Kedves Riza! És kedves mindenki!

Vasárnap jöttem vissza, van egy új infom a határral kapcsolatban: a szüleim kocsijával mentünk, zöldkártya, forgalmi, minden rendben volt, és természetesen volt kölcsönadási szerzodés is. (Két tanú stb.) A román határor kekeckedett vele. Hogy közjegyzovel kellett volna hitelesíteni. (A jog szerint Magyarországon ehhez nem kell közjegyzo.) Hosszas huzavona, hogy forduljunk vissza,így nem enged át. Végül valamiért szimpik voltunk neki, azt mondta oké mehetünk, de ha rendor megállít, mondjuk azt, hogy elveszett a papír mert így közjegyzo nélkül nem érvényes és neki ebbol baja lehet. Azt hittük szivat. De nem. Akikhez mentünk mondták, hogy bizony néhány hete a kölcsönautóhoz KÖZJEGYZOI HITELESÍTÉS KELL. Tehát az arc igen jó fej volt velünk.

Kedves Strasser!

MOL kútnál lehet forinttal fizetni, -persze nem legálisan- egyéb kutaknál csak lei-jel. (Esetleg márkával, dollárral.) Étteremben, boltban, kocsmában piacon lei-ben. Néhány dolog megy még forintban: pl. a szállás, ha elore megbeszéltétek.
A lei forint árfolyam kint most: 1 forint 95-98 lei.
Vigyázzatok, mert sokan a kocsi elé ugranak, integetnek öltönyben nyakkendoben hogy vegyél tolük lei-t. A szokásos trükk: olyan mérhetetlen köteg lei-t nyomnak a kezedbe, hogy képtelen vagy észrevenni az alatt a néhány másodperc alatt, hogy a fele újságpapír. Váltóhelyen váltsatok.
Üdv,
Gold Amex

Strasszer Creative Commons License 2001.07.17 0 0 2895
Szia Czimbi!
Ez azt jelenti, hogy nem is érdemes pénzt váltani, forinttal mindenhol lehet fizetni (még benzinkútnál is)?
Előzmény: czimbi (2887)
fiatalsag Creative Commons License 2001.07.17 0 0 2894
Jaj, a legnagyobb élmény:
Kézdivásárhelyen este 11 körül odajött hozzánk egy enyhén illuminált székely, és sűrű bocsánatkérések, és jószerencse kivángatások közepette egy-egy csokor rózsát adott a velünk lévő lányoknak, azt mondta, lopta :). Nem dohányzott, de azért 1 szál Malborot elfogadott, berakta a füle mellé :):).
fiatalsag Creative Commons License 2001.07.17 0 0 2893
GIGANTIKUS ÜDVÖZLET MINDENKINEK!!!!!!!!
Nagyon hiányoztatok, igazoltan hiányoztam majd három hetet, és azt mind ERÉDLYORSZÁGBAN töltöttem. Most kaptok egy nagyon hosszú beszámolót, úgy kell nektek! :) Laza 14 órás út után érkeztünk meg Csernátonra(Alsócsernáton,Cernat), holtfáradtan. Az E60-as úton mentünk, úgyhogy számomra nem volt sok új látnivaló (lassan veterán leszek :) ) kivéve a cigányvajdák "főhadiszállásait", amelyek "gyönyörű" bádogtetővel, rokokó hatásokkal, kis kínai Pagoda feelinggel, és egyéb giccsekkel ötvözve mesébe illőek voltak, rémmesébe.
Ami még nagyon ütős volt, az a Kászonújfalu mellett a 48-as emlékmű, mellette a "keresztek erdeje", ahol rengeteg kisebb nagyobb fakerszet állott, amit ott bárki emelhetett ha volt egy kis madzag nála. Komolyabb kersztek, kopjafák is álltak, falvak, egyesületek által állítva. És egy székelykapu, olyan felirattal, amelynek ha a betűje nem is, szelleme örökre megmarad bennem. Azt hiszem valaki már írt róla a TOPICBAN. ".. inkább kettétörtek.. " 49 augusztusában zajlott itt egy öldöklő ütközet, ahol a székelyek utolsó csepp vérükig kitartottak, és mind egy szálig elhullottak, inkább mindhogy feladják állásaikat. Innentől Kézdivásárhelyig borzalmas volt az út minősége, de a falubéliek integetés - a magyar kisbusz láttán - , és a visszaintegetések nagy melegséggel töltöttek el mindenkit. Csernáton gyönyörű hely, a múzeum, az pedig egy iszonyatosan jó hely, ha arra jártok, mindenképp nézzétek meg!!! Hatalmas gőzgépek, traktorok vannak kiállítva, egyéb mezőgazdasági eszközök két századdal korábbról, hintók, lovaskocsik, lovasszánok. Van kopjafa kiállítás, amelyet ősöreg, többtízméter magas fenyőfák öveznek, vannak többszáz éves, berendezett parasztházak korabeli bútorzattal, malom, és vendégszeretet! Én nyolc napig élvezhettem a Hauszmann család vendégszeretetét, addig zsindelyeztem, ha arra jártok, nézzétek meg a frissen zsindelyezett házat! :) A Hauszmann család a lakója, valamint a fenntatója a majorságban berendezett múzeumnak. Meg lehet ott szállni, étkezni. Van melette egy igen jó kis kocsma, ahol éjfél után kellemesen beszélgettünk néhány enyhén ittas alakkal, meséltek a braliai katonáskodásukról (brrrr), a régi időkről, a (természetesen román) rendőrökről. Több kocsma is van még a négyezer, teljesen magyar lakosú községben, helyhiány miatt most csak a "billiárdos" helyet említem meg, ami a katolikus templom, és az iskola közelében van. Itt 8000 lei (80 forint!!) volt egy korsó jó kis csapoltsör, 40 forint egy menet billiárd, a helyiekkel játszottunk is, csúnyán kikaptunk. :( :) Megnéztük a környéken Ika várát, amely Ikafalva és Csernáton között található, valamint egy nagyobb buszozás keretében Gelencét, illetve Zabolát, ez utóbbi helyen 800 éves templom található 6-7 száz éves freskókkal(!), amelyek a Szent László legendát örökítik meg. Utóbbi időkben magyarországi pénzből hozzáfogtak restaurálásához. Voltunk még a Rétyi Kempingnél, ami egy festői szépségű tó melett fekszik. Kézdivásárhelyet gondolom nem kell bemutatnom (ERDELYITURIZMUS.HU) , egyszerűen csodálatos város, főleg a főtere nyűgözött le. Itt "FULL SCREEN" koncerten voltunk, a főtérhez közeli szórakoztatási központban, a zenekar játszott BIKINIT,BEATRICÉT, EDDÁT, REPUBLICOT, "vén Európát", és egyéb slágerek mellett saját számokat. Nagyon jó hangulata volt a helynek, a koncertnek, a belépő mindössze 15000 lei volt. Ennyi élmény után, valamint a Hauszmann család nőtagjainak főzte, és az egész család határtalan szeretete után igen fájó szívvel hagytuk ott Csernátont, majd hogynem könnybe lábadt szemem (pedig nem hiába van férfiből' az ember).
Majd elfelejtettem: voltunk még júl 1-én Csíkszeredán az 1000 székely leány ünnepén, ahol a néptáncegyüttesek, ruhájukkal, táncukkal, zenekarjaikkal lenyűgöztek minket, nameg Lajcsi bácsi a "főbekonferáló", akinek ízes magyar beszédét öröm volt hallgatni. Erdélyből, Magyararországról, Csángóföldről érkeztek a fellépők, az eső miatt mégsem a szabadban tartott program nagyon változatos, és szemet gyönyörködtető volt. Készültek képek, majd megpróbálom felrakni őket. Gyönyörű fiatal lányokat népviseletben jéghideg Ciucot kornyolgatva látni ( de hülye mondtat lesz ebből), nos ez olyan látvány, élmény, amelynél szebbet nehezen tudok elklépzelni. Remélem nem untátok magatokat halálra, mert ha még éltek, akkor leközölnék egy hasonló hosszúságú "cikket" a Bihar-i vadkempingezésünklről. Jóéjszakát!!!

Gelencén a katolikus pap így köszöntött minket: Isten hozott titeket Magyarország legkeletibb végében! Erdély! Magyarország visszavár!!!
peppito Creative Commons License 2001.07.16 0 0 2892
Sziasztok!
Bálványosra jön valaki? Jövő héten van.
ZSoLT Creative Commons License 2001.07.16 0 0 2891
fd,
Köszönöm, most már csak azt szeretném megtudni, hogy a dízelnél mit jelent az hogy 0.2 vagy 0.05 százalékos. Ez nekem új, erről még nem hallottam
Előzmény: fd (2890)
fd Creative Commons License 2001.07.16 0 0 2890
Van kut a határon. Árai:
Benzina Premium 15100
Benzina Premium Fara Plumb 14950
Benzina Super Plus 15500
Benzina Super Plus Fara Plumb 15150
Motorina 0.2% 12800
Motorina 0.05% 12900

És van bent Nagyváradon 7, de abbol négy kisebb csak nappalos, és a kicsiken nincs is diesel. A nagyok árai meg hasonloak a határhoz.

Előzmény: fd (2889)
fd Creative Commons License 2001.07.16 0 0 2889
Benzina Premium 14300 l
Benzina Premium Fara Plumb 14100 l
Benzina Super Plus 14500 l
Benzina Super Plus Fara Plumb 14300 l
Motorina 0.2% 12100 l

Egyenesen a Pertom oldaláról, Arad megyei árak
www.petrom.ro

Stef

Előzmény: ZSoLT (2888)
ZSoLT Creative Commons License 2001.07.16 0 0 2888
Köszi czimbi. Én nem ragaszkodom egyik kúthoz sem, dízelem van, abba meg mindegy (kop... kop...)
Csak nem akarom határátlépés után azzal tölteni az időt hogy pénzt váltunk, ezért gondoltam a MOL-ra, hogy ott talán lehet kártyával fizetni. De ha a forint működik, az is megoldás.
A Petrom hol van? A határnál?
Előzmény: czimbi (2887)
czimbi Creative Commons License 2001.07.16 0 0 2887
Helló zsolt!

A nagyváradi Mol kút helyett a román Petrom kútat javaslom, semmivel sem rosszabba abenzinjük és olcsóbb is.

14 200 körül van bezin ára, a gázolaj az 10 000 körül, de ezt majd a dieselesek pontosítják.

Ha már a Mol kúthoz ragaszkodsz, fizess készpénzzel, értem ezalatt a forintot.

Előzmény: ZSoLT (2886)
ZSoLT Creative Commons License 2001.07.16 0 0 2886
Sziasztok, tudna segíteni valaki?
A romániai üzemanyag árakat szeretném megtudni (benzin, diesel), és hogy lehet-e bankkártyával fizetni pld. a nagyváradi MOL kútnál.
Köszi
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.16 0 0 2885
Krysia,
mi később, 11-én utazunk. Viszont, ha lennél olyan jó és megjegyeznéd, milyen jelzés vezet a havasrekettyei vízeséshez és esetleg onnan tovább a Vigyázóra - ha jól emlékszem arra is fogtok járni - és meg is írnád mihelyt megérkezel, nagy örömet szereznél vele.
Ági
Előzmény: Krysia (2884)
Krysia Creative Commons License 2001.07.16 0 0 2884
Ede, nagyon örülök, hogy sikerült megvalósítani ezt az autós-utas közvetítést. Biztos be fogok nézni oda, mert augusztus elején szeretnék részt venni az EKE vándortáborban, és előtte még el is kell jutnom Székelyjóra.

Azért ha van olyan topiktárs, aki július 28-31. között utazik Kolozsvárra, és van még egy hely a kocsijában, szívesen csatlakoznék hozzá. :o)

Előzmény: gaboraede2 (2860)
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.16 0 0 2883
Kedves Czimbi, szomorú, hogy baj történt a családban! Remélem legalább, nem nagyon közvetlen hozzátartozód?!
Mail megy.
Üdv.:
Előzmény: czimbi (2882)
czimbi Creative Commons License 2001.07.16 0 0 2882
Sziasztok!

Egy sajnálatos családi tragédia miatt nem voltunk az utóbbi időben errefele, ma reggel olvastam el az írásaitokat.

Kedves Ági! Az a bizonyos barlang a Súgó barlang és Gyergyó, Tekerőpatak között van, csodálatos helyen. Persze ezen kívül rengeteg lehetőség van gyalogtúrára a környéken; Egyeskő, Gyilkostó és környéke, Piricske, Szent Anna kápolna, Vit havas, Likas hegy stb.

Szállásügyed rendezve van Gyergyóban? Ja és Jenő bácsi tényleg a hétvégi házunk mellett él és szórja a bölcsességeit...:)

Esetleges szállás és egyéb dolgokban keress emilben!

Czimbi

Előzmény: Kis Ágnes (2876)
Hkoala Creative Commons License 2001.07.14 0 0 2881
Június elején voltam, problémamentesen. Igaz, hogy visszafelé kb. egy órás sor volt, de semmi különös, csak sokan voltak.
Előzmény: Riza (2880)
Riza Creative Commons License 2001.07.14 0 0 2880
Tavaly voltunk és nem volt gond.
Most érdekel!
Előzmény: fd (2879)
fd Creative Commons License 2001.07.13 0 0 2879
Mostanában (idén még) nem voltam, de szerintem túlzott a félelmed.
Normális viselkedés esetén soha nem volt még semmi problémánk, se oda, se vissza, egyik határnál sem. Jöttünk-mentünk már Nagyvárad felé is, Battonyánál is és Nagylaknál is, személyautóval csak egyszer volt gondunk, Nagylaknál nem akartak átengedni zöldkártya nélkül.
Stef
Előzmény: Riza (2878)
Riza Creative Commons License 2001.07.13 0 0 2878
Sziasztok!
Van-e közöttetek valaki, aki mostanában lépte át a határt Ártándnál?
Mi a helyzet a vámosokkal?
Mennyi időt kell várni? (általában)
Van-e valami újabb szeszély?
Mi a helyzet a rendőrökkel?
Igaz, hogy az utóbbi időben erősödött a magyarellenesség?

Kérlek titeket, ha vannak tapasztalatok írjátok meg!

DRT Creative Commons License 2001.07.13 0 0 2877
Mielőtt elfelejteném, inkább már most búcsúzom tőletek 2 hétre, vasárnap irány Erdélyország, ha visszajöttem, lesz élménybeszámoló is :)

igehirdető, ha tudunk menni Gyimesbe, megkereslek!

Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.13 0 0 2876
A remete (Jenő bácsi?) mintha Czimbiék nyaralója közelében lakna... Szóval talán Czimbi, vagy Petra majd ad jótanácsokat. Rémlik, Petra nagy túrázó volt leány korában. Esetleg marad a turistatérkép... Csak nem szeretnék semmi igazán szépről lemaradni!
Jó hétvégét mindenkinek!
Előzmény: DRT (2874)
fd Creative Commons License 2001.07.13 0 0 2875
Ágnes, kedves! Sajnos nem vagyok annyira tájékozott, mint kéne. Ellenben ha jól rémlik, a topicgazdi /ha elökerül :)/, teljesen tájékozott, lévén gyergyószentmiklósi. Viszont augusztusban én is ott leszek, remélem :) A párom /egyébként szintén Ágnes:)/ szüleihez megyünk, menetrendszerüen, ha minden összejön, ugy kb 8-tol 24-ig leszünk ott (Ujfalu). Ha autoval mentek, a Bucsin-tetöre mindenképp érdemes felmenni, továbbiakat szerintem Czimbi és a topictársak.
Tényleg, ha már itt tartunk, lesz idén is motocrossz? Tavaly jó buli volt, pont akkor voltunk otthon.

Stef

Előzmény: Kis Ágnes (2873)
DRT Creative Commons License 2001.07.13 0 0 2874
Van a környéken egy cseppkőbarlang, amit mostanában nyitottak meg, a "túrista-vezető" meg egy hippi/remete. Mivel elég jó környéken van, a túra hossza csak attól függ, hogy hol hagyjátok a kocsit. De ha agyonlőttök se jut eszembe, hogy pontosan merre van. Azért írtam be, hátha valaki tudja...
Előzmény: Kis Ágnes (2873)
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.13 0 0 2873
fd, Dongenaro nagyon köszönöm!

Kedves fd!
Mennyire vagy tájékozott Gyergyóban? A Gyilkos-tavon, Békás-szoroson kívül tudsz esetleg más, egy nap alatt megjárható gyalogtúra-útvonalat ajánlani? (Nem baj, ha nehéz, persze nem teljesítménytúra!) Augusztusban Gyergyószentmiklóson töltünk egy hetet.
Ági

Előzmény: fd (2868)
topik Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2872
itt probalj meg keresni

http://terkep.lap.hu/

Előzmény: igehirdeto (2870)
fd Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2871
A kiut egy régebbi offline verzioja nálam :)
nincs kiakasztva, de ha közvetlen beirod a cimet, elvileg le kéne jönnie:
http://www.extra.hu/lengyel/download/kiut4d1.zip
http://www.extra.hu/lengyel/download/kiut4d2.zip

Stef

Előzmény: igehirdeto (2870)
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2870
Az egyik marosvásrhelyi barátomnak kellene egy letölthető, magyar helynevekkel,rendelkező Erdély térkép. Próbáltam keresni, de egyszerűbb, ha itt kérek. Ha valaki tud segíteni kérem jelezzen.
Köszönöm
dongenaro Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2869
Kedves Kis Ágnes!!
Mél ment!
dongenaro
Előzmény: Kis Ágnes (2866)
fd Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2868
Igen, Kolozsvár-Szászrégen a 16-os, Maroshévizig a 15, onnan Gyergyóra a 12-es a Kiut szerint.
Ez olyan 200 km a térkép szerint, idöben valamivel 3 óra felett (nem érdemes sietni, mert föleg Régentöl felfele nagyon szép)
Stef
fd Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2867
Emlékeim szerint igen, mindjárt megnézem a kiutban :)
Előzmény: Kis Ágnes (2866)
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2866
fd, te ajánlottad korábban Kolozsvárról Gyergyószentmiklós felé a Szászrégen - Marosvölgye Maroshévíz utat? A 16-os és 15-ös útról van szó?
Előzmény: fd (2864)
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2865
Kedves Net-Fiú!

Nem tudom mi az a LEU, a forint oké, a pálinka meg természetesen kemény valuta.
Apropo nem tud valaki nekem bodzapálinkát ajánlani,természetesen pengő magyar forintokkal fizetnék, egyik gyimesi barátomnak ígértem, de sajnos a korábbi forrásomat felszámolták a fináncok!

Előzmény: net-boy (2861)
fd Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2864
Nekem csak 1 bajom van Kolozsvárral.
Ahányszor arra mentünk, eddig még mindig sikerült eltévedni :)
A kitáblázás pocsék, félreérthetö, nincs, vagy utlezárásba vezet. És ha sikeresen átvergödünk az egyik irányban, 3 hét mulva visszafelé már biztos, hogy arra nem fogunk tudni menni, mert most meg ott van lezárva, ahol 3 hete még átjöttünk :(
DRT Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2863
Jól, azzal nem lesz gond. Komolyan meg akarom csinálni.
Előzmény: sver (2859)
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2862
Kedves Vágnes!

Örülök, hogy írod "bátran" jöhetünk. Bennem éppenhogy Kolozsvárral kapcsolatban volt félsz, de gondoltam majd átsuhanunk rajta! Most gondolkodóba estem, mert tudom Kolozsvár (is) megér egy misét...
Írok neked egy magánmailt is, hátha tudnál a Fogarasi havasokbeli menedékházakról közelebbit ...

K.ágnes

Előzmény: vagnes (2852)
net-boy Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2861
Kedves igehirdeto!
Atolvastam erdekes leirasod es igen tetszett, csak abban vagyok kisse elbizonytalanodva, hogy romaniaban jelenleg a LEU az ervenyes fizetoeszkoz avagy a palinka?

udv. netboy

Előzmény: igehirdeto (2840)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.12 0 0 2860
Sziasztok!
Nyitottam egy "Stoppost keresek" című topic-ot az Erdélyi Turizmuson. Ha szabad hellyel rendelkeztek kiutazáskor és szeretnétek is útitársat találni, írjatok.
Üdv., Ede
sver Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2859
A magyar lobogó érdekesen ellenpontozná a rengeteg román zászlót, amivel szinte kitapétázták a főteret. Legutóbbi ottjártamkor harmincat számoltam össze (különösebb erőlködés nélkül), és ebben még nem voltak benne a padok, a Mátyás-szobor feletti háromszögek, etc. Jól tudsz futni, kedves drt? :-(
Előzmény: DRT (2854)
Riza Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2858
Sziasztok!
Van-e közöttetek valaki, aki mostanában lépte át a határt Ártándnál?
Mi a helyzet a vámosokkal?
Mennyi időt kell várni? (általában)
Van-e valami újabb szeszély?
Mi a helyzet a rendőrökkel?
Igaz, hogy az utóbbi időben erősödött a magyarellenesség?
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2857
Azon én nem jártam, csak Ivó felől. Most megnyugodtam, hogy az se lett volna jobb.
Előzmény: ZSoLT (2851)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2856
Üdv. az "újoncnak"!
1. Nézz rá az Erdélyi Turizmusra is, hátha tudunk újat mondani.

2.A Meteor szállóról hallotál-e valami jót vagy rosszat (Kolozsvár)?
Üdv., Ede

fd Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2855
Szerintem 100% :)
Mint köztudott, a lökötteket mindenfele 'szent borzadállyal' nézik :)
Előzmény: DRT (2854)
DRT Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2854
Először is köszöntelek!

És akkor az első kérdés: mennyi arra az esély, hogy élve el tudjam hagyni a helyszínt, ha azt tervezem, hogy fényes nappal magyar zászlót lobogtatok Kolozsvár főterén? Komolyan kérdezem!

ZSoLT Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2853
Hoppá, kellett nekem beleszólnom. A Madarasi Hargitára vezető útra gondoltam. A Hargitafürdőre vezető út tényleg jó.
Előzmény: ZSoLT (2851)
vagnes Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2852
Sziasztok. Egészen új vagyok erre, de mi sem természetesebb, hogy ebben a topikban kötöttem ki, hiszen Erdélyi vagyok. Kolozsváron élek. Ha van kérdésetek valamivel kapcsolatban, ha tudok szívesen válaszolok. Ha nem biztosan meg tudom érdeklődni és másnapra marad a válasz. Még csak annyit, hogy bátran jöhettek Erdélybe, csodálatos helyek vannak.
ZSoLT Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2851
Ede,
Ez mostanában volt? Én ugyan már vagy két éve hogy ezen az úton jártam, de nem volt kellemes élmény az autómnak. Arra gondolsz, ami Szentegyházától indul fel, ugye? Örülnék, ha azóta megcsinálták volna.
Előzmény: gaboraede2 (2850)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2850
Az Udavrhely-Csíkszereda út felől letérve király úton lehet autózni. Valamilyen elemekből összerakott út, de sima. És Suzi-val voltunk mi es. Az egyébként mindent kibír. Én csak tanusíthatom.
Ede
Előzmény: Kis Ágnes (2849)
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2849
Kedves Mindenki!

Lakott-e már valaki Hargitafürdőn a menedékházban? Illetve tudja-e valaki, hogy el lehet-e oda normál Suzukival jutni? (A térképen nagyon "alsórendű"-nek jelzik az utat.)

Minden infot megköszönnék!

