Ja, egy 1.8-assal voltunk Lisszabonba, marha jó volt, de nagyon nem ment. Egy Fluence jött velünk odafelé, simán tartotta a lépést előzésnél is, pedig az nem a sportosság szinonímája ;)
Az az egy baja van, hogy nehéz, és a benzinmotorok nem bírnak vele. Egy barátomnak van 3.2-es, manuális, kiba sokat eszik, és egy E46 330i odaveri, fele-2/3 annyi benzinből. Igaz, az Alfa sokkal jobban néz ki, de nem nagyobb. Marhára nem 5-ös BMW szint, inkább egy hármaska, főleg egy Mondeohoz képest. A 2.2 JTS az kevés bele, a turbósba nem bíznék, meg nem vagyok híve a turbós autóknak. Sokszor felmerült már bennem, de csak dízellel venném, 1.9-essel. Vezettem 2.4-es 200le-set, hát az se megy valami állat módon, egy RS octaviahoz képest. Persze szép, ezt le kell írni sokszor :)
Az inkább egy városi tank, elég szűkös lövegtoronnyal. Az értelme konvergál a nullához. Ha az lenne a célom, hogy ijesztgessem az embereket akkor én inkább egy H1-et vennék. :)
Ha igazán bátor lettem volna akkor V6 GTV lett volna az M3 helyett. Na, az viszont nagyon betegágy modell (a sima kétezres már nem annyira). Viszont nagyon szép.
Abban viszont vélhetően igazad van, hogy annál több a vásárló, minél több piaci szegmensben vagy jelen, minél sablonosabb (értsd. kevésbé megosztó) formavilággal. A túlélés záloga vélhetően ez lenne az Alfánál is és csak ugródeszka lehet a Giulia sikere ahhoz, hogy a többi szegmensben megjelenhessenek. Lehet, hogy ez az autógyárak fennmaradásának alapja jelenleg, de nekem fogyasztóként nem kell, hogy tetsszen ez az irány. Egy fapados 114i-re vagy egy 3 hengeres, első kerékmeghajású 2-es tourerre például nehezen lehet azt mondani, hogy prémium. A prémium számomra azt is jelenti, hogy kuriózum a termék, nem pedig tömegtermelésben gyártják, amely ráadásul már csak a BMW embéma miatt drága (csak az embléma miatt szerintem egyre kevesebben fognak felárat fizetni) ugyanis minden másban ugyanaz mint egy középkategóriás másik gyártó modellje. Továbbra is azt mondom, hogy a régi, tradicionális BMW-k (amikor még csak a 3,5,7 /6,8/ szériák voltak, kincset fognak érni).
Ismerősöm nemrég elment új 1-es BMW-t venni a lányának. KIA lett végül fele annyiból, hasonló felszereltség mellett. Egyszerűen nem érezték azt minőségben, hogy dupla annyival többet érne a bajor.
Szerintem nem fog megmenteni egy márkát egy rétegmodell. Már régen lemaradtak a világ elejétől. Pont az a fentmaradás jó útja, hogy sokfélét kell gyártani (lásd BMW) bármennyire is rossznak látod. Valamint fejlesztésre is kell forditani sokat.
Az, hogy mennyire egyformák az autók, szerintem nem igaz. Vannak mindig irányok ebben, amit több tényező is alakit, meg vannak ezen belül érdekesebb és egyszerűbb formák. Pl egy Mazda is aránylag jó formát tud csinálni, pedig régebben nem volt jellemző.
A 159-es és a GT qrva jó modellek voltak, de egyesek itt a 156-ból és elődeiből indulnak ki vélhetően, illetve a 80-as években ragadtak. :) Ex-BMW mérnökök fejlesztették a 159 és GT modelleket és az azutániakat. Ha igazak a számok akkor a hátsókerekes Giulia meg fogja enni az M3-at és az M4-et is... Mindent erre az autóra tettek fel az olaszok és amennyiben minőséggel is párosulni fog a teljesítmény, akkor be fog nekik válni ez a projekt. Ha nem, akkor valóban annyi a gyárnak. Nemsokára kiderül.
Egyébként én ott tartok, hogy inkább egy egyedi Alfa mint egy új vagy újszerű van Hooydonk féle lelketlen BMW. A márka már minden szegmensben jelen van (lassan már kisteherautót is fog gyártani), veti le magáról a tradicionális bajor jegyeket (gondolok itt arra, hogy a 6 henger és hátsókerékmeghajtás szépen, de biztosan mennek a levesbe). A szakállas amcsi Chris Bangle legalább odabaxott a formával, de ez a mostani sablonforma (eltekintve az M4-től) igen középszerű. Audi és BMW lassan egy kutya ez a qrva nagy helyzet és egyik unalmasabb, mint a másik. Ráadásul egyre több van mindkettőből az utakon. Mondjuk az unalom elmondható a mai autók 99%-áról, így ha jön egy izgalmas forma, mely még műszakilag is oké, akkor az odabaxhat ennek a nagy autógyártók által tudatosan képviselt main stream vonalnak, ami egyenlő a középszerűséggel.
majd ha sikerül eljutniuk arra a szintre,amit kb 60 éve egy trabant is tudott,miszerint megtanulnak kilincset,zárat gyártani akkor jó lesz.De nem megy olaszéknak ez se.