Keresés

Részletes keresés

Elm Creative Commons License 2003.09.01 0 0 684
Akkor minosul uj lakasnak, ha a vallalkozonak megvan a TAOR XXXX szama (sajnos nem tudom pontosan, pedig mar nem egyszer szerepelt). Ez jogositja fel ot arra, hogy eladasra epitsen lakasokat. HA ez megvan, akkor szvsz mind1, hogy a telek kinek a neven van. Ha igy veszed, akkor jar a sokminden, ami uj lakasokhoz jar.

Keress utana itt, vagy az epitkezos topikban par honapra visszamenoleg, volt mar a szam.
(az epitot is megkerdezheted, csak hat biztos bologatni fog, hogy persze, megvan.)

Előzmény: Triumphator (682)
Elm Creative Commons License 2003.09.01 0 0 683
Ne hidd el, amit igy elsore ravagnak, a "csak erdeklodok" cimszora szeretnek mindenfele hulyeseget mondani, oda se figyelnek, aztan ha odaallitassza a papirokkal, hogy akkor most hiteligenyles, akkor atnezik es mar ingatjak a fejuket es coccognek...

Szoval, nem akarom elvenni a kedved, inkabb csak a realitasok. A telket a lakashitelnel kutyaba se veszik altalaban, tehat a 14-15M-es koltsegvetes melle kb 70% korul kaphattok - de osszesen. Tehat a hitel+afa+szocpol lehet durvan 10M (mert mindegyikkel egyutt jar a jelzalog), vagyis hitel inkabb csak 7-7,5M. Szerintem, de lehet, hogy tevedek.
Ha a "jol ertlemzem a rendeletet" arra erted, hogy a megelolegezett szocpolt onerokent adjak, akkor az altalaban humbug. Csak akkor, ha mas lakast is bevontok fedezetnek, a legtobb helyen a hitelt "csokkentik" a szocpollal, nem az onreszt (a jelzalogok miatt)

Bankja is valogatja, tehat nem lehetetlen, raadasul a koltsegvetessel lehet picit jatszani (kcsit tobbet adtok be, igy tobb hitelt adnak, de olcsobbat csinaltok vegul), persze nem tul sokat.

Nem vagytok tul optimitak, lehet, hogy van ahol megy igy, de probald ki: ezekkel a szamokkal menj el szemelyesen egy bankba (inkabb tobbe, kis idot ra kell szanni), es probalkozz. Kiderul...

Előzmény: bencsné (677)
Triumphator Creative Commons License 2003.08.31 0 0 682
sziasztok!

mi a helyzet az olyan új lakás megvásárlásával, amit egy vállakozó épít a saját nevén bejegyzett telekre? ez új lakásnak minősül?

WITTY Creative Commons License 2003.08.29 0 0 681
Szia elm !
Kösz a segítséget ! Most kicsit megnyugodtam, nem kell az APEH számláit gyarapítanom !
Kösssssssz !!!!
kitarto1 Creative Commons License 2003.08.29 0 0 680
Sziasztok!

Elsősorban azokhoz intéznék egy kérdést, akik letelepedési engedély birtokában (nem bevándoroltként) 2002.01.01 után lakást vettek.
Letelepedési engedéllyel ( aktuális jogállás szerint devizakülföldiként ) lehet-e nem kedvezményes lakáshitelt kapni?
Megjegyzem, hogy az általam felkeresett pénzügyi intézetek honlapjain az áll, hogy legalább az egyik adóstársnak devizabelföldinek kell lennie .

paracsimpo Creative Commons License 2003.08.28 0 0 679
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi igaz abból, hogy július 1.-től a közalkalmazottak is önrész nélkül vehetnek fel hitelt? Ez igaz vagy csak ámítás. Egy barátnőmtől hallottam, de Ő se tudja, hogy mi van.
Valaki tud valami érdemi információt mondani?

Másik:
Fiatal házaspár, egy gyerek útban (novemberben születik), ha még megigérünk 2-őt, (5 fő) akkor mekkora lakást követelnek meg? Négyzetméterre mondják meg vagy szobaszámra? És most mennyi is a szocpol? Ha várunk januárig akkor már az emelt szocpol fog járni?

