Mennyibe kerul eggy par kifejlett peldany? Vane elado? Ha nem lenne tul nagy gond akkor kuldenel kepeket az osszes allomanyodrol e-mailben? Az e-mail cimem: lehel87@hotmail.com . Kosz elore is
Fogoly, és ezüst digó keverék kakas. Ha visszateszed ezüst tyúkra akkor hoz ezüst, valamint fogoyl jércéket, és kakasban ezüstöt is, meg természetesen ezt a kevert színt. A jércék tiszta színűek lesznek.
pdf-be azért nem jó elmenteni,mert vannak mezők,ahol nagyon sok az adat.Ha mentem pdf-be,akkor szét kellene húzni a táblázatot iszonyat hossszan,és lennének mikrométeres betűk.O.K.fel lehet nagyítani,de akkor ügyetlen a táblázat.Vagy ha nem húzom széjjel,akkor meg egy halom minden lemarad,viszont ami marad a cellákban,az olvasható,de nagyon hiányosan.
Azért választottam az itáliai narancs változatát, mert az ott lévő három színváltozat közül rögtön megtetszett.Nem is tudtam hogy narancsnak hívják. Azóta persze utánna olvastam a témának. Nincsenek tenyésztői ambícióim, de szereték egy egészséges,szép állományt kialakítani.Megfogadom a tanácsodat és majd a következő generációba viszek be friss vért.
Felelősségteljes választ a feltett kérdésedre itt senki nem fog tudni neked adni.
De ha megvan az anyagi, és technikai lehetőséged a narancs itáliaiak megvásárlásához, tartásához és tenyésztéséhez, és kedved is van hozzá, ne késlekedj, ha meg tudsz egyezni a jelenlegi gazdával. Hogy rokonok-e az állatok szempontnak szempont, de nem elsődleges. Hiszen a tenyésszezon elején járunk, még sok börze lesz az évben az országban bármikor találhatsz egy a csapatba passzoló idegen kakast.
Meg aztán nagy valószínűséggel összepasszolnak a tyúkok a kakas(okk)al, mert valószínűleg az elhunyt tenyésztő sem az állománya leromlását tűzte ki tenyészcélul.
Szerintem ha sikerül őket tenyészteni ráérsz a következő generációban vérfrissítésről gondolkodni.
Egy jó ideje olvasom a kapirgálós témájú fórumokat,de mivel kezdő vagyok eddig nem szóltam hozzá.
Néhány hete szereztem be egy sárga Orpington brigádot és lebeszéltem a narancs itáliaikat is a színpatikus,segítőkész tenyésztővel.De közben az illető meghalt...
A felesége nem tudott felvilágosítást adni a származásukról,illetve arról,hogy tenyészcsoport rokonokból állt-e.Ha valaki ismerte a tápiószentmártoni kollégát,illetve a narancs itáliai tyúkjait és segítene, akkor nagyon hálás lennék.
Dávid mi napos korban ilyen pici szines gyűrűket rakunk a csibék lábára több színben lehet kapni.
Monoron lehet kapni. Mivel több szín van, vérvonalanként más színnel lehet jelölni. Mint a képen látszik vannak nagyobb szines gyűrűk is ezekre cseréljük a piciket, ezek vannak a rendes gyűrűzésig. Nálunk bevált.
Nagyon szépek. 3-4 hónapja kutakodtam a neten a lúdfélékről. Nem sok minden van róluk. Több ismerősöm például azért nem mer venni számára új lúdfajtát, mert nem tud róla semmit. Azért meg nem veszi meg a szemre tetszetős ludat, hogy a saját hibájából, hozzá nem értése miatt elpusztuljon. Már többször írtam, hogy a weboldalamon bárkinek megadom a lehetőséget, hogy a kedvenc fajtájáról a tapasztalatait leírja, illetve hirdetheti is a weboldalát, madarait. Sajnos csak kevesen segítettek, pedig az érdeklődés óriási, hiszen a napi 4-500 vendég átlagban meg van, de volt 800 feletti is. Külföldiek is látogatják az oldalt a google fordítón keresztül. Szerintem mindenkinek érdeke a tájékoztatás. Az eladónak is, illetve a leendő vevőnek is. Bocs, ha esetleg off voltam.
Még nem tudom, hogy fognak-e annyit termelni. Először keltetni szeretnénk mindhárom színből, utána a feketéknél kakast cserélünk, megnézzük mit hoznak a tyúkok a másik kakassal. A növendékek közül szeretnénk kiválogatni egy újabb csapatot, a felesleget meg majd eladjuk.
A világos jobban érezte magát a tojiban igy benn maradt! Az a baj , hogy vele együtt még nagyon sok! 38 kötődött tojásból 13 csibe. Na ez is miért nem nekem fordulna elő. Most rám jár a rúd.......A törpék tojogatnak van 10 tojás szerintem ezzel indítom a keltetőt vasárnap és 6 bóbitással. Meglátjuk az eredményt....
Nagyon szépek ök is!A multkor felrakott feketék speciäl a szinük miatt jobban tetszettek,nälam ök a favorit szinüek!A feketéktöl lesz majd elado tojäsod?Vagy növendék is érdekelne!A szomszédban lakom Gyömrön!
Szia---Naná hogy leszek :)))))))))))Tiszta apja/ez is fakó ha jól látom/:)))))))))Mindjárt ki is rakom háttérképnek......A vil. is kikelt????? Törpillák tojnak????Itt is megindult szerdán a dolog::::
Nem a hegyét kell levágni, magát a körmöt! Az soha nem fog visszanőni, így simán megtudo különböztetni! Van, aki ez eslő újpercet is lecsípi forró fogóval!!!!
Tavaj én is így jelöltem meg a maransaimat, de csak éppen hogy a hátsó köröm hegyét vágtam le, hogy ne vérezzen, felnőtt korukra már nem tudtam megkülönböztetni őket :S
Most rendeltem Németországból marans tojásokat ( kb márc. 10. körül ér ide), és hogy ne csak a 20 tojással menjen a keltető, rakok hozzá az enyémektől is párat, ezét kellene valami jó megoldás. Bár remélhetőleg lesz minőségbeli eltérés is:)
Én, ha szükséges már napos korban a jelölés, akkor a körmét szoktam lesípni valamelyik lábujjról. 8 köröm van a két lábon szóval lehet variálni a lehetőségeket. De óvatosan kell csinálni, nem a csontot vágni és azonnal elállítani a vérést és fertőtleníteni!
hát hogy ha jól emlékszem te kértél tőlem tyúktojást!és most van sok!el akarom adni gyorsan mert rámromlik!még keltethetőek de 2 hét múlva annyi annak is!
Volt tünet mintha vedlene és nem akart megerősödni sem, pedig el volt látva mindennel ekkor vettem észre , hogy tele van a szárnya alja madártetűvel piretrineztem naponta tegnap már tollászkodni is láttam ma meg dermedten feküld mire hazaértem.
Gyanús nekem ez a piretrin por vettem 1 kilós kiszerelésben a börzén de olyan mintha sima kőpor lenne hm.... lehet hogy nincs is benne vegyszer na majd letesztelem valami bogáron ha ráérek.
Szia : mennyi kopasznyakú baromfid van összesen , és rózsás ból is van kopasznakú baromfid mert ha lesz kotlósom akkor mindenképp rendelni szeretnék tőled tojást póstai utánvétellel ha igy összehozható-e ?
Küldhetnél képeket a baromfiakról előre köszöntem !!!
Igen igy van ahogy irod.De a tojáshozamhoz akkor sincsen köze a kakasnak(legalábbis tapasztalatom szerint)Miért neked van olyan tyukod ami háztályi körülmények közt tojik ennyit?Na ez amit nem hiszek.Nekem sincs és neked sem.Még ha ezek a tojó hibridek háztályi kapirgálós körülmények közt elérik a 220-at az már kiválónak mondható
Össze se lehet hasonlitani a tojásgyárat a házi körülményekkel.......Ki tudja milyen sok xart etenek azokkal??Nem figyelted meg még hogy ha egy jércédet elkezdi pározni a kakas----mikor elfogadja a kakas közeledését---- akkor rövid időn belül tojni fog????Én ezt figyeltem meg az évek alatt.....A Te tyúkjaid is tojnak 300--320-at??????
Bizony a fény (nap)és a melegebb idő meghozza a tojásrakásikedvüket.Szerintem a kakasnak semmi köze az egészhez.Gondoljatok csak a tojásgyárakra.Ott sincsen kakas.Azt mégis tojnak.A kakasra csak a tojás fiassága végett van szükség.
Korán kelni szeretnek, nem későn feküdni! A fényerőség sem számít, lehet a legkisebb fehér fényű izzó is.
Időkapcsolóval neked semmi dolgod nem lenne, csak egy konektor kell, ahová dughatod.
Nálam 5 kakas is van egy udvarban, de tojás nincs.
Sokan nem figyelnek rá, de a mész utánpótlás is befolyásolhatja a tojástermelést. Amennyiben a szervezet észreveszi hogy a depók ürülnek, visszaveszi a tojásképződést. A depók pedig ebben az esetben a csontok. A takarmánymész először a csontokba kerül, és onnan a tojáshéjba. Nem rögtön a tojásba. :)
Tehát ha 2 hétig fix órát kaptak égőn át világítva kb,mintha a pénzt kihánytad volna az ablakon:D
Ahogy a naposcsibe hőszükséglete is növekedéssel csökken ilyen módszerrel kell emelni a világított órák számát a tojóegyedeknél. Van aki fél órákkal emel hetente van aki kevesebbel. De a turnus végéig kell világítani és természetes,hogy ha ma nem tojt és az elmúlt fél évben se tojt, akkor egy félóra plusz fénytől holnap se fog még:)
Nem vagyok rosszmáju kikérem magamnak.Én csak figyelek,és emlékezem.Az hogy esetleg bizonyos dolgok emlegetését valaki annak veszi arról én nem tehetek.De ezt csak figyelemfelkeltésként irtam,és nem rosszmájuságból.
Na igen a postai szállitás.Azóta vannak különösen gondok mióta megépitették a csomagszortirozó gépsort.Mert bizony van ugy hogy a tojások 3 méter magasról esnek a konténerbe a másikak meg rá.Szarnak rá hogy törékeny vagy sem.Bizony van olyan, hogy még inkább dobálják a törékenyt.De vannak szerencsés esetek is.Akiknek mindezek ellenére nem törik,nem szakad.Egyébbként ezt nekem is egy postás mesélte.
Persze tudom én is, hogy a távolság leküzdését valahogy meg kell oldani! Csak azért írtam, hogy a postai szállítás során a vevőnek ezt a kockázatot be kell vállalnia. A legjobb és legtisztességesebb tenyésztőtől vett tojás postai úton való szállítása során ez simán bekövetkezhet! Nagyon sok múlik ám a rakodókon! Van olyan piszok, aki, ha látja, hogy rá van írva törékeny még kettőt ráz rajta!!!!!!!!
Hát valóban nem a legjobb megoldás! De olyan sok megoldás nem létezik főleg ha több száz kilóméterre lakunk egymástól.Tavaly meg elötte is nagyon sok tojást elküldtem de azért úgy minimum 95 % ba oda értek épen.Aki közel lakik mondom inkább jöjön el érte .
Hát ez valóban az, nagyon jó reklám! Ellenben a postai szállítás megbízhatatlan! Többek között ezért nem szeretem én a tojás adás-vételt! Hiába van megfelelő ivar arány, nagyon jó termékeny kakas, elég egy kis rázkódás a postán a jégzsinor elszakad és vége a történetnek! Szóval korán sem lehet kizárólag a tenyésztőt hibáztatni ilyen átvételi forma esetén meg pláne nem!!
őŐŐŐŐHH hhhh izé péntek az nekem ok...főleg mert mindennapos a túra :)))
Olyan 4-5 között szoktunk odaérni Dföldre. De majd felhívlak akkor előtte, h 1eztessünk ! Főleg a helszínt majd mond meg te, mert én ott csak 1 patikába megyek, de odamegyek el ahová mondod, csak nem 20km legyen :) (sajna már van gps a kocsikban)
Akkor ne késlekedj ! Vegyed !!!!! Jó sokat, hadd fogyjon a valutád ! Azért is írtam tesókám, h nekem ezt mondták.
Nem vagyok patikus bammeg ! Én sem tudhatok mindent. Mellesleg én tavaly 4, vagy 5 ilyen kiszerelést használltam el, de a javulás nem nagyon volt tapasztalható ellenben a tylozinnal. Igaz ez utóbbi 4 nap vérvédettséget is ad, meg sarkalla a keringést is.
De mégegyszer én így hallottam. Viszont a tapasztalatok tőlem fogalmazódtak meg. Na megyek megnézem mit írtál !
De ha a tojásaidat kérdezed akkor kérdezd otthon te lökött ! Ha viszont a plym tojikra vagy kiváncsi, akkor azt nyugodt szívvel írom ide, SŐT :
Sheriff72-től jött hozzám 90db sávozott plymuth rock tojás, amiből 5-öt a posta összetört. Viszont a döbbenet lámpázáskor ért. A maradék 85db tojásból 1 azaz egy darabban nem indult el élet ! ! ! Most így eyg hét elteltével is szépen fejlődnek mind !
Régen igen, régen........de ez hidd el az időhiányaimnak tudható be.
Na szóval a nyergeseken a fácánokat érted ? Ha igen akkor igen megvannak, és nagyon jól érzik magukat így trióban is, mert hiába monogám azaz párban élő madár, mégis elfogadta az öreg tyúk a temnick-től hozottat. Nem verekszenek, pedig már nagyon járják a fészkeket. Igaz még csak kaparásznak. Ha nem akkor kérlek részletezd picit miről is :) ?
