Keresés

Részletes keresés

Paater Altenburg Creative Commons License 2018.11.19 0 0 8782

Miután 1453-ban Konstantinápoly oszmán uralom alá került, minden katolikus vallási-főpapi tisztségnek lett-maradt Rómában betöltője, még ha minden jelképes volt is. Velence esetében valami hasonló történhetett, ennek talán utána nézek (fogyó napjaimban...)

Előzmény: vélemény (8781)
vélemény Creative Commons License 2018.11.19 -1 1 8781

Elolvastam a patriarkák listáját. A Nyugat és Kelet India patriárkája számomra teljesen ismeretlen dolog. Jeruzsálemet értem, címben/rangban nem lehetett lejjebb, mint az ortodox főpap. Velence szerintem ahhoz köthető, amikor még Bizánc fennhatósága alatt állt, lehet hogy Velence érseke már akkor pátriárka volt és Róma nem akarta/merte elvenni tőle ezt a címet. És akkor tényleg Lisszabon a kakukktojás.

Az a furcsa, hogy a spanyolok nem akarták ezt a címet.Nem hiszem, hogy bármiben le akartak maradni a portugálok mögött.

Előzmény: Paater Altenburg (8771)
vélemény Creative Commons License 2018.11.19 -1 3 8780

Köszönöm a bátorítást! Mínuszoló barátunknak pedig sose legyen ennél nagyobb öröme az életben.

Folytatás.

Belem. Az útikönyvek a vonatot ajánlják Cais do Sodretól Belemig, mert az a leggyorsabb. Biztos, de nekünk nagyon közel volt a Praca de Figueiras, ahonnan a 15-ös villamos indult. Le tudtunk ülni mindannyian az ablak mellé. Az út elég hosszú kb 45 perc, nagyjából végig a folyóparton. A Belem toronyig mentünk, ami a Jeromos kolostor után még 2 megálló. De a kolostornál leszállítottak mindenkit, mert előttünk összeütközött egy villamos és a szintén a villamos sínen haladó busz és a busz visszapillantó tükre beleakadt a villamosba. Tényleg. De szerencsére a mi villamosunkon utazott 3 ellenőr pasi, akik a 3 sofőrrel együttes erővel kirángatták és mehettünk tovább. A toronyhoz kicsivel a nyitás előtt érkeztünk, elég sokan voltak, sőt elég sokan akartak be is menni. Szerencsére a biztonsági őr  kihívta a sorból azokat, akiknek LC volt a kezükben, így nem kellett sorba állni. A terasz szép, fentről a kilátás jó. A többi szint egyszerű. De van egy érdekes dolog. Azon a szinten, ahol indul a lépcső felfelé,be kell menni a szárazföld  és az óceán felé néző sarok tornyocskába, le kell nézni balra a lukon és ott látszik egy rinocérosz. Ugyanis Manuel király Indiából kapott egy rinocéroszt és itt a parton össze akarták ereszteni a rinocéroszt egy elefánttal, hogy kipróbálják, melyik az erősebb. De az elefánt elszaladt. Szerencsétlen rinocéroszt el akarta küldeni a pápának ajándékba, de hajó elsüllyedt az állat elpusztult. A lépcsőnél lámpa jelzi, hogy el lehet-e indulni, vagy éppen jön valaki a másik irányból. Ha csipogás hallatszik, akkor jönnek. Alagsorban wc, de csak a személyzetnek. 6€, LC-vel ingyenes.

Mr. Hadley Creative Commons License 2018.11.19 0 1 8779

Van valaki, aki lepontozgat mindent ha nincs kép a hozzászólásban. Valószínűleg van egy kis bibi a gondolkodásával.

Nem kell a negatív pontokat nézegetni, csak a pluszokat.

dalma53 Creative Commons License 2018.11.19 -1 0 8778

Csatlakozom hozzád, már alig várom a folytatást!

Valszeg, aki irigy és féltékeny az negatívan értékéli, de akkor mi a fenének van itt és olvassa? aludjon helyette, majdcsak elmúlik az élete !!!

Előzmény: Törölt nick (8776)
Paater Altenburg Creative Commons License 2018.11.19 0 0 8777

Addig is, még ezt (angolul):

https://en.wikipedia.org/wiki/Manuel_Clemente

Előzmény: vélemény (8773)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.19 -1 0 8776

sziasztok!