Ági

gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.11 0 0 2848
A sófalvi táborról kaptunk részletes programleírást. Részletek...
Ede
fiatalsag Creative Commons License 2001.07.09 0 0 2847
Szervusztok!!!!
Most Nagyváradon vagyok :) tiszta sokat utazom mostanában... Csernáton nagyon jó hely, Ede csinálni kéne a TURIZMUSRA valami info-t róla, majd beszélunk. Mindenkit udvozlok, joejt!!!
ZSoLT Creative Commons License 2001.07.09 0 0 2846
Mi 28-án már Bp. felé fogunk utazni. Ha 27-én összehozható, írj ide egy mailt.
Előzmény: igehirdeto (2845)
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.08 0 0 2845
E hónap 27. után kinnt vagyok Gyimesben. Kedves Uraim a söröket begyűjtöm. A Nábobnak a rendes nevét nem tudom. Magyar ember, de félromán felesége van. Mivel Gyimesbükkre felszivárogtak más nációk is, előfordul efféle baleset. Ha érdekel most megkérdezem mi az igazi neve a fazonnak. Csak érdekességként írtam le a sztoriját, szerintem vannak kint izgalmasabb figurák is.
Előzmény: Strasszer (2843)
fiatalsag Creative Commons License 2001.07.06 0 0 2844
Kezdivasarhely uber alles...
sziasztok, most sietnem kell, csak bekoszontem
itt vagyok Kezdin, a hazat felhuztuk
na legyetek jok, joejt!!!!
Strasszer Creative Commons License 2001.07.06 0 0 2843
Kedves Igehirdető!
Ha nem haragszol, jegyzetelem én is az ajánlásaidat. Figyelem továbbra is a topicot, gyűjtöm a felkeresendő helyek listáját (már elég hosszú). Ha elindulok 27.-én, tudjak miből válogatni. Kíváncsi vagyok, röpke öt nap alatt mit tudok belőle felkeresni.
Ezért a sok mindenért én is hajlandó vagyok meghívni Téged egy sörre alkalomadtán.
Strasszer
ZSoLT Creative Commons License 2001.07.06 0 0 2842
Köszönöm nagyon az infokat Neked és DRT-nek is. A sör az természetes, csak beszéljük meg hogy hol. Akár Homoródfürdőn is. Nem azt ovastam hogy Te is ezidőtájt leszel arrafelé?
Üdv
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.06 0 0 2841
Rosszul írtam, Gyimesbükkön nem a Bárót, hanem a Nábobot kell keresni. Gyimes Nábobjának hívatja magát. Bükkön a magyar templomtól Erdély irányában a negyedik vagy az ötödik házban, neki van csak székelykapuja, lakik egy sánta szabó. Gyuri bácsi. Ő Erdély legzseniálisabb szabója, bármilyen magyaros ruhát zseniálisan megvar Neked.
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.06 0 0 2840
Kedves Zsolt!
Gyimesbe ha autóval méssz a következőképpen juthatsz el legegyszerűbben:
Csíkszeredából a Gyergyó felé vezető úton kell elindulni. Még a városban lesz egy kereszteződés, ahol ki lesz írva, hogy Comanesti. Megtalálod az elágazót, mert balról egy otvar ronda beton rendőrposzt van. Ott fordulsz el Comanesti felé. Csíkszépvíznél elkezdesz felkapaszkodni a gyimesi hágóra. Ott megállsz és hálát adsz a Jóistennek, hogy ide eljuthattál. Majd leereszkedsz a hágóról, és a Tatros völgy legelején elkezdesz káromkodni, mert az ortodoxok úgy négy éve odanyomtak a színmagyar területre egy román kolostort. Beérsz Gyimesfelsőlokra, ahol benézel a katolikus középiskolába és a kollégiumba - a mostani magyar kormány magyar politikájának az eredménye- majd megcsodálod a kismagyar időben épített, a Kós Károly által tervezett laktanyát. Na ott ne állj meg. Gyimesközéplokon a magyar mérnöki csúcsteljesítményként imponáló völgyhíd után megkeresed Zerkula Jánost, a legjobb, élő magyar prímást és gyönyörködsz a hegedűjátékában. Pálinkát és cigarettát (szivarot) viszel neki.
Tovább mész Gyimesbükkre és elmész az ezeréves határhoz, a Rákóczi várhoz. Ott elrebegsz egy imát a magyar feltámadásért és elénekled a hímnuszt. Megkeresd a Bárót, akit húsz éve még nem láttak józanul. Neki is viszel pálinkát. Egy vizzel hajtott zseniális gyapjúfeldolgozó manufaktúrát láthatsz ott. Visszafelé megcsodálod a nagygyimesi vasútállomást, amellyel 45-től kezdve nem tudnak mit kezdeni az oláhok, ugyanis eleink határátkelőnek építették. Középlokon bemész Hidegségpatakára, megkeresed Tímár Viktort és gyönyörkösz a furulyajátékában.
A táj gyönyörű, az emberek fantasztikusak. Csak néhány látnivalót idéztem, de a lényeg,az ha beépülsz. Ha beülsz valamelyik kocsmába, megtiszteled egy pohár pálinkával az embereket és elbeszélgetsz velük a világ nagy kérdéseiről. Bölcsebbek mint bármelyik, nagy, magát európernek tartó itthoni ballib nagyképű véleményformáló. Ja bocs itt ezen a topicon nem lehet politizálni, már korábban megkaptam.
Szóval ha elmész Gyimesbe, adj hálát az Urnak, hogy ott lehetsz, és engem meg alkalomadtán hívj meg egy sörre, hogy ezt leírtam Neked.
Jó útat, bocs hogy hosszú lettem, de nagyon bele jöttem.
Előzmény: ZSoLT (2828)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.06 0 0 2839
Ha még bővül az anyag, érdemes lesz lapokra bontani. Ezzel biztos nem mondtam újat, csak hogy nehogy csendben maradjak.
Ede
Előzmény: Krysia (2837)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.06 0 0 2838
Kedves Krysia!
A lapodhoz és a fényképekhez én is csak gratulálni tudok, és külön köszönöm, hogy szerepelünk a források között. Végre azt is megértük, nem csak mi gyűjtögetünk, hanem már használhatóak is vagyunk. A turizmusos linkjeink közé természeseten felveszünk, meg a megfelelő településekhez is.
Üdv., Ede
Előzmény: Krysia (2830)
Krysia Creative Commons License 2001.07.06 0 0 2837
Ági, köszönöm Neked és a többi topiklakónak is a dicséretet. Azért építő jellegű kritikákat is szívesen fogadok :o).
Előzmény: Kis Ágnes (2836)
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.07.06 0 0 2836
Krysia, nemcsak gyönyörű a honlapod, hanem látszik, hogy szívvel-lélekkel készült, egészen elérzékenyültem!
Már csak öt hét és mi is megyünk!!!

Ági

Riza Creative Commons License 2001.07.05 0 0 2835
Jó, hogy felteted a képeket.
Ngyon szépek!
sver Creative Commons License 2001.07.05 0 0 2834
Remélem, időm is lesz rá, mert ez a legfőbb akadály... :-(
Előzmény: Krysia (2833)
Krysia Creative Commons License 2001.07.05 0 0 2833
Kedves Sver, örülök, hogy tetszett. Jókai teljesítménytúra jövőre lesz újra (szerintem ezt Edéék honlapján is hirdetik). Ha más ttúrák is érdekelnek, akkor kukkants el ide:

http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9001551&w=1000

Előzmény: sver (2831)
sver Creative Commons License 2001.07.04 0 0 2832
Elfelejtettem hozzátenni, hogy az idézetek különösen tetszettek.
sver
Előzmény: sver (2831)
sver Creative Commons License 2001.07.04 0 0 2831
Minden elismerésem a remek képekhez, és őszintén irigyellek a teljesítménytúra miatt. Nagy kedvem lenne hozzá.
sver
Krysia Creative Commons License 2001.07.04 0 0 2830
Üdv Minden Topiktársnak!

Végre elkészült a honlapom! Kolozsvár, Torockó, Tordai-hasadék. Jó nézelődést kívánok:
Fényképalbum

DRT Creative Commons License 2001.07.04 0 0 2829
Míves emberek sokadalma
júl. 20-23
Kirakodóvásár a székelyudvarhelyi Székely Támadt Vár udvarán
Artera Alapítvány
Lorincz Zsuzsanna
Tel. (0040) 94/593-192

Erdélyi kézművestábor
Anyag: fa
Helyszín: Csernáton (Háromszék)
Időpont: július 20-28
Költségek: 1500Ft/nap (szállás, oktatás)
Nádudvary Tamás
tel:(0036) 72/222-359 mobil:30/916-1217
nadudvary@freemail.hu

Előzmény: ZSoLT (2828)
ZSoLT Creative Commons License 2001.07.04 0 0 2828
Sziasztok!
Júl 21-től szeretnénk egy hetet eltölteni Székelyföldön. Szállásunk Homoródfürdőn lesz, (köszönet >>>> erdelyiturizmus.hu).
Tudnátok-e segíteni, hogy ezen a héten milyen programok lesznek a környéken? Olvastam a bálványosi találkozóról és a Szt. Anna búcsúról. Egyébről tudtok-e. Úgy látom sikerült úgy szerveznem, hogy a sófalvai tábor egy héttel előtte, a gyímesi pedig egy héttel később lesz. Volt már valaki a Szt. Anna búcsún? Érdemes elmenni?
Igehirdeto!!
Ha Gyímesbe megyünk merre induljunk, és mit nézzünk meg? Sajna a tábor kezdésekor mi már hazafelé fogunk utazni.
Előre is köszönöm az infókat, üdv.
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.04 0 0 2827
A legkozelebbi hataratkelotol. Ha hasonlo kerdesetek van, megtennetek, hogy az Erdelyi Turizmus forumaban irjatok meg? A lewtoltesek alapjan azt is eleg sokan vegigolvassak, de senki nem mer bele irni. Igy masok is valaszt kapnak ilyenekre. Kosz, Ede.
Előzmény: Glück (2825)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.04 0 0 2826
Torocko, Verespatak
Előzmény: Glück (2823)
Glück Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2825
"Erdélyi Turizmus" honlap "Régiók" fejezetében a felsorolt helységek mellett szereplő "km" jelölések honnan számítódnak?

Elnézést, ha már ezt valaki kérdezte és másoknak ez nyilvánvaló.
Találok valahol egy összevont távolságmutatót?

Előzmény: Gyedmaroz (2824)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2824
Bihari Nemzeti Park- hááát, ez némileg eufemisztikus. Inkább szeméttelep, hála az utóbbi évtized tömegturizmusának. Fából is lassan már csak mutatóba lesz arrafelé.
Előzmény: gaboraede2 (2811)
Glück Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2823
Köszönöm a sóbányával kapcsolatos hireket. Feltétlen megnézem augusztus első napjaiban.
Az erdélyi érsbányászkodásról van valahol kiállítás esetleg múzeum?
Előzmény: dongenaro (2813)
DRT Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2822
Így van, ha hideg a sör és szépek a lányok, akkor jól fogok viselkedni :)
Előzmény: dongenaro (2820)
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2821
Kato nénit pusziltatom. Megígérem, hogy jól fogunk viselkedni. Legyen hideg sör (jófajta Ciuc) meg egy kis helyi szilvórium!
Előzmény: dongenaro (2820)
dongenaro Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2820
Aztán nem randallírozni ám a korcsmában, mert jön Kató nénje a cirokseprűvel! :o)))))
dongenaro
Előzmény: DRT (2819)
DRT Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2819
Akörül, ha minden igaz, én is arra fogok garázdálkodni :)
Előzmény: igehirdeto (2817)
dongenaro Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2818
Kedves igehirdeto!!!
egy picit OFF
Nagyon kedves, amit írsz, egy baj van csak, hogy pont tegnap derült ki, az ugyanerre az időre tervezett parajdi nyaralásunknak annyi, legfeljebb valamikor ősszel tudunk menni!! Viszont, ha akarsz még egy jó ötletet, elmondom, hogy az otthoni "fogyasztásnak" van egy igen kellemes alternatívája (amúgy otthon alig iszunk valamit, mert Rodi azonnal a vendégének tekint minket, s nem hagyja kifizetni, én meg nem akarom őt tönkretenni): este 6 után, ha az ember már túl van a napi túráján, városnézésen, izzadáson stb., a parajdi strand PÉNZTÁRA már nem üzemel; alig van ember a vízben, ingyen bemész, fürdesz, majd a jéghideg(!) zuhany után a strandról nyíló "Laguna" c. műintézményben - ez egy kis terasz a strand fölött - az erdélyi hegyek mögött lemenő nap fényében elfogyasztasz 1-2 kiválóan behűtött Ciuc-ot vagy valami hasonlót. Egy fárasztó nap méltó megkoronázása. Este 6 előtt ezért mi alig megyünk el a strandra.
ON
dongenaro
Előzmény: igehirdeto (2817)
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2817
Kedves Dongenaro!
Július 20-23. táján leszünk Parajd környékén. Valószínű, hogy 10 - 12 fix vendége lesz a rokonaidnak. Ha nem leszünk túlságosan fáradtak, nem fognak a fogyasztásunkban csalódni...
Előzmény: dongenaro (2814)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2816
Bocsesz, elirtam a link veget, tehat:

a banya

Előzmény: gaboraede2 (2815)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2815
Előzmény: dongenaro (2813)
dongenaro Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2814
Kedves igehirdeto!!
Igen, az a helyzet, hogy ha a parajdi rokonokhoz megyünk (ők a feleségem rokonai), ebben a házban lakunk. Egy kis pénzzel megsegítettem őket annak idején, hogy a kocsmát létre tudják hozni pár szoba leválasztásával, és berendezésével. Ahogy a falu Sófalva felőli részén, a régi hotel után a főutca 90 fokkal elkanyarodik Sófalva felé, ott áll a kanyarban ez a ház, rajta egy cégér "BAR ... RODICA". Általában Rodi (innen a RODICA) az, aki kiszolgál, ő az egyik unokatestvér felesége.
dongenaro
Előzmény: igehirdeto (2806)
dongenaro Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2813
Kedves Glück!!
Parajdon lehet lemenni, ott a sóbányában berendeztek egy tüdőbeteg-szanatóriumot, úgyhogy aki nyáron Parajdra jön, rengeteg "túristával" találkozik, ők a parajdi beutaltak: fiatal-idősebb emberek, kisgyerekes családok, sokan.
A parajdi sóbánya (míg nem történik vele valami jóvátehetetlen) Erdély egyik büszkesége: termelési mutatóit nézve a legelső egész Európában, csak sajnos a sófinomítóra nincs pénze a bányának, ezért az itt termelt só csak ipari célra használható. A sóbánya mellékterméke az a víz, amiből a parajdi strandot ellátják: sokkal sósabb, mint a szovátai; 1 liter vízben 250 gr só van!! Ha lemész a bányába, és elcsodálkozol majd a gyerekzsivalytól hangos, hatalmas termeken, próbáld meg elképzelni, hogy ilyen teremsorból hat van egymás fölött, és mindegyik ilyen méretű.
dongenaro

Előzmény: Glück (2808)
fd Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2812
igen, busz visz le, addig maradsz, mig jólesik, mi egy kb másfél órát voltunk lent.
Előzmény: Glück (2808)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2811
Felhívom a figyelemeteket egy hozzánk újonnan befutott utazási ajánlatra. Vista - terepjárós túra a Bihari hegyekben. Elég húzós az ára, de biztos nem egy átlag nyaralás.
Itt.
Ede
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2810
Ok, bepipálva.
Előzmény: czimbi (2809)
czimbi Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2809
Megkaptam és érdekel a dolog, mindenképpen reagálok rá!

Czimbi

Előzmény: gaboraede2 (2807)
Glück Creative Commons License 2001.07.02 0 0 2808
Parajdon vagy valahol máshol le lehet menni a sóbányába?
Előzmény: dongenaro (2796)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.07.02 0 0 2807
Czimbi-gazda, megkaptad a magán mail-emet? Kérek visszajelzést, amint módod lesz rá.
Kösz, Ede.
igehirdeto Creative Commons License 2001.07.02 0 0 2806
Ha jól értem kocsmád van Parajdon?
Ha ez így van keress meg egy külön mailben, és ezután, ha arra járunk csak nálad fogunk szippantani!!
Előzmény: dongenaro (2796)
sarpy Creative Commons License 2001.07.02 0 0 2805
Riza!
Igehirdető írta a 2587-es hozzászólásban:
"... de a világ közepe nem ebben a virtuális térben van, hanem a Gyimes- völgyben.
Neken az az első, a második pedig a Nyárád-mente. Nyárádmagyaros, Nyárádsellye. Utóbbi tényleg király hely. Rendes út sem vezet a kihalófélben lévő faluhoz. Nem ritkák a 200-300 éves házak sem..."

Ennyit tudok a faluról, érdekesnek tünik, és jó lenne eljutni oda!

Előzmény: Riza (2802)
czimbi Creative Commons License 2001.07.02 0 0 2804
Szia Petra!

Bocs, hogy mostanában szinte eltűntem, házon kívül voltunk Cicvarekkel; természetesen gyertek, várunk, kukkintsatok be hozzánk, majd az időpontról írj, hogy ne csak az arborétum várjon, hanem mi is itt legyünk!:)

Kellemes Nyaralást, a lányodnak meg gratulálunk!:)

czimbi

Előzmény: rocher (2801)
Rapsonné Creative Commons License 2001.07.01 0 0 2803
Selye:
annyi tudok róla, hogy nagyapósom ott volt pap egy csomó ideig :-) meg van róla egy monográfiám. és nagyon érdekes falu, szép, és tele van földcsuszamlásokkal.
Előzmény: sarpy (2800)
Riza Creative Commons License 2001.06.30 0 0 2802
Írjál már légyszives erről a helyről.
Miért pont oda akarsz menni?
Előzmény: sarpy (2800)
rocher Creative Commons License 2001.06.30 0 0 2801
Sziasztok, kicsit későn(korán:-))) kavarodtam ide, de nagyon lázasan csomagoltam, mert holnap pittymallatkor megyünk. Na hova???? Hát Erdélybe.

Ígérem, ha valami internetes banzáj közelébe kerülök, hamarabb nem, mint szerda, akkor írok az útviszonyokról.

Zárójelben, tegnap volt picipetra 5 egész éves, úgyhogy nagyon kell sietnünk, mert elege lehet már a nagyszülőkből:-)))

Mindenkinek jó hétvégét, aki még jövő héten is dolgozik, annak könnyű túlélést, aki meg szabira megy, kellemes pihegést.

Aki Szovátán lesz 10-15 között, az ragasszon az úszójára egy indexes matricát, hogy felismerjem. Aki meg minket akar felismerni, nézzen be az Iszoldába, ott vagyunk:-)))

czimbi, ha erre járnál, lökj egy mélt az indexes címemre, visszafele lehet bekukkintunk, ha nem késünk meg nagyon.

Az erő legyen veletek: petra

sarpy Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2800
Kedves Erdély tudorok! :-)
Néhány 100 beírással ezelőtt olvastam Nyárádselyéről, nagyon felkeltette az érdeklődésem,
térképen megkerestem, nagy örömömre eléggé közel találtam Szovátához.
Ez azért is nagy öröm, mert néhány hét múlva, egy hosszab erdélyi túra keretében Szovátát is érintem, s ha már ott vagyok, mindenképpen Nyárádselyét is megnézném.
Kérdésem a környéket jól ismerőkhöz az, hogy van-e sansz Szovátáról gyalogtúra keretében
eljutni oda, mondjuk nem feltétlenül az országút mentén, hanem valami erdei úton, kb. egy nap alatt kényelmesen.
Ha esetleg valakinek fotója is van a faluról és tudna küldeni, azt nagyon megköszönném!
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2799
Sejtettem, de azért megnyugtató. Kösz, Ede.
Előzmény: Strasszer (2798)
Strasszer Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2798
Hali!
Tegnap este megpróbálta otthonról. Tökéletesen jöttek az oldalak. Ezek szerint az lehet a probléma, amit a levelemben írtam
Str.
Előzmény: gaboraede2 (2772)
DRT Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2797
Ezek után ki van zárva, hogy Felsősófalvát + Parajdot kihagyjam! :)))
dongenaro Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2796
Kedves igehirdeto!!
Azt a helyi anyagot ki fogom próbálni! Parajdon persze van némi helyzeti előnyünk; ott MI MAGUNK vagyunk a kocsma!! :o)))))
dongenaro
Előzmény: igehirdeto (2795)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2795
Ha Korond felé mész, Felsősófalván bal oldalon van egy zseniális kocsma, ahol mindig csak a helyi anyagot kell kérni. (a pult alatt mindig van) A helyi szilvapálinka az valami zseniális! Még most is kaparja a torkomat!
Előzmény: dongenaro (2794)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2794
Kedves DRT!
Felsősófalva kb 3 km-re van a parajdi háztól, ahol lakni szoktunk. Ha az emberfia Parajd felől gyalogol Felsősófalva felé, van egy hely az úttól balra talán 100-150 méterre, ahol gyönyörű és hatalmas (több kilós) aragonit-kristályokat találni, MÁZSASZÁM!!!
dongenaro
Előzmény: DRT (2791)
rocher Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2793
Korrektor is voltam már:-))

petra

Előzmény: gaboraede2 (2792)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2792
Nyert
Előzmény: DRT (2791)
DRT Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2791
De lehet, csak akkor el van írva a erdélyiturizmus.hu-n... Vagy nem tudok olvasni :)
Előzmény: rocher (2788)
Strasszer Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2790
Köszi!
Holnap írok is egyet.
Str
Előzmény: rocher (2787)
rocher Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2789
Akko' lyóooo!
Előzmény: sver (2786)
rocher Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2788
Nem lehet, hogy Felsősófalvát keresed?
Előzmény: DRT (2777)
rocher Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2787
Előzmény: Strasszer (2769)
sver Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2786
Nem is feltételeztem, sőt jólesett egy kicsit évődni. :-)))
sver
Előzmény: rocher (2784)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2785
A határtól, a legközelebbinek tűnő átkelőhelytől. Majd létrehozunk egy info oldalt, mert ezt is kérdezték már páran. Ede
Előzmény: Ryan (2782)
rocher Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2784
Jajna, nem akartalak bántani. De volt itt olyan, aki tényleg azt csinálta, persze átvitt értelemben.
Előzmény: sver (2764)
DRT Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2783
A határtól (ha nem mondok hülyeséget...).
Előzmény: Ryan (2782)
Ryan Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2782
Ede! A szállás/településjegyzéken olvasható kilométer-távolságokat honnan méritek?
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2781
Nem csinálnánk az oldalt, ha zavarna. Az új ígények sokszor jó ötleteket is takarnak.
Előzmény: DRT (2780)
DRT Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2780
Kösz! Akkor jó volt a tippem! :)

De remélem nem érzel szemrehányást abban, hogy kérdezgetek!

Előzmény: gaboraede2 (2779)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2779
Hiányzik a térképes kereső, belátom.
Parajd és Korond között, Parajdtól néhány km-re.
Ede
Előzmény: DRT (2777)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2778
Eddig valóban csak erdélyi táborokról írtunk, de mivel a honlap célja kezd kettőssé válni, tehát információt nyújtani az Erdélyben élők számára is, a megfelelő felépítés kitalálása után szerintem nem lesz gond. És ebbe az is bőven belefér, ha erdélyi mehet anyaországi táborba.
Üdv., Ede
Előzmény: DRT (2773)
DRT Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2777
Megmondaná valaki, hogy Felsőófalva merre van pontosan? És nincs esetleg valakinek bővebb infója a Székelyföldi Tánctáborról?
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2776
Kösz a visszajelzést!
Előzmény: Gurg (2775)
Gurg Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2775
most néztem meg
jó gyors a szerveretek meg a szoftver!!
:)
Előzmény: gaboraede2 (2772)
sver Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2774
Kedves gaboraede2!
Az sem baj, hogy a tábor (mármint a magyarországi része, amit mi szervezünk) Veszprémben szokott lenni? Ebből a szempontból inkább magyarországi, mintsem erdélyi turizmus... :-) Mindenesetre köszönöm, a megfelelő időben veled is megpróbálom felvenni a kapcsolatot.
sver
Előzmény: gaboraede2 (2771)
DRT Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2773
ezt már akartam javasolni, jó gondolat!
Előzmény: gaboraede2 (2771)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2772
Strasszer 2!
Próbáld meg most is légyszi a letöltést, tegnap este frissítettünk, lehet hogy belefutottál.
Ha most sem megy, küldj egy telefont magán mail-ben, felhívlak.
Alapesetben max. 15 mp alatt a főoldalunknak le kell jönnie. Ha valamelyikőtöknél ez sokkal lassabb, kérem jelentkezzetek.

