Keresés

Részletes keresés

dez1 Creative Commons License 2003.08.11 0 0 616
Éh az ELső Lakáshitel Kft-n keresztül vettem fel FHB lakáshitelt. Végig szívás volt - holnap jár le a módosított határidő, és ma utalták a lóvét.

A díj végül is kedvező, de senkinek nem ajánlom, inkább közvetlenül az FHB-t.

Elm Creative Commons License 2003.08.11 0 0 615
Vegulis igen.

Ha az egyeduli ados (vagy az adostarsak kozul) kereso, akkor elofordul, hogy a biztonsag kedveert kernek egy eletbiztositast a bankra kedvezmenyezni (nalunk tolem, mert az asszony ment gyesre, ergo gyakorlatilag egyedul keresem a penzt, tehat a banknak en szamitok). Ilyenkor, ha halaleset van, akkor a biztosito kicsengeti a penzt a banknak - mert O a kedvezmenyezett -, az pedig kiegyenliti a meg hatralevo tartozast belole, letakaritja a jelzalogot, ES a maradek penzt meg meg is kapja az ozvegy.

Altalaban a hitel melle meg lakasbiztositast is kernek, szinten a bankra engedmenyezve. Ekkor meg ugy nez ki, hogy ha beazik a teto, akkor szokasos biztositos moka (kijonnek, felmerik, stb), Kifizetik a BANKnak a penzt, es te azt megkapod, ha a zalogtargyban visszaallitod az eredti allapotot. Tehat a szamla alapjan kicsengeti a bank. Ha nagy a kar, akkor reszfolyositas is lehetseges.

Ha nincs eletbiztositas akkor tenyleg viszik a hazat. Vagy akkor, ha csak nem akarsz fizetni. De az mas dolog...

Előzmény: ipsi (613)
Tofi Creative Commons License 2003.08.11 0 0 614
Szia!
Nem minden esetben van ilyen, ez is egy lehetőség, amivel a következőt éred el: véletlenül eltávozol az élők sorából úgy, hogy még vannak tartozásaid a bank felé. Na életbiztosítás nélkül mit csinál ilyenkor a bank? Fogja a házat, amiben még lakik az asszony és a gyerekek és elveszi tőlük.
Ha viszont van életbiztosításod, akkor ő a biztosítótól megkapja a pénzt, a lakás tehermentessé válik, a szeretteid (vagy akik ott laktak a házban / lakásban :-)) pedig élhetik tovább az életüket, nem kell új otthon után nézni.

Legalábbis én ezt így értettem...

Előzmény: ipsi (613)
ipsi Creative Commons License 2003.08.11 0 0 613
Ezzel azt akarod mondani, hogy a bank azonkivul, hogy jelzalog ala veszi a hazat meg egy a haz ertekenek megfelelo erteku eletbiztositast is ker amiben o (a bank) a kedvezmenyezett????

Remelem en ertek felre vmit, mert ha szegeny tulaj elhalalozik, es senki sem fizeti a reszletet, akkor a bank viszi a hazat ez idaig ok. De emellett meg eletbiztositas is?

Ipsi

Előzmény: Elm (612)
Elm Creative Commons License 2003.08.11 0 0 612
En kotottem egy ujat, nem befektetoset, es nem tudom benne a reszleteket, de az biztos, hogy az kellett bele, hogy halalesetre a lakas ertekbecslo altal adott keszerteke legyen a biztositasi ossszeg. Ezentul nem tudom mi van benne, meg mi kell egyaltalan (pl. nem halal, de munkakeptelenseg eseten mi van).
A lenyeg, hogy a kotvenyt kellett bemutatni, es kesz, tehat, ha a fentieknek megfelel a meglevo biztositasod (es a hitel futamidejere van min. kotve), es atiratod a kedvezmenyt a bankra, akkor szvsz el kell hogy fogadjak.

Kerdezd meg a bankban, hogy mi kell bele pontosan, es utana el kell fogadniuk szerintem.

