Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2021.05.26 0 0 87822

Nem gondolom, hogy nagy rá a kereslet jelenleg.

Előzmény: loading (87819)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.26 0 0 87821

Ez cirka net 500Ft/l polci ár. 80Ft/kg szőlő árral ez egy 60%-os lékinyeréssel 130Ft. Csomagolás, logisztika... Végülis kijön a matek. Az a kérdés,hogy van-e ennek a  szőlőlének nagy piaca.

Na és persze ez az ár máris borul amint 200Ft/kg szőlőárról beszélünk :(

Előzmény: naivkezdo (87817)
Daeril Creative Commons License 2021.05.26 0 0 87820

Kb. 80 Ft-os szőlő átadási ár jön ki ebből a polcárból is.

Előzmény: naivkezdo (87817)
loading Creative Commons License 2021.05.26 0 0 87819

Nem biztos, hogy olyan nagy rá a kereslet, mint gondolod.

Előzmény: naivkezdo (87817)
Daeril Creative Commons License 2021.05.26 0 0 87818

Fantáziátlanok a nagy feldolgozók?

Előzmény: naivkezdo (87817)
naivkezdo Creative Commons License 2021.05.26 0 0 87817

Visszakanyarodva az 50 forintos szőlőre, tegnap vettem mustot, tokaji furmint, mustfokoló szerint 16-os, Márton pince, Tállya.

3l 2000 huf az ósanban, nagyjából ennyi volt az almalé is emlékeim szerint.

Miért is nem lehet felhasználni gyümölcsléként? 

Hepci Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87816

Szoktak fogni, de nem eszik meg, csak felhozzák nekem ajándékba.

Előzmény: altimus (87815)
altimus Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87815

Jobban jarsz ha elo egeret veszel nekik. Abban van a vitamin, meg a nyomelem!

 

Előzmény: Hepci (87812)
altimus Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87814

Az, hogy mi a rossz es mi a jo definicio kerdese. A mai monokulturas, gps vezerelten mutragyazott, nemesitett, genkezelt? ... buza termesatlaga jelentosen magasabb mint pl. a kozepkorban a vetesforgoban megtermelt buza termesatlaga. Fogalmam nincs a konkret szamokrol, de saccra legalabb egy 30-40x-es szorzot valoszinusitenek. Ugyhogy ez gondolom jo dolog. A beltartalmi ertekekrol mar hosszabban lehetne vitazni, de ahhoz nem ertek. Arrol is lehetne beszelni, hogy a mai monokulturak milyen problemakkal jarnak ...

 

 

 

Előzmény: naivkezdo (87811)
naivkezdo Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87813

Majd azt mondom, annyi volt. Ez vidéki ár, azért volt olcsóbb. De ha én árulnám a budagyöngyébe, simán drágábban adnám, mint amit írtál:)

Előzmény: Hepci (87812)
Hepci Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87812

Elég drágák voltak?

Úgy 4000 forinttól felfelé van remény, hogy bejön Törpének és Bagirának.

Előzmény: naivkezdo (87810)
naivkezdo Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87811

Búza ügyben azt hiszem igenis rossz irányba történt a fejlődés. Ha nagyon kell, előszedek ezt azt ehhez.

Előzmény: loading (87808)
naivkezdo Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87810

:D

Vettünk elvileg házi párizsit, sonkát, ha viszek leteszteled a macskával?:D

Előzmény: Hepci (87797)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87809

Amennyire én tudom a vándorló-gyűjtögető ember full szezonálisan és full helyit fogyasztott. Több száz növényfajt és több száz állatfajt fogyasztott. Nagyságrendekkel változatosabb volt a kőkorszaki ember étrendje mint a mai emberé.

Előzmény: loading (87808)
loading Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87808

Szerintem sem nem változatosan, sem pedig egészségesen étkezett. Azt evett, amihez éppen hozzájutott: ha 1 hétig mamut, akkor 1 hétig mamut. Az, hogy állományjavítókkal, tartósítószerekkel, műanyagokkal nem úgy érintkezett mint a mai ember, nem jelenti azt, hogy egészségesebb volt.

Azért megnézném azt, hogy az ősi-ősi búza milyen tápértékkel bírt, pl.

Előzmény: altimus (87806)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87807

Szerintem a vadászó/halászó/gyűjtögető életmóddal simán elfért volna sokkal több ember is. De végül is nem bánom én sem, hogy jött a bronz-kor :) mert sokkal lassabb lenne az Internet pattintott kőbaltával.