Ede, Erdélyi Turizmus

gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2771
sver!
Többek között erre találtuk ki az Erdélyi Turizmust! Minden esemény érdekel, a felkerülés term. ingyenes. A következő szezonra át is dolgozzuk az események oldalát, hogy tematikusan és időpontok szerint keresni lehessen, mert nagyon gyűlnek a témák.
Ede
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2770
Szia Strasszer!
Ilyen szintű lassúságot csak Erdélyből tapasztaltunk. Elárulnád, hogy honnan töltötted az oldalt, mikor és milyen szolgáltatón keresztül.
Azért furi, mert egyébként teljesen lineáris a letöltések listája.
Ede
Erdélyi Turizmus
Előzmény: Strasszer (2757)
Strasszer Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2769
Köszönöm az ötleteket. Közben folyamatosan olvasgatom a többi hozzászólást is, gyűjtöm az infókat. Csak attól félek, a végén kevés lesz a betervezett egy hét ennyi látnivalóhoz, mint azt fd írta. De ha jó lesz, akkor úgyis vissza fogunk még menni.
Petra!
Szállás ügyében írnék czimbinek, de nem találom czimbi e-mail címét az utolsó 100 hozzászólásban. Ezt csak azt jelenti, hogy jelenleg nem ér rá? Mert ha igen, akkor keresgélek még tovább visszafelé a hozzászólásokban.

Str

Előzmény: rocher (2763)
Ryan Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2768
Sziasztok!
Lassacskán elkezdem az elejétől olvasni a topikot, rengeteg hasznos infót találtam már az elmúlt hetekben is.
Augusztus második felében tervezek kb. 12 napot Erdélyben tölteni (először!), ehhez kérem a segítségeteket. Sátorozást tervezek a két bébivel (9 meg 6,5 éves lányok). A program és az útvonal még kialakítás alatt áll. Ami kÖrvonalazódni látszik: 3-4 nap az aranyosmohácsi Tölgyes, 8-9 nap a tusnádfürdői kempingben. Kérdéseim: elég-e, ha csak úgy beállítunk, vagy arra az időszakra tanácsos előzetesen helyet foglalni? Van valami tapasztalatotok ezekkel a kempingekkel?
Czimbi: az útvonaltervező szoftvert nagyon megköszönném, ha el tudnád küldeni nekem.
Köszi mindent, és majd figyelek.
Üdv,
Attila
sver Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2767
Köszönöm landri, mint mont mondtam idén már nem aktuális a dolog, de elraktározom az infot, és jövő tavasszal élek is a lehetőséggel. :-)
sver
Előzmény: landri (2766)
landri Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2766
Szia sver!
Szívesen felajánlom a honlapomat közéerdekű információk publikálására (természetesen ingyen). Tartalmában elég vegyes ugyan, viszont a látogatók túlnyomó része egyetemista, vagy diák. Nézd meg a lapot, és ha gondolod, írj egy mailt a honlapon található címre. Az oldal címe: www.landri.home.ro (bocs, hogy nem teszek linket, de nincs most időm próbálgatni, hogy hogyan kell).
landri
BlackStar Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2765
Tényleg, valami olyant aszondtak a tévében, hogy eszondta egy kedves román úriember, hogy a felesége hohh rompók, és ez a státuszhatály neki nem járna, hogy akkor ő se kéri? Nem arról van szó, hogy az kéri, aki magyarnak vallja magát?
Ha jól értem, akkor ez a kedves tévénéző önfeledt hülyítése?
sver Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2764
Sziasztok!
Szóval a kötődésről (legalábbis az egyik aspektusáról). Egy közgazdász-diákszervezet tagja vagyok, amely nyaranta (már hetedik éve, én tavaly óta foglalkozom ezzel) két hetes nyári tábort szervez határon túli (nem csak erdélyi) magyar egyetemistáknak, pénzügyi témákban. Nyugodtan mondhatom, hogy elég jó kapcsolatot sikerült kiépíteni a kintiekkel. Ennek révén ismerkedhettem meg a torockói kocsmákkal is :-), mert ősszel egy hétvége erejéig ott szokott folytatódni a dolog.
Persze van néhány probléma is. Például elég nehéz minden potenciális érdekelthez eljuttatni a pályázati kiírást. Ez különösen a nem erdélyieknél gond, ugyanis az erdélyi diákszervezetek elég jól szervezettek, és velük meg is van a kapcsolat. Ebből az is következik, hogy a résztvevők túlnyomó többsége erdélyi. Ez amúgy nem feltétlenül gond, hiszen ott él a legnagyobb tömb, de szeretnénk mindenkinek egyenlő esélyt adni. Újságokban pedig igen drága a hirdetés. Tehát ha esetleg van pótlólagos ötletetek az információ hatékony terítésére, annak nagyon örülnék. Idén egyébként már lezárult a jelentkezési határidő (későn bukkantam erre a topicra), de jövőre mindenképpen hasznos lenne.
sver, aki nem szokott tökmaghéjat köpködni, ugye látod, petra? :-)))
rocher Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2763
Szerintem írj egy mélt czimbinek és egy nap alatt varázsol neked szállást.

atalanta:-((((((((((

petra

Előzmény: Strasszer (2759)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2762
Én maradnék a szerelmemnél. Ha Gyergyóban vagy a környéken szállsz meg, Gyimest nem szabad kihagyni. Ja igen és akkor van a gyimesi tánctábor is. Feltétlenül nézz ki.
Előzmény: Strasszer (2759)
arnyekember Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2761
Szent Anna tavat ki ne hagyja senki!!!!
Előzmény: fd (2760)
fd Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2760
Ami autóval a közelben elérhetö, a teljesség igénye nélkül, akár itt, akár ott szállsz meg:
Szováta, Parajd, Korond, Bucsin-tetö, Maroshéviz, Borszék, Csíkszereda-Csíksomlyó, Békás(i) szoros-Gyilkos tó, ha az egyik városban szállsz meg, a másik város :) stb
Strasszer Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2759
Bocs, az időpontot elfelejtettem: július 28 és augusztus 4 között lesz, plusz-minusz egy-két nap.
Str
fd Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2758
Gyergyószentmiklóst javasolom :) /hazabeszélek :))/
Szerintem konkrét ajánlatot is fogsz kapni órákon belül, innen a topic-ból.
Remélem, nem fogsz csalódni, és elöre mondom, hazaérve az lesz a véleményed: nagyon kevés volt ez az egy hét, és mielöbb menni kell ujra...
Stef
Előzmény: Strasszer (2757)
Strasszer Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2757
Sziasztok!

Kis családommal elhatároztuk, hogy idei szabadságunkból egy hetet Erdélyben töltenénk. Ezért aztán beszaladtam ebbe a topicba. Beleolvasgattam, és ez is meggyőzőtt arról, hogy vélhetően jól döntöttem. Most szállást próbálok keresni, de az itt említett www.erdelyiturizmus.hu lap csak nagyon lassan jön le, van amikor transfer interrupt-ot kapok, de olyan is van, hogy csak tök fekete oldal jön le.
Gyegyószentmiklós, Csíkszereda környékére szeretnénk szállást nézni. Úgy gondoltam, hogy egy helyen lenne a szállásunk, és naponta kirándulgatnánk max 100-150 km távolságokra (persze autóval megyünk).
Szeretném a segítségeteket kérni, mivel még soha nem jártunk arrafelé. Szálláslehetőségről szeretnék információt kérni, illetve tippeket szeretnék kapni, merrefelé érdemes kirándulgatni.
A segítséget előre is köszönöm
Strasszer

DRT Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2756
Nagyszerű, akkor már csak szállást kell szerezni.
Az e-mailben írottakról meg bármikor szívesen!
Előzmény: dongenaro (2743)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2755
Jó, hogy írod az aksit, a Mollal és a Mol Romániával is kapcsolatban állunk, ezt mindenképpen megírom nekik.
Ede
Előzmény: atalanta (2754)
atalanta Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2754
Kedves Gábora Ede!

Tulajdonképpen Erdély gyönyörű. Óriási élményeket tud adni az embernek, mint ahogyan nekünk is adott. Románia már más tészta, nyilván szerencsés ember az, aki minden gond, és különösebb probléma nélkül átvészel egy ilyen kirándulást. Nekünk a létező összes dologgal problémánk volt, ami az utazással kapcsolatos. Lehet, hogy nem kellett volna autóval elindulnunk, de nem igazán volt jobb megoldás, ha az ember egyedül akar nekivágni, és nem akarja magát a tömegközlekedési eszközök menetrendjéhez láncolni.

Aradon a szálloda egy éjszakára kibírható volt, Marosfőn pedig minden maximálisan megfelelt, kivéve a víz hiányát, amit a leleményes ember könnyen ellensúlyozni tud azzal, hogy kihasználja azt, hogy a Maros forrásánál van. Tehát a vendéglátás, valamint a szálloda nem volt probléma, sőt azt mondom, hogy még a finnyásabbak is elégedettek lennének vele.

A probléma az utakkal volt (tudom, hogy nem az ott élők tehetnek róla), a rendőrökkel, valamint a segítséggel, ami valahogy nem akart jönni, amikor az embernek szüksége lett volna rá. Amikor az aksink is felmondta a szolgálatot, semmi egyébre nem vágytam csak arra, hogy találjak egy benzinkutat, ahol tudok venni egy újat. Nos, ez a különbség Magyarország, és Románia között! Ott nem volt a benzinkutakon aksi, és ami igazán megdöbbentett, hogy a MOL kutakon sem! Tehát szerintem itthon egy ilyen problémát két órán belül mindenképpen meg lehet oldani.

Üdvözlettel: atalanta

Előzmény: gaboraede2 (2752)
atalanta Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2753
Kedves fd!

Köszönöm a segítséget, valamint a jótanácsokat.

Az igazság az, hogy mi egy Gyulától 40 km-re lévő faluból indultunk, lefoglaltunk Aradon egy szállást, így aztán ez volt a legkézenfekvőbb megoldás (mint utólag kiderült, nem feltétlenül a legjobb).

Üdv: atalanta

Előzmény: fd (2751)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2752
Kedves atalanta!
Sajnálom, hogy az aradi szálló ilyenre sikeredett, manapság azért nem általános, hogy egy határmenti városban ilyen állapotok uralkodjanak. Adataink szerint a városban nagyon nagy az egyéjszakás foglalások száma az üzleti élet felpörgése miatt, ezért nagyon balszerencsésen fogták ki azt a napot.
Az utakra ebben a topicban nem nagyon szoktunk panaszkodni, mert jórészt erdélyiek írogatnak ide, ezért nagyjából mindegyikünk tisztában van az utak állapotával. Az egyszámjegyűekkel és a nemzetközi utakkal általában semmi gond, csak helyenként, ahol javítanak, legközelebb érdemes ezek közelébe irányulni.
Rendőrök: találtak maguknak valakit, akivel szórakoznak. Ilyen akciókról az utóbbi években nem hallottunk, főleg ilyen stílusról nem.
A szolgáltatások szintje persze még nem üti meg a nyugatit, de ha egy magyarországi faluban romlik el az aksijuk, akkor sem valószínű, hogy 2 óra alatt megoldják a gondot.
Összességében: pechsorozat, de ebből kár lenne azt a tanulságot levonni, hogy oda soha többet. Már csak azért is, mert a történtek egy része akár más országban is megeshet az emberrel.
Legközelebb kellemesen fognak meglepődni.
Gábora Ede
www.erdelyiturizmus.hu
Előzmény: atalanta (2749)
fd Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2751
atalanta, nagyon sajnálom, hogy a negativ tapasztalatok miatt lemondasz a továbbiakban a pozitivröl is.
Pár technikai jellegü észrevétel, esetlegesen a késöbbiekben is felhasználható, vagy segithet azoknak, akik hasonló csapdákba esnének:
A határátkelést, hacsak nem a közelben laksz, nem értem. Ha pest felöl mentek, akkor Szováta esetén mindenképp a Nagyvárad-Királyhágó-Kolozsvár-Régen(ez a szakasz alsóbbrendü út, de jól járható, skodával nyugodtam mentem tartós 100-at a falvakon kivül) és ugy Szovátának utvonalat javaslom. Ez 99%-ban nagyon jó, tempósan autózható út, 3-4 felbontással.
Szállás: Ha látszik, hogy kell az út nagyja elött egy éjszaka, és Arad felé mentek, akkor inkább az itteni oldalon, Makónál például a kempingben.
Ha Arad felé: Érdemesebb Battonyánál átmenni, hamarabb átjut az ember. Aradról tovább két ut van, a gyorsabb: a nemzetközin Gyulafehérvárig, ott fel Balázsfalva, Dicsöszentmárton.
A lassabb vezet Segesvár felé, a térképeken 'vastagabb' út, ennek ellenére valóban rosszabb, mint a fent emlitett, alacsonyabb rendü...
A rend derék öraivel meg, hát, nem volt szerencséd, de általában az egytizedében is ki lehet egyezni velük... 10k forint az 1 millio lej, az rengeteg, egy falusi majd egy havi jövedelme...
Stef
Előzmény: atalanta (2749)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2750
Kedves DRT!
Felsősófalva: székelyföldi tánctábor, ha jól emlékszem Gyimes időpontja előtt.
Külsőrekecsin: Húzós hely. Tavaly voltam ott. 200 év vissza az időben. Moldvában Bákó közelében található, de csak földúton közelíthető meg. Emberek mezítláb, viseletben, teljesen archaikus minden. Sajnos a románosítás olyan fokú, hogy csak az idősebbek tudnak magyarul, csángóúl beszélni. Ha el akarsz jutni oda külön levélben keress meg!
Valaki írt a Rákóczi várról és a Nagygyimesi vasútállomásról. Aki turistáskodik ott valóban ezeket a helyeket szokta csak megnézni. Ajánlom, hogy kukkantsatok be néhány patakára (így hívják a településrészeket)hallgasátok meg Zerkula János hegedűjét, Tímár Viktor furulyáját. Beszélgesstek az emberekkel. Érdemes!
Előzmény: DRT (2735)
atalanta Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2749
Sziasztok!

Nagyon sok pozitív vélemény volt olvasható Erdélyről, szeretnék én is hozzászólni, csak egy kicsit más tapasztalatok birtokában.

Amikor tavaly nyáron, 8 nap kinntartózkodás után hazaérkeztünk Romániából, a feleségem kiszállt a kocsiból, és megcsókolta az áldott anyaföldet, és ígéretet tett, hogy többet egyetlen egy rossz szót sem fog szólni az éppen aktuális magyar kormányra, mert úgy érezte, mintha a kánaánba érkezett volna vissza.

Gyulánál mentünk át a határon, az első éjszakát Aradon töltöttük, egy tipikus, kommunizmusból visszamaradt szállodában, ahol nem volt meleg víz, de egyébként nem panaszkodhattunk. Másnap indultunk tovább, és tulajdonképpen a negatív élmények ezután jöttek. Az utak borzalmasak, 60-70 km/h sebességnél jobban nem tanácsos (illetve nem is nagyon lehet) menni. Ide tartozik még, hogy Segesvár előtt egyszerűen elfogyott a főút, illetve hazafelé jövet az 1. számú főút is nemes egyszerűséggel elfogyott, helyette hatalmas gödrökkel, és kőtörmelékekkel folytatódott a "főút".

Szováta határában, elénk bevágva (amolyan akciófilmes stílusban) megállított egy rendőrautó. Persze magyarul nem tudtak, ezért megállítottak egy román rendszámú, de magyarul beszélő urat is, de csak annyi időre, amíg elmondta nekünk, hogy elveszik a jogsimat, feljelentenek, és még meg is bírságolnak, mert nem húzódtam félre egy megkülönböztető jelzést alkalmazó politikus autója elől. Emlékeztem, hogy kb. három faluval azelőtt valóban hallottam valami szirénázást, de a forrását nem láttam. Érdekes szitu...

Magyarázkodni nem tudtam, hiszen egy szavamat sem értették, de azért ezeket a szavakat tudták magyarul: "szemét magyar", "kussoljál", "ne pofázz", mindezt a feleségem szemébe is mondva. Kb. fél óra sértegetés, és idegeskedés után, amikor átadtam nekik a 10 ezer Ft-nak megfelelő bírságot, visszadobták az összes iratunkat, majd egy "figyelni fogunk" megjegyzés kíséretében elmentek.

Ez az élmény alapvetően meghatározta a továbbiakat, egészen egyszerűen kellett egy óra, míg újra a volán mögé tudtam ülni.

A román valóság nagyon elkeserítő. A román falvak teljesen lerobbantak, de látszik is az ott lakókon, hogy nem is akarnak tenni ez ellen. Ennek az ellentéte a magyar lakta falu, ahol rend van, és tisztaság. Érdekes ez, hiszen mindíg tudtuk, hogy most román, vagy magyar lakta falun megyünk keresztül.

Egy hetet töltöttünk Marosfőn, ez egy kis falu, jórészt magyarokkal. A táj valóban lenyűgöző, a magyarok vendégszeretete nem kevésbé, egyetlen egy baj van csak: Romániához tartozik. A hatóságok önkényesen elveszik a vizet, kb. napi 2X2 órát van víz, ami nem lenne akkora baj, csak nem tudni, hogy éppen mikor. Volt olyan, hogy hajnali kettőkor... Az ott élő magyarok megszokták már, meg egyébként is, mit tudnak tenni?

Az aksink felmondta a zsolgálatot, éppen amikor hazaindultunk (volna). Mint mondták, nyugati autóhoz kb. egy hét, amíg bármilyen alkatrészt be tudnak szerezni. Megoldás: feltöltöttük, és nem állítottuk le a motort hazáig... A határon (Nagylak) muszáj volt, hiszen a román oldalon úgy döntöttek, hogy egy kicsit hagyják főni a jónépet, aminek egy mögöttünk várakozó holland úr örült a legjobban... Amit ezek után nem értett, hogy a román határőr miért kér tőle 200 Ft-ot, amikor beadja a papírjait. Elmagyaráztam neki, hogy azért, mert Romániában olcsóbb a benzin, és ez a szokás, ha már egyszer olcsóbban tankolsz...

Szóval ez Románia, immár a XXI. században. Gyönyörű tájak, elnyomott magyarság, és a tipikus keleti (balkáni?) mentalitás. Én nem vágyom oda többet!

Üdv: atalanta

gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2748
Igen, de kicsivel magasabban vannak. Az ott télen relatív -15 fokot jelent hozzánk képest.
Előzmény: Riza (2745)
BlackStar Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2747
Csernátonban annó láttam egy nagyón kafa gépmúzeumot... érdemes megnézni
Előzmény: fiatalsag (2746)
fiatalsag Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2746
Szervusztok!
Ezt nem hiszem el!!
Ma (jó, tegnap) derült ki, hogy tizedmagammal most szombattól körülbelül egy hétre megyünk ALSÓCSERNÁTONRA, a skanzenbe FAHÁZAT építeni. Egy jólelkű magyar fickó szervezte meg, a helyiek adnak kosztot, kvártélyt, mi pedig felhúzzuk a házat két ottani ács irányításával. Nagyon nagy buli lesz!! Tehát én most szombattól jövő szombatig ott leszek.Ha valaki arra ját (DRT?) akkor mindenképp szóljon, jó lenne találkozni!!!!
Nagyon örülök, hogy mehetek oda!!! Na. Nem lakik itten valaki Kézdivásárhelyen?
Csak még egy dolgot nem tudok. Vasárnap még nem dolgoznánk, el lehetne menni az 10^3 Székely Leány Napra. Kérdés, hogy? (van e pl. Kézdin busz, vagy esetleg máshogy.)
Na. Csak egy dolog bosszant... ennek az egész státusz-ügynek a lefolyása... a végén még "magyar csillagot" kell majd hordani... ezek teljesen elborultak.. :(
Előzmény: dongenaro (2741)
Riza Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2745
Köszönet!
Jól hangzik, annál is inkább mert nálunk lassan leérik a málna!
Előzmény: gaboraede2 (2720)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2744
Kedves Igehirdeto!!
Jártam arra. Találkoztam a Rákóczi-vár mellett a (még mindíg) ott őrködő román határőrrel, láttuk Erdély talán legynagyobb (KundK-ás), azóta elhagyott, pályaudvari épületét; egyszerre kiabált bennem az, hogy JAJJ, és az, hogy basszuskulcs!!!! Szerintem mindenki így van ezzel, aki oda vetődik...
dongenaro
Előzmény: igehirdeto (2724)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2743
Kedves DRT!!!
Ha van "ótótok", aránylag hamar el tudtok jutni akár Szováta-Parajd magasságából is, (mi is így csináltuk), a tájmúzeumot Csernátonban mindenki ismeri!!! Amúgy köszi az emilt, erről még beszélgetünk, remélem, személyesen!
dongenaro
Előzmény: DRT (2739)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2742
Bocsánat!! Itten folytatom:

vészeti Szövetség, amely felvállalta a romániai magyar tárgyi népi hagyományok felkutatását, megőrzését és továbbfejlesztését. Székhelye Székelyudvarhely lett.
Bod Péter (1712-1769) mellszobra a Damokos-kúria udvarán áll. 1973-ban leplezték le. Gergely István képzőművész munkája. Végh Antal (1811-1882) mellszobra Gergely István kolozsvári képzőművész munkája (1972-1973). Végh Antal Gábor Áron egyik segítője volt az ágyuöntésben.

dongenaro

Előzmény: dongenaro (2741)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2741
Kedves Mindenki!!!
Miután oly nagy az érdeklődés Csernáton-ügyben, szeretném idézni Vofkorit e helyt:
A CSernátoni Tájmúzeumot a klasszicista DAMOKOS Gyula féle udvarházban rendezték be (337. szám). Az udvarház falán emléktábla jelzi, hogy Jókai Mór járt a Damokos udvarházban. A kúria 1831-ben épült. Ez - az előkerült kőfaragványok alapján - egy korábbi reneszánsz kúria alapfalaira épült. A múzeum hivatalos megnyitója 1973 január 24-én volt. Az idős Haszmann Pál helybéli tanító munkájának igazi betetőzését jelentette. Ma Felső-Háromszék és egyben Kovászna megye legjelentősebb tájmúzeuma, és az ország egyik jelentős helytörténeti múzeuma. Néprajzi és mezőgépészeti részleggel rendelkezik. Kiállítási felület 720 m2, 6370(!) tárggyal. Ugyancsak 1973-ban alakult meg a Bod Péter Közművelődési Egyesület és a népművészeti iskola. Kiadványa a "csernátoni füzetek". A kertben a vidék mezőgazdasági munkaeszköz- és iparmúzeuma látható. Itt látható Végh Antal vasekéje, gőzgépe és az albisi Pánczél József kapálógépe. Ezenkívül a szabadtéri múzeumban (skanzen) Háromszék jellegzetes népi építkezéseit, és nagy vésett székely kapukat, gazdasági épületeket, háztípusokat tekinthetjük meg. Haszmann fiai, Haszmann Pál és József továbbvitték a gondolatot és falusi tájmúzeummá szervezték. Helyet kaptak a község határában feltárt régészeti leletek, a falu múltjának írásos bizonyítékai, néprajzi tárgyak, tulipános ládák, festett bútorok, a népi foglalkozások szerszámai, régi könyv és okmánygyűjtemény, numizmatikai gyűjtemény, művelődéstörténeti értékek. Ugyanitt megcsodálható az 1776-ban öntött Thúry-harang is. A múzeumeot gondozó Haszmann-fívérek itt élesztették újra a háromszéki székely kapufaragás hagyományait.
Ma az itt működő népművészeti iskola (népfőiskola) népi faragórészlege külföldön is híressé vált. 1995 október 1-én Csernátonban megalakult a Romániai Magyar Népmű
Előzmény: dongenaro (2740)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2740
Kedves Mindenki!!!
Nemrég (max. 100-200 hozzászólással elébb) írtam Csernátonról. Most itt van a "CSernátoni Lapok" 4-5 példánya, melyekről igértem, hogy ha a szkennerem jó lesz, megpróbálom hozzáférhetővé tenni minden kedves topictársnak. Alsócsernáton; egy múzeum, egy képzőművészeti tábor (nyáron), és a legnagyobb mezőgazdasági múzeum, amit valaha BÁRHOL láthattam. A Címük, ha nem tévedek:
4067 Cernat (Alsócsernáton) Nr. 330 jud. Covasna
Telefon: 166
üdvözlettel : dongenaro
Előzmény: gaboraede2 (2736)
DRT Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2739
Hogy lehet oda jutni, hol van pontosan, meg mi a helyzet a bulival? Kösz a választ!
Előzmény: Gurg (2738)
Gurg Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2738
mit szeretnél tudni Csernátonról?
Előzmény: DRT (2737)
DRT Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2737
Így azért már más :) Remélem lesz róluk valami, mire indulunk.
Előzmény: gaboraede2 (2736)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2736
Csernát nincs, Csernáton a neve, csak ilyen cselesen keresztelték el. Sajna ezekről még nincs infónk.