Ha a mh.-ről kapok kamatmentes támogatást az beleszámít az önrészbe? Mh.-em szerinte nem, valamilyen szocpolos oldal szerint meg igen. Mi az igazság?

Bocsi ha hülye kérdések, de teljesen újszülött vagyok ebben a témában.

paracsimpo

man_0 Creative Commons License 2003.08.28 0 0 678
koszi
Előzmény: Elm (659)
bencsné Creative Commons License 2003.08.28 0 0 677
Sziasztok!

A Fórumot olvasgatva úgy látom, hogy többen igazi"szakértők" lettek a hitelügyintézésben.
A megelőlegezett szocpolról már olvastam hozzászólást, de mostmár magam sem tudom, mit higyjek.

Az Ersténél(telefon) és az OTP-nél(személyesen) is megerősítették, hogy jól értelmeztem a Kormányrendeletben leírtakat.
Vagyis a következő a szitu:
Fiatal házasok, még nincs gyerek, mindketten a versenyszférában dolgzunk elég jó fizuval (mihez képest?), vettünk egy 4 m Ft-os összközműves, bekerített telket.

Építkezni szeretnénk. Ehhez 2003 márciusára lesz kb. 3 m Ft készpénzünk.
Előre kérnénk a szocpolt, optimistán számolva ez 2 m, az ÁFA 400 e.
Az Erste és az OTP is azt mondta, hogy 9-10 m hitelt kaphatunk, vagyis 14-15 m körüli költségvetést készíthetünk (persze a méltányolható lakásigényt is figyelembe véve).

Akinek már volt ilyen hitelügylete, ossza meg velem a tapazstalatait, légyszíves!

Remélem, nem vagyunk túl optimisták...

Köszönöm

Tofi Creative Commons License 2003.08.28 0 0 676
Egy nagyon kicsit szeretnék elrugaszkodni a konkrét lakáshitelektől, de ezzel kapcsolatos marad a dolog...
Ki lehet adóstárs? Milyen személyi feltételei vannak?
És a legfotnosabb: van-e lehetőség a későbbiekben adóstársat váltani?
Jelen esetben csak én keresek, a feleségem most kapott munkát, de ezt ugyebár 0.- Ft-nak veszik, mert a 6 havi átlag ennyi. Viszont egy fél év múlva már nem ez lesz a helyzet, hanem jobb, főleg, hogy én is kapok addig előléptetést (remélem legalábbis).
Szóval, ha lehetséges váltani, akkor sokkal de sokkal könnyebb lenne adóstársat találni, mert csak egy fél évre kellene, max 1 évre...

Tényleg, mi a különbség az adóstárs és a kezes között?

Elm Creative Commons License 2003.08.28 0 0 675
Megegy eszembe jutott: az ingatlan ugyan kulon adozo jovedelem, de az adoalapba be kell szamitani, ugyhogy az eladas eveben szamits ra, hogy - ha erint egyaltalan, mert alkalmazott vagy -, hogy a legmagasabb kategoriaba kerules miatt elesel a munkavallaloi kedvezmenytol vagy mitol, tehat, ha azt vonta folyamatosan a munkaltato (tehat nem fizette be apehnak adoelolegkent), akkor meg azt egy osszegben adobevallaskor be kell csengetni (nekem olyan 60e huf volt).
Előzmény: WITTY (673)
Elm Creative Commons License 2003.08.28 0 0 674
Witty,

Adozasnal az az szabaly, hogy a regi eladasa utan ot even belul kell venni ujat (kozben az adot be kell fizetni, de ha megvan az uj, akkor visszaadjak). HA forditva van, es elobb veszed az ujat, akkor utana egy azaz 1 even belul el kell adnod a regit, kulonben nem jar a kulonbozet utan jaro adovisszaadas. A datumok minden esetben a foldhivatalhoz valo benyujtasok napja (erkezteto pecset!, tehat NEM az adasveteli alairasa szamit).
Regebben meg ugy volt, hogy elobbi esetben 4 ev, es kerelemre meg eggyel hosszabbithatjak, mig utobbi (tehat a Te esetedben is) esetben fel even belul kellett eladni, es kerelemre egy evre hosszabbithattak. Minket ezzel szopatott szet az apeh meg tavaly, de ez mas tortenet, a lenyeg, hogy iden januartol eltoroltek ezt a szaros kerelemirogatast.

