Keresés

Részletes keresés

Elm Creative Commons License 2003.08.18 0 0 637
Es kit gyoztel meg? Az eladot, vagy a bankost? :-)
Előzmény: Ati-pati (636)
Ati-pati Creative Commons License 2003.08.18 0 0 636
Sziasztok!

Nálunk már csak a pénz felvétel van hátra, mikor is közölték, hogy az eladónak alá kell írni egy ügyvéd által ellen jegyzett papírt arról, hogy a pént megkapta, és majd csak ezután kaphatja meg a pént.
Ekkor dobta le az agyam az ékszíjat.

Ati-pati

RatKid Creative Commons License 2003.08.17 0 0 635
re:)

hétfőn megyünk az erste bankhoz, ott van lakásépítésre hitel...úgy értve, hogy a telekre is adnak hitelt. egyelőre beszélünk ott vkivel, aztán majd meglátjuk. van szocpol is.

nem tudjátok, hogy található-e vhol olyan táblázat, amin szerepelnek a havi törlesztés összegei az erste bank tükrében, 15...20...25 évre? én nem találtam az erste honlapján.

szerintetek 7(bruttó)-millióból ki lehet hozni egy kis házat? én könnyűszerkezetesben gondolkodom, nem tudnátok ajánlani vmit? pannon-investet nézegettük, de mintha drága lenne egy kicsit...nincs olcsóbb, ami megbízható is azért?

GCS Creative Commons License 2003.08.14 0 0 634
Köszi, bár ezzel elbizonytalanítottál egy kicsit...
Nagyon remélem, az építő tudta, mit írhat be, mert nem kis összeg múlik(múlhat) rajta.
Majd megírom, mi lett, bár az még odébb van
Előzmény: Elm (633)
Elm Creative Commons License 2003.08.14 0 0 633
"5) Építési költség a következő kiadásoknak ténylegesen megfizetett, lakásra jutó hányada:
a) a lakás, a lakóépület szerkezetének, közös használatra szolgáló helyiségeinek és központi berendezéseinek építési költségei,
..."

Ha nektek ez igy van az adasveteliben, es a bank azt elfofadta, akkor meg tok8, hogy mi van a szamlan, olyasmi legyen, ami a szerzodesben szereplo kitetellel azonos, vagy arra rahuzhato...
de akkor is fura. Nem szoktak szeretni...

A fenti idezetbol a kozponti berendezesnek elfogadjak az altalanam mozdithatatlan dolgokat, amiket koltozesnel nem visz magaval altalaban az ember - de semmilyen butort, meg beepitettet sem altalaban. Ezert fogadjak el a cirko, futotest, wccsesze, kad, zuhanykabin, stb. dolgokat... de butort nem - holott nyilvanvalo, hogy egy beepitett szekrenyt, de altalaban a konyhaszekrenyet sem viszi magaval senki.

Szoval porba cseresznye akkor...

Előzmény: GCS (632)
GCS Creative Commons License 2003.08.14 0 0 632
A lakásunk 100%-os költségvetésében benne van a beépített konyhabútor + egy beépített előszobai szekrény is külön összeggel+beépítési díjjal. Ezt a költségvetést a kivitelező a bank számára készítette, csak tudja, mit lehet beleírni (én nem értek hozzá, mi lehet benne, mi nem, csak kb.)
A konyhaszekrényt nem a kivitelezőtől kérjük, ezért azt leveszik a vételárból és nekünk kell számlát bemutatni róla.
Előzmény: Elm (631)
Elm Creative Commons License 2003.08.14 0 0 631
Konyhabutort SEHOL nem fogadnak el szvsz.
Tok8 mit irsz ra, hacsak nem csinaltatod, es a
szamlan "faaru", "deszka", vagy effele szerepel...
Előzmény: GCS (630)
GCS Creative Commons License 2003.08.13 0 0 630
Van valakinek tapasztalata/tippe arról, hogy a bankok elfogadják-e a konyhabútorról úgy a számlát, hogy az áll rajta: "elemes bútor garnitúra", vagy konkrétan szerepelnie kell(ett) volna rajta annak, hogy "konyhabútor"
Köszi
cs
Tofi Creative Commons License 2003.08.12 0 0 629
Hali!
Örülök, hogy jól informáltalak, igyekeztem :-))
A sorbanállást sehol sem fogod megúszni, de ha új lakást néztek, akkor - a jelenlegi ismereteim alapján - a CIB a legjobb, mert nincs értékbecslés (kösz az infót Infomaker), megadják ugyebár a vételár 70%-át max (a személyes hitelkerettől függően).
Én most kvázi biztos, hogy velük fogok "együttműködni", de azért ha olvassa CIB-es, akkor ne bízza el magát :-D
Előzmény: A PROFI (628)
A PROFI Creative Commons License 2003.08.12 0 0 628
Tofi!