Nem is értem, hogy ki a fene képes vélemény beszámolójára NEGATÍVOT adni?? Vajon miért? Én örömmel olvasom minden sorát. Köszönöm

dalma53 Creative Commons License 2018.11.19 0 0 8775

van folytatás ugye ????

Előzmény: vélemény (8774)
vélemény Creative Commons License 2018.11.19 -2 3 8774

Látnivalók folytatás

Arte Antigua Múzeum. A portugál  gyűjtemény zárva. Az európai egy jó kis képtár. Fő attrakció egy Bosch triptichon a szokásos stílusban és mellette egy Dürer kép. Ami nyitva azt kb 1 óra alatt meg lehet nézni. LC-vel ingyenes. A kávézó terasz a folyóra néz.

Sao Vicente templom és kolostor. Közel a Santa Engraciahoz.A kettő között a Santa Claran kedden és szombaton bolhapiac. Felmegy a 28-as villamos, vagy a metro Santa Apolonia állomásától a 734-es kisbusz. Gyalog nagyon meredek. A templom az egyik könyv szerint a város legszebb reneszánsz épülete. Háát, a mai formájában II. Fülöp építtette, abban a 60 évben amikor Portugália spanyol megszállás alatt volt. Az épület annyira barátságos, mint II. Fülöp volt. A kolostorban viszont közel másfél órát töltöttünk. Két kerengő csempeképekkel, szép sekrestye, a pátriárkák síremlékei, a Braganza ház kriptája. A emeleten La Fontaine meséinek  illusztrációja 38 csempeképen. Mindegyik mellett 8-10 soros leírás, angolul is. Szöveg nélkül nem érthetők a képek. Kb a harmadát elolvastam, de utána meguntam. Innen tovább a templom teraszára lépcsőkön,  érdemes körbejárni. Jó rálátás a

folyóra és a Santa Engraciara. 5€, LC nem jó.

Diadalív a Rua Argenta végén. Fel lehet menni, lifttel de után még kicsit lépcsőzni is kell. Nyitva este 7-ig, mi sajnos csak sötétedés után  értünk oda.  Akkor is szép volt, de nappal is érdemes felmenni. 3€, LC-vel ingyenes.

Sao Roque templom. Szerencsére a két református útitárs nélkül mentünk, már az ajtóból visszafordultak volna. Minden kápolna nagyon díszes  , a Keresztelő kápolnája még díszesebb. Rómában készítették  csak a legdrágább anyagokból, ott a pápa megáldotta, szétszedték, idehajóztak vele, összerakták. A megrendelő V. János királynak a "Pazarló" volt a ragadványneve.

vélemény Creative Commons License 2018.11.19 -1 0 8773

Köszönöm!

Paater Altenburg Creative Commons License 2018.11.19 0 0 8772

Az Akadémiai Kvtárba csak dec. közepén megyek, addig azért az interneten (mélyebben, mint a wikipédiák) talán majd kutakodok. Üdv.

Előzmény: Paater Altenburg (8771)
Paater Altenburg Creative Commons License 2018.11.19 0 0 8771

Egyelőre csak a magyar, majd az olasz wikipédiáig jutottam. Eszerint vannak "kisebb pátriárkák", ilyen a lisszaboni is. A kat. egyház fő Pátriárkája természetesen a Pápa.

https://it.wikipedia.org/wiki/Patriarchi_in_carica

Előzmény: vélemény (8770)
vélemény Creative Commons License 2018.11.18 -3 1 8770

Köszönöm. Én nem is tudnám, hol keressem.Először azt hittem, hogy csak az érsek szinonímájaként használják a szót, de utána olvastam ezt a szöveget.

Előzmény: Paater Altenburg (8769)
Paater Altenburg Creative Commons License 2018.11.18 -1 0 8769

"Itt vagyok?" Bár Rómában és Lisszabonban lennék. Na végre, komoly és nehéz, érdekes kérdés. Olvasnom kéne hozzá. Adj egy-két napot.

Előzmény: vélemény (8768)
vélemény Creative Commons License 2018.11.18 -3 1 8768

Jaj de jó, hogy itt vagy!