Megjegyzem, illetekfizetes szempontjabol pluszminusz egy ev a hatarido, ott is kulonbozet utan kell fizetni ezenbelul, kulonben teljeset, de ez esetedben ugyanugy egy ev ugye. Hacsak nem uj epitesut veszel... (persze az osszeg alapja egesz mas mint az adonal, mert adonal a jovedelem utan fizetsz, illeteknel a forgalmi ertekek utan, nagyon nagy kulonbseg lehet!)
Egyszoval egy ev a hatarido, addig zavarjatok le.

Ja, megegy: irtad, hogy reszben hitelbol. Annal arra kell figyelni, hogy a vett lakas arabol az apehnal levonjak a hitelt, es azt veszik ugy, hogy Te sajat erobol raktal bele penzt (mintha a hitelt a kisangyal hozna es allambacsi fizetne vissza, beszaras), tehat az eladottbol szarmazo jovedelmed maximum ennyi (tehat az ar minusz hitel) lehet, hogy semennyi adot ne kelljen fizetni. Olvass utana valamelyik adozos topikban (apeh fikazas asszem), ott volt valaki, akit ezzel szivatott meg az apeh. Tanulsagos...

Illetek es ado pontos kiszamitasa megtalalhato a www.origo.hu/uzletinegyed, ott ingatlan link, es ott valahol a lap aljan mindketto, most lusta vagyok linket keresni...

Előzmény: WITTY (673)
WITTY Creative Commons License 2003.08.27 0 0 673
Jó tanács mindig hasznos !
Kérdésem a következő : az idén vásároltunk egy lakást ( részben banki hitel), viszont a jelenlegit valószínűleg csak jövőre tudjuk eladni. Az adózás szempontjából van-e ennek jelentősége ?! Kell-e ilyen esetben adózni az eladásból származó jövedelem után, hiszen előbb volt a vétel, aztán az eladás ?! Vagy van valamilyen határidő ?

csoki74 Creative Commons License 2003.08.26 0 0 672
Kedves moonshadow!

Nagyon hasonló cipőben jártunk, mi Te. Vettünk egy telket, amin volt egy nagyobb faház és egy kisebb téglaépület. Még megvétel előtt a foglaló átadásakor írtunk egy szerződést, hogy a foglaló fejében én elkezdem bontani a faházat. Nem kell rá ugyanis bontási engedély, csak ha 200 lm3-nél nagyobb épület. 46/1997. (XII.29.) KTM rendelet 9.& (2) bek.

Miután látávnyosan elbontottam egy oldalát, bementem a Földhivatalba, ahol a tulaj nevében kértem az építmények leszüntetését. (tulajnak alá kellett írni a nyomtatványt). Az egész 22eFtba került, 2 sorbanállással és egy kis munkával. Miután a Földhivatal elintézte ezt megvettük a telket, amin azóta sem bontottam el többet... Felvonuláshoz épp jól jönnek.
Remélem tudtam segíteni!
Üdv!
csoki74

Előzmény: moonshadow (667)
Honey74 Creative Commons License 2003.08.26 0 0 671
Sziasztok,
A következő kérdésem lenne.
Milyen formában lehet kölcsönt igényelni szerintetek,ha van egy telkem - 6 millió Ft értékben -erre építkeznénk,de ezen felül kp-nk csak max. az alapra marad.
A szocpolt is felvennénk.

H.

