4 év kihagyás után, Pénteken érkezünk szállásunkra Tauplitzba és elsődleges cél szombaton Hallstat megmutatása. Tervbe van véve még a közeli Bad Ischl is. Ám nem hiszem, hogy ez a szombati napot teljesen kitöltené. Ezért is szeretnék segítséget kérni, hogy mi az amit még érdemes aznapra betervezni? Sajnos nagyon rövidke az idő amit kint tölthetünk és tudom, lehetetlen mindent megmutatni...de annyira szeretném ha a barátaim úgy jönnének vissza e paradicsomból, hogy azt mondják ide még vissza kell jönnünk.
Vasárnap indulunk haza és napok óta böngészem a térképet, hogy hogyan is lenne jó a vissza út. Hagyjam ki az autópályát és jöjjünk át a kis falvakon...vagy néztem épp nem rég Puchberg-et is a salamander vasutat, de ha jól értelmezem a weblapot azok még nem lesznek nyitva ...
...ha valaki járt már ilyen cipőben és van tippje akkor azt előre is köszönöm szépen.
Valaki nem járt esetleg az Attersee-nél a Gasthof Steinbichler-ben? Kértem onnan ajánlatot, van félpanziójuk és elvileg 300 méterre vannak az Attersee-től. Jónak hangzik. Gondolom arra vannak bicikliutak is.... Aki járt arrafele szerette?
Hát szerintem nagyon szuper hely, igaz nem Salzkammergut, hanem Zell am See-hez közel, Weissbach bei Lofer, nagyon szeretjük ezt a helyet, már 3x voltunk:
Újként olvasgatom a topicot és látom, hogy sokan nagyon jól ismeritek Ausztriát ezért szeretnék segítséget kérni a következőben: Rávettem a családot, hogy most először nyáron is töltsünk el egy hetet Ausztriában (eddig csak télen jártunk ott). Szeretnénk túrázni, leginkább bringával (a 8 éves kisfiunkkal együtt, aki nagyon jól bírja a gyűrődést) és az egyetlen feltételük az, hogy mindenképp vízközelben legyünk. Vadászom a szállásokat, leginkább Salzkammergut régióban - úgy látom ott van sok tó. Mindenképpen félpanziós helyet keresek, de azt a booking és egyéb oldalalkon nem találok, Neckermannál van pár ajánlat jó gyerekkedvezménnyel, de olyan jó lenne valami olyan helyre menni, amit valaki konkrétan ajánl. Tudnátok nekem segíteni?
Van kifejezetten Becs topic is, de a valasz roviden, hogy mindent erdemes megnezni Becsben. Szepek az utcak is akar a belvarosban, ha csak vegigmentek a Kartner strassen. A muzeumok szinten gyonyoruek, de ahhoz azert tobb ido kell. Nekem nagy kedvencem a piac, a Nachsmarkt, az is egy jo program. Biztosan letezik olyan, hogy feltornek egy autot Becsben is, de nem gondolom, hogy errol lenne hires.
Nem éppen "hegyek, szurdokok, stb.", de Ausztria. :) Karintiába kifele menet úgy tervezem hogy Bécsben megállunk egy kisebb városnézésre. Viszont ezzel csak annyi a bajom, hogy tele leszünk csomagokkal (egyterüvel megyünk, Opel Combo, tetőcsomagtartót nem viszünk). És a csomagok látszódni fognak. A kérdés csak az hogy mennyire biztonságos a kocsit így a városban őrizetlenül hagyni? Illetve a parkolóházak mennyire megbízhatók? Nem lenne jó ha rögtön az első nap fel lenne törve a kocsi. Tehát mit javasoltok hol, merre érdemes a kocsit lerakni. Gondoltam a Szt István Dóm környékén, mert talán ott érdemes a környéken egyet lófrálni, vagy nem? Illetve mit érdemes megnézni? Schönbrunn, Belveder, ilyesmikre gondoltam de ezek elég messze vannak egymástól.
A "Sasfészek"-ben voltatok? Azt látom, hogy a bertchesgadeni állomásról busz lmegy a spéci hegyi buszhoz, de hogy mennyi idő alatt lehet feljutni, és vissza, azt nem tudom megállapítani.
Mi Schönau am Königsse-ből mentünk busszal Salzburgba és vissza / Schönauban laktunk/. Semmi probléma nem volt, tömegközlekedés és ami velejár. Nekünk volt helyünk, de sokan utaztak állva. Az nem jó. Természetesen autóval kényelmesebb, de annak is van hátránya.
Mi egyébként útitársakat keresgélünk éppen:
Költségcsökkentési célból keresünk útitársat kiránduláshoz, ill. max. 3 éjszakás kinttartózkodáshoz. A cél Ausztria, ill. Szlovákia, természetesen időpont egyeztetéssel. Túrázhatunk együtt is, külön is, az útiköltség felezése a cél. 1 vagy 2 ember jelentkezését várjuk. Mi 50 éves, fiatalosnak mondott budapesti pár vagyunk.
Salzburgban töltünk pár napot május közepén. Kocsink nincs, társas utat nem szívesen vennénk igénybe.
Tervezünk egy kirándulást a "Sasfészek"-hez és a Kőnigssee-hez. Tömegközlekedéssel próbálta már ezt valaki? Láttam buszjáratokat, csak az időbeli megvalósításban vagyok bizonytalan.
Fantasztikusan kedves a hölgy aki vezeti (ha még ott van mert 2 éve voltunk ott mi is) Ők szerintem üzemelnek ilyenkor is, és nem messze van a háztól a többek között Pitztal gleccser szerintem az is üzemel.
Mondjuk én nyáron voltam amikor minden gyönyörű zöld volt de engem rabul ejtett a völgy szépsége... A háztól nem messze egyvízesés van és egy patak folyik, és annak mentén hosszú csodás sétát lehet tenni a völgyben is.
Szerintem nagyon romantikus hely...
Ha rákeresel a nevemre sok fotót és beszámolót találsz a helyről...:)
Lenne hozzátok egy nagy kérdésem. Szeretném eljegyezni a barátnőmet, 3 éve vagyunk együtt és valami szép helyet keresek. :) Tudtok ajánlani valami gyönyörű helyet Tirolban vagy Salzburg tartományban? 2 héten belül tervezem, nézegettem pár helyet, de sok helyen májusban van szezonnyitás, pl. a Schafbergre gondoltam először. Felvonatoznánk... :)
A héten Laa an der Thaya volt a bázisom, ott szálltam meg egy panzióban (Gasthaus Zehetmayer), korrekt, 4 éjszaka reggelivel 110 EUR volt egy egyágyas, saját fürdős/WC-s szobában.
Az időjárásra értettem a látogathatóságot. Amikor mentünk szemetelt picit az eső és nem engedtek be. Utána még jó pár órát várni kellett, ebből azt szűrtem le, hogy ki kell fogni a jó, száraz időt, csúszásmentes talajhoz. Mivel májusban tervezik menni, akkor még több lehet az eső, így ha szép idő van, érdemes ezt célba venni először.
Mi is elszúrtuk, mert augusztusban volt egy csodás meleg napos idő és elmentünk a Millstatti tóhoz, ahol mindenki fürdött. Mi pedig mondtuk, hogy most szétnézünk, legközelebb fürdünk. Legközelebb már nem volt meleg:(
Igen a térkép szerint a felvonó egy étteremhez visz, ahonnan természetesen lélegzet elállító a kilátás, de visz oda egy gyalogút is, erre gondoltam.
8-9 km felfelé az gondolom 3-4 óra, ha aznap még Hallstattot is szeretnénk nem fér bele (délután 2 körül érnénk Gosauba), a felső tavat nagyon szeretném...
Mi csak az also to korul setaltunk, meg akkor kicsik voltak a csaladban a gyerekek, nem is terveztunk feljebb menni. Az egesz tura 17 km oda- vissza a 3 toval, 550 m szintkulonbseg. Mi szoktunk ilyen turakat tenni, minden nyaralas soran egyet. Tavaly Schladming mellett tettunk egy ilyen 3 to turat (Steierische Bodensee). En felfele szenvedek tulsullyal, a ferjem lefele a terdevel. De minden lepes megeri! Ha beirod a google-be vagy ide a keresobe, ra tudsz szurni a beszamolokra.
Gosau így látatlanban is (a netes képek, honlapok fórumok stb. alapján tájékozódva :) ) is elvarázsolt.
Találtam egy térképet, ami szerint az alsó tónál van egy parkoló, ahonnan gyalog lehet felmenni a felső tavakhoz, az út nehézsége érdekelne (az átlagnál kicsit jobb kondiban vagyunk), látom van felvonó, érdemes-e kipróbálni vagy inkább menjünk gyalog, ha bírjuk, de bármi érdekel, amit ti akik már jártatok ott tapasztaltatok vagy javasoltok
hát honnan a búbánatból kellene tájékozódni :) a honlapokon is ugyan ezek a helyek vannak, én a neten lévő képek alapján döntök arról hogy mit nézzek, hova menjek, az ottani prospektusok meg ugyanazok csak papír formában, mint amiket a neten megtalálok.
amúgy engem nem zavarnak az emberek, mi túrázunk a Tátrába is, és itt aztán van rendesen várakozás egy-egy láncos kapaszkodón, jó pár hágó 2 személynek is szűk lapjával, de soha nem zavart, talán mert mindenki türelmes, segítenek, nem löknek félre, a bátortalan, pánikoló még tapsot is kap a biztatáson kívül :)
A szurdokoknál szerintem csak a véletlenen múlik, hogy mit fogsz ki. Amikor pár éve Garmisch-Partenkirchenben voltunk, két szurdokvölgyet is bejártunk. A Partnachklammban voltak "többen", kb 20 ember, a Höllentalklamm viszont csak a miénk volt! :) Csak akkor előzött meg minket pár ember, amikor elszöszöltem a fényképezéssel :)
Hallstatt környékén hegy-tó viszonylatban még nagyon tudom ajánlani a Wolfgangseet és fölötte a Schafberget. Édes kisváros a tóparton, meghökkentő hegycsúcs. Kisvasúttal illetve gyalogosan lehet felmenni.
Mi a Bad&Ski-ben szálltunk meg, ezt a bónuszbrigáddal vettük, 1 főre 6200 Ft volt a szállás, reggeli és a Karintia kártya. Szerintem ez jó ár. Szép, felújított szobák fürdővel, magyar vendéglátók, csodás kilátás az erkélyről, semmi sem hiányzott. Ja és a falu közepetáján van, tehát nem kint a szélén.
Ja és úgy kaptunk akciós árat, hogy igazából arra az időszakra nem is volt akciójuk a bónusz brigádon, de megkérdeztem, hogy nem lehetne e nekünk is adni és mondták, hogy de.
szerintem pont erre szolgálhatna ez a fórum, hogy a "titkos helyeket" is megtudják azok, akik szeretnének tájékozottabbak lenni. (Bár pont hasonló vetődött fel a horvát fórumon: osszuk meg a különleges, véletlenül felfedezett helyeket, de mindenki tiltakozott)
Gondolom, hogy én is ugyanonnan tájékozódom, mint mások, de nekünk még Ausztriában - síelésen vagy karácsony utáni leárazáson kívül - nem sikerült tömeget kifognunk. Ezért is járunk oda.:)
Én abban is bízom, hogy mivel május 1-4-ig lennénk ott, ez nem épp "főszezon", a síelők már, a kirándulók még nem (gondolom nem véletlen :) ) , de örök optimistaként én bízok a jó időben, aztán majd meglátjuk. Végszükség esetén ott vannak esőbeállónak a barlangok, vagy a termálfürdők :)
a Magas-Tátra és környéke pont olyan mintha itthon elmennél bárhova, mindenhol csak a lenyúlás :/
nekem a kedvem ausztriába a szurdokoktól ment el, még olyan tömeget azon a kis helyen, és ami megdöbbentett életemben annyi bunkó tahóval nem találkoztam mint ott, német ajkúak voltak, szó szerint a vállával lökött fel olyan helyen ahol 2 ember lapjával nem fér el :( hangosak, nem néznek semmit és senkit, a 20-30-as korosztály ilyen, az idősebbek kedvesek, türelmesek, udvariasak,
és azóta a férjem nem bírom rávenni a szurdok túrára, ez volt az első a Liechtensteinklamm
A legtöbb gleccser Bergstazion ilyen sajnos, nem klassz. Mi ott szánkóztunk egy jót, barátokkal voltunk fönt, azért élveztük, de lejjebb menve inkább túráztunk egy rendeset :)
Az eddigi legnagyobb csalódás nekem itt környékünkön a Hintertux geccser volt. Felmentünk felvonóval, mert egy látogató rokon oda szeretett volna menni. Még talán fotókat sem csináltam annyira duzzognom kellett. Minden le van betonozva, mindenhol oszlopok, felvonók, rengeteg ember....
Pedig, ott, csak onnan 20km-es körben, annyi de annyi csodaszép dolog van....