Én is beszéltem velük és hasonlókat mondtak, mint Te, vagyis a szerződéstől megfogalmazásától függ a hitel összege. (nagyon egy húron pendülsz a CIB ügyfélszolgálattal :-)) )
Közben beszéltem egy társasház építéssel és forgalmazással foglalkozó céggel is, ők azt mondták, hogy náluk - mivel kulcsrakész házakat értékesítenek és nem a lakóközösség építteti a házat - a 11 millióra lehet hitelt felvenni. Éppen ezért ők nem úgy hírdetik a lakást, hogy 140e + 80 e telekhányad / nm, hanem 220 e / nm.

Köszi a gyors választ, valamennyire megnyugodtam, de valószinűleg nem kerülhető el az OTP-s sorbanállás :-(

Előzmény: Tofi (627)
Tofi Creative Commons License 2003.08.12 0 0 627
Szia!
Attól tartok igazad van, a kamattágomatás stb... csak a lakásra, a telekár nélkül.
De ezt elsősorban építésnél hangoztatják. Ha a szerződésben külön tüntetik fel, akkor szerintem arra nem kaptok hitelt (tehát a hitel a 7 milla * 0,7), ha viszont úgy kötitek, hogy az ingatlan értéke 11 milla (semmi részletezés), akkor 11 milla * max 70%-ot kaptok hitelbe.
SZVSZ... Pontos információ a bankoktól, melegen ajánlom a CIB-es ügyfélszolgálatot, én az utóbbi napokban többször is beszéltem velük és nagyon felkészültek (legalábbis nekem mindeig tudtak válaszolni, pedig - nem szándékosan - próbáltam bekavarni őket :-)))
Előzmény: A PROFI (626)
A PROFI Creative Commons License 2003.08.12 0 0 626
Sziasztok!

A párommal új lakást szeretnénk, ezzel kapcsolatban kérném a segítségeteket.
Szóval új, társasházi lakásról van szó, a lakás ára legyen 7.000.000 Ft + 4.000.000 e telekhányad / négyzetméter. Ez összesen ugye 11 milla. Azt szeretném megtudni, hogy a hitelösszeg meghatározásánál figyelembe veszik-e a telekhányadot, vagyis a lakásnál 11.000.000 Ft 70%-a a felvehető max. hitel vagy csak 7.000.000 70%-a.
Többféle verziót is hallottam, a legutóbbi szerint a telekhányadot ki kell fizetnünk (4 milla) készpénzben, a fennmaradó 7 millió-ra vehető fel 70%, ami 4.900.000, és a 30% önrészbe (2,1 millió Ft) beleszámítja a bank a szocpolt.
Mi erről a véleményetek?

Elm Creative Commons License 2003.08.12 0 0 625
Nekem nem volt azert akkora gaz, egyreszt puding ember vagyok, es nem szivesen csapom a balhet szegeny ugyintezo nenivel - aki mindenrol tehet, de hat ennyit ert hozza. Masreszt azert, mert - gondolom sokakkal ellentetben - nekem tobb onerom volt mint amit a koltsegvetesbe irtam, tehat nem allt az epitkezes a csuszasok miatt.

A lakasvasarlas egyszerubb, foleg a hitelfelvevonek, nem kell tobb ertekbecslessel meg reszfolyositasokkal kuzdenie. Az altalaban lenyegesebben flottabbul megy - persze az idotenyezo az mar a banktol fugg...

Előzmény: Tofi (623)
Elm Creative Commons License 2003.08.12 0 0 624
Aaa, a biztositas csak egy kis egyeb kotelezettseg a banktol, a max. hitel nagysagat felulrol csak az ingatlan(ok) HB erteke korlatozza, semmi mas.

A biztositast a kozponti hitelbiralatkor irhatnak elo, kesobb nem. Ha mindket embernek regota, stabil munkahelye van, akkor valszeg nem is kernek. Igazandibol nem tul nagy problema, ha ugranak a munkahelyek is - marmint a banknak -, vagy meghal(nak) az ados(ok): a zalogtargy megvan, ennyi. A biztositas csak egy plusz.

A befektetos biztositas az tenyleg huzos. En simat kotottem, igaz, ekkor a penz megy a lecsoba, de hat ez van. Ez csak valami 3e huf koruli, ennyit meger, hogyha elb*sznak a zebran, akkor ne lakoltassak ki a csaladot...

Előzmény: ipsi (622)
Tofi Creative Commons License 2003.08.12 0 0 623
Részvétem Elm!
Végigolvastam, rögtön elfogott a pánik-hangulat... Szerencsére én nem építkezni fogok, de sejtem, hogy a "sima" vásárlási hitel sem lesz olyan egyszerű, mint szeretném (meg egyébként is lehetne).
Na mindegy, lakás kell, szóval végigszenvedem majd...