Elm Creative Commons License 2003.08.26 0 0 670
Konkretan passz, nezz ki egy szimpatikusat a telefonkonyvbol - sot, inkabb tobbet -, es kerdezd meg. Az a biztos.
Egyebkent ha jol remlik a takszovok tenyleg viszonylag lazabban nyomjak, bar valoszinu, hogy fiokja valogatja, azert is erdemes naluk kopogni.
Normalis kezes mellett az egy honapos mukaviszony is valszeg eleg, de az ingatlanbiztositek az elso, szvsz anelkul meg kezessel se nagyon menne...
Előzmény: Törölt nick (669)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.25 0 0 669
elviekben kezessel fel lehet venni ilyen összegeket valamilyen banknál? olyasmit hallottam, hogy vannak olyan helyek (pl. vidéki takarékszövetkezetek), akik ilyen, pár milliós összegeket megadnak egy hónapos munkaviszonnyal is, ha van egy normális kezes. ez valós?
Előzmény: Elm (666)
Elm Creative Commons License 2003.08.25 0 0 668
hitel, szocpol, ilyenek biztos jar, ha az egyeb felteteleknek megfeleltek (van jo sok, es kacifantos, olvass bele a rendeletekbe, erdemes)

Csak az remlik(de assse biztos), hogy az epitesi engedely ervenyessege 1 ev alatt lejar, ha nem kezdtek hozza, ha hozzakezdtek, akkor osszesen ot evig, es meg hosszabbithato. Effele lehet a bontas is szvsz, de valoszinubb, hogy rovidebb hataridokkel (elvegre egy bontas sokkal hamarabb megvan). De nem hinnem, hogy problema lenne. Keresd meg az onkorinal azt az epitesugyi eloadot, aki a terulethez tartozik, amugy se rossz dolog joban lenni vele, es probalj meg puhatolozni nala, hogy mi van ha...?
Megha szigoruskodik is: mi van, ha nem bontos le? Jol megbuntet 10e hufra, na bumm. DE ennek az eselye is kozel 0, van neki ideje ezzel sza**kodni? Eleg neki a sok engedelyes, meg anelkul epitkezo, meg mindenfele mas papirmunka.
Nekem tobb mint ket eve vannak a haz elott szanaszet homok meg soder kupacok, mar reg van hasznalatbavetelim is, csak nincs idom elpakolni, raadasul azt siman nem is lehetne csak ugy ott tarolni (az eso mar el is vitte a felet...). Amikor kint jart, akkor se szolt... :-)
Egyszoval legyen meg a bontasi, mert az kell a papirmunkahoz, amugy meg szarni ra. Szvsz. De azert jard korul a dolgot...

Hacsak nincs peched, es kifogsz egy munkamanias torvenybuzi eloadot, akinek veletlenul nem is leszel szimpatikus... :-)))

Előzmény: moonshadow (667)
moonshadow Creative Commons License 2003.08.25 0 0 667
Elm, kriszbacsi:

Köszi az infókat, megnyugodtam.
Ezek szerint ha megveszem, ugyanúgy jár a szocpol meg ilyesmi.
Arra mi is gondoltunk, hogy az eredeti tulaj kérjen rá bontási engedélyt, és úgy vesszük meg.
Vagy mi kérünk rá.
De ha megvan a bontási engedély, akkor mennyi időn belül kell lebontani?
A házra szükség van addig amíg felvonulási épületnek tudjuk használni az új ház elkészültéig.
ez kb 4 év lesz, nem baj ha addig nem bontom le?
Azon kívül, hogy felvonulási épületnek lehet használni, meg van benne áram és víz, tényleg nem ér semmit, lakhatóvá tételről se lehet szó, mert egy toldozgatott foltozgatott, egymáshoz illesztgetett "bővítések" bizonytalan állagú halmaza az építmény.
Szinte markolóért kiált. :)
A lényeg, hogy jó lenne, ha megmaradhatna az épület az építkezés végéig de nem tovább.

Előzmény: Elm (654)
Elm Creative Commons License 2003.08.25 0 0 666
Ha ez az ikerhazfel kb 20 nm, akkor esetleg kijon a masfel-ket millaval az a felujitas, amit irtal. Butor nelkul. Ha nagyobb, szorozz felfele... :-/
Szvsz, bar ha _mindent_ sk megcsinalsz, akkor talan...