Üdv., Ede

Előzmény: DRT (2735)
DRT Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2735
Változatlanul nem találom a következőket: Csernát, Felsőófalva, Külsőrekecsin. Pedig mindhárom helyre szeretnénk eljutni. Aki tud, segítsen, köszönet érte!
DRT Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2734
Vajon ki volt az az egy, aki leadott 300 szavazatot?!?! Meg miért nem figyelnek, hogy egy IP-címről csak egy jöjjön....de ez nem ide tartozik.
Előzmény: ready (2728)
nereusz Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2733
Bocsássatok meg,
tudom, hogy Ti nem politizáltok, de hátha el tudtok igazítan!

A Vasárnapi Úságban hallottam, hogy 20-án a világhálón valaki cikket írt, amelyben mint egyáltalán nem nagy újdonságot emlegette, hogy Románia, Szlovákia, Németország stb. magyar és erdélyi viszonylatban már régen túlvannak a nemzethez tartozást igazoló papírok (Ld. magyar igazolvány) kiadásán.
Meg tudnátok mondani, hogy hol találom ezt a cikket?

Előre is köszönöm: nereusz.

rocher Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2732
Előzmény: rocher (2731)
rocher Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2731
Előzmény: rocher (2730)
rocher Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2730
Előzmény: fd (2727)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2729
Kösz. Én szavasztam, de nem állunk jól!
Előzmény: ready (2728)
ready Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2728
Egy kerdoiv, Erdely hovatartozasarol itt.
fd Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2727
Ha még nem mondtam volna: Szép tematikus gyüjteményt rakott össze valaki a *.lap.hu család égisze alatt. Megtekintése javasolt, a szerzönek, ha itt van köztünk, gratula!
nem linkeskedek, ugyis elrontanám :)
erdely.lap.hu
Stef
DRT Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2726
Mindjárt dobok is egy mail-t! Kösz!
Előzmény: igehirdeto (2724)
DRT Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2725
Ez mi is?
Előzmény: fd (2723)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2724
Kedves DRT!
Gyimesközéplokra nem tudsz emailozni, mert nincs interurbán. A fazi@netsoft.ro talán tájékoztat, ő mindig ott van. A tábort Sára Ferenc vezeti. Zseniális figura, kiköltözött Mo.-ról Gyimesbe, mellesleg a legjobb (szerintem) koreográfus Magyarhonban. A táborban tánc, hangszer, ének tanítás, kézművesfoglalkozások lesznek. Emellett összművészeti fesztivál: Dresch Mihály, Kerényi Róbert, Dél-alföldi Szaxofon Zenekar, képzőművészeti bemutató, Boka Gábor, tavaly még Sebestyén Márta is volt. Szóval érdemes kinézni, ha szervezetten jösz a táborban az étkezésedet, a szállásodat megoldják, de ha engem megkeresel én is megoldok mindent. Gyimes mindig a világ közepe, de ilyenkor méginkább az!
Gyertek minnél többen!
Előzmény: DRT (2716)
fd Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2723
a kiut miért nem jó?
Előzmény: DRT (2722)
DRT Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2722
Biztos volt már, de hogy tényleg ne vesszünk el: nem tud valaki egy igazán használható erdély térképet a neten???
Fontos lenne, mert 1-2 helyet nem találok...
Előzmény: DRT (2721)
DRT Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2721
Ezt jó tudni.

"elveszni nem fogtok" - erre nagyobb összegben is mernék fogadni :)

Előzmény: gaboraede2 (2719)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2720
Varsági Malnáfesztivál

Minden év augusztus első vasárnapjára tervezik, bár idén felmerült, hogy csúszik egy hetet, majd megtudjuk.

A programok:
Málnavásár
Néptáncsoportok fellépése a környékről
Flekkensütés
... meg az ezekkel szokásos dínom-dánom.

Erdélyi Turizmus

gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2719
Sajnos néha az emilre is egy hét múlva válaszolnak, mert sokszor az elérés azt jelenti, hogy hetente egyszer megnézik a leveleket.
A többi helyre pedig telefonálni kellene, csak úgy elindulni bizonytalan, de a kevésbé felkapott helyekre nem lehetetlen. Az emberek segítőkészek, elveszni nem fogtok.
Ede
Előzmény: DRT (2718)
DRT Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2718
Aha, mi alapvetően mindenhová csak 1-2 napra ugranánk el, a többin meg mennénk, mint az eszelősök szerteszét :) Mondjuk ahol e-mailcímek is vannak, mint érdeklődési lehetőség, oda írok, de a többi ezek szerint lutri lesz :)
Előzmény: gaboraede2 (2717)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2717
A programok településén vagy néhány km-es körzetükben biztosan találsz még szállást. Erdély még nem annyira foglalt főszezonban sem, hogy lehetetlen lenne. Talán csak a nagyon híres üdülőhelyeken kell egy hónappal előre jelentkezni. Ahol tánctábor van, ott 2-3 héttel előtte nem árt érdeklődni, ha viszont a szervezőkön keresztül mész teljes időtartamra, akkor legalább 1-1,5 hónap.
Ede
Előzmény: DRT (2716)
DRT Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2716
Gyimesközéplok júl. 28- aug. 4.
Tudtok erről részleteket?
Köszönet előre is!

Ja, a lényeg: július utolsó két hetére 8 olyan programot találtam, amit csak meg kellene nézni. Mennyi rá az esély, hogy szállást is tudok keríteni mindenhova?

Előzmény: gaboraede2 (2715)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2715
molgab: a kérdéseid egy jó részére választ találsz az Erdélyi Turizmus oldalain.
Üdv., Ede
Előzmény: molgab (2710)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2714
Az utóbbi időben nem jellemző, hogy kérték volna. De, biztos ami biztos, tegyetek be némi valutát (most már elvileg a forint is az :-)), ha meglebegtetsz egy köteg pénzt, a fene se fogja számolgatni, meg átnézni.
A baj általában a tájékozatlan utazók beidegződött válasza miatt szok lenni, akik kapásból rávágják a rutin kérdésre, hogy biza nálunk nincs egy darab valuta se, mit képzel maga rólunk! Az ilyet szaporán visszafordítják, s a röhej az, hogy valójában többszáz márka volt nála. (megtörtént eset, tanúja voltam)

A trabi jó választás, egy csavarhúzóval s két villáskulccsal akár az árokparton is megcsinálhattok egy nagygenerált. Vigyetek magatokkal drótot, hogy a leszakadt kipufogót komolyabb utánajárás nélkül vissza tudjátok kötni.

Előzmény: Tompa (2711)
rocher Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2713
Az nem biztos. Öcsémnek is Trabija volt és nem esett nehezére lakott településen túllépni az 50-t:-)))

Molnár Gábor, most kissé sok a melóm, de amire tudok, arra írok valamit.
Előljáróban: a Fogarasi-havasok megér egy külön misét.Ez amit leírtál kicsit sok két hétre. Meg a Fogaras júliusban nem olyan stbil. Ott könnyen kipróbálhatjátok a "bőrig ázva, 40 kilós hátizsák, első lakott település 2 napra" szindrómát. Nekem sikerült:-(((

petra

Előzmény: arnyekember (2712)
arnyekember Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2712
a Trabitól függ :))) De legalább nem büntetnek meg gyorshajtásért :)))
Előzmény: Tompa (2711)
Tompa Creative Commons License 2001.06.25 0 0 2711
Hello mindenki!

Négy jóbarát gondolt egy merészet: vesz egy tízéves trabit s felszántja vele Erdély hegyeit-völgyeit.
2 és fél hétre terveztük az utat, mely során bejárnánk a vidéket Kolozsvártól kezdve, Székelyföldön át érintve Segesvárat, Marosvásárhelyet, Szovátát és környékét, a Mohos lápot, Csík, Háromszék régiókat, majd Brassó után a Fogarasi havasokban kirándulnánk egy nagyot.

Na de a lényegre térek. Érdekelne, hogy a román határőrök kérnek-e márkát (azt a 100-150-et fejenként(?)).

Ja és szerintetek mennyi esélyünk van egy trabival a túlélésre? :-))

Tompa

molgab Creative Commons License 2001.06.24 0 0 2710
Sziasztok!

Azért fordulok hozzátok, mert szükségem lenne a segítségetekre! Néhány barátommal együtt évek óta járunk túrázgatni (ez évente mindössze egy-két hét) Magyarországon.

Tavaly léptünk ki először külföldre. A Bihari hegységet másztuk meg, néztünk egy kicsit szét. Idén a Hargita a cél július 8 és 16 között, és bár nem tudom, hogy ők a szervezésben hol járnak, de gondoltam nem árt ha hozzáértőkhöz fordulok.

Tulajdonképpen ha tapasztaltnak nem is vagyunk mondhatók, azért már volt részünk ebben abban. No nem kell semmi merészre gondolni, de nagyjából tudjuk, hogy milyen nehéz lehet egy hátizsák, milyen bőrig ázni, úgy hogy két napra van az első lakott település.

A félreértések elkerülése végett tisztáznám, hogy jelen esetben mi elsősorban a természeti látványt szeretnénk megcsodálni, mindezt úgy, hogy zsákocskával a hátunkon irány neki egy héten keresztül, és ami belefér. Sátor, koszos póló, éneklés, meg némi napi őrültség.

Nos. Amire kíváncsi vagyok, és amiben jó volna ha tanácsot tudnátok nyújtani,az a következő lenne:
(Bocs ha olyan kérdés hangzik el amire már van válasz, de őszintén megvallva nem olvastam végig a hozzászólásokat...)

-tudván hogy a Hargita jóval messzebb fekszik, mint a Bihari hegység, s tudván azt is, hogy milyen az úgy általában a nyugati rész, mennyiben tér el ez a régió mondjuk Nagyváradtól? (Beleértve mindent)
-milyen helyek vannak amit mindenképpen meg kell nézni, ha mondjuk Marosfőről indulunk? (azt, hogy milyen utat járunk be, még mi sem döntöttük el. Variációk vannak, csak tanács kéne a döntéshez)
-szükség van-e előzetes óvintézkedésekre, legyen az anyagi, orvosi,biztonsági (Hú ez kicsit keményen hangzott! Bocs), egyéb?
-milyenek az arra élő emberek, mennyire lehet rájuk számítani?
-kell-e tartani a vadaktól?
-van-e valami igazi különlegesség?
-van-e arrafelé ilyenkor valami helyi dínomdánom?
-megolható-e hogy egy vonat megálljon ott, ahol menetrend szerint nem kéne?
-milyen megközelítést javasoltok? (Van már 4 verziónk)

Más nem jut eszembe...egyenlőre.
De ha bármi tanácsot tudtok adni, vagy bármi van ami fontos lehet, ha csak egy kevés is (pl. ne nyúlj a sárga-piros siklóhoz), azt nagyon meg tudnám köszönni!
Előre is sok köszönettel!

Molnár Gábor

rocher Creative Commons License 2001.06.24 0 0 2709
Pedig nem igen szoktam vitatkozni. Csak nem örültem, amikor idejöttek tökmaghéjat köpködni. Tudod, azt nagyon utálom:-(((

petra

Előzmény: sver (2707)
sver Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2708
A zárójeles mondat a smiley-ra vonatkozik.
sver Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2707
Néhány ember igencsak megbánhatta, hogy veled keveredett vitába. :-))) (én nem tudok ilyen jópofa dolgokat belinkelni)
Előzmény: rocher (2700)
rocher Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2706
Akkor má értem:-))
Előzmény: Gyedmaroz (2705)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2705
Csak szinkronizáltam.
Előzmény: rocher (2704)
rocher Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2704
és ilyen jól tudott magyarul?:-)))
Előzmény: Gyedmaroz (2702)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2703
Neked is!
Előzmény: marcipa (2697)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2702
Azért azt elfelejtettem mondani, hogy engem eddig 100%- ban zsebre bírságoltak. Egy komolyabb esetem volt, piroson mentem át (klasszikus palifogó lámpabeállítás: piros-sárga fél óráig, utána zöld), de akkor, pechére egyedül volt a fakabát, s félórát Hacsek- Sajóztunk, hogy szerintem zöldön, szerinte piroson, míg végül menjek a picsába! felkiáltással elengedett.
Előzmény: rocher (2701)
rocher Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2701
Akkor még szerencséd vot, mert tavalyelőtt Váradnál, Osorhei-nel, ami szvsz a legveszélyesebb hely, vasárnap délután 70 km/h óra miatt egy csekket akartak adni, amit természetesen csak hétfőn lehetett volna befizetni. Két kicsi gyerekkel, iszony patthelyzetben voltunk, ráadásul minimum Kolozsvárra kellett volna visszamenni, mert Váradon senki ismerősünk nincs. Aztán valahogy kimásztunk,de nagyon meleg helyzet volt:-(((

petra

Előzmény: Gyedmaroz (2696)
rocher Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2700
Előzmény: sver (2695)
arnyekember Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2699
mostanában 100-al kell osztani :)))
Előzmény: Glück (2698)
Glück Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2698
Mennyi az HUF-ban?

marcipa Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2697
Jóestét!
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2696
A Feleki tetőn vigyázzatok, ott kifejezetten a külföldiekre utaznak (gondolom máshol is), 50.000 lejre úgy levettek, hogy szólni se tudtam.
Előzmény: rocher (2694)
sver Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2695
Kösz petra, mint mondtam, olvastam a hozzászólásokat, úgyhogy tudom, hogy veled jóban kell lenni... ;-)
Előzmény: rocher (2694)
rocher Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2694
Üdv sver, jó hallani az ilyen hozzáállásokat. Akkor én már nálad régebben vagyok budapesti, 11 és fél éve:-)))

Mához egy hétre indulunk, nagyon húzós lesz, 2 hét, sokfelé megyünk Kolozsvártól Tusnádig, 15 megállóval és tele elhatározással, hogy csakazértse hagyjuk magunkat megbüntetni. Egyszerűen nem lehet tartani helységben az 50 km/órát:-(((

petra

Előzmény: sver (2692)
Riza Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2693
Köszönöm. Készülök oda!
Előzmény: gaboraede2 (2690)
sver Creative Commons License 2001.06.23 0 0 2692
Kedves topiclakók!
Már vagy két hete olvasgatom a hozzászólásokat, de addig nem akartam megszólalni, amíg végig nem rágtam magam rajtuk.
Igen, jártam már Erdélyben. Kedvenc hely: Torockó, azon belül is a Koccintó nevű műintézmény (ha arra jártok üdv Balogh Szabolcs tulajnak) (remélem, jól emlékszem a nevére, elég zaklatott volt az az éjszaka :-) ) Kedvenc hely 2.: Kolozsvár, lepukkkantságában is nagyszerű. Székelyföldön még nem jártam, de hamarosan bepótolom ezt a hiányosságot, az nem vitás.
Egyébként "teljesen magyarországi" vagyok, a káderezés kedvéért az eddigi állomások: Szarvas-Sárospatak-Budapest (az utóbbi már öt éve, hamarosan frissdiplomás leszek :-) ). A kötődésről meg egyebekről talán később.
üdv mindenkinek: sver

P.S. Kaviat neked külön is üdv, ha erre jársz!!!

hormoSapi Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2691
ha érdekel tismerek egy emberkét aki minden évben szervez egy motorosturát Edélyben. Nevet és munkahelyi telefont tudok adni.
Előzmény: fiatalsag (2673)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2690
Malnafesztivál: néhány nap türelmet kérek és megírom.
Ede
Előzmény: Riza (2665)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2689
Egy pici segítség:

Nagyváradtól kb. 20 km- re készült.
Ja, és nem photoshop trükk, román realitás!

Előzmény: Gurg (2686)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2688
Jöhet, este majd csinálok egy tárhelyet ennek a topiknak.
Előzmény: rocher (2681)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2687
Nézd meg a forrást (source):

petra pld. így csinálta:

<A HREF="http://www.nextra.ro/rofarom/tsy/talalkozo2000/STA_1633o.JPG"> Javítva:-)))</A>

Előzmény: Gurg (2685)
Gurg Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2686
ez nem a Sztalin halálvasútja?
Előzmény: Gyedmaroz (2678)
Gurg Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2685
és hogy kell belinkelni?
Előzmény: Gyedmaroz (2674)
DRT Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2684
Más: szépek a képek, lehet hogy egyszer csak elkezdek túrázni...De hát "nehéz, nagyon nehéz" :)
DRT Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2683
Te lettél volna a tippem :) De jobb biztosra menni :) Köszönöm a meghívást, remélem élni tudok majd vele! Addig is mail megy.
Előzmény: dongenaro (2670)
rocher Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2682
Előzmény: Gyedmaroz (2679)
rocher Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2681
Szavadon foglak, küldök néhány képet, mert nekem nemigen megy a tar.hu-m, máshova meg nem tudok ftp-zni:-(((
rocher Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2680
Kb. 15 évvel ezelőtt az egyik unokabátyám. Alig tudtuk valami garázsba betuszkolni, mert ahogy megérkezett máris 50-en akarták megvenni:-)))
Előzmény: fiatalsag (2673)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2679
A Hargita szuper.
Piricskén még javítani kéne.
Előzmény: rocher (2676)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2678
langyos :-)
Előzmény: gaboraede2 (2677)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2677
Szibériában, és most épp meleg van.
rocher Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2676
Előzmény: rocher (2671)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2675
Egyúttal bemutattam azt is, hogyan kell elb*ni a linket.
Szóval: Torockó teteje
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2674
Egyszerű(nek tűnik). Beszkenneled (hacsak nem élből digitális), felrakod egy ingyenes tárhelyre, s belinkeled.
Pld. : Torockó teteje
Vagy: találós kérdés: ez hol készült?

De csinálhatnánk egy kollektív fényképalbumot is. Ha elküldöd nekem, én felrakom valahová, s onnan bátran linkelhető.

Előzmény: Gurg (2672)
fiatalsag Creative Commons License 2001.06.22 0 0 2673
Egyszerre kavarog öröm, düh, és szomorúság bennem... először is nagyon köszi a gratulálásokat, másodszor is ISMÉT sikerült kedves "leendő-ex" túratársaimnak az utolsó pillanatban lemondaniuk az utat, úgyhogy sajnos nem tudok most menni. :( Borzasztó érzés ez, miután Csíksomlyót kihagytam, most itt egy újabb szörnyű csalódás... NAGYON HIÁNYZIK ERDÉLY!!! A hegyek, az erdők, a régi épületek...
Úgy hiányzik, mintha szülőföldem lenne... Budapestet is szeretem, de valahogy itt az ember nem érezheti igazán szabadnak magát.
Más: vki írta a Bródy-Feró beszélgetést. Teljesen egyetértek. Ha az "ellentáborok", namcsak a politikában, szemközt találkoznának egymással, először csak ilyen vitaműsorokban, utána esetleg "emberileg", akkor sokkal normálisabb mederbe terelődnének a viták. De ebben a mai individualista világban nagyon ritka az ilyen.
Megintmás: volt már valaki motorral erdélyben?
Mármint "madzsar" rendszámúval?
Gurg Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2672
mert fogalmam sincs, hogy hogyan kell ide fotót berakni
Előzmény: Gyedmaroz (2666)
rocher Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2671
Na látod ez jó kérdés. Holnap máris elkezdem a múlt hétvégi fotók szétszedését.

petra

Előzmény: Gyedmaroz (2666)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2670
Kedves DRT!!
Természetesen én vótam!!! Kérlek szépen küldj el nekem mindent, am a véleményedet tükrözi! Remélem, ha Te is eljössz a "nagy" lupai talira, személyesen is el tudunk beszélgetni!!!
Üdvözlettel : dongenaro
Előzmény: DRT (2650)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2669
Ebben a hozzászólásban elkövettem egy csomó hibát: kéretik ÉRTELEMSZERŰEN olvasni!!!
nagyon köszönöm:
dongenaro
Előzmény: dongenaro (2667)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2668
Még egy válasz:
Én tennap a VIASAT-on (amit nem igazán tartok sokra) néztem a NAGY FERÓ vs. BRÓDY JÁNOS vitát, és nagyon élveztem, főleg azt, hogy két ENNYIRE ellentétes beállítottságú ember konszenzusra tud jutni, nem anyázták egymást, véleményeket mondtak, amiket a másik fél (szinte természetesen) tiszteletben tartott. ŐK TUDTÁK, HOL A HATÁR a politikai vélemény kifejezésében. A többi nyilvános fórumokon vajon miért nem tudják magukat a politikával foglalkozók moderálni????
dongenaro
Előzmény: czimbi (2658)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2667
Kedves czimbi-házaspár!! (azaz cicvarek-czimbi)!!
Ez, amit tennep izentem, már tényleg a VÉGE, sokkal több dolgot nem kell Lupán csinálnunk. Nagyon remélem, hogy meg tudjuk tartani az igéretünket, mely szerint ezen a nyáron... Most, úgy látszik összejön. S egy igéret, egy percet sem fogok késlekedni, ha kiderül, hogy mikor áll a mi pici Lupa-házunk készenlétben arra, hogy az "Erdély-topic minden kedves hozzászólóját fogadni tudjuk! T. nejem véleménye : tartsunk előtte némi egyeztető-ülést, erre én a KERÉK nevű, vagy egyéb óbudai kiskocsmákat javasolnám, ahol a szervezési problémák mellett megismerkedhetnénk a fent nevezett műintézmény gasztronómiai specialitásaival, meg sörével is, jól elbeszélgetve, (természetesen előzetesen)!!!
Az egyeztető ülés tárgya az egyéni, speciális igények felmérése, valamint az érkező létszámmmal kapcsolatos teendők megvitatása volna, ezt én sem tartanám rossznak!!! Email-en nem lehet mindent azonnal egyeztetni, jobb a szóbeli konszenzus!!!
dongenaro
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2666
Érdekes, hogy olyan sok szép helyen jártatok, s olyan kevés fotó van ebben a topikban, hogy az már botrányos. Miért?
Riza Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2665
Ki tudja?
Miből áll a MÁLNAFESZTIVÁL?
rocher Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2664
Hát nem túl biztató, akkor mégis marad a Bp.-Várad-Kolozsvár.