Evvel egyet tudok érteni. Mi is szeretünk a természettel együtt lenni, kvázi magányosan :) Anno egy osztrák nyaralás után elmentünk a rég óhajtott Zakopanéba kb. 4 napra. No ezt senkinek sem javaslom, és nem akarom leszólni azt a helyet, mert biztos jó, de ne Ausztria után menjen! Összehasonlításban két-három dolog miatt megfogadtam, oda soha nem megyek vissza: lépten-nyomon éreztem a lenyúlást (parkolási árak, taxi-lovaskocsi árak...), olyan dolgokért kellett nem keveset fizetni, amiért amott nem szokás, no meg ha fizet az ember, akkor valamit azért vár is, színvonalat, szolgáltatást, valamint a hegycsúcsok annyira zsúfoltak voltak, hogy meg kellett várni, míg lejöttek és felfértünk. (Aztán kaptunk egy rendes vírusos gyomorfertőzést mind az öten, de nem emiatt nem mennék). Ja és az állandó parkolási nehézség, a város megközelíthetetlen a dugók miatt...
Az összes hegy Ausztriában ilyen. Csodaszép kilátás, csodaszép felvezető út, stb. Valahogy mégis mindig ez a zarándoklatszerű imádat van a sasfészek iránt. Igen, ott is ugyan olyan szép, mint bárhol máshol, csak ugye oda sokkal többen mennek, ki tudja miért...
Én szívesebben megyek fel Salzburg mellett a Gaisbergre (ingyen, autóval vagy motorral), ha szép kilátást akarok, vagy a Wendelsteinra.
Félreérthető voltam? tisztelgésről szó sincs, itt a fórumon olvastam valakitől, hogy csodaszép az odavezető út, nagyszerű a kilátás stb. A tónál réges-rég már jártam, azt jó szívvel tudom ajánlani a többieknek, ők is hallanak ezt-azt, hogy ott van a hegyen..., ezért kérdeztem csak (mivel kevés az idő) felmenjünk-e?
Nos, akkor némi egyeztetés után a társakkal, ami biztos
Gosau-i tavak alapos "körbejárása", kérlek benneteket, ha valakinek van ottani helyismerete, tippjei, ötletei az segítsen nekünk, ne "szerencsétlenkedjünk" ott a parkolóban húszan :(
Königssee (hasonlóan Gosauhoz) lesz a második teljes napunk "attrakciója", ehhez is várjuk a javaslatokat, érdemes-e "kepeszteni" a sasfészekért vagy inkább siessünk vissza Werfenbe vagy valamelyik szurdokhoz
Banyoca! írtam Neked egy szép hosszút, dilemmázva, közben megterveztem cm-re az útvonalat, végül rájöttem a lehetséges versiókra és elszállt az egész. No, akkor csak a konflúzió
1. érkezési nap: a környék (lehetőleg gyalogosan) felfedezése
2. nap Hallstatt/Obertraun kb. 2 órás őgyelgés, majd a nap hátralévő részében Gosau (rossz idő esetén Gosau kimarad, helyette barlangászások Obertraunban)
3. nap Königssee és Liechtensteinklamm (csak nem lesz már rossz idő)
4. nap hazaút és Salzburg
Azt még nem tudom, akkor mi lesz, ha négy napig esik :(
Én mindenképp érdeklődnék hogy nyitva van e a Lichtensteinklamm május elején, de a jégbarlangról is ajánlatos tájékozódni.
Dachstein jégbarlangtól Hallstatt pár kilométerra van, onnan Gosau szintén, aztán lehetne menni a Köningsee felé, és akkor útba ejteni St. Gilgent, de két napba a többi nem fér bele. Térképen útvonalat tervezni kell mindenképp és ott látod hogy ezek a helyek mennyire messze vannak egymástól.
Tervezgetem a nyaralásunkat, és bizony kiderült a Großglockner Salzburg Mondsee- Bad Ischl Hallstatt körút bő egy napos játék. :) Szóval az amit eleve terveztem hogy majd ezt a hazafelé tartó úton ejtjük meg, felejtős (igaz abban a tervben csak a Glockner - Salzburg rész szerepelt, és onnan egyenesen haza).
Amúgy ha valakit érdekel, akkor így néz ki a terv:
Kedves bozsori! Minden kirándulás fakultatív lesz, így amiket ajánlani fogok a többieknek az én "ízlésemet" fogják tükrözni (természetesen bárki dönthet úgy, hogy nem vesz részt ezeken), ettől függetlenül én úgy érzem, hogy nagy a "felelősségem"
Nyugat felé végképp nem néztünk egyrészt, mert a Grossglockner környéke az egyik kedvencem és oda aztán végképp nem elegendő 2 nap, másrészt mert én is úgy gondoltam "a kevesebb néha több"
Igen, egyetértek Salzburg, Werfen akár hazafelé is megejthető (odafelé más úton megyünk)
St. Gilgent egyik társunk ajánlotta Hallstatt alternatívájaként, én még nem jártam ott :(
nem rohanni akarunk, hanem "megélni" a helyet, sőt korlátainkat figyelembe véve túrázni is :)
a "jégbarlang"-ot inkább "esőbeállónak" gondoltuk, verőfényes napsütésben biztosan kimaradna
az érkezési napra a környék felfedezését terveztük, de ez is attól függ, egyáltalán milyen hosszú lesz az utazás, mert biztosan sokszor megállunk gyönyörködni
Olvastam korábban, hogy már jártatok Ausztriában. A csoporthoz kell igazodni, vagy saját ízlésed szerint alakítod a programot? Aztán az sem mindegy, hogy csak el akarsz menni egy helyre hogy elmondhasd hogy ott voltál, vagy ott túrázni szeretnél.
Például ha Wagrain felől nyugatra is tekintenél, ott van a Krimml vízesés. Amikor ott voltam, igazából akkor tetszett csak, amikor felülről láttam. De akkor hozzá kell adni 2-3 órát a tervezett időhöz. (Nem ötletként írom a vízesést, csak hogy akár egy napot is el lehet tölteni túrázással valahol, az is szép lehet.)
Salzburgot és St. Gilgent kihúznám a listáról, illetve előbbit megtartanám B tervnek rossz idő esetére. A két jégbarlang közül a werfeni jóval nagyobb, de ha választani kell és hozzászámoljuk a kilátót, akkor a dachsteini, mindenképp.
"Átfutottam" az előzményeket (majd két hónapig tartott) és lenne egy csomó kérdésem. Május 1-én utazunk Wagrainba, húszan (5 személyautóval). Az alapprogram a reggeli jóga lesz, majd kirándulásokat tervezünk, azaz kb. 10 órakor tudunk elindulni a szálláshelyről. Javaslaitok és ősrégi emlékeink alapján összeállítottuk a "kihagyhatatlanokat", de már most látszik, hogy túl sok minden került a listára, muszáj lenne szelektálnunk. Ha belegondolunk csak 2 teljes napunk lesz, mert az odaérkezés és a hazaút napját nem számolhatom. Nagyon sokat segítenétek, ha saját tapasztalataitok alapján véleményeznétek a listánkat. Előre is köszönünk mindent.
Ok köszi. Kicsit utánanéztem és úgy vettem le, hogy akkor kell engedély vagy mi ha EU-n kívülre megyek vele. Casco nincs (köszönhetően a banknak), de az utazásra mindenképp tervezek egy biztosítást (személy és autó egyaránt).
Én rendszeresen jártam ki vele, több országban is, akkor is amikor még hiteles volt. Igaz fel sem merült bennem, hogy nem mehetek. Nem gondolom, hogy tudnia kellene a banknak, hogy én hova járok vele... Gondolom van casco-d, vagy valamilyen utasbiztosításod nem? Mert akkor az térít vmennyit ha bármilyen gond lenne...
Lehet hülye a kérdésem, de felmerült bennem, hogy a hiteles autómmal (tehát amin még ketyeg a részlet) simán ki lehet menni Ausztriába nyaralni, vagy a banktól kell valami igazolást, engedélyt kérni?
Tudna esetleg valaki egy olcsó panziót, kis hotelt, ahol a hét 5 éjszakáján alhatnék? Régész vagyok, és sajnos vissza kell mennem Bécsbe dolgozni, de nincs szállásom, és a cégem sem támogat ebben sajna.
Minden ötletet szívesen veszek.
(1-2 éves albérleti szerződéssel viszont nem szívesen kötelezném el magam, mert a régész munkája is olyan bizonytalan mint a kutya vacsorája....)
Elkezdtem tervezgetni a nyári pihenőnket. :) A kifele menetet úgy tervezem, hogy 6 körül elindulunk itthonról, így a tervek szerint kb 9-10 környékére kiérünk Bécsbe, ahol leányaim kérésére egy kis városnézést tervezünk, közben valahol megebédelünk. Szóval kb 2-3 óra pihenőt tervezek ami városnézés lesz. Bécs melyik részét érdemes e célra megcélozni? Gondolva ugye arra is hogy a kocsi meg lesz pakolva, és jó lenne ha azt nem rabolnák ki míg mi városnézünk. ;)
Mi 2009-ben voltunk és csodálatosan szép volt, nagyon tetszett, igen megéri. Autóval csak egy parkolóig lehet menni, onnan még két felvonó van. Itt írok róla részletesen. Fotózni sajnos nem volt szabad. Itt a hivatalos honlap árakkal és fotókkal.
Mi voltunk 2000-ben ott. Bár nem ma volt, de akkor a belső rész elég jól be volt világítva. Legalábbis a szebb képződmények. De kaptunk elemlámpát is. Szerintem csodálatos, mindenképp érdemes megnézni! A barlangban viszont fotózni és videózni tilos volt (legalábbis 2000-ben, most nem tudom). A felvonó alsó részén van egy nagy parkoló, onnan felvonó és után kis gyaloglás csodás hegyi kis utakon a barlang bejáratáig.
Íme pár fotó 2000-ből:
A felvonó végállomásán, 1586 m-en. Baráti társaságban. :)
Panoráma a felvonó végállomásán:
A kis séta közben pár fotó:
Párom (Ági) ;)
Jómagam ;)
Ez a fotó már a kocsiból készült a túra végén. A kép közepén látszik az út egy része ami a felvonótól vezet a barlanghoz.
Közben rájöttem, hogy félreértettem a dolgot, a 22euróban benne van a felvonó is, azt hittem az még +pénz. Elvetettük a dolgot egyébként, köszi a válaszokat!
Sajnos mi nem sokat láttunk , lámpásokat adtak /nekünk nem volt/, de alig láttunk vmit. Ettől látványosabb jégbarlangban is jártunk már, ahol világítás mellett egész jól lehetett nézelődni. A parkolóból felvonóval lehet felmenni és onnan még gyalogolni kell, emelkedő szakasz. Legalábbis, amikor mi jártunk ott 3-4 éve, ez így volt.
A werfeni Eisriesenwelt-ben volt már valaki? Ha autóval megyünk is kell használni a felvonót? Érdemes egyáltalán bemenni, nyújt annyi élményt, mint amennyit elkérnek érte? (22EUR)
Igen K-en lakunk mi is, Tőletek 40 km-re. Mi azért választottunk első körben, mert viszonylag közel van, itt a legtöbb a napsütés és a tavak vonzottak. Ja és mert régen láttam Karintiáról valamilyen reklámot a tv-ben, amiben lógatták a lábukat egy stégen, körös-körül zöld legelő...és mormoták.
Ti is Kelet-Magyarországról céloztátok meg ezt a vidéket? Jó kis helynek tűnik, valószínűleg-mivel mi Ausztria szerelmeseivé váltunk- nyáron ide megyünk majd..köszönöm!
Nyáron Bad Kleinkirchheimben voltunk, Karintiában. 9 órányira volt. Már maga a település is tök jó, vannak szép öreg faházak, de szuper hotelfélék is, medencével, este szépen kivilágítva. Van nagyon jó termálfürdő, felvonók, legelők és közel elérhető egyéb szép helyek, vízesések, tavak.
Szia! De jó ezt látni, pont Mallnitzban voltunk nyáron, és azt hiszem, akkor is tőled kaptunk tanácsot úticélt illetően:-) nagyon szép képek, gyönyörű táj, átgondolandó :-)
Spontán ötlettől vezérelve, csütörtökön 5 napra mennénk Ausztriába kirándulni Debrecenből. A célunk az, hogy végre havat lássunk, hóban sétáljunk, illetve fehér táj legyen bármerre, amerre nézünk. Nem akarunk síelni, nem ez a cél, pusztán a látvány motivál minket. Valaki tudna esetleg ezeknek a feltételeknek megfelelő helyet ajánlani? Lévén, hogy az ország keleti régiójából mennénk, nem igazán Nyugat-Ausztria lenne az elsődleges úticél (Tirol), hanem valami közelebbi rész. Bármilyen ötleteket
szívesen várunk, és a válaszokat előre is köszönjük!