Gondoltam, hogy téged kérdezlek.

Szóval. Lisszabon érseke pátriárka.  A Sao Vicente múzeumában olvastam, hogy az 1710-es években az akkori portugál király megkérte a pápát, hogy adományozzon pátriárka címet Lisszabon érsekének. A pápa megadta.  Gondolom, azért mert a dél-amerikai missziós tevékenységgel sokat segítettek a katolikus egyháznak. De szerintem Madrid érseke nem pátriárka, pedig ők is térítettek. Párizs érseke sem pátriárka, pedig kiirtották a hugenottákat. Szerinted  a nyugati /katolikus egyházban van más pátriárka is? Lehet valami gyakorlati különbség az érsek(esetleg prímás érsek) és a pátriárka között vagy csak az elnevezés?

Előzmény: Paater Altenburg (8767)
Paater Altenburg Creative Commons License 2018.11.18 -1 0 8767

Kösz a hasznos leírásokat. (Azulejo muzeum sajnos nekem kimaradt, sajnálom).

Előzmény: vélemény (8766)
vélemény Creative Commons License 2018.11.18 -3 4 8766

Folytatás

Látnivalók.

Gülbenkian Museum. Nagyon ronda 60-as évekbeli épületben nagyon jó gyűjtemény. Főleg az iszlám csempe, kerámia, szőnyegek és az impresszionista  képek tetszettek. Alaksorban  jó étterem, menü 12,50€. Leves, választós főétel, üdítő, kávé, jó. Belépő 10€, Lisboa card-dal 8€

Palacio Azurara, iparművészeti múzeum. A Santa Luzia kilátónál, 17sz palotában két emeleten gazdagon berendezett szobák. Szép. 2€.

Carmo Museum. A karmelita templom romjai, fent a Santa Justa felső állomásánál. Az épület az érdekes, a régészeti múzeum   egyszerű. 4€, LC-vel 3,20.

Azulejo Múzeum. Ezen a néven még a buszsofőr sem ismerte. Madre Deus néven igen. A templom nagyon szép, a kisebb  kerengő szintén. 5€, LC-vel ingyenes.

Santa Engracia, nemzeti pantheon. A leghíresebb személiségek síremléke illetve csak üres síremlékei.

Itt nyugszik Eusebio is, aki 4 éve halt meg és a 60-as/70-es években olyan híres focista volt, mint ma CR. (CR. nem nagyon láttunk hírdetést, plakátot stb az ő képével. Nem használják ki reklám célra)

vélemény Creative Commons License 2018.11.18 0 0 8765

Ez lehet, mert rajta volt egy normál napijegy.

Előzmény: Jeff. (8764)
Jeff. Creative Commons License 2018.11.18 0 0 8764

Lehetséges, hogy tartalmazhatott még más egységtípusú feltöltést. Egyszerre nem lehet két tarifájú és típusú jegy a kártyán.

Előzmény: vélemény (8763)
vélemény Creative Commons License 2018.11.18 -1 0 8763

Elkérte a kártyát, a Via Viagemet és azt mondta, hogy nem jó, adta a másikat.

Előzmény: Jeff. (8762)
Jeff. Creative Commons License 2018.11.18 0 0 8762

"Kiderült, hogy mi a különbség a 7 colinas és a Via Viagem kártyák között. Az előbbire hajó jegyet is lehet rátölteni."

Biztos, hogy ez egy különbség volt? : )

Nekünk a Via Viagemre lett töltve ugyanilyen kompjegy, ugyanott, ugyanennyiért. Emlékszem, rögtön a pénztáros hölgy elé toltam a már meglévő kártyákat, hogy nehogy újabbakra töltse fel. Nem volt probléma. : )

Előzmény: vélemény (8760)
vélemény Creative Commons License 2018.11.18 -2 2 8761

Szállás. Pontosabban szállások. Mert két szállásunk is volt. Eredetileg 4 éjszakára foglaltunk  a Residencial Florescenteben. Nagyon jó hely, a Rua  San Antaon, közvetlenül a Restauradores mellett, szemben is egy színház, mellette is egy színház, számos étterem. A szoba szép, ágy kényelmes, fürdőszoba új, reggeli bőséges. Több útikönyv is ajánlja. Augusztus elején foglaltuk, 75€/szoba/éj áron. Szeptember  közepén törölte a Wizz a  kifelé járatunkat,  egy nappal korábbra tettük az utazást.

