Magam is szeretek haladni, de ezen az 1000 km-en (is) szükségtelen új útvonal csúcsot futni, szerintem 11-12 óra a reális menetidő. A tengerparton egyetlen út vezet, kilométerenként minimum 4-5, be nem látható kanyarral, jelentős teherforgalommal, lakott területekkel és a lakott területeken belül gyakori 30 km-es (zebra, gyerekek!) korlátozással. Az ilyen táblák környékén harapnak a sünök.
Ami a főutakat illeti,ott nem annyira zavar a traffizás,mert általában nagy a forgalom vagy kanyargósak és nem lehet átlépni annyival a határokat,hogy büntetés járjon érte.Viszont az autópályán 180 körül már pórul lehet járni(főleg a magyar részen),így biztosan éjjel megyek(főleg a magyar részen).
A másik útvonalon meg tudod mondani,hogyan érdemes menni(ha az út 80%-án nincs pálya,akkor szerintem nem sok értelme van).
Jót tesz a pályatempó és a parti út tempója között tartani egy kis szünetet, pihenést, járkálást, enni-inni. Gyönyörű az út Dubrovnikig, meg tovább is. Itt már rengeteg a gyönyörködni való. Az nagyon jó, ha a pályán van váltótárs, a vége felé elég unalmas, meg már sok is. Persze ez már tényleg nagyon egyéni.
Az autópálya Ploce-ig, ahogy topiktárs már megírta. Mi is éjszaka szoktunk menni, a pályán, nagyon bevált, gyors, kisebb a forgalom, kivéve a Zagreb-i kerülőt, ott sokan vannak. A trafi tapasztalat az, hogy éjjel soha nem láttam, nappal a benzinkutak, pihenőhelyek kihajtásánál előfordul. Az elhaladókat célozza. Nem tudom, mennyire működik az országok közötti kapcsolat, adatcsere stb. A parti és egyéb utakon gázos, mert lemeszelnek és helyben kell fizetni. Bár hallottam olyat is, hogy csekket adtak...de a forgalmit nem adták vissza a befizetésig.
A Bosznia vonalat sokan tárgyalták már, jól járható és elmúlt a vámszedés, olcsóbb útvonal, szép, kevesebb km kb.ugyanannyi idő alatt. A táj pazar. Végtelen türelem jól jön...
Ja még a pályák alagútjairól: 100-as limit van /vagy 80-as/, a nagyokban a 100 villog, ha többel mész, de nappal láttam már a kijáratnál rendőrautót bírságolni.
De mondjuk eleve nem szép dolog az alagútban rohanni-:)
Köszönöm a válaszodat! Bízom benne,hogy jó választás lesz...mondjuk abban is,hogy nem kell mindenért 1 órát autózni :) Trogírig 4.5 óra alatt szoktunk eljutni Fehérvártól,szerintem ide is el lehet érni 7 óra alatt.Vagy tévedek?
Mi 2008-ban (augusztusban) voltunk Brelában 15 napig, innen kirándultunk Makarskára és Omisba, Drvenikből kompoztunk Hvarra (ahonnan Split felé jöttünk vissza).
Egy kétszobás, két fürdőszobás (2 terasz, konyha, előszoba) lakásban laktunk négyen, öt lépcső és 30 méter távolságra a víztől, 150 méterre a kikötőtől.
A parton akkor is "telt ház" volt, de több lehetőség közül tudtunk választani.
Amit franjo linkelt, az jó választás lehet, ott valóban közel van a fürdési lehetőség.
A parton több km hosszú (este diszkréten megvilágított) gyalogos sétány van, üzletekkel, etetőkkel, fagyizóval a kikötő közelében.
Jó választás, nagy szerelem lesz, csodálatos hely, ha szereted a nyugalmat. 4 alkalommal töltöttünk ott el, 2-3 hetet. Ha van tempo, nem kell a boszniai utat nézegetni, az útviszonyok(pálya hiánya) és az adószedők miatt sem. Valahol a Neretva völgy előtt közvetlenül fogy el a pálya, valószínűleg fogsz pontosabb választ kapni. A parti úton csak óvatosan, mert ott csak egyszer lehet hibázni, és pl nedvesen az a helyenként beton szerű világos aszfalt nagyon csúszik.