"ma (pl. Mo-on) valoszinuleg sokkal jobban etkezik az atlagember, mint mezogazdasagi forradalom indulasa ota barmikor. "

Kérdés, hogy ennek mi is az oka? Szerintem semmiképpen nem a mezőgazdasági forradalom. Inkább az, hogy politikai és gazdaság okokból korábban ezer meg egy módon csesztek ki az átlagemberrel. Most csak az olyan vidámságokra gondolok mint az Aranyhorda aki pusztán a sportérték céljából lemészárolta fél Európát. Na meg a járványok és más nyalánkságok. Szóval az egészséges táplálkozáshoz alapvetően béke, nyugalom és kiszámítható viszonyok kellenek. 

Békés viszonyok között a Tiszából fonott kosárral lehetett merni a csík halat ingyér, ami több és jobb minőségű fehérjét biztosított mint bármilyen párolt csirkemell a legjobb étteremben manapság. Ahogy  gyümölcse, szőlője is okádásig volt mindenkinek akit nem zavartak be a törökök, labancok, tatárok, kurucok és még ki tudja kik a nádasba félévente és akinek nem gyújtották fel a faluját ötévente.

Hogy tudnánk-e természetes módon megtermelt minőségi élelmiszerrel ellátni 8+ milliárd embert az egy jó kérdést. Szerintem itt sem a termőföld kapacitása és a szükséges kalóriamennyiség megtermelhetősége a gond. Hanem az, hogy a szükséges 2500 kcal helyett cirka 5000kcal mennyiséget zabál átlagban a nyugati ember (lassan már a keleti is) és ehhez további 5000 kcal ételt pedig a kukába küldünk mielőtt az asztalra kerülne. Vagyis egy ember jóllakatásához elpazarlunk 3 embernek elegendő ételt.


Barokkos túlzással élve, simán elég lenne nekünk a hét hat reggelén fél kiló teljes kiőrlésű zab/árpa/rozs/búza kása sós vízzel és egy kanál lekvárral délután pedig egy nagy tányér káposzta és krumpli főzelék napraforgó olajon, három tojással és egy szelet kenyérrel... az egészhez kísérőnek fél liter bor és két liter csapvíz. Vasárnap meg lehet habzsidőzsi ami a  csövön kifér.

De most komolyan... egy átlag irodista egy átlag szerda délben olyan ebédet eszik meg amilyen felénk a 80-as években a nagy családi ünnepségeken került az asztalra.

Na, hát így valóban nem menne a 8+ milliárd etetése.

A élelmiszer-technológiai hullámot illetőleg tökéletesen egyetértünk. Szerintem is egy ilyesminek a kapujában állunk. De ez csak azért van, hogy a leggazdagabb 10% továbbra is szét tudja kúrni a bolygónk 99%-át úgy, hogy közben a 90% majd eszik petricsészében nevelt húst meg lisztkukacot,

Úgyamúgy én a magam részéről simán átállnék lisztkukacra meg sáskára. Rovart már ettem több formában és szerintem méltatlanul alulértékelt alapanyag :)  Mindenféle kukacokat, hernyókat meg fírgöket is ettem ázsiában... bár nem teljesen józanon. Szóval részemről jöhet. A hétköznapi koszt terén tudok mocskos igénytelen lenni :)

Előzmény: altimus (87806)
altimus Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87806

Nem veletlenul irtam a mezogazdasagi forradalmat (a legelsot). Azt megelozoen a vadaszo/halaszo/gyujtogeto ember igen valtozatosan es valoszinuleg nagyon egeszsegesen etkezett. De azt ne felejtsuk el, hogy igen kis nepsuruseg mellett tortent ez.

 

A mezogazdasagi forradalom nagy mennyisegi ugrast (es igy nepesseg novekedest) de egyben minosegi romlast is hozott. Errol hosszan lehetne irni.

 

> Azért csalóka, hogy a mezőgazdasági forradalom óta milyen frankón is étkezünk

 

En ezt meg veletlenul se irtam. Azt irtam, hogy ma (pl. Mo-on) valoszinuleg sokkal jobban etkezik az atlagember, mint mezogazdasagi forradalom indulasa ota barmikor. Ez nyilvan igen messze van a "frankotol", de hogy 8+ milliard ember tudna-e "frankon" etkezni, az erosen ketseges.