Tobb bankban a 3 havi munkaviszony a minimum, ha ennel tobb van, az mar eleg lehet. Papiron otven netto is eleg lehet, legalabbis ilyen - relative - keves hitelhez.

Viszont a jelzalog megoli az egeszet. Amig az ott van addig felejtsd el, plane, ha nem is a Ti neveteken van. Nem is lesz mondjuk, amig az elozo jelzalog le nem kerul, mert a jelzaloggal az elidegenitesi tilalom (es a terhelesi is, tehata kov. jelzalog sem megy) is egyutt jar, vagyis nem adhato el.

Egyetlen halvany esely, ha megnezed melyik bank rakta fel a jelzalogot, es onnan meg akkor fel lehet venni tovabbi hitelt esetleg, persze ezt is csak akkor, ha az elozo jelzaloggal nem sok hitelt vettek fel (a mostani allapotaban a haz nem lehet tul nagy hitelbiztositeki erteku). De az, hogy nem a Ti neveteken van, meg mindig irto macerassa teszi a dolgot. Nem lehetetlen, de azt a bankot kellene megkerdezni, hogy mit szol hozza, es van-e ertelme tovabb agyalni a dolgon...

Előzmény: Törölt nick (663)
Elm Creative Commons License 2003.08.25 0 0 665
En anno elneztem a helyi onkorihoz. Asszem helyi tamogatasok osztaly, vagy humanpolitkai, vagy effele osztaly. Erdemes bemenni, mert abszolute helye valogatja mit kinek mikor adnak, ott hamar megmondjak hova kell menned, kapsz ismertetot, tanulmanyozhatod.

En egy ketoldalas papirkat kaptam. A lenyeg diohelyban, hogy visszanem teritendo tamogatas azoknak jar kb. akiknek komfort nelkuli lakasuk van max., semmi vagyontargyuk (se auto, se tv, se semmi), kb. oregsegi nyugdij felebol elnek /fo maximum. Egyszoval: annak adnak, aki ugyse tudna onerobol egy negyed negyzetmetert sem venni. De komolyan, olyan reszletes vagyonnyilatkozat kellett hozza, hogy csak neztem... aki hitelkepes, az felejtse el. Aki nem, az meg azert. :-/

Persze lehet, hogy csak nalunk van igy (bar nem hinnem), menj be mindenkeppen, veszteni csak azt a kis idot veszted, es hatha...

Előzmény: krb (664)
krb Creative Commons License 2003.08.25 0 0 664
hello mindenki.

hallottam valamit arról, hogy a helyi önkormányzat ad valamennyi vissza nem térítendő támogatást lakásvásárláskor. Engem konkrétan Budaörs érdekelne, de ha van más tapasztalat azt is szívesen várom, illetve az önkormányzatnál milyen részleg foglalkozik ezzel?

köszi
krb

Törölt nick Creative Commons License 2003.08.25 0 0 663
sziasztok.
help... ugyanis ügyintézés, papírok, bürokrácia területén nagyon zöld vagyok.

adott egy ikerház, ennek egyik fele pár éve lakatlan, ezt szeretnénk kedvessel felújítani. kb. másfél-kétmillió forintos móka (falkicsapkodás, újrafalazás, padló újra, fűtés, elektro, burkolás, meg nem árt némi pici bútor sem).

van kb. 600.000 forintom és egy tök új munkahelyem (tehát nincs egy éves munkaviszony, hitelileg mínusz jel), papíron 50 nettó plusz szokásos papíros-számlás dolgokkal a többi (tehát, mivel hitelnél csak a papíron láthatóak számítanak, ez is egy nagy mínusz jel).
a lakás nem a mi nevünkön van, ráadásul van rajta jelzálog (másik rokonok építkeznek máshol, erre vették fel a hitelt).

ilyenkor lehet egyáltalán bármit is csinálni, vagy így jártam, gyűjtögessek, esetleg várjam ki az egy évemet, talán közben bejelentenek teljesre...?

help!
előre is köszi.

