Kereskedőként érdekelne a véleményetek valammint a tapasztalataitok a különböző tipusú tetőtéri abalakokról (VELUX, FAKRO, SCHINDLER, ROTO, OMAN, EUROLUX stb.)
- Roto: Német. jó és drága, inkább a műanyag ablakokra specializálnak...
- Velux: Dán. jó és drága, inkább a faablakra...
- Fakro: Lengyel. kicsit gyengébb minőség és olcsóbb mint az előzőek.
- RoofLITE: a Velux-nak egy gyártmánya, kicsit gyengébb de jóval olcsóbb. Ez ugyanaz az ablak mint a Baumax-ban kapható AXIS vagy az OBI-ban kapható CMI, és még sok helyen sok néven. Közös bennük, hogy a szárny jelzése szerint mindegyik www.dakstra.com
- Optilight: A Fakro-nak egy gyártmánya, még egy fokkal gyengébb de olcsóbb.
- Okpol: Lengyel. gyengébb és olcsóbb
- Oman: Lengyel. gyengébb és olcsóbb (Oman és Okpol egy cég voltak de a tulajdonosok összevesztek...)
- Schindler: Magyar, már csak műanyag ablakot gyárt, hallottam már róla nagyon jót is meg nagyon rosszat is, árfekvését nem tudom.
- 4Look: Lengyel, nem is olyan olcsó de nem is olyan jó.
- Keylite: Írországban gyártott, elég jó minőség de drága.
- Eurolux más néven Faelux: Olasz. Minőségben is és árban is középkategóriás.
Ezeknek mindegyiknek van CE tanusítványa azaz megfelelnek a minimum követelményeknek
Ezeken kívül van még néhány kissebb gyártó, pl: horvátországban a Brabo és csehországban a Fenestra...
Megjegyzem:
- A tetőablakoknál sokkal fontosabb a szakszerű-jó beépítés mint maga az ablak!
Én csak ajánlani tudom őket, ismerem őket személyesen, sokat vásároltak a cégtől ahol dolgozok, és tudom, hogy sok megrendelésük van munkákra. Nagyon megbízhatóan dolgoznak.
Nálunk az irodába FAKRO ablakok vannak, ha jól tudom, kb 8 éve lettek cserélve Veluxról, s nincs velük semmi gond, semmi párásodás, semmi egyéb meghibásodás.
Szóval elégedettek vagyunk vele. Igaz, nincs redőnyünk, csak külső napellenző roló, ha a hőség a gond, s nem akartok kriptasötétet, én ajánlom az AMZ rolót. A fakro meg teljesen rendben van!
Szia, Nálunk éppen a fiúk szobájában van egy VELUX tetősíkban fekvő ablak. Egyikük 3 éves kora, másikuk születése óta abban a szobában lakik. Igazán komoly gondjuk nem volt ezzel az ablakkal. Amikor nagy vihar, zivatar volt, a kisebbik, úgy 4-5 éves koráig átjött hozzánk a zaj miatt, ma (7 éves) már nem. Ezt a zajt lehet csökkenteni egy külső napvédő rolóval, ami nyáron egyébként is jól jön (ilyen a munkahelyemen van). A teljes sötétítést belső árnyékolóval nehéz megoldani, de létezik olyan belső árnyékoló, ami egy sínben van vezetve, így elvileg tljes sötétséget produkál. http://velux.hu/VELUX+termekek/DSP/ Tökéletes megoldást a külső redőny jelent, de elég drága (a mi 78/140-es ablakunkra 93.000 Ft) <a href="http://velux.hu/VELUX+termekek/DSP/" target="_blank">Velux termékek</a> és <a href="http://web02.velux.com/vh/dsp3/!cipc4.shop?tP=0&tP=1&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=&tP=X3&tP=66810&tP=&tP=&tP=&tP=&tVal=&tVal=&" target="_blank">Velux árnyékolók</a> Ha nem lesz radiátor az ablak alatt, akkor hideg érzet és páralecsapódás előfordulhat, nem ajánlott a gyerekágy tetőablak alá helyezése. A redőny csökkentheti ezt a problémát is.
Köszönöm a véleményed. Engem meggyőzött, de a férjem még töri a fejét.Esetleg tudsz valamit a FAKRO ablakokról, mert ott a redőny nem olyan vészes árban.- Köszi Zsuzsa
Sziasztok, a véleményeteket szeretném kérni. Tetőtéri szobában van egy keleti tájolású erkélyajtó+ ablak. A délutáni napból nem jut be semmi és ettől egy kicsit sötétnek érezzük a szobát. Gondolkodunk tetőtéri ablak kialakítására. Sajna a szoba adottsága miatt, a tetőtéri ablak alá kerülne a gyerekágy ( 6 éves a gyerekünk , de még tetőtéri szobában nem lakott). Kérdéseim lennének a következők: a tetőtéri ablak alatt nem lenne fűtés ez tud e gondot okozni ( hőhíd vagy nagyon hideg érzet) mennyire zavaró a már korábban ebben a topicban olvasott esőkopogás hogyan lehet normálisan megoldani a sötétítést és a hőszigetelést ( ha a gyereknél jön a fény felkel!! érdemes e egyátalán tetőtéri ablak ( tetőtéri ablak versus kicsit sötétebb szoba) Mivel egy ablakról lenne szó VELUXOt gondoltunk venni???? Köszi a segítséget Zsuzsi
Azért ne mondj le ilyen könnyen róla.... :) Először derítsd ki, hogy a barátodéknál milyen ablakok vannak. Van rá egy söröm, hogy nem valami ismert márka. 15-20 éve volt egy magyar gyártású tetőablak PETA néven, azzal sokan megszívták, de ebből nem kellene messzemenő következtetéseket levonni. Például nekem is volt réges-rég egy öreg Mazdám, amivel rengeteg bajom volt, de mégsem mondtam utána azt, hogy minden autó sz.r, ezentúl csak repülővel járok :)
(off: a 79-es hozzászólásom eredetileg a pozsoka által feleslegesen nyitott topik nullázása akart lenni, a topikösszevonás után azonban teljesen értelmét vesztette)
Egy barátomék tetőtérben laknak, 15 éve épült társas, minden ablakuk ferde tetőablak. Így embereket még nem láttam utálni az otthonukat. Ha csak megjelenik a felhő, az ablakok már beáznak, ömlik be a víz mindenütt. Emiatt mindegyik deformálódott is mostanra, vagy kinyitni nem lehet, vagy ha valahogy agresszívan kinyitják, akkor a visszazáráshoz kell szerelőt hívni. Mi most kezdünk lassan építkezni, és az ilyen horrorokból igyekszek tanulni (ezért olvasgatom most a topicokat is), tetőablak nem lesz.
