Keresés

Részletes keresés

Scorpions 65 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10229

Nekem a 22kw-t mellett van 1000l . Szertne többet is . :-)

Majd a nyáron .

Amúgy Kw / 50l a kivánt.

Itt is ezt írják.

http://puffer.hupont.hu/3/puffer-tartaly-meretezese

Előzmény: P-i-s-t-i (10228)
P-i-s-t-i Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10228

ha egy nap 1-2 szer elég begyújtanom vagy csak tennem a kazánra az nekem megfelelne, 10-12 órákat mindenképp szeretnék áthidalni, nyilván nem -20C-os hidegben, de nem is az a tipikus.

elvileg 270 m3 a fűtöttlégtér, ehhez gondoltam a 25kW-os (faelgázosító)kazánt, csak azt nem tudom, hogy nem lesz neki TÚL nagy egy 1500-as puffer tartály

Előzmény: Vezo228 (10227)
Vezo228 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10227

Inkább azt a kérdést tedd fel magadnak, hogy mennyi időt akarsz vele áthidalni?

Egyébként még attól is függ, hogy mennyi időd van fűteni?

Ha ráérsz, mert otthon dolgozol, vagy nyugdíjas vagy, vagy van, aki otthon tudja pakolni a kazánt, akkor érdemes nagyot venned, mert abban több energiát tudsz tárolni, de ha csak napi 3-4 órád van rá, mint nekem, akkro nem biztos, hogy érdemes a nagyot venni.

De én lehet, hogy akkor is nagyobbat választottam volna, ha be tudtam volna vinni a kazánházba.

:)

Előzmény: P-i-s-t-i (10226)
P-i-s-t-i Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10226

Sziasztok!

lenne egy kérdésem 25kW kazán mellé mekkora puffer tartályban érdemes gondolkodni? 1000 és 1500-ös merült de, de utóbbihoz nem lesz kicsit a kazán teljesítménye?

T-omti Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10225

Hali

Mivel amúltkor nem jött rá válasz ezért tettem fel kérdéseimet, az újabb tapasztalatokkal kiigazítva.

"

ÉS ha azt kihajtod teljesen, akkor mennyi energiát kell fordítanod majd arra, hogy felfűtsd a kazánt ?"

Ha hagyom kihűlni kéményen keresztűl, akkor ugyanannyi energiát.

"Zárt el a pillangót, zárd be primer ajtót, hogy ne menjen meleg a kémény felé.."

Ezt a megoldást mindig megteszem,de akkor is a kéményen hűl ki a kazán nagyrésze.

Üdv

Előzmény: joevagyok68 (10221)
T-omti Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10224

Hali

Ez a megoldás nálam nem megoldható.

Hali

Előzmény: nagykunsági (10223)
nagykunsági Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10223

Simán.

Puffert kizárod, esbe elkerülő csapot kinyitod, és a lakásszivattyúval befűtöd a lakásba :))

Előzmény: T-omti (10219)
Orion68 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10222

Akkor tényleg nem tudom mitől van, lehet hallucinálom csak, de az égéstér fekete, a hőcserélők meg tiszták, sokszor fehérek. A füstöt szoktam folytani egy kicsit kb 30-foknyit amikor intenzív az égés (ekkor még nem pukkangat a tűz), a füsthőfok lemegy 350C környékére, ha jobban fojtom, akkor teljesen lelassúl a kazán. Így is egy rakat kg 23kg+5kg szén az alján ég 4,5-5 órát. Majd ha megérkeznek a CR Sestosaim, rendelek egy Belimot is a füstpillangó vezérlésére, addig is nemsokára beüzemelem az RTE3E-t, hogy a primér ajtóval tartsam kordában a füsthőfokot valamennyire (még ki kell találjam a megfelelő elektronikus vezérlést hozzá).

Előzmény: joevagyok68 (10218)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10221

állandóan ezen rugózol ! :-))

Van lengőnyelvesed az esbe-t elkerülő ágban

Mert ha igen...

Zárt el a pillangót, zárd be primer ajtót, hogy ne menjen meleg a kémény felé..

Majd ami a kazánban maradt az szépen "elhasználódik" fűtésre...