kicsinap Creative Commons License 2003.08.25 0 0 662
Kösz. Miénk új, meg nem is szándékozunk 3 évnél tovább fizetni.:-))
Csak az ember azt nem tudja pontosan, hogy hogyan kalkuláljon, mert azért a 240 e-t szeretné annyiszor visszakapni, amennyiszer lehet, és akkor mondjuk nem fizetjük ki a teljes hitelt jövőre, hanem mondjuk egy részét csak 2005 elején. De mindegy. Januárra csak kiderül...
Előzmény: Elm (661)
Elm Creative Commons License 2003.08.25 0 0 661
Adojogszabolyok valtoztatasa termeszetesen a koltsegvetes vitajakor lesz, az oszi ulesszakon, ergo meg mindig a pletyka szintjen forog minden, semmi sem biztos. A legvaloszinubb forgatokonyv sajnos, hogy megszuntetik ahogy van, hiaba ragja a kefet a Csabaine (akibol bohocot csinaltak a PMben, de hat aki hagyja magat, az meg is erdemli). Ha megis a zaszlora tuzik a "fiatalok, lakas, egyebrizsa" jelszot, es valamicsket meghagynak belole, akkor valoszinuleg az uj lakast vasarlok/epitkezok kapjak, a hasznalthoz nem jar majd, es az elobbiek is csak az elso 3 vagy 5 evben. Az "elso lakashoz jutast" mar elvetettek, mert szerintuk az nem tarthato nyilvan...

Egyszoval: tovabbra is homaly :-)

Előzmény: kicsinap (657)
Elm Creative Commons License 2003.08.25 0 0 660
Szivesen... en is csak ennyibol meritem a tudast, mar ha annak lehet nevezni... :-) (marmint hogy epitkeztem)
Előzmény: rockwell (656)
Elm Creative Commons License 2003.08.25 0 0 659
Ha mindig rendesen fizetted, es nem kerultel fel a BAR listara, akkor siman, csak befolyasolja a hitelkepessegedet. A hiteligenyleskor termeszetesen rakerdeznek mifele elo hiteleid vannak - sokminden mas penzugyi kerdes mellett.
Akar el is hallgathatod, bar ha kiderul morcoghat a bank, mindenesetre, ha beirod, akkor a hitelbiralatnal figyelembe vehetik, es pl. a kert hitelhez kepest kevesebbet adnak csak, vagy csak hosszabb futamidore. Vagy extrem esetben nem adnak hitelt, elofordulhat, de ahhoz igen sulyos elkotelezettsegednek kell lennie... egyszoval nem JAR, de nem is 100%, hogy megadjak...
Előzmény: man_0 (658)
man_0 Creative Commons License 2003.08.25 0 0 658
az lenne a kerdesem, hogy ha az ember felvesz vmilyen hitelt (mondjuk autora), akkor fel tud-e venni utana masik hitelt is (modjuk lakasra vagy motorra)?
kicsinap Creative Commons License 2003.08.25 0 0 657
Emberek!
Tudja már valaki, hogy hogyan változik a lakáshiteleknél az adójóváírás? (Mármint a 40% max. 240 e Ft)
Kicsit lemaradtam az elmúlt időszakban. Akkor most kiknek ját majd? Vagy ez továbbra is homály ("rászoruló fiatalok")

Kicsinap

rockwell Creative Commons License 2003.08.25 0 0 656
Moverlander! ELM!

Köszönöm a sok hasznos tanácsot tőletek,megkaptuk a hitelt(építési)ráadásul a kért összeget!Szerdán megyünk szerződni.Már a múlt csütörtökön is volt időpontunk,csak lefagyott a rendszer.Időközben kész szakértőkké váltunk mi is.Persze kényszerből...

kriszbacsi73 Creative Commons License 2003.08.25 0 0 655
csak az illetéket kell kifizetned, ami 10%.
Mi úgy csináltuk, hogy a megvárárolt telken lévő házat még az adásvétel előtt lebontottuk, a telket üres építési területnek minősíttettük át, és vállaltuk az x éven belül történő beépítést. Így az adásvétel illetékmentes volt.

Előzmény: moonshadow (650)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!