Előzmény: ipsi (608)
Infomaker Creative Commons License 2003.08.11 0 0 611
ezt én írtam a CIB ről, és ezt sokan nem tudják,pedig jó dolog.
Előzmény: ipsi (608)
Elm Creative Commons License 2003.08.11 0 0 610
Biztos, hogy a telek nem szamit. Lakas, lakashasznalati jog, berlemeny, ezek szamitanak. Telek tuti nem.
Előzmény: Norcee (609)
Norcee Creative Commons License 2003.08.11 0 0 609
Köszi Elm a gyors választ!

Még egy kérdés, ugye jól tudom, hogy ingatlan nem lehet a nevünkön a szocpol igénylésekor, másik telek viszont lehet? Sehol nem találom erre a választ, pedig most van egy telek nagyon olcsón, amit megvennénk, de nem erre építenénk, hanem egy másikra. Aki tudja, vagy volt már hasolnó szituban kérem válaszoljon!

Norcee

ipsi Creative Commons License 2003.08.11 0 0 608
Haliho!

Koszonom az infokat, a hitellel kapcs. Idokozben erdeklodtem az egyik lakoparknal es ok epp a CIB-bel vannak kapcsolatban, es naluk ervenyes az amit az egyik hozzaszolo is irt, vagyis az uj lakas vetelaranak a teljes 70%-at megadjak hitelnek, nem szamolnak hitelbiztositasi erteket, meg ilyesmit. Ugy latszik akkor, hogy banktol fugg a dolog.

Lenne egy ujabb kerdesem ugyanakkor. Vajon a befektetesi celu eletbiztositast be lehet vonni valahogy a lakashitelbe? (pl. hogy a bank lesz a biztositas kedvezmenyezettje) Ha igen, milyen modon?

Ipsi

Elm Creative Commons License 2003.08.11 0 0 607
Ami biztos: a meglevore is, meg az elore bevallalos mas(od)ik gyerek utan jaro szocpolt is a keszultsegi fokkal aranyosan fizetik, altalaban harom, talan ket reszletben. De az elso reszletet is akkor utaljak, ha eljutottatok mar valameddig. Az AFA-t ugyanigy, ket-harom reszletben, az utolso 100e-t altalaban csak a hasznalatbaveteli utan adjak.
Altalaban 30-40%-ig (sima haznal pince+fofalak+tetoszerkezet+fedes kb.) el kell jutni sajat penzbol(munkabol), utana utaljak az elso reszletet.
Hogy mirol mennyi szamla kell, azt bankja valogatja. Nekem 80%-rol kertek - viszont koltsegvetest nekem kellett csinalni, ezen lehet egy kicsit jatszani (nektek pl. azzal, hogy a munkadijakra joval kevesebbeket irtok, azt ugyis sk csinaljatok, de vigyazni kell, hiszen vagy alacsony lesz a koltsegvetes, ergo nem kaphattok sok hitelt, vagy ha az anyagot nyomjatok fel, akkor meg arrol kell is annyi szamla, szoval nem egyszeru). Tudomasom szerint az otp az, amelyik a legkevesebb szamlat keri, altalaban csak a szocpol+afa erejeig, utana mar nem nagyon, de ezt akar meg fiokja is valogatja. Ra kell szanni egy kis idot, elmenni par helyre, es rakerdezni, autentikus info csak onnan jon...

Szvsz 10M-bol nehezen lehet kihozni, talan ha tenyleg sokat dolgoztok benne. Esetleg bontott cserep, meg effeleken lehet sporolni...

GYED beszamit-e a jovedelemvizsgalatnal? Hivj fel par hitelcentert es kerdezz ra, az a biztos, de ugy remlik, hogy nem nagyon...