 

Raadasul egy ujabb technologiai hullam elejen vagyunk, velhetoen jonni fognak a videket soha nem latott elelmiszerek. Egy kobkilometer vizben valoszinuleg egesz Magyarorszag elelmiszerszuksegletet meg lehetne termelni, alga, shrimp ... formajaban. Az olyan delikat etelekrol, mint pl. a lisztkukac nem is szolva. Siman lehet hust (izomrostot ...) cseszeben, taptalajon nevelni. A kulonfele nyomelemeket, vitaminokat ... meg 1-2 egyszeru tabletta formajaban naponta be lehet majd kapni.

 

A minoseg tekinteteben nyilvan igazad van, azzal a meghagyassal, hogy azert egy michelin csillagos etteremben alap elvaras az, hogy nagyanyad szabadon tartott csirkejet, vagy meg annal is magasabb kategoriaju alapanyagot hasznaljanak.

 

Az is kerdes, hogy a konyhatechnologia, fuszerek, ... mennyire tudjak javitani az elelmiszerek elvezeti erteket. Valoszinuleg jelentosen.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: BZoltan (87801)
loading Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87805

Nálunk én vagyok a szigorúbb ezen a téren. Egyszer történt, hogy beadtam a derekam, mikor a macska sem ette meg: 2 nap fosás, kis lázzal mindenkinél.

Előzmény: Hepci (87803)
Hepci Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87804

Nyilván szelektálni kell, hogy mik azok a dolgok, ahol olyan magasak az igényeim, hogy a piaci árat nem érdemes megfizetni akkor sem, ha kapható. Ilyen azért elég kevés van, csak erősen diverzifikálni kell a beszerzési helyeket - pár péksüteményt és talán egyféle kenyérfélét pl. hajlandó vagyok megenni a diszkontokból, felvágottat viszont semmit. Az utóbbinak persze nem kizárólag a válogatósságom az oka, hanem olyat sem veszek meg, ahol a csomagolóanyag nem minimális.

Sparban tudok venni pár felvágottat, CBA-ban általában nem, füstölt cuccban marad a piac és a közvetlen termelőtől beszerzés.

Kenyeret viszont már nem sütünk, mert olyan keveset fogyasztunk, hogy a 800 Ft/fél kilós ár sem zavar, annyiért pedig már lehet jobbat venni, mint amit itthon készítünk.

Számomra szimpatikus bor gyakorlatilag nincs szupermarketben, de diszkontban néha veszek, ha éppen áron alul kiszórnak valamit jobb termelőtől.

Előzmény: syntaxerror (87802)
Hepci Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87803

Nálunk az van, hogy ha a macska se eszi meg és a párom se eszi meg, akkor én megeszem.

Leszámítva, ha büdös.

Előzmény: loading (87799)
syntaxerror Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87802

Egyébként egyszerű a megoldás, én például nem veszek felvágottat. Karajból készítek házilag, némi fokhagyma és fűszer meg a sütőm és egy szeletelőgép segítségével. De itthon készül a kenyér, a joghurt, a kenyérre kenhető krémek is, és minden nap főzünk.

 

Persze nem mindent lehet kiváltani, illetve többen mondjátok a piacra járást mint jó élelmiszer beszerzési módot és ezzel egyet is értek bár a járvány alatt mellőztem, mondván inkább rendelek rosszabb zöldséget mintsem elkapjam/terjesszem a vírust.

 

Meg nyilván vannak olyan termékfélék amikre nem vagyok ennyire igényes, az alap szint is megteszi belőle, pl tojásnál nem válogatok annyira stb

Előzmény: Hepci (87794)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87801

"abban is biztos vagyok, hogy a mezogazdasagi forradalom ota ma etkezik az emberiseg a legmagasabb szinten. nemcsak mennyiseg, de minoseg tekinteteben is."

Rendkívüli módon respektálom, hogy a mezőgazdasági forradalomhoz kötötted az állításodat :)

Ugyanakkor azért fontos megjegyezni, hogy mezőgazdasági forradalomból ismerünk hármát is. Az első ugyebár a klasszikus, cirka 10 ezer évvel ezelőtti volta ami a folyam-menti kultúrák kialakulásával a mai civilizációnk katalizátora volt. A második volt az ipari forradalom előtti mezőgazdasági forradalom volt a 17-19. század során a vetésforgóval, rendes földművelő eszközökkel, stb. A harmadik pedig egy szóval a műtrágya forradalma.