Vennék 7db tetőablakot,de nem tudom milyet érdemes.Sok helyen olvastam,hogy Velux a legjobb,persze többségében marketing szövegként.Láttam sokkal kedvezőbb árú Rooflite,Eurolux márkákat, lengetve mindenféle minőségtanusítványokat.Melyiket lenne érdemes venni?
Nekünk Velux ablakaink vannak,elégedettek vagyunk velük,könnyen kezelhető,tisztítható és az utólagosan megvásárolt kiegészítők felszereléséhez nem volt szükség szakemberre,otthonilag megoldottam.
Én is néztem annak idején a Roto-t,de a Velux meggyőzőbb volt,eddig nem is bántam meg! Egyébként találtam egy oldalt,ahol rengeteg információ található a tetőablakokkal kapcsolatban: www.nyilaszarobeepites.hu
majd rájösz,de amugy te papagáj vagy vagy ilyen okosnak érzed magad vagy roto képviselö szerintem mindenkinek van véleménye treta. Beálitás hü ha ez neked ekkora probléma akkor ezek szerint nem sok ablakot álitottál be vagy csak képen láttad, derékszök, átlo ,párhuzam,viz enyi nagyából
egy pár ablakkal volt már probléma,van olyan ács pl,én meg az embereim évente de legalább 2 évente továbbképzésre járunk de nem a jogsi ügybe mert minden megyébe van ember akkár több is aki ablakot szerel szakszerüen mert igazándiból igy kapsz rá garanciát mert volt már olyan gazda vagy ácsnak kikiáltot(faluezermester) ember aki megprobálta berakni és nem igazán jöt ösze és ilyenkor jönnek a problémák és ez a probléma sok helyen áll fent és sokan eben a tudatban élnek hogy az ácsok nem tudják az ablakot berakni normálisan
Biztosan így van, nagyon sokan dicsérik a Veluxot. De nekem pld. a Roto-t is sikeresen beépítették a hullámos Mediterrán cserepes tetőmbe. A nicked gondolom a szakmádra utal és nem a nevedre :). Melyik gyártóval volt rossz tapasztalatod és mi volt az?
Ja, még valami, ne vedd magadra: engem intettek attól, hogy az ácsokkal építtessem be a tetőablakokat. Utólag azt mondom igazuk volt, mivel a gyári szerelőcsapatnak is kis fejtörést okozott a sorolt 848-asok beállítása :). Az ácsok órabérbe csinálták volna, így nem hiszem, hogy kevesebbre jött volna ki a végén.
hát én akkor is a velux mellet voksolok, sokkal jobb tabasztalattom van fellöle mert nem mindegy milyen fedéshez akarod beépiteni .nem mindegyiknek van hozzá tartozéka
Vegulis talaltam Godon egy helyet, ahol van kiallitva Velux es Roto is, megnezem.
A velemenyek tovabbra is erdekelnenek, az elerheto parameterek tul hasonloak, kivancsi lennek tapasztalatokra az egyikkel es a masikkal kapcsolatban is.
Hívd fel a területileg illetékes szaktanácsadójukat, segíteni fog. A beépítés miatt valószínűleg úgyis kell vele beszélned, nekem ő küldte a szervizeseket.
A Roto valamivel olcsobb. A Velux fabol van poliuretanba ontve, a Roto hengerelt acel, Rehau muanyagprofilokkal.
Veluxbol mar lattam muanyagot, Roto-val meg nem sikerult talalkoznom.
Ha esetleg valaki tud olyan helyet Pesten (vagy tole keletre Gyongyosig) ahol megtekintheto eloben a Roto muanyag, az is nagyon erdekelne.
Ha mar vesz az ember, jo lenne megnezegetni es nem a megrendeles es leszallitas utan rajonni, hogy nem tetszik. A neten talalhato kepek nem igazan meggyozoek (se Velux, se Roto). Mar jartam par uzletben, de a legtobb helyen fa, es billeno volt csak, sajnos muanyag es felnyilo sehol...
Szoval ha valakinek meg van pozitiv vagy negativ velemenye egyikrol vagy masikrol, szivesen vennem (akar technikai, de akar teljesen szubjektiv is).