Sziasztok ! Segítséget szeretnék kérni. A múlt héten vettem észre,hogy az EGR szelepen lévő csőröl (motor m43) leolvadt a műanyag csatlakozó.Vettem egy másikat,de ez sem bírta tovább egy hétnél. Eddig ilyen nem csinált.Az EGR szelep adta volna meg magát?
Egyébként ahogy öregszem, egyre jobban el tudnék viselni egy ilyen lomha, himbálózó, hatalmas bugyborgó nagyvasat. Szépek is, kellemes a hangjuk, és kényelmesek. De még nincs itt az ideje :)
A LandCruiser is addig biztonságos, amíg az alvázzal egy kiskocsi találkozik, és a kisebb autó ütközési zónája emészti fel az én mozgási energiámat is. Egy magasabb autó viszont ripityára törné (pl X5), mert maga a kasztni papírból van a létra felett és nincs gyűrődési zóna.
Az etanol lemosó hatásáról én is hallottam, egyik haverom E85-tel járatta az E34-ét, és állítása szerint még az olajfogyasztása is megszűnt, feltételezhetően a lekokszolódott gyűrűk felszabadítása miatt. Az égéstermékek savasságáról olvasok eltérő véleményeket. Egyesek szerint savasítja az olajat, mások szerint még E10-nél sem tapasztalható különbség a használt olaj elemzésekben.
Ez igaz, hogy a modern üzemanyagok kéntartalma már elég minimális (<10 mg/kg). Elvileg ennél rosszabbat már jó ideje nem kapni felénk. Nem tudom, az A3/B4 idejében még magasabb kéntartalom volt-e az üzemanyagokban. Itt viszont mégis 20 éves körüli autókról beszélünk, így az általad írtak alapján is maradok az LL-01 vagy régebbi specifikációknál. Olcsóbb is, és nagyobb biztonságban érzem a motorom.
" ... A gyári előírás meg 5w20-15w40-ig terjed. Norvégiában beletölthetjük decemberben
a 15w40-et csak azért, mert ezt is írja a gyártó? .... "
Korábban már leírta valaki (nem én) hogy - a minőségi követelményeknek megfelelő olajok közül - célszerű a lehető legkisebb SAE osztályú motorolajat választani (amivel még ésszerű határok közt tartható a motor olajfogyasztása). A 15W-40-es olajokat a rendelkezésemre álló infók szerint - 15 oC felett ajánlják ehhez a motorhoz.
" ... Mi a helyzet az etanollal? Azt olvastam, hogy az is igényli a nagyobb TBN-t. .... "
Az etanol a "normális" (ásványi, HC és PAO bázisú) motorolajokban elég rosszul oldódik így viszonylag kis mennyiségben az olajba jutva is erős lemosó hatást eredményez.
" .... Egyébként nem ellentmondásos kicsit, hogy longlife olaj, de a TBN-je alacsonyabb a régebbi specifikációknál? Nem okozhat ez idő előtti korróziót egy idősebb, kevésbé hatékony, gyakran indított autónál? .... "
A kisebb értékű TBN szvsz egy jó állapotú és minőségi (vagyis alacsony kéntartalmú) üzemanyaggal működő motornál semmilyen kockázatot nem jelent. Önmagában a régebbi konstrukció sem lehet gond de a kopás és az ezzel együtt járó megnövekvő mértékű átfúvás, az üzemanyaggal való feldúsulás már igen, ebben az esetben valóban célszerű a nagyobb bázisszámú (A3/B4-es) olajokat használni.
" ... A szabvány szerint azonos határértékeknek kell megfelelniük kopás terén, de mérési eredményeket nem találtam, így nem tudom, hogy hasonló eredményeket tud-e a két olaj. .... "
A kopási teszteket tapasztalatom szerint egyetlen (kenőanyag)gyártó sem teszi közzé de a rendelkezésemre álló infók szerint a jelenleg gyártott mid SAPS és low SAPS (C1, C2, C3, C4) olajok ebből a szempontból felveszik a versenyt a "hagyományos" olajokkal.