én tavaly az Ötz völgyben voltam, Söldenben volt a szállás a bookingon foglaltam, és olyan szállást kerestem ahol adnak Ötz prémium kártyát, és volt net
Apropó, Schlegeisspeicher/Olperer Hütte/Riepenkopf + Grossglockner Haupstrasse/Oberwalder Hütte túrákról van valakinek tapasztalata, mire érdemes figyelni + valami extra látnivaló? :)
) Te nem is fogod megerteni, mert Neked nem kell motivacio a turazashoz.:) Magat a ladat a gyerekek nagyon szivesen keresik, es konnyen megtesznek jopar km-t a cel erdekeben. A geocaching weboldalai ezen felul nagyon jo tippeket adnak latnivalokhoz. Mi nagyon sok olyan helyre eljutottunk itthon, akar a lakasunk kozelebe is, ahova geocaching nelkul nem mentunk volna. Nezd meg a geocaching.hu-t, latni fogod. Nyilvan Ausztriban nincs szukseg egy geoladara, hogy megmassz egy gyonyoru csucsot, de kevesbe izgalmas tajakon nem rossz erzes, ha konkret cellal kerekedsz fel egy setara, es ugy erzed, hogy elertel valamit, nemcsak mentel 2 oran at arra, 2 oran at vissza.:)
"A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit. ..." olvasd tovább :)
1. Ötztal főleg a hegyi túrázóknak jó, rengeteg alpesi látnivaló van, szép hegycsúcs van (Wildgrat, Gamskogel, Fundusfeiler, Stuibenfall), meg ugye ott a gleccser és környéke.
Tirolt választottam úti célként, mert eddig mindig csak keresztül utaztunk rajta. Két hely érdekel így elsőre, de nyitott vagyok más ötletekre is.
1. Ötztal
2. Osttirol Lienz környéke.
Pillanatnyilag úgy tervezem 5-5 éjszakát töltenénk mindkét helyen. Szállás ügyben tudtok ajánlani valamit? Egyetlen dolog fontos, a net.
Mi az, amit szerintetek semmiképpen ne hagyjunk ki?
Őszintén, jó ideje nézelődöm, és ilyen még nem történt velem, de el vagyok veszve. Salzburg tartományban jól kiismerem magam, de Tirollal nem tudok mit kezdeni. :(
Igen, erre gondoltam a Nockber-nél. A Grossglocner szerintem 1 nap, legalábbis másoktól úgy olvastam.
Jó ha van sok látnivaló, így lehet igazodni az időjáráshoz. Mi pl. esőben a Heinrich Harrer múzeumot néztük meg többek között és mivel egyik kedvenc filmem róla szól, így nagy nagy élmény volt.
Vagy pl. ha hideg van és esik, akkor jó a magasabb helyekre felmenni, mert ott egyébként is hideg van, nem annyira tűnik fel.
Sajnos sok infóm nincs róla, mi csak a hátsó tóhoz mentük el. A reggeli eső miatt későn indultunk csak el, kb dél körül értünk a parkolóhoz. A hátsó tóhoz vezető úton helyenként van 1-2 meredekebb rész, de nem igazán vészes, szépen kényelmesen fel lehet sétálni rajta. Persze, ha szoktatok túrázni, kirándulni, akkor meg sem fog kottyanni :)
Az alsó tónál, ha jól emlékszem, vannak táblák + térképek, ott ki lehet sakkozni, hogy melyik út szimpatikus.
Igen a terasz az nagyot dob. Terveim szerint a reggeli kávét a párommal a teraszon fogjuk elszürcsölni a hegyeket nézegetve.... ááá alig várom már :D
A Glocknert én úgy tervezem, hogy 28-án a hazautazás napjára ejtem, azaz reggel korán kijelentkezés, majd irány a Glockner. Másik oldalon lemegyünk, be Salzburgba, ott is kis városnézés, majd onnan irány haza. Csak nem tudom mennyire fog beleférni mindez egy napba (Glockner, Salzburg majd onnan hazaút), lehet merész és külön napot kellene erre a kettőre áldozni.
Mert ha igen, az benne van a tervben. Kb 40 látnivalót szedtem össze a googlemaps-os saját térképemen, nem tudom ebből mennyi fog egy hét alatt megvalósulni. :D
A mi tavalyi szállásunk fél órányira volt a Tietektől. Szép, az biztos és úgy látom Nektek is meglesz a reggeli csoda az erkélyajtón kinézve. Iszonyú jó úgy felkelni, hogy kinyitod a szemed és a gyönyörű hegyeket látod, a felszálló párát.
Annyiféle program van és egyikre sem lehetne azt mondani, hogy azt inkább hagyd ki és helyette menj amoda. Nekünk pont a Grossglockner maradt ki:), pedig annyira az volt a fő célpontom:) Nem tudom hogy sikerült így. Esett, ködös volt és akkor nem sokat láttunk volna belőle, később pedig nem maradt idő.
Van a Nockberg hegység, amit annyira nem szoktak kifejezetten a programok közé tenni, de hihetetlen szép, érdemes egy jó napsütéses napon elmenni egy könnyűtúrára. Bad Kleinkirchheimből visz fel kabinos felvonó és ott fent zöld legelők, túrautak (könnyűek), fantasztikus táj, kis faházak, lovak, tehenek, sziklák... érdemes megnézni.
Remélem jó választás volt. Kb a látnivalók közepe táján van, azaz jó kiindulási pontnak tűnik mindenfele. Aktív pihenés lesz, már készítem a terveket hogy mi mindent szeretnénk megnézni. Természetesen Kärnten-Card lesz. ;)
Köszönöm Zithea! Klassz a térkép is. Tudsz róla többet is (milyen nehézségűek, melyiket javasolnád "elsőre") Mi ma már a "kevesebb több" elvet valljuk. Arra esélyünk sincs, hogy "mindent" megnézzünk, ezért a terv (amelyik folyamatosan változhat), hogy Wagrain és környéke (elvégre ott fogunk lakni) Hallstatt, Gosau, egy klamm (amelyik a sok közül nyitva lesz), ha netán folyamatosan esne akkor talán egy barlang. Jövet-menet pedig Salzburg.
Sajnos nagyon lassan haladok a visszaolvasással (még csak 2000-nél tartok), pedig lehet, hogy már minden leírtatok...
Ezt gondoltam :) a kérdés inkább arra vonatkozott gyalog nem lehet felmenni? és akkor ezt kérdezném minden hozzám hasonló "koca" de nagyon lelkes turistától, melyik felvonót érdemes leelőzni :)
Gosau-t ki ne hagyjátok. Mi már kétszer voltunk, de muszáj lesz harmadszor is elmennünk mert mindig olyan későn értünk oda hogy a felvonóval már nem volt érdemes felmennünk.
Én is azt hiszem, hogy a "két szezon" közötti ottlét tartogat néhány "meglepetést". Biztosan egy csomó minden "még" (pl. a klammok) vagy "már" zárva lesz, vagy éppen renoválják. Sok helyen olvasom, hogy nyitás május közepe vagy június eleje :( De kreatívak leszünk és abból hozzuk ki a legtöbbet, ami megadatik.
Nagyon jó, hogy leírtad ezt a "felső tó" dolgot. Szerintem sokan nem is tudnak róla.
Tényleg fantasztikus vidék (mint nekem egész Ausztria úgy általában). A felvonók akkor nem működtek az egész környéken, 3-4 hetes karbantartás folyt a síszezon után, nyári túraszezon előtt. A Gosau környéki hegyekre nem tudtunk felmenni, de anélkül is megéri a tavakat körülsétálni. Már maga a tavakhoz vezető autóút is meseszép. Egészen a legfelső parkolóig mentünk, rajtunk kívül csak 1-2 autó volt a hatalamas parkolóban. Látszott, hogy pont a két szezon között mentünk, de így olyan volt, mintha csak a miénk lett volna :) A két tó között piknikeztünk, mellettünk újítottak egy hüttét. A felső tóhoz már alig ment fel valaki (függőleges kép), mi sem sejtettük, hogy ilyen látványban lesz részünk!
Tavaly mi május 1-6 között voltunk a Hallstatti tónál és a Gosaui tavaknál. Minden reggel szakadt az eső kb 8-9-ig, utána fokozatosan tisztult. Dél körül már 20-22 fokok voltak, de este 6kor menetrend szerűen megjött a vihar a jégesővel... :) Összességében mázlink volt az idővel, csak megérkezésünkkor és másnap reggel "kicsit" aggódtunk, hogy eláll-e valaha :) Csináltunk is pár felhősen/felhőtlenül képet...
Hűűű a mindenit, jót nevettem, bizony nagy élmény lehetett a reggeli ébredés...szóval minden rosszban van valami jó...
Nekünk Lienznél volt egy mai napig emlegetett élményünk: pár éve áprilisban szintén napsütésben, de kissé hűvös időben értünk oda, s a város elején az Intersparnál megállva kiszálltunk, s úgy megcsapott a trágyaszag / de az a jó illatú silószag a hegyoldalból/, hogy a férjem azon nyomban körülnézett, hogy mi a szöszbe lépett bele....azt kiderült, hogy a levegőben töményen érezni az "alpesi "Milka" illatát".
A 90-es években sokszor és mindig más-más évszakban jártunk Ausztria különböző tájain. Mi is és a kölykök is nagyon imádták. Egy esetet kivéve mindig "kifogtunk" a jó időt:
Kifejezetten a Grossglocknerre készültünk, ezért mindenképp valahol a közelében egy kempingben szerettünk volna megszállni. Előtte se, akkor se foglaltunk szállást, sátrunk volt, nagy baj nem lehet gondoltunk. Valami miatt csak kora délután tudtunk elindulni (3 felnőtt és 4 gyerek), Graznál már ömlött az eső és ez ahogy haladtunk nyugatra semmit sem változott, viszont egyre sötétebb lett. Heiligenblutig kb. 20 panziónál kerestünk szállást, de sehol nem volt szabad hely, így végül is kénytelenek voltunk töksötétben, szakadó esőben sátrat verni, furcsa volt, hogy a "kijelölt" helyen semmilyen világítás (de a közelben sem) nem volt, egy zseblámpával szerencsétlenkedtünk bőrig ázva. Végül már az összes szomszéd odasereglett segíteni (meg pálinkázni :), így végül is egész jól alakult minden.
Reggel csodálatos időre ébredtünk és akkor láttuk, hogy a sátrunk (és még vagy ötven társunké) a kemping melletti "legelőn" áll, (a csorda már ott legelészett a sátrak mellett), mint kiderült valami nagy nemzetközi rendezvény volt a környéken akkor és ezért volt minden tömve. Innentől a jó idő a teljes hétre megmaradt. Ja, és június vége volt.
Kedves Ildikó és Moncsika ! Az időjárást valóban nem lehet kiszámítani. Mi tavaly április 8-10-én jártunk Ausztriában. Több oldalon is néztem az előrejelzést, s még az utazás előtti napon is rosszabb időt jeleztek, mint amilyen gyönyörű idő fogadott bennünket. 9-én voltunk Salzburgban, egész nap szinte kiskabátos idő volt, s mire indultunk vissza Abtenauba, addigra olyan dörgés, villámlás, szakadó eső lett, alig vártuk, hogy kiérjünk az autópályára.
Igen, biztosan így lesz. Mindannyian jártunk már (külön-külön), de így "szervezetten" együtt még nem voltunk Ausztriában. Itthon ill. a tengeren évek óta tartunk hosszabb-rövidebb "táborokat". Eddig mindegyik remek volt.
Szia! fogalmam sincs, hogy mennyire csapadékos (ahogy olvasgatom a régi hozzászólásokat Ausztriában szinte mindig esik az eső :) ) Az időpontot nálunk egyértelműen a hosszú hétvége adta...(Többen közülünk csak konkrét cég által kiadott időpontban mehetnek szabadságra.)
Mi egy a jógát (is) nagyon szerető csapat vagyunk, így minden nap azzal kezdődik (arra lesz egy termünk), majd autós és gyalogos kirándulásokat tervezünk (ezt meg majd az időjárás szabja meg) Mindenesetre viszünk vízálló bakancsot és esőkabátot :)
Sziasztok! csak beköszönnék, mert nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a remek fórumot. Május 1-én megyünk (egy baráti társasággal 27-en) Wagrainba 4 napra. Biztosan lesz egy csomó kérdésem, de először vissza olvasok (már a 900. -nál tartok :) )
Hát tényleg szinte tavasziak a képek...remélem, nem áprilisban lesz nagy hó...
Kedves Nachtstern ! Szeretném Tőled megkérdezni, hogy május elsején milyen ünneplés van Ausztriában ? Van-e munkanap áthelyezés, mint nálunk, van-e "tömeg" az utakon....? Salzburg és környékét szeretnénk megnézni, de jó lenne tudni, hogy mi az ottani szokás, a neten keresgéltem, de semmit nem találtam. Előre is köszi a választ.