 

Azért csalóka, hogy a mezőgazdasági forradalom óta milyen frankón is étkezünk, mert ugye a mezőgazdasági forradalomig lényegesen változatosabban, egészségesebben, tisztábban étkeztünk sokkal jobbakat. 100-300 növény- és állatfajt eszegettünk évtízezreken át. Sokat mozogtunk, szabadon éltünk és jól éreztük magunkat :) Ha jól tudom az átlag életkor is frankón csökkent vagy 30%-kal az őskőkor és újkőkor között egészen a bronz-korig. Arról nem is beszélve, hogy a paleolitikum egy értelem szerűen "demokratikus" rendszer volt ameddig egy a mezőgazdasági forradalom utáni társadalomban simán el lehetett élnie egy változatos étrenden élő fáraónak 89 éves miközben a brutálisan egyoldalúan táplálkozó földműves 25 évesen megkukkant.

Nade... vagy viszont... válasszuk ketté a mennyiséget és a minőséget.

Az nem kérdés, hogy a homo sapiens soha a története során nem zabált olyan mennyiséget mint manapság. Talán a kőkorszaki szarvasirtás másnapján amikor egy kisebb törzs legyilkolt félmilió rénszarvast egy jó buli alkalmával lehetett akkor zabálás mint amit mapság cirka 3 milliárd ember csinál napi rendszerességgel. Hogy ez mennyire progresszió arról szerintem megoszlanak a vélemények.

De szerintem a minőség terén is érdemes elgondolkozni. Biztos, hogy az amit mi megeszünk az tényleg az aminek gondoljuk? 
Az a zöldségleves amihez a nagymamám a somlón a kertből szedte fel a répát, zöldséget, borsót, babot az minőségben hogy viszonyul egy mislencsillagos étterem csoda leveséhez? Aminek az alapanyaga frissességben és beltartalomban közelében sem lesz a nagyi által termesztetthez. Az a rántott csirke amihez a szentkirályszabadjai nagynéni nevelte a csirkét az hogy viszonyul a világ legmenőbb éttermének a legjobb csirke fogásához? Nem szentimentalizmus, hanem tapasztalati tény, hogy a fasorba sincsen.

Szóval én azért szkeptikus vagyok azt illetőleg, hogy az ipari mezőgazdaság és a szennyezett környezetünk mennyiségi dömpingje tényleg átcsapott-e minőségbe.

Előzmény: altimus (87796)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87800

Hússal nálunk nem finnyás a macska, de a mienk a Somlón született szabad macskának :) és minden húst megeszik. Viszont mivel halat kölyök korában nem látott így azzal valóban jó minőség ellenőr. Ha már nem tökéletesen friss egy hal akkor azt meg sem szagolja a dög.

Előzmény: loading (87799)
loading Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87799

Ez nálunk is jó indikátor: ha kétesélyes a hús, akkor macskateszt - nem eszi meg, kidobandó, ha megeszi, akkor más konyhatechnológiával, de elfogyasztható. Egyszeri hibázás után megtanulja az ember....

Előzmény: Hepci (87797)
altimus Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87798

> A macska érdekes jószág és engem nem nyugtat meg, hogy a boltból hozott jobb felvágottak jelentős részét sem hajlandóak megenni.

 

ahogy irtam, a macskaid nem ehesek.

 

de abban biztosan igazad van, hogy lehet valami egy adott termekben, amit nem szeretnek. habar a macska husevo, az ember meg mindenevo, ugyhogy azert van kulonbseg a ket allat kozott.

Előzmény: Hepci (87797)
Hepci Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87797

Nyilvánvaló, hogy a föld teljes lakosságát nem lehet ínyenc szinten élelmezni, de attól viszont nem kellene elégedetten hátradőlni, hogy közvetlenül, a felvágott elfogyasztásától nem hal meg az ember pár órán belül.

A macska érdekes jószág és engem nem nyugtat meg, hogy a boltból hozott jobb felvágottak jelentős részét sem hajlandóak megenni.

Előzmény: altimus (87796)
altimus Creative Commons License 2021.05.25 0 1 87796

> Nyilvánvalóan nem vagy szakember, erről értelmetlen eszmét cserélnünk. Te annyit látsz, hogy a rúd párizsi szabályos alakú és a forgalmazását engedélyezte a hatóság.

 

nem, en azt irtam, hogy nagyon ritkan hallani olyanrol, hogy valaki meghalt volna pl. az  altalad emlitett parizsi fogyasztasa miatt.