De azért kösz szépen.

petra

Előzmény: Zézé (2662)
DRT Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2663
Köszi!
(gondoltam, hogy nem Te vagy az, akkor nem beszéltük volna meg :-) )
Előzmény: igehirdeto (2651)
Zézé Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2662
Az M3 hetijegy 1400 Ft. korul van, es ezzel sok idot meg lehet sporolni.
A 3 ut sem rossz - ha az autopalyan nem szaguldoztok, es nem forgalmasabb mint a 4es.
Vaja-ig az ut turheto, utana kezd docogosebb es kacskaringosabb lenni. A hatarhoz kozeledve kezdi felvenni a roman utak minoseget.
Az atkeles tovabbra is lutri: konnyen megtortenhet, hogy 5 percet allsz, de az is elofordulhat, hogy masfel-ket orat.
Szoval a design-os hataratkelo tok folosleges lett megcsinalva, ha ugyanugy 1-2 helyen pecsetelnek.
Asszem a romanok meg mindig fertotlenitenek, de fizetni nem kell.
Visszafele meg szemetdijat kell fizetni, ha roman rendszamu autoval mentek.
Nyiregyhazan, Budapest fele, teljesen hulyen vannak a tablak kirakva. (Ahol azt mutatja, hogy balra, ott egyenesen kell menni ;-)

Roviden ennyi ...

Z

Előzmény: rocher (2657)
rocher Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2661
Pedig még tévét se néztem az este:-)))
Előzmény: czimbi (2659)
Gurg Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2660
nekem es!
czimbi Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2659
petra, te imádod az adrenalint!:))))
Előzmény: rocher (2655)
czimbi Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2658
Kedves dongenaro, majd átadom cicvareknek az üzeneted, egyelőre nincs gépközelben; de ahogy soroltad a végzendő feladatokat, nem fog lekésni róla!

Nem nézte közületek valaki a tegnap este a DunaTv-n este úgy tíz felé a Makovecz Imrével készített dok.filmet? Nagyon tanulságos és élvezetes volt őt hallgatni;

Síkraszállt az igazi értékek mellett, tiltakozott Trianon miatt, az is kiderült, hogy nem szereti a liberálisokat, a szegfűveseket sem, de erről olyan nyíltan és ugyanakkor természetesen beszélt, hogy nagyon sok álpatrióta tanulhatna tőle. Summa summárum, tetszett...

Előzmény: dongenaro (2649)
rocher Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2657
Csengersima: milyen arrafele az út a határig, az átkelés és a határtól az út. 3 éve jártunk arra, de katasztrófális volt. Csak most időt lehetne spórolni, ha arra mennénk.

petra

Előzmény: Zézé (2656)
Zézé Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2656
"A legnagyobb magyar népességű települések a trianoni Erdélyben (ezer fő)" táblázatban elég ... pontatlanok ;-) az adatok, a többi az nagyjából jó.

Csengersima még érdekel? Mit akarnál tudni?

Z

Előzmény: rocher (2655)
rocher Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2655
Előzmény: rocher (2654)
rocher Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2654
Már megint nyitottak egy idióta topikot a politikában, de a nyitóban van egy link, amit érdemes megnézni. A kommentárokat meg ne olvassátok el!!!!

Itt

rocher Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2653
Na te is szarva között találtad a tehenet:-)) dongenaro a topik legkevésbé erdélyi tagja. De legalább asszimilálódott. és ez jó jel.

petra

Előzmény: birkuci (2652)
birkuci Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2652
Kedves dongenaro!

Igen én említettem anno akkor is Kisgalambfalvát. Nagyon örülök, hogy így emlékeztél rá. Kb. egy éve rendszeresen olvasom a topicot, de sajnos kevés hozzászólnivalóm van. Volt egy erdélyi "szeretőm", ő galambfalvi, s az a 2 év elég volt ahhoz, hogy megszeresselek Benneteket, Erdélyieket.

birkuci

Előzmény: dongenaro (2628)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2651
Én már megkaptam!
Kívánom a magyar glóbusnak, hogy sok ilyen (de csak ilyen) kiváló liberális teremjen rajta!
Előzmény: DRT (2650)
DRT Creative Commons License 2001.06.21 0 0 2650
Valakinek még lógok a liberális gondolkodás kifejtésével, de nem emlékszem ki kérte :( Szóljon legyen szíves és küldöm!
dongenaro Creative Commons License 2001.06.20 0 0 2649
Újabb hozzászólás a részemről, ~1 nappal később...
Mindannyiunk, akik várjuk a lupai talit, egy jó hírrel leszünk gazdagabbak: máma vót nálunk a vízvezetékszerelő, és most már itt-ott víz is van a házban; bojlert, mosogatót, zuhanyt szerelt, és be is fejezte, most már "csak" némi glettelés, csiszolás, festés, villanyszerelés, berendezés van hátra, s hipp-hopp jöhet végre a TISZTELT Társaság a talit ünnepelni!!! Én is alig várom !!!
dongenaro
p.s.: ez VÉGRE egy aktuális válasz cicvareknek is, akinek ezzel már régóta tartoztam...
dongenaro Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2648
Ezért a "sehr" költői kitételért mindenkitől elnézést kérek : " a parajdi strandon aránylag gyakorlatilag állandó a hőmérséklete" helyesen: aránylag állandó
dongenaro
Előzmény: dongenaro (2647)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2647
Kedves Petra!!
Ha a csíki fürdő hideg, az ember elmegy Parajdra, mert az ottani "víznek" a parajdi strandon aránylag gyakorlatilag állandó a hőmérséklete. Hogy a vizet miért tettem idézőjelbe, azt biztosan tudod! :O)))))))
dongenaro
Előzmény: rocher (2641)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2646
Bizony, bizony Csernáton!!!
Ott voltunk, és nem győztünk meglepődni.
1. Ott találtuk (talán egész Európában) a legbővebb mezőgazdasági múzeumot. El tudjátok képzelni, hogy 50-100m hosszan sorakoznak olyan gőzgépek, amikkel nagyapáink vetettek, kapáltak, boronáltak, szántottak?
2. A kézmíves-tábor: egyszerűen megindító volt, hogy mai fiatalok, olyan lelkesedéssel, akarással DOLGOZNAK ott azon, hogy egy régi minta a fafaragások között egy székelykapun; egy régi minta egy kopjafán; egy régi minta egy hímzésen EL NE FELEJTŐDJÖN! Ezek a "gyerekek" sátrakban laktak a tábor területén, és nem mondhatom, hogy luxus-körülmények között!! Én is ide szerettem volna küldeni a gyerekeimet, csak az "égiek" közbeszóltak, pedig valszeg nagyon jól érezték volna ott magukat!!!
3. a "múzeum" is maga volt a csoda, nagyon tetszett!! Az Alsócsernátoni Tábor és Múzeum maga is ad ki újságot, ami (számomra is) nagyon értékes, ezért amennyi kapható volt(elég borsos áron), mind megvettük. Ha egyszer jó lesz a szkennerem, valahogy megpróbálom közzétenni: de addig is; Alsócsernáton olyan hely Erdélyben, mint Ilyefalva: ahol őrzik a hagyományt, és megpróbálják továbbadni!!! KI NE HAGYJÁTOK!!!
szeretettel: dongenaro
Előzmény: Gurg (2643)
Gurg Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2645
Ede,
irtam egy mailt neked
Gurg
Előzmény: gaboraede2 (2644)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2644
A miccses hely jókor jött, mert a másik bedugult Feketetónál (a Kolozsváros topic-ban írtam róla). Gheghie = Gégény, de gyanítom nem lesz kitáblázva magyarul egyhamar.
A váradi kitáblázásokkal egy nagy problem van: könnyű elnézni a teherautósokra vonatkozó táblák miatt. Osztán mehetsz még 5 km-t zakatolva.
Ede
Előzmény: rocher (2641)
Gurg Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2643
sziasztok,
egy jóbarátom levelét kopizom ide
hátha valakit érdekel

Erdélyi kézművestábor

Székelyföld délkeleti csücskében az emberek még ma is fába vésik
gondolataikat . Közéjük megyünk tanulni, figyelni, hallgatni.

Anyag: fa
Helyszín: Csernáton (Háromszék)
Időpont: július 20-28
Költségek: 1500Ft/nap (szállás, oktatás)
Utiköltség: 10000Ft (autókkal megyünk és jövünk)

Szeretettel várok minden érdeklődőt.

Nádudvary Tamás
tel:72/222-359 mobil:30/9161217
nadudvary@freemail.hu

rocher Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2642
MURFATLAR, az olyan mint itt Tokaj.

Tip-Top, hát az télleg tipp-topp.

Előzmény: igehirdeto (2640)
rocher Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2641
Ma kerültem gépközelbe a hétvégi nagy hajtás után. Iszonyatos volt az útunk oda-vissza/Bp.-Dézs+ 13 km/, de talán holnapra kipihenem.

Micset ettünk Gheghie baloldalán Várad felé. Isteni volt, jól átsütötték, csak egy sör kellett volna mellé:-(((

8 mics+ kosár kenyér+ 4 db üveges Sprite= 84.000 lej= 840 Ft /olcsó!!!!/

Vigyázzatok nagyon az integető, pénzváltó stb. figurákkal, már beindultak.

Kolozsvár elég siralmas, legalábbis én nagyon elszörnyülködtem. Várad felé csomó elterelés, a borsi út is luftosan van kitáblázva.

Kérdezzetek, most nagyon alacsony a vérnyomásom:-)))

Csengersima felé járt-e valaki mostanában?

Fiatalság, a csíki fürdő nagyon hideg, nem fehér embernek való. Korcsolyát lehet kölcsönözni, azt nem tudom, hogy mennyi.

petra

igehirdeto Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2640
Szeredán tényleg jó sörözők, kocsmák vannak. A sétálóutca elején, az északi oldalról, a református templom felől található a Rozmaring (vagy Margaréta vagy Muskátli - valami virágnév)csárda. Szenzációs a vajban piritott pisztráng. Elég jó a borkínálatuk is. Van magyar bor is, de érdemes megkóstolni a román borokat is. A murfoklár (nem emlékszem hogy írják, végtére is inkább ők tanuljanak magyarul...) egészen jó, viszont kicsit drága, de nekünk még így is megfizethető. Próbáljátok ki Marosvásárhelyen a Tip-top vendéglőt. Erdélyben én ott ettem a legjobb, legbőségesebb tradicionálisan erdélyi ízeket. A vízmű mögött található, teljesen magyar hely, asszem a régeni fő út közelben. Én találomra is mindig megtalálom, ajánlom másnak is.
Előzmény: DRT (2638)
rocher Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2639
Előzmény: fiatalsag (2636)
DRT Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2638
Ez így van, Szeredán remek sörözők vannak, nagyon hangulatos a belvárosi rész (kicsit egyébként Szabadkára hajaz szerintem) és közel van a jégcsarnok is :)

Más: igehírdetővel tisztáztuk a félreértést, minden rendben, még 1szer bocs mindenkitől!

Előzmény: gaboraede2 (2637)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2637
Inkább jó reggelt! Gratula az érettségihez, most már nyomulhattok Erdélybe.

1. A városokkal általában problem, hogy nincs falusi turizmus, a szállók meg elég drágák. Egyelőre nekünk sincs infónk olcsóbb helyekről, majd próbálkozunk koleszeknél, persze ez Nektek már késő lesz.
2. B.hunyadon egyszerűen nincs. Nem tudom mi a tűrési szintetek, de ótvar az egész város amióta a többségiek lettek a többségiek. Viszont nem messze van (Körösfő után) a Kurucz csárda, oda járnak külföldiek is.
3. Szeredában a sétáló utcában nagyon jól el lehet sörözgetni, van neki hangulata. Lehet hallgatni a helyi ifjú titánokat jellegzetes csíki akcentusukkal.

A ház a tietek, szólok Vinczééknek, csak mennetek kell.

Jó reggelt, Ede

Előzmény: fiatalsag (2636)
fiatalsag Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2636
Jóestét, hát csak én írok ide?
Nembaj, megsúgok valamit:
leérettségiztem.

És most jönnek a szokásos kérdések...
(remélem nem megyek az agyatokra...)
1. Nagyváradon olcsó, de tűrhető szállás, vagy
tűrhető hajnalig nyitvatartó "szórakozóhely"
2. Bánnfyhunyadon tűrhető "étkezde", "szórakozóhely"
3. Csíkszeredán tűrhető "étkezde", "szórakozóhely", jégpályán lehet-e korcsolyátbérelni :), milyen a strand

Nagyon szépen megköszönném az esetleges segítséget. Egy ipari túrát fogunk péntektől lebonyolítani. Egész bihart bejárjuk, megnézzük az 1000 székely leány talit.

Kedves Gaboraede2! A KSZK-i "kulcsosházat",
ha még szabad, akkor lefoglalnám, 4 fő részére, jún 29 estétől másnap délig. Esetleg meglehetne egyezni azokkal, akiknél a kulcs van, hogy főzzenek 29. - re valami vacsorát? Mert este 8-9 körül érnénk oda, farkaséhesen :). Bocsánat, hogy itt a topicban "zaklattalak".

Köszönöm előre is a segítségeteket.

Szép álmokat!

fiatalsag Creative Commons License 2001.06.17 0 0 2635
lesz tasztal tali juli 6.
jönne vki?
fiatalsag Creative Commons License 2001.06.15 0 0 2634

Szurony szegezz! Előre ceklerek, előre!
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.15 0 0 2633
Köszönöm, az igazi erőssége az lesz, hogy lehetőség szerint minél több írott anyagot összegyűjtünk, hogy egy komoly kínálatot tudjunk biztosítani. Ha nem is veszi meg valaki nálunk, azért még informálódhat. Meg persze színesíti az oldalainkat is a szolgáltatás.
Egyébként csak Libri által kínált vagy saját kiadású könyv tehető a választékba. A mostani állapot az általunk Librinél megtaláltnak csak kb. negyedét teszi, ki, érdemes visszatérni jövő hét közepén-végén.
Ede
Előzmény: igehirdeto (2632)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.15 0 0 2632
Jó ötlet ez a könyváruház!
Nekem sok újdonságot ugyan nem hoz, mert vagy olvastam már a kollekciót, vagy már megvettem.
Javaslom, hogy próbálj a Magyar Ház felé is tájékozódni, bár nem tudom, hogy ők összeilleszthetők e a Librivel.
Van egy javaslatom a topicokt felhasználva csináljunk egy kis cserekereskedelmet. Biztos mindenkinek van olyan erdélyi könyve, térképe, esetleg más jellegű relikviája, amit szívesen elcserélne, esetleg eladna.
Rögtön megragadom az alkalmat, és kérem jelenkezzen az akinek van az Észak-Erdély visszafoglalásakor a magyar bakáknak adott emlékérme. Nem volt ez különösen értékes, egy ónozott, fémérme, de nekem különösen kedves volt, mert a nagyapámtól kaptam emlékbe. Sajnos nem sok tárgyi emlék maradt a papától, ezt valószínűleg egyik költözködésünkkor veszítettük el. Sehol, bolhán, régiségkereskedésben nem találtam, akinek van keressen meg!
Más. A Király teljesen ok, a liberalizmusa rendben van, tisztáztuk. Barátsággal köszöntöm!!
Előzmény: gaboraede2 (2631)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.15 0 0 2631
...ja, és kösz a reagálást.
Ede
Előzmény: gaboraede2 (2630)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.15 0 0 2630
Sziasztok!
A Libri Partner Programnak van egy kitétele: nem lehet más online portállal is foglalkozni, mi meg nem tudunk saját infrastruktúrát üzemeltetni a lebonyolításhoz (egyelőre). Annyira azért nincs vész: a Librinél annyira rugalmasak voltak, hogy miután magam is hiányoltam az Erdély hegyeit, másnap bekérették az egész sorozatot az egyik üzletükből, jövő héten talán már online is elérhető lesz. Ráadásul további javaslatokra is fogékonynak mutatkoztak. Ehhez persze kellene némi forgalmat is bonyolítanunk, hogy ne hagyjon alább a lelkesedésük, majd kiderül, hogy elég nézettek vagyunk-e ehhez és, hogy mennyire szimpi Magyarországon az ilyen vásárlás.
Előzmény: dongenaro (2629)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.14 0 0 2629
Kedves gaboraede2!!!
1xűen NAGYxű az ötletetek!!! Kérdés: jöhetnének ide erdélyi kiadók kiadványai is???? (pl. Pallas Akadémia - ők adják ki az Erdély Hegyei sorozatot)?
Egy jó üzleti kapcsolat, - s lám, máris minden Erdélyben kiadott magyarvonatkozású könyv kapható volna - de jó lenne!!!
pl. a múlt évben Csíkszeredában vettem egy gyönyörű Szerváciusz Tibor albumot - itt Bp-en nem is hallottak róla!!!
dongenaro
Előzmény: gaboraede2 (2625)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.14 0 0 2628
Kisgalambfalvát már emlegette valaki ebben a topicban! Lehet, hogy Te voltál (esetleg más néven; visszakeresem, ha akarod)???
dongenaro
Előzmény: birkuci (2626)
Riza Creative Commons License 2001.06.14 0 0 2627
Miből áll a MÁLNAFESZTIVÁL?
birkuci Creative Commons License 2001.06.14 0 0 2626
Kicsit megkésve ugyan, de a kedvenc helyre válaszolva, nekem ez KISGALAMBFALVA!
birkuci
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.14 0 0 2625
Sziasztok!
Elindult a webáruházunk (jó hangzatos), melynek keretében Erdéllyel kapcsolatos könyveket és térképeket árusítunk a Libri infrastruktúráját kihasználva. Egyelőre teszt jelleggel néhány termék
szerepel az ajánlatainkban, a többit folyamatosan töltjük.
Üdv., Ede
www.erdelyiturizmus.hu
rocher Creative Commons License 2001.06.13 0 0 2624
Isten ments!!! Fedezzék fel, ha akarják, de ne mi hívjuk ide őket. Rögtön elveszti a sármját, ki leszünk rendesen okítva. Attól tartok....

petra

Előzmény: B. bácsi (2623)
B. bácsi Creative Commons License 2001.06.13 0 0 2623
Megnéztem, kevés és (egyelőre) semmitmondó hozzászólás. Meg kéne írni nekik, hogy van ez a topic, itt.
Előzmény: dongenaro (2612)
rocher Creative Commons License 2001.06.13 0 0 2622
OFF

csokis, mélment

ON

petra

BlackStar Creative Commons License 2001.06.13 0 0 2621
Jessz!
kicsiben kell kezdeni... :))
Előzmény: fd (2620)
fd Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2620
A magyar titkosszolgálatoknak hozza a pénzt Szováta? ... Külpol
június 12. 10:14

[MTI] A kormányzó Társadalmi Demokrácia Romániai Pártjának egyik szenátora szerint a román privatizációs miniszter "a magyar titkosszolgálatok fedőszervének adta el Szovátát". Adrian Paunescu honatya a bukaresti törvényhozásban intézett heves kirohanásában már nem először kifogásolta a szovátai fürdővállalat 82 százalékának eladását egy magyar cégek alapította vállalkozásnak, amely a közel kétmillió dolláros vételár mellett vállalta, hogy két éven belül további ötmillió dollárt fektet be a fürdőhely szállodáinak felújítására. A román szenátus hétfői ülésén Ovidiu Musetescu privatizációs miniszter azt az álláspontját fejtette ki, hogy a magánosításra kiírt pályázatot a legjobb ajánlattal jelentkező befektető nyerte el. Hozzátette azonban, hogy "lelke mélyén egyet ért a szenátor egyes kijelentéseivel", de úgy tudja, hogy a nyertes társaság idegenforgalommal foglalkozik.

Forrás: index

hormoSapi Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2619
Tavaly Costinesti-ben voltam. Kocsival, vadkemping. Élveztem nagyon.
Ide jelemzően fiatalok járnak.
Az árak nem voltak zavaróak az itthoni átlagos pénztárcához. A hely nagyon nomádnak tünt, a beach-en is. A part kétfele válik, középen az egyetlen szálloda. Egyik oldalt a Beach, napközben dugig, kaja pia mindenütt, meg kis bungalók. Másik oldalt szabad part. Itt is van homokos part, meg a naturisták is ide járnak. Ami hiányzott az napi édesvízi zuhany, helyiek szerint ezt a beach-en meg lehet oldani. Nekemakétliteresásványvizismegtette.
A tenger szerintem tiszta.
Látnivaló: egy zátonyra futott hajó, amihez a bátrak beuszhatnak, valamint a naturista strand felett repkedő siklóernyősők és baleseteik.
Előzmény: csire (2609)
rocher Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2618
Érdekes ez a 11, én is:-)))

petra

Előzmény: Mammy (2617)
Mammy Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2617
Azt hiszem!

11. éve gondolkodik ezen... ;-))

Előzmény: rocher (2616)
rocher Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2616
És megérte a Pappynak?:-)
Előzmény: Mammy (2615)
Mammy Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2615
Tusnád, Szent Anna tó
Toplica, Borszék
Tordai hasadék
Déva vára
Brassó (ott láttam elsőként havas hegyet, ami nem a decemberi Gellérthegy :-))
Nagyenyed,Torockó

és még sorolhatnám, mennyi gyönyörűségben volt részem!

... csak Vajdahunyad volt iszonyat!
Illetve maga a csoda volt számomra (mindig is csíptem Hunyadiékat) - de az odavezető útun szinte sírva fakadtam.
HOGY LEHETET EZT GYÁRAKKAL KÖRBEVENNI!!!!

Pappyt onnan importáltam - érdekházasság volt ;-)

fd Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2614
Csak a pontosság kedvéért: természetesen nem az index-en, hanem a transindex-en keresendö :)
Stef
A Király Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2613
Na ettől féltem...
És ez a legszomorúbb, hogy van aki el is hiszi ezt a dákó-római-ősmagma-stb sületlenséget...

Más: holnap válaszolok magánban, ma nem jön össze, millió a dolog.