Május és junius a legcsapadékosabb hónapok, bár ilyet már nem lehet kijelenteni, jelenleg olyan idö van ami agusztusban nem lenne annyira meglepö, mint most január végén...
Igazad van, ebbe bele se gondoltam. Sok a kőzet az biztos és a fenyvesek talaja egyébként sem az a tipikus saras talaj. Erről jut eszembe, hogy nyáron amikor Karintiában mászkáltunk, olyan tőzeges volt a talaj mintha valami szivacsrétegen járnánk. Nagyon szuper érzés volt ilyen túraúton végigmenni.
Májusban milyen az időjárás? Mondjuk Karintiában és Tirolban? Jó lenne elmenni, de legalább pár napig sütne a nap...
Nyáron augusztus végén a nyaralás fele borult, hűvös időben és szitáló esőben telt. Bár én lepődtem meg a legjobban, hogy ez mennyire nem zavart. Olyan szép volt a táj, hogy csak egy picit sajnálkoztam az időjárás miatt - mert fázós vagyok és nem szeretem a nyirkos levegőt.
Én ilyenkor is elmennék és túráznék. Másabbak a színek, de van egy hangulata a korán sötétedésnek és a kivilágított falvaknak. Természet, friss levegő és biztosan jó nagy sár.:)
Ja, mondom, ez a reklám szöveg...A liftek mennek, mert különben gyalog kellene felmenni a völgyböl...
De ettöl még az ország nagy részén nincs tél, a nem preparált helyeken nem lehet szánkózni, sétálni a téli tájon, sífutni, egyszerüen hiányzik a tél hangulata. Látszik is a vendégszámokon, sok hotel még féláron sem tudja megtölteni a szobáit...
A liftek 95%-a megy. Kell ennél több? Annyi lift van már, hogy a teljes tájat elcsúfítják az Alpokban. Hogy a völgybe nem mindenhol lehet lesíelni? Sajnálom nagyon :) Értem én, hogy ebből él az osztrák, nem is akárhogyan. Kisebb a fűtésszámlájuk :)
Tán a helyzet korántsem annyira rossz, van ismerősöm, aki kint dolgozik a hegyen étteremben és van havuk, és itt is épp szép friss hóról látok riportot: http://www.bergfex.at/oesterreich/schneewerte/
Tán az északi részeken kevesebb van, délről gyakrabban érkezett utánpótlás, most meg többfelé is.
Lassan jön a nyár, és nézegetjük a nyári programnak valót.
Stájer földre mennénk, a Dachstein közelébe, a tavaktól délre. Eddig Salzkammergut Salzburg tartományi részét jártuk, most keletebbre menénk kicsit.
Háromszor két főre keresünk szállást, ami nem drága, mert nem az igényesség számít, hisz napközben úgy is csak megyünk, de azért fürdőszoba legyen. Viszont jó lenne reggeli és vacsora, vagyis félpanzió. Az sem baj, ha magyarul tudunk beszélgetni a háziakkal.
Ez csak a város ahol élek (Wörgl) A háttérben a közelebbi nagy gözokádó kémény az EGGER butorlapgyár, szárítják a fát a lapokhoz, a háttérben pedig még egy nagy füst(göz) oszlop látható, az pedig a Pfeiffer fürészüzem, szintén fát szárítanak ott.
A másik kép pedig az Inn völgye kb Radfeld magasságában a hegyek oldaláról fotózva.
Vom 1. November bis 15. April des Folgejahres gilt für Lenkerinnen und Lenker von Pkw und Lkw bis zu 3,5 Tonnen höchstzulässigem Gesamtgewicht einesituative Winterausrüstungspflicht. Das bedeutet, dass die Autofahrerinnen und Autofahre in diesem Zeitraum bei winterlichen Fahrbedingungen Winterreifen montiert haben müssen.
Ennyi. A lánc nem kötelezö!
Egyetlen kivétel személyautók eseténem, ha nyárigumival közlekedsz télen:
Sollten Sie also mit Sommerreifen an Ihrem Auto unterwegs sein, ist es ratsam, bei längeren Fahrten sicherheitshalber Schneeketten im Kofferraum mitzuführen.
Figyelj, 100%, hogy nem kell hogy nálad legyen. Csavarni lehet a témát, de ez nem igaz. Több mint tíz éve itt élek, soha nem volt hóláncom. Eszem ágában sincs hágókat mászni ha szakad a hó. A normális utakra meg nem írnak elö hóláncot.
Egyetlen olyan osztrák honlapot nem fogsz találni, ami elöírja, hogy az autók kötelezö tartozáka télen a hólánc, hisz még a téligumi sem az! Amit mindenhol megtalálsz viszont, az a hólánc használatának szabályai.
Szerintem meg igen, azaz nem marhaság, csak rendesen el kell olvasni és értelmezni.
Es gibt keine generelle gesetzliche Verpflichtung zur Verwendung von Schneeketten.
Ez azt mondja, hogy általában nem kell feltenned a hóláncot. Nyilván, akkor kell, ha a előírják az adott szakaszon. Az általam linkelt ugyanezt mondja. Viszont ahhoz, hogy fel tudd tenni, vinned kell magaddal. Azaz meg kell különböztetni azt, hogy tartozékként nálad van (kell legyen), és feltéve legyen a kerekre. Ha nincs nálad, hogyan teszed fel?
Elég pontosan igazad van. Ugyanakkor sokan vagyunk, akik próbálunk példát mutatni. Ha akad némi kapacitásod, akkor szállj be a természetjárókhoz vagy valami lelkes helyi csapatba. Más esélyünk nemigen van.
Amikor nyáron Karintiában jártunk, én is arra gondoltam, hogy milyen jó lehet itt egy gyereknek, itt felnőni, ahol szerintem az egyik legszebb táj található. Tiszta levegő, messzeségek, kimész és feltöltődve fekszel le este. Szerettem a Heidi mesét, az is éppen erről szól.
Hazajöttünk és a rendezettség átváltott keszekuszasággá, őrült autósok, szemét az utakon, sovány tehenek és nem értem, mi miért nem tudunk vigyázni a környezetünkre.
Múlt héten voltunk Ausztriában 1 hetet a rokonainknál. Ott jelenleg ilyen a hóhelyzet. :) Csütörtökig gyönyörű idő volt, aztán pénteken, szombaton szél és hó volt a jellemző. De a kedvünkön cseppet sem rontott. :) Jókat sétáltunk, kirándultunk, nagyon szuper volt!
A hólánc Ausztriában nem kötelezö, csak a téligumi. Viszont extrém erös hóesésekben elöírhatják a hólánc használatát bizonyos útszkaszokon, de itt is jelenthet mentességet egy 4x4 autó, a táblákon rajt van mik a kivételek.
Ha minden jól megy jövő héten megyünk Ausztriába, 4 kerék meghajtású autóval mennénk, téli gumival :) és érdeklene, hogy ebben az esetben is kötelező hóláncot magamnál tartani legalább 1 tengelyre?
Ami lemaradt. Használt-e már itt valaki A1-es netkártyát? Konkrétan az "Internet mit Wertkarte" megoldásra gondolok. Ugyanis a szálláson nincs internet, ami nem is baj. A laptopomban viszont van WWAN kártya amibe tudok sim kártyát tenni, így van netem bárhova is megyek. Szóval ebbe szeretnék majd a nyaralás idejére egy ilyen A1-es Wertkarte-t. Csak nem tudom külföldi vehet-e ilyet, főleg hogy csak arra az egy hétre kellene. Bár jópár napja írtam az A1-nek erről, de választ nem kaptam.
Valaki esetleg ismeri ezt a házat, vagy netán volt ott?
Júni utolsó hetében megyünk, szerintem ez jó időpont lesz. Úgysem a fürdés lesz a cél. Karintia kártyát mindenképp veszünk, mert azzal majdhogynem mindent ingyen meg tudunk nézni.
A Zillertal, Ötztal, Inntal és a városok ilyenkor összel szépek, nincs tömeg. A nyári és a téli föszezon nekem már ott túl zsúfolt...tavasz meg esös...
Lehet mi banyócával szerencsések voltunk, jókor jó helyen, mert az Oetz völgy is és a Pitztal völgye is, sőt a környező rész is (Kaunertal stb.) is gyönyörű. Az is lehet, hogy én személy szerint elfogultabb vagyok Tirollal szemben, hiszen sokat dob az élményen, a panzió is ahol megszálltunk. Persze az idei Karintia is gyönyörű volt, de ha nem az utolsó uticélt emlegeti az ember a legjobbnak, pedig az még friss élmény, akkor azért mégis csak lehet benne valami...
Tirol szép, de fel kell belöle készülnivrendesen. Salzkammergut egyszerübb, nehezebb melléfogni. A tiroli települések szépek, de nem azokért éri meg ideutazni...
Karintiában is volt olyan, hogy utaztunk a szebbnél szebb falvak között és 1-2 rondának mondható városba kötöttünk ki. Mindenhol vezetékek, csúnya épületek, növény szinte semmi, szóval hirtelen kiestem az ámulatból pár percre és csak csodálkoztam, hogy ez meg hogy lehet...
Innsbruck nagyon szép, de Tirollal óvatosan kell bánni, az Inn völgye illúzióromboló. Kufsteintöl Landeckid egy nagy város az egész, bár van pár folt ami még nincs beépítve, de a széptöl és nyugodtól távol ál. Az Inn folyóba torkolló folyók völgyei viszont tényleg szépek, bár azok között is sok a föszezonben túlzsúfolt és a hegyek is tele vannak épülve felvonókkal éttermekkel. Ismerni kell jól a környéket, hogy az igazán szép és nem agyonlátogatott helyeket megtaláld. Vannak olyanok szerencsére, a turisták mind ugyan azon a zsinóron vannak húzva...
Most rettenetesen szép, de ilyenkor meg turista nincs. mondjuk én nem bánom, a legszebb idöszaka az évnek rendre a helyieké :-)
Hát mi mlg olyan nagyon sok felé nem jártunk, de amit eddig láttunk azok közül (az mellett hogy tényleg nagyon nehéz választani) nekem a Zell am See-Kaprun régió, azon belül is a Kitzsteinhorn jött be a legjobban. Városok közül pedig Innsbruck.
De mint mondtam, mindegyik szép volt ahol eddig voltunk, bárhová visszamennénk. :)
talán nekem is Tirol :) de igazából nem tudok választani, nekem most az Ötz völgy nagyon bejött, utána meg Stájerország is :) a Mont Blancról nem is beszélve, szóval az egész Alpok csoda szép
Szerintem is mindegyik tartomány gyönyörű, és mind másért szép! De ha mégis választanom kellene, egyértelműen én is Tirol mellett döntenék! Úgyhogy már kettő pont Tirol javára :)) Nekem Tirol egy kicsit zöldebb, és változatosabb , és magasabbnak tűnnek a hegyek is mint az utóbbi kettőnél.
Stájerországban, és Karintiában jártam még, én ezek közül választottam, a többi tartomány pedig még felfedezésre vár...
Kinek melyik tartomány tetszik a legjobban? Főként az tud véleményt mondani, aki már több helyen is járt és persze vannak személyes jellegből adódó kedvenc helyek, de mégis érdekelne, mert most Karintiában voltunk, de máshol még nem és kíváncsi lennék, melyek a legszebb helyek Ausztriában.
Karintiában különösen azok az aranyos mesebeli faházikók tetszettek, pici ablakokkal, amelyek alkották a falvakat, de nem tudom, hogy máshol merre vannak ilyenek, vagy esetleg ez országszerte jellemző?
Lenne egy kérdésem hozzád, illetve a többiekhez is. Felétek, milyen szót használnak arra, hogy valaki párkapcsolatban van? Esetleg ezek közül valamelyik: Zweierbeziehung, Kontakter? Pl. egy önéletrajzban mit lehet beírni a családi állapothoz, ha nem vagyok házas, csak kapcsolatban vagyok?
A kép amit feltettél most is mint mindig csodás:)) Sokszor irigyellek is, azért hogy Te nap mint nap láthatod ezt a gyönyörű tájat, míg én, és gondolom itt sokan, évente csak max 1x, jó esetben 2x :(
szállás ügyben, én mindig a bookingon foglalok, legyen reggeli, túristakártya, ezek alapján keresek és olvasom a véleményeket is, eddig bejött, mondjuk a chamonix-i szállás igen "laza" volt, az osztrák vendéglátás után különösen, de kárpótolt a Ramasau-i biofarm hazafele, az sajna csak 2 nap volt
Fantasztikus lehetett:)) Hát ha jövőre ismét Tirolba tévednénk mindenképpen megkereslek szállás ügyileg:)))
Anno tettem fel képeket de szívesen rakok fel ismét jó nagyon nosztalgiázni:))) Nekem Tirol amúgy a szívem csücske, bár még csak Karintiában, és Stájerországban jártam még ezen kívül, de eddig ez volt a csúcs:))
Szia! Ajánlani tudom a mi kis kirándulásunkat (már írtam róla visszább). Mallnitz-ban volt a szállásunk a Penzion Uhl-ban.(Booking.com-on megtalálod) A közelben van a Raggaszurdok, a Mölltal gleccser, a Reisseck bahn. Kicsit messzebb (kb 60 km) a Malta gát. A szállás kiválló volt, magyarul beszélő tulajjal, olcsó árral (50 Eur. két före reggelivel /nap), csodás környezetben.