-vagy felgravitál a puffrebe,

- vagy a fűtőköri szivattyú szedi ki..... ha 2T-s a puffer bekötésed..és olyanok a hidrailikai voszonyok, hogy átkeringet az akkor kinyíló nyelvesen keresztül... !!

mint itt is látszik..

3.50-nél kezdődően..

"Nem is gondoltam, mennyi forróvíz marad még a kazánban."

Mesélj..mennyi ?? :-)

ÉS ha azt kihajtod teljesen, akkor mennyi energiát kell fordítanod majd arra, hogy felfűtsd a kazánt ?

Amúgy milyen is a puffered bekötése ?

Előzmény: T-omti (10219)
T-omti Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10220

Hali

Túlságosan intenzív az égésed, ezért a kéményen rengeteg meleg eltávozik nálad.

A füstcsövet picit elzárnám, hogy 320fok-ra essen a füsthőd, és akkor talán a kazánod se fog hírtelen felfutni.

A 72fokos patron lehet, hogy sok neked, én azt is csökkenteném a ladomatban, ha az első nem jön be.

Az 1000L pufi tényleg kevés, de a 2000L a minimum neked,ehez a kazánhoz.

Üdv

Előzmény: Orion68 (10217)
T-omti Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10219

Sziasztok

Vajon, ha a kazánvédő körben 60 fokos vtc szelep van, és alatta üzemeltetem a szivattyút, akkor csak a kazánkörben megy a keringés, vagy valamennyi megy a pufiba is ?

Ki lehet-e szedni a 60 fok alatti vizet a kazánból ?

45-60 fokig kiváló volna még fűtésre .

A 2 érzékelős Solár vezérlővel kilehetne szedni, de csak a VTC-ben  lévő patron hőmérsékletéig.

A füsthőmérsékleten alapuló vezérlésnél, a felfűtés után a kazánban lévő hőmennyiség elvész a kéményen.

Most azt csinálom, hogy időközönként lemegyek a kazánhoz, és mivel a pufi alsó hőmérője a keringetések miatt keveset mutat, a kazán termosztátjának vészindításával utánatöltöm a puffert.

Nem is gondoltam, mennyi forróvíz marad még a kazánban.

Vélemények ?

joevagyok68 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10218

"valószínűleg a tüzelés végén, parázskor a beszivárgó hidegebb víz kicsapódást hoz létre,"

Az akkor már pont nem !

Előzmény: Orion68 (10217)
Orion68 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10217

Nálam kb 62-63C-nál indít a kazánvízre, a füstre kb 150C felett, semmi gond amíg van intenzív tűz és melegszik a rendszer. Amikor már 70-80-felett van a vége és elfogy a tűz, a puffertöltés leáll és csak akkor indul újra ha a vészkeringtető 88C-ot mér a kazán tetején, akkor addig tölti a puffert, míg leesik 86-ra (ezek az érték az én rendszeremre jók), így a puffer célhőmérséklete a 86-88C tartományra van beállítva (alatta már visszahűteném).

Nekem a 70/70/70C töltés felett kell figyeljek, hogy lassítsam a kazánteljesítményt, mert a kazán gyorsan felfutma 90C felé és a Laddomat szivattyúja képtelen elvinni a forró vizet, így 80/70/70C állásnál a töltő víz 90C-96C a radiátorköri vészhűtés még nem tud elindulni, mert a puffer alján még nem nőtt a hőmérséklet. 43kW kazán 150L víz a kazánban, kb 300L a rendszerben és 1000L-es puffer 2 hőcserélővel, azaz 970L, tudom kell még 1000L puffer hogy nyugodtan aludjak és kényelmesen működjön ez rendszer.

Van egy nyelves visszacsapóm a puffer töltő ágán, hogy ne keringjen visszafelé a kazán felé a puffer tetejéből, így a kazán gyakorlatilag alig hűl vissza (esti begyújtás után következő este még 40-55C között van, volt már 73C is induláskor, ha reggel gyújtottam be. A kazán 110cm magas a puffer 210cm azonos szinten, egymástól kb 2m csővezés és a Laddomat választja el, a Laddomatból még nem vettem ki a gravitációt engedélyező pöcköt, pedig kéne, mert a kazán tűztere kátrányosodik egy kicsit így is (tüzelő 12%, max. huzat, 450C kilépő füsthő, 72C patron), valószínűleg a tüzelés végén, parázskor a beszivárgó hidegebb víz kicsapódást hoz létre, a hőcserélőkön szép fehér és olykor barna a por, korom csak akkor van, ha fojtom a pilalngót.