 

termeszetesen van az elelmiszerekben izfokozo, adalekanyag, ocsosito segedanyag, ilyen-olyan E osszetevo ..., ezt meg veletlenul se vonnam ketsegbe. az is ketsegtelen, hogy megfelelo alapanyagokbol, megfelelo technologiaval ... meg olyan parizsi is eloallithato, amit a macskaid is megennenek. mint ahogy az is ketsegtelen, hogy a macskaid nem elegge ehesek. zard be oket egy ures szobaba 4-5 napra etel nelkul, es utana nezd meg, hogy megeszik-e a cba legolcsobb parizsijat. szerintem meg fogjak. de lehet, hogy eloszor a te arcodat tepik le, miutan kinyitottad az ajtot, es a szemeddel kezdik a lakmarozast.

 

lehet, hogy az en igenyszintem alacsony, de meg veletlenul se gondolom, hogy a Fold 8+ milliard embert el tud tartani gourmet elelmiszereken. de abban is biztos vagyok, hogy a mezogazdasagi forradalom ota ma etkezik az emberiseg a legmagasabb szinten. nemcsak mennyiseg, de minoseg tekinteteben is.

 

Előzmény: Hepci (87794)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87795

A szocialista élelmiszeripar a fogyasztó durva átbaszására épült. Kezdve a triviális mennyiségi átbaszáson, hogy az 1 literes üvegben 0.95l vagy annál is kevesebb volt. Ahogy a tejet, túrót is vizezték ezerrel. A húsiparban is úgy ment a mennyiségi átkúrás ahogy a csövön kifért. Az egy kilós kenyér sem volt soha egy kg.

Ez gyakorlatilag az intézményes kelptokrácia miatt volt. Az élelmiszeriparban is mint minden más iparágban is a gyártási, termelési folyamat minden stációjában valaki ellopta a bejövő anyag egy részét és mire a végtermék a polcra került addig ezernyi helyettesítő, csökkentő, optimalizáló ügyeskedésen esett át minden.
Szóval, szerintem nagyon nem igaz az, hogy ha a címként az volt, hogy 12.5vv% akkor tényleg annyi volt benne. Ahogy az sem biztos, hogy tényleg az van-e a csomagolásban ami rá van írva. Lásd a szocialista húsipar csodája a mirelit bélszínroló, vagy a hekk ami ugye csukaként kezdte a karrierjét, hogy helyettesítse a drágán és konvertibilis valutéárt exportált hazai halat.

Hogy élelmiszer-biztonságilag mindez mit is jelentett arra csak spekulálni tudok. Az egész társadalmat átszövő korrupció, nemtörődömség, a minőségi munka mindenfajta inszentívjének hiánya mondjuk nem sok jót ígért ezen a téren sem.

Gondolok arra, hogy például tapasztalatból tudom, hogy ha egy motiválatlan traktoros leszarja a munkáját akkor permetezés helyett kiereszti a 'csába a permetszert a sor végén és alszik egy fél órát. Namost a szocialista élelmiszeriparban ez a tempó ment.

Előzmény: altimus (87792)
Hepci Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87794

Nyilvánvalóan nem vagy szakember, erről értelmetlen eszmét cserélnünk. Te annyit látsz, hogy a rúd párizsi szabályos alakú és a forgalmazását engedélyezte a hatóság.

A mainstream élelmiszerláncokban kapható termékek szinte kivétel nélkül teli vannak az eltarthatóságot és olcsósítást segítő segédanyagokkal, amikre elvben semmi szükség nincs a termék tisztességes előállításához.

Mondhatok példákat is, de felesleges.

Én nem vagyok válogatós, csak sznob: bármit megeszek, ha nem romlott, élelmiszert nem dobok ki, ha már egyszer megvettem. De sokat elárul a helyzetről, hogy finomabb antennákkal rendelkező a macskáink még az általam vásárolt, többnyire felső árkategóriába tartozó felvágottakat sem hajlandóak megenni.

Előzmény: altimus (87793)
altimus Creative Commons License 2021.05.25 0 0 87793

> A mai élelmiszeripar pont olyan horrorisztikus, mint a szocialista volt.

 

Sok ember velemenye ez, es igazan nem ertem, hogy mire alapozva, vagy miert. Ma Mo-on rendkivul megbizhato az elelmiszeripar minosege, igen-igen ritka, hogy kozvetlen minosegi problemak miatt barki is meghaljon. De ezugyben a szocialista elelmiszeripar is igen messze volt a "horrorisztikustol". Sot, szerintem abszolut jo volt, a kor (nemcsak keleti, de inkabb nyugati) szinvonalanak megfelelo.

Előzmény: Hepci (87790)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!