Meg amúgyis jobb úgy foglalni, hogy valakik esetleg ajánlanak egy helyet, mert bevált. Én is így foglaltam és nem izgultam előtte sem, hogy jó lesz e vajon, mert 3an is írták, hogy most voltak ott.
Szeptember közepén Söldenből mentünk fel busszal a Rettenbach gleccser parkolójáig (2600 m), majd innen "kapszulás" felvonóval a Schwarze Schneid-re 3200 m-e. A havas kép itt készült. Érdelessége, hogy a képen látható két alagúton, alul sível, felül felvonóval át lehet menni a hegy túloldalára a Tiefenbach gleccserre.
Ami nekem feltűnt, hogy a nekem kiválónak tűnő hóviszonyok és a látszólag kész pályák ellenére nem működtek a sífelvonók és nyilván ezért is, nem volt egyetlen síelő sem.
A többi kép Söldenről készül, nekünk nagyon bejött az Ötz völgy.
Rengeteg leírás van, igen, csak nem tudtam még végigolvasni, sok szuper dolog van itt. Azért kértem most külön mégis segítséget. Az általad említettekre is figyelemmel leszek, köszönöm! :)
Pedig volt ugyanilyen kérés/kérdés idén tán nem is egy és meg is van válaszolva a topikban :)
Egy dologra kell ilyenkor figyelni. Bár Ausztria ilyenkor is fantasztikus, de sok vendéglátóegység ilyenkor v. pár hét múlva tart szünetet a nyári és téli idény között. Azaz körültekintően kell eljárni, október végén kevésbé frekventált helyeken sok egység zárva tart.
Mi 1 hónapja voltunk Karintiában. De írtam is egyébként róla, a szállásról. A Bad@Ski Panzió (neten fent van) nagyon szép kis városkában található, az erkélyről a hegyeket láttuk. Ez egy felújított szállás, magyar fiatalok vezetik és ha írsz nekik és kéred, hogy a Bónusz Brigádos áron adjanak már légyszíves szállást, akkor szerintem be fog jönni. Én így kértem és így 6200 Ft/fő/éj áron megkaptuk (szerintem azért, mert ebben az időszakban kevés a látogató és alacsonyabb áron is ideadják, amúgy 9000 körül lett volna). Ebbe benne volt a reggeli mindennap és a Karintia kártya, ami egyébként 10 ezer Ft körül lenne. Ezzel aztán mindenhová ingyen mehettünk. Alig költöttünk szinte a 7 nap alatt.
Itt a közelben vannak tavak, felvonó egy csodaszép nemzeti parkba, ahol lehet túrázni. Sokat sétáltunk is a közelben, de mentünk kocsival is ide-oda.
Nem tudom milyen idő lehet most ott, 1 hónapja a 7 napból 3 borult volt és esett is időnként.
Ha esetleg tetszik a hely, szállás, akkor kérdezz még nyugodtan. Teszek már fel fotókat is.
Most regisztráltam a fórumon. Keresgélek 2 napja, szeretnénk Ausztriába utazni, sajnos csak néhány napra. Csodálatos képeket láttam itt a fórumon, mindent sajnos nem tudok végigolvasni ezért kérnék segítséget, tippet Tőletek. A közelbe szeretnék valahol hegyes-völgyes vidéken megszállni, és pihenni, gyönyörködni a tájban. Nagyon sok fotót és helyet néztem már, de elég messze vannak, vagy szállást nem találok hozzá, úgyhogy kezdek elbizonytalanodni. Köszönöm előre is ha valaki tud segíteni. Üdv. Zsuzsi
Sziasztok! Hallott már valaki kutyaszánhúzó versenyről Ausztriában? Abban biztos vagyok, hogy szoktak lenni, de esetleg konkrét helyszínről hallottatok -e, ahol minden évben megrendezik? Nagyon érdekelne. Éppen Bad Kleinkkircheimnél írták, de az nem verseny volt, hanem egyénileg ki lehetett próbálni 2 kutyával. Egy ilyen igazi versenyre szeretnék elmenni.:)
Bad Kleinkkircheimben a Bad & Ski Panzióban voltunk. Itt a fórumon már többen is szálltunk meg ezen a szálláson, én is egy fórumtársunk írása alapján döntöttem. Maga a szállás normális, szép, új, semmi extra, de az ára is kedvező volt ebben a szezonban. Minden nap bizonyos időszakban lehet szaunázni, mi nem mentünk egyszer sem, annyit utaztunk, hogy eszünkbe sem jutott. A szoba modern, új berendezésű. Az ott dolgozók magyarok, sok infót tudtak mondani, viszont nem voltak annyira barátkozósak. Ha mi nem megyünk oda a kérdéseinkkel, akkor köszönésen kívül mást nem szóltak volna hozzánk. Kivétel a hölgy, aki a reggeliknél segédkezett. De minket ez nem zavart különösebben, reggel mentünk, este jöttünk. Ha kérdésünk volt, segítettek, ötletet adtak.
Karintia kártyát kaptunk, de nem a megérkezés napján, hanem másnap reggel és az elmenetel napján már nem volt érvényes.
Én visszamennék ebbe a panzióba, mert összességében jó volt, jó áron. Fent van a neten a honlapja:
Január végére, február elejére tervezünk a párommal egy pár napos kirándulást Gloggnitz környékére. Úgy gondoltam, hogy szállást Gloggnitz-ben nézek, de nem igazán jártam sikerrel.
Tud valaki ajánlani szállást Gloggnitz-ben, estelge nem túl messze tőle?
Nagyon szép, mi most voltunk másodszor de még mindig nen untunk meg.Nagyon jo kis hotelt találtunk ahol kapjuk a Zeel am See Kaprun kártyát grátisz.A környéken nagyon sok minden ingyenes a kártyával szinte semmre nem kell költeni.A hotel is nagyon baráti áron van.
Igen, valami olyasmi. Nem vagyok közgazdász, de valami olyasmit hallottam, hogy minden nagy hitelkártya céggel kell külön szerzödés (Mastercard, Visa, Amex, STB.), és a pénz is késve érkezik és ára van. Talán valaki hozzáértöbb leírja a tutit. Én úgy tudom, hogy költséges és azért nem. Na és itt mások a szokások, itt ez senkit sem zavar.
Ausztriában a legolcsóbb és legelterjedtebb kártyafajta a Bankkártya mint a Maestro. Mindenkinek van, így a helyieket nem zavarja, hogy nem lehet hitelkártyával fizetni.
Szerintem a kártyámmal nincs gond.Mindenhol elfogadják ausztriában is tudtam használni minden más üzletbe és benzinkutnál is azzal fizettem.Köszönöm a bejegyzésedet de sajnos hiányos a német nyelv ismeretem igy nem miden világos nekem .Annyi igen hogy credittel nem lehet fizetni de miért is?
Sziasztok! Tudna nekem valaki válaszolni ,hogy miért nem lehet bankkártyával fizetni ausztriában a hofer és lidl áruházakban.Párnapja voltam kint mindenhol elfogadták kártyámat csak náluk nem.
A 0.8-at nem használtuk ki, de azért némi Grossbier-t leöntöttünk a tegnapi Fertő-tó körön. Kis kitérőkkel 140 km-t tekertünk Hegykőről kiindulva és érkezve. Csak ajánlani tudom mindenkinek, klassz nagyon, főként persze a kinti rész. Az itthoni akármiket nem lehet bringaútnak hívni, főleg nem a kintiek fényében, de önmagukban sem. Most elkezdik őket felújítani, tán valamivel jobb lesz. Megjegyzem, a pocsék infrastruktúrának (is) köszönhetően az osztrákok nem nagyon hajtanak át hozzánk, inkább áthajóznak Podersdorfnál vissza, mintsem kitegyék magukat a mi útjaink szenvedésének. Azaz ez nettó veszteség az országnak is, kesebb turista, kevesebb bevétel.
Ti mikor jöttetek és meddig, hogy nem volt napsütés? Mi péntektől csütörtökig és olyan 3 nap volt ami jó idő volt. Ebből 1 volt strandidő. Persze pont a hazaindulásra lett jó meleg:)
1 hete értünk haza Karintiából. 7 napra mentünk, Bad Kleinkkircheimben szálltunk meg.
Ez a hely szépségét tekintve, azt mondhatnám hogy tökéletes. Gondozott, hangulatos, a táj pedig még most is kísért.
Hajnalban indultunk és délben 1-re értünk oda. Elég nagy volt a forgalom.
Szétnéztünk a környéken, elmentünk a Millstatt-i tóhoz, szép napsütéses idő volt, többen fürödtek is. Nagyon tetszett a tavat körülvevő halványan látszódó hegyek sokasága, a kristálytiszta víz.
Másnap nagyon szép idő volt és a Nockberg-re mentünk kabinos felvonóval. Hatalmas élmény volt már ez is, a parkolónál a kilátás valami hihetetlen. Sok pára volt még fent, volt, hogy alig láttunk ki. Fent pedig az eddig csak képeken és reklámokban látott üdezöld alpesi legelők, a távolban kanyargó fakerítések, apró házacskák, a hegyoldalban keskeny ösvényen haladó tehenek, fehér sziklák, tiszta levegő. Mögöttünk a hegyek között a pára, vagy inkább felhő hófehér tömeggé volt összesűrűsödve, mintha a felhők fölött lennénk. Egy könnyű túrára indultunk és nem győztünk csodálkozni.
Másnapra megérkezett a hűvös és eső. A Heinrich Harrer Múzeumot néztük meg, ami nekem különösen nagy élmény volt, mert imádom a Hét év Tibetben c. filmet, a történetét és a buddhizmus is érdekel. Heinrich Harrer egy hegymászó, világutazó, kutató és még miegyéb volt, aki expedícióra indult, amikor kitört a világháború és őt a társaival táborba kényszerítették. Innen nagy nehezen megszökött és 2 évig gyalogolt a hóban, fagyban, élelemhiányban, mire elérte Tibetet, ahol befogadták. A Dalai Láma kérésére megtanította neki a civilizált világ dolgait, a Láma pedig őneki a buddhizmus és filozófia ismereteit adta át. Barátok lettek. Harrer pár éve meghalt, de múzeumot építettek neki és egy zarándokutat is, ami ha jól láttam egy sziklaoldalban van. Ide az eső miatt nem lehetett felmenni. A múzeumot tavaly látogatta meg a Dalai Láma és már többször is eljött.
Innen amikor továbbindultunk, megláttunk egy szép nagy várat a magasban. Nem tudtuk hol vezet oda út, így találomra elindultunk egy egysávoson. Nem oda vitt. De átmentünk egy szarvasrezervátumfélén, sok-sok őz, szarvas bőgött, rohangáltak, nagyon szép volt.
Voltunk a Bonsai Múzeumban, ahol a tulaj(ok) minden érdeklődőhöz odamentek és hosszasan elmesélték az ismereteket, amiket mi nem értettünk, de láttuk, hogy mennyire beleadják a lelküket is ebbe a munkába.
Voltunk egy Középkori Horrormúzeumban is, mert épp ott haladtunk el. Elég kicsi volt és elég régies kialakítású, valami régi várban alakították ki a termeket. Középkori vallatási módszereket mutattak be bábukkal, hangokkal.
Tovább is rossz idő volt, így a Mölltall gleccsert választottuk, gondoltuk fent egyébként is hideg lesz.
Ez valami csodálatos élmény volt. A kabin emelkedett, körülvett minket a pára, köd, semmit nem láttunk, csak néha 1-1 hófoltot. Fent amikor kiszálltunk, a szikla peremén csak a vakító fehérség volt, de nem a hó miatt, hanem a köd miatt. Majd lassan kitisztult. Hógolyóztunk és fotóztunk. Amikor leértünk, az a sziklás rész teljesen meghülyített, olyan volt, mintha nem isFöldön lennénk, hanem egy másik bolygón. Telis tele sziklákkal, rengeteg kis patakkal, azt se vettem észre, hogy elkezdett esni az eső és totál átázott a cipőm. Itt találtam egy síszemüveget a növények közt.
A Malta úton már naposabb idő várt, gyönyörűek voltak a vízesések. Főleg az út elején az a hatalmas, nem tudom hol is, de gyönyörű zöld legelő vette körül és amikor dörgött az ég, a hegyek között úgy visszhangzott, mintha robbanás lett volna. Felmásztunk a vízeséshez, el is áztunk.
A Reisseck felvonó nekem kicsit félelmetes volt, mert a hegy oldalában kívül vitt fel egy nagy kabin, tele emberrel. Hol lelassított, majdnem leállt, akkor néztük, hogy mi történt, majd megint beindult fent pedig a Mölltallhoz hasonló táj, köd és csapkodó eső, szél, nem nagyon mászkált senki.