Előzmény: Norcee (604)
Elm Creative Commons License 2003.08.11 0 0 606
Elvileg lehetseges. A szabalyok pontosan le vannak irva a "229/2002. (XI. 7.) Korm. rendelet a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet módosításáról
"
cimu rendeletben (letoltheto gondolom az elobbi hzszomban irt linkekrol asszem), a lenyeg, hogy a kieg. kamattamogatas szabalyait kell alkalmazni a hatarido lajarata utan (ez ugye viszonylag kedvezo), VISZONT MEG meg kell fizetni az allamnak azt a reszt, amit az a hataridoig a banknak adott (ugyanis a megelolegezo kolcsont a bank folyositja, es a hataridoig eso reszre az allam fizet a banknak csak kamatot a felvevo helyett.), es - ha jol ertem a torvenyt - azt mar NEM a kieg. kt szerint kell torleszteni.

Es erdemes azt is hozzatenni, hogy altalaban az OSSZES jelzalogfedezetes folyositas (HITEL+AKARMILYEN SZOCPOL+AFA+...) eseten, nem haladhatja meg ezen osszeg a HB ertek X%-at, bar a rendelet is onerorol ir, meg van akinek a bankban megigertek, hogy ugy kapja meg, de ismereteim szerint nem ez a jellemzo. Magyaran csak akkor kapod meg ezt is onerokent, ha vagy a hitelt csokkentik, vagy meg bevonsz kiegeszito ingatlanfedezetet.

Előzmény: Planney (603)
Elm Creative Commons License 2003.08.11 0 0 605
12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet a lakáscélú állami támogatásokról

Letoltheto a www.meh.hu otthonteremtes linkje alol tobbek kozott (vagy www.extra.hu/hitelportal)

Olvasd at, mert eleg sok apro szabalya van.
Nagy vonalakban: ugyanaz mint a szocpolnak (ertelemszeruen ehhez gyerek nem kell), tehat nem lehet a neveteken semmilyen mas lakas, csak UJ epitesu vasarlasahoz vagy epitkezeshez jar, asszem szamit, hogy a meltanyolhato lakasigenyen belul legyetek (arra es szobaszamra is) stb, es ekkor a vasarolt lakas szamlajanak - vagy epitkezeskor a vett aruk es szolgaltatasok szamlajanak - afatartalmanak a 60%-at, de maximum 400e HUF-ot vissza lehet igenyelni.

Ha megfelelsz a felteteleknek, akkor siman be kell menni egy bankba, ott igenyelni, vinni par igazolast, ok szerzodnek veled, kifizetik, elintezik az jelzalogot (10 evre az allam javara!!, ha elobb eladod vissza kell csengetni, ill. ha masikat veszel akkor atviheto, olvasd el reszletesen), es kesz.

Előzmény: vaszilij (602)
Norcee Creative Commons License 2003.08.10 0 0 604
Sziasztok!
Ha tudtok segítsetek nekem is!
Elvileg jövőre lesz egy telkünk, meg egy gyerekünk. Építeni szeretnénk, egy kb. 10 millás házat (60 m2 alapterület, tetőtérbeépítéssel, 1 egylégteres konyha, étkező nappali, meg 4 fél szoba az emeleten). Szeretnénk szocpolt 2 gyerekre, meg ÁFA visszatérítést is kihasználni. Mennyi önrész kell, ahoz, hogy szóbaálljonak velünk a bankok, a meglévő gyerek után járó szocpolhoz már az építkezés elején hozzájuthatunk, van valami feltétele ennek? Mennyi számlát szoktak kérni a bankok? Sógorom köműves, férjem ezermester, szóval max anyagról lesz papír többiről csak nyilatkozat. Szerintetek 10 M-ból kilehet hozni egy ekkora házat, kerülve az extra dolgokat, vagy elmultak már azok az idők?
Ha, én gyeden leszek az beszámít jövedelemnek?
Előre is köszi!
Norcee
Planney Creative Commons License 2003.08.08 0 0 603
En azt nem ertem, hogy mi van akkor, ha a megelolegezett szocpol felteteleit a hitelfelvevo nem teljesiti (azaz nem csinal gyereket a kert intervallumon belul)? Mert ha csak "hozzacsapjak" a hitelallomanyodhoz (hany %-on?), akkor ezzel a trukkel kvazi megnovelheted a szukseges onerodet?
Hogy mukodik ez?