Előzmény: igehirdeto (2611)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2612
Mit szóltok EHHEZ?
Egy link az index.hu honlapján:

Az erdélyi fórum

ť A mai nap aktív topikjai Ť
ť Még nem lépett be. belépés vagy regisztráció regisztrált felhasználók: 112

itt és mást
Romániai magyar játszmák, közéleti higiénia, hosök és imposztorok, nemzet(meg)mento stratégiák, erkölcs és adrenalin. 5 108 statustorveny (Barny)

rmdsz
A párt, mint párt, mint önkormányzat, mint szövetség, mint hatalom, mint maffia. Arcok, harcok, nagyharang. 6 192 Frunda György Fan Club (Wayfarer)

románok és mi
Se velük, se nélkülük. Vagy? 5 71 román-magyar focimeccs (Wayfarer)

egyetemi panaszkönyv
Itt kipakolhatsz anélkül, hogy meghúzzanak! Ez itt az összes romániai magyar diák szakszervezete. 5 27 Zsarolás (en)

életmuvész
Trükkök, cselek, kenopénz-árfolyamok. Kedves-rendes balkáni ügyintézok közössége. 8 54 utazni jo (Negykezlab)

love, sugar, sex, magic
Minden, ami belefér — és az is, ami nem. 14 164 sex with the ex (Wayfarer)

olvasónaplók
"Ne aggódjék, mon ami", "az ember, ez a kis túlfutött állatfajta", "de csitt, ki légyen az?" és társai. 3 42 olvasónaplók (Kelemen Attila)

A sorok végén levő két szám a nyitott topicok / hozzászólások száma

dongenaro

igehirdeto Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2611
Románia történelméről:
A felvetés maximális indokolt, hiszen minden a tárgykört tárgyaló munka az ősködből, a román etnogenézisből indul. Azt pedig tudjuk, hogy a Románia nevű tákolmány csak 19. századi fércmű.
Az említett könyv nagy részét a hétvégén elolvastam.(Hétvégén csak semmi számítógép!)Már korántsincs jó véleményem róla. Összegyűjti minden kérdésben a fellelhető nézeteket, és a magyar jó marxista történetírás modorában nem tesz értékelő megjegyzéseket, vagy ha tesz abban nincs köszönet. Pl. a dáko-román kontinuitással kapcsolatban olyan megértő, mint Károlyi Mihály a franciákkal szemben. Még a kontinuitást sem zárja ki annak ellenére, hogy idézi Vékony Gábor: Dákák, rómaiak, románok című munkáját, ami a tárgykörben a legalaposabb, a klasszikus magyar álláspontot legalaposabban alátámasztó régészeti- nyelvészeti szakmunka. Szerintem ezt a munkát a könyv szerzője el sem olvasta.
Előzmény: A Király (2592)
fiatalsag Creative Commons License 2001.06.10 0 0 2610
Ady rulez. Ottani haverjaim mind oda járnak/tak.
Varad központja: hat az jo! csak hat a Pece-part:
azt szepen hazavagta a karpatok geniusza
Előzmény: gaboraede2 (2608)
csire Creative Commons License 2001.06.10 0 0 2609
Sziasztok! Tudnátok segíteni információval, a nyáron a román tengerre szeretnénk eljutni, ha vki. tud az ottani árakról/feltételekről... igaz még nem döntöttük, hogy sátorral vagy jeggyel mennénk, de... köszi
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.10 0 0 2608
Persze a szülészeten, de értem én: a Szacsvai, ma - vagyis anno - Cuza Vodă u. volt a rezidenciám. (a központtól 5 perc, a másik MOL-kút irányába)
És persze az Ady-ba jártam, aminek sokat köszönhetek (egyre inkább rájövök).
Ede
Előzmény: fiatalsag (2605)
BlackStar Creative Commons License 2001.06.10 0 0 2607
Kedvenc hely?
Ha szabad idepampognom, akkor küldök egy listát: :)
Székelyudvarhely (Szejkefürdő rulez!)
Csíkszereda (főúleg Hargitafürdő)
(ezt a sok fürdőt... szeretek fürdeni :) )
Hargita *.*
Jobbágytelke a legjobb!!
Magyarfenes szintén alegjobb!!
Békás-szoros, (szegény annyira klisé, de mégis... :) )
Bonchida (román állagmegóvás rulez :( van 1 könyvem (Erdélyi kastélyok címmel, van benne pár kép, hogy nézett ki a Bánffy kastély annó. Hát nem így :( ld. még Erdély Versailles-a címszó))
stb.
(sok van :) )

rocher Creative Commons License 2001.06.09 0 0 2606
Hát biztos nagyon jó lenne, csak attól tartok megint úgy járnánk, mint a tavalyelőtti topiktalival. Nagy készülődés, szervezés, és a végén czimbi+ cicvarek=házigazdák és a kis családom, oszt sluss. Pedig mecsoda gulyással várt csicsvarek néni.... Még a 3 éves lányom is evett belőle!!!!

petra

Előzmény: fiatalsag (2605)
fiatalsag Creative Commons License 2001.06.09 0 0 2605
nagyon örülök, hogy ennyien írtatok a "kedvenc-hely" kérdésre. Bár sok általatok említett helyen nem jártam (MÉG), de 1-2 -t legalább képen láttam. De azt hiszem mindenkinek van 1-2 teljesen személyes helye, ami afféle "szentély". Azok az igazán jó helyek...
Ede: köszi az infokat. Váradon belül hol születtél?
Ha lesz ttalli, mikor lesz?

Én is csak nagyon halkan, de azért felvetnék egy (szerintem) merész ötletet: mit szólnátok egy RÖVID topiktúrához??
Persze igen nagy gond, hogy mindenki tanul, és/vagy dolgozik. Esetleg vmi ünnep alkalmával?

dongenaro Creative Commons License 2001.06.09 0 0 2604
...na jó, akkor majd én! Ezt a lapot akkor tényleg én fejeztem be... :o))))
dongenaro
Előzmény: dongenaro (2603)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.09 0 0 2603
Senki sem akar 2600-ik lenni, vagy pihen már mindenki??
dongenaro
dongenaro Creative Commons License 2001.06.09 0 0 2602
Egy egész ládával ugyanebből az egész topicnak!!!
:o)))))))
dongenaro
Előzmény: rocher (2601)
rocher Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2601
És bontsátok fel EZT a barátságra!!!!

petra_pacifista

Előzmény: dongenaro (2584)
rocher Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2600
Igán, de mük magyarul dünnyögünk, nem idegen nyelven:-))))

és igenis aggódtam éretted!!!!!!!!!!!!!!!!

június 16-án megyünk, 17-én jövünk Gyors futam lesz nekünk is.

petra

Előzmény: Törölt nick (2580)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2599
Noch ein Válasz:
Kedves DRT!
Én még nem vettem neg az említett könyvet, de holnap mindenképp megyek könyvesbolt felé, úgyhogy holnap talán....
üdv: dongenaro
Előzmény: DRT (2597)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2598
Kedves DRT!!!
Szerintem a Románia történelméről szóló előadás rettenetesen függ attól, hogy KI adja elő; anyósom annak idején, (még a Kádár-rendszerben) igen közel volt az ujságíró-szakmához; ő mesélte el, hogy a Romániában rendezett történész-kongresszuson, ahol a téma EGÉSZEN VÉLETLENÜL Románia történelme volt: balhé tört ki, mert a magyar történészek, mint egy afféle részrehajló bírósági tárgyaláson, csak 4-5(!) előttük szóló román történész után kaphatták meg a szót, vagyis egy magyar - öt román - megint egy magyar - megint öt román - stílusban. A dákó-román elmélet ekkor vesztette el minden hitelét a magyar történészekben, akik látva ezt a csalást, igen-igen csalódottan jöttek haza.... Namost gondold meg, hogy ez egy ÚGYNEVEZETT tudományos vita során történt; kezünkben van a régi CAEU-éra alatt nyomtatott gimnáziumi történelem-könyv, ami szerintem máig nem sokat változott, de ebben nem vagyok biztos; ma erre a magyar politika azt mondaná : nemzetgyalázás!!!(vagy valami mást, nem tudom)
Úgyhogy próbáld meg úgy kérdezni; történelem-tanítás az xx-oldalon???
Előzmény: DRT (2597)
DRT Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2597
Na ez lennék én igaziból...mármint az a "szerény" nick :)
Megírom jövő héten, mert addig nem nagyon lesz időm!

És igen: nincs olyan párt akivel (aminek az eszmeiségével) azonosulni tudnék és azt hiszem ez így rendben is van.
Minden mást majd magánban, mert nem ide való.

Más: komolyan kérdeztem, hogy mit ért az említett könyv "Románia" történelme alatt? Földrajzilag, vagy miként taglalja? Nem szeretném, ha túl provokatív lenne a kérdés (de végül is az :-D).

Előzmény: dongenaro (2596)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2596
Kedves A Király!!
Engem is nagyon érdekelne, hogy miként értelmezed az erdélyi helyzetet - liberális szemmel. Én sem köteleztem el magam semmilyen irányba, sőt meg kell hogy mondjam, nincs jelenleg M.o-n olyan párt, amelynek ideológiájával 100 %-ban egyetértenék; épp ezért nagyon kiváncsi vagyok a Te véleményedre is, ha ezt 1* 1 email-ben megírod majd, én is vevő lennék rá
üdv: dongenaro (az ingadozó)
Előzmény: A Király (2592)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2595
Kedves gaboraede2!!
Ha az embereknek - akár különböző felfogással, politikai meggyőződéssel - de mégis csak VAN egy közös eszményük - Erdély - megoldható, hogy az oroszlán nem támad a barikára, és a medve az emberre; én mindíg a konszolidáció híve voltam, ahol utolsó esélyként sokszor segített az egyszerű józan paraszti ész - MIÉRT BÁNTSAM ŐT, MIKOR TUL. KÉPPEN UGYANAZT AKARJUK, LEGFELJEBB MÁSKÉPP??? NE ESSÜNK EGYMÁSNAK, MIKOR ÉPP ELEGEN FENEKEDNEK MINDKETTŐNKRE!! - jelleggel. Most itthon vagyok, és el kell mondjam, BOLDOGAN és BÜSZKÉN jöttem haza, hogy megértő topictársaim vannak!!
dongenaro
Előzmény: gaboraede2 (2594)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2594
Nem semmi a stílusváltásotok, csak gratulálni tudok hozzá és örülni, hogy marad a régi hangnem.
Jó hétvégét Mindenkinek, Ede.
Előzmény: dongenaro (2593)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2593
Kedves A Király és igehirdeto!!!
Köszönöm Nektek, ez szép volt :o))))
dongenaro
A Király Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2592
Zárjuk le azzal, hogy e-mailben, vagy valahol máshol majd kifejtem, hogy miben áll az én liberalizmusom (már ha érdekel). :)

Az előbb meg elfelejtettem írni a kedvenc helyhez (elnézést a nagyon más megközelítésért): Vákár Lajos műjégpálya - Csíkszereda

Ja, valaki mesélje már el, hogy mit írnak "Románia" történeteként?!?! Helyesebben honnan kezdik?

Előzmény: igehirdeto (2591)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2591
Igazad van nincs értelme itt poltikai vitát nyitni. Lehet,hogy naív voltam, hogy azt hittem liberálisként nem lehet őszinte viszonyulás a témához, vagy A Király nem ismeri a liberálizmus igazi tartalmát. Hamut hintek a fejemre, ha úgy érzitek, hogy elragadtattam magam. Én tényleg jól érzem magam itt, de a világ közepe nem ebben a virtuális térben van, hanem a Gyimes- völgyben.
Neken az az első, a második pedig a Nyárád-mente. Nyárádmagyaros, Nyárádsellye. Utóbbi tényleg király hely. Rendes út sem vezet a kihalófélben lévő faluhoz. Nem ritkák a 200-300 éves házak sem.
Még egyszer kösz a könyvajánlatot.
A Sütőt és a Románia történetet már megvettem.
A Sütő zseniális, mint mindig, a történeti munka túl pozitivista, de az sem rossz. Mindkettőbe már beleolvastam, ajánlom mindenkinek, még A Királynak is!!!
A Király Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2590
ok, távol álljon tőlem, hogy itt bárkivel vitázzak!!!

Kedvenc hely: Bucsin-tető éjszaka, meseszép

fd Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2589
A csorgó és környéke, Gyergyoszentmiklos-Ujfalu-tól felfele, majdnem Libánnál.
Ö az elsö számu kedvenc.
Viszont a megközelitése élet/és kocsi féltengely/veszélyes :)
A másik a Bucsinon átvivö út, amin általában a szabi végén, hazafelé kelünk át.
Stef
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2588
Torockó
Havasrekettye
M.Léta vára
Énlaka
Előzmény: dongenaro (2586)
Kis Ágnes Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2587
Igehírdető!

A választott "beceneved" sokat mondó, de a hozzászólásaidból csak sejtem, hová is lyukadnánk ki...

Ági (aki nem rejtőzködik a "maffia" szerver mögé)

Előzmény: igehirdeto (2582)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2586
Télleg jó ötlet!

-a Bucsin egy eldugott, csak az ottani erdészet emberei által látogatható helye: egy tisztás, körülötte fenyőerdő, használható vadászház, úgy hívják: Verőfény (amúgy kiváló gombászóhely, de a macikra figyelni kell)

-Tárnica (amilyen volt)

-a parajdi sósziklák, és a régi kereszt a domboldalon a rokonaink háza fölött

dongenaro

Előzmény: Gurg (2585)
Gurg Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2585
na tényleg!
jó ötlet ez a kedvenc személyes hely fiatalságtól
részemről:
- Bálványos, ott van egy villánk a várhegy tövében, az erdőben, forrásviz bevezetve, téliesitett, 5 fajta borviz 500 méteres körzetben, a totális nyugalom szigete számomra, a gondok és a stressz működése itt fizikailag és elméletileg lehetetlen
- Magyarvalkó, bár csak kétszer jártam ott, az emberek és a hely varázsa felejthetetlen
- Kommandó, Wass Albert-i környezet (A tizenhárom almafa), minden sármot nélkülözve, de a hely kijózanitóan emberséges
- Madarasi-Hargita csúcsa, télen jártunk ott, méteres hó, és szinte az egész Székelyföld látszik
- Kászon-szék, mindentől elzárva, nem tudom, de szeretem
- és még sorolhatnám

Gurg

dongenaro Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2584
Kedves A Király és igehirdeto!!!
Nem kellene itt egymásnak esnetek, hiszen van egy közös érdeklődési területetek, és itt senkin nem volt és remélem nem is lesz számonkérve az a sor érzés, meg szemlélet, meg ideológia, ahogyan Erdélyhez viszonyultok; és mégis, ahogy már írtam, van valami ilyesmi, ami ezen a topicon közös bennünk (azt hiszem). Ennek nevében kérlek mindkettőtöket, hogy itt és most fogjatok kezet!

Kedves A KIRÁLY!!
Ha úgy érezted, hogy kioktattalak, azért ünnepélyesen bocsánatot kérek. Peched van, mert időtlen idők óta az első "hülye" szót Te mondtad ki itt, én meg úgy éreztem, erre hamar reagálnom kell.

A Király Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2583
Ne provokálj és főleg ne sértegess barátom, mert egyrészt nem ide való (ahogy erre dongenaro igen helyesen felhívta a figyelmet), másrészt meg szánalmas.
Lehet, hogy nehéz felfognod, de ez nem egy vitatkozós topic, úgyhogy másodszor is megkérnélek, hogy fejezd be, mert lejáratod magad.
Előzmény: igehirdeto (2582)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2582
Kedves dongenaro!
Köszönöm a könyvajánlatot. Néhányat ígérem megveszek a javasolt kollekcióból, de a feleségemmel nem egyeztetek előtte, mert így gyorsan fogy a családi kassza.
A Király - érvekre érvekkel lehet válasszolni.Te csak hülyeségnek minősítesz egy álláspontot, érvek nélkül. Mivel Te vallottan nagy liberális vagy a partalan másság kultusz jegyében biztosan tiszta szívből szereted a románokat is. Lelked rajta.
A Fiatalság, a fiatal kora ellenére, bölcsen látja, átéli, az erdélyi érzést. Gratulálok! Ha ilyen szépen megfogalmazott, gondolatokat emóciókat olvashatok, bizton remélhetem, hogy a FIATALSÁG egy része jó úton jár, lesz magyar újjászületés.
Előzmény: A Király (2581)
A Király Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2581
Kösz a kioktatást, marha jól esett, pláne hogy igehirdető barátunk provokálta ki a választ, mert elkezdte azt a lejárt maszlagot....Na mindegy, pár dolog:
- ez egy kényszerűségből használt x-edik nick, más néven talán emlékszel rám, mert nem kevés e-mailt is küldtél erdélyi ínyencségekről = tisztában vagyok vele, hogy miről szól ez a topic
- a pol.fórumra csak nagyon szélsőséges esetben járok, ott a hozzászólók 90%-a elmebeteg, a többi meg véletlenül van ott = ebből gondolhatod mekkora rajongója vagyok
- továbbra sem tervezem a politikai nézetek megtárgyalását, értelmetlennek tartom ugyanis az arctalan nick-ekkel való vitát (nem csak ebben a topicban), de azt nem szeretem, ha valaki hülyeségeket beszél
Ha nem gond, akkor maradjunk ennyiben. :)
Előzmény: dongenaro (2576)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2580
aha, én is tudok úgy beszélni a Zuramhoz, hogy egy kukkot se értsen belőle...:-)))))))

látod petra, előkerültem, csalánba nem üt a ménkű; de azért köszönöm az értem való aggódást! :-)

jó kis forgalmat bonyolítottatok tegnap míg nem voltam itthon, nem győzöm behozni a lemaradásokat...

nem akarnék senkit sem zargatni (csak bizonyos célszemélyeket!), csak úgy halkan kérdezném meg, hogy: a nyári Lupa-szigeti taliból lesz majdan valami???

Cic

Előzmény: rocher (2568)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2579
Hi!

Ha a szálló funkciója érdekel, arról tényleg nem tudok semmit, egyébként igénytelen üzletek garmadájából áll. Az épület persze fantasztikus, vagy az lenne, ha a kitört katedrál üvegek pótlásáról a tulajok gondoskodnának. A belső, átriumus sétánya még így is különös hangulatú. Már illene néhány képet gyártanom a városról, elég ciki, hogy még nincs fent egy sem, mert ott születtem. Valszeg azért, mert mindig este érek oda.
A pádisi menedékházról nem sokat tudok, nem csábított be a (másik) három színre festett épület.
Júni 29-én megy el egy csoport és Júli 7 délig szabad. Idén is tavalyi árak, a hatodik éj ingyenes!
Üdv., Ede

Előzmény: fiatalsag (2578)
fiatalsag Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2578
kedves Ede!
- neztem az oldalatokat, de nem talaltam a varadi Fekete Sas szallorol semmit. Tudsz rola esetleg vmit?
- padisi menedekhazban lehet elelmiszert venni?
- Kalotaszentkiralyon a "kulcsoshaz" jún legvégén foglalt-e?
bocsi a sok kerdesert
koszi: ftlsg
Előzmény: gaboraede2 (2567)
fiatalsag Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2577
Szervusztok emberek!
Írta itt valaki, hogy minden egyes erdélyi utazás (főleg a "magyarországiaknak") igencsak megváltoztatja az ember világról alkotott képét.
Igen, azt kell, hogy mondjam , hogy román nacionálbolsevikek ide, szegénység oda, van valami ott az emberekben (magyarokban, de még a legtöbb románban i, persze itt nem a "lakótelepesekre" gondoltam), ami itt már kezd kihalni az emberekből, "nyugatabbra" pedig már teljesen kihalt. Ezt nem nagyon tudnám szavakkal leírni. Aki járt már Erdélyországban, az szerintem tudja miről beszélek. Aki meg ott él(t) az meg pláne. Tehát a rendkívül gyönyörű táj, az infrastruktura hiányából adódó "kalandok", a kulturális sokszínüség mellett szerintem ez az egyik legmegkapóbb Erdélyben.
Más: RKata (remélem jól írom neved) kérdezte, hogy mik a "nem kötelező" helyek. SZVSZ érdekes lenne, ha mindenki leírná, hogy számára mi az a "személyes" hely, ami a kedvence. Szerintem érdekes dolgok jönnének ki. :) Nekem:
mint falu: Kalotaszentkirály, Illyefalva
mint táj: Galbena-kőköz, (volt ott vki?), Békás-szoros
RKata! Ha Herkulesfürdő, akkor: BÁNÁTI-SZFINX, KAZÁN-SZOROS!!! ha már ott vagytok nézzétek meg! Lugoson pedig van egy vár (legalábbis volt...) még a török időkből, bár arről közelebbit nem tudok...
Jó utat!!!

Ha én túlleszek ezen a ****** szóbelli érettségin, akkor mi is neki vágunk egy "IPARI" Bihar-túrának, Bihar(Virtop)-hágótól fel egészen Kalotaszegig, onnan pedig 10^3 székely leány...
Ja, asszem kb. 21-én indulunk. CSOKIS, írjál már részletesebben egy picit a túráidróll! Köszi.

dongenaro Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2576
Kedves Király!!!
Örülünk mindenkinek, aki azzal a tántoríthatatlan szándékkal jött hozzánk, hogy Erdélyt megismerje;
-ha valaki agyonvitatkozta magát e témában a pol-fórumon
-ha valaki szeretné megismerni az IGAZI, mai Erdélyt
-ha valaki politikai előitéletektől és ideológiáktól mentesen, de szeretné tudni, mi újság MA Erdélyben
............. szeretettel várjuk !!!!!
A hozzánk való belépés előtt azon KÉRETIK minden szúrásra-, lövésre-, és anyázós politikai vitára használatos fegyvert a RUHATÁRBAN leadni !!!!
Kénytelen vagyok a lovagtermünk, azaz gyülekezőhelyünk ajtaján lógó tábla feliratát is felolvasni : EZ NEM A POL-FÓRUM! KÉRETIK EHHEZ MÉLTÓAN VISELKEDNI! AZ EZ ELLEN VÉTŐ ZÁLOGOT AD!!!
érted, ugye?
Előzmény: A Király (2569)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2575
Kedves igehirdeto!!!
Körülnéztem a könyvheti újdonságok között, és találtam néhány - valószínűleg a kedvedre való új könyvet:
Sütő András - Erdélyi változatlanságok
Zeidler Miklós - A revíziós gondolat
Balogh László - Románia története
Hévizi Józsa - Autonómia-típusok Magyarországon és Európában
Romsics Ignác - A trianoni békeszerződés
Domokos Gál Péter - A moldvai magyarság

Ha még ez sem lenne elég, ajánlhatom a Corvinus-t, ez egy Magyarország problémáival foglalkozó könyveket tartalmazó könyvtár, minden kötet ingyenesen letölthető, sajnos MINDENT Ámerikánusra fordítottak...
Jó olvasást:

Előzmény: igehirdeto (2573)
A Király Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2574
Inkább gyorsan fejezd be ezt a témát, mert kezdesz hülyeségeket beszélni.
Előzmény: igehirdeto (2573)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2573
Hát igen, ma Magyarországon a liberálisok a legszélsőségesebbek. Fényévekre vannak Deáktól, Eötvöstől. De itt tényleg nem érdems politizálni.
Igaza van a DOUGEARO-nak minnél többször méssz Erdélybe, annál inkább formál rajtad, változik a világképed.Az elszakított országrész a legalkalmasabb terep arra, hogy levessünk minden liberális ábrándot magunkról.
Könyvét. Jut eszembe még nem értem rá körülnézni: jelent meg valami érdekes történeti, szociológiai, irodalmi munka Erdélyről?
Előzmény: A Király (2569)
Gurg Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2572
na, egy jó hir
épp a visszafele úton néztük, hogy teljesen saláta lett már az Erdély térképünk
köll egy új
Előzmény: Ryan (2570)
rocher Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2571
Szuper vagy!!!! épp a jövő héten akartam odamenni.

petra

Előzmény: Ryan (2570)
Ryan Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2570
Sziasztok,
ha jól emlékszem, itt még nem szerepelt: a Térképkirálynál féláron lehet mindent kapni, holnap zárásig! Most vettem meg a komplett "Erdély hegyei" sorozatot (13 kötet, eredeti áron 1400 ft/db). Címek: 5. ker. Sas u. 1., 14. ker. talán Szugló u. 83-85. Kártyával is lehet fizetni.
A Király Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2569
Most akkor aki liberális gondolkodású, az szégyellje magát?!?!
Vagy ne írjak ide, meg ne járjak Erdélybe, mert az vagyok?

Értem én, hogy mire célzol, mit akarsz mondani, de ez így egy kicsit elcsúszott. Ugyanannyira le van járatva a liberális szó is, mint a polgár és társai, kár, hogy mindenki csak pejoratíve használja az előbbit. A másikat meg a narancsosok lassan röhejessé teszik...

Előzmény: igehirdeto (2554)
rocher Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2568
Igen:-o) tudunk néha a férjemmel úgy beszélgetni, hogy a két gyerek egy kukkot se ért belőle.
Előzmény: Gurg (2563)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2567
Sziasztok!

Jól megleptetek, csak egy háromnegyed napig nem néztem be, és alig fértek egy képernyőre. Pozitív viszont, hogy ajánlgatjátok az Erdélyi Turizmust, köszönet érte. Herkulesfürdő és Dél-Erdély: eddig sajnos nem fért bele az időnkbe, no meg lehangoló volt, hogy mindenütt csak a többségiek emelték fel a telefont, de: nyáron feltérképezzük. Viszont legkorábban csak aug. közepén.
A politikát szívem szerint én is kihagynám, mert a topic békés hangulatát szétzilálja.