A Raggaschlucht szurdok másodjára sikerült, elsőre az eső miatt nem engedtek be. De pozitív volt, hogy reggel megnézték milyen a deszkák állapota. Nagyon tetszett, nem mindennapi kis túra volt a látvány miatt. Valamint ha nem ültünk volna ott 1,5 órát várakozni, hogy beengedjenek, akkor nem ismertük volna meg a két szomszédunkat sem, akikkel utána jókat beszélgettünk.
Utolsó nap a Kaiserbergnél felvonóval mentünk fel. Itt fehér sziklák sokasága, gyér növényzet és túrautak voltak. Időnk már nem volt túrázni, de szép idő volt. Itt elhagytam a napszemüvegemet, amit nagyon szerettem. De sebaj, lett helyette síszemüveg.
Tetszett az emberek nyugodtsága, a rend szeretete. A közlekedés nyugodt volt, betartották a korlátozásokat, nem előztek. Ár szempontjából nekünk annyiból jött ki a 6 éjszaka mindennel együtt, mint egy Balatoni nyaralás. Mi vittünk kaját, mert nem akartuk magunkat kötni semmihez, de a szállás árában benne volt a reggeli minden nap és a Karintia kártya. Egyszer kértünk vacsit, de nem foglalkoztatott minket a kaja. Azt furcsálltuk, hogy az érkezés napján még nem kaptuk meg a kártyát, csak másnap és az utolsó napon már nem volt érvényes. Ezt a felvonónál mondták, ahol felengedtek minket így is.
De voltunk a Reissecknél is, csak kifelejtettem. Sajnos nem volt jó az idő, fent majd megfagytam, fújt a szél, esett, szóval mászkálni nem nagyon lehetett. Ennél jobb volt sokkal a Mölltall. Megírom majd, teszek fel fotókat is otthonról.
Már írtam a szállásra, hogy télen is adnak -e ki pár napra szobákat és igen, de a mostanihoz képest baromi drága. Igen...mégis az a főszezon.
Igen mi vagyunk! A kékautósok. Már ott olvastam a beírásaidat, láttam, hogy Ti is itt szálltatok meg és beugrott, hogy biztosan Te írtad, csak elfelejtettem rákérdezni.
Utána visszamentünk, ha jól emlékszem szerdán és akkor nyitva volt. Nagyon tetszett, picit csúszott az út, de hálistennek nem volt egy deszka sem meggyengítve!:) Fentről jött egy kis folyó vagy patak, az kis vízesésként zuhogott le a szurdokba és lyukat vájva zúgott végig, az út meg ott haladt mellette.Tényleg ott lyukadtunk ki fent, ahová én előzőleg elindultam felmászni, csak kifáradtam.
Ezek szerint nem mentetek már vissza? Mi is csak azért, mert a közelben jártunk.
A Grossglocknerhez nem mentünk már el.
Szerintem is nagyon szép volt és vissza szeretnék még menni.
Köszönöm mindazoknak, a sok-sok infót, akik segitettek, első Karintia-i utunk megtervezésében.
Sajnos, a Napfényes Karintia elkerült minket, végig a 4 nap alatt szinte 5 percenként változott az időjárás.
De, most így visszagondolva nagyon szép volt azt a sok-sok zöldet, fehér felhőt, magas hegycsúcsokat látni. Sajnos, a régóta vágyott Grossglockner kimaradt, nem mertük ilyen időben bevállalni. Majd legközelebb.
A 3 napunk ekkép telt el: állatkert, hüllőpark, minimundus
Mölltal gleccser, e mellé lett volna a Raggaslucht, de valamit javitottak és senkit nem engedtek fel.
Most szombatra keresünk egy családot 10-20 éves gyerkőcökkel, sportos öltözékkel a határhoz közeli, mönichkircheni rollerpályás videófilm készítéséhez.
Ingyenes rollerezés+útiköltség+szereplési díj.. Jelentkezni az info kukac relaxvideo pont hu emailen lehet. Ilyen a környék:
Amit nemrég tettem be klammos (szurdokos) képeket, na ott is voltak magyarok. Hallották hogy magyarul beszélgetünk, illedelmesen köszöntek, majd jót beszélgettünk. Majd elnézést kértek hogy fenntartottak minket és mentünk tovább....
Idén egyetlen alkalommal fordult elö, hogy egy magyarra panaszkodni tudtam volna. A Kufsteini McDonaldsban dolgozik egy magyar lány, akit hallottam magyarul ocsmányul karomkodni, meg mikor magyarul szóltunk hozzá, akkor nem úgy viselkedett, mint ami elvárható lett volna. Na de ö nem turista volt, hanem csak egy frissen bevándorolt buta liba...olyan van osztrákból is elég...
Nem tudom. Én minden nap itt vagyok, az év 365 napjából 350-en biztosan, több mint tíz éve. Ennek ellenére mást tapasztalok. Vannak itt szemetelö, a sorból kilógó emberek, de ezek többnyire nem magyarok.
Az is lehet, hogy amit ti írtok az csak a divat helyekre igaz, ahova tízböl kilenc magyar jár. Én meg a kevésbé felkapott helyeket szeretem.
Minekutána nem volt senki sem bőbeszédű, így mi sem kezdeményeztünk... Tudod amikor azt látod hogy kaja után mindenki rohan fel akkor valószínű nem mész utána és szóval tartod, vagy igen??? De ez nem probléma, csak mint tényt írtam le...A probléma a többi dolog amit leírtam...
"Bad Kleinkirch.- 5 napos ottlétünk során egyik magyar család vagy pár sem ment oda a másik asztalához beszélgetni, senkit nem érdekelt hogy ki merre járt, hova ment, még csak igazán köszönni sem köszöntek egymásnak,"
Te megtetted? Oda mentél minden magyar asztalhoz és kezdeményeztél, vagy egy önkritikát olvashattunk?
Párommal arra gondoltunk, hogy utazási költség spórolása céljából szívesen társulnánk max. 2 emberrel / pár vagy barát, természetesen mindegy/, akikkel időnként kijönnénk a határhoz nem túl messzi vidékre túrázni.Egyáltalán nem ragaszkodunk ahhoz, hogy együtt túrázzunk /de persze mehetünk együtt is / vagy esetleg egy helyen szálljunk meg, csupán az utiköltség, benzin és pálya matricadíj felezése lenne a cél. A mi autónkkal utaznánk. Mi Budapesten, Dél-Pesten lakunk, természetesen minél közelebbről várjuk a leendő utitársainkat.
Mi 50 éves, de "nagyon" fiatalos pár vagyunk /szerintünk/ !
A panoráma út két tartományt köt össze alapvetően. Ha lementek Bruck-ig akkor az már erőssen SLand, a magas hegyek miatt elég nagy kerülő úton lehet visszajutni Bad Kleink...-be. Persze ott is sok látnivaló van, de ugyebár a Karintia kártya nem oda szól :-) Én egyértelműen a panoráma úton mennék vissza, egyébként is azt bejárni, megismerni, nézelődni egy nap is kevés... Persze át is lehet rajta száguldani, de annak nem sok értelme.
Estleg, amit már írtam korábban is, a Gastein-i volgy végében vonattal vissza lehet jönni a hegy alatti alagúton keresztül, és akkor már Mallnitzban is vagytok! Onnan már nincs messze Bag Kl.
Heiligenblutból megyünk, felérünk a Franz Josef hohe-ra, ami egy kitérő az útról, onnan lehet a Paster gleccsert megnézni, a Swarowski kilátóhoz,és az Edelweis Spitzhez felmenni? Aztán innen tovább menve a panoráma úton van egy út Fusch felé?
Az érdekelne, hogy érdemes e tovább mennünk Fusch-ba és onnan másik úton vissza Bad Kleink...-be? Vagy forduljunk vissza Heiligenblut felé? Vagy a Franz Josef H.tól vissza Heiligenblut felé?
Tehát van e különbség a látványban?
Hiába nézegetem a térképet, nem akar kikristályosodni.
Ez így van, mint írtam is, lehetőleg negligálom, bár huszadrendű kérdés ottkint, vannak ennél fontosabb szempontok is :) Sajnos megint az van, hogy nem jó hazajönni a kintlét után, látja az ember az iszonyatos különbségeket.
OK, engem nem kell meggyőzni, tudom, miről beszéltek, csak az a véleményemet szerettem volna kifejezni, hogy mi járunk jobban, ha ezeket a negatívumokat egy külföldi utazás során megtanuljuk negligálni.
Sajnos én is így látom, és nem érdemes tupírozni, egy nagyon bunkó ország vagyunk, tele tahó parasztokkal, akik nem tudnak vislkedni, borzalmas. Ahogy meg közlekedünk, a határhoz közeledve, az minősíthetetlen: Burgenlandba érve azonnal 20 centire megjelennek az ember mögött a magyar bunkók, bent katat a csomagtartóban szinte, mert ő valami felsőbbrendű lény, neki sürgősebb minden, mint nekem. Aztán hajmeresztő előzések kezdődnek, amiből kint egyet sem lát az ember. Ez minden alkalommal így történik. Most ez első ilyen egy szőke nő volt renault-val. Én itthon is úgy közlekedem, mint kint, normálisan. Sajnos ideát az osztrákok is elszabadulnak, meg a többi nemzetiségű is, de ez már a magyar rendőrséget minősíti.
Van még egy érdekes tapasztalatom, hátha itt is megerősítitek. Nálunk agyrém, hogy a mentők, rendőrség és tűzoltók naponta mit szirénáznak, borzalmas zajszennyezést csinálnak, és előfordul, hogy eset 11-kor sőt éjjel 2-kor is szirénáznak, amikor teljesen felesleges, a fény elég lenne. Van egy érzésem, hogy ők evvel kvázi demonstrálják, hogy dolgoznak. Pedig nem kéne! Figyeltem kint az osztrákoknák: EGYETLEN sziréna hangot sem hallottam 10 nap alatt, pedig láttam kb. 10 esetet, amikor riasztva mentek az úton és csak a fényük volt bekapcsolva, az autók rendesen engedték őket, szépen csöndben.
Nem gondolom, hogy kötöszködő típus lennék, ez csak egyszerű megfigyelés... Igazából egyik sem szokott túlságosan felizgatni, ezek csak a puszta tények... én is így lennék a magam módján, hogy ha már kint vagyunk akkor beszélgessünk, és segítsük egymást, úgy ahogy itt a fórumon tesszük....de pl a Bad Kleinkirch.- 5 napos ottlétünk során egyik magyar család vagy pár sem ment oda a másik asztalához beszélgetni, senkit nem érdekelt hogy ki merre járt, hova ment, még csak igazán köszönni sem köszöntek egymásnak, pedig voltak bőven, és az ottlétünk alatt cserélődött is a gárda... Ezzel szemben azon a bizonyos tiroli panzióban 2 házaspárral is sikerült az esti vacsoránk alkalmával megismerkednünk pedig ők nem tudtak magyarul mi nem tudtunk németül, mégis jól elvoltunk, eszmét cseréltünk, hova is érdemes menni..
Ha pedig késtünk egy kicsit a vacsoráról a "házi néni" is aggódva figyelt minket nem történt-e bajunk, mindenki megvárt minket a vacsorával. És ez mind a 2 alkalommal hasonlóan történt pedig a vendégek mások voltak, de nem magyarok...
Nem lehet, hogy ugy kellene elkezdenunk a valtozast, hogy nem mindig a rosszat keressuk egymasban? :) Legalabbis en itthon eleget bosszankodom a vezetesi meg az adozasi moral miatt, de kulfoldon igyekszem azt keresni a honfitarsakban, ami osszekot. Amugy is olyan tipus vagyok, akire nehez nem visszamosolyogni.:) De az is lehet, hogy szerencsenk szokott lenni...:)
Lehet akkor mi voltunk rosszkor rossz helyen... de mindig???? Én akár merre jártam mindenhol sajnos hasonlókat tapasztaltam Csak nézz végig egy parkolón, ha valaki 2 kocsi helyet foglal el, az esetek 80-90 százalékában magyar rendszámú, ha valahol szemét van ott tuti van a környéken magyar vagy orosz autó, ha sorban állsz a felvonónál és valaki eléd furakszik az soha nem az osztrák, vagy a német...stb.
Persze írtam hogy van kivétel de sajnos nagyon kevesen vagyunk. Az út széli wc-kről és megállókról ne is beszéljünk. Ha jössz hazafele már a határ innenső oldalán a legelső wc olyan mint a trágyadomb, az olaszok akik előttünk akartak bemenni utlattak fordultak is ki, és ez kb 15 percre a határtól. És még sorolhatnám...