Előzmény: mislenyi (10216)
mislenyi Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10216

Én is agyalok azon, hogy nem hűti-e vissza a pufit éjjel a kazán. A tervező azt mondja, hogy mivel a kazántermosztát magasabbra van állítva (60 C ), mint a pufin levő kapilláris termosztát, ezért nem hűti vissza (ez 40-re van állítva)

Nem tudom megfigyelni, mert reggel bekapcsol a szobatermosztát és mire kimegyek begyújtani, nem tudom, hogy állt előtte.

Este megnézem, de éjjel nem kelek fel azért, hogy figyeljem.

Előzmény: Orion68 (10214)
Orion68 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10215

Végignéztem a beírásaidat a meglévő rendszeredről. Szerintem ilyen átmeneti időben kis teljesítményen kell hajtd a kazánt (úgy hogy keveset raksz rá, de féóránként), nem fojtva, hátha eltűnik a kátrányod is, mikor hidegebb lesz már kevésbé lesz gond. Szigetelni kell és puffer.... azután hangolni, addig nincs mit, mérni tudsz a Rexivel, de mivel mindkét köröd állandóan működik (kazán és lakás keringtetők) és a hőcserélőd is van, nem tudod másképp adagolni az energiát mint manuálisan (ott dekkolva a kazán mellett...), vagy vállalod a fojtást, pl 65-70C kazánvízre zárod a primér levegőt.

Emeld meg a kéményt és szigetelj jó vastagon 15cm a falakon, 20-30cm a tetőre és ha ez meg van, akkor vagy gáztüzelés vagy pufferes vegyes (puffer nélkül rosszabb lesz mint most). A most érkező rexit kalibráld be (baromira összevissza mennek, van amelyik egész jó, van amelyiknek offsetje van-állandó eltolódás-ez kompenzálható és van amelyik nem lineáris-ezt nem tudod tág tartományban használni), 0C-ra jeges vízbe -ez most nem gond- és közel forrásban lévő vízben 100C fokra és máris mérheted a füstcsőben a hőmérsékletet :D

Előzmény: Hegyi82 (10213)
Orion68 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10214

Most mire vezérled a rendszered? Csak a kazánvíz hőfokára a láncos (mechanikus) szekunder ablak zárásával és állandóan keringtetsz a radiátorokba?

Előzmény: Hegyi82 (10213)
Hegyi82 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10213

nekem most van úton a rexem. nincs még pufferem. füsthőt akarok mérni a rex-el. amig nem lesz meg a pufi, érdemes lenne füsthőre is vezérelnem?

Előzmény: Orion68 (10212)
Orion68 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10212

Szia! Füsthőre nem vezérled? Vagy elég csak a patron hőfokára fűtened? Mert ha nem, akkor miután felfűtötte a puffert és a tűz leégett, a kazánon keresztül visszahűtöd a puffert addig amíg ki nem kapcsol a kazántermosztátod. A füst és a vízhőfok figyelőket sorba kötöd, és velük párhuzamosan (ha Rexit használsz pl) a kazánvíz hőfokát figyelő PID alarmja vészhűtőként indítsa a keringtetést, mert amikor már csak parázs van felfőhet a kazán (tanulmányozd a "gányoló" féle rajzot a Vegyes tüzelés topikból).

Előzmény: kiralyati (10209)
pajaci Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10211

A kazánba beépített termosztát vezérli a keringető szivattyút.

Ha a tiedben nincs, akkor tenni kell bele.

Így keresd : "kazántermosztát"

Scorpions 65 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10210

1. Legegyszerűbb a csőtermosztát a kazán csonkra ( a kazánhoz minnél közelebb az előre menőre).

(Egyszerű nem túl jó)

2. Merülőhüvelyes termosztát. Az előre menőre a csonk közelében . Ehhez be kell építeni egy csonkot amibe a hüvely mehet. Drágább de gyorsabb és jobb.