Köszi az "élmény"beszámolót, remélem én pozitívabbat tudok majd közzétenni. Már most elkezdem irkálni a dolgokat, ugyan még sehol sem tartunk, mégis szarakodnak (ennyire királyok :-))

Előzmény: Elm (621)
ipsi Creative Commons License 2003.08.12 0 0 622
Mindig tanul az ember valami ujat.
En naivan olyasmire gondoltam, hogy ha a bankra testalom az eletbiztositasomat (tegyuk fel, hogy egyebkent nem kert volna biztositast tolem) akkor nagyobb osszegu hitelt kaphatnek (mintha jelzalog ala vettem volna egy masik hazat is), pl az eletbiztositas ertekenek 70-80%-at, ergo az onresz csokkentheto lenne.

De gondolom ilyen a gyakorlatban nem igen letezik.

Na es olyankor mi van vajon, ha a bank nem ker kiegeszito biztositast, mivel mindket adostars kereso, viszont x ev utan mar csak 1 kereso marad (pl. asszony gyesen lesz) akkor hiteltorltesztes kozben szolitanak fel,h kossek biztositast?

Az is eleg aggaszto, hogy egy pl. 10 milliot fizeto biztositas (ha ennyi a hitel) eleg brutal havidijjal rendelkezik, jelentosen no a havi kiadas igy.

Előzmény: Elm (615)
Elm Creative Commons License 2003.08.12 0 0 621
Bocs, pontosabban ITT.

(f*szom a nagybetukisbetube)

Előzmény: Elm (620)
Elm Creative Commons License 2003.08.12 0 0 620
Akit erdekel, talal egy hitelugyintezes.doc-ot itt... csak eros idegzetueknek... :-)
Előzmény: mEdvE (619)
mEdvE Creative Commons License 2003.08.12 0 0 619
Mesélsz nekünk a szívásokról? Tudod, mindenki okulására...
Előzmény: dez1 (616)
Elm Creative Commons License 2003.08.12 0 0 618
gúd kerdes... Esetunkben nem is lehet, hanem kell, megpedig a hitel futamidejere - vagy hosszabbra - kell kotni (hitelszerzodesben rogzitve). Ha elobb letudod a hitelt, akkor ket dolgot tehetsz: mivel a biztositas valojaban fuggetlen a hiteltol, ezert kiszallhatsz belole - valszeg veszteseggel, vagy, ha tovabb akarod fizetni, mert nem akarsz veszteni rajta, akkor a kedvezmenyezettet megvaltoztatod, es a bank helyett a feleseg/ferj/gyerek/akarki lesz. Valoszinunek tartom, hogy ehhez a bank engedelye sem kell, hiszen Te vagy a szerzodo, tehat a kedvezmenyezettet barmikor megvaltoztathatod, viszont nekem benne van a hitelszerzodesben, hogy a futamido alatt koteles vagyok fenntartani es fizetni a bankra kedvezmenyezett biztositast, ha nem teszem az sulyos szerzodesszeges, es azonnal felmondhatja a bank a hitelszerzodest. De ha az mar lejart az elotorlesztes miatt, akkor tehetem...
Szvsz. :-)
Előzmény: Nőgyógyász (617)
Nőgyógyász Creative Commons License 2003.08.11 0 0 617
ha a fentieknek megfelel a meglevo biztositasod (es a hitel futamidejere van min. kotve)

Apropó, ez nekem is feltűnt, hogy konkrét futamidőre lehet kötni az életbiztosítást. Mi van akkor, ha előtörleszted a hitelt, és nincs rá többé szükséged?

Előzmény: Elm (612)
dez1 Creative Commons License 2003.08.11 0 0 616
Éh az ELső Lakáshitel Kft-n keresztül vettem fel FHB lakáshitelt. Végig szívás volt - holnap jár le a módosított határidő, és ma utalták a lóvét.

A díj végül is kedvező, de senkinek nem ajánlom, inkább közvetlenül az FHB-t.

Elm Creative Commons License 2003.08.11 0 0 615
Vegulis igen.

Ha az egyeduli ados (vagy az adostarsak kozul) kereso, akkor elofordul, hogy a biztonsag kedveert kernek egy eletbiztositast a bankra kedvezmenyezni (nalunk tolem, mert az asszony ment gyesre, ergo gyakorlatilag egyedul keresem a penzt, tehat a banknak en szamitok). Ilyenkor, ha halaleset van, akkor a biztosito kicsengeti a penzt a banknak - mert O a kedvezmenyezett -, az pedig kiegyenliti a meg hatralevo tartozast belole, letakaritja a jelzalogot, ES a maradek penzt meg meg is kapja az ozvegy.