(Én nem általánosítanék. Laktunk már hotelben bunkó magyar pasival és bunkó holland társasággal is, de sok kedves, normális magyarral szoktunk találkozni és sok kedves hollanddal is. Magyarok által üzemeltetett szállodában is laktunk Murauban, semmi gond nem volt. Mostani utunkon minden benzinkutas magyar volt, nagyon kedvesen elbeszélgettünk többekkel. A túrázás közbeni köszönést mi itthon is gyakoroljuk, nekünk eddig még mindenki köszönt mindenhol.)
Ami az étel-árakat illeti: egy hüttében egy átlagos főétel 8 eurónál kezdődik (akár egy császármorzsa vagy egy grillezett virsli sült krumplival), leves 4 euró körül, desszert 3 euró, ital 2.5-3. Mi napközben egyszer szoktunk valami meleget enni, általában viszünk szendvicst az útra, és bemegyünk egy rétesért, gőzgombócért, császármorzsáért vagy hűvösben levesért. 40-50 euró alatt négyen nem szoktuk megúszni. Vacsorát én otthon szoktam készíteni, nem győzöm hangsúlyozni, hogy kiválóak az alapanyagok. (pl. a marhahús összehasonlíthatatlan az itthonival - az ára is.)
Mi most Schladmingban voltunk a hosszú hétvégén, kihasználtuk a Sommercardot rendesen. Mindennap felvonóztunk, uszodáztunk, megnéztük az új függőhidat - látványos- a Dachstein gleccsernél - a gleccser itt is fogy, szinte nem volt hó a három évvel ezelőttihez képest. Tömeg viszont óriási volt, nem értettük, honnan került oda ennyi ember.
Teljesen egyetértek minden soroddal! Abszolut így vagyok ezzel én is, sajnos jobban preferálom azt a helyet amit nem is magyarok üzemeltetnek. A vendéglátás minősége is teljesen más, nem csak a vendékek összetétele... sajnos tényleg kúltúrális különbségek vannak, 5. éve minden évben azt tapasztalom hogy fényévekre vagyunk tőlük intelligenciában... és ez nem pénz kérdése.
Az meg amit írsz, szintén teljesen igaz, ha a hegyi túrán szembejövő ember nem köszön az tuti magyar:(((( Persze igen nem mindenki, de az a baj hogy mi normálisabbak vagyunk kevesebben. És tudod mit tapasztaltam még, amire idén lettem figyelmes. Gyűlik a szemét, egyre több helyen láttam és ez viszont már nem csak "nekünk magyaroknak" köszönhető, de sajnos kezdik ezt a földi paradicsomot is egyre jobban felfedezni az oroszok... hát facsarodik is a szívem rendesen.... De azért azt hogy a Mölltal-nál lent otthagyják a babakocsit, és érdekes módon senkinek eszébe nem jut elvinni, na meg kint hagyják lakat nélkül a bringát, pont azért hogy ha kell használd, de utána tedd vissza, és az tényleg ott is van, szóval ezek azok amit itthon szerintem soha nem fogunk elérni sajnos:(
Komolyan mondom, szomorú és szégyenletes történet, sajnos nem ritka a hasonló. Itthon a magyar hotelekben is megesnek hasonló dolgok.
Akkor én is elmondom a röpke sztorimat. Nem szeretem azokat a helyeket, ahol magyarok vannak, de őszintén bevallva azt sem igazán, ha a személyzet magyar, bár velük még nem volt gondom. Nekem az a szabadság, ha távol vagyok, ilyen tekintetben is. De nem vagyok bunkó velük, sőt ugyanúgy kezelem őket, mint a külföldieket, a magyarokra rá is szoktam köszönni barátsággal, elvégre honfitársaim. Többnyire örömmel köszönnek vissza. De! Pl. most Matrei fölött az Adlerlounge-on is ráköszöntem egy szivarra (családdal volt, de afféle, na inkább nem is mondom, aki fölvág, csak nem tudni mire), na bár ne tettem volna, olyan bunkó módon nézett, mint kb. borjú az új kapura. Aztán jobban megnéztem magamnak odébbról, hát olyan is volt, egy jó nagy bunkó paraszt, nem köszönt vissza, valamit morgott. Ez az egész a nemlétező magyar normarendszer része. Hozzá képest osztrákokkal, németekkel, csehekkel kiválóan, barátságosan elbeszélgettünk, holott ugye semmi közünk egymáshoz, nem is szólva arról, hogy ugye a hegyi túrázás során mindenki Grüss Gott-al, Grüss dich-el vagy Hallo-val köszönti a másikat, kivétel nélkül. De volt 2 másik magyar társaság, akik normálisak voltak és dumáltunk is velük, azaz nem teljesen általános a bunkóság, minthogy itthon sem.
:(( Hááát ez, az minek megy az ilyen külföldre, ha ennyire sz.....r rágó. Minimum 3 gyereknek legalább, ha már lehetett fél adagot is kérni 1,5 adag kellett volna, nem csak egy fél.
Persze gondolom, nem a gyerekektől sajnáltad nem is tehetnek róla, hogy ilyen bunkó szüleik vannak. Csak az a baj, a gyerekekből is ilyen lesz, mert ezt látják. Ő azt már nem számolta hány adagot fizetett, ők 5-en vannak, akkor jár az 5 desszert.
Gusztustalan.
Tényleg, ilyen helyen, ha van rá mód /itt nem volt/ inkább ne magyarokhoz üljön le az ember.
Mivel az hogy ők 2,5 főre fizettek csak ezutén derült ki így nem szóltunk mert azt hittük hogy csak véletlenül raktak ki 6 tálat és hoznak majd még. Na de az hogy 2 felnőttre és 3 pici gyerekre 2,5 adagot fizet ki, hallod...!!! Ez vicc, ha már három gyerek van legalább 1 egész adagot mimimum, hiszen azér ettek rendesen a gyerkőcok.. persze nem a gyerekektől sajnáltam természetesen de minek megy valaki Ausztriba úgy hogy nincsen pénze teljes adag kajára... Na meg azért kiváncsi lennék hogy hogyan jött ez ki neki matematikailag 5 tányér 2,5 főre?:))) IQ bajnok volt az tuti:))
Sajnos ez tényleg tipikus magyar mentalitás. Ilyet már én is tapasztaltam, s hasonlókat, elszomoritó:((((( De, a parkolásnál, sorbaállásnál is így viselkednek, mintha rajtuk kivül senki nem lenne ott. Tényleg ÖNZŐ a magyar ember.
Én biztos rájuk szóltam volna. Tudom, ilyenkor a másik fél érzi kellemetlenül magát, hogy szóljon vagy se.
apropó ha már vacsoránál tartunk akkor leírok egy érdekes szitut ami én úgy gondolom hogy csak a magyarokra jellemző , amúgy előre is elnézést az általánosításért, nem akarok megbántani senkit de többek között ezek az apóságok miatt sem szeretek olyan helyen megszállni ahol magyarok vannak...
Szóval azon az estén amikor lementünk vacsorázni már ott volt az étteremben egy magyar család 2 felnőtt és 3 pici lány. Mi ketten mentünk a férjemmel, és még később lejött egy fiatalember is, így gyakorlatilag 8-an ettünk. A leves és a főétel az egy nagy serpenyőbe van így amig jut addig ehet mindneki korlátlanul. A desszert viszont főre van kiszámolva. Nos a család elvett 3 tányér desszertet a gyerekeknek, majd maradt az asztalon 3 tányér. Mi a férjemmel még a főételnél tartottunk, amikor a szülők elvettek még 2 tányér desszertet kérdezés nélkül pedig már ott látni lehetett hogy rajtuk kívül még 3 embernek kellene jutnia. Mikor mi is a desszerthez értünk kérdeztem hogy hoznak-e még ki (megjegyzem a személyzet minden vacsoránál ott áll és figyel) mire azt hitték hogy mi repetázni szeretnénk és hebegett a csaj hogy ha nagyon kell akkor átmegy és megkérdezi... erre mondtuk hogy nem, mi még egy desszertet sem ettünk. Erre mondta hogy hát akkor sajnálják mert a család 2 és fél!!!! főre fizetett és nekik nem járt volna annyi desszert. Az apa szabadkozott ugyan de azért én azt ghondolom hogy ha 2,5 főre fizetek be, akkor nem veszek el 5!! tányér desszertet nem??? Arról nem is beszélve ha már ilyet csinál legalább valahogy kárpótolt volna minket, vagy valami... Mindenesetre a szálloda alkalmazottai másnap 2 adag + desszertet hoztak.
Szóval ebből is látszik hogy a magyar az sajnos mindenhol magyar!!!
Bocs ez csak egy szösszenet volt, de az az igazság hogy én többre tartok egy tiroli kis panziót ahol osztrák, svájci, hollnad stb turista vab csak, ők ugyan egy szót sem tudtunka nyelvükön mégis a piknik vacsoránál mikor később értünk oda, melegen tartották az ételt, hagytak nekünk és semmi pénzért nem ették volna meg, úgy parkoltak hogy más is odaférjen még stb.... nem ragozom de ez eléggé elszomorító:(
Hamarább kérdeztem, mint gondolkodtam:((( Sajna ez nálam,soxor nagy hiba. Na, mindegy igen már átértékeltem a dolgokat. Bizony jól fog esni az a meleg leves meg a többi ilyen túrák után, amihez ugye nem is vagyunk hozzászokva. Meg aztán épp az előttem irónak válaszoltam, hogy nem is volt drága 8 euróért a vacsi, na akkor a mienk azzal a 1,50-nel már igazán nem számit.
Igazad van annyi mászkálás után, még keresgessünk olcsó kajáldát is?
Én azt gondolom, hogy nem tudod sajnos ettől olcsóbban kihozni, bár ezt a kérdést kényelmi szempontból nem jártuk annyira körbe, tehát nem ismerem a helyi éttermek árait, de azért azt gondold meg hogy leves, főétel és desszert van ebbe benne. Egy egész napos program után én úgy vagyok vele, hogy este nem nagyon szeretném azzal tölteni az időmet hogy olcsó éttermet keressek. Persze azért sokan úgy gondolkodnak, hogy ott esznek ahol vannak éppen így nincsenek időhöz kötve, de a felvonók, és általában a látványosságok azért 5-6 óránál igy sincsenek tovább és a vacsora pedig azt hiszem talán 8-ig van, így azért arra még abszolút haza lehet érni. Nekünk nagyon jól esett a meleg étel főleg a leves egy egész napos túrázás után:))) Viszont ha olyan programotok van ahonnan már előre tudjátok hogy nem szívesen akartok hamar visszajönni ha előre szóltok akkor arra a napra nem hoznak kaját.
Köszi a linkeket, átnézem. Apropó internet mennyire van az ilyen helyeken? Nekem sajna fontos, mert bár nyaralok a szerverekre néha rá kell nézzek. Vagy van a sógoréknál olyan sim-kártya amit akár egy hétre olcsón megvehetnék? Csak net kell, telefonálni arról biztos nem fogok (megy be a laptopba a kártya).
Ragga, Mölltal = 1 nap. Nekünk nem fért bele több. A Reisseck-et nem ajánlotta egy arról érkező honfitárs, hivatkozván a tömegnyomorra. Hittünk neki, kihagytuk. Inkább mászkáltunk egyet Mallnitzban.
Üdv! A Flattach környékén csavargóknak ajánlanám a Mallnitz-i Pension Uhl szállást. Most a hétvégén voltunk ott, irtó hangulatos, családias volt, Erdélyi magyar származású tulaj, zseniális konyha, baráti árak. (2 főre 1 éjszaka , svédasztalos reggelivel volt 54 Euro)+ 8 euroért megvacsiztatnak, 3 fogást+ aperitif +süti. Ja és annyit eszel, amennyi belédfér!) Onnan kirándulóhelyek: Ragga szurdok, Mölltal gleccser, Reisseckbahn, de a Malta gát sincs túl messze. Maga a falu is megér pár órás sétát, egy kis ékszerdoboz. Mi a Booking-on foglaltunk.
Na, igen az elindulás, odaérkezés, várakozással is számolnom kell, amire nem is gondoltam. Persze, ha már fent vagyunk valahol, nem akarunk secperc alatt vissza is jönni.
Ismerve magunkat eléggé kényelmesek vagyunk, na meg aztán még nem is voltunk ilyen helyeken, biztos repülni fog az idő a sok bámészkodástól.
Én a Mölltal mellé már csak a szurdokot tenném, a eiseck-et hanyagolnap aznapra.
Ahogy altakrisz is írta, a vasút 20 percenként megy fel a gleccserhez, szóval a feljutás egy jó fél óra, meg a lejutás is. Ott fent bőven elmegy 2-3 óra. Mi ha jól emlékszem fél 10 felé parkoltunk le és délután fél 4 volt mire lejöttünk (jó mondjuk kajáltunk is).