P,

vaszilij Creative Commons License 2003.08.08 0 0 602
Sziasztok!

Most olvasom itt a hozzászólásokban, hogy jár vkinek 400E Ft Áfa-visszatérítés lakásvásárlás után. Tudnátok abban segíteni, hogy ezt milyen feltételekkel lehet igénybe venni?

Köszi!

Tofi Creative Commons License 2003.08.08 0 0 601
Az pedig ki lenne?
Biztos nem én, én nem csináltam semmit, de kiváncsi vagyok :-D
Előzmény: sakkmatt (600)
sakkmatt Creative Commons License 2003.08.08 0 0 600
:) ez a mosoly a titkos jótevőmnek jár!
Elm Creative Commons License 2003.08.08 0 0 599
Nagy altalanossagban megoldhato... majd meglassuk, az alairasig mi derul meg ki, de hajra! :-)
Előzmény: Tofi (598)
Tofi Creative Commons License 2003.08.08 0 0 598
Sziasztok!
Megcváfolom önmagamat, most jöttem a bankból, ahol kiderítették, hogy a szocpol és az áfa a lakáshitel FELETT értendő, tehát pl. egy 10M-ós háznál megoldható a következő:
5 M hitel (nagy általánosságban)
1,6 M megelőlegezett szocpol
0,4 M áfa visszatérítés
3 M önerő

Én így fogom megpróbálni, remélem minden rendben lesz, szorítsatok!

Tofi

Előzmény: Tofi (596)
Elm Creative Commons License 2003.08.08 0 0 597
A vegeredmeny vegulis ez, kevesebb a torlesztoreszlet, persze technikailag egesz mas a dolog, de a felvevo szempontjabol kb. ennyi.

A rendeltetesszeruseg azert hatareset. Tenyleg gaz ez igy sok embernek, de azert gondolj bele: ha egesz kicsi onerore megkapnad a hitel+afa+szocpol kombot, akkor mit csinal a bank problema eseten? Jo, nem a sajat penzuk (mivel ok vannak elso helyen a jelzalogbejegyzesnel, es mindig az allam a masodik, tehat a hitel szinte biztos vissza jon nekik), de az allame uszhat, es annak nemcsak folyositasa, de biztositasa is rendelet szerinti feladatuk...

Persze a HB ertek kepzeset lehet vitatni (miert olyan kevesre ertekelnek, es meg annak is csak egy reszet adjak hitelbe)...

Előzmény: Tofi (596)
Tofi Creative Commons License 2003.08.08 0 0 596
Ez gáz, ha tényleg így van... mert ezek szerint akkor megint van valami, ami nem rendeltetésszerűen működik: önerő növelése helyett a törlesztőrészleteket csökkenti (ami nem rossz dolog, de az én esetemben szart sem ér, már bocs).
Előzmény: Elm (593)
316e21 Creative Commons License 2003.08.08 0 0 595
vsz nem, de bevett szokas.
illetve vannak spcialis konstrukciok, ahol eleve biztositassal kombinalt hitelt arulnak, ezeknel nincs lehetoseg lemondani a biztositast.
Előzmény: idoka (594)
idoka Creative Commons License 2003.08.08 0 0 594
Sziasztok!
Tudja-e valaki, hogy kötelezővé teheti-e a bank (OTP) a csak náluk (OTP Garancia)megköthető életbiztosítást támogatott lakáskölcsön felvétele esetén? Köszi a választ!
Elm Creative Commons License 2003.08.08 0 0 593
Toretikus kerdes, hogy most onero vagy sem a szocpol: a rendelet szerint - a megelolegezosnel legalabbis szo szerint benne van - igen, de a bankok ugy adjak, hogy (mivel allami jelzalog kerul fel miatta), az ingatlanfedezetbe bele kell ferjen. Ilyen ertelemben "beepul a hitelbe", sot, az AFA is.
Tehat, a 11,2M-et az ertekbecslo is megerositi, akkor arra durvan (bankja valogatja) 6M jelzalog teheto OSSZESEN: hitel+afa+szocpol+akarmi. Ha nincs a maradekra kp.-tek, akkor egy lehetoseg, hogy a fedezetet novelitek: meg be kell vonni masik lakast a jelzalogfedezetbe (pl. vmelyikotok szulojenek lakasat). Ugy mar akar a teljes arat is kaphatnatok hitelbe extrem esetben.