Az asselokat kérdeztem a Lajostól, de már nincs neki azt mondta, legalábbis eladó szerintem, de már gondolom azóta te is beszéltél vele. Oztán amúgy ? Feléd ? Helyzet ? Mondanám, hogy msn-en felveszlek, de azt is nagyon ritkán van időm belőnni. De attól átküldheted mailban a msn címed, és akkor ott beszéllhetünk.
Szia! A mi patikánkban sem lehet már kapni (pedig amúgy mindent be tudnak szerezni ami forgalomban van), azt mondták, hogy már nem is lesz. Kivonták a forgalomból.
Engem érdekelne a parasztyúkjaidtól tojás, vagy naposcsibe. Képed van róluk? Írj már légy szíves egy e-mailt és a többit megbeszéljük ott. E-mail címem: huntibor@gmail.com
Na igen, ebben maximálisan igazat adok ! Ha laringotracheitis akkor az nagyon kényszer vágós kiírtósnak is tűnhet !
Leghatásosabb abban az esetben a szárnyasok teljes felszámolása, majd ólak disznópörzsölővel (itt parasztéknál) való kiégetése, majd némi hypós permetezés, aztán alom csere, majd az új népesség kialakítása !
Amiről te írsz az nem a Bronhitis vagy mi a rákfene ellen használlt oltó anyag ?
De én ha jól emlékszem vagy a Főnix30-tól hallottam, vagy még kint erről a szerről ami hirtelen trt4-ről ugrott be. De sajna nállunk szerintem ezt nem is érdemes keresni.
Szia a névvel sajnos kicsit gondban vagyok, mert mi kikeverve kaptuk már. Most az idén talán, ha sikerül kijutni a rokonokhoz, akkor mindenképpen hozok majd a szerből, és a nevét is leírom majd. Mellesleg amikor nállunk augusztus elején elkezdett mindenkinél tombolni a himlő, tök érdekes módon elfogyott, és hiány cikk lett, az oltó dárda is ! ! ! A németeknél viszont még csak himlő sem volt. érdekes ez már ilyen, meg olyan szempontból is. Nekem ez nagyon úgy tűnik, mintha direkt tartották volna vissza a vakcinákat, oltóanyagokat. Pl: Nobilis hallatán csak kikerekedett szemekkel találkoztam........pedig neves állatklinikán kérdeztem.
Ja azt majdnem elfelejtettem amit szafe2 Feritől tanultam, a füles fácánoknál, hogy a bedagadt szemet nem kamillás teával mosogatom, vagy nem csak kizáróan azzal, hanem antibiotikumos szemcseppet is cseppentek bele ! Nekem Feri tavaly a Tobrex-et javasolta, naponta 1 csepp 3-4 nap után meglátod a javulást.
De mivel mis em vagyunk állatorvosok, így lehet más komolyabb fertőzés is. Én csak a saját, illetve tanult tapasztalatokat osztom meg.
Igazad van a Tylan nagyon jó ! Főleg, ha sok a pénzed !
Ugyanis tavaly én tylannal kezeltem a hasonló betegségben szenvedő állatokat ! És semmi ameddig itták a tylant addig volt jó. Próbálltam kinyújtani is a kezelési időt, akár egy hétre is. Ráadásul a tylan állítólag már nem is kapható (nekem legalábbis a Medinvet-nél ezt mondták), így mi tylozinnal oltottuk őket. Előbb állatorvos, majd a mértékek ellesése után már magam is beoltottam amelyik beteg volt. Combtőbe az izomba ajánlatos adni.
Ui: A tylozinnal kezelteknél is visszajött némelyiknél a betegség, kinél korábban, kinél később.
Egyébként a tünetek alapján lehet akár fertőző légycsőgyulladás is !
húú!én rendelnék tőled a a sok porcelán és a búbos kopasznyakú meg a babos jérék miatt de a látom van benne szakállas is!és az nekem nem jön be!vagy azok nem érintkeznek a japi jéréckkel?mert akkor érdekelne!
Na az engem is érdekelne! :) Javaslom a legynel tenyésztői oldalakat! Náluk vannak nagytestű holland bóbitások. Bár úgy keresd Polish crested poultry, mert érdekes, hogy a külföldiek többsége lengyel búbosnak ismeri.
Ha a tojás és az ujjad között van "valami", akkor előfodrulhat, hogy a petevezető nyálka és egyéb hártyaszerkezete összenőtt. Ez bekövetkezhet gombák és baktériumok okozta fertőzéstől is. Én kényszervágót javaslok.
Köszönöm szépen!Próbáltam kinyomni,de nem jön. Ha benyúlok a tojás meg az ujjam között van egy vékony valami.Semennyire nem vagyok tisztában a tyúkok anatómiájával.Én arra számítottam,hogy ha benyúlok ott a tojás és ki tudom szedni.Nem ez történt.Nem tudom mi az a réteg,és mit kéne tennem.
A másik topicon nekem ezt tanácsolták (tollas 12158hsz és környéke): "Tyúkoknál még nem jártam így. A zebrapintyeknél előfordult, ha túl fiatalon lett a tojó tenyésztésbe fogva. Ekkor az állatorvos a következőt javasolta. Olívaolajat csöppenteni a kloákába majd óvatosan megpróbálni a tojást kinyomni. 3 esetem volt a 6 év alatt, ebből 2 túl élte a beavatkozást. Ja és én csináltam nem az orvos. Ő csak tanácsot adott."
Sziasztok! Régen jártam itt,de most SOS segítség kellene!!! Az egyik tyúkomba elakadt a tojás.Ha jól érzem kettő is. Tehetek valamit? Annyira sajnálom!Kérem aki tud írjon gyorsan!
Nos, ő lenne az említett tyúk. A mailt holnap reggel fogom elolvasni, mivel az munkah. cím. Helyileg Nógrádban van, de Monorra is felviszem ha érdekel! A részleteket magánban megbeszéljük! :))
Nem akarok nagyon okoskodni,mert vannak itt tolem sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezok.
Sajnos nekem is volt mar szerencsem ehhez a mikopazma okozta betegseghez,de nem ilyen sulyos tunettekkel.
Nekem azt mondta a helyi allatorvos,hogy ez egy nagyon gyakori korokozo es mindenhol ott van.
Elsosorban azokban az allomanyokban jelentkezhet ahol valamilyen tartasi hianyossag van illetve mas betegsegek mellet,vagy utan legyengult allomanyban.
Nem eleg antibiotikumot alkalmazni,eloszor a tartasi,takarmanyozasi korulmenyeken kell javitani.
Nagyon karos a tulzsufoltsag,illetve a nem elegseges szelloztetes,vagy ha a madarak uruleke nincs rendszeresen eltakariva es
az ammonia karositja a legutakat.
Nalam hogy most hazajottem a leromlott kis novendekeim is ezzel kuszkodtek a nyari himlovirus utan(habos szemsarok,tusszoges,de a szemuk nem volt igy zarva).
Adtam nekik antibiotikumot(doxycyklin),kitakaritottam az oljukat, ulorudra szoktattam oket,keverek egy kis koncentatumot a takarmanyukba es azota 'kiviragoztak'.
Hát, ha most kölcsön adod akkor csak az egyik alapoz!:) De még kitudja milyenek lesznek az ifjoncok! Az egyik más msot is nagyon jól nézett ki! Te ne kölcsönbe cserélgesd jó lesz a kis jérce végleg is a kakasért! :D Na jó persze tudom, ez nem így megy.
Igen 4 kakasom van. Úgy néz ki,hogy talán a világosabbik kakast kölcsön adom egy időre Ausztriába,ha adnak érte cserébe kölcsön egy jércét. Azt hiszen,hogy meg fog felelni ez a két kakas,hogy megalapozzák a tenyészetemet.
Arra nem válalkozom hogy véleményt mondjak/kékfogoly-és világoscolumbiánban vagyok otthon inkább/....Tóth Zsoltiéknak Sarkadon vannak nagyon szép sárgák ......Azzal hasonlitsd össze Tiédet!! Itt a honlapjuk:::: http://www.brahma.atw.hu/
Maximálisan megértelek.Amikor megvettem "tojásnyerés" céljából tavaly a " paraszttyúkjaim ,fogalmam sem volt ,hogy léteznek ilyen csodálatos dísztyúkok is.Azután utána nézegettem és rátaláltam a brahmara...(megjegyzem a wayandotte, a plymuth és az orpington is nagyon tetszik) Amikor megvettem a három "brahmat" tele voltam bizalommal.... a háromból kettő teljesen külömbözik a barna színű Braham formájú kakasomtól. Ha nem vagyok tolakodó megtekintenéd és véleményeznéd Őkelmét? Ő is orpington keverék lenne? Csak óvatosan jelentem ki,hogy ez hasonlít a leginkább a Tieidre.... Most hét hónapos :) Előre is köszönöm..
Milyen az a sárga brahma? Ha nem kell mennyiért eladó Stegere kakasa mellé szeretnék csapatbővítést "elkövetni". Persze nem akarom senki elől elhappolni, de ha nem kell, egy árral, és egy helyszínnel dobj meg. Köszi ( remélem nem az ország számomra másik végén lesz......)
Szeretnék összeszedni minnél több Chabo tenyésztőnek az adatait. Kérem jelentkezzetek nálam. Szeretnem, ha megírnátok nekem, a pontos címeteket és hogy milyen színváltozatot és tollstruktúrát tenyésztetek. Az emailcímem: andreas77@net-portal.hu
Nézzétek meg a honlapunkat: www.chaboklub.eoldal.hu
Köszi az új képeket! Na, itt már a sötétebb is látszik mivé is lett! Valóban formásabb is, mint a világos. Főleg a farok tollakat tekintve. Most már végül is van 4 kakas (ugye?), amiből tudsz majd válogatni fő irányadónak.
Sajnálom hogy igy jártál!!Monor is hasonló ám!!!!.....Ha elfogadsz egy jótanácsot itt a fórumokon keress inkább ......Nekem is lesz majd tojás eladó meg csibék is május felé....Sok sikert!!!Rob
köszi a választ és még anyit hogy ha hejrejönnek utána fogyaszthato a tojásuk végül is egy kakasomal meg egy tyukal és 3 csibémel van baj ,bekentem kanamicin szemkenöcsel a szemüket és most kinyitja a szemét kicsit a kakas,de csak az egyik szemmel van baj mindegyiknek a másikal jol lát és jol esznek is.
Itt az egyikről a kép oldal-, és felülnézetben. A másikat, a tyúkot, később küldöm. A képen látható riadt tekintetű egyed csak a kompozíció kedvéért van rajta :))))
n.k.14 ,jól esik,hogy szót emeltél a hozzá nem értő jószándékú emberek mellett!
Sajnos én is így jártam!Kezdő pipitartó vagyok és csibe brahmat vettem hármat tavaly nyáron a dabasi piacon egy gödöllői Férfitől.. "Szülők" kitéve,nagyon szépek voltak.Azonban most hét hónaposan kiderült egy Kedves Tyúkhoz értő Úriembertől,hogy orpington keverékek.....Megjegyzem,tyúknak vásároltam Őket és mindhárom kakas lett!! Hát úgy gondolom meg volt a tanulópénz. :((( Szeretnék beszerezni egy szép Brahma tyúkot,nem adtam fel!! Talán a monori vásárban nagyobb szerencsével járok! :)
Nekem Minizsarnok mondott erre egy frankó gyógymódot. Csőrbe 1ml ezüst kolloid, meg a vizébe enrobioflox 1ml/l ha már durva a helyzet akkor 2ml/l ez nállam bevállt. a doxivit, meg a hasonló koci elleni holmik nem jók rá . Legalábbis én még Angliából is küldettem ilyen gyógyszert, de az nem hatott. Én amikor boncoltattam az egyik fácánt akkor azt mondta a doki, hogy Kóli baktérium a felelős érte, és valószínűleg ez a mutálódott törzs hordozza magával a microplasmiciát is. Szóval a Németek csinálltak most hozzá egy gyógyszert, ami 3 külömböző gyógyszerből áll, és azzal kell leitatni őket, az kihozza úgy, hogy nem újul ki. Meg ezzel is kell a csibéket leitatni kicsinek. Bár idehaza még nem is hallottak erről a mixről. Ja és 20.000-ért adják a friccek a 0,5l kiszerelést. Igaz ez szerintük 2-3 ezer állatra elég.
Jo reggelt mindenkinek volna egy kérdésem irja meg valaki hogy hogyan tudok megszabadulni a tyuk himlötöl minden évbe megjelenik a tyukokon meg a 2 hetes csirkén is, ragad ösze a szemük meg dagad is meg,mivel kezejem .Várom a válaszotokat kösz elöre is.
Már többször szó volt régi kukorica fajtákról. A neten találtam egy anyagor amiben több fajtát (nem hibridet) is leírnak ill. van elérhetőség is benne.
küldheted a képeket! Ha csak megint nem egy hozzászólás erejéig vagy megint eltávon?! Nemsokára jön a te időd! Tavaszodik lassan.Jön a moci szezon!!:))
Fotóóóstoppolsz ? :) Na stoppolok kicsit én is. Ahol nemrégen jártam stebright ügyben, ott mindenáron rám akartak tukmállni viszonylag barátságos áron sherma tojcikat, de mivel mondtad, hogy nagyon rosszul kelnek a műtyúkban, így nem mertem őket bevállalni. De megyek majd még az aranybuza tc-.knek hozni friss vért (kakast), és azt ígérte a spiné, hogy lessz növendéke is addigra sok. Ha küldi a csibékről a képet, akkor azonnal megosztom veled.
Majd ha lessz szuszanatnyi időm küldök át a stebright-ekről képeket, nézd már meg jól válogattam -e őket. Tudod tudatlan aggyal arra mentem, hogy a szemem kényeztesse, bár a tartásuk is nagyon tetszik.
Mentsd el pdf-ben és a data.hu-ra töltsd fel, a linket meg be tudod ide illeszteni és akit érdekel letöltheti. Pdf-be menteni legegyszerűbb úgy, hogy amikor nyomtatsz, nem nyomtatóra, hanem pdf fájlba irányítod.