Üdv., Ede

dongenaro Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2566
Kedves igehirdeto!!
Amit írsz, abban igazad van; itt, ezen topicon is van egy uralkodó, akár ki sem mondott szemlélet, ami igencsak hasonlít ahhoz, amit írtál. Nem kívánom azonban senkinek, hogy ezt a szemléletét a pol-fórumon KELLjen megvédenie, az ott használatos stílusban, ami - fene tudja meddig mérgesedhet, személyeskedésbe mehet át, vagy offolásba. Így énszerintem aki a polfórumra megy vitatkozni arról, ami ITT evidens, ott igencsak meglepődhet majd...
p.s. nagyon találónak tartom a topicunk indítását, és céljait, mert úgy tapasztalom, hogy egy-egy erdélyi út igen sokat befolyásolhat egy ember szemléletén, többet talán, mint a (néha) hiábavaló vitatkozás, vagdalkozás...
RKata Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2565
Kedves Czimbi!

Köszönöm előre is! Mivel még nincs eldöntve, hogy pontosan hová-merre megyünk (én valószínűsítem a Stef által javasolt második útvonalat), ezért ezügyben még nem tudok nyilatkozni, de július elejére biztosan összeáll a kép. Azt már tudjuk, hogy augusztus 2-án este indulnánk és 11-én jönnénk vissza. Amint sikerül a többiekkel megegyezni a programot illetően, megkereslek.

Köszi mégegyszer

Kata

Előzmény: czimbi (2558)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2564
Kedves Gurg!!
OFF (itt)
Újnáci FRONTOT nem találtam, de nickeket, véleményeket, ilyen indíttatású topicokat sajnos igen. Nem akarom ITT rombolni a topicot, de ha most megnézed a pol-fórum top100-at, hát bizony vannak ilyenek. Az általad reklamált hozzászólásomban CSAK a végleteket akartam vázolni, amiket odaát érdemes elkerülni, a szokásos anyázós stílussal egyetemben.
ON
Előzmény: Gurg (2563)
Gurg Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2563
"Ugyanakkor a kifejezett politikai témákkal bánjunk óvatosan, mert az összes pol.topicon hőbörgő "szakértő" azonnal megjelenik itt és akkor nem kell részleteznem, mivé válik ez a topic."

ezzel is teljesen egyetértek
mellesleg lehet úgy erdélyezni, hogy a hőbörgők ne tudjanak hozzászólni, mert zérus rálátásuk van a helyi dolgokra

Előzmény: czimbi (2559)
rocher Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2562
Nem fognak megjelenni. Ők csak ott hőbörögnek, ahol van akivel. Mellesleg volt egy elég elkeserítő tapasztalatom is. Néhány interneten nyomuló Erdélyből elszármazott emberkének ajánlgattam a topikot, és nem érnek rá ilyesmivel foglalkozni:-P

Szal nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én 8 óra munka+5 óra gyerekek/házimunka után is legalább benézek. Lehet, hogy túl sok hasznosat nem produkáltam az elmúlt években, de legalább van egy hely, ahol tudom, hogy ha bekérdezek 24 órán belül jön valami válasz.

Jó lenne, ha mindenki sacc/kb. megírná, hogy mikor megy szabira és ha nem titok, akkor azt is hogy hová. Táncsak valahol összefuthatnánk:-)

petra

Előzmény: czimbi (2559)
rocher Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2561
"de néha ha az ember ide benéz, csupán itinereket és cséndzs infókat lát"- az volt a kiindulási pont. Meg hogy aki amivel tud segíteni, azt tegye be ide, a közösbe. Ha másmilyen ötletek is vannak, gyerünk, mondjátok!!!!!!!!

petra

Előzmény: Gurg (2555)
rocher Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2560
Persze hogy érdemes, van aki nem megy át oda. Én se mentem vagy 2 évig, asszem a Te első linkeden keltem át:-)

Nem szoktam berágni. czimbi-gazda kérte, hogy próbáljunk ne politizálni. De vannak dolgok, amikről a jóérzés határán belül csak beszélnünk kell, itt is, egymás között. Ha meg valami nem teccik, jól odamondok. Tudod, a kinyílt bicska az ember zsebében kényelmetlenné teszi az ülést:-o)

petra

Előzmény: Gurg (2552)
czimbi Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2559
Gurg, erről szól ez a topic, csak hát sokszor, főleg a nyári szezon idején, amikor az utazások, erdélyi kalandozások száma ugrásszerűen emelkedik, valóban egy kicsit egysíkúak leszünk, de ezen lehet javítani, nosza rajta Mindenki! Gurg feldobta a kesztyűt!

Ugyanakkor a kifejezett politikai témákkal bánjunk óvatosan, mert az összes pol.topicon hőbörgő "szakértő" azonnal megjelenik itt és akkor nem kell részleteznem, mivé válik ez a topic.

Előzmény: Gurg (2555)
czimbi Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2558
RKata, ha Székelyföld, Gyergyószentmiklós és vidékén is akartok csavarogni, szállás+étkezést tudok intézni nektek, de bővebben emilben, ha érdekel, vagy ez erdélyiturizmus honlapon!

Czimbi

Előzmény: RKata (2541)
czimbi Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2557
Petra, tényleg nem szabad időt és energiát fordítani ezen elvakultak írásaira, egy ideje már nem is olvasom őket, mert olyankor nagyon bizsereg az ujjam és reagálni akarok rá, de egyszerűen nem tartom arra érdemesnek az egész bagázst....

No, látod, mint mondtam, megvan Cicvarekem, minden rendben volt az utazása körül. Ma az országot járja, majd holnap biztosan jelentkezik.

Visszatérve az előbbi témára, egyetértek gurggal, dongenaroval!

Előzmény: rocher (2551)
Gurg Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2556
ezzel teljesen egyetértek
Gurg Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2555
még annyit a politizáláshoz, hogy itt azért elférne néha a történelem, Erdély történelmének érdekességei, tudom, hogy sokszor kapcsolódik hozzá a politika is (lehet azt kultúráltan kezelni), de néha ha az ember ide benéz, csupán itinereket és cséndzs infókat lát (ez hasznos és kell is persze)
vélemény?
Gurg
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2554
Nem értem miért relativizálod azt a felháborító gyalázkodást, amire Petra okosan -köszönet érte- felhívta a figyelmünket. Igen is vannak szent és sérthetetlen ügyek. Csíksomlyó, és az általa szimbolizált nemzeti összetartozás tudata ilyen. Ha valaki ezt komolyan gondolja, remélem a topic látogatóinak nagy része igen, akkor azt hiszem egyértelmű, hogy Erdélyhez, magunkhoz, a magyarsághoz, a baloldali és militáns liberális megközelítéssel nem lehet igazán viszonyulni. Ezek a kérdések érzelmi töltetet feltételeznek. Magyarnak lenni szép és jó, kínokkal teli, de ugyanakkor felemelő is. Egy hidegségpatakai (Gyimesközéplok - Harghita megye) bölcs parasztember mondta nekem, hogy hívták őt költözzön a Regátba, ígértek neki fűt-fát, de ő nemet mondot. Azt mondta, tudtam, hogy könnyebb életem lett volna, de románként kellett volna viselkednem, élnem és nekem ki kell mennem a temetőbe a későbbiekben is. Hogy számoltam volna el őseim örökségével, a megmaradás parancsával.
Ezeket a kérdéseket a nagy relativizálás, a napi értéktelenítés közepette a jeles nagy balos és liberális embereink nem érthetik. Értelem és érzelem együtt van jelen ebben a világképben, A napi jelen felett vannak egy nemzetféltő, ha úgy tetszik polgári, szemléletű ember számára szent ügyek, mint a hidegségi paraszt ember számára, aki nem politizál, de kőkeményen jobbos, nemzeti, polgári!! És ez így van rendjén...
Előzmény: dongenaro (2547)
Gurg Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2553
dongenaro
OFF
én sokat irtam régebben a polfórumba, még az internettós korszakban kezdtem (98-99-től kezdve), most is szinte mindennap benézek, de ujnáci frontot nem látok
viszont sok provokátor van mindkét oldalról vadi-új nickekkel
ami bizonyos, megdőlni látszik a ballib-libolsi moderálás es fölény, kezd kiegyenlitődni a két tábor, és ez igy jó
ON
Előzmény: dongenaro (2547)
Gurg Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2552
majdnem mindennap ott vagyok a polforumon, látom, hogy kikkel vagyunk körülvéve
Petra, érdemes idehozni ezeket a linkeket?
Mert Te eléggé "berágsz", ha valaki itt el kezd politizálni. Valahol a linkelgetést is annak érzem, vagy az nem az?
...csak kérdeztem...
Előzmény: rocher (2548)
rocher Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2551
Miazhogy figyelek???? Éberen őrködöm:-DDDDD

petra

Előzmény: dongenaro (2546)
rocher Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2550
Jól érzed:-)))

Herkulesfürdő egy gyönyörű kis fürdőváros volt a két világháború között. Patinás épületek vannak, jó a klímája, mindenképpen érdemes áldozni rá. Mostanában kissé lepukkadt, de ha amúgy is tervbe vettétek, akkor rajta.

Lugos egy aranyos kisváros, nekem spec. Rossz emlékeim vannak, mert öcsém 89 telén volt ott katona, a hidegen és az üres boltokon kívül semmi más nem maradt bennem:-(((((

petra

rocher Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2549
Nincsenek. A szadistákkal meg lazán csuklóból elbántam:-)))

Veled mi van??????????????? Izgultam Érted!!!!!!!!!!!!!

petra

Előzmény: Törölt nick (2536)
rocher Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2548
Dehogy idegeskedem, csak idehozom Nektek, hogy lássátok ti is, hogy kikkel vagyunk körülvéve:-))))
Előzmény: bogyó (2535)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2547
Még valami:
A meteorológiai jelentés szerint jelentős újnáci-front van közeledőben az Index irányában nyugat felől, mert az Internetto valszeg szárnyakat bontott, így hát :
ÉBERSÉG, kedves Erdélyiek, mert egy csökött pol-topic kellős közepén találjuk magunkat, ha nem vigyázunk!!! Az Internettón nemrég robbant egy nagy bomba, és a lökéshullám még nem ért ide, de nagyon hamar várható...
dongenaro - alias Szilárd, az időjós, aki szintén Lupa mellett lakik, de a másik parton!
Előzmény: dongenaro (2546)
dongenaro Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2546
Kedves P(p)etra!!!
Kérlek szépen, ne hagyd Magad az ottan ordítozó, politikailag ide-oda manipulált, fizetett-nam fizetett jobb - és baloldaltól befolyásolni!! Eccerűen nem éri meg!! Ők vagy az egyik, kizáróvagy másik oldalt ismerik, hajlandóak egymást egyetlen kanál hozzászólásban leanyázni, megfojtani! Azér' mondom, mert a jelen pillanatban én is csak kapkodom a levegőt egy olyan akció után, mely csak arra szolgált volna, hogy az 1xű, buta revizionizmus ellen felmutassunk valamit, ami nem MEGALKUVÓ, nem ismer divatos ideológiai irányzatokat, csak magáért van; és a pol-fórumon CSAK vitára érdemtelen újnácikkal, vagy cinikus "kávéházi" ideológusokkal találkoztam, akiknek halvány GŐZÜK sincs arról, mi újság Erdélyben!!! 1xűen NEM MÉLTÓAK arra, hogy akár tudomást vegyünk róluk!!!
1.) Hittérítés befejezve
2.) Bocs, hogy szóltam
3.) Azt viszont nagyon örvendetesnek tartom, hogy a többi topicokra is figyelsz, én is ezt csinálom már jó ideje!

dongenaro, aki nem mindíg szól hozzá, de figyel

Előzmény: rocher (2534)
Csokis-sok Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2545
Mennyi? Annyit a Glavoj-reten kertek a terepjaroval felszallitott Ursusert. Az 160 Ft. Nem 1500-at akartal irni?
Előzmény: Theia (2544)
Theia Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2544
Erdély... :-)
Májusban voltam egy hetet a Hargitán! Gyönyörű hely, az emberek nagyon kedvesek...!
Mindenkinek ajánlom, aki nem döntötte még el, hogy hova megy nyaralni!
(Olyan fura, hogy egy gombóc fagyi 15000 lei...! :-)
DRT Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2543
Mi is ugyanezt csináljuk: kimegyünk 10-14 napra, felét elheverésszük, amerre éppen vagyunk (persze nem iszunk semmit :-DDD), maradék időben nézelődünk...Minek rohangálni, úgyis jövünk még!
(remélem nemsokára útlevél nélkül...de bocs, ez nem a politika, elnézést)
DRT Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2542
Hát van ott néhány abnormális, az biztos...
RKata Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2541
Köszönöm a segítséget!
Azért bizonytalanodtam el, mert éppen az ajánlott oldalon szereplő településlistában nem találtam egyik helyiséget sem.
Tényleg nem lesz könnyű a 10 napba mindent belesűríteni, talán nem is érdemes. Nem szeretnék rohanni, úgy nem jut elég idő az igazi látnivalók felfedezéséhez. Akkor már inkább két (vagy több) részletben. Valamiért úgy érzem, úgyis visszamegyünk még. :))

Kata

Előzmény: fd (2538)
Gurg Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2540
szia RKata,

az említett 2 helyen voltam már, Herkulesfürdő egészen délen van, közel Orsovához és Turnu-Severinhez, de a legjobb, ha a Vaskaput mondom a Dunán, azt biztos ismered.
A monarchia-beli időkben nagyon felkapott hely volt, az épületek nagy része is akkor épült. Ma már tele van a román szocio-kubus építészet remekeivel és szinte kizárólag román szót hall az ember. Azért mindenképpen érdemes megnézni, maradt még valami a régi hangulatból.
Lugoson átutaztam, egy kis német város volt (svábok aszem) míg ki nem telepítették őket, szép belvárosa van, Temesvártól van keletre kb. 60-70 km-re.

www.erdelyiturizmus.hu
ezt az oldalt tudom ajánlani

Gurg

Előzmény: RKata (2537)
fd Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2539
Szállás és egyéb információkkal a topiclakók, és az erdelyiturizmus.hu cim tud további segítséget nyújtani :)
fd Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2538
Szia!
Szerintem kevés lesz :)
Herkulesfüdö: Baile Herculane
Lugos : Lugoj
Ajánlott utvonal kocsival: Szeged-Arad-Temesvár-Lugos-Karánsebes-Herkulesfürdö
Erre nagyjából elég a 10 nap, ha nem rohantok :)
Ha mégis rohantok, és a többi elmondott is szóba jön, akkor javaslom tovább a Vajdahunyad-Gyulafehérvár-Segesvár-Csikszereda-Gyergyószentmiklós-Maroshéviz-Szászrégen-Kolozsvár-Nagyvárad útvonalat.
Ez igy viszont elég nagy kör :)
Stef
Előzmény: RKata (2537)
RKata Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2537
Sziasztok!

Még soha nem jártam Erdélyben, de már annyi szépet (és csak azt!) meséltek róla, hogy mindenképpen szeretnénk idén eljutni. Ráadásul mostanában tudtam meg, hogy a családunk félig-meddig Erdélyből származik, nagyapám testvére Lugoson született és nagyon sokat üdült Herkulesfürdőn. Próbáltam rákeresni mindkét településre, de semmiféle információt nem találtam róluk. (Remélem, nem vagyok nagyon tudatlan, és valóban Erdélyben található mindkét hely.)
Augusztus elejére kisebb társasággal tervezünk egy 10 napos kirándulást, az útvonaltervet most kezdjük egyeztetni az alapján, hogy ki mit szeretne megnézni. Nálam ez a két település persze első helyen áll!
Járt már valaki Herkulesfürdőn? Mi az, amit a 10 nap alatt feltétlenül meg kell néznünk? (Arad, Kolozsvár, Szent-Anna-tó, Gyilkos-tó biztos, hogy lesz, de szeretnék kevésbé „kötelező” helyekre is eljutni.) Félek, kevés lesz a 10 nap…
Előre is köszönöm a segítséget.

Kata

Törölt nick Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2536
petra! nincsenek Neked valami mazochista hajlamaid? mit bosszankodsz ilyesmiken? :-)
Előzmény: bogyó (2535)
bogyó Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2535
Már megfigyeltem, te mindig kihalászol egykét felháborító, Erdély-érdekeltségű topikot a Politikából, aztán itt idegeskedsz rajta... Ugyan, hadd egye őket a fene, járjanak csak körbe-körbe.
rocher Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2534
Csokis Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2533
Csakhogy termofoldet most nem vehetsz. Megveheted a hazat, de az alatta levo telket nem. Nekik egy kicsit tobb eszuk van, mint nekunk. :-(
Előzmény: Gurg (2531)
Gurg Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2532
jelentem én is megjöttem Kézdiről
az út - Várad-Kolozsvár-Torda-Radnót-Balavásár-Segesvár-Kézdi - egyre jobb, a segesvári rész (Balavásár és Brassó között) majdnem a legjobb, nehol még nem fejezték be a felújítást, a Bogáti-erdő részt is most csinálják

A csiksomlyói búcsún elvert a jég, mondta is egy csiki székely, hogy "jegelhet, csak ne essen", aztán jegelt és esett is, de amit a püspök prédikált azért érdemes volt elmenni. Aztán csángó-mise (Nyisztor) és kürtős-kalács.

az ólommentes 14400 általában, de 17000 is lehet a márkás kutaknál

és egy rekord magamnak, 5.40 perc határ-Kézdi, igaz éjjel és jó időben 2 megállással

Gurg

Gurg Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2531
off
ugyanaz az út, amit a románok csináltak 1860-tól a Banca Transsylvania-val, szépem megvásárolták a magyar földeket, azaz nem csak politikailag tettek valamit, hanem kézzel foghatóan is...ezt kéne nekünk most, csak melyik az a magyar bank, amely alacson kamatra adna pénz erre??
on

Előzmény: gaboraede2 (2507)
Csokis Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2530
Jelentem meggyuttem Biharbol. Bar az ido pocsek volt, a hegyseg meg mindig gyonyoru. A Glavoj-reten satraztunk harom napig, es kirandulgattunk az esoszunetekben. Allitom, hogy a Bihart mar a legteljesebb mertekig visszafoglaltak a magyarok. :-) Volt fent husz magyar kocsi, ket magyar kisbusz, es harom nap alat osszesen harom roman rendszamu auto. Ebbol ketto nagyvaradi magyar volt, egy pedig a roman mozgo bufe. Szegeny elegge frusztralt lehetett, mert a meccs estejere egy bazi nagy roman zaszlot akasztott ki a kocsira, de masnap reggel beszedte. Viszont vegig nagyon kedves, szimpatikus volt, valamennyit beszelt angolul is, a leglenyegesebb szavakat (sör, bor, palinka -na jo, ezt nem kunszt romanra forditani- :-), Eszkimo-jegbarlang, Csodavar) tudta magyarul is. Ket napig vidaman beszelgetett egy olyan csokaval, aki "Trianon - Iagazsagot Magyarorszagnak!", meg hasonlo feliratokkal ekesitett poloban rohangalt. Ugy latszik, ok is kezdenek rajonni, hogy az uzlet az uzlet, es egyelore leginkabb a magyarok mennek Erdelybe turistaskodni. (Ez persze csak reszben igaz, mert harom nap alatt egyszer talalkoztunk harom cseh pacakkal is, de ezzel ki is fujt az idegenek aradata.)
BlackStar Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2529
De asse rossz, hogy

Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége,
Nem lehet, nem, soha Oláhország éke,
Nem teremhet a Bánát a rácnak kenyeret,
Magyar szél fog fújni a Kárpátok felett!

(József Attila: Nem nem soha!)

Előzmény: fiatalsag (2528)
fiatalsag Creative Commons License 2001.06.06 0 0 2528
ETTŐL SZORUL A KEZÜNK ÖKÖLBE
ETTŐL SÍR A GYERMEK ANYAÖLBE
Előzmény: BlackStar (2518)
rocher Creative Commons License 2001.06.05 0 0 2527
Azért nem linkeltem direktbe. De, hogy miért lett kettő????????????????

petra

Előzmény: igehirdeto (2522)
fd Creative Commons License 2001.06.05 0 0 2526
1 USA dollár USD 28314
1 német márka DEM 12822
Forrás: Krónika
Előzmény: fd (2525)
fd Creative Commons License 2001.06.05 0 0 2525
Utolsó hir, amit találtam:
[máj. 4] Drágult az üzemanyag
Csütörtökön a PETROM állami olajtársaság a lej inflálódására hivatkozva emelte az üzemanyagok árát. Átlagosan 150 lejjel kerül több egy liter gázolaj, a benzin literéért 300 lejjel kell többet fizetni. Így egy liter gázolaj körülbelül 12500, egy liter benzin 14000 lejbe kerül. Az utóbbi időben 500 lejjel romlott a lej a dollárhoz képest, így az import többe kerül, és nőtt a benzin járulékadójának aránya is. Legutóbb a Petrom decemberben emelte árait, mikor a magán benzinforgalmazók azzal vádolták a társaságot, hogy törvénytelen konkurenciát tart fent alacsony kiskereskedelmi áraival.
Forrás: transindex
a ft 93-95 között, dollár 28k felett, márka 12 felett
Stef
Előzmény: fd (2524)
fd Creative Commons License 2001.06.05 0 0 2524
Eltévedtem?
Ez a 'politika' fórum lenne?
Ha javasolhatnám, térjünk vissza a topic szellemiségéhez.
Az aktuális üzemanyagárak és a forint/dollár/márka árfolyamok engem is érdekelnének, lehet, mindjárt körül is nézek :)
Stef
gaboraede2 Creative Commons License 2001.06.05 0 0 2523
Kb. fele a magyarországinak. Ez csak közelítő érték, mert változó és kutanként is egyedi lehet (Mol-on belül is).

Benzinkutak listája

Előzmény: zsu1234 (2519)
igehirdeto Creative Commons License 2001.06.05 0 0 2522
A kép jó, de én még ezt sem szeretem nézi. Ez mindenhogy gyalázat!!!!!
Tegnap megtanítottam a gyerekeimnek az "ott ahol zúg az a négy folyót" és az "édes Erdélyt".
Emlékeztünk.
Előzmény: rocher (2521)
rocher Creative Commons License 2001.06.05 0 0 2521
rocher Creative Commons License 2001.06.05 0 0 2520
zsu1234 Creative Commons License 2001.06.04 0 0 2519
Szeretnénk Erdélybe Utazni, kocsival.

Mennyibe kerül a gázolaj átszámítva forintra?

Mondjuk pl. Mol kútnál.

BlackStar Creative Commons License 2001.06.04 0 0 2518
a mai évforduló:

TRIANON

81 éve volt

BlackStar Creative Commons License 2001.06.02 0 0 2517
Köszi, az az :)
Előzmény: landri (2486)
FiFi Creative Commons License 2001.06.01 0 0 2516
A számból vetted ki a szót! :-)
Előzmény: rocher (2505)
igehirdeto Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2515
Az álmok alatt természetesen azt értettem, hogy csak az veszett el amiről lemondtunk. Az álom ebben az, hogy jelenleg nem a miénk az ami a MIÉNK, de én szeretném remélni remélhetőleg Veled együtt, hogy ragyog még újra a magyarok csillaga.
A gazdasági kapcsolatok fejlesztése elemi érdekünk. Örvendetes látni, hogy a Partiumban, de még a távoli Gyimesben is egyre több magyarországi polgár vásárol földet.
Előzmény: gaboraede2 (2512)
czimbi Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2514
Sajna, másképpen nem lehetett kivitelezni a dolgokat, de semmi gond, a párom nemcsak imád vezetni de tud is, az autónk az relatíve megbízható, úgyhogy petra feddő zöngéket hordozó felkiáltásodat ezzel próbálom meg leszerelni:)
Előzmény: rocher (2513)
rocher Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2513
Elengedted egyedül???:-((((

petra

Előzmény: czimbi (2511)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2512
:))))))))))))
Előzmény: rocher (2510)
czimbi Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2511
Gratula, de ha helyén volna cicvarek, nem jött volna ez neked össze:)

Gyerekek, akik Csíksomlyóra mentek, jó utat és helyettünk is mormoljatok el egy imát a tömeggel együtt..., gondolatban ott leszünk mi is.