Köszönöm a választ. Igazából az alkudozás miatt reménykedtem a helyszíni foglalással, de még nem jutottunk dűlőre a párommal. Te már nyaraltál itt? Valami rövid vélemény esetleg? :)
Évek óta járunk Horvátországba,Trogir környékére.Az idei évben(3 hét múlva) egy új helyet találtam ki,a dubrovniki környéket.Úgy néz ki,hogy Molunat lesz a nyaralásunk helye(50 km-re Dubrovniktól délre).Ez ugye a pályás útvonalon 940 km.A kérdéseim a következők lennének:
1.meddig van kész az autópálya?
2.ha az autópályán megyek szerintetek érdemes éjjel mennem?(igazából csak a traffik miatt kérdezem,mentem már mindig,de még soha nem találkoztam egyel sem,mondjuk az utazásaink mindnig augusztusban voltak idáig..)Általában elég gyorsan szoktunk menni(nem magyarázkodás,de megvan hozzá az autó is és a vezetési rutin is).
3.mégcsak most kezdtem el visszaolasni,de nem találkoztam a témával:a Szerbia-Bosznia útvonalon van autópálya?Érdemes lehet arra menni,ha nem az a cél,hogy nézelődjek?
Ismerem, elsőre összenéztünk vele, én magyarul kérdeztem, ő meg magyarul válaszolt, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Ő látta a rendszámot, de én honnan tudtam?:-)
Sajnos épületet nem néztünk, de az idén pótoljuk! Meg a lottót is...megvesszük, hátha :-)
Velencébe hajóztunk Jesolóból, a nép a hajón, várta a megérkezést, csendben. Egyszer csak odafordult egy pasi, "megmondaná nekem mennyi az idő?"- mondta. Mondom neki fél tizenegy van. Annyira lemerevedett, szeme kimeredt, erre nem számított, hogy magyarul kap választ. Persze nem tudom, akkor miért így kérdezte. Olyan zavarba jött, hogy megkérdezte még egyszer: bocsánat... mennyi?
Azt javaslom, hogy első kőrben próbálkozz a szállásadónál, ha magán ember talán bemenne értetek. Amennyiben egy utazási irodán keresztül foglaltál szállást, ott kérhetsz a buszhoz transzfert is. Mellesleg miért ne lenne megbízható a taxi?
Szerintem találsz foglalás nélkül is szállást víz-közelben, Brelában szinte minden szállás víz-közeli. A néhány lépcsős szállások drágábbak, mint a 40-50 vagy a 80-100 lépcsősek. Könnyen be lehet csapódni az olyan (itthonról, képek alapján) foglalásokkal, hogy 50-60 méterre a tengertől. Ez a valóságban rendszerint függőlegesen értendő, vagy valóban közel van a víz, de fürdeni csak 150 méterrel távolabb lehet. Érdemes a déli, kora délutáni órákra odaérni és akkor biztosan lesz hol aludni!
(ismétlés a tudás anyja: az autópályáról Sestanovacnál kell lemenni és Felső-Brelán keresztül a tengerhez!)
Brela nagyon felkapott hely így jóval kisebbek az esélyeid, hogy ad hoc foglalással jó helyet fogjál ki. Tengerpart közelit meg csak nagyon nagy szerencsével. Mi tavaly itt voltunk a 2. sz apartmanban. (60 Euro, de két kis gyerekkel így 2 felnőttnek még olcsóbb lehet)
Lent apartmanok vannak, fent szobák (lenti konyhahasználattal) , szerintem mind opció lehet 2 főre.
Írj neki mailt és küldj rá egy SMS-t, én mindig így foglalok, ennél az idősebb tulajdonosnál is így tettem. A part 30 mp-re, csak le kell sétálni a házhoz tartozó lépcsőn aminek a végén egy kiülős, elmélkedős teraszos házikó van. (szintén a házhoz tartozik)
Te is ismered Lacit a parklóőrt Lovite-ben? Mi megbeszéltük vele, hogy a kikötő sarkán levő romos házat segít megvenni, és mivel kőműves, meg is csinálja nekünk. Már csak a lottó ötösre várunk. (Ő is.) :-)
Zuljana is tuti, 1986-ban voltam először. Régen volt...
Divna pedig maga a paradicsom, mindig felkeressük és nem bánjuk meg... De a sziget vége se kutya, a szörfparadicsom, bár nem sportolunk, de jó helynek tartom. A nagy kaland Korcula, ott is nyaraltunk, mint "bázis", de a visszatérő helyünkről, Peljesacról is át szoktunk menni kocsival, végigjárni, meseszép!
Aztán kishajóval Korcula városba egy napra, beleértve egy, a sétányon elköltött vacsorát.:-) Az imádott tintahal ott a még jobban esik :-)