Gyönyörű lekerekített gömb a farka, nem hegyes, nagyon szép alacsony, nincs látható lábhossza, szépen ívelt a háta, nincs benne beugrás, szép egyöntetű a színe. A taraja kicsit nagy de az belefér.
Szia! Látom, hogy sikerült a dolog, csak kicsit kicsi lett és nem igen vagy is az én szemem nem tudja kivenni! Ezzel bizony megint csak mondom volt munka rendesen, emelem is kalapom előtted!
Nemtudom mennyire lesz olvasható,mert elég kicsire húztam össze,hogy ne legyen túl sok képen.Várom a meglátásokat,hozzászólásokat a tyúkfajták listájával,meg a rendszerezéssel kapcsolatban.Természetesen sok még az üres hely,főleg a színváltozatok oszlopban.Ha valaki kedvet érez kiegészíteni,dolgozni rajta,annak szívesen elküldöm,azzal a feltétellel,hogyha rak bele adatokat,arról informál,vagy elküldi,hogy nekem is meglegyenek.
Nem nekem kell, én is csak felajánlani akartam, de az ami nekem van az 12 soros. tp329 szeretné megtartani a régi 8soros puhaszemű fehér kukoricát. Ha kukoricával foglalkozik lehet hogy tudja melyikről van szó, én a nevét nem tudom. Talán tp329 tudja a nevét.
Jó lenni tudni mi a neve pontossan.Gondolom valami hibrid látszik rajta!kukoricával foglalkozok!De rengeteg féle van!ha esetleg nevet tudd adni....lehetett tudok szerezni.
Beavatsz, hogy szakértői szemmel miért a fiatalabb? Mert különbséget látok ugyan, de ez alapján én nem tudnám eldönteni. Közelebb lenne a standardhez? Tényleg nem tudom. Nekem mind a kettő szép :):)
Ez a két straubingi kakas nagyon sokat változott, persze előnyükre! Formásodott a tarajuk, a sarok kezdemények és a sarló tollak is szépen előkerültek! A kis világos jól néz ki, a sötétebb nem igen látszik mivé lett.
Gondolom Te sem sétálgatsz a koca és a malacok környékén ilyenkor.
Akkor nálam a kan fialhatott mert egyáltalán nem barátságos!Egy csírkét kiselejteztem és éppen azzal foglalja le magát a másik két kocával együtt így néhány pillanatra emozdúlt a picik mellől. A seramák rendkívűl jól érzik magukat. Mai kép a kakasokról.
Mert most mibe is kötöttem bele???? Megkérdeztem Attilát merre van az anyjuk a malacoknak! Elég vérmesen védik a kicsiket még azok is amelyik háznál nevelkedett. Ebbe mi a kötöszködés?
Na, ezek igazán szépek a kisebb hibák ellenére is, melyek mint írtad elnézhetők, egy ilyen ritkaság esetében!!! Seramák jól érzik magukat magyar honban?
Igen jól látod!Van néhány pihe a lábán. Tudod,ha ennyire ritka plymouthban ez a szin akkor ezt talán el lehet nézni. Az egyik kakast rajta hagyom 10-12 fehér jércén hátha visszahozzák az ezüstöt. Más szint nem szeretnék! Képen szebbek mert retusáltam őket.Tudod a magazinokban a sztároknál is az a menő.
Csak eddig még nem gondolkodtam saját honlapon,mert annyi adat még szerintem nem gyűlt össze.Meg kell gondolnom,mert ha belevágok,akkor vagy csinálnom kell rendesen,vagy sehogy.Csak sok időt elvesz,és ez akkora hátrány,amivel egyre kevesebb kedvem van szembenézni.Egyelőre örülnék,ha legalább ez a házityúklista kikerülne valahová,aztán nemsokára a galambos.A kacsa,lúd,pulyka,gyöngyös,páva,fürj,házinyúl,kecske listáknak még csak nagyon az elején vagyok,és nem lesz időm ennyit törődni velük.
Nem szerkesztettem még honlapot,mert családban van egy informatikus,aki csinál másoknak is,szal csak szólnom kéne,és lenne segítség,de nem akarom az én "bogaraimmal" terhelni..)))
Nagyon rendes vagy,hogy így felajánlod,de ez Neked nem kerül pénzbe?mármint a fenntartása,a tárhelye?Mert ha igen,akkor hogy jönnék én ahhoz,hogy az én cuccaimmal telerakjam?Egyébként adtál egy jó ötletet ezzel a honlappal.Csinálhatnék egy minden háziállatfajtát számbavevő hatalmas adatbázist.A galambokkal is haladok,ott már 800 fajta jött össze,de még ebből fog lefaragódni az ellenőrzések során,mivel csak akkor kerül végleges helyre a listán,ha több forrásból visszaellenőrizhető a fajta kiléte.Áhhh,szóval hosszú,a szabadidőmet az utolsó hetekben felemésztette.:)))
Hát,az se lenne egy utolsó megoldás,mert ott lehetne akár továbbírni is,szerkesztgetni,miegymás,csak linkeléskor az egész honlapot be kellene linkelni,ha valahol mutogatni akarom,vagy megnézetni másokkal is.Lehet,hogy annak érdekében,hogy bővüljön az adatbázis,megcsinálom mindkét megoldást,és lesz belőle egy JPG is,meg egy katt az oldaladon is.Egyelőre köszi,és akkor ma-holnap átküldöm e-mailben csatolva.:)))
Én is sokat bajlódtam, hogy nem tudtam táblázatként betölteni! Aztán mutattak egy okos megoldást. Print Scrn majd a paintben körülvágod, mented JPG formátumba és képként be tudod illeszteni. Ezzel vol munka, le a kalappal előtte!
Teszek fel egy darabot abból a táblázatból,melyben próbálom összegyűjteni az összes fajtát.Mostanra 480 fajta gyűlt őssze.Szivesen közkincsé tenném,hogy mások is tovább tudják fejleszteni,csak az a baj,hogy Office formátumokat nem lehet ide feltölteni.Maga a táblázat nem ilyen,hanem nagyonis áttekinthető.A fajták nevei után a származás van egy oszlopban,majd a kakas súlya,aztán a tyúké,ezt követi a tojáshozam,majd a tojás súlya,végül egy külön oszlopot alkotnak a színváltozatok,és a megjegyzések opciók.Megpróbáltam ingyen tárhelyeken regisztrálni,hogy aztán onnan ide tudjam linkelni,de ahhoz domaint is kellene regisztrálnom,az meg sehol nem ingyenes.Ha valakinek van valami használható ötlete,hogy érdemileg megoszthatóvá tegyem ez a munkát,akkor jelezze.Esetleg ha valakinek van tárhelye,és megtenné,hogy felrakja egy linkre,annak szivesen elküldeném.
Ami miatt fontosnak tartanám ezt az adarbázist továbbfejleszteni,az azért van,mert hiánypótlónak tartom.Szerény véleményem szerint,nincs sehol még egy ekkora lista a neten(szerintem könyvben sem),vagy legalábbis én még nem találkoztam vele.
Sajnos ide csak ilyen zagyván/áttekinthetetlenül másolható officeból.:(((
Hasznosítási kategórAiánkgol/Eredeti név Magyar/Egyéb név Eredet Kakas Tyúk Toj(db.) Toj(g)
Moa totara,frizzled rumpless bantam
Bassette Basett BEL 1 0,8-0,9 120 40
T.alsatian FRA
T.altsteirer 0,9 0,8 160 35
T.araucana
T.ameraucana
Amrock bantam T.amrock 1 0,9 140 40
Suffolk chequer bantam
T.andalúziai 0,9 0,8 100 35
Ardenner bantam T.ardenneki
T.augsburgi
T.australorp 1 0,9 140 40
T.brabanconne BEL
T.barneveld 1 0,9 120-140 40
T.bielfelder 1,3 1,1 160 45
T.brabant
T.brahma 1,1 1 80 35
T.brakel 0,8 0,7 120 35
Breda bantams T.brédai
T.chanteclers
Cochin bantam,PekinsT.cochin CHN 0,9 0,8 50 35
T.crevecoeur
T.cseh tyúk 0,9 0,8 100-120 40
T.dominikai
T.drezdai 1 0,9 160 40
T.északfríz 0,8 0,7 120 35
T.eulenbarthuhn
Fawerolle bantam T.német lazactyúk 1,1 1 120 40
T.forver 0,9 0,8 120-140 37
T.fríz
T.hempsír 1 0,9 140 40
T.herve
Hrvatska patuljasta koTk.ohso,rCvárot atian bantam HOR 0,75 0,65
Slavonska patuljasta gSolalovvornaitaan k dowkoasrf naked neckHOR
Lesvos Dwarf Naked Necked Chicken GRE
T.hudan
T.itáliai 0,9 0,8 130 35
T.kasztíliai
T.kaultyúk 0,7 0,6 90 25
T.kopasznyakú 0,8 0,7 120 35
T.krüpper
T.lafleche
T.lakenfelder
T.Lamona
T.langsan 1 0,9 120 38
T.leghorn 0,8 0,7 140 35
T.maran
T.merlerault
T.minorka 0,9 0,8 120 35
T.német kendermagos GER
Deutsches zwerg-reicTh.snuéhmnet rísska kura GER 1 0,8 120 35
Köszönjük a véleményeket! A fiatalabb kakas nyerte meg a tyúkokat. Kértem tanácsot egy kedves baromfibírálótól is, az általa felsorolt kritériumoknak a fiatalabb kakas felelt meg jobban /még alakulni is fog a kora miatt/.
sziasztok! Adna nekem valaki tanácsot törpe cochin betegségügyben? a kakasom bal szeme bevolt gyulladva próbáltuk kezelni, de most már gubbaszt és a fejét is abban az irányba kissé lógatja. Mi lehet a baja?
Szia!Ha látja a hirdetésekben,hogy mennyi az ár,akkor azt is láthatná,hogy milyen a brahma.Nem kell hozzá nagy tudomány:hasonlítsa össze.Én sem vagyok tenyésztő,csak szeretem őket,és szeretek velük foglalkozni.Nem is vagyok szakértő,de ezek annyira durva különbségek amit nagyon illene észre venni.Sajnos jó pár emberkének az a brahma aminek van lábtolla.És legyen olcsó,ami a fő szempont.Nekem is van olyan ismerősöm aki akart venni tőlem tojást,amikor mondtam,hogy 200 ,ő közölte,hogy annyiért előnevelt brahma csibét vesz.Kiváncsi voltam rájuk,és kb ilyen szinten voltak,csak nem volt búbjuk.És az a szőrnyű,hogy az ilyen emberkék a tojást ugyanabban az árban adják mint a tiszta brahma tojást illik.És terjesztik a "korcsokat".
Télen nincs nagy baj ha csak kukoricás kaját adsz nekik, de tavasszal érdemes lenne kicsit emelni a búza arányát és más abrak takarmányok arányát( árpa,napraforgó, repce,borsó,napraforgó, tritikálé). A hidegben kell nekik az energia,hogy fűtsék a testüket és ehhez a kukorica a legjobb.
Jó ha adsz nekik sok zöldet meg ilyen kenyeres dolgokat azoktól tojni fognak majd csak javuljon még kicsit jobban az idő.
Ha csak ez a takarmány változat áll rendelkezésre akkor különböző vitaminokkal pótolhatod a hiányt.
Fő cél mindig a változatos takarményozás legyen.A változatos étrend segít megteremteni a testben a harmoniát bla bla.
olvastam pár h.sz.-t tegnap kukoricával kapcsolatban.sajna nekem inkább csak kukorica van takarmánynak jobbára nyárig.vegyesen darálom nagyon kevés búzával,valamint kapnak áztatott száraz kenyeret meg alkalmanként főtt krumplit ,zöldet (most csak tikhúrt)szerintetek nem fognak a sok kukoritól elzsírosodni?-és a tojásgyártás rovására menne ez? itáliai keverékeim vannak most de a tetra vörösek eléggé megköpcösödtek ettől a kajától.
De ne felejtsük közben aki nem kiállításra szánja őket egy udvart igen csak mutatossá tudnak tenni az ilyen keverékek.
Én is ezért untam bele s már nem igazán akarok fajtákat külön mert amikor ahhoz hasonlítják, hogy letojt tyúkot mennyiért veszik akkor miért akarjam megtéríteni ez más.
Nem, a harmadik arnybúza lesz, remélem legkésőbb két héten belül meg lesz a harmadik csapat is! Egyébként a fekete tyúkok nem olyan szépek, mint szeretném, de az előnyösebb oldalukról fényképezve nem tűnnek rossznak. Tegnap vettünk egy másik fekete családot, azokról még nincs képem. Na azok kedvemre valók!
Nem biztos, hogy minden esetben a hírdető a hibás, hogy keverékeket, fajtatisztaként árul.
Ugyanis, nem ért a fajtához, az már biztos.
Lehet hogy valamelyik börzén vagy akár háztól vett, rendelt tojást és nem az kelt belőle mint kellett volna.
Sajnos nagyon sok van az országba akinek nem is az kel a hírdetett tojásból mint amilyen fajta tojását vette meg.
Így akinek kikeltek az ilyen búbos "brahmák" lehet hogy azt hiszi, hogy igenis szép és, látja a többi hírdetésben hogy a közép ár az 5000Ft, ezért ő is annyit árulja.
Természetesen nem védeni akarom az ilyen embereket, de találkoztam olyannal, hogy írt nekem egy eladni szándékozó hölgy, nézzem meg milyenek a törpe lazacai.
Kiderült hogy lazac és ezüst törpe-wyandott keveréke, de az 5 lábujj és a szakáll öröklődött, meg nagyjából columbian szerű volt a színük. Aztán volt benne, hús színű és sárga lábú is stb.