A Hargita Népében értesülhettek az aktuális búcsút érintő hírekről, a három nap programjáról.

Előzmény: gaboraede2 (2509)
rocher Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2510
Azt nem, de hoztam neked egy italt

petra

Előzmény: gaboraede2 (2509)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2509
Nem nyertem hangszórót? Most látom, hogy én voltam a 2500-ik.
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2508
Az nem Sîncr?ieni?
Előzmény: rocher (2505)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2507
Ez az út maradt, de legalább működik.
Előzmény: A Király (2506)
A Király Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2506
Erről már hallottam én is. De talán ez a járható út: megvesszük kilóra, ami a miénk...
Előzmény: gaboraede2 (2504)
rocher Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2505
Sőt Csíkszentkirály is.
Előzmény: gaboraede2 (2503)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2504
Az álmaidat a valóság már jóval megelőzte szerencsére. Az unokatesómék nagyváradi tömbházában a vízvezetékrendszert egy debreceni cég újította fel. És persze nem ez az egyetlen, a határmenti gazdasági kapcsolatok teljesen spontán módon működnek minden partiumi megyében és persze Székelyhonban. Később majd máshol is.
Előzmény: igehirdeto (2498)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2503
A pontos neve Sîncraiu, de ez nem elég. Ilyen néven szerepel Sepsiszentkirály is.
A lényeg: Kalotaszegen van és Borsttól 110 km-re kell keresni.

Továbbá: Sîncrai nevű falu 3 helyen van: Enyedszentkirály (Fehér megye), Szentkirály (Hunyad megye) és Székelyszentkirály.

Elég gyenge volt a fordítók fantáziája.

Előzmény: Törölt nick (2499)
BlackStar Creative Commons License 2001.05.31 0 0 2502
Utak?
Pláne jó minőségben?
Hát kit érdekelnek az utak!
Tankkal jó a marhacsapás is... :))))
Glück Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2501
Ugyanis szeretném megnézni a térképen, merre is van. Meglepő a válasz ugye?
Előzmény: Riza (2500)
Riza Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2500
Mié' érdekel?
Előzmény: Glück (2497)
igehirdeto Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2498
gaborade2
Le vagyok nyügözve! Még az is megfigyelted, hogy melyik tetü cég hol dolgozgat és hol jelennek meg a macskaevők? Ez igen! Az útjelek akkor lesznek egyébként tisztességesen felfestve, ha vagy egy német cég vagy valamelyik Közútkezelő Kht. megbízásából mi csináljuk meg. Lehet hogy ez is egy álom? Álmok nélkül azonban nem érdemes magyarként élni....
Előzmény: gaboraede2 (2494)
Glück Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2497
Egy kis segitséget kérek:
Milyen néven keressem Kalotaszentkirályt a térképeken, vagyis mi a román neve?
KaTa Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2496
Sziasztok!
Nagyon szeretnénk eljutni a Csíksomlyói búcsúra. Nincs valaki közöttetek, aki megy arra és van két szabad helye? Rólam és a barátomról lenne szó. Benzinpénzbe természetesen beszállnánk, szórakoztatnánk a társaságot, esetleg vinnénk hangszert...
Emileket a hatch@index.hu-ra küldhettek.
Köszi:
Kata
Előzmény: Gurg (2495)
Gurg Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2495
akkor végülis, ha ez a szakasz meglesz, Botfaluig (Brassóig) jó lesz az út...remélem az útjel-festők is felébrednek addigra
Előzmény: gaboraede2 (2493)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2494
...ja, ez csak a B.hunyad-Kolozsvár útvonalra él, a radnóti az olaszoké.
Előzmény: gaboraede2 (2493)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2493
Nem, az olaszok csak most jönnek. Az eddigi munkákat és a bánffyhunyadi hidat egy Energoconstructia nevu bukaresti(!) cég kapta meg. A szinvonalon és munkatempón látszik, hogy valószínűleg eddig csak szervizutakat építhettek. Mostanra végre betelt a pohár már a román megyei hivatalban is. Gondolom még lesz pár hét-hónap átfutás amíg az olaszok felveszik a munkát, úgyhogy ez a szezon kipipálva.
Előzmény: Gurg (2492)
Gurg Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2492
Ede,
az olaszokat?
mert ha jól emlékszem szinte csak talján rendszámú kocsik szervezték a felújítást

ja és Segesvár felé felfestették már a jeleket? a multkor éjszaka esőben mentem, hát az egy borotvaélen-táncolás

Előzmény: gaboraede2 (2491)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2491
Radnót környékén kb. fél óra plusszal kell számolni, de már Kolozsvár előtt is nehéz haladni, mert az útjavítások miatt az egyik sáv harmadát elkerítették. Ráadásul a munkákkal leálltak, mert kirúgták a kivitelező céget. Tehát B.hunyad-Kolozsvár között +15 perc. A többi rész jó.
Egyszer csak megérjük, hogy folyamatosan le lehessen döngetni a Székelyföldig.
Előzmény: Gurg (2490)
Gurg Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2490
sziasztok,

Torda-Ludas-Radnót-Vásárhely útvonalon hol tartanak a földtúrások?
volt valaki kocsival mostanában arrafelé?

gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.28 0 0 2489

Erdélyi Turizmus - Események

Az 1000 székely leány új infó, még nincs fent.
Ede

Előzmény: igehirdeto (2488)
igehirdeto Creative Commons License 2001.05.28 0 0 2488
Hol vannak az Eseményeink, homályosítsd fel az új versenyzőt!
Az 1000 székely leány találkozó nagyon nagy buli. Az elsőn ott voltam 1996-ban, akkor avatták Csíksomlyón a Domokos Pál Péter szobrát. A maszopos Tabajdi Csaba olyan simlis beszédet mondott. hogy én szégyelltem magam helyette. El is hiszem, hogy ez a "jóember" belekavart a zámolyi trágyadombba, benne is ragadhatott volna!
Előzmény: gaboraede2 (2487)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.28 0 0 2487
1000 székely leány - július 1.
Részletek később az Edélyi Turizmuson.
Előzmény: fiatalsag (2481)
landri Creative Commons License 2001.05.28 0 0 2486
Van szerencsém ismerni mindkét helyet. Az először említett hely a Romantika Borozó, a főtéren, a református templom mellett. Elég jó hely, stílusa is lenne, csak a befejezést eléggé elrontották, de hát semmi nem lehet tökéletes... Csak az a baj, hogy időnként megtelik hangoskodó újgazdagokkal, akiknek szintetizátor csárdás a kedvencük, max hangerőn, ilyenkor nem lakalmas meghitt borozgatásra, de napközben, csúcsidőn kívül tényleg jó.
Azonkívül említésre méltó még a szejkefürdői Szejke Gyöngye vendéglő. Ez a régi vendéglő, de szépen felújították, rendberakták, a menü is elfogadható, és általában van élő zene, a kevésbé giccsesebb fajtából... Itt nemsokára megnyílik a strand is, most közvetlen bejáratot csináltak a vendéglőbe, és kipofozták azt is.
aki még tájékozódni akar az udvarhelyi, és környéki állapotokról, kérdezzetek, ha tudok szívesen segitek.
landri
Előzmény: BlackStar (2485)
BlackStar Creative Commons License 2001.05.28 0 0 2485
Jajdejó!
Román-magyar meccs?
Megyünk!
Kapnak Trianonér' ezerrel :))
Télleg, ismeritek azt a helyetUdvarhelyen, ami a főtéren vagy annak közelében van?
Maikor ott voltunk, nagyon elcsodálkoztunk, hogy 100 forintért milyen bort lehet kapni :)
Nem tudjátok, létezik még?
Vagy a... ööö...
asziszem Citadella a neve, az még egy korrekt hely. Azt ismeritek?
fiatalsag Creative Commons License 2001.05.28 0 0 2484
már elnézést, de most akkor hogyan is lesz ez a búcsú? mikor lesz????
teljesen "hüje" vagyok :)
Előzmény: Csokis (2482)
fiatalsag Creative Commons License 2001.05.27 0 0 2483
ezt így trükkökkel én is tippeltem,de nem voltam biztos benne. köszi :)
a kérdés már csak az: mennyi
gondolom olcsobb nvaradig busz, onnan vonat
mint magyarorszagrol egyazegyben vonattal
még egy kérdés: van-e kemping, vagy lehet e kempingezni szeredán, ésvagy somlyón

Előzmény: Csokis (2482)
Csokis Creative Commons License 2001.05.27 0 0 2482
Ez nem az?
http://www.cfr.ro/rute/A2.htm
Igaz, hogy csak a nemzetkozi jott be, de ha az igaz, akkor
Nagyvarad 22:55
Csikszereda 7:03
Előzmény: fiatalsag (2481)
fiatalsag Creative Commons License 2001.05.27 0 0 2481
Napot!
1. lefagyott a CFR.RO és nemtudom, pénteken mikor megy vonat Csíkszeredára. (Nagyváradról, este) Ha valaki meg tudja nézni, kérem tegye meg, mert igen nagy szolgálatot tenne.
Na meg hogy mibe kerül :).
2. Tud-e valaki olyan helye Csíkszeredán, vagy környékén, ahol végig lehet drukkolni a Román-Magyar meccset /van TV.../
3.Mikor van az ezer székely leány napja?

ebből gondolom kitünik, hogy én 99% megyek!!!
ki "jön" még a topicból?
na udv: fiatalsag

gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.24 0 0 2480
Nyert. Közben bejött az infó, az Eseményeink között megvannak a részletek.
Ede
Előzmény: igehirdeto (2478)
dongenaro Creative Commons License 2001.05.23 0 0 2479
Tisztelt Edélyiek!!!
Odaát, a politika-fórumon vita indult : a topic címe "Kisantant készül a statusztörvény ellen".
Én már voltam ott, elmondtam a véleményem, ha akarjátok, nézzetek oda; nem nagyon vad...
dongenaro
igehirdeto Creative Commons License 2001.05.23 0 0 2478
Én úgy tudum, hogy júl. 28-án vagy 29-én kezdődik és egy hétig tart.
Az biztos, hogy nem Gyimesfelsőlokon, hanem Gyimesközéplokon lesz, mindig ott szokott lenni.
Előzmény: gaboraede2 (2477)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.23 0 0 2477
A tábor tudtommal Gyimesfels?lokon lesz július 22-29 között.
Ede
Előzmény: igehirdeto (2476)
igehirdeto Creative Commons License 2001.05.23 0 0 2476
Július végén és agusztus elején van a gyimesi nemzetközi tánctábor. Akkor a legérdekesebb kimenni,mert a Sára Feri, aki egy zseniális koreográfus, szervezi a bulit és minden fajta kulturális örültségekkel fűszerezi a programot. Ha érdekel megkérdezem a pontos időpontot. Ha egyszerűen csak pihenni akarsz kimenni az is fantasztikus. Van már panzió, de a magánházaknál érdemes megszállni, mert rendkivül olcsón megoldható. Minden kicsit módosabb családnál van tisztaszoba. Rendkivüli módon ügyelnek a rendre a tisztaságra, eszméletlenül szorgalmas és igaz magyar emberek lakják a Tatros (Tatáros) völgyét és annak patakáit. Így nevezik a mellékvizeket. Én minden évben a kis gyermekeimet is kiviszem. Renkivül élvezik, nekik nem kell a tengerpart. Ha nincs az elátkozott trianon, ez lett volna Magyarország Svájca. Egyébként ma is az. Egyre több magyarországi ember vásárol ott magának házat, és tölti ott a szabadságát.
Előzmény: gaboraede2 (2475)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.23 0 0 2475
Mi valamikor nyáron tudunk eljutni a Gyimesekbe, addig is írhatnál arról, hogy hol szoktatok megszállni (név,tel.,emil,szobák,fürdő,szolgáltatások), mert eléggé fehér folt még számunkra a vidék, ráadásul sokakat érdekel.

Mindnyájatoknak:
41 új szálláshellyel bővítettük kínálatunkat:
www.erdelyiturizmus.hu

Üdv., Ede

Előzmény: igehirdeto (2474)
igehirdeto Creative Commons License 2001.05.22 0 0 2474
Sziasztok!
Én még új versenyző vagyok itt, de rendkivül örvendetes, hogy foglalkozok Erdéllyel, a másik Magyarországgal.
Ki járt Gyimesben? Szerintem az a világ közepe, én minden nyáron ott pihenek.
Előzmény: gaboraede2 (2473)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.22 0 0 2473
Az Erdély Hegyei sorozatban létezik egy Gyalui-havasok című, abban van a környékről turistaút, valamint a Bihar-Vlegyásza kötetben az ettől nyugatabbra eső részek.
Érdemes még megnézni a Cartographia repertoárjában, hátha van valami közeli kiadványuk.
Ede
Előzmény: Riza (2470)
Krysia Creative Commons License 2001.05.22 0 0 2472
Szia! Mint már korábban írtam, Kalotaszegen lesz az EKE X. Vándortábor. Bővebb info itt: http://vandortabor.cjb.net/
Előzmény: Riza (2463)
rocher Creative Commons License 2001.05.21 0 0 2471
Horgászengedély. De asszem azt külföldi állampolgároknak erőst borsósan mérik. Bár ez 3-4 éves info.

petra

Előzmény: Riza (2470)
Riza Creative Commons License 2001.05.21 0 0 2470

Kedves Ede! /Ez szójátéknek sem rossz/
Örülök a híreidnek. Létezik turista térkép?
A Bélesi tó tervben van.
A horgászatnak mik a feltételei azon a vidéken?
Előzmény: gaboraede2 (2465)
rocher Creative Commons License 2001.05.21 0 0 2469
Ez még belefér, elvégre nem mindegy, hogy hova utazunk:-)))

petra

Előzmény: fd (2464)
rocher Creative Commons License 2001.05.21 0 0 2468
Naszal, ha veszel egy térképet, akkor látod, hogy merre kell indulni. Ratosnya lennebb van, mint Palotailva, de onnan is fel lehet jutni a Pietrosura, csak többet kell menni. Persze egy nap alatt nem lehet megjárni, úgyhogy kajanélkül nem szabad elindulni.

A medve, az egy másik műsor, nekik ő lopta el a kajánkat. Bezzeg a konzervekkel nem kínlódott:-))))

petra

Előzmény: ttott (2462)
rocher Creative Commons License 2001.05.21 0 0 2467
De, biztos Körösfőt!
Előzmény: FiFi (2460)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.21 0 0 2466
...ma épp Kalotaszeg van a napi ajánlóban.
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.21 0 0 2465
Szia Riza!

Ajánlom figyelmedbe a www.erdelyiturizmus.hu címet, ott keress rá Kalotaszeg régióra. Az összes jelentősebb település fent van, emellett kirándulóhelyek is: Kőhegy-tó a Hármas-Kőszikla aljában, Bélesi-tó, Havasrekettyei vízesés, Almásgalgó-Sárkányok völgye, magyarlétai vár, Dregán-völgyi víztározó. Az 'Ajánlataink' menüben találsz még néhány tippet időtöltéshez, ezeken kívül megnézhető még a Jád-völgye, Lesi-tó, esetleg a távolabbi környéken Kolozsvár, Tordai-hasadék, Torockó (ez már Aranyosszék része).
Szálláshelyként szóba jöhet Kalotaszentkirály, mint egyik legfejlettebb turistaközpont valamint Magyarnagykapus, Magyarkiskapu, Magyarfenes, Tordaszentlászló.
Nézelődj és kérdezz!

Üdv., Ede

Előzmény: Riza (2463)
fd Creative Commons License 2001.05.21 0 0 2464
Tudom, offtopic vagyok, de ezt a legujabbatt már nem birom ki röhögés nélkül :)
Fenntartom véleményem, G.F. többet használ a romániai magyarságnak, mint árt :)))
http://index.hu/politika/kulfold/magyarszamol/
http://index.hu/politika/kulfold/magyszamol2
Stef
Riza Creative Commons License 2001.05.19 0 0 2463
Tudnátok ötleteket adni KALOTASZEGI nyaraláshoz?
Látnivalók, túraötletek?
ttott Creative Commons License 2001.05.18 0 0 2462
Köszike a részletes leírást... :-) egyelőre "megnyugtattál", hogy érdemes, mert még csak tervezzük a nyarat... majd még ha vmi. konkrét eszembe jut kérdezek...
Előzmény: Nigga (2461)
Nigga Creative Commons License 2001.05.18 0 0 2461
Kedves Ttott....Én jártam arrafele(Kelemen havasok)s azt kell mondjam egyike a legszebb helyeknek Erdélyben..Egyik haveremnek van egy nyaralójuk Palotailván, s ott szoktunk nagyokat bulizni habár annak nem sok köze van a természethet,estleg az állati viselkedés..Nem igazán értettem melyik csúcsra akarsz menni,de gondolom a Kövecses(románul:Pietrosu)..ami egy nagyon szép hely..Mi megmásztuk egyszer a haverekkel habár nem oda indultunk hanem egy másik csúcsra..Egy elég érdekes történet lett belőle mert úgy indultunk el(6an voltunk)hogy nem volt nálunk csak hálózsák egy kenyér valami szalonna és hagyma megy egy kenőmájas..Sátrat nem vittünk magunkkal(gondoltuk estére visszaérünk)...Palotailváról indultunk,egy jó ideig egy földes úton majd be kell menni az erdőbe és követni a kék háromszögeket fel a csúcsig(kék-fehér,már nem is tudom)..egész sötétedésig mentünk aztán eljutottunk egy kanyarig ahol volt egy elhagyott nyaraló(erdészház lehetett),s úgy döntöttünk,hogy itt alszunk..
itt még történtek dolgok(találkozás medvével,meg ilyen apróságok)..végül ott meg is szálltunk s másnap mentünk tovább persze addigra alig volt kaja mert nem gondoltuk hogy olyan sokat kell menni....nagyon csodálatos helyek vannak arrafele..a csúcsról meg km-ig el lehet látni..végül el is tévedtünk,és kb.éjjel egyre értünk vissza a nyaralohóz...persze ott is volt meglepetés,hogy addig a közeli munkások akik a nyaralókat építették arrafele,betőrtek a nyaralónkba és elloptak minden kaját,pénzt meg cigit..nekem és még egy srácnak volt pénze,mert véletlenül magunkkal vittük,igy tudtunk hazamenni(Marosvásárhelyre)...itt még volt egy két durva történet,képek is vannak csak most nincs rá időm.....de mindenkinek ajánlom az útat,mert csodálatos hely..több mint valószínű idén is megmásszuk..olyan helyeken kell másznod hogy az hihetetlen..hegyipatakokon felfele..vannak veszélyes helyek is de szerintem meg lehet mászni(egy két helyen eléggé csuszos meg omlandós a hely és ezért kell odafigyelni)...ha valami konkrét dolgokat akarsz írj.....!!!
FiFi Creative Commons License 2001.05.18 0 0 2460
Nem véletlenül Körösföt akartál mondani? :)
Előzmény: czimbi (2353)
ttott Creative Commons License 2001.05.18 0 0 2459
Egy hajszárító jó ötlet, lehet pont az fog hiányozni... :o)
És Ratosnyától könnyen meglehet találni hol kell elindulni?
Előzmény: rocher (2458)
rocher Creative Commons License 2001.05.18 0 0 2458
Ratosnyáig mentünk vonattal, onnan gyalog. Azt, hogy mennyi idő alatt, hova jutottunk pontosan nem tudom, de nem is irányadó, mert nagyon vegyes volt a banda, volt olyan is, aki akkor látott erdőt életében. Sőt olyan is, aki egy egykilós hajszárítót hozott a zsákjában:-))))

petra

Előzmény: ttott (2457)
ttott Creative Commons License 2001.05.18 0 0 2457
És mennyi idő alatt jutottatok oda? Honnan indultatok gyalog? Gondolom, ha esetleg lelakták a turisták, akkor sátorozni is lehet...
Előzmény: rocher (2456)
rocher Creative Commons License 2001.05.18 0 0 2456
Én 81 nyarán voltam ott, akkor még nagyon szép volt, nem "lakták le" a turisták, de medvével találkoztunk. Kissé izgi volt. Azt nem tudom, hogy most lehet-e sátorozni, akkor lehetett. Mindenestre, akármekkora meleg van nappal, az éccakák nagyon hűvősek tudnak lenni, vastag holmi nélkül ne induljatok el.

petra

Előzmény: ttott (2455)
ttott Creative Commons License 2001.05.18 0 0 2455
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni... nyáron tervezzük a Kelemen-havasokban egy kiruccanást, ha van köztetek, aki már járt ott, vagy hallott vmit szívesen venném ha megosztaná élményeit. Nem tudom adott-e a sátorozás lehetősége, meg gyalog felmenni a csúcsra lehetséges-e egyáltalán, stb... köszi.
Mezőbándi Creative Commons License 2001.05.18 0 0 2454
Küldtem neked e-mailt :)
Előzmény: B. bácsi (2449)
A Király Creative Commons License 2001.05.17 0 0 2453
Kiváló, a jövő héten megkereslek, mert addig géptávolban leszek, köszkösz!
Előzmény: gaboraede2 (2452)
gaboraede2 Creative Commons License 2001.05.17 0 0 2452
Jöhet a mél a >mail@erdelyiturizmus.hu címre.
Nézd meg az Események oldalunkat, július már sűrűsödik. A kalotaszegi tánctábort sajnos épp lekésed, az elég tutti szokott lenni.
Autó + gyalogtúra címén nagyon-nagyon ajánlom a magyarlétai várat, info az Erdélyi Turizmuson.
Onnan közel van a Tordai-hasadék, Torockó, Kolozsvár, visszafele pedig Kalotaszentkirály.

Ede

Előzmény: A Király (2450)
rocher Creative Commons License 2001.05.17 0 0 2451
""nincs valaki aki mesélne "erdélyi" érettségiről? ""- majd ha lyól összejövünk a Lupa-szigeten, akkor, most nem érek rá, sajnos.

petra

Előzmény: fiatalsag (2446)
A Király Creative Commons License 2001.05.17 0 0 2450
Elnézést, hogy ezt a nick-et kell használnom, de kényszerűségből teszem....

Szóval: júl 14én indulnánk ki Erdélybe olyan 2 hétre és az lenne a kérdésem, hogy van-é ezen intervallum valami "egyszeri és kihagyhatatlan" dolog, amit esetleg sem útikönyvekből, sem máshonnan nem tudnék meg /sokadalom, vásár, miegyéb/. Elsősorban Kolozsvár és környéke, valamint Székelyföld jönne szóba, de bármi más is érdekelne. Kösz!

gaboraede, nemigen haladok a már egyszer említett útvonal-tervezéssel. Nem lenne gond, ha esetleg e-mailben zaklatnálak?

/sajnos mostanában a valódi nick-emet még aláírásban sem szívesen írom le, bocsánat/

B. bácsi Creative Commons License 2001.05.17 0 0 2449
Hát ilyet!
A feleségem Mezőbándon született, a nagymamája ott lakik, meg is szoktuk látogatni 2-3 havonta.
Szal kicsi a világ :)
Előzmény: Mezőbándi (2448)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!