Viszont arra a +éjszakára ebben hotelben már 126€/ szoba/éj lett volna az ár, több mint a duplája. Ezért arra az éjszakára keerstünk egy másik hotelt. Pensao Londres a Gloria Elevador felső megállójánál. Bevállaltuk a 4 ágyas szobát, 89€/éj, saját fürdővel. Egyszerűbb környék, szemben egy jó söröző, egyszerűbb épület , egyszerűbb de tágas szoba. Kevésbé bőséges de jó reggeli. Ha számít az ár, abszolút bevállalható.

vélemény Creative Commons License 2018.11.18 -2 2 8760

Folytatás

Komp. Hajók mennek a Tejo déli partjára többfelé, Belemből is, Cais do Sodretól is. Mi csak át akartunk kelni a folyón, a legrövidebb utat választottuk. Cais Do Sodretól a szemben levő Cacillas nevű helyre. 10-15 percenkén kb 10 perc alatt  megy át. Kiderült, hogy mi a különbség a 7 colinas és a Via Viagem kártyák között. Az előbbire hajó jegyet is lehet rátölteni. Ezt a kártyát is ki kellett váltanunk, ez is 50 cent, a jegy retúr 2,50€. A hajó nagy emeletes, helyiek maradtak lent, mi felmentünk, ablak nyitható  jó fotókat csináltunk a  hídról, Alfamaról, de el lehetett látni egészen a Belem toronyig. Itt is ki kellett szállni, körbementünk, kezeltük a jegyet és visszaszálltunk ugyanarra a hajóra.

Hirdetnek hajókirándulásokat,  az express tour, amelyik Cais do Sodre és Santa Apolonia között jár  45 perc és 15€, a hosszú túra 1,5 óra, kimegy Belemig 25€, mindez egy welcome drinkkel ( ami biztosan jinjinha) 35€.

Mindenképpen érdemes használni a tömegközlekedést, mert nagyon meredekek a lejtők és emelkedők. Meredekek és  nagyon csúszósak!

Sidalina Creative Commons License 2018.11.18 0 1 8759

Igen!!!

Előzmény: vélemény (8757)
minden_nick_foglalt Creative Commons License 2018.11.18 0 0 8758

Szuper vagy - köszönöm. Minden évben megyek októberben, akkor tehát meg vagyok mentve! :-)

Előzmény: Jeff. (8755)
vélemény Creative Commons License 2018.11.18 -1 4 8757

Folytatás

Felfedeztük a 12-es villamost. A Praca do Figueirasról indul körjáratként. Megkerüli a várat, megáll a Santa Luzia kilátónál, a Senél, a Baixat érintve megy vissza. Kétszer is végigmentünk este 8 után, többnyire csak mi voltunk, max 20 perc, kellemes.

Santa Justa lift.Reggel fél 10-kor azonnal be tudtunk szállni, délben lefelé ugyanúgy. De akkor már lent állt a sor. Délután is, este is sokan voltak, több lépcsőfordulónyi hosszúságban állt sor. Fent fel kell menni még a csigalépcsőn, nagyon jó  kilátás.

Elevadorok. Nem akkor indulnak, amikor megtelik, hanem menetrend van. Napszaktól függően 10-12 perc. Retúrjegy helyszínen 3,70€.

Elevador  do Gloria, a Restauradoresról indul. Fent jobbra a Sao Pedro Alcantara kilátópont és park. Padok, sült kolbászos, forralt boros, jópofa. Balra 2 perc a Sao Roque templom.

Elevador do Bica. A leghosszabb és legmeredekebb. A lenti bejárat egy kapualj, fentről nézve is olyan, mintha a házból jönne ki. A lenti megálló nagyon közel van a Ribeira piachoz. A térkép a fenti megálló közelében is jelzett egy kilátó pontot, a Santa Catarinat, de mi a piacot választottuk.

Folytassam?

vélemény Creative Commons License 2018.11.17 -1 3 8756

Éjjel jöttünk haza Lisszabonból, nagyon jól sikerült. Gyönyörű időnk volt, még felhőt sem láttunk, nem is fűtöttünk, a kabátomat is csak a  Sintra- Cabo napon vittem magammal és a Cabon töltött 30 percre vettem fel.