Sajnos ott a gond, hogy aki szándékosan vágja át az ilyen különböző fajtákhoz nem értő embereket, utána már mindig jobban terjeszti a rosszat. Aztán jön az hogy ennél meg annál 3000Ft a tyúk a másiknál mér 6-7000Ft? Inkább megveszem az olcsóbbat, később kiderül hogy a drága lett volna a jó mert az olcsó egy keverék vagy minőségileg olyan silány, hogy szinte keverék.
Nem az, hogy annyira odáig vagyok, de szegény tyúk ott sinylődik a többi keverék között, pedig a splash színű madarak annyira ritkák és különlegesek, feketével olyxan gyönyörű kékeket hoznak, hogy csak na.
Van két Holland törpe kakasom eladó, ill. egy különleges, V-alakú tarajú japikakasom is. Ha valakit érdekel valamelyikőjük, akkor itt megtalál vagy dobjon egy mailt(allat18@freemail.hu). :) Üdv.
Van aki azt mondja, hogy jobb a beltartalmi értéke, van aki azt, hogy ugyan olyan , mint a sárgáé! Már gondoltam rá, hogy be kéne vizsgáltatni. Tudja valaki, hogy hol, mennyiért stb.? Persze eltérő típusokat nem illik összehasonltani pl sárga lófogú-piros puhaszemű, illetve nem sok értelme van, a fehér borokat sem a vörösekkel vetik össze.
Én jó pár éve figyelem a tojás sárgáját de nem veszek észre rajta különbséget, hogy pirosat vagy sárgát kapnak.
A mi tyúkjainknak teljesen mindegy, hogy fehér, piros vagy sárga, már megszokták, hogy azt kell enni, ami van!
Szerintem kis szoktatással megeszik azok akár milyen színű is.
Mai hirdetésben van 1 mókus aki kézben tartott képekkel reklámoz -----brahma-tojást kinál.....ja meg német honlapokról lopott képekkel nyomja...irtam neki a tetű még válaszra sem méltatott...350-ért kinál ,,gyürüs" brahmáktól tojikat-azt hiszi erre harapnak majd......komolytalan mókus nagyon sok van....
Szevasz Atesz. Hol és menyiért árulod a csirkéket? Én kezdövagyok és érdekelne igaz békésmegyéböl,azon belül Battonyán lakom. Erre nincsijen a környéken senkinek. Nekem van eggy pár és megszerettem igaz még fiatalok.
Szoktatás kérdése! Nálam meg a galambok eledelét előbb megették mint amit nekik adtam, így a piros kukorica is hamar elfogyott. Ráadásul nekem törpék vannak. Pont ezért ültettem hogy legyen nekik! :)
Lehet hogy a beltartalmi értéke jobb.De vigyázz a tyukoknak nem nagyon tetszik,jobban jársz ha ledarálod nekik.Én a galamboknak vetem.Na azok imádják.A keverékből azt eszik ki először.Meg még amit szeretnek az a pattogatni való kukorica.
Rendben! Küldök mailt és egyeztetünk. Nálunk megeszik egyben mindegyiket. Viszont a lófogú érik a legkésőbb. Az apró "tüskés" szemű, ez a ("csikvánti" jellegű) a legkorábban érik és nagyobb a hektolitersúlya és talán a keményítő tartalma is. Ja, és a szára is ennek a legkisebb. Vannak olyan tövek is, ahol a csőért még nekem is ágaskodnom kell a 180centimmel. Na persze ez a tavalyi "vizikukoricára" nem volt érvényes.
Szeretném megtartani a fajtát, ami nekem van az nagyon leromlott, nem hiszem, hogy csupán saját szelekcióval vissza tudom javítani, ahhoz kevés az a pár tő. Most a Józsi válasza kapcsán eszembe jutott, hogy egy "vérfrissítés" talán előbbre mozdítana.
A pirosat csak színre szelektáltam eddig. 2 talált csővel kezdtem, 10 éve.
Engem mindenképpen érdekel, ha homogén, ha nem. :o) Mégegyszer nem szalasztom el...
Ja, természetesen az előző hsz-emben a "lószemű" az "lófogú" akart lenni... De gondolom, így is világos volt, hogy a nagy, szögletes szemekkel megáldott fajtáról volt szó... Amúgy a kisebb szemű jobb, mert azt nem csak darálva lehet etetni.
Egy nyugdíjas hobbibbaromfis barátom mondta pár hónapja az igen szép,de hasonlóan nagytestű állományára:"szépek is,tojnak is,csak az asszony meg ne tudja,hogy mennyi takarmányt esznek meg!"
Tehát:az a fajta,amelyiknek akár 5-7kg-osra is megnőnek a kakasai,nem lehet kettős hasznosítású,mert a tojást(ha minden költségét őszintén! adjuk össze) ráfizetéssel termeli.
Ha viszont a hírdető a kettős hasznosítás alatt a húst és a szépséget érti,akkor elnézést!-mert így már igaz...
Nem homogén a piros kukoricám (mind a 3 típus) megtalálható benne, eddig a minél sötétebb színre szelektáltam csak. Nem tudtam még eldönteni, hogy melyik típus "lenne az igazi" így vegyesen vetem. Sajnos a tavalyi sok eső nagyon megviselte, hetekig vízben állt, így nem igen dicsekedhetek hatalmas csövekkel és keveset is termett. Előző években szép volt.
Azt, hogy ki milyen "piedesztát" érdemel meg azt meg az én értékrendem döti el!;-) Én is csak ember próbálok maradni mindig minden körülményben és nekem is megvan a magam értékrendje, mint láthatod!
Szia tyúkanyó! Most olvasom a mai hsz-kat.Erről az agyag dologról én hallottam olyannyira, hogy kb 8-10 éve a feleségem nagymamája még tömte a libákat ő is használt agyagot.Azt hiszem abba a vízbe tette amibe áztatta a kukoricát.Állítólag az agyagtól nagyobb és sárgább lett a liba mája.Egyébként felénk ezt sokan használták régebben.
Jól esik, mikor számomra teljesen ismeretlen embertől ilyen nem mindennapi elismerést kapok. Ám úgy gondolom azért ezt a piedesztát nem érdemlem meg. Nemes egyszerűséggel csupán minden élethelyzetben igyekszem ember maradni. Vannak bizonyos normák az életben, melyeket elvárok magamtól és igyekszem is betartani őket. De én is csak egy ember vagyok a magam gyarlóságaival és hibáival.
Jól hangzó, nagy dolgokat nem nehéz mondani, de belátni azt, hogy valamiről tévesen alkottunk véleményt már igen! Nagy ember az, aki beismeri hibáját! Ez a mai világban érték! Amiért ezt képes voltál megmutatni, pedig csak köszönettel tartozom! Köszönöm Neked!
A búbos és kopasznyakúakról írt tényeket, miszerint nem Zengő Plymouth-ok (bár biztos van közük hozzájuk és valóban kedvelhetők) szintén meg kell, hogy köszönjem, mert a tévhiteket legalább eloszlattad!
Így van ahogy írod, egyedül az utolsó mondatod ami nem állja a helyét. Én nem láttam az állományt, de úgy tudom hogy még nem egységes. Ezért is van szükség tudatos szelektálásra. Mint ahogy azt Karibaba is írta vannak 3 és 5 kg os kakasok is. Nem egységes és többekközött ezért sem kapta még meg a fajtaelismerést. Ezt a szelektálást ha minden igaz az fogja csinálni akitől én (mi) hallotam (tuk) az egészet. Nem akarok a nevében beszélni majd ő hozzászól ha akar.
A DEK-en van pár tenyésztő aki ezzel a "még nem teljesen "elismert "fajtával" is foglalkozik.Ők?Ha valaki rendel tojást,csibét a kitenyésztőktől,akkor ő nem adhatja tovább?Akkor a kitenyésztő miért bocsájtja áruba ameddig nem véglegesen elismert fajta?Vagy minden vevővel aláíratja,hogy csak saját felhasználásra?Ezekszerint nem kellene mást csinálnia mint feljelenti azt aki továbbaja a tőle vásárolt tojásást,csibét.Vagy rosszul látom a problémát?
Azonban egy biztos, ha egyszer zengő plymouthnak hívják, nem fogom tetra-h-ként hirdetni.
Abban viszont igazatok van, hogy a fajta tenyésztési jog nem az enyém.
Valóban jó kapcsolatot ápolok Bárdos Úrékkal.
Mivel meglehetősen nagy felzúdulást keltett a hirdetésem (amit eleinte nem egészen értettem), tüzetesen átvizsgáltam a szövegezését és belátom bizony pontatlanul fogalmaztam.
A Zengő Plymouth tyúk ideiglenesen elismert, fajtatiszta, hazai védett fajta.
Három színváltozatban tenyészthető: kendermagos (sávozott), sárga és szürke (kék)
Létezik kopasznyakú és búbos változata, ám azok nem elismertek és nem védettek. Hobby tyúkként kezeljük őket. De ettől még zengő plymouth származásúak. Tehát amikor azt írtam a hirdetésben, hogy fajtatiszták, akkor pontatlan voltam elismerem!!!
A búbosok és a kopasznyakúak nem elismertek, azok hobby tyúkok!
Búbos és kopasznyakú változatnál a kendermagos-sárga és szürke szín változatok keveredhetnek egymással.
Ám attól, hogy nem elismertek, a kiváló tulajdonságaik még ugyanúgy megmaradnak és lehet szeretni őket.
Visszatérve Bárdos Úrra, mint a fajta kitenyésztőjének, egészen kiváló, fajtatiszta állománya van, mindhárom színben.
A cikksorozat célja az, hogy ábécé sorrendben végigvegye a testi-lelki betegségeket, valamit a természetes gyógymódokat mutasson be.
lemterápia
Négy elemből épül fel a természet: föld, víz, levegő és tűz. Az elemek nemcsak a természet részei, hanem az emberi test alkotói is. Emiatt a betegségeket úgy is megközelíthetjük, hogy mely elem hiánya, vagy többlete okozza, illetve e tekintetben az emberben lévő elemek egymáshoz való viszonya is meghatározó. Ugyanakkor az elemek kiváló gyógyhatásokat kínálnak a különböző problémákra. Az adott elemet általában akkor javasolt alkalmazni, ha hiányát kell pótolni. A mostani részben két elemmel foglalkozunk részletesen: a földdel és a vízzel.
Föld elem A föld a legdurvább elem. A szervezetben is a legkeményebb részekhez kapcsolódik, hiányára utalhat pl. csontritkulás, fogromlás. Használata ajánlott minden olyan problémánál, ahol ásványi anyag- vagy nyomelem hiány lép fel. A föld rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, tulajdonképpen az összes ásványi anyag, amire az embernek szüksége van, az megtalálható benne. A föld elemet általában agyag formájában használják. Felmérések szerint, ha egy csontritkulásos betegnél agyagot visznek fel azokra a helyekre, ahol csontritkulása van, és otthagyják fél-egy óráig, akkor az agyag kalciumtartalma csökken. Másrészt az agyagnak antibakteriális hatása van, így különböző fertőzéseknél is lehet használni. Az agyag lúgosít, kiszívja a savas kémhatású méreganyagokat a testből, végül pedig fontos megemlíteni nyugtató hatását is. Az agyagot külsőleg és belsőleg egyaránt lehet használni. Hidegen kell alkalmazni. Külső módszerként szóba jöhet a tapasz, az agyagos borogatás, a pakolás, az iszapfürdő, a bedörzsölés vagy egyszerűen a földre fekvés. A tapaszok és borogatások nagyon jót tesznek az ízületeknek, köszvény, reuma, ízületi gyulladás esetén ajánlottak. Ezeken kívül emésztőrendszeri panaszoknál, a nemi szervek gyulladásainál, égésnél, törésnél, és sebgyógyulás támogatására használható. A pakolás során egy vászonlepedőre visszük fel az agyagpépet, és azt helyezzük a testre. A borogatás úgy készül, hogy agyagos vízbe mártjuk a vászontörülközőt. Az agyagfürdő során vízzel keverjük el az agyagot. Alkalmazható például fagyáskor. Bedörzsölést is lehet végezni, ekkor az ember csak annyi vizet kever az agyaghoz, hogy kenhető, pépes legyen. Ezt pl. tüdő problémák esetén a mellkasra, vagy a hátra lehet fölkenni. Meleg éghajlaton a földre fekvés, a földön alvás is megvalósítható. Ez főleg idegrendszeri betegségek esetén nagyon jó hatású. Az agyagból mézzel elkeverve kenőcsöt is csinálnak. A keverékbe a betegségnek megfelelő illóolajokat is tesznek, a nyugtató hatás fokozása érdekében például levendulát. Az agyag-kenőcs javasolt szemölcsre, fagyásra és különböző bőrproblémákra, mint az ekcéma, pikkelysömör stb. Belsőleg is lehet használni az agyagot, de ezzel egyenlő hatású a Neurosan (zeolit őrlemény). Az agyagban található nyomelemek “ mind a 24 komponens – megtalálhatóak ebben is. Ha az ember elég sok vízzel felhígítja az agyagot, lehet vele gargarizálni is, főleg torokgyulladásnál, illetve felső-légúti panaszoknál. Vastagbél-gyulladás esetén lehet agyagos vízzel irrigálni. Az agyagot gyógyteába is tehetjük, akár kúraszerűen 21 napig éhgyomorra fogyasztva. Egy csésze teába egy kiskanálnyi agyagot, vagy Neurosant tegyünk. A Neurosan vagy az agyag szedése ajánlott egyrészt emésztőrendszeri panaszoknál, mivel megköti a gázokat, lúgosít, és oldja a gyomorrontást és a gyomoridegességet; másrészt gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, nyomelem-pótló, és főleg a csontokat erősíti. A Neurosan megköti a vegyszereket, például alkalmazhatjuk salátára szórva, ha nem ökológiai gazdálkodásból származó zöldséget eszünk. A Neurosannak egyetlen egy kis mellékhatása van: székrekedést okozhat. Azoknak, akiknek amúgy is székrekedése van, ellenjavallt, bár ez a legtöbbször több rost- és folyadékbevitellel, és megfelelő mennyiségű mozgással kompenzálható. A mezítláb homokban járás szintén a föld elemhez kapcsol minket. A homok szilíciumtartalma miatt jótékony hatású kötőszöveti gyengeségnél, sérvhajlamnál.