Szerintem ez 1 napba nem szabad összesűríteni ezeket. A reggeli 8-tól van, így fél 9 -9 körül tudtok leghamarabb elindulni. Ha Mölltal-hoz mentek az minimum 1 óra autóval. Ott is meghatározott időben megy a gleccservasút, mi pl jó 20 percet vártunk a felmenetelre... És azért gondolom ha feljuttok, akkor nem akartok azonnal lejönni:))) A Ragga szurdoknál ugyan nem voltunk, de gyanítom az sem olyan hogy odamész és eljössz, na és a Reissek-i vasutazás csak felfele kb fél óra, de ott is várni kell a vonatra. Szóval mi a Mölltal-t és a Reisseket tettük meg 1 nap alatt, estére értünk haza. Ebbe egy Ragga nem fért volna bele.
Párommal arra gondoltunk, hogy utazási költség spórolása céljából szívesen társulnánk max. 2 emberrel / pár vagy barát, természetesen mindegy/, akikkel időnként kijönnénk a határhoz nem túl messzi vidékre túrázni.Egyáltalán nem ragaszkodunk ahhoz, hogy együtt túrázzunk /de persze mehetünk együtt is / vagy esetleg egy helyen szálljunk meg, csupán az utiköltség, benzin és pálya matricadíj felezése lenne a cél. A mi autónkkal utaznánk. Mi Budapesten, Dél-Pesten lakunk, természetesen minél közelebbről várjuk a leendő utitársainkat.
Mi 50 éves, de "nagyon" fiatalos pár vagyunk /szerintünk/ !
Vagy javaslat esetleg valakinek? Ahol olcsó de jó szállás van? Mindenképp Fewo lesz a befutó mert 4 felnött vagyunk (gyerkőcők már felnőttek), sőt lehet a nagyobbik leányunk barátja is jön, tehát lehet 5 fő. Jövő júli vége, augusztus eleje a terv, és egy hétre mennénk.
Most nézegetem és jól látom hogy felvonóval is fel lehet oda jutni talán?
Többféle Bahn is van a net szerint:
- Bergbahn Heiligenblut - Schareck
- Grossglockner Panoramabahn
- Grossglockner Gletscherbahn
Melyik milyen? Tapasztalat? Még keresgélek infókat ezekről, mert a http://www.gross-glockner.at oldalon nem sok infó van ezekről, csak hogy mennyibe kerül. De azt látom hogy Karintia kártyával mind ingyenes, szóval lehet ki kell mind próbálni. :)
Nos, visszatértünk Osttirolba, Lienz fölött Thurn faluban laktunk 1000 méter magasan, az ablakból: alattunk Lienz, szemben a Dolomitok és a Hochstein :)
És hogy merre mászkáltunk, röviden íme, hátha valaki hasznát veszi majd, ha erre jár!
Csodás, szebbnél szebb túrákat sikerült csinálnunk kivétel nélkül! Vagy kocsival felmentünk egy Mautstrasse-n (2. és 3. nap), vagy a kártyával (4-9 nap) egy-két-három lifttel, és onnan felfelé túrázás végig eszményi időben. A kártyával mindegyik helyen a teljes magasságig ingyenes a felvonó, Mölltaler-en is. A számok a tszint feletti magasságot jelentik, az első a gyalogtúra indulási magassága, a többi a megjárt hegyek magassága.
1. Utazás, Lienz-Thurn, Helene Templom 1279 és környék, város 2: Kalser Großglocknerstraße (10 euro), Luckner Hütte parkoló 1918, Stüdl Hütte 2820 3: Dolomitenstrasse (7.5 euro), Parkoló 1600, Karlsbader Hütte 2260, Kerschbaumer Törl 2268 4: Lienz-Schlossbergbahn 1037, Hochstein 2057 (váratlanul nehéz túra szinte végig emelkedik fenyvesben, azaz többnyire árnyékos) 5: Felhős nap, Schloss Bruck - Assing Rodelbahn - Assing Wildpark 6: Sankt Jakob in Defereggental Bergbahnen 2500, Leppeskofel 2811 + a Kl. Leppeskofel is. Csodás a Defereggental! 7: Matrei Goldried Bergbahnen 2200, Adlerlounge 2620, majd Kals-Matrei Törl 2200, onnan fel 2620 "Kékhegy"-re (Blauspitze), utána kirándulás Virgen felé, egész Praegraten am Grossvenediger-ig a völgyben. 8: Mölltaler Gletscher (3 etapban), Scharek 3150 9: Zettersfeld Bergbahnen 2189, Schleinitz 2905, tán a legjobb, de a legnehezebb túra. Összesen gyalog kb. (legalább) 5500 métert tettünk meg felfelé, és persze lefelé is, aktív pihenés volt :)
Mi Schladmingban töltöttünk 5 éjszakát két pici gyerekkel, és nagyon jól éreztük magunkat! A tengerhez indultunk, de ott nem volt szállásunk foglalva, és végül úgy döntöttünk, hogy nem is megyünk tovább. Ausztria számomra az abszolut kellemes meglepetés. Azt gondoltam, hogy nem örülnek a magyar vendégnek, és túl tüchtigek lesznek nekem, de végtelenül fegyelmezett, szorgos népség, minden vendégeht megbecsülnek. Mindenkinek ajánlom uticélként a szomszédainkat! Mi még nagyon sokszor vissza fogunk térni valószínűleg.
Köszi az infókat. Bár a túrázást nem tervezzük (sajnos a lábam nem a legjobb), de mivel a lányaim is jönnek így a fürdőzés mindenképp be van tervezve. S.land-ban valóban iszonyat sok a látnivaló, azonban a lényegeseket tizensok évvel ezelőtt már láttuk. És bár Karintiát még nem ismerem, nem tudom mik a látnivalók (várom postán a prosikat), de egyre kecsegtetőbb, főleg hogy ismeretlen terület és van fürdőzési lehetőség. Tehát mintha a délkarintia lenne talán nekünk előnyös. Onnan még a Glockner sincs talán nagyon messze, így még az is betervezhető.
Apropó Glockner. Neten nézegettem de nem nagyon találtam olyan lehetőséget (ill. ami volt nem ismertem) hogy esetleg busszal fel lehetne menni. Kocsival ugyan voltam hasonló utakon nem egyszer, nem is az a baj, hanem szeretnék én is nézelődni, fényképezni, stb., és nem csak az útra figyelni fel és le. Ezért gondoltam talán jobb lenne valami buszos utazási lehetőséget keresni. Nem tudom mi az ajánlott, és mennyi az annyi. :) Ha valakinek van ebben tapasztalata írhatna róla. :)
Leszögezem, hogy ez saját véleményem, felelősséget nem vállalok! :-)
Ha a látnivalókat, érdekes helyeket, stb nézem, akkor Karintia talán nem olyan "tömény", mint S.land.
Bár nyáron sokkal többféle dolgot csinálhatsz Karintiában, hiszen a déli tavakban lehet fürdeni, és rengeteg tó van.
Az északi rész pedig a hegyi túrázásoknak kedvez. Emellett ott a wörth-i tó, ami önmagában is sok lehetőséget ad a túrázásra, fürdésre, biciklizésre, városnézésre (Klagenfurt).
Ha esetleg észak-karintiába mennétek, akkor még át is mehettek S.landba is Mallnitzból közvetlen vasúti összeköttetéssel a gastein-i völgybe a kocsival együtt.
Nálunk megy a varia, így némi infó jól jönne segítségként.
Felmerült ugyanis, hogy lehet Karintiát kellene megcélozni. mivel Salzburgmegyében már jártunk. Igaz az közel 15 éve volt már, tehát gondolom sokminden változott azóta ott is.
Tehát a kérdés (mivel Karintiában sosem jártma, így nem ismerem), hogy Karintia van-e olyan szép mint Salzburgland, látnivalók milyenek, árak jobbak-e (szállás, belépők, stb.)? Azt látom hogy a karintia kártya lényegesen olcsóbb mint a Salzburgi változata. Továbbá merre találhatók olcsó de jó szállások?
Ha a booking.com-on beirod Puchberget, nagyon sok talalatot ad. Mi a Forellenhofot ismerjuk azt po t nem lattam most. Voltunk meg egy apartmanhotelben, de nem jut eszembe a neve...
Sziasztok! Kitaláltuk, hogy a 4 napos ünnep alatt kimegyünk vmi viszonylag közeki helyre.Rax-on vacillálunk most. Tud Valaki segíteni esetleg?Szállást keresgélek, apartman is jó.Nem nagyon találok. Üdv.
:)) köszi, igen azzal már képben vagyok, hogy az időjárás figyelnem kell, s ahhoz társitani a programot.
Jaj, de nehéz összeállitanom. Tulajdonképpen 3 nap lesz, amikor igénybe tudjuk venni a kártyát. Szombaton 24-én megyünk /ez a nap még nem jár a kártya, ugy tudom/ Marad a vasárnap, hétfő, kedd, szerdán meg már jövünk haza /gondolom ekkor se jár már a kártya/
Tehát 3 nap
Próbálom összeállitani a progit.
Elakadtam: Mallnitzban felmennénk az Ankogelra, de onnét hogyan tutdunk menni a Mölltai gleccserre ez nem tiszta?
Azt már kisilabizáltam, hogy csupán 20 km-re van Mallnitztól, de milyen településre kell menni?
A Grossglocknerre más feltételek vonatkoznak, ez az ún. "Bonus partner" kategóriába tartozik, ezt azt jelenti hogy a teljes árból engedményt adnak. Igy konkrétan a 33 eurós úthasználati díj/gk 29 euróra mérséklődik.
Több alkalommal voltunk Bad Kleinkirchheimben, remek hely, ideális kirándulások, helyi időtöltés szempontjából egyaránt. A Karinthia kártya meg nagyon szuper, nem győz az ember a program lehetőségek küzül válogatni. Ahogy ajánlották valóban az időjárástól tegyétek függővé a tervezést. Ha jó az idő lehet de. mondjuk a Milstatt-i tavon egyet hajózni, majd felmenni felvonóval valahová és mondjuk gyalog lesétálni, vagy valamelyik fürdőt meglátogatni. Másnap egy szép túra a Nockalmstrasse, vagy a Malta víztározó, rosszabb időben egy egy múzeum, sokszor nehezen döntöttünk. Viszonylag sok olyan hely van, ami gyorsan megközelíthető BK-ból.
Akkor biztos kétféle létezik, mert nekünk féláron volt vele a mölltal mindhárom felvonója, igaz nem idén. PL. a reisseck ingyenes volt, a ragga szurdok is.
Az jó, de amúgy ha fent van a neten akkor onnan is tervezhet, mert azért most az ünnepek miatt lehet már nem jön meg addigra, na meg rengeteg van kirakva a szállodában is...
Háááát talán a Goldeck-et, és esetleg a Resissek vasutazást, bár egyébként mindkettő érdekes volt...És tomcat-et visszaolvasva több időt szánnék Mallnitzra ez biztos! amúgy ez így nagyon nehéz kérdés, mert mindenkinek más más dolog jön be. Pl mi nem hajókáztunk a városka mellett lévő tavon sem...pedig az is ingyenes, de arra már nekünk sem jutott idő, és még egy sor helyen nem voltunk ami biztosan nagyon klassz hely, de kell hagyni jövőre is a látnivalókból...:)
Beteszek egy linket, készítettem egy kis videó összeállítást kedvcsinálónak:
Igen ismerem, használtuk már Mölltal-gleccsertől Klagenfurt Minimundus, Affenberg Majomparkig millió helyen. Alig lehet győzni kihasználni, hetek kellenének!
Igen ez valóban nagyon kedvező így, és nem kell érte + pénzt fizetni na nem időhöz kötött, vagyis nem úgy van mint Tirolban a Pitztalcard, hogy 3 v x napos kártya van, és az x euró még + a szálláson felül, hanem ez addig jár amig a szálláson vagy, tehát ha 3 éjszaka, akkor addig de ha 1 hét akkor addig, és ingyenes.
Visszaolvastalak, látom már Ti is a panzióban voltatok.
Kiirtam a Te napi progidat, Így utólag mit hagynál ki. Mert nekem valamelyiket ki kell hagynom, mert 1 napra tervezem a Grossglocknert. Ezt mindenképp / régi vágyam/ Szted ide is jó a kártya?
Kösz a katalógust.. átbogarászom. Jöv.héten megyünk.
De, annyira nem vagyok képben ezekkel a hegyi témákkal, nem szoktunk turázni. Eddig mindig várostlátogatni szoktunk.
Ez gyakorlatilag ugyanaz a prosi mint amit ott adnak. Mi is innen néztük ki a helyeket. Még egy tipp: MI itthon megnéztük a prosi szerinti ingyenes felvonók , látványosságok helyét a gugli utvonaltervezőjével, úgy hogy a Bad Klein volt a kiinduló pont, így látod hogy kb mi esik egymáshoz közel...
Figyi nemtom milyen kártya, mert már kidobtam de no para mivel én is a Bad Klein..ben a Bad &ski.ben szálltam meg,
szálltam meg így Te is ugyanazt kapod mint mi kaptuk. Azaz ingyenesek a környező összes felvonók, fürdők stb... de mindjárt megkeresem a linket és beteszem...