wow, jo, hogy latlak itt. koszonom szepen a 2015 es 16-os furmintokat. eddig csak a 15-osbol bontottam egy palackot meg valamikor novemberben. en nem tudok olyan leirasokat adni, amiket itt neha olvasni, de nagyon bejott! ha valami erdekes, az az volt, hogy a korty utan sokaig lehetett erezni az izt, ami nagyon kellemes volt. szoval, a 15-os toplec furmint nalam bejott. koszonom szepen!
Jól láttam hogy logózott volt a dugó? Meg tudod kérlek erősíteni? Botrány, hogy a méregdrága kromatográffal bemért TCA mentes dugókat is elfertőzik valahol a terjesztési lánc egy pontján...
Úgy tűnik, a Leitz mostanában "diverzifikálta" a termékpiramist - egyszerűbben szólva az itthon is kapható olcsó (Dragonstone) és középkategóriás (Magic Mountain) darabok egyre gyengébbek, az igazán jók pedig egyre drágábbak.
Barátaim pár hete voltak Berlinben egy rajnai-fesztiválon, most érkeztek meg a borok, amiket ott kinéztek maguknak. Pár napon belül megnézünk néhányat - erősen kíváncsi vagyok, a pincék többségének még a nevét se hallottam.
A leírás alapján elhinném hogy 82/100, elosztva 10-el.
Van itthon ilyen 17esem egyébként, még nem bontottam fel. Pár év múlva talán jobb lesz mint amit most Sebestyén ír. A 16-osból is vettem, az nem rossz szerintem mostanra, mondjuk az árát lehet nem éri meg - de egyébként a poszt következtetésével egyetértek, ki kell jönni a tölgyerdőből.
Közvetve vagy közvetlenül mindenki olvassa :) Én már több borásznál is láttam kinyomtatva hozzászólásokat. Sokaknak vannak olyan spanjai akik önkéntes "sajtófigyelő" szolgáltatást végeznek.
Update: Figuláéknál a panaszkezelés is világszínvonalú. Még az email napján visszaírt Figula Mihály és kért telefonszámot, ma felhívott és elmondta hogy úton vannak a cserepalackok és nagyon sajnálja, valamint hogy beszélni fog a dugóbeszállítójával mert ezt a sorozatot kimondottan TCA-mentesként kapták (amúgy nem is olcsó, 200 ft / db), így érthetően eléggé bosszantja az eset.
Én egyébként ma ránéztem a bontott palackokra, hogy nem-e kóstoltam valamit félre, de nem, egyértelmű TCA, a két Sóskútnál nagyon durván, a Szákát még nem nyomja úgy agyon de ott is ugyanaz van. Szóval itt a dugókereskedőnél lesz a sár.
Ahogy a kólájuk is valószínűleg csúnyán fel volt ütve... de ha jól emlékszem akkor a "repülővel mentek ki" is egy redvás csesznát jelentett ami a repülők kispolszkija.
Összekeverte szegény T. Medve a "frenetikus" jelzővel.
Ettől még nem feltétlen kellene temetni, mint borszakírót - számosan nem tudják megkülönböztetni a poszátát a prosztatától, de ettől még lehetnek maximálisan jó arcok. Borszakíró is lehet talán olyan, aki számottevően gyengébben ír, mint József Attila. :)
"Dagályos, pufogó, nagy hangon semmit mondó. "Bombasztikus stílus, bombasztikus szavalat végső forrása. A görög ("gyapot"); ennek angol származéka, a bombast, vattát s válltömést is jelentett; a dagályos beszéd olyan, mint a kitömött kabátváll: többnek akarja mutatni magát."
A szovegkornyezetbol kitunik, hogy a szoveg irojanak fogalma se volt a szo jelenteserol, hasznalatarol. Mindenesetre erdekes szo. Nem emlekszem, hogy valaha is leirtam volna, vagy beszedben hasznaltam volna. Az eredetet se ismertem, de ennek ellenere nagyjabol korrekten ertelmeztem, a jelentesenek megfeleloen.
Úgy gondolod, hogy a hedonizmus jegyében egy bombasztikus aszúra mozdult rá? Én akkor feltekerem az erősítőt mert valami csendes zenére vágyom. Esetleg beugrom a pornhubra egy szép romantikus történetért.
Bár ki tudja.. mára már a dadaizmus is betörhetett a borbloggerek világába.
"Kvarc, andezit, riolit a Betsekből, mellette Bomboly, Nyulászó, Kakas és Mézes-mály. - Csodás 2017-es *Balassa édesekkel búcsúzunk 2021-től. Végén két bombasztikus aszúval a hedonizmus és az életöröm jegyében..."
Na... és akkor hogy mit gondolok. Például azt gondolom, hogy egy boros kiadványokat üzleti alapon szerkesztő, magát profi borírónak tartó ember tudja, hogy mit jelent a "bombasztikus" szó.
A bombasztikus szó a francia bombace vagyis vattabélés, pamutvatta kifejezéssel rokon. A jelentése ennek tükrében az, hogy dagályos, fellengzős, nagyot de kevés értékeset mondó.
Érdekes. Azt gondolnám, hogy ha valaki nagyon sikeres és nagyon gazdag akkor az egyik ezzel együtt járó előny az, hogy nem kell hazudnia piszlicsáré hülyeségekben.
A Kreinbacher birtokon senki emberfiának, beleértve a névadó tulajdonost sem eszébe nem jutott a pezsgőkészítés az első 5-6 évükben. Először a barikkolt furmintokkal akartak robbantani, majd a syrah lett kinevezve zászlóshajónak és csak úgy 2010 környékén kezdték el átállítani a váltókat pezsgőre.
Azt pedig lehetséges, hogy még a tulajdonos sem tudja, hogy a pezsgőik nem somlói pezsgők, hiszen a szőlő jelentős részét a régió más borvidékeiről vásárolják fel.
De szép hosszú cikk.. csapágyas lett az egerem mire végig görgettem :D