Romolo Mantovani, olasz természetgyógyász szerint az agyag abszorbeáló képessége igen nagy, szinte kiszivattyúzza a bajt a szervezetből.
Most néztem utána hogy óvintézkedések miatt a csibéket vakcinázni nem árt.
Múltkori 2 tyúkom, amit írtam, hogy lila a tarajuk sajnos elpusztultak, egy ismerősöm tudna nekem keltetni, de azt akarom, hogy a csibék sokáig éljenek.
Marek vakcina után olvastam első sorban, amit neten nem nagyon találni.
Ti mint tenyésztők, milyen Marek vakcinát ajánlotok, mekkora adagban van és mennyibe kerül? Sajnos rá kellet hogy jöjjek, az itteni állatorvos maximum beadni tudja a csibének, mert baromfihoz nem igazán ért, inkább csak disznó, ló, tehén és kutya
Gumboro, bronchitis és pestis elleni vakcinát találtam, valamelyiket 200 adagosban is.
Ha valamilyen vakcinát kétszer, vagy többször adnak be, akkor ugyan azt mint először, vagy mindig mást, vagy hogy működik ez?
Találtam egy vakcinázási programot, amit be is linkelek ha nem gond, kíváncsi lennék hogy mit szóltok hozzá.
És mit szólsz azokhoz a felvetéseinkhez, hogy nem mindenki hírdetheti a zengőt, zengő ként? Vagy Te Bárdos Úr telepéről hírdeted a madarakat? Írtad, hogy jól ismered Őket.
Az expresszre tudatosan tettem fel 4-szer, ugyanis keresőoptimalizálás tekintetében nem mindegy, hogy az exszpresszen hogyan szerepel a hirdetés. És mivel a google, a yahoo és egyéb keresőrobotok az expresz.hu-t másképp kezelik, mint az index fórumot, hatékonyabbnak találtam 4 külön hirdetésben megjelentetni. Mert ugye számomra nem mindegy, hogy hányszor és mennyien nézik meg és veszik igénybe a hirdetésem.
Az index fórumon viszont szükségtelen 4x megjelentetni, mert a keresőrobotok ez ott úgysem veszik figyelembe.
A fórumon tényleg saját bénázásom miatt van fent 4x :))
- Azért és csak azért került fel négyszer, mert elszúrtam. Lassú volt a szerver, én meg türelmetlen és négyszer is rákattintottam a "küldés" gombra, miután megszerkesztettem a szöveget. Tényleg csak ezért került fel négyszer! Én sem örültem neki.
Már ne haragudj, de az expressen is lassú volt a szerver? Mert ott is 4x lett feltéve egymás után.
No, most tényleg nem kötekedni akarok, de ezt nem tudtam kihagyni.
Karibaba amennyiben nem tudod marek ellen oltani a zengőket ne vegyél tojást . Jobban jársz ha Bárdoséktól napos vagy előneveltet rendelsz . Marekra érzékenyek. Ők oltanak marek ellen.
Nem a névvel van a baj, hanem a hírdetési joggal. Hivatalosan csak az hírdethet, aki leperkálta a jogdíjat....
Mondjuk végettem a hírdetőnek lehet joga. :o)
A Zengő pedig három színben Zengő: sárga, kék, kendermagos (sávozott)
A kopaszak, búbosak csak Zengő keverékek a hobbitartók kielégítésére.
A fajta ideiglenes státuszban van, jelenleg a három "elfogadott" szín sem egységes, nagy különbség van méretben (3 kilós kakastól 7 kilósig pl.) és valószínű, hogy a tyúkok tojáshozamában is.
Ha megkezdődik a tervszerű tenyésztés, szelekció, akkor a nagyobb mérethatár fele fog elmozdulni a "sztenderd" és csak fedett nyakú, búb nélküli madarak lesznek tenyésztésbe állítva.
Kb. itt tartunk és ez a terv.
Jómagam is szeretném az idén kipróbálni ezt az új magyar fajtajelöltet én közvetlen Bárdoséktól szerzem be a tenyésztojásokat.
Lehet, hogy a hírdető velük áll valamilyen kapcsolatban...?
Vagy csak nem tudja, hogy esetlegesen megütheti a bokáját...
Ez olyan dolog mintha te a málnaszőrpödet(amit te készitesz)Szobi Málnaszörp néven hirdetnéd.Erre csak a törvények szerint(már mint a névhasználatra)az illető fajtaelismerésre beadónak van joga.Vagy annak akinek ő eladja ,engedélyezi.Ez álltal hogy benyujtotta a fajtaelismerésre ,ez álltal a nevet is levédette.
De viszont az eredeti állományban amiből szelektálták bizony volt bubos,meg kopasz is.A Zengőnek nevezettben tényleg nem lehetne.De mint irja nála lassan kialakul egy beltenyészet(mivel mindig a saját állományból hagy kakast is meg tyukot is)és bizony akkor kijöhetnek bubos meg kopasz egyedek.
Azért írták azt amit írtak mert pont erről a zengő ügyről volt egy eszmecsere a Tollas a hátam? Mindent a tyúkokról topikban. Tudomásunk szerint még nem elfogadott fajta és ezért még "bárki" nem kereskedhet vele. Én nem akarok belemenni méllyebben mert én is csak hallomásból tudom (bár olyan valakitől akinek adok a szavára) Remélem, hogy Ő is hozzászól majd és mindanyiunk okosabb lesz.
Igen néha csinál ilyet az index hogy többször rak be egy hsz-t. Írj a hobbimoderátornak a Megkérdeztük a hobbimoderátort topikba és kiveszi a felesleget.
Bocs de tényleg nem az irigység beszél belőlem.(nekem van ennek a fajtának az őseiből).De a legjobb tudomásom szerint nem elismert csak elismerés alatt álló bejelentett fajta.És a kettő bizony nem ugyan az.De talán majd jön az illető aki az elismertetésén fáradozik azt felhomályosit bennünket.Egyébbként a tulajdonságai tényleg ezek amiket leirsz.A többi meg marketing!.
Öröm nézni milyen népszerű lettem és milyen boldogan fogadtátok a "hirdetést", ahogy fogalmaztatok.
Köszönöm valamennyi hozzászólást.
Tehát, akkor az elejétől:
- Azért és csak azért került fel négyszer, mert elszúrtam. Lassú volt a szerver, én meg türelmetlen és négyszer is rákattintottam a "küldés" gombra, miután megszerkesztettem a szöveget. Tényleg csak ezért került fel négyszer! Én sem örültem neki.
- Magyarországon elismert fajta, nyugodtan nézzétek meg az illetékes szakminisztérium honlapján, vagy az agrárkamara honlapján!
- A tulajdonságok, amelyeket leírtam valóban igazak.
- Nem jogtalanul "hirdetek", szoros partneri kapcsolatban állok a fajta magyarországi kitenyésztőjével.
- Tényleg hamar elfogynak, csupán azért merészeltem ilyen fogalmazásban megjeleníteni, mert nem szeretnék úgy járni, hogy bárki rendelését ne tudjam teljesíteni, mert az senkinek sem jó.
- Nem, a csibék nem nagyon eladók, nemes egyszerűséggel jeleztem, hogy van egy ilyen lehetőség. Ami megmarad, abból tojó tyúk, tenyészkakas, vágni való kakas lesz, ami majd az előneveltekből megmarad.
- Az irigységekkel pedig nem tudok és nem is akarok mit kezdeni.
Bárkinek szívesen állok rendelkezésére, mert én senkiről nem feltételezek semmi rosszat, amíg nem ismerem.
Rátok sem neheztelek, tényleg nem, sőt valahol mélyen még el is tudom fogadni a reakciótokat.
De azért azt gondoljátok át, Ti is megtehetitek ezt, ha teljesíteni tudjátok, igaz?!
Ilyenkor önkéntelenül felmerül bennem, hogy ha "olyan hamar" elfogynak hogy sietni kell a rendeléssel akkor mi a francért kell ilyen erőszakosan hirdetni azt a szutykos fajtát, nem elviszik anélkül is a népek?
És még lehet hogy (Ha nem a tulajdonos hölgy a hirdető)jogtalanul is hirdeti ilyen néven.Ilyen néven csak neki (a tulajnak)meg akinek ezt a jogot eladta annak vanjoga hirdetni.Esetleg ha ilyenje nincs akkor bizony lehetnek jogkövetkezményei.
És még lehet hogy (Ha nem a tulajdonos hölgy a hirdető)jogtalanul is hirdeti ilyen néven.Ilyen néven csak neki (a tulajnak)meg akinek ezt a jogot eladta annak vanjoga hirdetni.Esetleg ha ilyenje nincs akkor bizony lehetnek jogkövetkezményei.
FajtatisztaZengő Plymouthnaposcsibék elvihetők 2011. február 28-tól. Rendeléseket kérem időben elküldeni, mert a csibék nagyon gyorsan elfogynak.
Kendermagos, sárga és kék (szürke) színváltozatokat tudunk adni. Mindegyik színváltozatnál van kopasznyakú is.
Rendkívül jó tulajdonságú, nagytestűre (a kakasok az 5 kilót is meghaladhatják) növő, kifejezetten jól tojó, kettőshasznú Magyar fajta.
A csibék ára150 Ft/db.
Tel.: +36306515942
+36203236115
email: zengoplimut@gmail.com
FajtatisztaZengő Plymouth búbos hobbynaposcsibék elvihetők 2011. február 28-tól. Rendeléseket kérem időben elküldeni, mert a csibék nagyon gyorsan elfogynak.
Kendermagos, sárga és kék (szürke) színváltozatokat tudunk adni, valamint ezen színek keverékeit. Mindegyik változatnál van búbos - kopasznyakú is.
Rendkívül jó tulajdonságú, nagytestűre (a kakasok az 5 kilót is meghaladhatják) növő, kifejezetten jól tojó, kettőshasznú Magyar fajta.
A csibék ára150 Ft/db.
+36203236115
FajtatisztaZengő Plymouthelőneveltcsibék rendelhetők és elvihetők 2011. március 28-tól (5 hetesek). Rendeléseket kérem időben elküldeni, mert a csibék nagyon gyorsan elfogynak.
Kendermagos, sárga és kék (szürke) színváltozatokat tudunk adni. Mindegyik színváltozatnál van kopasznyakú is.
A csibék ára 400 Ft/db.
+36203236115
FajtatisztaZengő Plymouth búbos hobbyelőneveltcsibék rendelhetők és elvihetők 2011. március 28-tól (5 hetesek). Rendeléseket kérem időben elküldeni, mert a csibék nagyon gyorsan elfogynak.
Kendermagos, sárga és kék (szürke) színváltozatokat tudunk adni, valamint ezen színek keverékeit. Mindegyik változatnál van búbos - kopasznyakú is.
FajtatisztaZengő Plymouthnaposcsibék elvihetők 2011. február 28-tól. Rendeléseket kérem időben elküldeni, mert a csibék nagyon gyorsan elfogynak.
A csibék ára150 Ft/db.
+36203236115
FajtatisztaZengő Plymouth búbos hobbynaposcsibék elvihetők 2011. február 28-tól. Rendeléseket kérem időben elküldeni, mert a csibék nagyon gyorsan elfogynak.
A csibék ára150 Ft/db.
+36203236115
FajtatisztaZengő Plymouthelőneveltcsibék rendelhetők és elvihetők 2011. március 28-tól (5 hetesek). Rendeléseket kérem időben elküldeni, mert a csibék nagyon gyorsan elfogynak.
A csibék ára 400 Ft/db.
+36203236115
FajtatisztaZengő Plymouth búbos hobbyelőneveltcsibék rendelhetők és elvihetők 2011. március 28-tól (5 hetesek). Rendeléseket kérem időben elküldeni, mert a csibék nagyon gyorsan elfogynak.
A csibék ára150 Ft/db.
+36203236115
A csibék ára150 Ft/db.
+36203236115
Fajtatiszta Zengő Plymouthelőneveltcsibék rendelhetők és elvihetők 2011. március 28-tól (5 hetesek). Rendeléseket kérem időben elküldeni, mert a csibék nagyon gyorsan elfogynak.
A csibék ára 400 Ft/db.
+36203236115
A csibék ára150 Ft/db.
+36203236115
A csibék ára150 Ft/db.
+36203236115
A csibék ára 400 Ft/db.
+36203236115
Hát még korán, sem úgy ahogy szeretném, de igyekszem, mert a baromfi genetika lesz a szakmámon belül (agrármérnök) az egyik szakterületem és ehhez még tanulnom kell.
Dominánsan bizony és az erdélyieknél ez igen erősen meg is nyilvánul! Ennek az öröklés menetét is fel lehetne úgy vázolni, mint a törpenövését, mert vannak variációk! A kopasznyakúságról pont volt itt egy eszmecserém már. A hozzászólásaim között megtalálod 106513-as pont erről szólt.
A génmódosítás még gyerek cipőben jár és nem lehet kijelenteni azt, hogy helyes vagy nem helyes! Nem tudunk még semmit a hatásáról. Amit a másik fórumon írtam, ott is látható, hogy egy élő szervezetet használtak fel a kukorica védelme érdekében. Ez nem vegyszer! Ellenben nem tudjuk, hogy a kukoricában lévő enzimek, melytől a rovarok elpusztulnak az állatokra vagy ránk, hogy is hatnak! Bár eleve más a felépítésünk ezt is figyelembe kell venni.
Százaknak ad élelemforrást a génmódosított kukorica, mert mondjuk addig 1 ha-on termett Afrikában 2 t most meg 4 t. Ezeknek az embereknek magyarázhat a nagy értelmiség, hogy ne edd, mert lehet bajod lesz, bár még mi sem tudjuk igaz e! Legyintenek rá!