A szocpol emeles mar el van dontve - legalabbis elmeletileg. Mar tavasszal megszavazta a Nemtisztelt Haz, 2004. januar 1.-etol egy gyerek 800, ket gyerek 2M, 3 gyerek 3M...
Azert elvileg, mert podzegetik, hogy megis felulbiraljak, hogy kevesebbet emelnek, de a hasznalt lakasokra is kiterjesztik legalabb a felszocpolt. Szvsz nem fogjak megvaltoztatni, de semmi se biztos. (pont mint az adotorvenyt: mar megszavaztak a csokkentest, de most megis ujra akarjak szavaztatni, hogy megse.)

Előzmény: Tofi (590)
Elm Creative Commons License 2003.08.08 0 0 592
Igen, erre gondoltam, marmint hogy valszeg az csak a jelzalogosra vonatkozhat - leven kieg eseten nincs is ertelme a hasznaltnak. Csak - mivel mar nem erint - az uj rendeletet mar nem olvastam el reszletesen...
Előzmény: 316e21 (587)
GCS Creative Commons License 2003.08.07 0 0 591
a szocpol önerőnek számít, viszont kell rá ingatlanfedezet!
magyarul a lakás hitelbiztosítéki értékéből ki kell tellnie a kért hitelnek + a szocpolnak együttesen
Előzmény: Tofi (590)
Tofi Creative Commons License 2003.08.07 0 0 590
3 kis szoba, na :-)) Összesen 76 nm... Engem is meglepett a dolog, de úgy tűnik van ilyen...
Egyébként mindkettőt beleírtam (szocpol és ÁFA).
A probléma az, hogy a FHB-nál nekem ma azt mondták, hogy a megelőlegezett szocpol a hitelbe épül be, magyarul megkapom az 5,6M hitelt, de csak 4 után kell kamatot fizetnem.,.. Szerintem ez marhaság, máshol ezt megerősítették, de megijedtem...
Előzmény: 316e21 (588)
kataLIN Creative Commons License 2003.08.07 0 0 589

tudom, hogy most nagyon fogtok utálni (én is szoktam haragudni arra, aki nem olvas vissza, csak beleugat valamiről, ami 100 hsz-szel korábban is már lerágott csont volt...), de had ne olvassak vissza ennyit holnapig (amikorra meg kellene hoznom a döntést)...

szal bankválasztási porblémáim vannak. leszűkítettem a kört 3 bankra, és azóta gyakorlatilag döntésképtelen vagyok... segítsetek! lécciléccilécci!

arra lennék kíváncsi, hogy volt-e valaki, aki a Raiffeisennél, Cibnél vagy Inter-Európa Banknál vett fel hitelt, és milyenek voltak a tapasztalatai?

sűrgős lenne! kérlek benneteket, segítsetek nekem!

előre is köszönöm

kataLIN

316e21 Creative Commons License 2003.08.07 0 0 588
11,2M 3 szoba?:o
a hitel mehet, de ha a szocpol jar, akkor az afa 400e is!
vagy egyik sem
Előzmény: Tofi (586)
316e21 Creative Commons License 2003.08.07 0 0 587
bar azt nem, hogy a rendelet nem kamattamogatasi tipusok szerint hatarozta meg a plafont, hanem uj lakasra 5%, hasznaltra 6%, szo szerint.

igen, de az a szöveg a jelzalogelevelapura vonatkozo reszben van

amugy valoban: mkb: kieg: 4,25+1,75 jelz: 3,25+2,5
0,25el jobb a jelz. itt, bar azt meg nem ertem, hogy haladhatja meg az 5%-ot?!:)

Előzmény: Elm (585)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!