Altalaban a hitel melle meg lakasbiztositast is kernek, szinten a bankra engedmenyezve. Ekkor meg ugy nez ki, hogy ha beazik a teto, akkor szokasos biztositos moka (kijonnek, felmerik, stb), Kifizetik a BANKnak a penzt, es te azt megkapod, ha a zalogtargyban visszaallitod az eredti allapotot. Tehat a szamla alapjan kicsengeti a bank. Ha nagy a kar, akkor reszfolyositas is lehetseges.

Ha nincs eletbiztositas akkor tenyleg viszik a hazat. Vagy akkor, ha csak nem akarsz fizetni. De az mas dolog...

Előzmény: ipsi (613)
Tofi Creative Commons License 2003.08.11 0 0 614
Szia!
Nem minden esetben van ilyen, ez is egy lehetőség, amivel a következőt éred el: véletlenül eltávozol az élők sorából úgy, hogy még vannak tartozásaid a bank felé. Na életbiztosítás nélkül mit csinál ilyenkor a bank? Fogja a házat, amiben még lakik az asszony és a gyerekek és elveszi tőlük.
Ha viszont van életbiztosításod, akkor ő a biztosítótól megkapja a pénzt, a lakás tehermentessé válik, a szeretteid (vagy akik ott laktak a házban / lakásban :-)) pedig élhetik tovább az életüket, nem kell új otthon után nézni.

Legalábbis én ezt így értettem...

Előzmény: ipsi (613)
ipsi Creative Commons License 2003.08.11 0 0 613
Ezzel azt akarod mondani, hogy a bank azonkivul, hogy jelzalog ala veszi a hazat meg egy a haz ertekenek megfelelo erteku eletbiztositast is ker amiben o (a bank) a kedvezmenyezett????

Remelem en ertek felre vmit, mert ha szegeny tulaj elhalalozik, es senki sem fizeti a reszletet, akkor a bank viszi a hazat ez idaig ok. De emellett meg eletbiztositas is?

Ipsi

Előzmény: Elm (612)
Elm Creative Commons License 2003.08.11 0 0 612
En kotottem egy ujat, nem befektetoset, es nem tudom benne a reszleteket, de az biztos, hogy az kellett bele, hogy halalesetre a lakas ertekbecslo altal adott keszerteke legyen a biztositasi ossszeg. Ezentul nem tudom mi van benne, meg mi kell egyaltalan (pl. nem halal, de munkakeptelenseg eseten mi van).
A lenyeg, hogy a kotvenyt kellett bemutatni, es kesz, tehat, ha a fentieknek megfelel a meglevo biztositasod (es a hitel futamidejere van min. kotve), es atiratod a kedvezmenyt a bankra, akkor szvsz el kell hogy fogadjak.

Kerdezd meg a bankban, hogy mi kell bele pontosan, es utana el kell fogadniuk szerintem.

Előzmény: ipsi (608)
Infomaker Creative Commons License 2003.08.11 0 0 611
ezt én írtam a CIB ről, és ezt sokan nem tudják,pedig jó dolog.
Előzmény: ipsi (608)
Elm Creative Commons License 2003.08.11 0 0 610
Biztos, hogy a telek nem szamit. Lakas, lakashasznalati jog, berlemeny, ezek szamitanak. Telek tuti nem.
Előzmény: Norcee (609)
Norcee Creative Commons License 2003.08.11 0 0 609
Köszi Elm a gyors választ!

Még egy kérdés, ugye jól tudom, hogy ingatlan nem lehet a nevünkön a szocpol igénylésekor, másik telek viszont lehet? Sehol nem találom erre a választ, pedig most van egy telek nagyon olcsón, amit megvennénk, de nem erre építenénk, hanem egy másikra. Aki tudja, vagy volt már hasolnó szituban kérem válaszoljon!

Norcee

ipsi Creative Commons License 2003.08.11 0 0 608
Haliho!

Koszonom az infokat, a hitellel kapcs. Idokozben erdeklodtem az egyik lakoparknal es ok epp a CIB-bel vannak kapcsolatban, es naluk ervenyes az amit az egyik hozzaszolo is irt, vagyis az uj lakas vetelaranak a teljes 70%-at megadjak hitelnek, nem szamolnak hitelbiztositasi erteket, meg ilyesmit. Ugy latszik akkor, hogy banktol fugg a dolog.

Lenne egy ujabb kerdesem ugyanakkor. Vajon a befektetesi celu eletbiztositast be lehet vonni valahogy a lakashitelbe? (pl. hogy a bank lesz a biztositas kedvezmenyezettje) Ha igen, milyen modon?

Ipsi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!