Engem is érdekel, de enyire nem vágom. A kopasz nyakuságrol mit tudsz? ( Dominánsan öröklödik, azt én is.)
Olvastam a gén modositott kukoricárol is amit irtál. Sajnos nagyon könnyen visszik az embereket vak vágányra. A mikro biztos többet árt mint a gén modositott kukorica.
Baromfik esetében sok mindenre még nem derült fény! Emlősöknél és az általad is említett példát ismerve már sokkal több információnk van a törpeséget eredményező génekről, mint madarak esetében.
Ha homozigóta állapotban vannak a gének, előfordulhat, hogy valamilyen dózishatás érvényesül, mely életképtelenséget eredményez, de ahhoz minden elhullott és megmaradt egyedet genetikai vizsgálatra kell bevinni, hogy ezt így ki is jelentsük.
Húúúú egy élet nem lenne elég, hogy mindent egy ember megvizsgáljon!
Elöfordulhat, hogy összetett gén a törpeségért felelös gén és igy az életképességet is befolyásolja homozigota állapotban.
Nem értek a szoban forgo fajtához, de igy tudom én is. Hogy nem életképesek a homozigota törpék. Mint (nemrég olvastam utánna a taréj formák genetikája kapcsán) az egereknél a sárga szin. A homozigota sárga egerek a méhben elhalnak már, a létezö sárgák mind heterozigoták.
Hát ne is koplalással érjen el az ember 20-30 dkg-ot!! Akkor jól saccoltam nagyjából. Mondjuk, 60 dkg-már e fajtában lehet, tényleg nem mutat olyan szépen!
A súly kérdés egy érdekes dolog.Voltam olyan helyen ahól az állatok nagyok,de könnyűek. Jelenleg az én két kakasom jócskán szedett nálam magára viszomt szemmel láthatóan nem nőttek.
Én a genetikát részesítem előnyben a takarmányozási trükkökkel szemben nem vagyok híve a kiporciózott élelemnek.
A legnagyobb méret a "C" Kakas 600 gr,a tyúk 500 gr lehet. Ez már nekem nagy. Ebben a méretben már nem szeretnék seramát!
A képletet nem 1:22-kor kell olvasni és mindjárt nem lesz olyan bonyolult! :-)
"De a lényeget ha leszűrtem, akkor nem rossz, ha kis tyúkokat hagyok meg mindig." Csak kötöd az ebet a karóhoz?:D Jól teszed mert kell a pici tyúk, de ott a mini kakasod azt sem lehet kihagyni! :-)
A kérdésedre is ott a válasz, hogy miért is vannak azok a (0,5kg-os) egyedek!
Még lenne mit levezetni, mert mint írtam jó pár gén, felelős a törpe növésért.
Mindenféle képen fontos szerepe van a kisebb testű kakasoknak a kicsinyítésben, mert azok nélkül nem lehet eredményesen dolgozni.
Hmm érdekes amit írsz! Mert, ahhoz, hogy megállapítsák, hogy homozigóták az utódok vizsgálatok kellenének. Az elhullásnak közvetlen nem lehet köze a homozigóta állapotban lévő törpegéneknek, közvetetten ellenben lehet. Az, hogy a termékenység romlik egy fajta bizonyos mérete után az biztos. Szerintem nem is lehet soha teljesen kiküszöbölni a serama 3 méretét, mert én úgy gondolom igen erős a heterozigozitás e tekintetben. Most a legnagyobb méretben is mekkora egy tyúk vagy kakas? 40-50 dkg? Az sem egy óriás és igazán jól nézhet ki! :)
A gyakorlat mindig megmutatja, hogy mi is a helyzet! Az a biztos! ;-)
Jaaa egy érdekesség! A homozigóta állapotban dw génnel rendelkező madarak rezisztenciát mutatnak a marekkel szemben!
Lehet,hogy járható ez az út is!Már több serama tenyésztővel értekeztem ők a törpe kakasokat részesítik előnyben a törpe jércékkel szemben.
Most amit láttam tenyészetet szintén így volt.
De azt mondták a tenyésztők,hogy a homozigóta törpék nagy része már a keltetés utólsó szakaszában elpusztúl ami kikel a legtöbb esetben rövid életű és nagy részük terméketlen.
Így minden tenyésztő a 30-35 dkg körüli tojókkal próbálkozik és mini kakasokkal. De többnyire a B méretűek kakasait is tenyésztésben hagyják. Akár első akár a második lehetőséget alkalmazzák az utódokban mind 3 tipus/méret/ megtalálható.
Mint irtam már lesz ,de csak pontosat a börze előtt egy héttel tudok.Mivel csak 25-én inditom a gépet mert a jövő héten 3 napig olyan 8 órás áramszünet lesz.Vezeték átépités miatt.És csak ugy adok el tojást ha tudom a fiasságát.Ugye az pedig min 5 nap.Egyébbként ez a Jerseyre meg az Ausztralorpokra is vonatkozik.De ha jók lesznek.(min80-85%)akkor viszek a börzére.
Mindenképp szem előtt tartom ezeket a dolgokat. Egyetlen célom van csak, a fajta nemesítése. A forma a favorizált mintám, tehát törekszem a nagykönyben megírt formára, kis testméret mellett. A fajta vitalitása, mozgalmassága is hozzátartozik a fajta előnyihez, ezeket is mind szeretném megtartani. Valamint fontos a jó termékenység is. Emellett amire még nagy hangsúlyt fektetek, az a szelídség, jámbor vislkedés.
Az első prototípusommal nagyon elégedett vagyok. Első éves korában alig 35 dkg volt a kakas, de két évesen is csak 37 dkg. Nem volt különbség a télállóságot illetően, a betegségeket illetően a normál méretű egyedekhez képest. Sőtt tőle még jobb arányban keltek a csibék mint a nomrál társától. Termyészetese keltetésnél sokszor hozta a 100 %-ot! ;)
Szia Krizsok!
Nekem egy kicsit komoly a képlet.
De a lényeget ha leszűrtem, akkor nem rossz, ha kis tyúkokat hagyok meg mindig.
Bár még egy kérdésre nem tudom a választ, ami idegesít kicsit.
Több színváltozatnál is úgy jártam, hogy kicsi, vagy normál holland méretűek voltak a szülők, és az utódok 20-25 % nagyobb lett a szülőktől, lettek 0,5 kg-os tyúkjaim is (ezektől persze már megszabadultam).
Még sem olyan alapos a munka! Elrontottam az 5. táblázat leírását! Mea culpa!
A kakasok felénél és a tyúkok felénél nem lesz súlyváltozás! A kakasok másik felénél 5%-os a maradék tyúkoknál pedig 10%-os lesz a súlycsökkenés. Még egyszer Mea culpa!
Köszönöm! Igyekeztem és igyekszem a többi tulajdonságot befolyásoló génekkel is minél tisztább képed alkotni. Ha minden jól megy, akkor 1-2éven belül végre egy magyar baromfigenetikáról szóló szakirodalom is el fog készülni, minden faj esetében, minden küllemi jegy és értékmérő tulajdonság tekintetében.
Köszi a képeket!! Látom még gyerkőcök! A színűk minden esetre szép! A most hozott két kakasod színre, már jobban tetszik mint az első kettőé. Persze nem is nekem kell, hogy megfeleljenek, de jól néznek ki.
Tökéletesen időzítettél a kérdéssel, mert a törpe növés genetikai rejtelmeiről van egy kis munkám, így tegnap és ma is több illetékes kollégával köztük Pintadével is órákat konzultáltam. Nem volt egyszerű megfejteni a dolgot.
Panta Jocinak a múltkor írtam, hogy a kakas a domináns a nagyobb súly elérésében (gazdasági fajtákból ki indulva). Ez így is van.
Majd egy másik hozzá szólásomban írtam, hogy a törpenövésért felelős gén valószínű, hogy a tyúkokban van jelen erősebben, de megtudtam ennek van ám egy jó pár befolyásoló tényezője. Kaptam egy emlait, melyben volt egy-két kedves és kulturáltnak nem igazán nevezhető szó, de a lényeg az volt, hogy én nem értek ehhez, akkor minek szólok bele és, hogy az illető már x évtizede törpékkel foglalkozik és bizony csak a tyúk örökíti a törpeséget! Gondolom, inkább a kisebb méretre gondolt, de az sem helyes! ;-)
Úgy tudom kedvesebb hangvételben Joci is kapott ilyen információt miszerint a tyúk örökíti a kisebb méretet. Gondoltam utána járok részletesen, hogy most, hogy is van ez a dolog.
A hús hibrid előállításban általában törpe anyai vonalakat használtak és normál növekedésű apai vonalakat. Ha mindkét szülő törpenövésű, akkor kizárt, hogy normálméretű utódot kapj. Bár seramáknál nem tudom, hogy most mi is a célod? Kisebb vagy nagyobb egyedek?
A díszbaromfiknál ugye bár vannak a törpésített madarak, a törpék és az ős törpék.
Joci! Neked is volt kérdésed a keresztezésekkel kapcsolatban, így Neked is itt van a válasz. Biztos hasznát veszed a keresztezések során.
4 féle gén befolyásolja a törpe méretet, mind a 4 recesszíven öröklődik és csak homozigóta állapotban tud megjelenni fenotípusosan. Ezek örökléstani dominancia sorrendje dwM; dwB; dw; adw.
A dw az úgy nevezett törpésítő gén, mely normál testű tojóknál 26-32%-os kakasoknál 43 %-os testsúly csökkenést eredményezhet.
A dwB az ős törpe gén, mely tojók esetében 5-11%-os testsúlycsökkenést eredményez. A kakasoknál már nem mindegy, hogy milyen állapotban van a gén, mert dózis hatáskor 14%-os még ennek hiányában 5%-os súlycsökkenés érhető el. Ez utóbbi, ami érdekes a holland törpék vagy a seramák esetében.
Van még az úgy nevezett macdonald (dwM) gén, mely 13,5%-os testsúlyváltozást eredményez és 5-9% lábméret csökkenést. Illetve van az autoszomális törpe (adw) gén, mely 30%-os súlycsökkenést is eredményez, de ez hazánkban nincs jelen.
Törpe növést okozó gén ivari kromoszómához kötött gén. A tyúk ivari kromoszómája XY a kakasé XX. Az Y kromoszómához soha nem kötődik semmilyen tulajdonság! Így hiába a tyúk a kisebb a kakas genetikája bizonyos esetekben nélkülözhetetlen a minél kisebb utódok létrehozásához. Húú megpróbálom minél egyszerűbben leírni, de nem lesz könnyű, mert van egy pár variáció! A táblázatok valószínűleg segíteni fognak. A táblázatban a Dw a normál és dw a törpe növésért felelős gén. A súly és méret csökkenés nem az első keresztezések után bekövetkezett azonnali csökkenést jelentik, hanem a genetikai képességéhez mértekét!
Az 1. táblázatban homozigóta recesszívek a kakasok és a tyúkon is recesszíven van jelen a gén. Egyértelmű, hogy minden új egyed törpe lesz és 10%-os súlycsökkenés érhető el.
A 2. táblázatban a tyúk ismét recesszív, viszont a kakas már heterozigóta domináns, így a kisebb súly elérése érdekében nem mindegy, hogy a kakas mely gént adja tovább. Ez alapján a súly szempontjából, már jelentős szóródás van! A kakas utódok felénél 10%-os még másik felénél 5%-os súlycsökkenés lesz tapasztalható még a tyúkok felénél 10%-os és a maradéknál semmilyen csökkenés nem lesz mérhető!
A 3. táblázatban a kakasoknál a törpe növéssel szemben homozigóta dominancia figyelhető meg, még a tyúk mindig recesszív, de törpe. Így a kikelt kakasoknál 5%-os súlycsökkenés lesz a tyúkoknál nem, hogy nem lesz súlycsökkenés, hanem nagyobbak lesznek.
A 4. táblázatban a tyúk domináns a méret tekintetében a kakas pedig törpe, mert homozigóta recesszív. Az utódokban a kakasoknál szintén 5%-os a súlycsökkenés, a tyúkoknál 10%.
Az 5. táblázatban mind két egyed domináns, de a kakas tartalmazza a törpe növésért felelős gént. A kakas ivadékok felénél lesz 5%-os és felénél 10%-os súlyveszteség a tyúkok egészénél pedig nem lesz!
A 6. táblázatban pedig nem lesz súlycsökkenés, hisz a súlycsökkenésért felelős gén nincs jelen!
Ezek a táblázatok csak a dw génre vonatkoznak és még, lenne 3 másik gén variáció, de ahhoz most nem volt affinitásom, hogy mindet levezessem! Ellenben jól reprezentálja ez is, hogy nem kizárólag a tyúk örökíti a törpe növést! (minden táblázat kinagyítható). Persze erre is lehet mondani, hogy minek túl bonyolítani a dolgot, de szerintem használható információkat lehet ezekből szerezni.
Nincs fotóm. Bár a hozzánk látogatók előszeretettel fényképezték őket. :o)
De mint írtam, semmi különös. Mindenféle színű meg jegyű, többé-kevésbé homogén-középtermetű állomány volt. A kiindulási alapot a csongrádi tanyavilágból összegyűjtött tojásokból keltetett, meg a baromfipiacról vásárolgatott csibék alkották. Ehhez kaptam-vásároltam gödöllői parlagiakat, meg innen-onnan dísztyúkokat (jobbára kakasokat), pl. brahma, itáliai, meg valami nagytestű, cifratollú-kopasznyakú (asszem valami német eredetű) fajta, amelyiknek a nevére már nem emlékszem, meg különféle keverékeket. Aztán minden évben keltettem a saját és a tanyákról összegyűjtött tojásokat, és folyamatosan szelektáltam. Nagyjából ennyi. Az állomány még nem volt stabil.