Néhány tapasztalat, megpróbálom röviden. De így is több részlet lesz.

A Wizz a Terminal 1-re érkezett, viszont a terminal 2-ről indult. A metro a terminal 1-nél van, onnan shuttle busz megy a 2-re. A felirat szerint 3 perc a busz út  és 7 perc a várakozás. Számolni kell ezzel az extra idővel.

Közlekedés. Két dolog biztos, a metro és a gyaloglás. A busz és a villamos bizonytalan.  Előfordulhat, hogy egy járatra 20 percet kell várni, majd utána 5 percen belül jön egymás után három. A nagyobb megállókban ki vannak írva a járat megállói, a kisebbekben nem. A járműben nincs kiírva semmi, a 15 és a 28-as-ös villamoson bemondták a következő megállót.Amit vagy értettünk vagy nem. Viszont minden busz és villamos vezető nagyon segítőkész volt,megmondták, hogy hanyadik megállónál kell leszállni,  szóltak , amikor odaértünk, sőt többször mutatták is, hogy onnan merre kell mennünk.

Végigmentünk a 28-as vonalán, nem kellett volna. A Baixan szálltunk fel, nyugati irányban a Bairro Alton a a végállomásig mentünk. A villamos tömve volt. Úgy gondoltuk, hogy a végállomáson fent maradunk és leülve megyünk visszafelé. Rajtunk kívül másik 20 ember gondolta így, de le kellett szállni. Ki is volt írva, a sofőr mindenkit leszállított. Nem lehetett egy jeggyel két utat megtenni. A villamos kicsit előre ment, az ülőhelyeket elfoglalták azok, akik már ott sorakoztak. Visszafelé a Prazerestől Martin Monizig 1 óra 10 perc volt az út. Nagyon hosszú. Tulajdonképpen az Alfama érdekes igazán, a többi so-so.   A keskeny utcákon az autók is a villamos sínen haladnak, a parkoló autók mellett többször nem fértünk el, vagy valaki éppen parkolni próbált. De egyszer 5  percet azért vártunk, mert valaki a sínen hagyta a kocsiját és bement a mellette levő boltba.  Néhány fiatal magyar lány pedig  egyenként készpénzzel fizetett,  mindenki megkérdezte, hogy kártyával is fizethet-e és hosszan tárgyalták, hogy ennyiért felszálljanak-e.  Vonaljegy 2,90€.

A villamosok  azért is ritkábban járnak/többet kell várni rájuk, mert rájöttek, hogy ebben pénz van.

Már nem csak a tömegközlekedés sárga villamosa , hanem különböző extra fizetős  szerelvények is. öldek és pirosak, Castle Tram Tour, Hill Tram Tour. Ezeken persze mindenki ül. Utazási irodák kibérelnek egy-egy villamost, ahol népviseletes leányka osztogatja jinjinhat.

Folytatás következik.

Jeff. Creative Commons License 2018.11.15 0 0 8755

A kártya érvényessége egy év. Lejárta után a rátöltött egységek áttehetőek egy másik új kártyára. Egyedül csak az kerül költségbe.

Előzmény: minden_nick_foglalt (8754)
minden_nick_foglalt Creative Commons License 2018.11.15 0 0 8754

Oké, talán gazdára lel - eddig mindenki előbb utazott, mintsem oda tudtam volna adni... Ha rajtam marad, akkor jövőre kipróbálom, hogy működik e. Van aki tudja, hogy mennyi a valós érvényességi ideje? Ha tényleg egy év, akkor az egyik 191014-én, a másik 191027-én jár le. Köszi

Előzmény: ezanevem2008 (8753)
ezanevem2008 Creative Commons License 2018.11.14 0 0 8753

az ajánlatot kösz, de mivel 4 nap múlva már érkezem Lisszabonba, és addig viszont már kis hazánkba nem tudok menni, /v. különben a rajta lévő pár euronál jóval drágább lenne a bérlet, ha csak ezért mennék... :-) /, így nem aktuális... de hátha másnak még jól jön majd

Előzmény: minden_nick_foglalt (8741)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!