(van aki a bojler termosztáját használja egy dobozba téve. Így már nem is olyan drága!)

kiralyati Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10209

Szép estét Uraim, megint van egy csomó bajom .Akik régebi fórumozók már ismernek egyike vagyok a sok olyan embernek aki maga szeretne megcsinálni mindent nekem nem mindig  sikerül . Most az a fő gondom ,hogy végre lett (igőm )a szakszeres be épírést megcsinálni de nem tudom mitől indul a szivattyú ha a víz eléri a 60 fokot hogy dolgozon az esbe szelep.sajna a szerelőm még tőlem is hülyéb tipikus vaslapátos figura tegnap majdnem ki is próbáltam de szerencsére időbe elhúzott. minden infót szívesen veszek .

pajaci Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10208

:-)

Előzmény: Wattocsak (10204)
pajaci Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10207

Nálam 270 a belmagasság, padláson van a 100 literes tágulásim, 10cm vastag xps hőszigetelő dobozban, eddig még nem fagyott be soha, szerencsére.

A hurkot ha magasabbra kell vinned, jó lesz az szerintem szigetelve, mert az folyamatosan kapja a fűtés ideje alatt alulról a kazán hőjét.

Előzmény: 2319 (10206)
2319 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10206

kazánház plafonja, 2,75m magasan, a rendszer legmagasabb pontja.

Előzmény: pajaci (10203)
Wattocsak Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10205

Nem akarok ünneprontó lenni, de a leszigeteled a csöved az nem azt jelenti, hogy nem fagy el, hanem azt, hogy nem karácsonykor fagy el a vezeték, hanem szilveszterkor. Tehát a szigetelés csak lassítja a baj bekövetkezését.

Sok helyen a tágulási tartályt meg is fűtötték a fagyveszély elkerülése érdekében, különösen az átszellőztetett tetőtereknél járatos ez. Ma már a mennyezetet szigetelik ezzel a padlás tér hőmérséklete sokkal alacsonyabb mint előtte, tehát a tartállyal és vezetékeivel a padlástérben csak óvatosan, és átgondoltan. A pangó víz is megfagy szigetelés vastagságától függetlenül.

Előzmény: 2319 (10202)
Wattocsak Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10204

Köszi!!

Már csak egyet kérnék. Ezt elmondanád az asszonynak is. Nagy szívességet tennél vele. :-)

Előzmény: pajaci (10199)
pajaci Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10203

Most hol van a tágulásid?

Előzmény: 2319 (10202)
2319 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10202

Ha jól értelmezem, akkor a 7-es ábra szerinti megoldás esetén a tartály lehet a plafon közelében, de a hurokot magasabban kell elhelyezni

a szivattyú emelő magasságánál.

Jól gondolom?

Ha igen, akkor ezt nem nehéz kivitelezni, csak a padlástérben kell a csövet magasra tenii és leszigetelni fagyveszély miatt.

Scorpions 65 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10201

Hú!! Ti tényleg tudtok.

Én csak az egyszerüt ismertem mondjuk annak azért van néhány előnyei talán.

1. Kevésbé levegősödik , már a cső.

2. Olvastam, sőt már láttam is hogy a cső és a tartály azért tud oxidálódni. ( Volt ahol a radiátor csapot is eltömítette nem a szivattyút) Persze az vas cső volt.

3. Talán a legfontossabb hogyha véletlenül felforr a rendszer az előre menő irányába könnyebben tágulhat a viz.

Bocs nem kötekedni szándékoztam.

Amúgy a 7.-8. ábra szerinti az 1. & 3. hibát kiküszöböli .

Ha a 2. nem gond akkor príma.

Talán mégis a 9. az igazi, a klasszikus megoldás.

Még egyszer bocs, hogy bele Koty Koty.( nem kell etetni !!!)

Előzmény: pajaci (10200)
pajaci Creative Commons License 2013.01.05 0 0 10200

Nekem a 7-es ábra szerint van megoldva, azzal a különbséggel, hogy a leszálló ág a kazán, és a szivattyú közé van kötve arra gondolván, hogy áramszünet esetén ne kelljen a víznek átvergődni, az álló szivattyún.

Előzmény: pajaci (10199)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!