Illetve volt egy kisebb elkülönített tenyészcsoportom, amit tervszerűen keresztezgettem, de konkrét végtermék-terv nélkül, amolyan "majd meglátjuk, mi lesz belőle" módszerrel.
Így, hogy tonképpen egyetlen tulajdonságra összpontosítasz, valamelyest egyszerűbb a dolog, de azért nagyon vigyázz, hogy a testméretre szelektálás mellett el ne vesszenek a fajtastandardban rögzített egyéb tulajdonságok, meg persze termékeny maradjon a törpék törpékje is. :o)
Ha ezt elmulasztod, akkor a végterméked nem a holland mini-változata lesz, csak egy "akármilyen" apró tyúkocska...
Az alpaka lába térdtől lefelé hosszú szőrű így emiatt volt itt is ami egyenesnek tünt amíg jobban szemügyre nem vettem. Kár,hogy nem készítettem róla képet,de majd visszatérünk rá.
A seramáknál lehet,hogy kitudnám használni a lehetőséget amit korábban a húscsírke szülőpároknál használtak.
Csak felületesen hallottam róla! Te biztosan tanúltad és képben is vagy.Az érdekelne,hogy hogy is volt mikor törpe szülőket állítottak elő viszont az utódok nagy méretűek voltak?
Gondolod,hogy ez egy igen ritka pillanat,hogy igazat adok neked? Ma akartam képet készíteni,de amikor a tanyára kiértem makkor vettem észre,hogy a kártyaolvasóban hagytam a fényképezőgép memóriakártyáját. Emiatt talán holnap készűl majd kép.
A három méretet szükségből tartják együtt azért mert az A méret jószerével teljesen alkalmat arra,hogy szaporodjon. 10 hallottak alapján 10 % az a miniből ami tojik vagy termékeny és a tojások nak is csak a 30 %-a szemes.
Nem csak az általam látott alpakák első lába x hanem az összesé.
Most gyorsan feljegyeztem a noteszembe, hogy igazat adtál és egyet értettünk!! Ez egy szép pillanat, de lesz még ez így!! ;-)
Akkor érdekes színűek lehetnek már így a leírás szerint. Képet gondolom, majd láthatunk róluk!? Igen pont ezt akartam írni, hogy három méret van és sok helyen egybe tartják őket, ami nem frankó!
Erről az alpakás terápiáról is hallottam és biztos, hogy jót tesz a sérült kisgyerekeknek!
Nekem tetszik, persze nem x lábúban! Gondolom, ott nem is az a cél, hogy tökéletes legyen hanem csak az, hogy legyenek amikkel találkozhatnak a gyerekek.
Tökéletesen igazad van! Soha nem történik semmi véletlenűl. Ezzel kapcsolatban rengeteg példát tudnék mesélni!De ami késik nem múlik! Egyik fakó sárga sötétebb sárga nyaktollazattal a másikban is a sárga dominál,de annak a mellrészében feketés pöttyök vannak.Nem is választottam a két kakast hanem mondtam a tenyésztőnek fogjon meg kettőt és majd lesz valami. Így is tett. Szaporulat biztosan lesz,de kérdés,hogy mekkorára nőnek amiket most elhoztam? sajnos nagy a szóródás ennél a fajtánál a méretet tekintve.
Ezeket az alpakákat terápiás céljára használják sérűlt gyerekeknél. Azok az egyedek amiknél a karám nem látszik mind ivarérett csődőr és mégis békésen elvannak együtt.
Igazat megvalva nem szeretnék ilyent tartani.Túlzottan nem nyerte meg a tetszésemet. Mindegyik x lábú volt elől az meg nekem nem jön be.
Nem baj az, hogy hozni kellett őket! Soha semmi nem történik véletlen!! Milyen színű a két kopé?
Hát, ha Malayziából sikerült ide behoznia kakast az ismerősödnek, akkor igen szép madár lehet pláne 23 dkg-osan. Ott vannak a legszebb egyedek. Az a baj ezekkel a kis apróságokkal, hogy a szaporasági mutatók nem mindig a legjobbak, de ha annyi madárból nem sikerül utódot fogni, amennyi már a birtokodban van, akkor semmiből!!!
Igen muszájból hoztam két kakaskát. Ha az igényeimnek megfelelnek maradnak. Továbbra is nyitott vagyok kakasokra. Egy ismerősöm ma rakott be a keltetőjébe 13 db tojást a malayziai import kakasától ami 23 dkg-ot nyom.Nem sok reményt fűz hozzá mert még nem látta soha pározni,de ha ennek a kakasnak lesz utódja akkor hozok hamarosan belőle.
Azt nagyon jól tetted, mert nem árt, ha kis hazánkban is elérhetővé válik! ;-)
Kérdezni akartam, hogy sikerült e tyúkot hozni, de már láttam Feri megelőzött! Gondoltam, hogy kakas is fog kerülni a kocsiba, vagy mert szép vagy mert muszáj lesz, de nem baj több vérvonalad lesz!
Kedves kollégák, az imént szerettem volna valamit megnézni a DEK honlapján. A honlap blokkolva van egyenleghiány miatt. Nem sokat értek a G-Portál üzletpolitikájához, de annyit sikerült kiolvasnom a leírásukból, hogy a honlap regisztrációja után két hét van arra, hogy 50 kredit (kb. 500 ft) feltöltésével a honlap tárhelye örökre a regisztrálóé maradjon. Mivel a honlap már jó ideje működik, nem értem hogy most hogyan jött elő az egyenleghiány és a két hetes felfüggesztett működés. Sok hasznos információ volt az oldalon, kár lenne veszni hagyni...
Szeva: Nemtudom hogy a ketöközül mejik,valahol olvastam. De azota mem találom a lapot,pedig az egészévit irta,hogy hol és milessz. Engem érdekelne hogy Békésmegyében is szokott e lenni? Ugyan is mostt kezdem 1pár brahmával amit kaptam, és beléjük szerettem. Amatör.
Igen sikerűlt hoznom 5 db.4 hónapos jércét csak az a baj,hogy 2 kakast is meg kellett hozzá vennem. Sajnos nem mondhatnám,hogy olcsó volt főleg ilyen formában,de semmi gond! Mert így jutottam hozzá 10 import tojáshoz amit ez az ismerős intézett Malayziából aminek így lett időzítve a behozatala. Alkalom adtán lészítek képet és majd küldöm.Az én csapatom is nagyon szines amit összeszedtem.Van benne sárga, babos és valami barna szerűség.A képen látható csapat a szülők.
Nagyon rossz tapasztalattal vannak a keltethetőségről.Átlagban 30 %-os a kelés az apró A tipusú egyedek jércéi nagyon ritkán tojnak a kakasaik java része terméketlen.A tenyésztésre leginkább alkalmas egyedek a B méretűek.
Szia!Nekem elküldöd az árát utána megrendelem és amikor megyek az én állataimért elhozom azokat is amiket te vagy más rendelt.Utána nálam át lehet venni! Ilyen egyszerű vagy amikor átlehet venni őket a tenyésztőnél ki mész érte és utazól 2000 Km-t .
Szia!Nem én tenyésztem,de a szín gyöngyszürke.Ha figyelmesen olvasol akkor kiderűl,hogy egy Német tenyészetben voltam kint tegnap és ott készültek a képek!Egyébként,ha valakit érdekelnek ilyen törpe cochinok akkor a nyár folyamán lesz a tenyésztőnél eladó. 40 Euró/db áron.Páronként lesznek kaphatók vagy kakasok magukban is.
Hát igy ahogyan irod nem hallottam róla.De ugy ,hogy Gris barré ugy igen.Ez egy kendermagos szinü Francia fajta,először ugy kb 10-12 éve hozták be a Goldavis-hoz.Egy normál méretü igénytelen aránylag jó tojó fajta.A tyukok ugy 2.5-2.80kg a kakasok meg 3.5-4.5 kg .De ha többet akarsz róla tudni akkor érdeklődj a keltetőnél,Sármelléken.
Szia Imi!!Hálistennek szépen potyogtatnak...már napi 5-8 nál járunk:))))27 tyúkom van és még a vilek--8 tyúk-- nem indultak be....Én is adok nekik minden doppingot...üdv.
Tojnak a tyúkjaid?Az enyémek nem nagyon indulnak meg,sőt nem hogy nem nagyon,hanem egyálltalán nem tojtak még,pedig kapják a jobbnál jobb kajákat,lehet pont az a baj.:)
Új fajtára egyenlőre én sem vállalkoznék, mert igazából egy fajtában megtaláltam, ami nekem a TYÚK.
De szeretném a Holland törpéket nemesíteni, a lehető legjobb mindőségben megismertetni az emberekkel. Számomra igazán minibe mutatják meg magukat, ezért csak még kisebb irányba szeretném elvinni a tenyészetemet.
Bezony, ez nem egy kapkodós meló! Amire te készülsz, az egy türelmet és kitartást igénylő, de szerintem nagyon sok örömet hozó feladat, főleg, ha a végén azt kapod, amit az elején eltervezel.
Én új fajta előállítására nem vállalkoznék, ahhoz kevés a genetikai tudásom. Mindössze változatos küllemű, közepes testű, aránylag jól tojó és viszonylag jól kotló "tanyaturmix" változatot (tehát nem stabil fajtát) akarok előállítani, díszfajtákat is bekeverve, a tetszetős küllem és gazdasági érték elérése céljából. Volt már régebben ilyen állományom, csak egy fertőzés miatt ki kellett irtanom.
Ehhez a viszonylag egyszerű dologhoz is legalább öt-hat generációt kell folyamatos szelektálás, tervszerű keresztezés, beltenyésztés, stb. mellett felnevelnem, hogy megfelelő törzsállományhoz jussak. De onnan kezdve már csak gondosan kiválasztott kakasokat kell időnként vásárolnom, vérfrissítésre. (Mivel keverékekről van szó, nem kell fajtatiszta egyedekre vadásznom, csak a kívánatos küllem az érdekes.)
Látom kellett még egy személy, hogy meg győzzön, tényleg nem kis munka van ám ezzel! Időd az van, csak madár is legyen az udvarban (ne egy pár fekete stb.) és az idén is keltess minél többet, hogy legyen miből szelektálni! Azért nem kell 50 évet várni a Te elképzeléseid megjelenésére és rögzítődésére. A kiállításon is látható volt (pedig nem a legszebbeket vitted el), hogy már így is sok szép hollandod van. Azokkal könnyebb lesz a munka!
Most már én is látom, hogy lesz egy jó pár éves melóm velük.
De rááldozok pár évetizedet a fajtára, úgyhogy remélem bőven lesz idő egy jó pár generációt végigvinni... ;) Kiváncsi leszek mit alkotok majd mondjuk 50 év múlva... ;)
Én is türelemre intenélek. 8-10 generációt fel kell nevelned ahhoz, hogy az addig kiszelektál kívánatos küllem többé-kevésbé biztosan megjelenjen az utódokban. Stabil fajta meg csak évtizedek türelmes és aprólékos munkája után alakulhat ki.
Szelektálni csak ivarérett állapotban érdemes. A vedlések során ugyanis változhat a szinezet, főleg a keverékeknél. A dísztollak, a taraj és szakállforma meg hamarabb nem értékelhető. A végleges testalkat meg általában csak másfél-két éves korra alakul ki.
2-3 hónapos korban szelektáld ki azt, ami neked nem tetszik, én megveszem tőled, mind aztán 1 évesen nézd meg mi lesz belőlük! Biztos vagyok benne, hogy mondjuk, 15 madárból 2-3-at visszavinnél, ha nem többet!
Türelem nélkül nem lehet tenyészteni! Vannak tyúk fajták, melyeket 20-30 éve alatt tenyésztettek ki olyanná amilyen a mostani formájuk! Az a jó, ha már az elképzelésed megvan, mert ez adja a tenyésztői munkád alapját, de hidd el, hogy kell még 2-3, de még lehet 4 év is, hogy úgy nézzenek ki a hollandjaid, ahogy Te azt szeretnéd!
Jó, ha megtalálod a hibát, de nem kell rögtön a madarat leírni és szelektálni! A tökéletes egyedek is a heterózi hatás következtében kerülnek elő! Aztán majd annak a géntérképét kell rögzíteni!
A törpéknél valószínű a törpe növést okozó gén erősebben van jelen a tyúkoknál. Én ugye gazdasági fajtákból indultam ki, melyeknél a nagyobb testsúlyt kakasokkal, hamarabb el lehet érni, mint tyúkokkal. A mamádnál említett példa más dolog, mert ott egy rendes tyúk illetve egy törpe növésű fajta keveredéséről van szó. Ez azért másabb, mint egy kisebb és egy nagyobb súlyú, ám de ugyan azon kategóriába tartozó madarak keresztezése. A törpe növésért felelős gén az dominánsan öröklődő tulajdonság, de a törpe növésért felelős gén nem egyenlő a kisebb vagy nagyobb súlyért felelős génekkel!
Azt értem, hogy vannak ilyen pici madaraid, csak arra lettem volna kíváncsi, hogy hány madár éli meg a telet és, hogy ugyan egy-két generáció után ez a törpeség okoz e negatív dolgot ebben a fajtában?! Érdemes lenne ezekből vizsgálatot csinálni, de mondjuk nem csak ennek, hanem több törpefajta esetében is. Egy csomó mindent nem tud még a tudomány a dísztyúkokról, pedig lehet, hasznos dolgok kerülnének elő a kutatások során.
A kutya! Na, pont jó példa a türelmetlenségre! Nézd csak, meg, hogy a farkasból hány év alatt lett csivava? Kellett türelem hozzá! Az élethosszúság meghatározása pedig megint csak nem helyes! :-) Ugyan is a két fajta nem egy azon körülmények között éli életét! A csivavát nem teszik udvarra, meg mondjuk még láncra és a bernáthegyi sem utazik ridikülben! A csivava életkörülményei, táplálása sokkal jobbak és ez növeli az élethosszúságát! Bármilyen faj, fajtáinak élettartamának összehasonlítását, akkor lehet meghatározni, helyesen, ha ugyan olyan körülmények között végzed a megfigyelést!
