Bocs Alkotmányjog vizsgára készülök, nem sok időm volt fórumozni. 20 körül van az első, mint írtam én is és zozo is írta. Mindkettő a nullát kapcsolja, vszínűleg azért, mivel 110/220 voltos és így kevesebb alkatrészből kihozhatóak (kevesebb dologból kell dupla). Egyébként ez nem okozhat különösebb gondot, mivel egyedül elvezérli a szivattyút, sorba nem kell kötni semmivel. Plusszba köthetsz hozzá valami vészindítót, de annál is a nullát kell szakíttatni, azt annyi... Nálam tökéletesen teszi a dolgát már fél szezon óta.
Engem is az első érdekelne, mert tud minimumot is állítani T1 -hez, meg 200fokig mér T1, nem csak 105-ig, ha felforrna a víz és fölé menne, akkor sérülhet az érzékelő.
Jól látom, hogy a két vezérlő között a bekötési rajz szerin az is a különbség, hogy az egyik a 0-t zárja a + hoz, a másiknál normálisan a fázist szakítja meg, kapcsolja.
Ha a tiedben fellforr a víz, akkor a keletkező gőz tolja magaelőtt a tágulásiba a vizet, vízhiány lesz a kazánban, mégjobban termeli a gőzt.
A rajz szerinti kétcsövesnél, ha forrás van, a gőz a visszafordított pipán keresztül lecsapódik a kiegyenlítőben, az aljából pedig pótlódik a kazán aljába (ahol hidegebb) a szükséges mennyiség. Így szépen lehűti magát.
A tágulási a kazán előremenőjébe van kötve.( mondjuk a laden nyílból egy magasabb ponton lévő tartályba)
A radiátor kör az nem a tetején, hanem a legfelső-oldalsó csatlakozóba van kötve.
(az esbe és vezérlés másodlagos, mert azzal nincs gond, saját készítés, ne volt pénzem rexire...)
Az ok ami miatt kérdezek...
Egyik alkalommal a kazán hőmérséklete felment 95 fokra.
A tágulási kifolyó csövén lassan el kezdett folynia víz. Tágult, ez a dolga.
Jött az ötlet! Vészfűtés a lakásba küldjünk egy kis meleget, azzal visszahűl a rendszer.
Direktbe indítom a lakásköri szívattyút, és láss csodát ... nincs víz!
Mintha a tartály felső részében csak levegő lenne.
A tetején van légtelenítő, de félek, hogy nem teszi a dolgát. Ezért szeretném átalakítani a hétvégén.
(csak csendben jegyzem meg, hogy egy helyi régmultra visszetekintő cég építette a rendszert... aztán én, a tulaj el kezdtem olvasni a fórumot, aztán lerajzoltam mit kellene, hova... nagy durrogva elkészítették.... majd elkérték a rajzomat..., meg a pénzüket...vicces.)
Utólag az elb@szott rendszert nehéz alakítani, de nem adom fel. Hála az itt lévő hozzáértő, kisérletező szakiknak.
Egy kis fűszer: a cég szerint a nyitott rendszer tágulási mérete kb. 10 %. Tehát - szerintük - 700/10=35. Na ennyi...