A szelektálás kezdete 2-3 hónapos korban kezdődik nálam. Addigra már látom melyek amikből valószínűleg nem lesz jó.
Türelmetlen vagyok az a legnagyobb igazság. 2 éve sincs, hogy tyúkozok, de már nagyon azt akarom elérni, amit a fejemben elképzeltem formát, küllemet, vislekedést.
Igazából az egész sokkal nehezebb, mint gondoltam. Mindig van valami ami nem stimmel egy egyedben. Ha egy hibája is van, én megtalálom.
Nekem más a tapasztalatom erről a nagyság kérdéssel, igaz eddig csak két év tapasztalatom van.
Nálam kivétel nélkül úgy alakult a méret kérdés, hogy a tojók mérete volt a mérvadóbb. Jó példa erre a fehér állományom. Volt egy nagyobb testű trióm, és apró testű trióm, az kis tyúkokra a nagyobb kakast, a nagyobb tyúkokra a kiskakast raktam rá. A kis tyúkoktól jelentősen kisebbek lettek, mint a nagyobb testűektől. De ugyan ezt megjátszottam az összes színemnél majdnem.
De tudok ennél egyszerűbb példát. A mamámnál régóta egyben vannak a törpék a normál tojótyúkokkal, néha előfordul egy egy keresztezés. Könnyen fel lehet ismerni, ha kereszteződött utód lesz, mert a tojók sima vörösek a japik tollaslábú feketék.
Szóval mikor a nagy kakas rámászik a kis tyúkra, akkor az utód valamivel nagyobb lesz ugyan az anyjánál, de nem sokkal.
Ha a kiskakas ciceréli meg a nagy tyúkot, a nagy tojásból majdnem akkora utód lesz mint a tyúk volt. De ez már 10 éve is így jött ki mindig nála. Bár én tudomyánosan erről semmit nem tudok, szóval lehet a genetikai vizsgálatok mást mutatnak.
Kíváncsi lennék más tapasztalatára is! Mert akkor a jövőben inkább más taktikát alkalmaznék.
Van jó pár darab több éves ilyen apró egyedem. Egy pici fekete tyúkom pl. már 4 éves. De a mini kakasom is már 2 telet "átvészelt". Sőtt még érdekesség, hogy több fias tojás volt tőle, mint a normál méretűtől.
De nézd csak a kutyáknál a példát, egy 60 kilós farkasból kitenyészetettek egy 1,5 kilós csivavát. És élethosszúság szempontjából az első között van. Sok elél 18 évig is, egy bernáthegyi meg sokszor 10 évesen az örök vadász mezőkre lép.
Ebből kiindulva az 1 kg os bankivából nem lenne túlzás harmada akkora egyedeket létrehozni.
Ne mond, hogy igazam van, csak az én meglátásom, osztottam meg!
Elmondom, hogy miért hibás a szelektálási módszered!!
Most ugye kizárólag küllem alapján végzett szelekcióról beszélünk, de ez egy nagyon is összetett szelekciós szempont, hisz taréj, állebeny, tollazat, láb hossz, hátforma stb. is fontos szempontok! Elég ritka, hogy minden küllemi jegy egy ugyan azon állaton megfelelőek legyenek! Abba az esetben, ha, mindig kiszemelsz egy nem oda illő egyedet és eltávolítod, un. folyamatos szelekciót végzel! Ezzel az a baj, hogy amit mondjuk, 4-8 hetesen szelektálsz az a forma alakulása miatt 12-20 hetesen lehet, már lehet, hogy megfelelne a szelektálási szempontoknak! De kiemelem, vannak egyedek melyek már korábban is szelektálhatóak, de most a jobb küllemű madarakról beszélünk! Mint fentebb írtam, mivel nem igen van olyan egyed, melyeken minden küllemi jegy tökéletes. Egyiknek a taraja szép, másiknak a tartása, színe stb. Hát ezeket egy madáron egyesíteni nem könnyű és itt jön elő, az un. tenyésztői munka!
Na, ha arról genetikára alapulóról tenyésztési módszerről beszélsz, amit Dabason is említettem neked az nem lesz egy sétagalopp!!!!
Már pedig arról beszélsz, mert a heterózis hatást most látom le is írtad!
A behozatalból, már lassan felesleges is! Éppen elég külföldi egyedet hoztál már be!! Ezekkel kell szépen egy munkába belefogni, de ez türelem nélkül nehéz lesz!
A 28 dkg-os kistyúkoddal kapcsolatos 50-50%-os leírt képleteddel van egy hiba! ;-)
Nem tudhatod, hogy a sárgafogoly kistyúkod, milyen genetikával rendelkezik!!!! Lehet benne fogoly, sárga columbinán, arany nyír, fürj genetika is!
A második esetben, na, ott már vagy egy jó pont tudod, hogy a kakasod citromhordozó!
Ott aztán végképp nem jelentheted, ki, hogy mind fogoly lesz.
A harmadik esetben is lesz majd, ami lesz belőle. Szerintem itt fognak érdekességek is lenni! ;-)
Ez eddig 3 éve,ha minden évben máshová teszed a tyúkot. Bár felesleges, lesz egyedül Őt használni, mert már az első körben is bizonyára lesznek szép utódai.
A méretet az a baj, hogy a tyúk (legyen szó bármilyen fajtáról) sokkal kisebb mértékben befolyásolja a tojó, mint a kakas. Egy 28dkg-os kakas tutira 30-40 dkg közötti utódokat produkált volna. Hústermelő hibridek előállításánál is a kakasok a nagyobb testűek a keresztezések során! Lehet, hogy még a súlyt kisebbre is tudom ám venni!
írtad: „Eddigi tapasztalatom szerint vitalitásra nincs különbség az apróbb (28-35 dkg) és a normál méretű egyedek közt.” Kérdésem, hány ilyen kis testű madarat is teleltettél ki??? Majd még a jövő megmondja, hogy a vitalitás és az ellenálló képesség, hogy fog alakulni az utódokban!
A szelektálással úgy vagyok, hogy ha már fiatal korban van, amit kiemelkedően jobbnak tartok a többinél, akkor a többinek mennie kell. Aztán felnőtt korra marad 6-7 kakas, abból most jelenleg minden színből 2-őt hagytam. Egy tenyész, egy pótkakas.
Azt a tenyésztési módszert fogom alkalmazni, ha meg lesz minden színem, amit mondtál. Többször ráfáztam már, hogy vettem két különböző helyen drágán gyönyörű egyedeket, aztán az utódok meg épp ha közepesek lettek. És közepes szülőktől meg gyönyörű utódaim lettek.
Idén már több beszerző útra nem megyek (vagyis még svájcból próbálok hozni sárga, citromporcelán tojásokat). Abból fogok tenyésztgetni, ami van.
Ezzel az új 28 dkg-os sárgafogoly tyúkkal sok tervem van. Több színemnek is ez lesz az alapja.
Első körben: kéksárgafogoly kakassal teszem össze = 50 % sárgafogoly + 50 % kéksárgafogoly
Második körben: mini fogoly kakas (36 dkg)= így foglyok lesznek, bár citrom hordozó a kis kakas, így lehetne akár s.fogoly is.
Harmadik kör: ezüstfogoly kakassal: így az ezüst tyúkokat tudom tovább használni
4 színem így már remélhetőleg közel olyan minőségben lesz, mint amire számítok. De ezt inkább nem kiabálom el, mert ki tudja milyen az új kis tyúk genetikája.
Mindenesetre abban reménykedem, hogy legalább méretileg nagyon jók lesznek. Terveim szerint a méretet minden színnél pár év múlva lenyomom 10 dekával. Így a tojók 35 dkg körül lesznek, a kakasok 42-45 dkg körül.
Eddigi tapasztalatom szerint vitalitásra nincs különbség az apróbb (28-35 dkg) és a normál méretű egyedek közt.
Azt hiszem most tapintottál a lényegre! " Büntetni is lehet!" Ez ami nálunk az elsödleges szempont. Pénzt beszedni, hogy legyen mit "megmenteni" maguknak!!
Na, az egy igen jó szelekciós munka volt! A nagyok is 1000 db egyedből szokták meghagyni a tyúkok 10%-át a kakasok 2%-át !
Mikor végezted a szelekciós munkát? Kizárólag küllemi (tollszín, taréjforma, állebeny alakulása) szelekciót az állat teljes kifejlődésekor tudunk végezni (kivéve, ha már fiatalabb korában is jelentős eltérések tapasztalhatók). Ha korábban végzed, könnyen előfordulhat, hogy úgy jársz, mint ahogy azt mondtad is (később másnál szebb lesz). Persze ebben az is benne van, hogy nincs ott mellette az, amelyiket Te, akkor szebbnek tartottad.
Az meg szép baleset lenne, ha az ország egyik legnagyobb holland törpe „mániása” 1 párat tartana az udvarban! Bár van jó oldala! Szelektálnod nem kell! ;-)
Nézd! Azt megértem, hogy van egy madarad, amely közelít a tökéleteshez vagy éppen az is, de az összes többi, ami nem úgy néz ki, nem ez miatt kell szelektálnod! Az egyedeket önmagukban kell értékelned és soha ne hasonlítgasd a „tökéletes” példányodhoz! Persze arra törekszel, de ha nem madarad nem is tudsz miből tenyészteni! Lehet, hogy most van 2 olyan, ami a legszebb, de biztos van még ott újabb 10, ami az előző 2-nél gyengébb minőségű, ugyanakkor, ezeknél még van 20 gyengébb! Szóval azt kell nézni, hogy egy madárból mit tudsz még kihozni! Mert, ha úgy van, ahogy mondtad, hogy„És azt akarom, hogy minden egyed a legjobbhoz hasonlítson...” , akkor azért tenni kell nem pedig türelmetlenségedben megszabadulni gyorsan minden olyan egyedtől, ami nem a „tökéletes”, mert még hozhat ki ilyen egyedet. A szemmel jól látható küllemi jegyekből (még ha nem is tökéletesek), olyan genetikai háttérre lehet következtetni, melyek jó tulajdonságokat hozhatnak elő a következő generációban!
Ezt most félre ne értse senki, mert persze, hogy a legszebb madarakat hagyjuk meg mindannyian, de szerintem mindenkivel előfordult már, hogy még jó, de már gyengébb minőségű madárral dolgozott és igen szép madarak kerültek ki tőle! Genetika rejtelmei! ;-)
Csak azért írtam az "alapanyagot", mert tőlem vette a szülőket. ;)
Annyít okítottam a Petyát, hogy kezdek attól tartani, még hollandokba is leköröz... ;) De már legutóbb is tőle kértem tanácsot, hogy melyik hollandot vegyem meg Welsbe.
Hát én ezzel a szelektállással már ott tartok, hogy keltettem idén 500 csibét, de nincs 10 darab amivel igazán elégedett lennék.
Aztán sokszor járok úgy, hogy eladok valamit, aztán fél év múlva látom őket valahol, és oda vagyok értük...
Ezért lenne jó ha egyszer eljönnél tanácsot adni, mert a végén úgy járok, hogy itt fogok maradni egy párral az udvaromon.
Az a baj, ha egy egyed sokkal jobb a többinél, akkor a többi már zavarja a szemem. És azt akarom, hogy minden egyed a legjobbhoz hasonlítson... Kész vagyok, beismerem....
Szia! Bocs, de tényleg nem vettem észre!! Most néztem tegnap volt a vásár. A nógrádi szuperinfóba hirdetik az apróban az állatok címszó alatt. Havonta, kéthetente járnak. Ha belebotlok újra Én is szólok!
Persze ez a Magyar jog!Átesés a ló tuloldalára,mert egykét hülye szakembernek titulált valakinek ugy tetszik.Akármiről kell hozni jogszabályt a tiltás a legegyszerübb.Mint kidolgozni az olyan jogi hátteret ami esetleg elfogadható.Meg ne utolsó sorban igy legalább lehet büntetni is.Egyébbként ez nem egy csoda,Ha jóltudom nyugaton ez igy müködik és még ráadásul támogatják is.(Benelux államok, Francia ,Anglia)
Sziasztok!Van eladó páduai törpe kakasaim és tyúkjaim,tavasszal lesznek 1 évesek.Összesen 5 db van eladó (3 kakas amiból 2 arany színű a másik fekete-ezüst)és 2db tyúkom (arany "rajzolatos", és 1 fehér búbú fekete)Nagyon szépek,szüleik kiállításon lettek véve,sajnos elkell adnom őket helyhiány miatt:(
Szia! Nekem a törpe Welsummer nagyon bejött. Kicsik, igénytelenek, aránylag még mutatósak is és ami fontos szép nagy tojásai vannak (számomra megdöbbentő a méretükhöz képest). Tavasztól őszig remekül tojnak!
Subigalamb egyre több dolgot írsz, amiben egyetértek veled :D. Pl Gerald Durell is magán állatkertjében a világ legritkább állatait tenyésztette és szaporította, majd, amikor az állatokat már elég nagy mennyiségben tudta szaporítani, az eredeti élőhelyükre telepítette vissza őket. Ez az ember nagyon sok fajt megmentett a világnak és nem Ő az egyetlen. Nálunk viszont a bürokrácia itt is gúzsba köti a segítő kezeket, embereket.
Igen ez a Magyar természetvédelem.Valaki szemellenzős hülye álltal kitalált hülye törvények.Amiket még erőre is emelnek.Mig külföldön a természetvédelem támogatja az ilyen ugynevezett,kihalófélben(természetvédelem alatt) lévő állatok tartását ,szaporitását a tenyésztőknél.Addig a Magyar természetvédelem ,tüzzel vassal tartatja be a hülye szabályait.Az sem baj ha szépen kihalnak maguktól meg a sok ragadozó madártól.